Експерт за предстоящия вот: Изборните промени се превръщат в политически фетиш

Експерт за предстоящия вот: Изборните промени се превръщат в политически фетиш

© Личен архив Даниел СтефановПо-малко от два месеца преди предсрочните парламентарни избори "Дневник" разговаря с изборния експерт Даниел Стефанов за промените в Изборния кодекс, касаещи най-вече гласуването с машини в секции с над 300 избиратели в България и чужбина.


Даниел Стефанов е преминал е различни обучения в областта на изборите към ЕК и ООН. Наблюдавал е избори в Африка, Азия, Балканите и Русия. Работил е за мисии на ОССЕ и ЕК. Участвал е в писането на изборните правила в България и има опит в организирането на избори. Преподава "Избори и избирателни системи" в Нов български университет.


Като грешка ли оценявате направените промени в Изборния кодекс преди предсрочния вот?
Има добри промени като тези, които дават възможност на карантинираните да гласуват на адреса, който са посочили в РЗИ, но има и такива като решението да се гласува с машини в чужбина, които нямат смисъл, а и е съмнително дали могат да се реализират. Основният проблем е, че за пореден път изборните промени се превръщат в политически фетиш - политическите партии си харесват някои неща и нищо друго няма значение. Гласува се набързо, без експертна дискусия, без идея какъв точно проблем искаме да решим. Например намирам за странно да се премине към машинно гласуване като основен способ за гласуване, без да се попита Централната избирателна комисия (ЦИК) как е преминало първото масово машинно гласуване. Решава се да се премахне ограничението от 35 секции в държави извън Европейския съюз, което засяга основно Великобритания и Турция, но с какво това решава проблема с опашките пред секциите в Испания например или възможността за двойно гласуване в Белгия, Турция? С нищо.


Може ли изцяло машинният вот да повлияе върху избирателната активност в негативен план?


Постоянните промени в начина на гласуване, както и на бюлетината (не сме повторили един и същ дизайн на бюлетина за парламентарни избори през последните 20 година) правят гласоподавателя несигурен.


Освен това има много елементарен проблем - машинното гласуване отнема малко повече време на гласуващия в сравнение с хартиената бюлетина. ЦИК трябва да взема това предвид и да подсигури по повече от една машина в секциите с повече избиратели по списък.


Ако не се направи това, вероятно ще се натрупат опашки пред секциите в пиковите часове за гласуване, което ще откаже много хора. Тук очевидният проблем е, че имаме само 9600 машини за гласуване при около 9400 секции, предвидени за машинно гласуване, но и задължение от закона да има машини и в чужбина, които никой в момента не може да каже колко ще бъдат.


Ще улесни или ще затрудни целия изборен процес гласуването с машини?


От гледна точка на избирателя гласуването с машини вероятно изглежда като улеснение. От гледна точка на организирането на изборите машинното гласуване е сложно. Само като пример - на последните избори МВР отдели около 1000 патрула, за да конвоира машините, и то в деня преди изборния ден, бяха ангажирани около 2000 техници, които трябваше да инсталират и отговарят за работата на машините. Но по-същественият въпрос тук не е в степента на трудност, а в сигурността. Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване. Силно се съмнявам, че ЦИК може да произведе избори с машини без външна подкрепа от фирмата доставчик. Не съм убеден, че ЦИК има дори капацитета да упражни ефективен контрол върху процеса. Говорим за елементарни неща като инсталирането на дигиталната бюлетина върху тези 9600 машини, проверка дали върху тях има инсталиран правилният софтуер, дали там няма нещо друго освен него.


Пред БНР казвате, че "нито наличието на машини ще направи изборите честни и демократични, нито липсата им ще ги направи априори фалшиви". Защо? Къде виждате положителните страни на машинното гласуване? А кои са рисковете?


Виждал съм избори с хартия, които покриват всички стандарти за честни и открити избори, виждал съм и избори с всякакви технологични добавки, които не могат да минат за честни. Дълги години много държави смятаха, че ако добавят технологии в изборния си процес, това ще ги направи да изглеждат по-демократични пред света. Връзката между технологиите и честните избори не е сигурна. Например няма логика, по която машините намаляват купения и контролиран вот. Трябва да сме наясно, че няма метод на гласуване, който сам по себе си гарантира честни избори. Това се гарантира най-вече от волята на участниците - гражданите и политическите партии, да играят честно и да уважават изборите като важен момент от собствената си демокрация.


Кой се страхува от машинния вот?


Това е просто метод за гласуване. Не би трябвало някой да се страхува от такива неща. В Габон се гласува с малки камъни, които се пускат през дупки в кутии. Предполагам, че никой няма особено отношение към това там. Въпросът е дали този избран метод за гласуване може да подпомогне процеса на гласуване или не и да създаде повече доверие или не.


Какъв тип изборен процес би бил най-подходящ за българската действителност?


На първо място предсказуем. Ако в момента попитате един средно интелигентен гражданин, и то в големите градове на България, дали на следващите избори ще може да гласува с хартиена бюлетина, той няма да може да ви отговори. Тази игра с постоянното фетишизиране на отделни елементи от изборния процес не му помага и не го прави по-честен.


Лично аз смятам, че е нужно преосмисляне на начина, по който се структурира изборната администрация в България. Има нужда от добавяне на повече капацитет и професионализация, особено на ниво ЦИК. В по-долните нива също може да се помисли за добавяне на различни елементи, които да внесат повече професионализъм и експертност. Опитът по света показва, че ако изборната администрация е надеждна, професионална, добре обучена, няма нищо по-добро от гласуване с хартия. Защото това все още дава най-добри възможности за публично наблюдение на процеса и контрол дали всичко е честно.


Какво трябва да се промени, за да имат избирателите доверие в изборния процес?


За разлика от натрупването на недоверие обратният процес по трупане на доверие е много труден и отнема много време. Истината е, че понякога няма никакво значение колко добре са произведени едни избори, ако участниците в тях - политическите партии, не приемат резултатите. Затова изграждането на доверието в изборите трябва да започне от там - от политическите партии, които трябва да започнат да вярват в изборите, които самите те организират. Политическата злоупотреба с доверието в изборите, подобна на това, което направи Доналд Тръмп на последните избори в САЩ, е недопустима и това трябва да е червена линия за всяка партия. Когато това стане, гражданите също ще започнат да имат доверие в процеса.


Какви са вашите прогнози за състава на следващия парламент?


Не съм убеден, че 60 дни преди изборния ден някой може да има точна прогноза за състава на парламента. Но това, което видяхме след изборите на 4 април като състав на парламента, беше една много добра защита на настоящата избирателна система, както и на изборния процес в България. Обществените настроения бяха представени в пълния им вид. Нови играчи влязоха с различен резултат. Това означава, че демокрацията и изборният процес в България работят.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Весело

  В Габон се гласува с малки камъни, които се пускат през дупки в кутии.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  абе ние що не гласуваме със чекмеджета !?
  отивам, слагам чекмеджето в автомата и натискам бутонЪ на партията Х !
  падне ли кюлче, печели тая партия !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Абсолютно верно. Тая нездрава фиксация върху маловажни за обществото теми като изборните промени показва единствено интелектуална и политическа немощ. По-лесно им е да се джафкат за глупости по цел ден, вместо да измислят как да решат реалните проблеми пред страната.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Прав е човекът.
  Затова за нашето ниво трябва да се върнем на гласуването с камъни.
  И после, след като изминем цялото цивилизационно развитие, може и да стигнем до машините.
  Но не и преди австралопитеците да си отгледат липсващата хромозома...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#1] от "smotlixx":

  Това, колега, е подготовка за бъдещото отлагане на изборите... поради "техническа" невъзможност да се спази закона.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#3] от "vmy29649565":

  Истинските решения са болезнени и жертвени и обикновено може би внуците ти биха усетили плодовете от тях :))

  Няма много реални решения, в които всички да печелят и България да се превърне в Атлантида за всички и то за кратко време :))

  По лесно е да продаваш обещания и да вдигаш пенсиите :))) Там да даваш на вождовете на различните племена по страната подаръци срещу правилния избор :))))

  Които политик излезе с истинско решение и ви каже в очите какво трябва да направите, ще го оплюете и утре е на улицата :))) На вас не ви трябват истински решения, на вас ви трябва Исус :))))

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  То цялата работа на партиите на протеста се оказа някаква никаква. Протеста за какво беше? Нали за да управляват други? Айде управлявайте.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Основният проблем е, че за пореден път изборните промени се превръщат в политически фетиш - политическите партии си харесват някои неща и нищо друго няма значение. Гласува се набързо, без експертна дискусия, без идея какъв точно проблем искаме да решим.
  _________________________________________________________________

  Много точен анализ на г-н Стефанов!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 325 Неутрално

  На мен ли ми струва, или Гневник нещо започват да обръщат палачинката срещу бащицата Радев и Ниновная? Или щото е неделя и са свършили апотеозните материали за ДееБъ?
  —цитат от коментар 1 на smotlixx


  Така е. Дневник "деликатно" обръщат палачинката. Явно от азабъ са им направили забележка, че работят прекалено усърдно срещу техния кучи син Батбацун.

 13. 13 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 201 Неутрално

  На мен ли ми струва, или Гневник нещо започват да обръщат палачинката срещу бащицата Радев и Ниновная? Или щото е неделя и са свършили апотеозните материали за ДееБъ?
  —цитат от коментар 1 на smotlixx


  Че що бе, мигар не им дадоха човек в НКВД-то на Радев?

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  150 000 цигански гласа на ГЕРБ се отекоха с машините :) Да видим как ще ги карат и какви доказателства ще събират - как са гласували ...!!:)

 15. 15 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Целенасочена политика на скритата власт с могъщо влияние върху публичната е данните в приходните агенции, Министерство на земеделието, Фонд Земеделие, Здравна каса, Агенция по Вписвания, МВР и т. н., съдържащи данни за "големите" пари и "големият" бизнес да са изолирани, несвързани и поддържани от едни и същи фирми, сменящи се периодично и с произход по програмата на Луканов. Умишлено данните се разполагат в различни софтуерни приложения и несвързани помежду си информационни системи. Свързаността е фундамента при изграждане на електронното правителство - прехвалената от ГЕРБ регистрова реформа, за която изведнъж спря да се говори. Липсата на свързаност категорично изключва автоматизираната обработка на данните в тяхната им комплексност, което свежда ефикасността на управленските процеси до нулеви стойности. Това прави невъзможно да се изготвя статистически анализ, върху който да се формират ефикасни политики за последващо управление, имащо за цел постигане на ръст във всички сфери на икономиката. Т.е. инвестициите, за които се твърди, че имат за цел реализирането на е-правителство всъщност са за нереализирането му и създаването на хаос, който по същество премахва проследимостта на кражбите. Този хаос, за да се оправи, категорично изисква рестарт от нулата и внимателен подбор на управленски кадри - за сега мисия невъзможна. Това обаче не се дължи на масовата некомпетентност на администрацията, също целенасочена политика. В исторически план фактите говорят за наличие на структури, които организирано преследват поддържането на този хаос. Лицата, които са постоянно присъствие в управлението на изграждането на информационни системи в подпомагане на управленските процеси в условията на хаоса винаги са едни и същи от години и произхода им е свързан с ДС. Те придават специфичната управляемост на хаоса. Познават се и по това, че цялата администрация изпитва страх и демонстрира раболепна подчиненост към тях, навсякъде, където се появят. И по това, че всеки, който се е опитал да им се противопостави е наказван според степента на противопоставянето. Всичко това говори за организираност и като се има предвид, че ДС, която си присвои демокрацията, започвайки от преврата, с който свали Т. Живков и въведе демократурата в страната е силно организирана материя, предала щафетата на наследниците си, обяснява в голяма степен провалилия се преход в държавата. Възниква въпросът къде се е скрила тази организация. Проследявайки веригите на въздействие върху управленските процеси се оказва, че главата на октопода е ДПС. През тях се осигурява и руското проникване в страната, поради зависимостта им от едно време от КГБ. Поради умението им за политическо инженерстване и силата, която имат, придобита от присвояването на повечето активи на страната като резултат от политическото инженерстване, в структурно отношение изградиха модел, придобил печална известност като #КОЙ или "Паралелната власт". Предвид някои особености в геополитически план и също така национални особености, разграждането на този модел ще е много много трудно. Първата стъпка е направена - премахването на най-сполучливия им инструмент във властта - ГЕРБ, превърнало се в най-якото пипало на октопода. Втората стъпка е прочистване на цялата администрация, служби, съдебна система и най-вече недопускане на изборни манипулации. Там нещата са все още под контрол на #КОЙ. ЦЕЛИЯТ ПЕРСОНАЛ НА ДЪРЖАВНА ФИРМА "ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ" до ниво "Началник отдел" ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНИ. ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР И БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ И ТЕХНИТЕ ХОРА, НАЗНАЧЕНИ ЗА СЛУЖИТЕЛИ В ТАЗИ ФИРМА. Експеримента, който е направен при последното гласуване, убедително доказва манипулиране на изборите на ниво обработка на събраните данни в софтуерната система, поддържана от "Информационно обслужване". Не случайно експеримента е извършен върху 2 партии. Приема се, че са най-беззащитни и никой няма да се интересува от техните резултати и оплаквания, но същевремечнно се открояват на фона на останалото множество несъществени кандидати. Това са партиите на Цв.Цв. и Иванчева. Проследени са гласовете на 100 гласували за едната и 100 гласували за другата партия, предварително гарантирано подготвени. Няма ги отчетени. Хората, които са "пипали" в приложенията, "филтриращи" постъпващите данни от страна на "Информационно обслужване" са Людмил Димитров и Валентин Мундров. АЛГОРИТМИСТ - МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ. Чадър на ниско ниво над тях - директорският борд начело с Изпълнителният директор. Всички са кадри на Спас Русев - играчът, на който се възлага организацията на политически проекти, предварително подготвени от паралелната власт (#КОЙ) и като юридическо лице на милиардер, да се използва в различни схеми за пране на пари. Не случайно в неговият списък за главен секретар на МВР беше ББ. Специално внимание трябва да се обърне върху разчитането на сорс кодовете на приложението, инсталирано в машините за гласуване, разработено от горепосочените спецове. Това са непонятни неща за така наречените политици.

 16. 16 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 231 Весело

  Хммм ... 1: 1 коментара ми към статията „Честни избори и натискът по границата са първите задачи на Бойко Рашков“ от 12.05.2021 г., мисля, че и в случая е актуален.

  Хммм... в много държави в света се гласува електронно, по поща или с вариант на место – машини или бюлетин. Виждам как герберистите надават вой... ама ние искаме с бюлетини....! Ама защо така бе хора, защо не поискате за по-сигурно да се гласува ... с каменни плочи, а гласоподавателите с чук и длето да дялкат вота си върху камъка.... никой няма да се емне фалшифицира стотина тона каменни плочи, я! Съвсем надежден е такъв вот, казва ви го строител с близо 40 години стаж в бранша.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За ГЕРБ ще е голям проблем ако циганите не снимат бюлетините. Доста пари ще отидат на вятъра.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ramon Asvalda":

  Пълни глупости. Има решения от полза за всички, които да дадат плодове още в същия мандат, но първо са ви некадърни политиците, второ материалът сте малко прост да осмислите такива решения.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1127 Весело

  Какво са тук някакви си избори?
  С или без машини, най-хубавото ни предстои друграки и другри....
  Христо и Атанас ще влязат в коалиция със Слави, ДПС, БСП и Мая и понеже са най-умни и с най-много управленски потнциал ще ги убедят точно как да оправят България, ще убедят и Божков га да стане национално отговорен бизнесмен и да инвестира в стртъпи, а не в казина и вертепи, а резидентът Радев ще започне да предлага резолюции на НАТО с/у матушката.
  Естествено, че при това положение няма да има и корупция, точно както нямаше по времето на Костов ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  "Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване."

  И тук спирам да чета "експерта" , който очевидно е пропуснал, че на последните избори 30% от вота беше с машини.

  Sic transit gloria mundi
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Другарят "е преминал е различни обучения в областта на изборите към ЕК и ООН. Наблюдавал е избори в Африка, Азия, Балканите и Русия", но така и не е забелязал, че машинното гласуване не само не е по-бавно, ами е поне 2 пъти по бързо от хартиеното. Нещо, което всеки, прекарал няколко часа в секция, може лесно да установи. И по-важното - за разлика от хартиената бюлетина, която снимаш в тъмната стая и си прибираш парите от продадения глас, при машинното гласуване тази елементарна схема не е възможна. Изглежда другарят експерт е просто подставено лице на една партия, същата, която купи най-много гласове на последните избори,

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 162 Неутрално

  "Това е просто метод за гласуване. Не би трябвало някой да се страхува от такива неща."

  Хубаво е да гледаме отгове изборния процес. Хубаво е да го гледаме и в конкретика. От машините се страхуват тези, които имат мрежи за контрол и купуване на гласове. Много трудно ли е да се каже?

 28. 28 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#14] от "dejmos":

  150000 цигани имат и ползват успешно смратфони, които сигурно са по-добри от моя и твоя взети заедно. От тоя храст няма да изкочи заека.

 29. 29 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Интересно е да се спомене, че през последните 20 години няма два последователни избора на които да се гласува по един и същи начин. Постоянно нещо се променя... сложни бюлетини, печати, хиксчета, чавки...

  Виждал съм във Франция как гласуват. Едни хвърчащи листчета с името на кандидата. Вземаш няколко, влизаш в кабината, слагаш едно от листчета в плика, другите в джоба и пускаш.

 30. 30 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#25] от "ddd":

  Той не е забелязал и че на предните избори 30% от вота беше подаден чрез машини и твърди следното:

  Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване.


  Нямам идея откъде го намериха тоя "експерт"..

  Sic transit gloria mundi
 31. 31 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#25] от "ddd":

  Че какво пречи да направиш едно видео на машината къде натискаш?

 32. 32 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Много, ама много страхува машинния вот ВМРО и ГЕРБ. Нямам съмнение, че това не е по причините, които те изтъкват, които се променят от Томабиковото "ми аз пък просто може да искам да гласувам с хартия" до фалшивата загриженост, че машината можела да се развали. Има нещо друго. Аз не мога да знам в подробности как манипулират и купуват гласовете си, но явно с машинното гласуване ще им намалее далаверката.

  Другият вариант, който виждам, е че ще се опитат да касират изборите ако не са в тяхна полза и говоренето против машините подготва почвата за това. Това се вързва и с ненадейното изтегляне на гербаджийския шеф на ЦИК.

 33. 33 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 946 Неутрално

  На мен ли ми струва, или Гневник нещо започват да обръщат палачинката
  —цитат от коментар 1 на smotlixx


  Грантовете вече се дават след одобрение от Даниел Митов.
  Той ще определя „музиката“.

  До коментар [#1] от "smotlixx":

 34. 34 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Че какво пречи да направиш едно видео на машината къде натискаш?
  —цитат от коментар 31 на ilinko


  Явно не си ходил да гласуваш на последните избори. Пречи това, че кабинка няма и всички ще те виждат, че снимаш как гласуваш.

 35. 35 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  "Това означава, че демокрацията и изборният процес в България работят.". Това означава друго,че демокрацията и изборния процес в България ВЕЧЕ почват да работят,след залеза на мафиотската държава.

 36. 36 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Експерта" е видно недоволен, че не са го извикали за консултант срещу малък хонорар от петцифрено число да ръси "акъл"

 37. 37 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 231 Любопитно

  До коментар [#16] от "робин от Крузо":

  Хммм... смеете се на предложението ми и ми праскате минуси, ама де да видим полуграмотните цигани и българите в Турция, които не знаят български... как ще гласуват! Някой много го стягат чипиците, та какви ли още не измислят за да донесат от девет дерета вода за да докажат, че старото т.е. статуквото си е най- добро, защото най-лесно се манипулира и купува.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 38. 38 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Много редове, добре, че съм търпелив:) Какво чета:
  "Не случайно експеримента е извършен върху 2 партии......" и не съм съгласен. И най-тъпия изборен фалшификатор ще се светне, че ако само 100 са гласували, много лесно ще се види измамата. А да не се подценяваме толкова:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 39. 39 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hristov":

  Наследниците на Гочоолу, Дочоолу и бай Ганю, които са почти мили на фона на нароилите се безброй калинки, днес преподават в универитети, шляят се по света и дават дълбокомислени, а по същество безсмислени (и платени), интервюта по електронните газети. Прогрес.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 40. 40 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  отговорът ми беше на коментар, който твърдеше, че може да се снима.

 41. 41 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1112 Гневно

  ""Освен това има много елементарен проблем - машинното гласуване отнема малко повече време на гласуващия в сравнение с хартиената бюлетина""

  Защо постоянно повтарят тази АБСОЛЮТНО неверна глупост!

 42. 42 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 493 Весело

  "на последните избори МВР отдели около 1000 патрула, за да конвоира машините, и то в деня преди изборния ден, бяха ангажирани около 2000 техници, които трябваше да инсталират и отговарят за работата на машините. Но по-същественият въпрос тук не е в степента на трудност, а в сигурността. Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване. Силно се съмнявам, че ЦИК може да произведе избори с машини без външна подкрепа от фирмата доставчик. Не съм убеден, че ЦИК има дори капацитета да упражни ефективен контрол върху процеса. Говорим за елементарни неща като инсталирането на дигиталната бюлетина върху тези 9600 машини, проверка дали върху тях има инсталиран правилният софтуер, дали там няма нещо друго освен него."

  Този т.нар. "експерт" си няма хал хабер за какво говори.

  1) патрули конвоират не само машините, но и хартиените бюлетини. Сега тези конвои ще отпаднат
  2) "сигурност" е едно, "операрирането" на машините е съвсем друго. Който се съмнява в сигурността, в правта на ЦИК е да разреши достъп до софтуеъра на машините, да се запознаят с него и да повдигнат своите съмнения. Мирчев днес по БНР много добре го обясни. По същество софтуеърът на тези машини е на ниво Елка. Манипулации може да засече даже студент в бейсикс курсовете от СофтУни. Само подобни "експерти" като този, дето са му дали трибуна в Дневник (чуждестранен агент в България), може да се съмнява. Самото "операриране" е в компетенциите на СИК. Те минават обучение за това, отделно има второ ниво опериране - техници, който са на самата фирма-доставчик.
  3) Съменията, че ЦИК може да проведе избори без фирмата доставчик са смешни. Аз силно се съмнявам, че летателната ни армията ще може да да си изпълнява полети без фирмата-доставчик на летящите американски таралясници. Ак оте не ни кажат, как се лети на тях, няма да може да летим.
  4) Инсталирането на "дигитална бюлетина", е все еднои да си качиш снимка във Фейсбук. Каквато данни на снимка подадеш, такава снимка ще лъсне в профила ти.

  И после, Дневник (чуждестранен агент в България), имате цял "експрет" от Европейския съвет за външна политика (също чуждестранен агент в България), да бяхте го питаали какво мисли за нещо по-смилсено като мажоритарния вот на Славчо, вместо да го питате за неша, които не е виждал в Африка, Азия, Балканите или Русия.

  Who the fuck are you to lecture me?
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Машинното гласуване ограничава свободата на изразяване. Виждал съм бюлетина с надпис "Мразя всички", верно недействителна, но човека си е казал мнението. С машина това е невъзможно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Че си технически неграмотен няма лошо, защо обаче държиш да се изплющиш като редък грис на мокър песък с това :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#43] от "Корки":

  "С машина това е невъзможно."

  За щастие машинното гласуване елиминира недействителсните бюлетини!

 46. 46 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1183 Неутрално


  "Освен това има много елементарен проблем - машинното гласуване отнема малко повече време на гласуващия в сравнение с хартиената бюлетина. "
  ============================

  Ха-ха!!
  Напротив, с машината става много по-бързо.
  И по-сигурно.
  Никой не може да ти промени вота или да ти направи бюлетината невалидна . То, затова и няма невалидни бюлетини при машинния вот.
  Егати "експерта"!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Разбира се че 'гласуването' по пощата нарушава тайната на вота и е поле за мащабни уйдурми, затова комунягите и слугите им толкова го харесвате :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#46] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  "Никой не може да ти промени вота"

  Верно?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 50. 50 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "..... Обществените настроения бяха представени в пълния им вид. Нови играчи влязоха с различен резултат. Това означава, че демокрацията и изборният процес в България работят."

  Това е важното. Другото са празни приказки.

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Разбира се че 'гласуването' по пощата нарушава тайната на вота :)
  —цитат от коментар 48 на Turbofan


  Защото ... ти ТАКА казваш, нали? 😁😁😁

 52. 52 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Умен е Стефанов, но пропуска някои неща.
  Абсолютно вярно е твърдението му, че хартиените бюлетини са най-сигурният начин за гласуване.
  Греши за Доналд Тръмп - как да не оспорва изборите, като има ОЧЕВАДНИ манипулации?
  Например в Аризона Доминион са изтрили всички важни логове, показващи действителната обработка на гласовете, като по закон трябва да ги пазят поне 2 години.
  Как да вярваме тогава, че изборите са били чисти и правилно преброени?
  Защо са изтрили най-важните данни за преброяването на гласовете?
  Не е ли това самопризнание за вина?

  И тук опираме до основния въпрос, който Стефанов също засяга: каква е сигурността на отчитането на вота?
  Факт е, че никой не знае какви точно са условията на договора със Смартматик, ЦИК крият, но е ясно, че само и единствено Смартматик разполага със софтуера и брои гласовете.
  Това не е ли противозаконно, чужда компания да брои гласовете ни?
  Не е ли пробив в националната сигурност?

  ЦИК трябва задължително да притежава достъп до софтуера за броене, паролите за машините и достъп до логовете от компютърните операции за правене на бърза проверка, ако се наложи.
  Засега ЦИК може само да разпореди преброяване на разписките, а те обикновено не се броят...

 53. 53 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  И не знам с това криене как да получим информация.
  Дайте договора със Смартматик, да го видят всички, защо го криете?
  А когато ги попиташ за нещо конкретно, например каква е причината за гафа във Велико Търново, отговорът им неизменно е "Нямаме право да разгласяваме информация."
  Е бахти открития процес!

 54. 54 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "Мразя всички", верно недействителна, но човека си е казал мнението. С машина това е невъзможно" Да, обаче нищо не пречи да се нацвъка със спрей на оградата на комшията, в обществения нуждник или другаде из градския ландшафт. В СИК ще го видят 5-6 човека, а на мегдана хиляди. Ето ти и файдата от това, че гадната машина ти е орязала правата.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#53] от "fmo211046145":

  "Дайте договора със Смартматик, да го видят всички, защо го криете?"

  Кой го подписа този договор? Не го ли подписа ЦИК, която бе избрана от доминиран от ГЕРБ парламент?

  Или го подписа Христо Иванов? Или пък го подписа Иван Костов?

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Весело

  До коментар [#28] от "nema_labavo":

  Ще изскочи , ще изскочи..........дори няколко заека :))

 57. 57 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Аз вече 2 пъти гласувам с машини и твърдя, че на хората, които могат да четат български език отнема няколко пъти по-малко време да гласуватi с машини. Лицата, които не могат за четат български нека да гласуват по 1 час. Чудя се на наглите от ВМОРО? Какво ми се правят на патриоти? Те се вълнуват от купуванета на циганския вот, а не от вота в Турция! Естествено моят вот не може да се манипулира при добре проверен софтуер и липса на интернет свързаност на мащините или да се изкарва недействителен с една черта направена от комисията. А и няма как да се даде една попълнена бюлетина и да се извади от вътре празна. Пък и не можеш в откритото помещение да снимаш как си гласувал. Стига сте ни сочили "нероден Петко".
  Аман от слугите на мафията, които им творят вратички за манипулации и страхове на вота. Аз познавам само 1-2 човека, които може би ще гласуват за ГЕРБ или БСП. Вие може и да сте забравили поредните кражби - например ЗАМЕНКИТЕ, които уж БСП 1 сътвори, а ГЕРБ / БСП-2/ вместо да развали - застана на амбразурата и да ги брани дори от ЕС. Най-вероятно ще плащаме и пари заради тази поредна кражба от едни и същи хора, за която няма как да обвинят другиго. Ами ТИМ, които заграбиха половин България? Защо изведнъж всички млъкнаха? И на Президента, и на Корнелия ще им се наложи да покажат къде стоят спрямо тези граници?

 58. 58 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#25] от "ddd":Той не е забелязал и че на предните избори 30% от вота беше подаден чрез машини и твърди следното:Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване.Нямам идея откъде го намериха тоя "експерт"..
  —цитат от коментар 30 на Hristov


  Като не разбираш, защо пишеш?
  Авторът има предвид (и това е ясно за всички, освен за теб), че ЦИК не разполага със софтуера.
  За всички избори ли ще викаме венецуелците?
  А правилно ли е да им делегираме сигурността на изборите?
  Всеки път по 8 милиона поне само за логистика и софтуер.
  Ми то много скъпо бе!
  А то избори бол.
  А за частичните избори пак ли ще викаме венецуелците?
  Толкова богати ли сме?

 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  Ето защо трябва да се слушат експерти, равно отдалечени от замесените.
  Впечатляващ анализ!
  Преди малко заинтригуваният шеф на Сиела каза в едно интервю, че Бразилия е много по-бедна държава от България. Изглеждаше по-интелигентен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Машинното гласуване има САМО недостатъци:
  - много по-скъпо е от хартиените бюлетини
  - много по-несигурно е (никой не знае какво става вътре в машината)
  - много по-неудобно е за повечето граждани и изисква специални умения

  Предимства никакви:
  - не разрешава проблема с купения вот
  - не премахва недействителните бюлетини, 3-те процента хора, които попълват грешно, твърде вероятно е просто да се откажат да гласуват с машините
  - бързината на докладване на резултатите е от несъществено значение и основният фактор в изборния процес е сигурността на вота, който машините не гарантират

  В резултата, ще имаме неудобни, нечестни избори, като най-вероятно е активността да спадне.
  Единствените посзитиви от машинното гласуване са за манипулаторите.
  Това ли искаме?

 61. 61 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#53] от "fmo211046145":"Дайте договора със Смартматик, да го видят всички, защо го криете?"Кой го подписа този договор? Не го ли подписа ЦИК, която бе избрана от доминиран от ГЕРБ парламент? Или го подписа Христо Иванов? Или пък го подписа Иван Костов?
  —цитат от коментар 55 на vassilun


  ЦИК ЦИК.
  ЦИК на по-малките комунисти.
  Сега дойде ЦИК на по-големите комунисти.

 62. 62 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Човекът казва много верни неща, но новите политически герои и обслужващ персонал такава еуфория ги е обхванала, че не виждат по-далече от собствения си нос.

 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Не им харесваха цветните бюлетини дето бяха в началото.

  Перфектната система е бяла бюлетина 1/4 от А4 с името на партията и евентуално номер. Вземаш, слагаш в плик и пускаш в урната. Просто като фасул и трудно се хака. :)

  Може да се печатат на обикновен принтер и ако няма пликове, може да се сгъват на 4 и да се пухат в урната.

 64. 64 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Нов недостатък, гласуването с машини е МНОГО по-бавно.
  Вземаш хартиената бюлетина, драсваш на едно-две места и пускаш.
  С машините, цъкаш едно поле на партия, избираш, потвърждаваш, после същото с преференциите, тоест при хартията имаме 2 основни операции по попълване на бюлетината, докато при машините те са поне 6.
  Кусури, кусури...

 65. 65 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Ето защо трябва да се слушат експерти, равно отдалечени от замесените.Впечатляващ анализ!Преди малко заинтригуваният шеф на Сиела каза в едно интервю, че Бразилия е много по-бедна държава от България. Изглеждаше по-интелигентен.
  —цитат от коментар 59 на etty1


  Точно, по-бедна и по-корумпирана.
  Машинно гласуване има само в бедни и корумпирани държави.
  Е сега си подпечатахме и ние влизането в техния кръг.

 66. 66 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  fmo211046145, в написаните от вас глупости има само едно по случайност вярно нещо: че ще имате "неудобни избори". Причината е, че машинния вот ще игнорира голяма част от гласовете, които купува вашият ментор/кумир/спонсор. Наистина неудобството ще е сериозно.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#58] от "fmo211046145":

  "За всички избори ли ще викаме венецуелците?"

  За изборите на 04.04 ти ли вика "венецуелците"?

 68. 68 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  fmo211046145, в написаните от вас глупости има само едно по случайност вярно нещо: че ще имате "неудобни избори". Причината е, че машинния вот ще игнорира голяма част от гласовете, които купува вашият ментор/кумир/спонсор. Наистина неудобството ще е сериозно.
  —цитат от коментар 66 на ddd


  Ти колко книги си прочел в живота си бе?
  Личи си, че не са много.
  Просто не се разбираме, на различни вълни сме.

 69. 69 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#58] от "fmo211046145":"За всички избори ли ще викаме венецуелците?"За изборите на 04.04 ти ли вика "венецуелците"?
  —цитат от коментар 67 на vassilun


  Правиш се на голям, обаче разсъждавай трезво: Ти викаш ли някой непознат, още повече бандит, да ти пренесе важна пратка?
  Същото е с поверяването изборния процес на чужда компания.
  Формално Сиела са бълагарски и поръчката е сключена с тях, обаче софтуерът е венецуелски.
  А софтуерът е най-важен, тъй като той брои гласовете.

 70. 70 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#68] от "fmo211046145

  Книгите, които съм прочел, а и още толкова да прочета, не могат по никой начин да се сравнят с броя на лайната, които сте изяли. Пък камо ли с броя на лайната, които ще изядете занапред.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 71. 71 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Кой ще осигури полицаите за охрана на машините в чужбина, кой ще осигури техниците за тяхната поддръжка там? Само тези изисквания ако не се изпълнят изборът автоматично се превръща в незаконен и противоконституционен. Отговорността е на абдалите, които приеха закона и особено на Резидент Радев, който издаде указ без дори да го прочете. Някои си мислят, че циркът е приключил, а той едва сега започва. Този път съдът ще реши кариерата на Фигурант - дали ще завърши някъде из руските полета или в някой софийски затвор.

 72. 72 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 231 Весело

  До коментар [#37] от "робин от Крузо":

  Хммм... интересно е не само с мненията на колегите, които имат качествата на хора, които много добре знаят и могат да управляват държавата ни, но за съжаление в момента са заети и работят като шофьори на таксита или фирмите за товато разтоварни работи в страната ни.
  Експерти, като този младеж Даниел Стефанов, които са наясно, че... „Нито една от институциите, които организират изборите в България в момента - ЦИК, администрацията на Министерски съвет, РИК, областни управи, общини, нямат капацитет да оперират машините за гласуване.“ с лопата да ги риеш.
  Не зная какво точно преподава в в Нов български университет, но по изявлението му разбирам, че е и „специалист по всичко“ (всяко съпоставяне с А. Карамитев и Г. Калоянчев е случайно) и познава професионалните познания на всички, ама на всички до един членове (като се започне) от ЦИК, та през МС, РИК та (се стигне) до областни управи и общинари в България. Е хубаво е когато приматите колеги харесват изказвания на подобни неграмотни идиоти, а на нас критикарите се пресмиват.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  До коментар [#65] от "fmo211046145":

  Хайде, пак да просветим малко тук.
  Бразилия е на пето място по площ и шесто място по население в света.
  Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт.
  Бразилия е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 г. Бразилия е на 39-а позиция по качество на живот в света.
  За България питайте Веселин Тодоров.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Добра публикация. Интересно, че е публикувана в "Дневник".

 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  150 000 цигански гласа на ГЕРБ се отекоха с машините :) Да видим как ще ги карат и какви доказателства ще събират - как са гласували ...!!:)
  —цитат от коментар 14 на dejmos


  Точно така.
  308 000 гласа загубиха мутрите на последните избори!
  Още най-малко 200 000 ще загубят заради машините и заради корупцията която ще бъде разкривана ежедневно до изборите през юли.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Решението за гласуване с машини вече е взето.
  От тук нататък, всички длъжностни и административни лица, които не желаят да работят за реализирането на това решение, трябва да бъдат отстранени от служебното правителство по най-бързия начин, защото те ще саботират процеса. Мишокът Константинов трябваше вече да бъде уволнен, тъй като той ще работи срещу това решение на парламента...
  Редица длъжностни лица в държавната администрация, спуснати от върхушката на герп трябва да бъдат премахнати.

  С кадрите на герп, до никъде няма да стигнем...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Който се страхува от машините да си изключи уредите у дома, да си изхвърли телефона и да не припарва да колата си. Живеем отдавна в ерата на машините, вече почти два века. Аз дори си мечтая за електронно правителство управлявано от изкуствен интелект. В него кадри на сладка службица , като невзрачната госпожица от БАИ, ще са невъзможни!

 78. 78 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#58] от "fmo211046145":

  По предписание, не по усмотрение.

  Sic transit gloria mundi
 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  До коментар [#77] от "tekomashinist":

  Не се страхувам от машините, използвам такава да Ви отговоря. Авторът на анализа е обяснил изчерпателно защо не са добър избор в последния момент и като единствен вариант за големите секции.
  На едни им пречи омразата, виждат размазано, дори като им кажеш в прав текст.
  На други им пречи липсата на опит, дори не могат да си представят процедурата.
  На трети не им достига умението за възприемане на текст с разбиране.
  На четвърти не им стига търпението и желанието да стигат по-далече от заглавието.
  А "спечелилите" и спечелилите, както и да се наричат в момента, просто осребряват, мълчат си и потриват ръце.
  Скандално е поведението и назначенията на много хора от герб, обаче не е невиждано, ако нямате лични впечатления, питайте как действат комунистите. И ако целият преход сме го търпяли със стиснати зъби, за да ги върнем, тежко на децата ни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  До коментар [#73] от "etty1":

  И защото виждам, че никой няма да отговори за България - тя е на 74 място по БВП в света, за разлика от деветата по последни данни "изостанала" Бразилия.
  Написаното остава. Мислете.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 81. 81 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  До коментар [#3] от "vmy29649565":

  Така изглежда почти невинно някак и инфантилно, а умисълът доста личи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 82. 82 Профил на sten_p
  sten_p
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Три минуса видях на машините за гласуване свързани с тяхническо опериране. Не знам защо още никой не ги споменава. Може би никой не е дал фиидбак за графичния интерфейс все още.
  1. Подредбата на партиите - само първите 10-12 се виждат на първата страница, и за да стигнеш до края, трябва да прелистиш. Това за много хора е невъзможно или незабелижимо, в краткото време в което си пред уреда. Аз лично тествах дали може да идеш до края на списука и да се върнеш на първите. Така определено партиите с по преден номер печелят.
  2. Избора на преференция - забелязах в протокола на моята секция че много хора са гласували за 10я в листите на партиите, което ми се стори странно. Но гледайки формата за гласуване, десетата преференция се намира точно под първата преференция, което означава че тъч скрийна не е много прецизен и хората може и да не забележат че са избрали друго.
  3. Резултатите се вадят на флашка и се дописват ръчно в протокола, което само по себе си е странно и е форма на манипулация.

 83. 83 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Най-обичам нови политолози, дето са дали телефона си на некой да ги снима у тв студио...

 84. 84 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  До коментар [#82] от "sten_p":

  Това са конкретни примери, на които никой не обръща внимание. Виждате как "си заравят главите" по въпросите, които са им неудобни, защото това са важни въпроси. Общественото внимание е приковано към трибунали, ръкомахащи руси парламентаристки, апартаменти, уволнения, кюлчета, изборният процес не изглежда така сензационно. Същото е и отношението към този професионален анализ, последван от коментари към личността на експерта на анонимни във форум, омаловажаване и дори завоалирани заплахи. С този капацитет, толкова ще получаваме, от леви, десни и всички самопровъзгласили се.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 85. 85 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#29] от "ilinko":

  Така беше и в България през 90 те.

 86. 86 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Хубав фетиш! Всеки си пише избирателни правила, които го устройват. Парадоксалното е, че правилата помагат на количеството, но изобщо не допринасят за качеството. Както се случва за пореден път и сега - някои ще си повишат резултатите, но само за месец се видя, че същите тези "някои" са елементарни шушумиги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK