Цветозар Томов: Не 78, а 10 са задържаните в МВР машини за гласуване

Цветозар Томов: Не 78, а 10 са задържаните в МВР машини за гласуване

© Юлия ЛазароваНе 78, а 10 са задържаните в МВР машини за гласуване. Това съобщи тази вечер в предаването "Алтернативата" по TV1 заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.


По-рано днес зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева съобщи, че по неясна причина 78 от купените машини за гласуване се намират в различни областни дирекции на вътрешните работи. Тази вечер Цветозар Томов уточни, че става дума само за 10 машини от 10 различни секции в страната като 8 от тях са "задържани" още преди началото на изборния ден, а две - в края на изборния ден.


"Поне до мен не е достигала информация на какво се дължи това, ще се опитаме в близките дни да разберем за какво става дума", коментира Цветозар Томов. Той обясни, че е останал с впечатление, че вотът от машините, които са изполвани, е отчетен и че няма проблем с него. Томов съобщи и, че в приетата днес от Централната избирателна комисия хронограма на изборите е предвиден одит на машините за гласуването и то не само от вписаните в закона държавните институции, а и от кандидатстващите на изборите партии и коалициите, независими кандидати и от представители на БАН.


Томов обясни и, че във всички секции в страната и в чужбина ще бъдат осигурени и хартиени бюлетини, така че "да може да се реагира там, където възникне някакъв проблем с устройствата за машинно гласуване или по някаква техническа причина гласуването с машини не може да се осъществи за всички".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK