"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Цветелина Белутова, КапиталПочтеност, прозрачност, професионализъм", с това мото тръгна шестото в историята на страната служебно правителство. Днес то бе представено от президента Румен Радев, след това официално пое властта от предшествениците си, които въведоха новите министри във ведомствата. "Нито аз, нито г-н Янев (служебният премиер ген. Стефан Янев) сме произнесли думата ревизия, но установяване на истината - да", обобщи нагласата към досегашната власт Румен Радев. "В личен план президентът е направил чудесен избор", коментира назначенията бившият премиер Бойко Борисов. В положителна атмосфера протекоха и церемониите в министерствата.


На излизане от Министерския съвет след церемонията по предаването на властта от премиера Бойко Борисов служебният министър на икономиката Кирил Петков обеща прозрачност и отговорно управление. "Ще направим всичко най-добро от себе си, което можем за тези 2 месеца", каза той. На въпрос дали за 2 месеца може да се подобри бизнес средата той посочи: "Всеки ден ни е важен. Всичко, което можем и зависи от нас, ще направим с цялото ни знание."


Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обеща честни избори и в отговор на въпрос дали ще има ревизия на старата власт, както е казал държавният глава, обяви: "Щом е казал президентът". В същото време президентът коментира пред "Нова телевизия", че не е употребявал думата "ревизия", но установяване на истината - да.
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че трябва да се отчете напълно обективно състоянието в ресора му, без предубеденост и тенденциозност. Допълни, че министерството му се свързва със справедливост, а това само по себе си е твърде голяма претенция, която "дано да бъде задоволена като основателно очакване на гражданите".


Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че отива на място, където възнамерява да свърши много. "Ще опитаме това, което не бе свършено за 10 г., да свършим за 2 месеца", обяви той пред репортери. Каза, че му предстоят срещи с представители на партии в предния парламент, за да ги изслуша за програмите им за култура. "Наистина е амбициозно това, което правим, но поне, ако не друго, ще дадем серия от пътеки за тези след нас", обяви той. От думите му се разбра, че няма да прави кадрови промени в министерството.


Въвеждането в министерствата


След общата церемония започна предаването на властта в различните министерства.


Рашков се ангажира с осветляване на предишното правителство


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че основен приоритет ще бъде препятстването на купения вот на предстоящите на 11 юли избори. "Ще обърнем много сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната, което не е в интерес на никого и уронва престижа на България пред света", заяви той пред журналисти. Допусна, че ще има миграционен натиск по границите на България през предстоящите летни месеци. Досегашният министър Светослав Терзийски каза, че е работил във ведомството 25 години, като това е един от най-важните етапи от живота му.


Стоилов иска анализ на специализираното правосъдие


Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие днес държавния печат от своята предшественичка на поста Десислава Ахладова.


"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Пресцентър Министерство на правосъдието


"Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи", каза министър Стоилов след церемонията. "За този кратък период очакванията към мен като представител на кабинета са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите", допълни министърът и очерта няколко групи задачи, които стоят на дневен ред.


Сред тях той посочи подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности в интерес на гражданите, открояването на проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.


Министърът коментира и започналата дискусия за специализираното правосъдие. "Смятам, че трябва задълбочен преглед на тази около десетгодишна дейност и главно на нейните резултати", посочи той. Законопроект за премахването на специализирания съд и прокуратура бе внесен в 45-ото Народно събрание от "Демократична България", но не се стигна до неговото гласуване от депутатите.


От своя страна Десислава Ахладова благодари на екипа на министерството за съвместната работа и им пожела да продължават да отстояват професионализма си. Тя пожела успех на новия министър.


Спор във финансовото министерство за актуализацията на бюджета


Бившият вече министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на наследника на поста Асен Василев добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък. Той упрекна президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза, и увери, че това не е така, като посочи конкретни данни за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг. Обясни, че всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес.


"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Лили Тоушек


Василев посочи, че той би направил малка актуализация в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки, като се има предвид бавният темп на ваксинация и очакването, че заразата няма да утихне така скоро. "Всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май. Ако искаме след това да продължат, трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера или да повишим събираемостта на данъците", обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Той уточни, че след края на май са осигурени само парите за медиците, работещи на първа линия. Твърденията на кабинета "Борисов" бяха, че мерките са осигурени до юни, като се внушаваше, че включват и него. Днес това бе заявено от бившия социален министър Деница Сачева пред БНТ.


Ананиев посочи, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Допълни, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.


Към 30 април бюджетът е на излишък от 115 млн. лв., фискалният резерв е 8.8 млрд. лв., като от тях не могат да се харчат парите в Сребърния фонд - 3.3 млрд. лв., което означава, че държавата има кешова маневреност за посрещане на разходите, обяви Ананиев. И също, че до края на месеца в резерва ще влязат и 511 млн. евро по програмата SURE. Допълни, че при разрешен със Закона за бюджета нов дълг от 4.9 млрд. лв. поет до момента е само за 800 млн. лв.


Основната цел пред икономиката - стабилност


Новият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството днес. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономиката, както и мерките, които са предприети за българския бизнес в системата на министерството в период на криза, пише в прессъобщението.


"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Юлия Лазарова


Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение, за да се гарантира стабилност на българската икономика.


За добавките на пенсионерите ще се реши след анализ


Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев очаква анализ, след който да се реши дали ще продължи изплащането на пенсионерските добавки от 50 лева и мерките за запазване на заетостта, съобщи БНР. "Ще има целенасоченост на социалните плащания, социалната закрила с мисъл за гражданите и за бизнеса - да бъдат преодолени последствията от пандемията от COVID-19", каза той.


При предаването на поста предшественикът му Деница Сачева му връчи папка с всички обществени поръчки в социалното министерство и увери, че е осигурено финансирането на всички мерки в подкрепа на заетостта до края на юни.


"Тепърва предстои служебното правителство да вземе своето решение как ще продължи тези мерки. Особено важно е това за туристическия бизнес, защото в разгара на туристическия сезон ще има нужда от допълнителна подкрепа именно този сектор, както и секторът на транспорта. Всички знаете, че приоритетно бяха подкрепяни с мярка 80 на 20", коментира Сачева.


Ангелов доволен от постигнатите резултати


С облекчение и радост от постигнатите резултати. Така напуска поста досегашният здравен министър Костадин Ангелов по неговите думи пред репортери на излизане от Министерския съвет. Той бе на поста по време на трите вълни на епидемията от COVID-19 в страната, Към днешна дата броят на починалите е 17 104, регистрираните оздравели са 353 619. Наследникът на поста Стойчо Кацаров не пожела да направи коментар, не се ангажира и с ясен отговор на въпроса ще бъде ли удължена извънредната епидемична обстановка, която засега е обявена до 31 май.


С пожелание армията да остане най-одобряваната институция


"Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив за това да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности. За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават". Това каза Красимир Каракачанов в словото си при сдаването на поста. Той благодари на висшето военно ръководство на Министерството на отбраната за съвместната работа.


"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Пресцентър Министерство на отбраната


Новият министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. "Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия", посочи той.


Приоритет за външното министерство са изборите в чужбина


Основен приоритет пред външното министерство през служебния му мандат ще бъде реализирането на изборите за сънародниците ни в чужбина, каза служебният външен министър Светлан Стоев, който прие поста от Екатерина Захариева.


Стоев очерта като основен принцип в периода на своето управление екипността. По време на предаването на властта той отчете, че досегашният министър Екатерина Захариева е откривала посолства, а не е закривала, като така е спазила основен принцип - търсенето на диалог. Двамата изразиха солидарност към Израел и апелираха за прекратяване на конфликта.


Стоев коментира, че рамковата позиция на България по повод разширяването на Европейския съюз с приемането на Северна Македония и Албания от октомври 2019 г. е приета с консенсус от политическите сили и служебното правителство няма правомощия да я променя.


"Всичко, каквото зависи от нас, ще бъде направено за продължаване на диалога", коментира Стоев. Церемонията премина в приятна атмосфера, като в нейния край Стоев и Захариева си размениха подаръци.


Приемственост и в сферата на образованието


"Ревизия - не, но установяване на истината - да": как министрите от "Борисов 3" предадоха властта

© Пресцентър Министерство на образованието


Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който днес пое поста от своя предшественик Красимир Вълчев. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип в МОН ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал.


Обектите с европейско финансиране са приоритетни в транспорта


Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството.


Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз също бяха посочени като приоритети.


Не може и да става дума за реваншизъм, каза спортният министър


Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството. "


Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм", заяви министър Кузманов.


Служебният премиер заложи целия си авторитет


"Аз съм човек, който не дава празни обещания. Залагам целия си авторитет, че ще работя почтено", обяви назначеният за служебен премиер Стефан Янев. Каза, че това ще очаква и от министрите - да работят в полза на гражданите и почтено. "Не мога да се ангажирам, че ще решим проблемите, натрупани в годините, в краткия живот на правителството, но ще дам всичко от себе си поне да започне този процес", обяви той. Очерта и мотото на кабинета - "почтеност, прозрачност, професионализъм".


"Четиридесет и петият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел", обяви президентът Румен Радев по време на първата церемония за деня - на нея Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.


Как новата власт влезе в Президентството и Министерския съвет - четете тук.
Всички политически новини от деня - тук.
Визитки на новите министри - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK