Домът на Гешев е тайна, на президента и на премиера – не

Съдия, отказал информация за делата на Пеевски, блокира въпроси за дома на главния прокурор.

© Юлия Лазарова

Съдия, отказал информация за делата на Пеевски, блокира въпроси за дома на главния прокурор.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа". Заглавието е на "Дневник".


Разгласяването на информацията дали главният прокурор Иван Гешев обитава Дом 5 от държавната резиденция в "Бояна", където обикновено се настаняват премиери, президенти и някои председатели на парламента, може да застраши националната сигурност.


Причината е, че "тази длъжност несъмнено предполага повишена опасност от посегателство" и публичното посочване на домашния адрес на ръководителя на държавното обвинение би създало риск за личността му, "респективно за националната сигурност".
Това приема съдия Галин Несторов от Административен съд София-град (АССГ) в свое решение от средата на април, с което окончателно потвърждава отказа на прокуратурата да отговори на няколко въпроса за жилището, обитавано на Гешев. То беше цитирано първо от "Медиапул".


Преди няколко години същият съдия отказа публичен достъп до данните за делата, по които е работил като следовател бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, както и колко време е бил в отпуск като магистрат. Тогава аргументът на Несторов беше, че тази информация може да накърни авторитета на Пеевски.


Къде живее главният прокурор?


Въпросът къде живее главният прокурор беше повдигнат публично по време на антиправителствените протести миналото лято, които настояваха за оставките на третото правителство на Бойко Борисов и на Иван Гешев.


Както "Свободна Европа" съобщи през септември 2020 г., той е първият високопоставен представител на съдебната власт, за когото става известно, че обитава Дом 5 в резиденцията в "Бояна". Именно там през миналото лято се проведе и национално съвещание на държавното обвинение, което премина при засилени мерки за сигурност.


В края на август миналата година адвокат Николай Хаджигенов, който за кратко беше депутат от "Изправи се! Мутри, вън!", отправя запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до Администрацията на Министерски съвет (МС).


В него той задава няколко въпроса: дали Гешев действително живее в Дом 5; по силата на каква нормативна уредба е допуснато това; имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия; извършен ли е ремонт на жилището му и на каква стойност; проведен ли е търг за ремонта и кой го е спечелил; охранява ли Бюрото за защита Гешев в периметър, осигуряван иначе от НСО; бюджетът на прокуратурата ли е покрил ремонта на жилището.


Следва мълчалив отказ за предоставяне на отговори от МС и препращане на заявлението на Хаджигенов в прокуратурата. Там то е поето от заместник главният прокурор Красимира Филипова, която на 2 февруари издава изричен отказ за предоставяне на исканата информация.


Мотивите ѝ са, че отговорите на поставените въпроси не представляват публична информация, тъй като засягат лични данни за "конкретно физическо лице", а не са свързани с дейността на прокуратурата. Освен това Филипова посочва, че Гешев "спада към категорията на охраняемите лица и оповестяването на местоживеенето му би могло да представлява заплаха за сигурността му".


Съдът разсъждава като прокуратурата


Съдия Галин Несторов от АССГ изцяло се съгласява с прокурорските аргументи и дори ги доразвива с извод, че потенциалното създаване на риск за личността на главния прокурор е равнозначно на заплаха за националната сигурност. По този начин той се позовава на законова хипотеза, при която институциите могат да откажат предоставяне на информация.


"Осъществяването на правото на достъп до обществена информация и на повторно използване на информация от обществения сектор не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на други лица, както и срещу националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и морала", гласи чл. 5 от ЗДОИ.


Наред с това съдия Несторов повтаря мотива на Филипова, че поставените въпроси не засягат "извършваната административна, властническа дейност от прокуратурата", а само личността на главния прокурор. Тук той подчертава, че по делото не е известно Гешев да е давал съгласие за предоставяне на поисканата от Хаджигенов информация.


Нито Филипова, нито Несторов обаче анализират въпроса защо данните за един евентуално извършен ремонт на държавно жилище с държавни средства чрез провеждане на обществена поръчка може да се разглеждат само като лични, но не и като публични.


Липсва и аргументация защо публично известното местоживеене на премиера и президента, които също обитават жилища в резиденция "Бояна", не създава риск нито за тяхната, нито за националната сигурност, а това важи само за главния прокурор. В съдебното решение не се споменава и обстоятелството, че достъпът до резиденция "Бояна" е силно ограничен и целият периметър се охранява от гардове на НСО.


Още няколко решения на съдия Несторов


Съдия Несторов не за пръв път се произнася по дела, попаднали във фокуса на общественото внимание. През 2015 г. той потвърди отказ на тогавашния градски прокурор на София Христо Динев да предостави на "Дневник" информация за делата, разглеждани от Пеевски като следовател, както и за отпуските, които е ползвал като магистрат. Динев беше аргументирал отказа си с липсата на съгласие от тогавашния депутат тези данни да бъдат разгласявани.


Електронното издание обжалва пред АССГ и делото се падна на Галин Несторов. Тогава той също се съгласи и доразви доводите на прокуратурата. В решението си той записа, че исканата информация цели "съставяне на "паралелна лична атестация", която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат - в случая Делян Пеевски".


"Тук не се касае единствено и само за личността на лицето Пеевски, а стои принципно въпросът за начина за преценка на качествата на всеки един от магистратите, работещи в съдебната система. Правораздаване intuitu personae - с оглед личността на конкретното лице, е недопустимо, опасно и вредно, без значение дали се касае за публична личност, към която са създадени определени негативни нагласи в обществото, което е нормално, предвид политическото му качество", мотивира се съдия Несторов.


Европейската прокуратура и българското наказателно и наказателнопроцесуално право
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

През миналата година той разгледа други два общественозначими казуса. През февруари 2020 г. съдия Несторов отхвърли жалбата на Мая Манолова за касиране на кметските избори в София, приемайки, че "при липсата на доказателства за действително масово купуване на гласове" не е възможно "да се установи такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия кандидат, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа". Това беше разликата, с която Йорданка Фандъкова от ГЕРБ победи Манолова на местните избори в столицата през 2019 г. Впоследствие Върховният административен съд потвърди решението на АССГ.


В края на миналата година Несторов произнесе далеч по-знаково решение, с което стана първият български съдия, признал за законен мълчаливият отказ за предоставяне на обществена информация. Той постанови, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е длъжен да предостави регистъра на съдебните актове, а и може да прилага мълчалив отказ, макар че според Административнопроцесуалния кодекс и ЗДОИ това не е така, съобщи "Капитал" през ноември 2020 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Главната квартира на джуджетата трябва да е секретна, иначе не е никаква главна квартира.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  Че ние сме прокурорска република, затуй домът на главния прокурор е строго секретен!

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Ако му премахнат частната армия, която го охранява (с държавни пари), дали Делта гард ще поеме тази функция про боно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Щом от "Слободна Ивропа" са се загрижили за домът на Гешев,значи той си върши добре работата!😎👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  > значи той си върши добре работата

  Под 'върши добре работата' вероятно имате предвид дейности от рода на 'Не мога да си го причиня' ?

  Или да обсъжда Черепа и Бат Бойко бъдещето на българския футбол ?

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Въпросът с корупцията е важна тема. Виждаме как различните инфраструктурни проекти предлагат среда за корупционни практики. Затова България трябва да се възползва от момента и да направи прозрачни обществените поръчки, да засили контрола над държавните дружества и да подобри прилагането на закона. Целта е всичко да се прави в обществена полза.
  - Иван Гешев?

  Неееее...
  Посланик Херо Мустафа. 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  Това ли е работата която си върши добре ?

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3935491.jpg

  Щото много снимки от друга работа дето да е свършил няма в публичното пространство.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  “Под 'върши добре работата' вероятно имате предвид ...”

  ... брой заведени наказателни дела, завършили с осъдителна присъда?

  0.

  Нула.

  Върши я, че и оттатък. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "тази длъжност несъмнено предполага повишена опасност от посегателство" - ТОЙ, главният не живее, ТОЙ се радва.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Страх го е от Иванчева.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Ще трябва реформа и на съдиите. Е не на всички...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЗаНиЗа":

  >ТОЙ, главният не живее, ТОЙ се радва.

  Той РАДВА другите. Самият той е РАДОСТ.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Трябва да разберем, че няма кой друг да свърши нашата работа. През миналата година видяхме колко дълбоко е стигнала мафията - прокуратура, полиция, спецслужби. В последния месец се огласиха схеми и картели в частния бизнес, с активна роля на държавата.

  Специално за главния прокурор, единственият вариант е да влязат в Народното събрание достатъчно депутати от партиите, заявили че искат прекратяването мандата на Гешев. След това с процедури може да бъде махнат и да се произведе реален конкурс между достойни кандидати, а не както сега е практиката - състезание с един участник.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  > Ще трябва реформа и на съдиите.

  Тях ще ги пращаме ли в Бояна 7 за да ги пазим от престъпността ?

  Щото те милите даже и охрана си нямат - като тази:

  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/846/Image_8743846_128.jpg

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Умнокрасавитетът е гледал по CNN как демократите в САЩ насъскват побеснели тълпи да ходят да заплашват политически опоненти пред домовете им и иска да може да прави същото и в България. Абсолютно не е работа на Медиапул или на Христос Иванов кой къде живее, че и да искат със съда да им се каже.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rational":

  Много добър коментар. Ето още нещо по темата:

  https://mobile.frognews.bg/article/217459/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rational":

  > Специално за главния прокурор, единственият вариант е

  Има и алтернативни варианти. Но не мога да ги споделя в този форум.

  Правилата на играта са ги измислили онези - другите. Ако играеш по техните правила, си обречен на дълго и изтощително изчакване и в крайна сметка на загуба.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Щом от "Слободна Ивропа" са се загрижили за домът на Гешев,значи той си върши добре работата!😎👍
  —цитат от коментар 4 на Тошо Кочев


  Доста изкривена логика. Обикновено това е признак за някои заболявания. Но пък може да е и от липса на аргументи, а трябва да се напише нещо.

 19. 19 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Умнокрасавитетът е гледал по CNN как демократите в САЩ насъскват побеснели тълпи да ходят да заплашват политически опоненти пред домовете им и иска да може да прави същото и в България. Абсолютно не е работа на Медиапул или на Христос Иванов кой къде живее, че и да искат със съда да им се каже.
  —цитат от коментар 15 на Тюфлекчия


  А чия работа е? Кой би трябвало да контролира дали Гешев живее в Бояна правомерно и ако да - колко държавни средства са изразходвани за ремонта на вилата, която заема той?

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  >Абсолютно не е работа на Медиапул или на Христос Иванов кой къде живее

  Не че нещо, ама не говорим за не-кой, а за КОЙ-а дето има изключителни правомощия у Републиката. И всякакви негови връзки и срещи с властта - от която се предполага да ни пази - би трябвало да са абсолютно публична информация.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Весело

  До коментар [#13] от "Rational":

  Без да се промени статута на прокуратурата, голям праз, че Гешев ще бъде сменен. Аз поне твърдо вярвам, че трябва да мине към изпълнителната власт. Партиите не са радикални в предложенията си за промяна - само ала-бала, вкл. и ДБ. Няма да стане с палиативни мерки, колко години още трябва да минат.

 22. 22 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он":

  Ами то и работата му е тайна, не само адреса.

 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он":Ами то и работата му е тайна, не само адреса.
  —цитат от коментар 22 на Калник


  Само шефът му май е всеизвестен!

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#22] от "Калник":

  > Ами то и работата му е тайна, не само адреса.

  Е той е работил яко да стигне до тая позиция, вече може да се отдаде на почивка.

  Може примерно да му дадат една джипка, да си обикаля из страната и да разказва на пътуващите с него в джипката къде каква работа е свършил през кариерата си.

  Понеже джипката не събира много хора, може да излъчват тези събития примерно във Фейсбука, та да може и народа да се информира.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#19] от "xhi13317223":

  “А чия работа е? Кой би трябвало да контролира дали Гешев ...”

  Самият факт, че този, на когото отговаряш, намеси в краткия си и извънредно неадекватен коментар “умнокрасивите”, Медияпул (които нямат нищо общо със статията) и “Христос” Иванов, показва, че го е писал в състояние, което го оневинява напълно за написаното...

  😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Щом от "Слободна Ивропа" са се загрижили за домът на Гешев,значи той си върши добре работата!😎👍
  —цитат от коментар 4 на Тошо Кочев


  Май искаш да ни върнеш 30+ години назад? И тогава Свободна Европа беше враг.

 27. 27 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Умнокрасавитетът е гледал по CNN как демократите в САЩ насъскват побеснели тълпи да ходят да заплашват политически опоненти пред домовете им и иска да може да прави същото и в България. Абсолютно не е работа на Медиапул или на Христос Иванов кой къде живее, че и да искат със съда да им се каже.
  —цитат от коментар 15 на Тюфлекчия


  Може би Христос Иванов требе да посочва,кой да е главен прокурор?🐵😁

  Много съм прост
 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Много боклук има за изриване на Територията! Не зная дали ще се роди български Херкулес, който да поразчисти оборите ни.

 29. 29 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Много боклук има за изриване на Територията! Не зная дали ще се роди български Херкулес, който да поразчисти оборите ни.
  —цитат от коментар 28 на Косьо Генчев

  ++++++++!

  Вече е роден!
  Българският Херкулес е Х Иванов!🥳👍

  Много съм прост
 30. 30 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Съдията и омертата....
  Много лабилни, чувствителни и свенливо се оказаха любимците на народа Пеевски и Гешев. Всеки един опит да бъде осветлено тяхното минало или настояще наранява нежните им души.

  Нищо. Нека се порадват лятото.
  Следващия парламент ще реши и въпроса с предоставянето на информация.

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/05/13/4209151_sudut_shte_zastrashim_sigurnostta_na_geshev_ako/?ref=id&_ga=2.12224180.1021383290.1603794234-1034107280.1603794234 #comment-39
  Aз това го писах вчера. Добре е, че СЕ ме чете внимателно.

  Сега сериозно. Също вчера коментирах, че проблемите в правосъдието имат системен характер, а кадровите са следствие на това.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":Това ли е работата която си върши добре ?https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3935491.jpg ...
  —цитат от коментар 7 на Ан Он


  Хубава снимка!
  Айде сега правителството на Румен Радев да извади
  стенограмата на разговора от срещата.

 33. 33 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 279 Неутрално
 34. 34 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 805 Разстроено

  Този Нестеров е удобният, послушен, прилежен съдия....
  Иначе , като обикновен гражданин,не ми трябва да знам къде, как и с кого живее Гешев. Но след като Гешев не върши работата, за която му плащат българите, дължи не само тези обяснения. Ако имаше поне 1 (един) знаков корпулентен човек на властта да бъде подведен под съдебна отговорност за далавери, да му имам поне грам доверие. Но след като няма, а даже ги защитава и пази от такова, няма начин - дължи ни всички отговори.

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Весело

  ,,Преди няколко години същият съдия отказа публичен достъп до данните за делата, по които е работил като следовател бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, както и колко време е бил в отпуск като магистрат. Тогава аргументът на Несторов беше, че тази информация може да накърни авторитета на Пеевски.”

  😆😆😆

 36. 36 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  Тази твоя мантра от повтаряне вярна няма да стане. Сподели с нас каква “работа “ е свършил за да разберем наистина че има поне малка опасност за сигурноста му.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 37. 37 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Домът на Гешев да не е клонинг на дома на Влади Горанов?
  Прасчо ли плаща наема?

 38. 38 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  Хм...
  С тоя подпис във Форума, заключението ти за Гешев кърти мивки!

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  Вярно е! Изпоплаши кокошкарите по селията и бабичките, дето си варят ракия под саваните за домашно ползване. Ама по казуса КТБ, нищичко не свърши. За други негови случаи не се и говори. И от благодарност за добрата работа, стана главен (гладен) прокурор.

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Весело

  До коментар [#10] от "blondofil":

  😁😁😁

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Любопитно

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Абе, тия не бяха ли бал най - демократите в света?

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Къде е домът на Деса?! Някой да отиде, да провери, да не я вързана тази жена с парашут в килера!? Не се е появявала не знам вече от колко време!?
  Дръж се, Десо!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Лозан е неприкосновен, Лозан е по-, по-, най-!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#29] от "Тошо Кочев":

  Голям си!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Не е тайна, че в страни като България липсва дори осъзнатост, че трябва да има стремеж към върховенство на закона и равенство пред него, а се смята, че върховенство имат силните фигури на деня, което води до корупция и икономически неуспехи. Общото за по-изостаналите авторитарни държави е, че се смята, че управляващите и близките им са над закона.
  - Иван Гешев?

  Нееее...
  RLA Джесика Ким ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Да, върши си работата. Твърде много хора го мразят. Видно е от медийните публикации. Трябва да бъде охраняван.

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Досега набит главен прокурор нема. Тъй че не се вижда ник'ва опасност. Освен некоя Мата Хари от ротата на генерал мутрьо да заплаши и разкрие некоя финансовата тайна...

 49. 49 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ама ви сериозно ли , наистина ! В 21 век точно за 3 часа може да се разбере кой къде живее.Да не говорим , че по тази логика Гешев има мноооого душмани с милиарди както посочва самия той. Е какъв е проблема за такъв човек да локализира Гешев. Никакъв. Това е демонстрация за недосегаемостл Но. Стогодишни хора има стогодишна власт няма. Както се видя ББ му сритаха задника. Ред е на Гешев. Милиордите в негова защита наистина са големи. ББ беше просто пионка.

 50. 50 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#45] от "balkantourist":

  Не бе, това е неангажиращото на "Какво прави"

 51. 51 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Трябва да бъде охраняван.
  —цитат от коментар 47 на az_medikyt


  Охраняван или охранван? Че комай се случва второто.

 52. 52 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Този казус показва наличието на празнота в закона.
  Това са нормите:

  Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  Липсва разработка на хипотезата, когато някой си присвои осъществяването на народния суверенитет, кой се ползва с предимство - народът или някой назначенец.

  Съдия Галин Несторов е направил тълкуване, че е назначеният. При това е написал решението си в "Името на народа"! Случват се такива парадокси, когато законът не е достатъчно прецизен.

  Единствената възможност при тази редакция на закона е парламентарното управление да направи официално тълкуване, но сега и тя е блокирана. Затова писането на закони не трябва да се оставя на назначенци, а да се прави от избранници, а и те трябва да бъдат поставени в условия да се съобразяват с избралите ги.

 53. 53 Профил на
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Къде живее Гешев, основен проблем в Републиката!
  —цитат от коментар 45 на balkantourist


  Постигането на обществените цели трябва да се постига докрай.

  Обществото си постави две цели миналата година.

  Първата изглежда постиганата. Със сигурност ще се знае след няколко месеца.

  Ред е на втората. Коментираният назначен за главпрок да си подава оставката преди да му я вземат.

 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Домът на Гешев може и да е тайна, но самият той е ясен на всички които следят какво става в България.

  Страната има нужда от основно пречистване на съдебната система, а това няма как да стане без абсолютно мнозинство в парламента от истински реформатори.

  И тогава няма да има никаква гаранция, разбира се, но без това условие просто няма как да стане.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  България, ние българите, сме най- парадоксалната държава (народ) на света; вместо всички да застанем зад гърба, в защита на главния прокурор на републиката, на онзи който е избран и призван за защитава нас обикновените граждани (суверена на Слави Трифонов), нашите хора се опитват да го принизяват, обругават и очернят.Вместо да търсим кусури на охраната , на на мерките за защита на личната неприкосновеност на главния прокурор, "ние" искаме да го оставим на произвола на тъмните сили. То така не може и не бива!

 56. 56 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  истински реформатори..
  —цитат от коментар 54 на Боби Колев


  Тях ги видяхме в скоропостижно заминалият си Парламент. Още не влезли и веднага предложиха два лобистки проектозакона-"Юбер" и "спаси олигарх". Големи "реформатори".

 57. 57 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Че данните за адреса на всеки, па бил той гл. прокурор, президент или премиер, са лична информация и не следва да бъдат давани по ЗДОИ - това е така и тук няма какво да се възрази на съдия Несторов.
  Но дали Гешев обитава неправомерно държавно жилище, дали разходите по това обитаване са за сметка на обществени пари, дали го охранява неправомерно държавна институция и другите въпроси, зададени от Хаджигенов - това вече си е обществен интерес, доколкото иде реч за спазване на закона и за разходи на обществени средства.
  И тук Несторов е трябвало да задължи прокуратурата да даде тази информация.
  Тя можеше да бъде предоставена и без да се посочва къде конкретно живее гешев - например да се каже че жилището на прокурора не е, или пък е в имот - публична държавна собственост и основанието за това, ако е в такъв имот. И т.н.

 58. 58 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Весело

  До коментар [#55] от "bobhunter":

  Не си прав, Гешев допусна непростима грешка. Като никой от своите предшественици досега, той си позволи да посегне на нашите спонсори-обвинените червени олигарси. Такова нещо не се прощава.Оставка, Каскет!!!

 59. 59 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 654 Неутрално

  1/4 от написаното да е вярно за съдията, е ясно за какво иде реч.
  https://www.bgdnes.bg/Article/6920100

 60. 60 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Къде живее Гешев е витален въпрос само за Словоблудна Европа.

  Попчето и майките с увреждания не знаят къде да развяват черни чаршафи.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 61. 61 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  [quote#19:"xhi13317223"][/quote]

  Гешев плаща наем !

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  """"Домът на Гешев е тайна, на президента и на премиера – не"""......нормално мисля е за психар завършил Магнаурската, трябва да го разберем чиляка.....той е израснал с героични приказки за "съдържатели на явочни квартири" и велики секретни сътрудници с каскети и това си дава отражението и ще се задълбочава все повече с възрастта....

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  Добрутро!
  Пускам тая сутрин трите казионни дебилизии и, о, чудо! Ни един БУЦИфал. Само по партината телевизия на ДПС едно патрЕотче, което бързо пропуснах. Дикмето хвърляше някакви текмета по Б(сп)ТВ, което също избегнах с 200. Чешко-гербаджийската - и при тях го няма Буци и плеймейтките му.
  Погледнах през прозореца и се успокоих. Слънцето си беше на мястото, жената рече, че и цветята не били повяхнали.
  Как мислите, телевизиите така ли ще я карат? Няма как да показваме ГЕРБ, затова ще ви осведомяваме за пчелите, козите, градушките и други.
  Липсва ми строителния ентусиазъм. Липсва ми борбата на Гешев с битовата престъпност.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай Колев":

  “Липсва ми борбата на Гешев с битовата престъпност.”

  Наистина, отдавна не е подкарвал няколко батальона жандармерия с air support към някой Биберон или към казана в село Безгащево, за да мери литрите безакцизна ракия на бай Груди Гърбавия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Щом от "Слободна Ивропа" са се загрижили за домът на Гешев,значи той си върши добре работата!😎👍
  —цитат от коментар 4 на Тошо Кочев


  🤣 Да видим отвътре на центалния софийски дали ще я върши също толкова добре при схема 2 за 3 дни

  No Pain No Gain
 67. 67 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#56] от "uvtest":

  Всъщност не знам Вие за кои точно говорите.
  Аз нямах предвид никой конкретно.
  Както много пъти съм казвал отдавна съм се отказал да чакам чудото в България.
  То не променя верността на казаното от мен преди по никой начин.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 68. 68 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Весело

  Като прочетеш статията и коментарите след нея, разбираш нищетата в междуушието на спец. прокурори, спец.съдии и клакьорите от "бюрото за защита" на Каскета, тук!
  Аргументите, приведени от тях, обикновено опират до -"щото така", "подкрепени" с позоваване на членове и алинеи, които се тълкуват както Дявола "тълкува" Евангелието, независимо кое!
  Всичко това хвърля във френетичен възторг, тракащите с лапички пинчери, повтаряюи до самозабрава "тълкуванията"!
  Взех да се замислям, дали тази параноична личност няма някаква генетична връзка с "нелегалния" Правешки Каскет от Близкото минало?!...

 69. 69 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  България, ние българите, сме най- парадоксалната държава (народ) на света; вместо всички да застанем зад гърба, в защита на главния прокурор на републиката...
  —цитат от коментар 55 на bobhunter


  Ми как да стане при положение, че зад гърба му няма място за нас?!
  Там са делата за КТБ, за Иванчева, за Божков. за милионите, които Божков НЕ Е платил, респективно за финансовия министър по онова време, за Осемте Джуджета, за Пепи Еврото и изчезналия тефтер, за Галеви, за Булгартабак, за това кой изнудва българския премиер и защо, за къщата в Испания на българския премиер, за "Ало Ваньо", за двете каки....уфф, ще спра, че тъкмо започвам да набирам скорост...наистина има още много.

  Мдам, тесничко е зад гърба на главния прокурор.

  Но пък човек знае, че накъдето и да се завърти той всички от изброените все ще са зад гърба му и той няма да ги вижда.

  Забравих да сложа в списъка и няколко ключови дела...като това срещу Прокопиев.


  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 70. 70 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#29:"Тошо Кочев"][/quote]

  Цъ! Не е!
  Ако следваме аналогията, изчистването на Авгиивите обори е шестият пореден подвиг на Херкулес. Човекът с меката шапка няма нито един регистриран правен успех (камо ли подвиг) до момента - нито едно спечелено дело. Така че - голяма филия с мас хапни, голяма глупост не казвай!

 71. 71 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Домът на Гешев е тайна като този на началникаму Пеевски.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Първо да махнат охраната на Боса. Гешев остава за втория тур. Ако резултатът от изборите е добър, Гешев сам ще духне. Той е умен мъж, няма нужда да го убеждават.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#69] от "Боби Колев":

  Като връх в бляскавата кариера на Гешев аз лично определям неспособността му да идентифицира Мата Хари - жената, която зловещата триада Радев-Черепа-Ристю пратиха да нащрака премиера със "спестяванията" му в чекмеджето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да, върши си работата. Твърде много хора го мразят. Видно е от медийните публикации. Трябва да бъде охраняван.
  —цитат от коментар 47 на az_medikyt


  И каква точно работа е свършил до момента? Но моля без общи приказки и лозунги, а конкретно - това и това дело е довел до успешен завършек, в резултат държавата е санкционирала някой "олигарх" с толкова и толкова пари, осъдил е ефективно този и този голям престъпник.

 75. 75 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  Тях ги видяхме в скоропостижно заминалият си Парламент. Още не влезли и веднага предложиха два лобистки проектозакона-"Юбер" и "спаси олигарх". Големи "реформатори".
  —цитат от коментар 56 на uvtest


  Забрави и "вдигнаха заплатите на 10 хил.". Бъди по-изчерпателен, не така небрежен към ангажето.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 76. 76 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 334 Весело

  [quote#56:"uvtest"][/quote]

  И защо Юбер да е лобистски закон?!!?! Аз съм ЗА Юбер да се върнат у нас, защото начина, по който ги изгониха, заради миризливите бакшиши, беше доста тъп и некадърен ... А операцията "спаси олигарх" я играе точно Гешеф-та - той досега е спасил и Шиши от КТБ, и Цеко Минев и Ко. от разследвания, и Домузчиевите, и Сашо Сталийски, и Вальо Златев, и Ковачки, и Иван Пилето - не е нужно друг да ги спасява, това е работа на Гешеф-та и спец прокуратурата :):):)

  И е вярно, че адреса е част от защитените лични данни, но питането е Гешеф-та дали живее в държавен имот - адреса на ДЪРЖАВНИЯ ИМОТ НЕ СА ЛИЧНИ ДАННИ, защото той не живее в самостоятелно жилище, което да поддържа, а живее на наш гръб в държавно жилище, което той поддържа с обществени пари, а не с негови!!! :):)

 77. 77 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  Аз смятам, че операциите "Биберон" и "Домашна пърцуца" са били секретни операции под прикритие за установяване самоличността на Мата Хари. Все пак Буци беше споменал "една малка госпожица".
  Нооо това ще разберем след време. Да речем, когато Каскета пише мемоарите си при бай Ставри, където ще е влязъл, за да се внедри под прикритие, за да бори нелегалната дотавка на цигари.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 78. 78 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Една жена каза,че един старши комисар чукал един голям прокурор,ама аз не ѝ вярвам!

 79. 79 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Гнилите ябълки са ясни.

 80. 80 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Гневно

  Протести и гласуване до дупка! Виждаме как се брани и квичи мафията на ГРОБ

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Уж има разделение на властите, но не и на резиденцията.

 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  Че ,КОЙ друг е по-важен за статуквото......

 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  И сега какво? В името на националната сигурност да се правим, че не знаем, че Гешев живее в Дом №5?
  Няма ли как да се разжалва този „съдия” Несторов?

 84. 84 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#69] от "Боби Колев":Като връх в бляскавата кариера на Гешев аз лично определям неспособността му да идентифицира Мата Хари - жената, която зловещата триада Радев-Черепа-Ристю пратиха да нащрака премиера със "спестяванията" му в чекмеджето.
  —цитат от коментар 73 на Norman Granz


  И то при положение, че самият премиер съвсем ясно индицира, че знае коя е.

  Гешев, какти и останалите, са там за да прикриват престъпления, не за да ги разкриват.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 85. 85 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Иих само ако можеше и прокурора да издава присъдите....
  Ееех мечтата на умно-красивите...
  Само да напомня че това вашите бащи го правиха 1944-1945, а сега пътеводната ви звезда Мая Дзержинская- руководитель чрезвъичайной комисии...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 86. 86 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 408 Неутрално

  за какво му е притребал адреса на гешев на тоя дебил, да иде да се изсере пред вратата ли? че тука му е малко...

 87. 87 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 408 Неутрално

  още един пишман Ентелектуалец, ама от "Свободна Европа" бил - голема фирма, там само най-големите гении ги зимат

 88. 88 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Съдия Галин Несторов от АССГ изцяло се съгласява с прокурорските аргументи и дори ги доразвива

  С такова творческо мислене този ,,съдия" ще стигне далече в йерархията. Може даже Конституционен съдия да стане - слушка.

 89. 89 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  При условие, че този мильо и тези преди него си вършат работата добре, ти Кочев а и аз не бихме били на майната си, а щяхме си седим у дома.
  И пак питам, като как не харесваш барба ганьос, а браниш напълно компрометирани майцепродавци? Естествено то си е твоя лична работа кому симпатизираш, но защо лъжеш? Или гербер дето да не лъже, ще е едно от чудесата на света?
  Та този точно Гешев е толкова некадърен, че няма ни ЕДНО/1/ дело което да е минало през съда в полза на държавата. Погледнато от такъв ъгъл, да върши си чудесно работата. По- добре няма как.
  Явно и ти си свързан със шайката по някакъв начин.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 90. 90 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#72] от "Judjuk":

  Гешев бил умен!!!!! Е, ти изкърти всичко що може да се изкърти.


  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 91. 91 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#58] от "uvtest":

  И ти се изхаби. Никакви свежи идеи. Така не се брани барбата.
  Та може ли сега да ме светнеш кой точно беше осъден от гешевата прокуратура?
  Ама не запрян. О-С-Ъ-Д-Е-Н. Написах ти го бавно, щото явно трудно схващаш. Ако изобщо схващаш.
  Вече ви писах, че и за шутове не ставате. Преди бяхте смешни, започнахте да ставате жалки.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK