Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция

Обикновено подобни проверки, засягащи висшите етажи на властта, или приключват със заключение за липса на данни за престъпление, или се точат толкова дълго, че хората забравят за поредния скандал.

© Лили Тоушек

Обикновено подобни проверки, засягащи висшите етажи на властта, или приключват със заключение за липса на данни за престъпление, или се точат толкова дълго, че хората забравят за поредния скандал.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


В края на миналата седмица говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че държавното обвинение проверява твърденията за търговия с влияние и корупция, направени през предишните дни в парламента от едър бизнесмен. Става въпрос за Светослав Илчовски, който беше изслушан на две поредни заседания на анкетната комисия на Мая Манолова, създадена за ревизия на управлението на Бойко Борисов.


Илчовски не е първият човек, който отправя директни обвинения към управлението на ГЕРБ и лично към Борисов. Общото между всички подобни случаи е, че дори и прокуратурата да образува проверка, обикновено нищо не следва след нея.
Борисов беше проверяван още по време на първия си премиерски мандат заради изтекъл в медиите запис от негов телефонен разговор с покойния директор на митниците Ваньо Танов по повод проверка, която трябва да бъде спряна. По-късно беше проверяван и заради друг запис, в който лидерът на ГЕРБ обсъждаше висящи разследвания с тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.


През последната година пък премиерът в оставка беше проверяван и по т.нар. случай с "къщата в Барселона", заради който в Испания беше образувано разследване за пране на пари. До момента липсва публична информация за напредък на този казус в България.


Обикновено подобни проверки, засягащи висшите етажи на властта или приключват със заключение за липса на данни за престъпление, или се точат толкова дълго, че хората забравят за поредния скандал. Така вместо да бъдат проверявани, съмненията остават да висят във въздуха, а за хората остава един избор - или да вярват, или да не вярват.


Новият скандал


Въпреки краткия живот на 45-ото Народно събрание и невъзможността комисията за ревизията да събере повече данни по темата, думите на земевладелеца Светослав Илчовски провокираха съмнения за това как Борисов е използвал положението си, за да влияе на бизнеса. Съмненията не бяха разсеяни от съсобственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, който беше повикан в комисията от депутати от ГЕРБ, за да отрече думите на Илчовски.


Първото изслушване на Илчовски беше на 5 май, но беше прекъснато от депутати от ГЕРБ, които обвиниха Манолова, че е скрила заседанието на комисията от тях, за да не опонират на "разпространяването на неверни твърдения". На 7 май Илчовски отново беше поканен да продължи разказа си пред депутатите, но до него вече беше и Ангелов, който също беше изслушан. Вместо да опровергае категорично думите на земевладелеца обаче, съсобствникът на "Градус" призна, че неведнъж се е възползвал от благоразположението на премиера.


Навръх почивния Гергьовден Борисов свика брифинг в централата на ГЕРБ, на който заяви, че не познава Илчовски, както и че опонентите му "ще извадят и още кошаревски свидетели - платили са на хората да идат, да говорят". Не коментира обаче нито едно от твърденията на агробизнесмена по същество, сред които беше и това, че регионалната министърка Петя Аврамова го е заплашила с "нашите прокурори".


"Който е повярвал - повярвал, който не е - не е. Толкоз. Да продължават така. Това да им е програмата. Това да им е предизборната кампания. Досега всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите, защото народът има инстинкти. Слуша и си задава въпроси", добави премиерът в оставка миналия четвъртък.


Прокуратурата реагира два дни след второто заседание на комисията на Манолова. Говорителката на главния прокурор Иван Гешев заяви пред БТА, че колегите ѝ проверяват изнесените там твърдения. "От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", добави Сийка Милева в неделя.


Как действа прокуратурата в такива случаи


През последната година и половина това е поне третият случай, в който държавното обвинение проверява публични съмнения за корупция и търговия с влияние, засягащи лично министър-председателя, но засега проверките не водят до съдебни дела. По подобен начин се развиват и други сюжети, в които наред с управляващите замесени се оказаха висши прокурори и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.


Прокурорската проверка предшества досъдебното производство и целта ѝ е да установи дали има достатъчно данни за престъпление. Затова тя приключва или с отказ за разследване, или с постановление за образуване на такова, но тази преценка не подлежи на съдебен контрол.


И в двата случая обаче държавното обвинение обикновено не огласява какви данни е събрало, за да прецени дали дадени твърдения са по-скоро основателни или не. Другият проблем е, че се случва то да крие тази информация дори от адвокати, макар това да противоречи на закона.


Мандатът на настоящия главен прокурор Иван Гешев съвпадна с развитието на няколко случая, станали емблематични за променливата решителност, с която подчинените му действат при поява на публични твърдения за престъпления, извършени от висши представители на властите.


Парите на Васил Божков


В края на 2019 г., непосредствено след встъпването му в длъжност начело на прокуратурата, Гешев обяви, че е образувано разследване за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Васил Божков. Това съобщение беше предшествано от серия медийни изяви на бившия му съдружник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че именно той, брат му Боян и баща им Стефан са авторите на въпросния сигнал. Тримата твърдяха, че са били изнудвани и заплашвани от Божков, защото той е проявявал апетит към компанията им за онлайн залагания "Ефбет".


През следващите месеци срещу хазартния бос бяха повдигнати близо 20 обвинения, а управляващото мнозинство в парламента прие законови промени, с които изтласка от пазара лотарийните му игри. В крайна сметка той се оказа в Дубай, откъдето започна периодично да отправя обвинения срещу "хунтата", към която причисли Борисов, Пеевски и Гешев. Божков разпространи и банкови извлечения за теглене на милиони, твърдейки, че през последните години е предал на Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов общо 67 млн. лв. Публикува и електронна кореспонденция с Горанов.


Първоначално прокуратурата не реагираше, а Гешев дори неглижира твърденията до степен, че заяви как "не си е причинил" прочитането на въпросните съобщения. В крайна сметка по случая беше образувана прокурорска проверка, чийто развой към днешна дата не е известен. Единственото съобщение по темата беше разпространено в края на юни 2020 г. То гласеше, че според ДАНС пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е Божков, са били предавани "лично, единствено и само на него" в офиса му на столичната ул. "Московска" 43.


Прокуратурата обаче прояви различен стандарт от гледна точка на публичността в действията си по отношение на друг случай, в който имаше съмнения за лобизъм, запечатани в електронни съобщения.


Пламен Бобоков и президентството


Става въпрос за образуваното разследване за търговия с влияние срещу президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. По този казус разследващите нееднократно огласяваха доказателства, твърдейки, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов е предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не е можел да се сдобие правоморено. Част от обвиненията обаче бяха заради предаване на публична информация, включително от бюлетина на БТА.


Това дело започна през юни 2020 г. по материали, отделени от разследването за внос на боклук, по което обвиняеми за участие в престъпна група бяха братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър по околна среда Красимир Живков и още четирима души. В продължение на две седмици спецпрокуратурата разпространяваше избрани пасажи от кореспонденция, водена по различни теми межди Бобоков и Узунов от началото на януари 2019 г. до май 2020 г.


Накрая двамата бяха задържани за 24 часа на 9 юли, докато прокурори и полицаи претърсваха кабинети в президентството. Тази акция провокира държавния глава Румен Радев да се включи в протест, на който призова "да изхвърлим мафията от прокуратурата". Впоследствие Бобоков и Узунов бяха освободени под различни гаранции, а съдът обяви задържането им за незаконно. Това се случи и с президентския съветник по отбрана Илия Милушев, който също беше задържан за 24 часа на 9 юли и получи обвинение като подбудител на длъжностни престъпления, чиято цел е била във вреда на Държавната агенция "Разузнаване".


На фона на тази прокурорска активност братя Бобокови няколко пъти обявиха, че истинската причина за делата срещу тях е намерение на Делян Пеевски да овладее бизнеса им. До момента не е известно прокуратурата да проверява тези твърдения.


Телефонните записи и кадрите с пачки и кюлчета


През миналото лято бяха разпространени аудио записи от телефонни разговори на мъж, чийто глас наподобяваше този на Борисов. Сред обсъжданите в тях теми бяха предварителна информация за обвинение по скандала с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд". Впоследствие в публичното пространство излязоха и снимки с пачки от 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет от спалнята в държавното жилище на премиера, а самият той потвърди, че на една от тях е заснет как спи.


Прокуратурата образува отделни проверки за записите и кадрите от премиерската спалня, които имаха идентична съдба. В разстояние на 4 дни в края на миналата година и двете бяха прекратени, макар и с различни мотиви. Първата завърши със заключение, че няма данни Борисов да е упражнил незаконно влияние върху държавни органи. По отношение на снимките от спалнята му държавното обвинение всъщност проверяваше само кой ги е направил, но обяви, че извършителят не е открит и затова проверката е прекратена.


Самият Борисов даде интервю пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", от което стана ясно, че според него кадрите са направени от жена. Той я сравни с Мата Хари - прочутата холандска стриптийзьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. Борисов твърдеше, че дамата е преминала през НСО без личната ѝ чанта да бъде проверявана и затова е могла да внесе парите и кюлчетата злато, заснети в спалнята му. Затова нееднократно обвини за този "сценарий" президента Румен Радев, който отговаря за службата за охрана.


По време на първото си изслушване в парламента миналата седмица Светослав Илчовски обяви, че снимките са направени от "момиче на повикване". Впоследствие няколко сайта цитираха агробизнесмена с уточнението, че става въпрос за "Мис Плеймейт" Маги Бадер, която веднага отрече и заяви, че ще търси правата си в съда. Дали твърденията на Илчовски по темата ще провокират възобновяване на тази проверка, засега разследващите не коментират.


Мълчанието за "Осемте джуджета"


Без коментар остават и многобройните въпроси за хода на друга прокурорска проверка по публични твърдения за изнудване, заплахи и изземване на бизнес, този път с личното участие на висши прокурори и бивш ръководител на столичното следствие. Става дума за случая, добил популярност като "Осемте джуджета" и огласен от Антикорупционния фонд.


Българската корупция
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Главният герой в него е производителят на асансьори Илия Златанов, който миналото лято обяви публично, че е станал жертва на престъпна схема с участието на бившия следовател Петьо Петров, по прякор "Еврото" и ексръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров.


Въпреки че Иван Гешев нееднократно иронизира твърденията на Златанов пред медиите, подчинените му все пак обявиха, че започват проверка по тях в края на юни миналата година. Оттогава насам прокуратурата мълчаливо отказва да отговаря на въпроси за хода на тази проверка.


Свободна Европа отправи в петък конкретни въпроси за развитието на тези казуси до Сийка Милева и пресцентъра на прокуратурата, но до публикуването на този текст отговори оттам не бяха изпратени.


На фона на цялата тази хронология от събития и последващи ги прокурорски проверки главният прокурор Иван Гешев нееднократно декларира, че "за прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3864 Весело

  Как главен прокурор, назначен пряко от сараите с цел пълна подкрепа на техните схеми, ще разсее " съмненията за корупция " ? Пълен нонсенс !

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Щото като повтаряш от сутрин до вечер, че има корупция - после каквото и да правиш трудно ще разсееш съмненията за корупция. :)

 3. 3 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ииии голямо драпане за спасението на Божков....ДБ явно са се лишили от основният си спонсор...гледам и троловете тук рязко са им намалели...И с Гешев и без Гешев положението на Божков няма да се промени.

 4. 4 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Наглост. Отврат. (Анален) Инструмент на Големия Шеф на Небето.

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Попитали радио Ереван може ли да се купи Българския главен прокурор.
  Не ,не може отговорило радиото. Но може да се преоткупи.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Ииии голямо драпане за спасението на Божков....ДБ явно са се лишили от основният си спонсор...гледам и троловете тук рязко са им намалели...И с Гешев и без Гешев положението на Божков няма да се промени.
  —цитат от коментар 3 на Tsveta


  Божков си показа чата на кого е "Помагай". Даже материалният интерес беше обявен - 700 милиона лв. Комисионната за това едва ли е била 10 000 лева в плик.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 7. 7 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Ииии голямо драпане за спасението на Божков....ДБ явно са се лишили от основният си спонсор...гледам и троловете тук рязко са им намалели...И с Гешев и без Гешев положението на Божков няма да се промени.
  —цитат от коментар 3 на Tsveta


  В статията изобщо не става дума за спасяването на Божков, а за спасяването на Борисов, Пеевски, Горанов, Пепи Еврото, Домусчиев и прочие..

 8. 8 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 207 Весело

  Евгени Крусев - някой спомня ли си този младеж. Зам. кмет на Фандъкова. Дето уж щяха да го съдят за ремонта Графа. Каскета дали ще си причини да провери къде е "приютен" сега? Предположения? На позналите - честито. Младежа сега е в Бисер Олива. Да същата - на Иван Пилето. Е, хайде вярвайте на каскетурата.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3864 Весело

  До коментар [#2] от "realguru":

  " Щото като повтаряш от сутрин до вечер, че има корупция - после каквото и да правиш трудно ще разсееш съмненията за корупция. :)"

  Правилно ! Корупция нЕма у нас, само " усещане за такава" ! Утре и тебе като почне да те " преджобва" някой на публично място да знаеш, че опит за кражба нЕма, само твое лично усещане за такава ! Ако над 4 милиарда са излети само за един руски пАток у нас, това не са факти, а халюцинации на умнокрасивите, нали тъй ? 😂😂👍

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  прокуратура в България няма !
  Каскет на Тиква !
  Логото на ОПГ-то !

  тепърва неволите на Гешеф започват, и натискът ще се покачва !
  очаквам със нетърпение 11.07 !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Е па то е ясно ве,г-н Митов.!Защото прокурорите не са демократични българи,и гледат в чинията на наште хора!🐪🐷🐪🐷🐪

  Много съм прост
 12. 12 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#2] от "realguru":

  Вашите кумири от ГЕРБ му казват "усещане за корупция". Запалете довечера една свещичка пред иконата на Джипко, може да ви вдигне заплатата. Ама като гледам, ще трябва да ровите из джобса вече.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tsveta":

  Разбира се че всеки трябва да си понесе каквото е заслужил.
  Но защо само Божковите престъпления виждате?
  Това е доста интересен въпрос

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Защо ли?Защото Гешев е радост и не трепва от поредната гадост!

 16. 16 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Абе как си представяте прокуратерата да направи проверка за корупция в рамките на 3 дни? Тези внишения са несериозни. Не отричамм, че проблемите там и в съдебната система за сериозни, но за политическа сила, която гради кампанията си върху тази тема трябва да сте на ясно, че промените изискват време.
  А иначе това е перфектата предизборна дъвка.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  До коментар [#12] от "themtrx":

  " Вашите кумири от ГЕРБ му казват "усещане за корупция". Запалете довечера една свещичка пред иконата на Джипко, може да ви вдигне заплатата. Ама като гледам, ще трябва да ровите из джобса вече."

  Те в джоба ще ровят, ама с какви умения и квалификации ? ОПГ съпорт не се търси от никоя фирма у нас, освен от тези на успелия млад мъж, ама те започват да затварят кепенците една по една, пък и там никой не разчита да се издържа от високи заплати.....😂😂😅

 18. 18 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Може би защото по предишния сигнал на Илчовски, за който има арестуван ГЕРБ депутат с белязани пари и СРС-та, делото седи "на трупчета"? От 2012 година? И продължава да си е депутат, било то и от ДПС. Това ли е наказанието? Висящо дело и смяна на партията?

  Не ме търсете преди обяд
 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Прокуратурата може да почне каквато си иска проверка и да я завърши, както си иска. Може и да не я завършва, колкото време си иска. Може и завършена провекра да я възобнови, когато си поиска.
  Прокуратурата е господар на абсолютно всичко (проверки, досъдебни производства), докато то не влезе в съда. Но за да влезе един случай в съда, е необходима волята на прокурор. Тоест, ако един прокурор не иска да внася един случай в съда, това трудно ще стане (колкото прокурори по-нагоре в йерархията не го искат, толкова по-големи са шансовете този случай да не влезе в съда). И обратно - ако един прокурор има желанието да внесе в съда случай, за който значе, че осъдителна присъда няма шанс да излезе, той пак ще си внесе обвинителния акт в съда.

  На всичко това му се казва "модел". Този модел е с дълбоки корени в социализма, когато т.нар. "обществено-политическа действителност" беше доста различна (но и доста подобна в някои негативни аспекти). Така че - докато демокрацията (т.е. ние) не си произведем друг модел, този - сегашният модел - ще продължи да си функционира в известните ни параметри. Се ла ви.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Защо, та защо!

  Защото стилният каскет ни разсейва! Грабва вниманието.
  А и Сийка ...
  Сал кат' си отвори устата и изпадаш в когнитивен дисонанс .

  Прочее ... Сийка има пъпки!

 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ето какво провят в Китай:
  „Китай осъди висш мениджър на смърт.
  Имал шкафове с пари и златни кюлчета“, 05.01.2021 г.
  clubz.bg/108448-kitay_osadi_vissh_menidzhar_na_smart_imal_shkafove_s_pari_i_zlatni_kyulche

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#18] от "tulup":

  Какъв е там случаят, прокуратурата не внася делото, или съдът го размотава?

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Виж сега у нас се говори че катаджиите вземат пари от време оно.

  Лично мен и родителите ми когато са ни спирали никога не са ни искали подкуп, а като е имало нарушение са писали съответната глоба. Говоря за периода от последните 30 години. Сега вече последните години спря да се говори за катаджиите че вземали пари.

  Горе долу на 5-6 години имам по една глоба, я за превишена скорост, я за неправилно спиране/паркиране. Като цяло съм доста съвестен водач.

  А иначе в бизнеса съм последните 5-6 години, имам приялите и те развиват бизнеси - но са доста дребни и семейни. Също никой, нито данъчни, нито други органи са искали подкупи или са правили някакви проблеми при проверки или издаване на документи. Хората си вършат работата - да досадно е да ти правят проверка и на мен ми е досадно, така е не отричам.

  Така че какво се говори, какво е усещането и каква е реалността са три различни неща. А пък личния опит е четвърто нещо.

 25. 25 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Ето какво провят в Китай:„Китай осъди висш мениджър на смърт. Имал шкафове с пари и златни кюлчета“, 05.01.2021 г.clubz.bg/108448-kitay_osadi_vissh_menidzhar_na_smart_imal_shkafove_s_pari_i_zlatni_kyulche
  —цитат от коментар 21 на Боян Баянов


  Китай може да си го позволи,там са милиард и половина!
  Но ние сме малък и умен народ,и ако правим същото ще останем без елит!🥳👍

  Много съм прост
 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Еееее как съда не го ,,размота” за Иванчева.
  Айде стига вече с глупостите!

 27. 27 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  "Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция"

  Защото са недоказани съмнения и винаги ще ги има. Това е вестникарски термин в угода некому.
  А за някои думичката 'доказателства' е мръсна.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  "Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция"

  Защото са недоказани съмнения и винаги ще ги има. Това е вестникарски термин в угода некому.
  А за някои думичката 'доказателства' е мръсна.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#21] от "Боян Баянов":
  Да копираме правния опит на Китай ли предлагаш? Там си имат император-комунист, тук подготвяти император-президент.
  #Радевхаресватова

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 30. 30 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":Виж сега у нас се говори че катаджиите вземат пари от време оно.Лично мен и родителите ми когато са ни спирали никога не са ни искали подкуп, а като е имало нарушение са писали съответната глоба. Говоря за периода от последните 30 години. Сега вече последните години спря да се говори за катаджиите че вземали пари.Горе долу на 5-6 години имам по една глоба, я за превишена скорост, я за неправилно спиране/паркиране. Като цяло съм доста съвестен водач.А иначе в бизнеса съм последните 5-6 години, имам приялите и те развиват бизнеси - но са доста дребни и семейни. Също никой, нито данъчни, нито други органи са искали подкупи или са правили някакви проблеми при проверки или издаване на документи. Хората си вършат работата - да досадно е да ти правят проверка и на мен ми е досадно, така е не отричам.Така че какво се говори, какво е усещането и каква е реалността са три различни неща. А пък личния опит е четвърто нещо.
  —цитат от коментар 24 на realguru


  И на думата ти като доказан трол трябва да вярваме защото...?

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Любопитно

  Щото като повтаряш от сутрин до вечер, че има корупция - после каквото и да правиш трудно ще разсееш съмненията за корупция. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Според тебе корупция няма, така ли?

 32. 32 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ние нямаме истинска, нормална прокуратура, но за сметка на това трябва да пазим "независимостта" на тази, която имаме. Диалектика...

 33. 33 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 739 Разстроено

  Прокурорската Република България си гледа главния прокурор като писано яйце! Каквото каже той, това е закон! Противоконституционно е някой да го разследва, а да коментира с лошо работата му е направо светотатство!
  Сделкаджията Иванчо станал главен прокурор без да е вкарал и един престъпник зад решетките! Каква кариера, каква отлична работа! От всички е взел пари, за да им предложи сделка!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#26] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Лелче,ти наясно ли си с казуса, за който питам, или бързаш да се изтропаш?

 35. 35 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#34] от "uvtest":


  Чиче, на нас казусите са ни ясни!
  Пота се в задачата ЗАЩО няма присъди по високите етажи, СЛЕД КАТО СУМА ТИ БИЗНЕСМЕНИ ДОКЛАДВАТ ЗА КОРУПЦИЯ, КРАЖБА НА БИЗНЕС, ПОБОЙ, РЕКЕТ.
  Това питаме!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Трябва така да се измени закона,че главния прокурор да се избира директно от народа както президента.И да има процедура на импийчмънт при сигнал за неадекватни действия.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Корупция не се доказва с истериите на Костинбродската , а със много проверки и неопровержими доказателства.

 40. 40 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Нема се плашите! Избирате пак г-жа Манолова и тя ще е.. ма..та на корупцията.
  Може и братя галеви да включи като стълбове в антикорупционната и битка.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Весело

  До коментар [#36] от "Helen of Bikini":

  "От Сбободна Европа (чуждестранен агент в България), небрежно затварят очи за някои ясни обяснения на въпроса, който си поставят."

  Терминът "чуждестранен агент" го има в родната ти мАтушка! В България такова нещо няма! :-)

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Според тебе корупция няма, така ли?
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Според мен аз лично не съм се сблъсквал с корупция :)

  Дали има да кажат, тези дето са се сблъсквали :)

  И да не забравяме Мистър 10%. Лека му пръст, той почина човека. Но се твърдеше че прибирал по 10% от всяка приватизационна сделка. Е после се оказа, че не е вярно, щото така и не демонстрира някакво благосъстояние, нито децата му. :)

  Да не забравяме за Царя и юпитата какви лъжи се изприказваха. Най-голямата лъжа за Царя беше, че щял да ни обърне геополитическата ориентация. Тъкмо бяхме тръгнали към НАТО и ЕС и хоп Царя щял да ни връща към Русия. А па той взе, че ни вкара в НАТО и ЕС. :)

  За всеки политик последните 30 години се говореха какви ли не неща. 90% от тях чисти лъжи.

  Трябва да съм идиот за да продължавам да вярвам на какво се приказва и какво се пише по медиите. :)

 43. 43 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#42:"realguru"][/quote]

  Пак да попитам - и ние трябва да вярваме точно на тебе, че не лъжеш защото...?

 44. 44 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Лилавите проглушиха света, как у нас се крадели 10 милиарда годишно. Направиха и комисия начело с новата си звезда-сестра Галева. Какъв беше резултата-обърканите приказки, БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, на един "бизнесмен" в спора му с друг. Някакви реални данни за корупция по високите етажи видяхме ли в тази комисия, отговорът е твърдо ЙОК.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  [quote#42:"realguru"]
  —цитат от коментар 43 на Драгомир Дончев
  Пак да попитам - и ние трябва да вярваме точно на тебе, че не лъжеш защото...? [/quote]

  Аз не казвам да ми вярвате. А да поставяте под съмнение написаното. :)

  Ти ще ми отговориш ли на въпроса "Верни ли са писанията и твърденията за Мистър 10%?"

  Ако не знаеш кой е, пусни в Гугъл ще ти излезе.


  https://bg.wikipedia.org/wiki/Александър_Божков

  Едно от лицата на икономическата политика на кабинета на Костов, довела до приватизацията на над 40% от държавните предприятия, Божков става обект на остри критики от страна на опозицията и получава прякора „Мистър 10%“, заради обвинения за взимани комисиони при приватизационните сделки в които участва като министър на промишлеността.


  20 години по-късно верно ли е или е лъжа?

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Любопитно

  До коментар [#42] от "realguru":

  Един въпрос:

  Смяташ ли, че Влади Горанов съвсем неумишлено не е забелязал липсата в приходната част на бюджета на едни 700 милиона лева? И така в продължение на ПЕТ години! Вярваш ли го това?

 47. 47 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  нерде проверка, нерде "проверка".

  "провериха" заменките, подпорните стени, корупционните съпорти на кметовете и общинските съвети по морските общини, миризливите кубици от варненското езеро, удълбочаването на варненското езеро, боклуците на ковачев, топлофикация Перник, участието на политически лица в икономиката (да припомним само оневиняването на хр.бисеров), дисковете с данни от Швейцария и т.н., т.н.

  не знам даже защо продължаваме да издържаме с данъците си такива нефели, дето не са осигурили справедливост по дори едно от многобройните престъпления срещу държавата и обществото!

  ОПГ ГЕРБ превърна държавните институции, общините и самата държава в публични домове за платен съпорт.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":

  Ти вярваш ли че Мистър 10% е вземал 10% от всяка приватизационна сделка? ;)

 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Дали има корупция-има, включването на прокуратурата е включване на нови получатели, влизане в съда-още нови получатели. Винаги резултата е че няма виновни и така 30 години.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Както винаги - съдът непрекъснато им го връща, барем си свършат работата. И така 100 години. Разбира се, виновен според вас е съдът и лично ако може Лозан Панов, а не че не могат едно обвинение да напишат гешефчетата

  Не ме търсете преди обяд
 51. 51 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  проблема за съжаление, не е само Гешеф !
  проблема е системен, и ни трябват 1600 нови прокурори !
  повечето от тия, които (до)сега са в тая посткомунистическа система,
  и за чеп за зеле не стават !
  от практициращи говнояди орели няма как да стават !
  а "демокрация" без равенство пред закона: що е то ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":Ти вярваш ли че Мистър 10% е вземал 10% от всяка приватизационна сделка? ;)
  —цитат от коментар 48 на realguru


  Не ми отговаряй на въпроса с въпрос! Отговори на въпроса ми!

 53. 53 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Не знам защо има толкова спорове около гешеф. Поръчкови главни прокурори има още от времето на Сталин и такива "прокурори" са били инструменти в ръцете на множество диктатори и завладяни демокрации. Тяхната "ефективност" е кристално ясна: липса на обвинения срещу властта и многократни преследвания само срещу опозиция или изпаднали в немилост бивши ортаци на властта. Не ти трябва много време за да опредилиш дали един главен прокурор е поръчков или не. Една година работа е достатъчно. Гешеф беше поръчков още дълго преди да стане главен прокурор. И ще си остане поръчков инструмент докато се персели при господ. Поръчковите прокурори се виждат от всеки. Всеки политик на запад (а и на изток) знае сега, че гешеф е поръчков инструмент. Но не могат нощо да направят а само ни гледат сеира и тайно се надяват, че народа ще се вземе в ръце и ще си оправи инструмента. Така че, на 11 юли си опичайте акъла 🔜

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  [quote#52:"vassilun"][/quote]

  Нямам мнение за момента, след 20 години ще ти кажа дали вярвам или не. :)

  Времето е доста добър съдник.

 55. 55 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":Ти вярваш ли че Мистър 10% е вземал 10% от всяка приватизационна сделка? ;)
  —цитат от коментар 48 на realguru


  А ти осъзнаваш ли, че това е аргумент в духа на "А вие защо биете негрите?".
  Може ли да се концентрираме върху една идея по-скорошни събития? Всички сме наясно, че политиците у нас не са изобретили корупцията. Въпроса е какво правим за справяне с проблема?
  Посочи ми един български политик осъден за корупция, търговия с влияние или нещо по средата. Но да ми твърдиш, че такъв няма защото нямало корупция е меко казано смешно...

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3864 Весело

  До коментар [#46] от "vassilun":

  " Един въпрос:

  Смяташ ли, че Влади Горанов съвсем неумишлено не е забелязал липсата в приходната част на бюджета на едни 700 милиона лева? И така в продължение на ПЕТ години! Вярваш ли го това?"

  Отговор на този въпрос от нито един симпатизант на шкаФ Груп не може да получиш ! Меко казано ! Както и на стотици други подобни, като например как се строи подпорна стена на Алепу и държавните институции не искат да си го причинят, концесиите по родното Черноморие, тези на Вълка, строежа му на територията на природен парк Рила и т.н и т.н...........

 57. 57 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 840 Весело

  Ако думите на едрият (на килограми) бизнесмен Илчовски бяха подплатени с документи, Мая щеше да ги разнася по всички медии по света и у нас ..

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  "...проблема за съжаление, не е само Гешеф !
  проблема е системен, и ни трябват 1600 нови прокурори !"

  Съгласен съм. Но с Гешев начело имаш абсолютната гаранция, че системата никога няма да се промени към добро.

  Все едно да очакваш, че с Бойко Методиев Борисов начело България ще изкорени корупцията и ще заприлича на Дания, Норвегия или Финландия.

  Нито Гешев, нито Бойко Методиев Борисов бяха сложени на местата си случайно. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Щото като повтаряш от сутрин до вечер, че има корупция - после каквото и да правиш трудно ще разсееш съмненията за корупция. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Ма то е очевидно, че има корупция ..... според теб, как се "проспиват" 700 млн. лева неплатени такси за хазарт ??! Години наред ??! Министърът на финансите- малък Шиши, как па не е забелязал подобни огромни липси ??!

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  До коментар [#54] от "realguru":

  "Нямам мнение за момента, след 20 години ще ти кажа дали вярвам или не."

  Защо 20 години? Не е ли по-добре да изчакаме поне 200 години?!

 62. 62 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция"Защото са недоказани съмнения и винаги ще ги има. Това е вестникарски термин в угода некому.А за някои думичката 'доказателства' е мръсна.
  —цитат от коментар 27 на zz_s


  Е как па за 30 години един политик не бе осъден за корупция ??! Гърмят банки с по няколко милиарда, липсват хазартни такси за стотици милиони и т.н. колосални далавери, но все "доказателства" няма, няма и виновни, няма и корупция .....

 63. 63 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Относно това, кое къде го има - вече такива агенти ще ги има и в твоя хоумленд - САЩ или Великобритания, не те зная де си проплакал за първи път.

  По-забавнотото е, че Дневник (чуждестранен агент в България) са ми скрили коментара, заради " обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица". А аз само съм използвала думи като "васал" и "презокеански господар" при това относно Гешев и Борисов, а да и отделно съм отбелязала, че Свободна Европа са също чуждестранен агент в България. Много са чувствителни, когато им посочиш кои са им спонсори и чии интереси защитават.

  Who the fuck are you to lecture me?
 64. 64 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция
  _______________________________________________________________

  Когато корупцията е измислена от опозиционните медии, когато тази "идея" за борене на демократично избрано правителство е дълбоко в душата, няма средства да се премахне заблудата!

 65. 65 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#58] от "Norman Granz":

  да, аз исках преди всичко да обърна внимание на това, че решението на този проблем ще ни занимава още десетилетия !
  трябва да се създаде една нова генерация от свободулюбиви и смели прокурори, и да се промени конституцията !
  Прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт !
  между другото, в сегашната ни конституция има доста трески за дялане !
  актуален пример: получаваш мандат за една (!) седмица да съставиш правителство !
  в Баден-Вюртенберг наскоро имаше избори за Landtag, след който Зелените и CDU преговаряха 7(!) седмици, за да стигнат до коалиционен договор !
  имай предвид, че те и преди тези избори бяха коалиционни партнъори !
  но и трябваха седем 7(!) седмици, за да се договорят отново !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 66. 66 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Весело

  До коментар [#34] от "uvtest":Чиче, на нас казусите са ни ясни!Пота се в задачата ЗАЩО няма присъди по високите етажи, СЛЕД КАТО СУМА ТИ БИЗНЕСМЕНИ ДОКЛАДВАТ ЗА КОРУПЦИЯ, КРАЖБА НА БИЗНЕС, ПОБОЙ, РЕКЕТ.Това питаме!
  —цитат от коментар 35 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Докладват ли?

  Това повече прилича на доноси!

  И то без нито едно доказателство!

 67. 67 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция_______________________________________________________________ Когато корупцията е измислена от опозиционните медии, когато тази "идея" за борене на демократично избрано правителство е дълбоко в душата, няма средства да се премахне заблудата!
  —цитат от коментар 64 на Дария Колев


  Щом "корупцията е измислена от опозиционните мудии", моля те, обясни как се "проспиват" 700 млн. лева неплатени такси за хазарт ?? Нали има рамкиран бюджет - с разчетени приходи там излиза веднага всяка сериозна липса .....

 68. 68 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Весело

  До коментар [#58] от "Norman Granz":да, аз исках преди всичко да обърна внимание на това, че решението на този проблем ще ни занимава още десетилетия !трябва да се създаде една нова генерация от свободулюбиви и смели прокурори, и да се промени конституцията !Прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт !между другото, в сегашната ни конституция има доста трески за дялане !актуален пример: получаваш мандат за една (!) седмица да съставиш правителство !в Баден-Вюртенберг наскоро имаше избори за Landtag, след който Зелените и CDU преговаряха 7(!) седмици, за да стигнат до коалиционен договор !имай предвид, че те и преди тези избори бяха коалиционни партнъори !но и трябваха седем 7(!) седмици, за да се договорят отново !
  —цитат от коментар 65 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  И през тези 7 седмици нямаше служебно правителство, както се прави в България!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  [quote#42:"realguru"][/quote]

  ++
  Все едно някой да се посипе главата с пепел за къщата в Барселона, гръцкия остров, парите в фалкона, шкафчето....
  На фона на такива кампании тихомълком други правеха най големите далавери, за които обществото научаваше постфактум.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 71. 71 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#67] от "Alex Ivanov":

  Е сега как се "проспиват" 700млн.!?!? Елементарно! Плащаш 60млн. на Шехерезада лоджистикс да ги носи армаган на мутрьо и хоп! Проспани!

 72. 72 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Осъждат го на две инстанции, после герб сменява закона и делото отива в "спец" съда, където го оневиняват. Ако си беше платил по-малко, щеше да се мине през "споразумение" и щеше да пише осъждан, но човекът не е случаен и си е платил достатъчно.
  Второто изречение представлява "усещане" за корупция, другото са факти.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 73. 73 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция_______________________________________________________________ Когато корупцията е измислена от опозиционните медии, когато тази "идея" за борене на демократично избрано правителство е дълбоко в душата, няма средства да се премахне заблудата!
  —цитат от коментар 64 на Дария Колев


  Нима? И кой от фактите в статията не оставя съмнение за корупция? А доказателства ще има, ако има истинска прокаратура. А не назначена.

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  До коментар [#67] от "Alex Ivanov":

  "как се "проспиват" 700 млн. лева неплатени такси за хазарт ??"

  Черепа го беше обяснил със скрийншот от телефона си, на който се виждат разменени sms-и с Бойко Борисов (може да е и съвпадение на имената, кой знае?) със следното съдържание:

  I da pomaga6.

  За кое?

  Po princip.

  Нямаш проблем.

  Blagodarq.

  Пак повтарям: не е сигурно дали въпросният Бойко Борисов е бил точно премиерът или някой друг Бойко Борисов, или някой 400-килограмов тийнейджър, седнал на леглото си в Ню Джърси (ако трябва да цитираме американския Бойко Борисов), или пък ...

  Ама разбира се: НЕНЧО БАЛАБАНОВ!!!

  Иййй, как не се сетих беееееее...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Защото проверките не водят до присъди. Все завършват с "липса на доказателства" и "липса на престъпление".

 76. 76 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#15] от "pro_bono":
  А, не колега. Вече "Радев е радост" :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 77. 77 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#76] от "olexander":

  Не не е вярно. Правилния израз е:

  Гешев е гРадус, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 78. 78 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#76] от "olexander":

  Ами сравни правителството предложено от ГЕРБ и това на президента.Повече коментари нямам.

 79. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "" Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши спечели дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, в което оспори отстраняването си от поста през 2018 г., стана ясно от прессъобщение на Съда.

  Съдът е приел, че при уволнението е нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес (член 6 от Европейската конвенция за правата на човека) и свободата ѝ на изразяване (член 10).

  Според решението на ЕСПЧ Кьовеши не е имала възможност да оспори пред съда уволнението си по същество, което нарушава правото ѝ на справедлив процес. Тя е можела да оспори единствено формални аспекти от процедурата по отстраняването си, но не и мотивите, с които е уволнена, се казва в решението.

  Правото ѝ на свобода на изразяване е било нарушено, защото тя е отстранена от позицията си заради това, че е критикувала реформите на новото правителство в областта на правосъдието. Съдът подчертава, че сред задълженията ѝ като ръководител на румънската антикорупционна агенция е било да изразява мнението си по законодателни промени, които могат да засегнат независимостта на съда и борбата с корупцията.

  „Изглежда, че нейното преждевременно отстраняване противоречи на целта за поддържане на съдебната независимост и е имало смразяващ ефект върху нея и други прокурори и съдии, участващи в дебатите относно законодателните реформи, засягащи съдебната система и съдебната независимост“, се казва решението.

  Лаура Кьовеши внесе жалба в ЕСПЧ в началото на 2019 г., в която твърди, че след решението на Конституционния съд за отстраняването й от длъжност тя не е имала възможност нито да се защити, нито да го оспори.

  Кьовеши беше отстранена от длъжност на 9 юли 2018 г. след решение на Конституционния съд на Румъния, което подкрепи искането на тогавашния правосъден министър Тудорел Тоадер за уволнението ѝ.

  Тоадер я обвини в серия нарушения, включително протакане на някои дела, превишаване на правомощията при разследването на начина, по който е издадено едно правителство постановление, авторитарно поведение и произвол, както и приоритизиране на дела в зависимост от медийния им ефект. Сред посочените от него мотиви са нейни публични изказвания и работата на НДБК, посочва ЕСПЧ.

  Кьовшеи ръководеше румънската антикорупционна агенция от 2013 г. По време на мандата ѝ институцията получаваше високи оценки от международни организации, тогава се заговори и за "румънския модел" в борбата с корупцията. Повигнати бяха обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепута и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда. В над 1000 случая става дума за злоупотреби с европейски фондове.

  В края на 2019 г. Лаура Кодруца Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура - независим орган на ЕС, който ще се занимава с разследването, наказателното преследване и изпращането на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Очаква се прокуратурата, чието седалище ще бъде в Люксембург, да започне работа от ноември 2020 г.
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30593758.html

 80. 80 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 128 Неутрално

  Експерт е.

  Чел е вестници и е слушал разговори на женския

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 81. 81 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция"Защото са недоказани съмнения и винаги ще ги има. Това е вестникарски термин в угода некому.А за някои думичката 'доказателства' е мръсна.
  —цитат от коментар 27 на zz_s


  Чкай малко сега! А когато прокуратурата публикува съчинения по картинка и на база на тези "доказателства" осъди през ФБ хора на които дори още не бяха повдигнати обвинения, това какво е? Или за "нашите прокурори" като казва пепито аврамовата, не са нужни доказателства, а такива се изискват само за тези които не са от "нашите"?

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Посочи ми един български политик осъден за корупция, търговия с влияние или нещо по средата. Но да ми твърдиш, че такъв няма защото нямало корупция е меко казано смешно...
  —цитат от коментар 55 на Драгомир Дончев


  Аз се сещам за законно облечена корупция, когато беше гласуван закона за заменките.

  Иначе корупция сигурно има, чат пат уволняват някой за корупция, но в какви размери е, не е много ясно. :)

 83. 83 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Защото Гешефт обича да трупа папки в касата си срещу определени политически лица. Това са все случаи, за които се е вдигнал шум, но те са останали нерешени. А гл. прокурор ги използва за рекет.

 84. 84 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#46] от "vassilun":Ти вярваш ли че Мистър 10% е вземал 10% от всяка приватизационна сделка? ;)
  —цитат от коментар 48 на realguru


  Аз знам за случай, в който е взел 20% комисион, а не 10% и даже моя познат се бъзикаше, че е бил вдигнал мизата ... А лафовете, че е починал /мир на праха му!/ в нищета са подобни на лафовете, че Барба Ганьос бил получил само една пура от Черепахата - 50-60 милиона какво са между приятели, те не са важни, важна е пурата - т.е. лафове за наивници ... :):):) Дори мога ти кажа и 20%-те процента как му ги дадоха/предадоха и по какъв ред/начин :):):):)

 85. 85 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 978 Весело

  Много ми е интересно мнението на гербидж-феновете, като Дария и гуруто, защо аджеба, след като има само усещане за корупция и подобно животно у нас нЕма, как така и хамериканците и европата говорят, че у нас има корупция? Или може би те си измислят, а? :):):) Защото отговор от типа - те цитират лъжливите умнокрасавци - в официални документи и официални становища, би звучал доста нелепо ... :):)
  А прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция само защото самите прокурори, като ги пратят да извършват такива проверки, стават "без да искат" обект на корупцията и започват да пишат/бришат едни фермани, с които да оневинят тези, които са ги обогатили ... Кратко, ясно и точно :):):) Пример давам - прокурорската проверка срещу Иван Пилето вероятно ще завърши с определение за липса на доказателства за корупция, но отговорния разследващ "случайно" ще се сдобие с апартаментче я на морето, я в Софето, на името на сестра му или брат'чедката на жена му и така ... :):):)

 86. 86 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Щото като повтаряш от сутрин до вечер, че има корупция - после каквото и да правиш трудно ще разсееш съмненията за корупция. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Като хванеш жена си с комшията в леглото трудно ще разсееш съмненията, че са правили нещо.

 87. 87 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#82:"realguru"][/quote]

  Ти изобщо не се сещаш, какво е това корупция. Затова ти се струва, че я няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK