Кой е Стойчо Кацаров – служебният здравен министър

Кой е Стойчо Кацаров – служебният здравен министър

© Красимир ЮскеселиевВ служебното правителство на президента Румен Радев политикът и юрист Стойчо Кацаров заема поста министър на здравеопазването. Кацаров е бил депутат в 38-ото и 39-ото Народно събрание от листата на Обединени демократични сили (ОДС), както и зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, бил е и областен управител на София. Кацаров заема поста на служебен здравен министър за първи път.


Кацаров е и председател на "Център за защита на правата в здравеопазването". Той редовно коментира в медиите теми от областта на здравеопазването, като често е бил критичен към работата и решения на министри в правителствата на ГЕРБ, включително през последната година и към управлението на кризата с COVID-19.


Кои са другите министри в служебния кабинет - тук
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук


Кацаров и коронавируса
Логично е да се предполага, че темата с COVID-19 ще продължи да е от основно значение в здравеопазването и през двата месеца управление на служебното правителство.


Вероятно сред първите решения пред Стойчо Кацаров е да определи дали и с кого ще се консултира за управлението на епидемията, след като досегашният щаб бе назначен към премиера в оставка Бойко Борисов.


Ограничителните мерки, дистанцията и дезинфекцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. Единственият доказано ефективен начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията.


Стойчо Кацаров,

посочен за служебен министър на здравеопазването


Това изказване на Стойчо Кацаров е от 19 април в ефира на телевизия "Блумбърг", цитирано и на сайта на организацията, чийто председател е Кацаров. В разговора той изразява мнение, че щабът за коронавируса е "приумица на Бойко Борисов, създаден с политически основания да съобщава лошите новини, за да не го казват политиците". По думите му COVID кризата може да се управлява и без щаб, защото в закона е записано, че тя е отговорност на министъра на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор.


В медийните си изявления през последните месеци Кацаров неведнъж е определял организацията като лоша, отбелязвал е и че според неговите виждания е трябвало да се даде приоритет на възрастните хора за ваксиниране срещу COVID-19.


Биографични данни


В съобщение до медиите, с което прессекретариатът на президента уведомява за състава на служебното правителство, има кратка негова визитка: Стойчо Кацаров е роден през 1964 г. в Дупница. Той завършва медицина през 1990 г.и магистратура по право през 2004 г. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт.


"Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил консултант на Националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт", пише още в съобщението от пресслужбата на държавния глава, като имената на лечебните заведения не се посочват.


Кои са другите министри в служебния кабинет:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK