МВР, прокуратурата и ГЕРБ онемяха за побоя над кмета на с. Белгун

Пребитият кмет на с. Белгун Благомир Станев

© Скрийншот от Добруджа ТВ

Пребитият кмет на с. Белгун Благомир СтаневПовече от месец Министерството на вътрешните рабоити (МВР) и прокуратурата мълчат за побоя, нанесен на кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев в нощта на 4 срещу 5 април т.г. Според жалбата му до Окръжнатата прокуратура в Добрич тогава той е бил бит и унижаван в офиса на ГЕРБ в Каварна. Това се случило, след като станало ясно, че в селото освен гласовете за ГЕРБ са били подадени и 11 за ДПС. Въпросите на "Дневник" по случая, изпратени до Пресцентъра на МВР и Областната му дирекция в Добрич, до момента остават без отговор.


Бившият министър на социалната политика Деница Сачева, която е координатор на ГЕРБ за Добричка област, мълчаливо отказва да коментира побоя. Според информация на "Дневник" непосредствено преди изборите Сачева се е срещала с бизнесмена Илиян Събев, за когото Благомир Станев твърди в жалбата си до прокуратурата, че е човекът, който го е унижавал и удрял.


Всичко за побоя над кмета на с. Белгун - тук.
В разговор за "Дневник" бившият председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев каза, че случилото се с Благомир Станев в нощта на 4 срещу 5 април не е прецедент. "През 2019 г. по време на проведените тогава местни избори в социалните мрежи се въртеше клип, на който се виждаше как в продължение на часове Илиян Събев и още няколко души малтретират човек. Клипът беше разпространяван, за да се сплашат хората и да се случи това, което те искаха - цяла Каварна го знае", каза Кръстев. Въпреки това според него преди изборите от 4 април бившият социален министър


Деница Сачева е имала многократни срещи с Илиян Събев в офиса на ГЕРБ в Каварна


и в ресторанта му "Сол и пипер" в Балчик. "Едва ли тя не знае, че това е човекът, който издава смъртни присъди, според това, което сам казва, твърди Кръстев. Той контролира съда и прокуратурата. Това е тежък криминален контингент, който спекулира с имена - на Борисов, на Пашата и на кого ли още не?".


След казаното от Кръстев "Дневник" потърси Деница Сачева с въпроса знае ли, че Илиян Събев се е представял за "координатор на ГЕРБ" в региона. Със съобщение в месинджъра на Фейсбук тя отговори: "Областен координатор на ГЕРБ в региона съм аз". След друг въпрос - дали знае за обвиненията, че е нанесъл побой на кмета на Белгун, Сачева каза: "Чувам много неща, но тепърва се запознавам с всички факти". След това тя уточни, че "другата седмица (12 - 16 април, бел. авт.) ще ходя лично в Добрич, след като мине свикването на Народното събрание. Докато не се срещна с всички замесени лично по случая, не искам да коментирам предварително".


Веднага след размяната на тези съобщения


Деница Сачева блокира профила във Фейсубук, през който й бяха зададени цитираните въпроси.


Затова в края на април те бяха изпратени повторно през страницата й в социалната мрежа, както и на официалния електронен адрес на пресцентъра на ГЕРБ. Отговори обаче не последваха.


В понеделник, след дълго мълчание, Илиян Събев най-накрая отговори на телефонното позвъняване. Но затвори веднага след като разбра, че ще трябва да отговаря на журналистически въпроси.


Според жалбата на Благомир Станев до прокуратурата в Добрич на побоя в офиса на ГЕРБ е присъствал и сегашният председател на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ). Той давал указания на Илиян Събев как точно да малтретира Станев и дори снимал с телефона си. След като в продължение на седмици след публикациите за случилото се не вдигаше телефона си, в кратък разговор в понеделник Йордан Стоянов също отказа коментар.


Разказаното от бившия председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев обаче остави без отговор и други тежки въпроси.


"През септември 2019 г. аз като председател на Общинския съвет в Каварна направих спешна среща с областния началник на МВР в Добрич старши комисар Никола Панчев, който и днес все още е на тази позиция, каза в разговор за "Дневник" Красимир Кръстев. Описал съм случая с Илиян Събев и други лица и съм предупредил, че се занимават с побоища и рекет. Той е уведомен - сегашният началник. Разговорът ни беше следобед, но още на другия ден същите тези бандити ми изпратиха хабер от нашия разговор. Разбирате ли за какво става въпрос? Панчев е много добре запознат с тия, по имена. Много добре му казах кой трови атмосферата, какви неща стават. Това не е инцидент от вчера, това тлее", каза още Кръстев.


По този повод в понеделник въпроси бяха изпратени както до Пресцентъра на МВР, така и до този на Областната дирекция на МВР в Добрич. Те трябваше да потвърдят провел ли е наистина през септември 2019 г. старши комисар Никола Панчев среща с тогавашния председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев и информиран ли е бил за евентуални намерения от негова страна да повлияе на резултата от проведените тогава избори за местна власт?


Трети въпрос трябваше да изясни какви мерки са били предприети от полицията в Добрич във връзка с информацията, получена по време на евентуална среща между Кръстев и Панчев?


До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK