На живо

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталВъв вчерашния първия работен ден на служебното правителство премиерът Стефан Янев издаде поредица заповеди за нови назначения на зам.-министри. Бе сменен и шефът на Агенцията по инвестиции.


Днес промените в изпълнителната власт продължиха. Сменени бяха зам.-министри от редица министерства, както и шефовете на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Малко преди края на работния ден се разбра, че и главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен от длъжност.


"Дневник" проследи актуалната политическа ситуация в страната на живо.
Никой не стои зад Слави Трифонов и партия "Има такъв народ". Стоят хора, на които им е писнало от всичко. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" в 45-ия парламент Тошко Йорданов. Той отхвърли обвиненията на някои представители на ГЕРБ, че зад партията стоят пари на олигарси.


Той добави, че трябва да мине преброяването на населението, което е предвидено за есента. Едва тогава ще може да се работи по идеята за мажоритарен вот, защото за такова гласуване е нужно да се знаят колко точно са имащите право на глас и колко са българите в чужбина.


Йорданов уточни, че никой от партията му не е участвал в избора на служебен кабинет от президента Румен Радев. Той каза, че "Има такъв народ" "не участва в тия мазни игри".

Главният секретар на МВР е освободен от поста си

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен от поста си. Това стана след искане на служебния кабинет президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването му. Малко след настояването им държавният глава подписа указа. Към момента не се посочва кой ще замени Иванов на поста.


След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Анелия Николова

Все още не се знае дали "Сиела Норма" ще достави допълнителните машини за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това каза изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров пред БНТ. По негови изчисления ще са нужни още 400-500 машини, за да може да се покрият нуждите за всички секции. Той уточни, че предстои обществена поръчка за доставката им и ако тя бъде спечелена от "Сиела", то тогава те ще бъдат купени от същия завод, който се намира в Тайван.

Служебното правителство предложи на президента да издаде указ за освобождаването от длъжност на главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов. Преди това всички заместник-министри в МВР също бяха заменени от нови лица.


Малко преди да се разбере за искането за освобождаването на Иванов съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че е нужно да бъдат сменени и ръководителите на областните полицейски дирекции, тъй като те отговарят за честността на изборите.


През септември 2020 г. Ивайло Иванов влезе в конфликт с Румен Радев, който беше привикал шефовете на МВР и службите, за да дадат обяснение за полицейското насилие над граждани и журналисти по време на летните протести. Тогава Радев попита защо е извършено "брутално насилие върху граждани и побой на журналисти", а Иванов отвърна: "Аз бих попитал защо протестиращите употребиха брутална сила върху полицаите".

БСП поиска оставката на зам.-кмет на София

Зам.-кметът на Столична община Генчо Керезов да подаде оставка заради проваленото класиране за детските градини, поискаха от БСП-София. За левицата това е поредният гаф на Столична община. "Въпросната система, която струва на софиянци няколко стотин хиляди лева, се срина още при стартирането си през март тази година, а няколко месеца по-късно се провали и самото класиране", казват от БСП.


Според социалистите трябва да стане ясно чия е вината за извършеното на тези незаконосъобразни действия, които категорично компрометират равнопоставеността и гарантирането на обективност и безпристрастност при подреждането на децата по утвърдените критерии. Поради тази причина, още на 18 май, всеки неудовлетворен родител има пълното право да потърси правата си съдебен път, смятат те.

Назначени са заместник-министри в седем министерства

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства. Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката. От длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Яна Топалова и Стамен Янев.


След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Юлия Лазарова


Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на образованието и науката – Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева. От длъжността зам.-министър на образованието са освободени Петър Николов, Карина Ангелиева и Таня Методиева-Михайлова.


На длъжността заместник-министър на туризма е назначена Даниела Стоева-Иванова, като от поста са освободени Ирена Георгиева и Любен Кънчев.


Валентин Гичев е назначен на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. От поста в министерството са освободени Николай Павлов и Стоян Андонов.
На длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството са назначени Валентина Върбева, Тодор Стоянов и Тодор Анастасов. От поста е освободен Валентин Йовев.
Нели Андреева и Христина Велинова са назначени на длъжността заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От този пост са освободени Андреана Атанасова, Ангел Попов и Велик Занчев.


Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от премиера Стефан Янев. От длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Жечо Станков.
В Министерството на културата от длъжността заместник-министър са освободени Амелия Гешева и Румен Димитров.


Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освобождават Атанас Запрянов и Анатолий Величков. Освободени са също така заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Отровното трио и обединението на Станислав Недков се обявиха срещу уволненията

Отровното трио и обединението на Станислав Недков, известен като Стъки, се обявиха, срещу уволненията в държавната администрация.


От "Отровното трио" са недоволни от назначаването на Стамен Янев на длъжността Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, защото той е бил начело на агенцията "във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта са били предпочитани пред чуждите инвеститори". "Очаквахме проверка на г-н Янев като шеф на агенцията по обществени поръчки по европейски програми, проведени по меко казано съмнителен начин", казват още от триото.


В същото време от партията на Станислав Недков Консервативно-патриотично движение нарекоха промените, направени от служебното правителство "брутални политически уволнения", при които се освобождават непартийно обвързани доказани специалисти с опит и експертиза в своите области. От движението смятат, че българският чиновник е заложник на реваншизма и .цяла България е в плен на реваншизъм.

Служебният премиер се срещна с американския посланик

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с текущата политическа ситуация и перспективите в това отношение, съобщи правителствената информационна служба. Янев е акцентирал върху приоритетите на служебния кабинет и възможностите за тяхното ефективно реализиране. По време на разговора министър-председателят и посланикът изразиха общо мнение, че борбата с корупцията в България е от основно значение.
След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Анелия Николова


По-рано през деня американският посланик каза на дискусия, организирана от Атлантическия клуб, че борбата с корупцията е пряко свързана с позицията на България като стабилен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса.

Десислава Трифонова, която вчера се оплака пред журналисти за това, че е уволнена от Българската агенция за инвестиции (БАИ) си пази от 3 години щат в Държавен фонд "Земеделие" и е върната там в деня на освобождаването й – 13 май, съобщава "Медиапул".
"Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният й щат обаче си стои във фонд "Земеделие". Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", коментира пред "Медиапул" Васил Грудев, шеф на Държавен фонд "Земеделие".


Трифонова е възстановена като експерт в дирекция за договориране на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година.

БСП - София отстоява Паметника на Съветската армия срещу "диви, платени и безотговорни русофоби"

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Цветелина Ангелова


"Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество. Както през изминалите три десетилетия, така и сега ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия. Това се казва в декларация приета от Градския съвет на БСП - София.


"Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, малка, но агресивна група излезе с провокаторска "инициатива" – Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.


Инициативен комитет, в който участват журналистът Иво Инджев, членът на "Републиканци за България" Горан Благоев, общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева, психиатърът Любомир Канов, предложи паметникът да бъде демонтиран. Комитетът е получил отговори от Министерството на отбраната и от Министерството на културата, че Паметникът на Съветската армия не е войнишки паметник и не е културно-историческа ценност, а общинските съветници на "Демократична България" са внесли доклад, с който общинският съвет да задължи кмета на София да поиска от държавата да премести паметника на място извън центъра на София.


"Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело", се казва още в декларацията на столичните социалисти.

Илчовски след среща с прокурор: Показах ви най-големия крадец

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Юлия Лазарова


Над три часа продължи разпитът на агробизнесмена Светослав Илчовски в Софийската градска прокуратура. Той е свидетелствал пред държавното обвинение в присъствието на адвоката си Галя Гълъбова.


По думите му той е бил е разпитван във връзка с твърденията му от миналата седмица пред междувременно закритата парламентарна комисия за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ. Пред депутатите от комисията той свидетелства за видяно от него видео със заснето насилие над задържан бизнесмен, както и за твърдението му за "кражба на пенсиите" чрез манипулативно надуване на оборотите на публично дружество с цел да бъдат привлечени като инвеститори частни пенсионни фондове.


Адвокатът му Галя Гълъбова каза, че Илчовски е бил разпитан като свидетел за определени обстоятелства и твърдения, които са били представени пред комисията по ревизията и че са оставили необходимите документи.


След като първоначално си тръгна от прокуратурата, Илчовски се върна обратно и на излизане на журналистическите въпроси само каза "Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!"

Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че е силно притеснен от случващото се в държавата през последните 24 часа. "Без анализ и експертиза политически бяха уволнени ръководители на възлови агенции - НАП и "Митници". Те са кръвоносната система на финансовия сектор. Това е довело до големи напрежения в тези агенции и може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", каза Ананиев на брифинг на ГЕРБ.
След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Когато бях министър в първото служебно правителство на Румен Радев, той ми постави две основни задачи – незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и агенция "Митници". Аз му казах първо да уволни мен и после тях. Този разговор продължи през цялото време, докато бях служебен министър. Второто искане бе без никакъв източник да увелича бюджета на министерството на отбраната с 300 млн. лева", добави Ананиев.


"Проблемът в случая е, че това е служебно правителство, което не носи политическа отговорност. Нямаше да даваме брифинг, ако беше редовно правителството. Основната задача на служебното е организирането на честни избори, с какво ще спомогнат тези промени за това? Цели се олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на страната. Финансовият министър да каже кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП, а той от своя страна живял ли е в Дубай. Това са скандални назначения. Там има нов коалиционен партньор, който на последните избори имаше около 3%, сега може да има и повече" каза Тома Биков, очевидно визирайки Васил Божков. Попита и кой е вкарал в МВР учредителка на партията на Васил Божков.


Въпроса "кой" зададе и Томислав Дончев по повод на това откъде идват назначенията и кой ще носи отговорност.


Подробности - тук.


Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите зам.-министри на енергетиката, съобщи пресслужбата на ведомството.


Мирослав Дамянов е представен като експерт с над 40-годишен опит в електроенергийния сектор. Завършил е "Електроенергетика" в Техническия университет в София, курсове за автоматизирани системи за управление и за външноикономически връзки в УНСС и курс по бизнес мениджмънт в Университета на Централен Ланкашър, Великобритания. Има множество специализации, свързани с управлението на електроенергийната система в различни организации в Швейцария, Чехия, САЩ, Франция, Великобритания, се посочва в биографичната справка.


За Александър Николов се казва, че има мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса.

Изпитите след 10 клас са задължителни и няма да бъдат отменени

Провеждането на национално външно оценяване (НВО) в края на 10 клас е задължително според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, напомня пресцентърът на министерството на образованието. Образователният процес не беше прекъсван, а броят на реално взетите учебни часове дори е по-голям от предишни години, когато имаше грипни ваканции и екскурзии, уточнява МОН, като цитира масовото мнение и на преподавателите. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета също настоява да не се правят никакви промени в образователния процес до края на учебната година.

Критици на Корнелия Нинова учредяват ново крило в БСП

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Велко Ангелов


Критици на лидера на БСП Корнелия Нинова ще учредят утре Инициативен комитет, който да постави началото на Идейно-политическо обединение в БСП "Платформа "Социализъм ХХІ век". Сред участниците са Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова.


"Къде се загуби лявото в България? След парламентарните избори от 4 април т.г. все по-често чуваме този въпрос. И с дълбока тревога констатираме, че в сегашния си вид БСП не е в състояние да даде убедителен и адекватен отговор. И още нещо се питаме: защо през последните пет години вместо в алтернатива, БСП се превърна в част от компрометираното статукво? Партията спешно се нуждае от промяна, за да има шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели. Промяна чрез нова стратегия – не агресия, а диалогичност; нова предизборна Платформа и нови лица", коментира в мейл до медиите една от организаторите Ана Пиринска.


На форума ще бъде прието Обръщение за политическите задачи пред БСП и левицата, а в дългосрочен план Обединението ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.

Министерството на земеделието започна проверка във фермата за норки край Стара Загора, съобщи БНТ. В момента в страната има една функционираща ферма, с капацитет 128 хил. норки, в село Маджерито, притежавана от собствениците на фирма "Градус". За нея от сдружение "КАЖИ" внесоха сигнал в Комисията по ревизия към Народното събрание.


От Министерството на земеделието и сдружение "КАЖИ" са пред фермата за норки, но собствениците не разрешаваха на членове от сдружението да влязат в имота.


"Имам заповед от собственика на фермата да не допускам външни лица освен контролни органи. Тази заповед не е от сега, а е от 2016 г. Това е, за да се спазват всички мерки за сигурност, особено след COVID кризата", заяви жена, представляваща собственика на фирмата.


Протестиращите настояват да бъде спазен законът и да разберат дали има опасност за хората и околната среда. Искат да получат и отговор на въпроса има ли COVID-19 във фермите за норки и кога е констатиран той, но до този момент не получават отговор.

Финансовият министър смени и директора на митниците

Асен Василев

© Лили Тоушек

Асен Василев


Павел Тонев е новият директор на Агенция "Митници", съобщи служебният финансов министър Асен Василев при представянето на екипа си. Досегашният директор на "Митници" беше Георги Костов, бивш главен секретар на МВР. Новият директор има 20 години стаж в системата на митниците, като е минал през всички нива.


Подробности - тук.

Служебният министърът на финансите Асен Василев ще има трима заместник-министри, при двама досега. И на трите поста са избрани жени - Виолета Лорер, Ваня Стойнева и Моника Бийчър. Те заменят Маринела Петрова и Росица Велкова – Желева.


Подробности - тук.

Светослав Илчовски пристигна с адвокат в прокуратурата

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Юлия Лазарова


Агробизнесменът Светослав Илчовски пристигна с адвокат на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Той не коментира подробности пред събралите се журналисти.


Илчовски изнесе редица данни за дейността на съсобственика на фирма "Градус" Иван Ангелов и връзките му с бившия премиер Бойко Борисов пред парламентарната комисия за ревизия на управлението през последните 10 години. Една от институциите, която бе сезирана, е именно прокуратурата.

Изборите в Благоевград ще са тест за машинното гласуване

"На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще работи този основен вариант за гласуване", каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.


"По закон се казва ясно в кои случаи не ползваме машините за гласуване и започваме гласуване с хартиени бюлетини, но и ЦИК трябва да вземе своите решения като условията и реда за машинно гласуване и трябва да доразвие определеното в закона в кои ситуации ще трябва да се спре с машинното гласуване и да се премине на хартия. Престои да вземем такова решение", съобщи Матева.


По думите й тези случаи трябва много точно да се определят. Все още не е изяснено колко машини ще са необходими за гласуване на българите в чужбина.


"Във Велико Търново случаят от последните избори и проблемът с машинното гласуване и бил по-скоро заради погрешно подадената листа към машините, затова ще трябва да се предвиди занапред двойна или тройна проверка на данните, които се залагат в машините, поясни още Матева.


Матева поясни, че още не изяснено за колко точно машини, използвани на предишните избори, трябва да се плати за тяхното използване.


"Задължително ще трябва да се направи обучение за работа с машините на членовете на СИК, както и да се разясни на гражданите в цялата страна как ще се гласува машинно", посочи Матева.


Възнагражденията на РИК и на СИК ще са същите и на следващите извънредни избори, като за членовете на СИК има предвидени допълнителни възнаграждения, съобщи тя.

Правителството смени изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Решението е прието неприсъствено.


"Новият директор на НАП Румен Спецов има за задача да увеличи приходите, като фокусът е върху проверки на големите данъкоплатци", каза служебният министър на финансите Асен Василев. Той е разпоредил "да се махне терорът над малките данъкоплатци". Фокус при проверките ще е върху фирми, които потребяват държавен ресурс, както и тези с големи касови наличност


"Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" – Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност". В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство", пишат от пресслужбата на правителството.


Новият шеф на НАП е неколкократен държавен шампион по класически културизъм за ветерани.


Още - тук.

Новият национален съвет на БСП е подреден по доста особен начин на последния конгрес на партията. Това заяви бившият член на Националния съвет на БСП Ана Пиринска пред БНТ. Тя отбеляза, че това, което прави впечатление, е отстраняването на всички критици на ръководството.


Пиринска уточни, че тя е била конструктивен критик, който е предупреждавал, че БСП не върви в правилната посока.


"За съжаление в нашата партия се наложи тенденция, че критикът е враг. Намираме се в интересна ситуация, в която председателят казва дръжте враговете. Истината е, че ние пет години предупреждаваме систематично и последователно, че с тази агресивна разрушителна политика, която води ръководството, нищо добро не ни чака. Лесно е да се обърнеш и да кажеш, че този който критикува е виновен", каза Пиринска.


Тя смята, че процесите в БСП са много тревожни и че на миналите парламентарни избори е възникнал въпросът има ли го лявото пространство.


"Наясно сме, че ако така продължаваме, нищо по-различно не може да се случи на следващите избори", коментира Пиринска.

"Масови чистки в министерствата няма. Има хора от бившето управление - бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели", заяви Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев пред "Нова телевизия"


Относно уволнението на шефката на Агенцията по инвестициите, Маринов заяви, че не знае дали то е било показно и грубо, но моментът не бил подходящ за излишна куртоазия.


"На повечето места, когато става въпрос за ръководни позиции, се изхожда от конкретни професионални аргументи, свързани с постиганите резултати. Така е в МВР, така е и на други места, въпреки, че се търсят разни измислени обяснения защо е отстранен този и онзи", каза Маринов. Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.


"Когато става въпрос за администрация, понятието "лична лоялност" е неправилно. Единственият критерий е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност", смята Маринов.


Той сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство.


За състава на служебния кабинет Маринов добави:


"Президентът не е любител на демонстрациите и ефектните жестове. Вярно е, че от гледна точка на професионалния бекграунд има голямо многообразие. Но не това е било водещото съображение. Изначало идеята беше да бъдат поставени ясни цели и да се разчита на качествата и опита да се постигнат. Оказа се, че когато се формулират такива ясни и конкретни цели, те могат да бъдат осъществявани от хора с различни политически или идейни възгледи, но способни да се обединят. Тук можем да търсим знак или поука, че това не е невъзможно и в един редовен парламент".

Искрен Веселинов, ВМРО: Проблемът е, че българите гласуват от омраза

След изборите: служебният кабинет продължи с промените в министерства и ключови агенции (хронология)

© Юлия Лазарова


"Не беше грешка раздялата ни с НФСБ. Никой от нас не го отчита като грешка. Трябваше да бъде заявена политическа линия. Нещата в политиката не са свързани само с влизане в парламента или излизане от него. Имаше различия в приоритети и недобра координация в тази коалиция още от първия й ден". Това заяви пред "Нова телевизия" Искрен Веселинов от ВМРО.


По думите му отправената покана за обединение на патриотичните формации не е защото имат съмнения, че няма да влязат в следващия парламент. "Офертата е отворена за всички формации, които се определят като патриотични. Които споделят ценностите и задачите, които сме посочили", подчерта той. Сред ценностите посочи решаването на проблема с националното разединение, защото в момента сме в "най-ниската точка на единство на нацията", решаването на проблема с "циганизацията" на страната, демографската криза, нужда от твърда външна политика спрямо Турция, конституционна промяна и реформа.


Минути след като изтъкна проблема с "циганизацията", по друга тема Веселинов каза за ВМРО "Ние не сме анти, проблемът е, че в парламента влизат политически сили, които са на крилата на отрицанието. Големият проблем е, че българите гласуват от омраза".

Не трябва да има "грозно прогонване" на кадрите на предишната власт, смятат от БСП

Заседание на 44 народно събрание Христо Проданов БСП

© Юлия Лазарова

Заседание на 44 народно събрание Христо Проданов БСП


"Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с когото ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. Грозно прогонване не трябва да има, но трябва да има и професионалисти, които да върнат държавността. Това, за което ние сме се борили", каза пред "Нова телевизия" Христо Проданов от БСП. Във вчерашния първи работен ден на служебното правителство премиерът Стефан Янев издаде поредица заповеди за нови назначения на зам.-министри. Бе сменен и шефът на Агенцията по инвестиции.


Относно състава на служебното правителство, Проданов подчерта, че са професионалисти в своята област. Той обаче смята, че очакванията към тях не бива да са огромни, тъй като мандатът е твърде кратък, както и "защото нямат пари за реформи".


Относно думите на Слави Трифонов, че БСП е "беззъба опозиция", Проданов заяви, че това не е така. "Ние сме били достатъчно яростна опозиция през целия мандат на 44-ото Народно събрание, като се опитахме чисто политически да направим някакво обединение в 45-ото Народно събрание, за да бъде "моделът ГЕРБ" да бъде отстранен. Това, че Трифонов не пое отговорност, за да направи такова обединение, като това на президента, то трябва той да отговаря на тези въпроси", заяви социалистът.


"Ако изборите са честни и няма купен вот, от ГЕРБ ще изпаднат 150 хил. гласа. Не смятам, че ще бъдат първи", смята Проданов.


"На 4 април се обадих на един от шефовете на полицията, за да кажа, че в едно село в Ломско се купуват гласове. Не беше направено нищо. В края на деня там имаше два гласа за БСП и 400 гласа за ГЕРБ. Става дума за полицията в Монтана. Шефовете на полицията осъществяваха такъв чадър. Ясно е, че това се случваше навсякъде", каза Проданов по повод редовните парламентарни избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK