Война на купения вот, разкрития за Борисов, укрепване на държавността - задачите на кабинета "Янев"

Война на купения вот, разкрития за Борисов, укрепване на държавността - задачите на кабинета "Янев"

© Цветелина Белутова, КапиталВойна на купения вот, разкриване на истината за управлението на Бойко Борисов и възстановяване на държавността - това са основните задачи към служебният кабинет на ген. Стефан Янев, който днес встъпи в длъжност. Новото правителство, което бе назначено от президента Румен Радев, ще трябва да организира предсрочните парламентарни избори на 11 юли и ще управлява до излъчването на редовен кабинет след тях.


Макар че ще е на власт за кратко, новият служебен премиер обеща да започне решаването на натрупаните с години проблеми, да работи за възстановяване на диалога с малкия и средния бизнес и да спазва върховенството на закона. Той обяви за мото на кабинета си "Почтеност, прозрачност и професионализъм", но отказа да отговаря на журналистически въпроси.


Честни избори и грижа за хората иска президентът


Малко преди 9.00 часа тази сутрин президентът Румен Радев посрещна на "Дондуков" 2 назначеното от него служебно правителство на ген. Стефан Янев, което обяви за "кабинет на демократичното единодействие, в него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди".
"Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание: че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България", каза още Румен Радев.


Война на купения вот, разкрития за Борисов, укрепване на държавността - задачите на кабинета "Янев"

© Цветелина Белутова, Капитал


След което президентът постави задачи на служебния кабинет - да гарантира нормалното функциониране на държавата; да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот; да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно. "Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и, разбира се, засилена съпротивата от силите на статуквото", смята Радев.


Държавният глава поиска още от министрите да докажат, че грижата за хората е най-важният приоритет, да преодолеят последствията от пандемията, да въведат ред в хаоса с ваксинациите, както и да вземат тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост, който още не е внесен в Брюксел. След това напомни, че има предложения за конкретни проекти за него, сред които и закупуване на медицински хеликоптери (още за проектите четете тук)."Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса", каза още Румен Радев.


Според президента животът на 45-ия парламент е бил кратък, но не и напразен и "той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията".


Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел.


Румен Радев,

президент


Накрая държавният глава представи министри (кой кой е четете тук), на които благодари за куража да поемат отговорност в тази изключително сложна обстановка. На церемонията присъстваше и бившият депутат от БСП Антон Кутев, който ще е говорител на служебното правителство.


Почтеност, прозрачност и професионализъм обеща премиерът


На "Дондуков" 2 служебният премиер ген. Стефан Янев обяви, че мотото на служебният кабинет ще бъде почтеност, прозрачност и професионализъм. Той заяви, че е човек, който не дава празни обещания, и каза, че залага целия си авторитет за това, че ще работи почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото.


Война на купения вот, разкрития за Борисов, укрепване на държавността - задачите на кабинета "Янев"

© Цветелина Белутова, Капитал


"Ще работим почтено, при спазване на законите, в интерес на българските граждани за нашата България", обяви Стефан Янев. Той също си постави няколко задачи - организиране и провеждане на честни и демократични избори при спазване на законовите разпоредби и работа в синхрон на институциите, работа за справяне с коронакризата, възстановяване на диалога с българския бизнес, както и отстояване на върховенството на закона."Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да разрешим проблемите, натрупани с години, но ще дам всичко от себе си, както и колегите ми този процес да започне", каза още Стефан Янев. Той заяви, че ще работи за връщане на доверието в институциите открито и чрез ефективна политическа комуникация.


И Борисов, и Янев избегнаха медиите


Малко преди 10.00 часа членовете на служебния кабинет тръгнаха пеш от "Дондуков" 2 към "Дондуков" 1, където ги чакаше третото правителство на Бойко Борисов. Служебният премиер ген. Стефан Янев отказа да отговаря на журналистически въпроси, а медии на церемонията по предаването на властта не бяха допуснати.


На видео, разпространено от Правителствената информационна служба, се вижда как Борисов посреща Янев и му казва: "Искрено ви желая успех, много е трудно". Според лидера на ГЕРБ служебният кабинет е прекрасен избор на президента Румен Радев, но намекна, че в него почти няма жени. Той обяви, че правителството му е изкарало пълен мандат, и отново разкритикува опонентите си, че не са направили редовно правителство. След това поиска прозрачност, демокрация, честни избори и работа за благото на хората. От видеото се разбира, че Янев е дал заявка за съдържателно управление и е поискал отчети от министерствата, както и коригиране на курса.


Церемонията е продължила около 30 минути, след което министрите тръгнаха пеш към ведомствата. Около 11.00 часа излезе и служебният премиер, който пак подмина журналистите. След това служители на Министерския съвет събраха червения килим. Вероятно Бойко Борисов си е тръгнал от задния вход, тъй като някои камери го заснеха да маха за довиждане, слизайки по стълбите към него.


На излизане от Министерския съвет служебният вътрешен министър Бойко Рашков обеща честни избори и в отговор на въпрос дали ще има ревизия на старата власт, както е казал държаният глава, обяви: "Щом е казал президентът". Министърът на икономиката Кирил Петков обеща прозрачност и "да направи всичко най-добро". Министърът на правосъдието Янаки Стоилов обеща да се отчете реалното състояние на страната без предубеденост и тенденциозност, но със задълбоченост. Министърът на културата Велислав Минеков каза, че ще направи и ревизия на предишното управление, и амбициозни промени - да свърши, каквото не е свършено за 10 години. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отказа коментар.


Как новите министри поеха управлението четете тук.


Кой кой е в служебното правителство:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук).


Цялата церемония вижте тук:


Предаването на властта от Борисов вижте тук:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK