История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани машини за гласуване

ЦИК дължи 43,2 млн. лв. Ако тази сума не бъде платена, фирмата доставчик може да не предостави машините за изборите.

© Георги Кожухаров

ЦИК дължи 43,2 млн. лв. Ако тази сума не бъде платена, фирмата доставчик може да не предостави машините за изборите.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа". Поводът е днешното съобщение на зам.-председателя и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева, че 78 от купените машини за гласуване се намират в различни областни дирекции на вътрешните работи, както и че не е платено нищо по договора за покупката на всички усторйства на стойност 43 млн. лева с ДДС.


На изборите на 11 юли във всички секции с над 300 избиратели в страната трябва да се гласува само с машини. Същото важи и за секциите в чужбина. Такива промени в Изборния кодекс прие 45-то Народно събрание в краткия си живот.


Ще стане ли наистина така? Според новоизбраната председателка на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова подобна организация не би трябвало да създаде проблем, защото за отминалите на 4 април избори България купи 9600 машини, а ще са необходими още най-много 500 броя.
Фирмата доставчик "Сиела Норма" потвърди пред правната комисия в парламента, докато се разглеждаше изборният закон, че може бързо да достави още 1500 машини.


Дотук добре. Така подредени фактите създават впечатление, че всичко е наред. То обаче не е. Оказва се, че ЦИК не е платила доставените 9600 машини на "Сиела Норма". Това означава, че българската държава все още не е собственик на тези устройства и те все още са притежание на частната фирма.


В момента Централната избирателна комисия дължи 43 200 000 лева на фирмата доставчик. Ако тази сума не бъде платена, фирмата може да не предостави машините за изборите на 11 юли. Според променения Изборен кодекс обаче гласуването трябва да става само с машини.


Интересно, нали?


Но и това не е всичко. Държавата и фирмата все още спорят по няколко въпроса, а ЦИК иска да удържи неустойки от доставчика. Новите машини обаче трябва да бъдат поръчани от същата фирма. Някъде в този заплетен сюжет се крие отговорът на въпроса дали в следващите седмици държавата ще успее да осигури машините, които вече са задължителни по закон.


Как разбрахме за това


За неразборията с машините стана известно през отминалите дълги почивни дни в началото на месец май. Тогава Росица Матева - номинирана за член на ЦИК от "Изправи се! Мутри, вън", каза пред бТВ, че "не е ясно къде са 9600-те устройства за машинно гласуване и чия собственост са".


Говорителят на предишната ЦИК и член на новата от квотата на ГЕРБ Димитър Димитров обясни защо плащането не е извършено. Според него "в договора има спорни моменти".


"Сиела" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия като правоприемник ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват", каза Димитров също пред бТВ.


Пред "Свободна Европа" Димитров обясни, че става дума за спор за "частично неизпълнение на договора". От думите му стана ясно, че ЦИК ще настоява да удържи неустойки на "Сиела" заради проблеми с 88 машини. Според данните, които Димитров представи, тези 88 устройства изобщо не са произвели резултат.


Спорни според него са и случаите с машините във Велико Търново и Добрич, където устройствата са били програмирани със сгрешени кандидат-депутатски листи.


Според Росица Матева обаче грешките във Велико Търново и Добрич не би трябвало да са нарушения на "Сиела", а пропуск може да се търси в Районната избирателна комисия и при държавната фирма "Информационно обслужване", която е отговорна за програмирането на устройствата.


"За да се извърши плащането, всички тези въпроси трябва да се изчистят, а те не са", каза Димитров.


Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров каза пред "Свободна Европа", че не може да коментира детайли от споразумението с ЦИК, защото самото то му забранява.


Тодоров обаче направи аналогия с местните избори през 2019 г., когато компанията отново беше доставчик на машини, тогава за експериментален вот.


"Имахме спорове за отчитането на резултатите. Бяха изчезнали флашки, които са основният консуматив, без който не може да се отчете гласуването с даденото устройство. В крайна сметка се договорихме тогава", каза Тодоров.


Той допълни, че държавата все още не е нарушила настоящия договор, по който дължи на компанията над 43 млн. лв.


Къде всъщност е проблемът


Според договора плащането от страна на държавата към фирмата доставчик трябва да се извърши между 30 и 60 дни след официалното обявяване на резултатите от изборите, проведени на 4 април.


"До средата на юни нарушение на договора няма", каза председателят на предишната ЦИК Александър Андреев в понеделник.


Проблемът обаче е, че именно в понеделник беше последното заседание на предишната Централна избирателна комисия. Ден по-късно президентът Румен Радев назначи нова Централна избирателна комисия.


Новата ЦИК е правоприемник на старата, но именно тя трябва да преговаря със "Сиела" за изпълнението на договора. Тя трябва да поръча и още машини, отново от "Сиела".


Неофициално пред "Свободна Европа" членове на новата комисия казаха, че от тях се иска хем да изследват дали договор за толкова много пари е изпълнен, хем бързо да извършат плащането, за да могат да поръчат нужните още устройства за предстоящите избори.


"Никой не можеше да предположи, когато сключвахме договора с фирмата доставчик, че след изборите ще има още едни, а междувременно ще се смени ЦИК", каза Александър Андреев след последното заседание старата комисия.


Неговата наследничка на поста Камелия Нейкова пък коментира лаконично, че тепърва ще се запознава със случая, когато встъпи в длъжност. Това означава, че новата ЦИК трябва да прегледа отчета на "Сиела Норма", да го съпостави с данните на "Информационно обслужване" за изборите, както и с наличната документация в комисията.


Цялата тази работа обаче трябва да бъде свършена много бързо, защото плащането към "Сиела" трябва да бъде извършено в средата на месец юни, а през това време трябва да се поръчат и новите машини.


От изборите на 4 април измина повече от месец. Какво е свършено от предишния състав на ЦИК по темата не е ясно, защото те не са подписали нито един документ, нито са поискали от "Сиела" обяснения за проблемите, възникнали с някои машини.


Защо 78 машини са "задържани" от МВР


На фона на неяснотите и съкратените срокове, в които трябва да се действа, изскача още един проблем. По нареждане на ЦИК в районните полицейски управления към областните градове са иззети машини за гласуване.


Изпълнителният директор на "Сиела" потвърди пред "Свободна Европа", че собственост на фирмата е "блокирана в полицията", а Александър Андреев от ЦИК съобщи, че комисията в неговия състав не е дала разрешение устройствата да бъдат "освободени".


Ръководителят на Главна Дирекция "Национална полиция" Николай Хаджиев каза пред "Свободна Европа", че в дирекциите на МВР в страната има машини. Но отрече да се води разследване, свързано с тях. На въпрос защо тогава тези устройства се намират в областните дирекции Хаджиев каза лаконично: "Нямаме отношение към машините, питайте ЦИК".


По думите на Андреев става дума за 78 машини, които не са "съвсем машини".


"Това са консумативи, които фирмата твърди, че е изпращала по куриер до различни градове. Ние поискахме те да се изземат, защото редът на транспортиране беше съвсем различен, не включва допълнителни доставки с куриерски фирми и ние не знаем дали с тези устройства, които са изпращани допълнително, не е можело да се манипулира вотът. Нали не забравяме, че може да има и опит за подмяна, за който комисията носи отговорност", обясни бившият председател на ЦИК.


Подобна хипотеза обаче изобщо не се разследва. А и устройствата, намиращи се в различни полицейски структури, не се освобождават.


Големите парламентарни циркове. Хроника на скандалите в Народното събрание
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Останалите машини пък се намират под държавна охрана, в специално нает за целта склад още преди изборите. Това се случва, въпреки че машините не са държавна собственост.


На този фон изглежда, че всичко по осигуряването на устройства за изборите на 11 юли ще се случва на бързи обороти.


Заради съкратените срокове новата ЦИК ще бърза да извърши плащането, за да може да поръча допълнително нужните около 500 устройства.


Старият състав на комисията не е успял за краткия си живот след изборите от 4 април да установи има ли нарушения от страна на фирмата доставчик. Така и да има такива, те най-вероятно ще потънат някъде между двата състава на ЦИК.


Дали е имало опит за "подмяна на резултата" с устройства, мистериозно изпращани по куриерски фирми, също няма да стане ясно, защото МВР само съхранява машини, за които ЦИК е имала съмнения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани машини за гласуване"
  Полина Паунова
  Свободна Европа

  Лицето и медията са ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ.
  (чуждестранен агент според САЩ - "хора и организации, които по поръчение и/или с финансиране от чужда държава се опитват да влияят върху общественото мнение")

  И в морето ми е до колене .....................
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Нещо не схващам добре поантата. От статията излиза, че държавата като клиент иска обезщетения за доставени и неработещи машини от частната фирма.
  Тоест, държавата следи за коректното харчене на държавните пари.
  Това как може да е проблем ?

 4. 4 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Управлявал е ГЕРБ.ГЕРБ не изисквал и никъде не е приел гласуването да става само с машини,това си беше инициатива на други партии.В частност-не е много сигурно дали и българския данъкоплатец е съгласен подобен разход да му излезе от джоба.В тоя ред на мисли-сред купищата референдуми които се правиха за щяло и не щяло последните години-интересно че никой от видните радетели за пряка демокрация не пожела да направи референдум за машинното гласуване.Защо ли!?Искането беше на партиите от градската д(р)исница.Логично е и те да платят за това.В сметките на един човек от Дубай има предостатъчно пара за целта.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":

  Пропусна да отбележиш, че на такива хора са чужди заветите на Партията и те работят против принципите на марксизма-ленинизма и пролетарския интернационализъм.....
  Бягай да четеш пак "Наръчник на агитатора" от дружеството "Георги Кирков", че ще провалиш политическата учебна година...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  И едни има няма 168 милиона лева:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159940699431189
  Фирмата Сиела на Иван Тодоров, който “ходи горе при Делян” има 168 млн. лв обществени поръчки спечелени пряко или през свързани фирми, или чрез специално създадени ДЗЗД.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Първата бомба с часовников механизъм, заложена от ГЕРБ. Още колко такива има и колко от тях ще се взривят – това засега никой не знае.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Гневно

  Подобни текстове работят само в една посока - пълна загуба на и без това изключително ниското ниво на ДОВЕРИЕ и окончателно компрометиране на изборният процес!!!

 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  "История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани машини за гласуване"Полина ПауноваСвободна ЕвропаЛицето и медията са ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ.(чуждестранен агент според САЩ - "хора и организации, които по поръчение и/или с финансиране от чужда държава се опитват да влияят върху общественото мнение")
  —цитат от коментар 1 на БГА Балкан


  Браво другарю! Свободна Европа враг номер едно на тутраканска селищна система.

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  "История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани машини за гласуване"Полина ПауноваСвободна ЕвропаЛицето и медията са ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ.(чуждестранен агент според САЩ - "хора и организации, които по поръчение и/или с финансиране от чужда държава се опитват да влияят върху общественото мнение")
  —цитат от коментар 1 на БГА Балкан


  Браво другарю! Свободна Европа враг номер едно на тутраканска селищна система.

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  Първата бомба с часовников механизъм, заложена от ГЕРБ. Още колко такива има и колко от тях ще се взривят – това засега никой не знае.
  —цитат от коментар 8 на murry


  Те ГЕРБ знаеха предварително, че ще има машинно гласуване!
  От къде ви събират толкова неграмотни?
  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Всичките сделки на тупана са мътни.
  В мътна вода....

  Важното е, че бюджетът е пълен с пари.
  Според Ананиев.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  " По думите на Андреев става дума за 78 машини, които не са "съвсем машини".


  "Това са консумативи, които фирмата твърди, че е изпращала по куриер до различни градове. Ние поискахме те да се изземат, защото редът на транспортиране беше съвсем различен, не включва допълнителни доставки с куриерски фирми и ние не знаем дали с тези устройства, които са изпращани допълнително, не е можело да се манипулира вотът. Нали не забравяме, че може да има и опит за подмяна, за който комисията носи отговорност", обясни бившият председател на ЦИК."
  😂😂😂

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Странна история за дружбата на ГЕРБ към Венецуела :))

 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ЦИК в никакъв случай не трябва да оставя безконтролно програмиране на машините в "Информационно Обслужване". Ако се направи обективно разследване на програмирането, ще се установи "специфична" намеса в софтуера. Лицата, които трябва да бъдат подведени под отговорност за специфичната намеса са основно Мишо Константинов, Валентин Мундров и Людмил Димитров. Те ще си признаят всичко включително и кои са останалите от по-високите етажи на властта и службите. Спешно, трябва да се смени изпълнителният директор на ИО, целият борд на директорите и всички директорчета в ИО, както и сериозно да се реформират службите. От там трябва приоритетно да се започне прочистването.

 17. 17 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Бойко Рашков започна яростна чистка в МВР, навсякъде където ГЕРБ са спечелили изборите. За шеф на кабинета на новия министър,е назначена Елена Павлова Фичерова - Караиванова, кандидат - депутатка от партията на Васил Божков и основателка на партията му "Българско лято". В момента тази дама,има достъп до класифицирана информация.
  Хора, наистина ли не осъзнавате какво се случва?????
  В тая медия чета, колко много хора плюят старите,и се радват на новите! За какво се радвате бе хора???? Абе вземете седнете и помислете малко трезво! Ревете, че сега нямате свобода! Ами вземете прочетете малко българска история, или попитайте родителите и бабите и дядовците си, какво значи, да нямаш свобода!!!
  Вчера излезе информация,че новия транспортен министър,се е заклел с корона вирус. Има положителен тест още от 8-ми май.Днес веднага Стефан Янев излезе и каза, че "ЛАБОРАТОРИЯТА СЕ БИЛА ОБЪРКАЛА" . Вярвате ли, аз не!!!
  И пРезидента се опита да мине със почти същия номер преди известно време, ама Естония го изгони.
  Хора ПОМИСЛЕТЕ и прогледнете какво се случва!!!

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Гласуването само с машини и без това не е желано от избирателя в България!

 19. 19 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":

  Баба ти е чуждестранен агент

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Много правилно, Уорни - човек на ГЕРБ знаеше предварително за машинното гласуване и предварително купи машините, защото предварително знаеше че ще спечели търга. ГЕРБ предварително пипаха машините, опазиха ги от одит и сега ще ти кажа какъв ви е проблема - че сте толкова некадърни, че не можахте да ги нагласите.

 21. 21 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  Не е желателно от мутрите гербаджийската мафия во главе с мутрата-тулуп от Банкя с пълните чекмеджета.
  Материала, материала.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  В държава, управлявана от мафията, всичко е възможно.
  През 2019 г. машинното гласуване беше въведено "експериментално", като "Сиела" достави 3000 машини ...Според Изборния кодекс редовните парламентарни избори през 2021 г. трябваше да се проведат изцяло машинно.
  Значи още през 2019 трябваше да почне работа за доставката на машини. Две години по-късно, кашата е все същата. Толкова от ГЕРБ, те толкова могат или го правят нарочно, защото с машини не знаят, как се печелят избори.

 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  Господин Колев,
  Гласуването с машини, електронното гласуване и гласуването по пощата са нжелани от партиите, които разчитат на изборните фалшификации и купуването на гласове. Това никой ли не ти го е изяснил?

 24. 24 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#17] от "galina georgieva":

  Умнокрасивите още не са разбрали какво се случва. Защото са умнокрасиви.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  Избирателя не желае и ГЕРБ, така че айде чупката.

 26. 26 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":Много правилно, Уорни - човек на ГЕРБ знаеше предварително за машинното гласуване и предварително купи машините, защото предварително знаеше че ще спечели търга. ГЕРБ предварително пипаха машините, опазиха ги от одит и сега ще ти кажа какъв ви е проблема - че сте толкова некадърни, че не можахте да ги нагласите.
  —цитат от коментар 20 на Deaddark


  Ех, ако беше добавил и жалбата на ГЕРБ където сезира Конституционния съд за изцяло машинното гласуване, цена нямаше да имаш!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 27. 27 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Май някой е чакал кюлчета и пачки за чекмеджето от тия 43 милиона?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#21] от "anty":

  Майките и бащите ви, бабите ви и дядовците ви много се оправят с машините, нали?

  С вашите камъни по вашите глави. Вкарахте нещо фундаментално без референдум дето ще ви излезе през носа.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Поредният бъркоч създаден от тиквите . И не платили 43 млн. Бай Х да пали джипката и да хвърля пари от чекмеджето...

 31. 31 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#17] от "galina georgieva":Умнокрасивите още не са разбрали какво се случва. Защото са умнокрасиви.
  —цитат от коментар 24 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда


  Използването на язвително "умнокрасиви" означава ли, че Вие сте грозен и прост люлински шкембелия, гласувал за ГЕРБ и шефа мутра и сега се пръскате от яд?

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Ех, ако беше обяснил защо от ГЕРБ бягаха от одит на машините като дявол от тамян, можеше и да стигнеш АйКю-то на Меси, онова айкю дето мислиш че има.
  Жалка история.

 33. 33 Профил на El Zilcho
  El Zilcho
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Значи да мижим и да си трайкаме за неуредиците, че да не му стане форумният глашатай "това-няма-да-стане-selqnin" недоверчив?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  43.2 милиона за 9600 машини... това почти €2К за една такава машина. Като се добавят разходи по поддържане, съхраняване, охрана, проверка и т.н., ще излезе по-евтино да се броят по 2-50 лева на ръка...

 36. 36 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  В предишната ЦИК толкова ли нямаше един поне, който да не е от ГЕРБ? Да беше писнал за тези проблеми. Какви са тия изчезнали флашки на експерименталното гласуване с машини? Това разчу ли се, знае ли се? Кое ще попречи сега да се случи?

 37. 37 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#34] от "stanishev":

  https://youtu.be/MXL2wbgfs5Y

  Вашата роля като членове на СИК. 3.45 от видеото. С камъни хората ще ви разбиват мундзите заради тези избори. Помнете ми думата.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 38. 38 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  43.2 милиона за 9600 машини... това почти €2К за една такава машина. Като се добавят разходи по поддържане, съхраняване, охрана, проверка и т.н., ще излезе по-евтино да се броят по 2-50 лева на ръка...
  —цитат от коментар 35 на ivanpopov


  Слави Трифонов: Новите избори ще са по-евтини.


  На чужд гръб и 100 тояги са малко.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Гласуването само с машини и без това не е желано от избирателя в България!
  —цитат от коментар 18 на Дария Колев  КолеВ,
  ти анкети ли направи с « избирателя « и той те упълномощи да го представляваш ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1066 Весело

  Стига бе! Новината за "арестуваните" машини е от преди 4 часа, кога Полина получи това внезапно вдъхновение да напише този блестящ анализ?
  Май вече съвсем на мезе взимате читателите си!
  Два месеща отнови ли единствено ще се опява изборния процес и злия гений Борисов? Нещо по същество за вашите идеи? За политиките?... Или отново отговорът е "когато му дойде времето". Ма то дойде, че и си замина вече.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  [quote#31:"stanishev"][/quote]


  Не, този неграмотен тиквеник е от монтанските села .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на El Zilcho
  El Zilcho
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Забравил си пак да си сложиш инструкциите под опорката, драги разбивачо

 44. 44 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Хммм ... Полина редовно чета това което списваш и повечето неща ми харесват, но... тук става дума за някакви електронни устройства, които по техническа сложност са за употреба от общ характер, а ти доста неясно описваш какво, как, къде и какви проблеми чакат новата ЦИК с изключение на това, че за машините не са платени 43,2 млн. лева. Това, че някой от доставените устройства не са работили или са дефектирали в процес на работа и какви санкции се налагат за това е записано в договора за покупка на машините. Не може едно електронно устройство което струва 4.375 лв. да няма нужните опции за работа или повреда на същото, както и съответните сертификати и гаранции! Ако отидеш и си купиш един добър настолен компютер със средна цена от 1.000 лв. получаваш една камара техн документи, гаранция и т.н. Не разбирам, защо старата ЦИК обяснява, че е много сложен проблема с тези 88 устройства, които изобщо не са работили.
  За високо проходимите автомобили на полицията с цена от 50 – 60.000 има камара техн. изисквания обявени публично, да не дам пример с покуопата на Ф-16 от САЩ, където всяко едно хвърчило струва милиони, тук ни обясняваш, че .... договра не може да бъде обявен публично и да се видят каузите по него ... защо ли?
  И за капак - на моя остров, като си купя от магазина цървули за 50 лв. ми дават бележка на която пише, ако при правилна употреба се скъсат или повредят в срок до 1 месец от деня на покупката, може да ги смениш с други.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 45. 45 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хай Буй":

  "Какво е свършено от предишния състав на ЦИК по темата не е ясно, защото те не са подписали нито един документ, нито са поискали от "Сиела" обяснения за проблемите, възникнали с някои машини."

  Ми явно Държавата, както обикновено, не е свършила нищо, а героите ѝ са се скатавали, щото и без да вършиш каквото и да било заплатата си тече, а после Бойко ще оправи.

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Това не знам как да го коментирам, ама ако бяхме няколкостотин километра по на северозапад, целият бивш състав на ЦИК щеше да е разпределен в самостоятелни килии до приключване на производството.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#23] от "авторът":

  Не е лошо преди да изяснявате за другите да изясните за себе си неща, които съвсем очевидно не са Ви ясни!!!

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#25] от "Deaddark":

  Без никакво съмнение притежавате нотариално заверено пълномощно от името на целокупният "избирател"?!?!
  От къде Ви намират такива...

 48. 48 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  ... не е желано от избирателя в България!
  —цитат от коментар 18 на Дария Колев
  😁😆😁
  Ти май не си съвсем представителна извадка на „избирателя“, а още по-малко на такъв в България.


 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#33] от "El Zilcho":

  "мижинето" и "трайкането" са по избор!
  Така наречената "журналистика", която се опитва да унищожи жалките остатъци от доверие в избирателният процес обаче е съвсем друго нещо, при това с една определена политическа цел, която няма нищо общо нито със Закона, нито с Истината, нито със защитата на обществения договор и обществения интерес!!!
  Така дали съм ясен дори за Вас?

 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 558 Разстроено

  История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани машини за гласуване?!

  съботирането на машииното гласуване започна още от 03.04, ден преди изборите когато на места имаше проблеми с транспортирането на машините по избирателните секции на различни места в страната и продължи на следващия ден когато на различни места бе докладвано, че има проблем с машииното гласуване като на места то бе временно спирано, а на други като във Велико Търново където умишлено удариха Цветанов и неговата партия бе спряно, защото бе в действие плана за съботиране на машинното гласуване, за де се създаде у хората усещане, че с машините има проблем, а истината че има проблем с хората, на които е поръчно от ГРОБ съботаж!!! И основна вина за това има ГЕРБ, нали виждате че тиквата и вчера при предаване на правителството плашеше новите министри, че ще има проблеми с машинното гласуване, а истината и това което плаши ГЕП е, че с машини няма да могат да си правят подривната си дейност по съботиране и фалшифициране на вота, и се заиграват с това, че по-възрастните хора ще се чувстват некомфортно при машинно гласуване поради лиса на разяснителна работа и създаване на възможност за тренировка с реални машини, така че хората да се уверят че няма нищо сложно в гласуването с машини и е доста лесно!!!

 51. 51 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#43] от "El Zilcho":

  Мисля, не бях забравил, а използвах супер ноу-хау капан за умнокрасавци. Шилетата още се ловят в него. Даже и Дневник и Офнюз и некой по-малки мисирчета попаднаха в него.


  ВЕСЕЛО!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#47] от "selqnin":

  Това е ирония към коментара на Дария Колев. Но ти няма как да схванеш. И ще е така, докато не си седнеш на д-то да научиш.

 53. 53 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 354 Весело

  планиран хаос - запазена марка на герб. позволява постфактум да се твърдят всякакви неща - примерно президента е виновен за провала на изборите, щото не е платил на сиела...

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#50] от "Emil Dimov":

  +1 Но се пише сАботаж.

 55. 55 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 354 Весело

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  и пенсионерите мразят банкоматите? щото им дават малко пари?

 56. 56 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#35] от "ivanpopov":

  Я дай сравнение на цените за телефон с шайба и кой да е смартфон. А после може да се развихриш на тема „Колко би било по-евтино, ако ...“ 😁.

  Иначе, понеже си запознат, ще споделиш ли колко струва нощното висене на член на СИК в автобус на паркинг?

 57. 57 Профил на El Zilcho
  El Zilcho
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#51] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  То било трик, видите ли. Невероятно хитър. А сега от много хитрост кой да ти повярва, хитрецо? Особено на фона на останалите ти нагли лъжи.

 58. 58 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#57] от "El Zilcho":

  Ама на кой му пука? Важното е да си бичиш коментарчета по цял ден и отгоре на всичко да ти плащат! Трудно е когато се оплетеш в собствената си простотия, нали?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 59. 59 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 800 Весело

  планиран хаос - запазена марка на герб. позволява постфактум да се твърдят всякакви неща - примерно президента е виновен за провала на изборите, щото не е платил на сиела...
  —цитат от коментар 53 на ivan_v


  А вие като гласувахте простотията поне малко мислехте ли с главите си?

  Жалка история.

  Да, ГЕРБ точно това ще твърдят и ще вият като каняци с все сила.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#58] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Уорни, остави го тоз, аз тогава нали те поздравих за изтролването - яко беше; сега кажи как ГЕРБ купи и пипа по машините, но друг им е виновен. Между другото ако ти се развали компа или смартфона, защото си ръчкал вътре с отвертката - аз съм виновен.

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  ЦИК в никакъв случай не трябва да оставя безконтролно програмиране на машините в "Информационно Обслужване". Ако се направи обективно разследване на програмирането, ще се установи "специфична" намеса в софтуера. Лицата, които трябва да бъдат подведени под отговорност за специфичната намеса са основно Мишо Константинов, Валентин Мундров и Людмил Димитров. Те ще си признаят всичко включително и кои са останалите от по-високите етажи на властта и службите. Спешно, трябва да се смени изпълнителният директор на ИО, целият борд на директорите и всички директорчета в ИО, както и сериозно да се реформират службите. От там трябва приоритетно да се започне прочистването.
  —цитат от коментар 16 на Анти Шишковци


  Прачистване? Чистка? "Специфична намеса" в софтуера, който ви докара "победата"?!
  Всичко ще си кажете, другари! Ние само ще чакаме търпеливо да ви лъсне червената боя... А! И да измислите топлата вода, хахаха....

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 62 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  ЦИК в никакъв случай не трябва да оставя безконтролно програмиране на машините в "Информационно Обслужване". Ако се направи обективно разследване на програмирането, ще се установи "специфична" намеса в софтуера. Лицата, които трябва да бъдат подведени под отговорност за специфичната намеса са основно Мишо Константинов, Валентин Мундров и Людмил Димитров. Те ще си признаят всичко включително и кои са останалите от по-високите етажи на властта и службите. Спешно, трябва да се смени изпълнителният директор на ИО, целият борд на директорите и всички директорчета в ИО, както и сериозно да се реформират службите. От там трябва приоритетно да се започне прочистването.
  —цитат от коментар 16 на Анти Шишковци


  Прачистване? Чистка? "Специфична намеса" в софтуера, който ви докара "победата"?!
  Всичко ще си кажете, другари! Ние само ще чакаме търпеливо да ви лъсне червената боя... А! И да измислите топлата вода, хахаха....

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 63. 63 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Гневно

  Боко тиквата мрънкаше наляво и надясно колко много пари са дали за машините, а сега се оказа, че и стотинка не били дали. Поредната доказана лъжа на мутрата!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Всичко е ясно. При победа на герберите на моналите избори фирмата Сиела щеше да пие една студена вода. Всичко е било подготвено в договорите да ги обвинят за различни нередности и така експеримента с машините да приключи бързо и безславно. Изборния кодекс пак щеше да се промени и хартийте весело щяха да шумят в циганските махали и навсякъде другаде, а телефончетата щяха да снимат ръчички с точните бюлетини.

 66. 66 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#6] от "Наблюдател":

  Фундаментален въпрос към всички малки борисовчета: кой Иван Тодоров внесе 100 лв за ДБ и кой излъга? И кой обича са го лъжат с 200?

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#62] от "Smoke and mirrors":

  Правилно, колега, правилно - ГЕРБ купиха машините, промениха им софтуера и спечелиха изборите с 26%-та. Като забраниха одит, за да не се види че са ги пипали. Аз съм "За" да се направи сега одит - да се види кой е пипал и в чия полза. Но не очаквам от ГЕРБ да сезират прокуратурата за одит на машините - никой сам не си прерязва гърлото.

 68. 68 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#31] от "stanishev":

  Те сами се определиха като "умно красивите", така че,би трябвало това да не ги обижда!!!
  А аз не съм нито люлински, нито шкебеджия!!!
  Безсилните като няма какво да кажат,почват да обиждат, така че,кой се пръска от яд,то си личи!!!
  А и за какво да се пръскаме от яд, ГЕРБ е първа политическа сила!!!

 69. 69 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Нещо пак не с доразбрал. Странната привързаност към Венецуелските машини показаха смартбютитата и Радев. Както писах преди няколко дни на тези избори всичко ще мине чисто, за да няма съмнения. Истинската цел са призидентските избори. Тогава Радев ще почерпи с пълни шепи от опита на Мадуро и Чавес.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#69] от "olexander":

  Понеже пак не си разбрал - машините ги купиха ГЕРБ, модифицираха ги ГЕРБ и ги закараха до секциите ГЕРБ. Други достъп не са имали по време на тези процеси. Освен ако или ГЕРБ не са ги опазили или са се продали и дали достъп - по-вероятно второто, затова отказаха одит. И пример ти давам - ако аз кажа че харесвам Мерцедес пред Лада и ти отидеш купиш Мерцедес със съмнително качество от съмнителен човек и се окаже трошляк - то не аз съм ти виновен или Мерцедес - виновен си си сам, че си се правил тарикат и си се набутал. Та и с машините така - купи ги човек на ГЕРБ от съмнителен тип, после ГЕРБ го уредиха да спечели конкурса, после ГЕРБ преправяха машините да са годни за изборите - инсталираха им софтуер. И след всичко това обвинявате опозицията че те са виновни, 'щото са предложили машинно гласуване - а вие, дето уж не сте съгласни, сте купили машините, инспектирали сте ги, модифицирали сте ги и сте ги закарали до СИК, но с отвращение (като онзи стар виц).
  Точно у този форум се излагате с такива лаишки "аргументи" и оправдания.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#69] от "olexander":

  Тия машинки са твърде елементарно нещо , смятам че за 200 евро парчето ще бъдат направени от няколко инженера , дори и в гараж. В машините няма нищо , Виж за поръчката и комисионите , .........ама пусто семейство Нанкови !!:)

 73. 73 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  ЦИК в никакъв случай не трябва да оставя безконтролно програмиране на машините в "Информационно Обслужване". Ако се направи обективно разследване на програмирането, ще се установи "специфична" намеса в софтуера. Лицата, които трябва да бъдат подведени под отговорност за специфичната намеса са основно Мишо Константинов, Валентин Мундров и Людмил Димитров. Те ще си признаят всичко включително и кои са останалите от по-високите етажи на властта и службите. Спешно, трябва да се смени изпълнителният директор на ИО, целият борд на директорите и всички директорчета в ИО, както и сериозно да се реформират службите. От там трябва приоритетно да се започне прочистването.
  —цитат от коментар 16 на Анти Шишковци


  Стига с тия чистки бе!
  За 2 месеца сте, хем нелегитимни, пък ще чистите...
  Кой ви дава това право?
  ГЕРБ все още са най-голямата политическа сила, местните структури са на ГЕРБ за поне още 3 години.
  Кой ви дава това право?

 74. 74 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":Много правилно, Уорни - човек на ГЕРБ знаеше предварително за машинното гласуване и предварително купи машините, защото предварително знаеше че ще спечели търга. ГЕРБ предварително пипаха машините, опазиха ги от одит и сега ще ти кажа какъв ви е проблема - че сте толкова некадърни, че не можахте да ги нагласите.
  —цитат от коментар 20 на Deaddark


  Ма Сиела нали е близка до ДБ бе?
  Що лъжеш като разпран за..ик?

 75. 75 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":Ех, ако беше обяснил защо от ГЕРБ бягаха от одит на машините като дявол от тамян, можеше и да стигнеш АйКю-то на Меси, онова айкю дето мислиш че има.Жалка история.
  —цитат от коментар 32 на Deaddark


  Щото одитиращите агенции са все близки до Сорос и Смартматик.
  Те затова са създадени, да се подкрепят един друг.
  Искаш ли един да ти доведа една истинска фирма, за един истински одит?
  Например някоя от одитиращите в момента изборите в Аризона?
  Тези машини НЕ ОТГОВАРЯТ на нито един от критериите за сигурност, особено софтуерът им.

 76. 76 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Последни новини - сродната на Смартматик компания Доминион в Аризона, САЩ, изтрила цялата база данни от изборите, макар по закон да трябва да ги пази 2 години след това, и отказва да предостави паролите за достъп, макар че е задължена да го направи.
  Как ще правиш одит като нямаш паролите за достъп?
  Не бе, не крият нищо, висчко е ясно и честно.

 77. 77 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Цитирам едно към едно Веселин Тодоров от горния текст:
  "Имахме спорове за отчитането на резултатите. Бяха изчезнали флашки, които са основният консуматив, без който не може да се отчете гласуването с даденото устройство. В крайна сметка се договорихме тогава", каза Тодоров.
  СПОРОВЕ за резултатите.
  Спорове за резултатите.
  Четете ли добре?
  Изчезнали флашки.
  Изчезнали флашки.
  Четете ли добре?
  В крайна сметка се договорихме...
  Договорихме...
  Че то резултатите на изборите до договаряне ли се свеждат?
  На тия машини ли ще разчитаме?
  Да договаряме резултатите?

  Бас държа, че Радан Кънев е влязъл в Европарламента с фалшифициран вот.
  Разликата беше съвсем малка.

 78. 78 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  В предишната ЦИК толкова ли нямаше един поне, който да не е от ГЕРБ? Да беше писнал за тези проблеми. Какви са тия изчезнали флашки на експерименталното гласуване с машини? Това разчу ли се, знае ли се? Кое ще попречи сега да се случи?
  —цитат от коментар 36 на nema_labavo


  Там е работата, че всичко крият.
  Ми те хората от ГЕРБ в ЦИК са си малко от старата гвардия също.
  Учили в соц. страните, с допир в Москва.
  Какво можем реално да очакваме?
  След като старият състав беше малко про-комунистически, какъв е новият?

  КРИЯТ се много неща, много.

 79. 79 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#62] от "Smoke and mirrors":Правилно, колега, правилно - ГЕРБ купиха машините, промениха им софтуера и спечелиха изборите с 26%-та. Като забраниха одит, за да не се види че са ги пипали. Аз съм "За" да се направи сега одит - да се види кой е пипал и в чия полза. Но не очаквам от ГЕРБ да сезират прокуратурата за одит на машините - никой сам не си прерязва гърлото.
  —цитат от коментар 67 на Deaddark


  Аз вече съм сезирал Главния прокурор.
  За съжаление и той е един комунист...
  Досега тези машини трябваше да са смачкани с валяк.

 80. 80 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  И после Сиела да плати неустойка в размер на 43 милиона, плюс още толкова за подигравка с народната воля.
  Някой да ми каже възможно ли е да не лъжат Смартматик, чисто теоретично, след като има направена клетвена декларация, че са фалшификатори, на поне 100 избора от Боливия до Филипините ВИНАГИ е имало проблеми с отчитането, винаги са ги засичали в някакви измами, а самите те са близки до Сорос и левия капитал?
  И тук става същото - скандали, скандали.
  2019 - изчезнали флашки, договаряли резултатите.
  2021 - Добрич и В. Търново изцяло сгречени референции, които сериозно могат да повлияят на вота и променят резултата. Поне 800 изкарани от строя машини, близо 10 процента от всички. Задържани в МВР машини, доставчика не изпълнява договора за сигурно превозване. От ЦИК сигнализират за проблеми с договора. И още и още, и още...

  При толкова много пушек, може ли да няма огън?
  На кого още не му е ясно, че машинното гласуване е ПЪЛЕН провал и дебилитет, а конкретните машини на Смартматик ПОД всякаква критика?

 81. 81 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#69] от "olexander":Понеже пак не си разбрал - машините ги купиха ГЕРБ, модифицираха ги ГЕРБ и ги закараха до секциите ГЕРБ. Други достъп не са имали по време на тези процеси. Освен ако или ГЕРБ не са ги опазили или са се продали и дали достъп - по-вероятно второто, затова отказаха одит. И пример ти давам - ако аз кажа че харесвам Мерцедес пред Лада и ти отидеш купиш Мерцедес със съмнително качество от съмнителен човек и се окаже трошляк - то не аз съм ти виновен или Мерцедес - виновен си си сам, че си се правил тарикат и си се набутал. Та и с машините така - купи ги човек на ГЕРБ от съмнителен тип, после ГЕРБ го уредиха да спечели конкурса, после ГЕРБ преправяха машините да са годни за изборите - инсталираха им софтуер. И след всичко това обвинявате опозицията че те са виновни, 'щото са предложили машинно гласуване - а вие, дето уж не сте съгласни, сте купили машините, инспектирали сте ги, модифицирали сте ги и сте ги закарали до СИК, но с отвращение (като онзи стар виц).Точно у този форум се излагате с такива лаишки "аргументи" и оправдания.
  —цитат от коментар 70 на Deaddark


  Абе, не знак как да те нарека, че ще ме изтрият пак.
  По договор САМО и единствено Смартматик осигурява логистичното обезпечаване, тоест никой освен тях няма достъп до софтуера.
  Кога ще си го набиеш в главата?

 82. 82 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#1] от "БГА Балкан":Пропусна да отбележиш, че на такива хора са чужди заветите на Партията и те работят против принципите на марксизма-ленинизма и пролетарския интернационализъм.....
  Бягай да четеш пак "Наръчник на агитатора" от дружеството "Георги Кирков", че ще провалиш политическата учебна година...
  —цитат от коментар 5 на mitko11  Ето го и оригиналът на закона:

  ------------------
  Foreign Agents Registration Act .. закон, приет през 1938 г., изискващ това агенти, представляващи интересите на чужди сили в „политическо или квазиполитическо качество“ разкриват връзката си с чуждестранното правителство и информация за свързани дейности и финанси.
  Целта е да се улесни „оценка от правителството и американския народ на изявленията и дейностите на такива лица“. Законът се администрира от звеното на FARA на отдела за контраразузнаване и контрол на износа (CES) в Отдел за национална сигурност (NSD) на Министерство на правосъдието на САЩ."
  ------------------

  mitko11 , а в твоята главица, освен червени знамена , друго има ли?

 83. 83 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Я пак!
  Любими, извади си главата от задника!
  Кой иска "машинно гласуване" като във Венецуела!
  Нищо няма между ушите ви, жалкари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK