Кой е Кирил Петков, служебният министър на икономиката

Кой е Кирил Петков, служебният министър на икономиката

© Георги КожухаровГотови салати без консерванти. Това е най-новата инвестиция на Кирил Петков, който поема поста на служебен министър на икономиката, а досега определението за него бе - сериен предприемач.


От скоро утвърдената на пазара компания "Кенар" предлага и салати без консерванти, които съдържат полезни бактерии - разработка на фирма "ПроВиотик", в която акционер е Кирил Петков и която продава продукти на основата на лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus).


Пред "Капитал" Петков, също завършил "Харвард" и приятел с Асен Василев, който пък стана министър на финансите, прогнозира, че продуктите с много дълъг срок на годност ще бъдат позабравени и с времето ще претърпят пазарен крах, а производителите и търговците ще се стремят все повече да избягват химическите съставки в храните.
Кои са другите министри в служебния кабинет - тук
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук


Kирил Петков е един от основатели на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, чрез който в сътрудничество с Харвардския и Софийския университет организира курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Това е един от проектите, които го свързват с Асен Василев. Преди година, в началото на пандемията, двамата представиха план как да се позволи на бизнеса да работи в условията на пандемията. Здравните власти го отхвърлиха като необоснован медицински, а сега предприемачът в ролята на министър ще бъде изправен пред предизвикателствата на икономиката в условията на продължаваща пандемия.


Междувременно на пазара се появи хранителна добавка, която има претенцията да подпомага здравината на имунната система и белите дробове. В разработката й участва компанията на Кирил Петков, която ползва и разработка от 80-те години на академик Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора "Респивакс", използван срещу грип. В основата на продукта отново е лактобацилус булгарикус, придобил популярност извън страната чрез българското кисело мляко. Чрез друг проект Петков вкарва въпросния бацил и в бирата "Айляк".


По негова идея през 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет отваря център за приложни изследвания и иновации. В него Петков инвестира и 500 хил. лв. средства на компанията си. Центърът е отворен за студенти, които са записали магистратура по биология, микробиология, молекулярна биология, химия, фармация, биотехнологии, както и за докторанти.

"В основата на днешните иновации вече е мултидисплинарното мислене. За малка страна като България е трудно да победи големите концерни само в една дисциплина, но ако събере микробиолози с фармацевти например и ги накара да работят заедно, шансовете й се увеличават. Всеки университет с бъдеще трябва да мисли за мултидисциплини, единичните дисциплини се изчерпват", коментира пред "Капитал" Кирил Петков.

Допреди две години серийният предприемач е бил инвеститор и в "Джъмбо плаза" (на изхода на София към магистрала "Хемус") заедно с американския хедж фонд мениджър Майкъл Карш, но тогава се оттегля, за да се съсредоточи върху бизнеса си с хранителни добавки.


Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в САЩ. Той е завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.


Работил е за "Макайн груп" - компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.


През 2018 Кирил и неговият баща организираха последната спасителна операция в опит да бъде открит алпинистът Боян Петров, който загина в района на Шиша Пангма. Петков е семеен, с три деца.


Кои са другите министри в служебния кабинет :


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK