Илчовски промени данните си за видеото с Миню Стайков, правосъдното министерство ще проверява

Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45 народно събрание Иван Ангелов

© Георги Кожухаров

Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45 народно събрание Иван АнгеловТвърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски за насилие в арестите ще бъдат проверени. Това заяви Янаки Стоилов преди първото си председателство на пленум на ВСС като служебен правосъден министър. В същото време Илчовски промени част от версията си за клип с участието с Миню Стайков и уточни, че става дума за изнасилване.


Стоилов иска повече конкретика


На влизане на заседанието на ВСС днес новият правосъден министър Янаки Стоилов каза:


"Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне да се справим с този проблем. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде извършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни посочат какво точно да бъде проверено".
Освен правосъдното министерство сигналите на Илчовски ще бъдат проверявани от прокуратурата, европейската прокуратура, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС. Те са изпратени до тези институции от временната комисия за ревизия към 45-ото Народно събрание.


Илчовски коригира датата от разказа си


По време на първото си участие на заседание на временната комисия за установяване злоупотреби при изразходването на държавни средства през последните 10 години Светослав Илчовски заяви, че по време на среща в ловно стопанство "Витошко-Студена" му е показано видео какво се случва с бизнесмени, които не са се подчинили. От разказа му се разбра, че е виждал два клипа по темата, а от описанието, че в единия става дума за насилие в ареста спрямо Миню Стайков (собственика на "Сис индустрийс", задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние). В писмен сигнал също е описано за клип с "издевателства" над Стайков. За другия твърдеше, че става дума за Николай Банев (той и съпругата му бяха задържани също през есента на 2018 г.) Илчовски каза, че не познава и двамата.


На второто изслушване пред комисията Илчовски уточни, че събитието е от 7 януари 2017, един от собствениците на фирма "Градус" Иван Ангелов е празнувал имен ден, а на събитието е присъствал и тогавашният премиер Бойко Борисов. Преди той да дойде, предполагаемият клип с насилие над Миню Стайков е бил показан пред гостите от Боян Марков от Стара Загора, приятел на Борисов. "Записът беше на телефон, всички го разгледаха, как издевателстват над известен затворник, надзиратели са снимали, гордея се, че не съм в тази шайка", каза Илчовски. В разказа обаче имаше фактологично несъответствие, тъй като собственикът на "Сис индустрийс" Стайков е задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние.


Пред bird.bg днес Илчовски коригира данните си, като казва, че събитието е от 7 януари 2019 г. Клипът бил заснет от надзирател, а на него освен Стайков се виждали още двама души. "Беше си изнасилване", коментира Илчовски. Според разказа му след идването си Бойко Борисов "се нахрани, вдигна ръка, че му се играят карти, всичките го заградиха, казваха му колко е добър, играха се цяла нощ карти". Попитан с кого точно е играл карти бившият премиер, Илчовски разкрива, че в карето са участвали Бойко Борисов, Боян Марков, Иван Ангелов и неговият син Ангел Ангелов. По време на изслушването в комисията Иван Ангелов призна, че е играл карти с Борисов.


На 10 май Миню Стайков отрече да е човекът от видеото с издевателства в ареста, за което Светослав Илчовски разказа миналата седмица пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов през последните 10 година. На влизане в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу него за злоупотреба с еврофондове, Стайков каза лаконично "Аз нямам сестра" и подчерта, че нито познава Светослав Илчовски, нито някога го е срещал.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK