Фискалната позиция – по-добра от общото мнение

Именно тук се крие и големият риск – в момента, в който стане ясно, че има фискално пространство, веднага се намират идеи за допълнителни разходи.

© Юлия Лазарова

Именно тук се крие и големият риск – в момента, в който стане ясно, че има фискално пространство, веднага се намират идеи за допълнителни разходи.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Дебатите около държавния бюджет са изключително оживени още от миналата година - резултат от неясния ефект от пандемията и разходите за изцяло нови и неприлагани социално-икономическите мерки за справянето с последствията от нея - но в края на годината стават още по-нажежени заради предстоящите тогава парламентарни избори през 2021 г. Дебатът остава централен както преди, така и след миналите избори, а предвид предстоящите предсрочни такива, се очертава да се води през цялата година. През последните месеци преобладават основно политически оценки за фискалното състояние на страната, но от данните за първите три месеца, както и предварителни данни за април,


вече може да се даде малко по-ясна оценка на ситуацията.
Консолидираната фискална рамка за 2021 г. е планирана с дефицит от малко под 4,9 млрд. лв., който не е равномерно разпределен през годината, т.е. в някои периоди ще е по-висок, а в други - по-нисък. Дефицитът за първите три месеца на годината е 619 млн. лв., което е резултат от основно от по-високи субсидии за бизнеса, социални разходи (включително - пенсии) и увеличение на доходите в бюджетния сектор. На първи поглед увеличението изглежда стряскащо, но трябва да се има предвид, че тези разходи липсват през първите три месеца на предходната година, т.е. има чисто статистически ефект. Той следва да започне да намалява от средата на годината, когато влизат в сила:


- схемата за запазване на работни места 60/40 (във всичките ѝ разновидности)


- увеличение на минималната пенсия до 300 лева от януари и отпускане на "еднократни" месечни добавки към пенсиите от 50 лв.


- увеличават се някои социални разходи


- отпускат се добавки към възнагражденията на работещите на първа линия.


Ако има уловка тук, тя е че различните мерки се предвижда да действат за различен период от време, но за не повече от половин година, тъй като ефектът от пандемията започва да отшумява, темповете на ваксинация набират скорост и прогнозата е икономическият и социален живот да се нормализира. От фискална гледна точка това е напълно разумно.


От политическа гледна точка обаче е много трудно да се отнемат социални и икономически придобивки,


което прехвърля отговорността за това решение върху новото правителство. С други думи - нормално е тези мерки да са бюджетирани до средата на годината, тъй като е нормално да започнат да отпадат при възстановяване на стопанската активност и овладяване на здравната криза, както вече сме писали (тук). С политическо решение обаче могат да бъдат удължени, независимо дали е разумно или не, което налага прекрояване на настоящия бюджет, включително чрез евентуалната му актуализация. За цялата година е предвидено увеличение на разходите, без вноската в бюджета на ЕС, в размер на 4,5 млрд. лв., а до април увеличението е 3,3 млрд. лв.


Не трябва да се забравя и че тази и следващата година приключва периодът за разплащане по европейски програми, което означава повече капиталови разходи, при които вече се наблюдава стабилен ръст през първите три месеца. Това ще е голяма разлика на фона на миналогодишните анемични публични инвестиции и ще окаже допълнителен натиск върху националния бюджет, тъй като са свързани със съфинансиране. По същия начин през 2014 г. голяма част от консолидирания дефицит се дължи на съфинансиране по европейски проекти, а през 2015 г. то обяснява почти целия консолидиран дефицит.


По-интересната история тази година идва от страната на приходите и цялостната икономическа активност, която засега изглежда по-добра от прогнозата, на която е базиран бюджетът за 2021 г. За цялата година е предвидено увеличение на консолидираните приходи с 3,3 млрд. лв., от които над 2 млрд. само от данъчни и неданъчни приходи.


Предварителните данни за април сочат, че увеличението на данъчните и неданъчните приходи е 2,3 млрд. лв.


Голяма част от доброто представяне на приходите се дължи на постъпилите 660 млн. лв. от концесията на Летище София (които са предвидени и в бюджетната рамка), но дори и без тях през април се очаква бюджетен излишък от близо 75 млн. лв.


Представянето на големите приходни групи до март месец също изпраща оптимистично послание. При постъпленията от ДДС се очаква годишно превишение над изпълнението за 2020 г. от 199 млн. лв., а за първите три месеца то е близо 186 млн. лв., т.е. още през априлще надхвърлят годишната прогноза. При постъпленията от данък върху доходите на физическите лица се очаква ръст от 266 млн. лв., а за първите три месеца той е 117 млн. лв., т.е. може да се очаква целта да се постигне още през лятото. При приходите от акцизи и корпоративен подоходен данък се очаква ръст от съответно 136 млн. лв. и 19 млн. лв., но за първите три месеца се наблюдават спадове от съответно 115 млн. лв. и 166 млн. лв.


Трябва да се има предвид обаче, че приходите от акцизи не са регулярни и зависят от субективни фактори, а крайният срок за внася на корпоративен данък за миналата година е удължен от март до юни, така че по-пълна оценка за тях може да се направи тогава. При осигуровки се очаква увеличение от 611 млн. лв., а за първите три месеца то е 179 млн. лв. Ако събираемостта продължи със същите темпове (макар че постъпленията през последните три месеца са значително по-високи от средните за годината) превишението ще е от над 100 млн. лв.


Към това се прибавя и излязлата през седмицата


Пролетна икономическа прогноза на ЕК, която предвижда реален ръст на БВП на България през 2021 от 3,5%,


докато бюджетът е базиран на икономически ръст от 2,5%. ЕК очаква безработица от 4,8%, докато в бюджета прогнозата е за 5,2%. Въпреки че комисията прогнозира по-ниска инфлация, вече се наблюдава сериозно увеличение на международните цени на енергийните ресурси и храни. Всичко това ще има положителен ефект върху бюджетните приходите. Заедно с това остава възможност за финансиране на част от разходите по линия на Плана за възстановяване и развитие, постъпления от който може да се очакват през втората половина на годината.


Всичко това означава, че фискалната перспектива за следващите месеци е сравнително добра, - поне с оглед на доста по-черните прогнози от есента и зимата. Именно тук се крие и големият риск - в момента, в който стане ясно, че има фискално пространство, веднага се намират идеи за допълнителни разходи, независимо дали са за удължаване на антикризисни разходи, на разходи, които се наричат антикризисни, но в действителност нямат нищо общо с пандемията или кризата заради нея, или на изцяло нови (и често - безумни) такива. През последните два месеца се нагледахме на своеобразно надцакване за допълнителни разходи за социални помощи, помощи за бизнеса, данъчни облекчения и т.н. В условия на нестабилна политическа обстановка или много "шарен" парламент стимулите за безотговорен популизъм се увеличават, а резултатите от това са лесно видими в съседна Румъния - огромни бюджетни дефицити, висока инфлация и стагниращ пазар на труда.


Кризата е идеално време за реформи, ако политиците успеят до погледнат малко по-напред


в бъдещето от следващите избори, които в нашия случай са след два месеца. Трудно е да си представим, че само за няколко месеца планираният дефицит от 4,9 млрд. лв. за 2021 г. може да бъде намален наполовина, но могат да бъдат поставени основите за дългосрочни реформи, насочени към по-висока събираемост на приходите, по-ефективни публични разходи и по-добра бизнес среда, която да повиши потенциала за растеж.


По този начин бюджетният дефицит може да бъде намален през следващата година, когато се очаква икономиката да достигне предкризисните си нива, а през 2023 г. вече да е балансиран или дори с лек излишък.


Разбира се, това няма как да се случи, ако политиците отказват да правят реформи в криза, защото е трудно, а в останалото време - защото икономиката върви добре и има достатъчно приходи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Пак да попитам,щото никой не отговори смислено... Какъв е смисълът от фиска,тоест какъв е смисъла да държиш пари под дюшека?!

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  > тоест какъв е смисъла да държиш пари под дюшека?!

  Ако се разболееш или ти дойдат гости, да имаш с какво да купиш лекарства или хляб.

  Без да се налага да обикаляш по заложни къщи и офиси за бързи кредити.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Здравеопазването и хляба нямат общо с фиска.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#1] от "deaf":

  МВФ не обича отговорите на такива въпроси....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Какво общо има МВФ. Ние имаме 1,2 милиарда долара там ама не ги бутваме 25 години.
  Имаме 54 милиарда лева валутен резерв.
  И как мислиш ей така отстрани България е ли е възможно да изкарва по 8 милиарда допълнително на година чисто логистически само от ЕС парите. Не може. Защото трябват допълнително 200 000 работници.
  Нищо, че вкарват основно турски строителни фирми много ясно. Например по ЖП отсечката Елин Пелин -Септември.
  Но стабилността дава растеж на Брутната бяла заплата на наетите лица. За март е 1500 лева точно. Или 7700 турски лири.

 6. 6 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 408 Неутрално

  оказва се че Бойко оставя една отлична бюджетна рамка. По-силно това може да стане ясно, ако от института публикуват и данни за другите страни - например Гърция, Сърбия, и повечето страни от ЕС - навсякъде положението е в пъти по зле от България - дефицит, спад на приходи, драстичен ръст на разходи.
  Въпросът е дали новите управляващи ще имат силата да спрат допълнителните разходи след отшумяването на пандемията и колко бързо ще тръгне плана за възстановяване.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  И каква е файдата от тия пари.....когато не мърдат.....?
  Пуснете ги в движение.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3530 Любопитно

  До коментар [#6] от "turanagasan":

  Противоречиш си.....

  За какъв "план за възстановяване" говориш щом нещата в България са в пъти по добре от държавите които си изредил.....?
  Това дори не е по темата....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  По-големият проблем са 90-те милиарда лева депозити. Те трябва да се привличат в реалната икономика. Но пак повтарям движението е свързано с хора. Първо трябва да внасяме хора. Вместо по 20000 на година да заселваме по 200000.

 10. 10 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Значи новия финансов министър лъже най безотговорно,че бюджета е продънен.Чудят се как да омаскарят ГЕРБ.С какво са по различни от тях тогава.Само популистки говорения,нищо смислено за развитието на държавата.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2465 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Верно ли е,че през 60-те години в Истанбул са наемани мъже,които да пренасят до домовете им попрекалили с ракията мъже? Сега го прочетох във Фейсбук.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  А последния път се хвалеше, че сте имали енергиен излишък.....
  Не е този.....показателя за хвалене.....
  Само си представи, че граничете с Индия, например....!

  Bukalemun
 13. 13 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  ако спреш бюджетните мерки за защита от безработица, трябва да създадеш инвестиционна програма, която да поеме евентуален натиск. Планът за възстановяване може веднага до доведе до нови работни места и правителството ще намали своите разходи като 80/20 . Анадъмно?

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1848 Любопитно

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Какви хора ще внасяш, те бежанците от Африка не искат да идват.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3097 Весело

  Ако приемем , че отиващите си са вече оядени калинки , то напиращите отдолу са като много изпосталяли и огладнели въшки !

  А и по принцип в природата калинките си похапват въшчици ...та не знам кое е по опасно за фиска !?

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":Здравеопазването и хляба нямат общо с фиска.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Toй и дюшека няма нищо общо с фиска.

 17. 17 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Иванов":

  Напротив, каза че бюджетът е добър и не махна нито един човек от МФ.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#13] от "turanagasan":

  Там е работата, че безработицата е структурна, т.е. и да се открият нови работни места малка част от безработните биха се възползвали. Това са такива, които сравнително квалифицирани, но са изгубили работата си поради панденията. На трайно безработните никакви инвестиции не им помагат, зщото вероятно са или с ниско образование или не желаят да работят или и двете.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Реално в България само едни кръчми и чалготеки бяха затворени. Другото си работеше.

  Относно туризма единствено беше ударено северното черноморие от Слънчака нагоре, на което идват чужди туристи. Иначе сезона на юг си беше по-добър от предната година. СПА и къщи за гости си работеха, може би и те без чужденци.

  Износа растеше към ЕС и продължава да расте.

  Като цяло икономически много леко минахме спрямо другите страни.

 20. 20 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Валутно-златните резерви на БНБ към настоящия момент са 30 милиарда и 800 милиона евро!И едва след влизането в еврозоната, тези пари ще могат да заработят реално в икономиката!В момента те единствено и само гарантират стабилноста на балутния борд!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Естествено че е по-добра от представяното. Просто тия "изчегърващите" пищят и плюят по навик.

 23. 23 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#6] от "turanagasan":

  Не се бойте. Сега Радев и БСП ще похарчат излишъка, че и дълг ще направят. После пак десни икономисти ще трябва да оправят положието, за да почнат отново да ги анатемосват, че грабят народа и да се намърдат отново във властта.

 24. 24 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Въпросът ти е несъстоятелен. Това не са пари под дюшек. Това е бюджета на държавата, както всеки бюджет тези средства са активни, в движение са. Постъпват по сметки, правят се плащания и разбира се има някакво моментно салдо. Има и едни средства които са свързани с валутният борд, те също не са под дюшека, а са реална гаранция за стабилност на финансовата система.

 25. 25 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Какво имаме в МВФ?

 26. 26 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#6] от "turanagasan":Не се бойте. Сега Радев и БСП ще похарчат излишъка, че и дълг ще направят. После пак десни икономисти ще трябва да оправят положието, за да почнат отново да ги анатемосват, че грабят народа и да се намърдат отново във властта.
  —цитат от коментар 23 на Hristo Daskalov


  "Десните икономисти ..."" на ГЕРБ? Ха, ха ... ГЕРБ се състои от десни милиционери, десни пенсионирани зелени чорапи, десни учителки по руски език и десни цигани.
  Паричните излишъци са резултат на положителния световен тренд на икономиката и на ПЛОСКИЯ данък, който беше въведен от тройната коалиция. ГЕРБ е само една организирана машина за крадене, която не смогва по технически причини да открадне всички 100%, а се ограничава до 60%. Ако служебното правителство се задържи 6 месеца, то всичките показатели ще бъдат ДВОЙНО по-добри.

 27. 27 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#20] от "vincenzo76":

  не забравяйте, че при влизането ни в еврозоната, ще трябва да внесем пари в европейската централна банка. Говори се, че около 30% от нашите резерви ще заминат натам. Но пък останалите се освобождават.

 28. 28 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Фискална, фекална-все таме

 29. 29 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 858 Неутрално

  И ква стана тя, гербаджиите май не са крали достатъчно!

 30. 30 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 600 Неутрално

  И? Какво става с опорките на разноликата пасмина? Как с "калинки" се постигат тези резултати и то в условия на световна здравна и икономическа криза? ГЕРБ управляваше консервативно, без популистките лозунги и невзрачни клишета на мутро-бесепарско-лилаво-олигархична пропаганда. Ето, националният предател Румен Радев се яви в целия си блясък на руско мекере - радвате ли се? А влизайки в поредна национална катастрофа, заради умно-красиви, червени боклуци и хиперпростаци пак ли ще сте доволни? Баламурници, играта ви привършва, защото срещу фактите се рита до едно време, после удря бумерангът!

 31. 31 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 321 Любопитно

  До коментар [#7] от "eti mehter":По-големият проблем са 90-те милиарда лева депозити. Те трябва да се привличат в реалната икономика. Но пак повтарям движението е свързано с хора. Първо трябва да внасяме хора. Вместо по 20000 на година да заселваме по 200000.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Да внасяме хора?! Ти бавен ли си? :))) Видяхме как Французите вкарват хора, сега се чудят как да ги интегрират. Това да вкараш повече хора е като да вкарваш повече роми с надеждата да работят. В България квалифицирани работници няма да вкараш, освен за съвсем кратко, които след месец-два да отидат в западна Европа. Още веднъж да питам - ти осъзнаваш ли какво е да правиш бизнес в България или си от онези които гледат само БТВ, БНТ и Нова? Нещо да ти прави впечатление как властта изнудва и изнасилва бизнеса? Кой нормален човек ще иска да бъде "внесен" в България, кой?!

  Да предложа нещо по-скандално - да вземем да си изберем нормални управляващи и след това да си образоваме народа, така, че да няма истерична нужда от работници от близкия изток?! Да не говорим, че EU, вече ни нашамари за безразборното даване на паспорти, на съмнителни граждани, които след това са "българи" в Европа.

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ако приемем , че отиващите си са вече оядени калинки , то напиращите отдолу са като много изпосталяли и огладнели въшки !А и по принцип в природата калинките си похапват въшчици ...та не знам кое е по опасно за фиска !?
  —цитат от коментар 15 на SS


  Стомаха можеш да бъде напълнен, но банковата сметка винаги може да поеме още.

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#31] от "JsT":

  В Габрово правим нормален бизнес. Естествено всеки бизнес е труден и няма кой да ти постеле. И що трябва да внасяме от изток.
  Ще си внасяме българи.
  А тези басни, че бизнесът в България е малтретиран не вървят. Очевидно икономиката ни работи както казва и авторът на статията.

 34. 34 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Фиск(бюджет) е финансов план за определен период от време. Отразява приходите и разходите за съответния период.
  Няма нищо общо с пестене на пари

 35. 35 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#31] от "JsT":В Габрово правим нормален бизнес. Естествено всеки бизнес е труден и няма кой да ти постеле. И що трябва да внасяме от изток.Ще си внасяме българи. А тези басни, че бизнесът в България е малтретиран не вървят. Очевидно икономиката ни работи както казва и авторът на статията.
  —цитат от коментар 33 на Да вярваме на истината


  Наистина не знам как от това, че има някакви пари в бюджета стигна до извода, че икономиката ни работела. Или, че имаме икономика изобщо.
  При обща данъчна тежест от почти 50% (преки и косвени данъци) някак не е крупна изненада, че държавата се радва на сериозни бюджетни постъпления. Чудно защо въпреки това не спираме да планираме солидни дефицити в бюджета - щом икономиката ни работи според теб и всичко е цветя и рози, бизнеса не бил "малтретиран", значи би следвало да вървим към балансиран бюджет най-малкото. Просто защото така оставяме по-малко пари на разни правителствени "благодетели" да ги разпределят по тяхно лично желание и прищявка и повече пари на свободния пазар, които той да насочи максимално ефикасно.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":Фиск(бюджет) е финансов план за определен период от време. Отразява приходите и разходите за съответния период.Няма нищо общо с пестене на пари
  —цитат от коментар 34 на tintiri  До коментар [#34] от "tintiri":

  Така,така когато човек няма аргументи,пише общи приказки.

 37. 38 Профил на Economix.bg
  Economix.bg
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Разходите за мярката 60/40, посочени тук, както и част от разходите за ваксини нямат отношение към увеличението на бюджетните разходи, следователно и към бюджетния дефицит, тъй като са под черта. Това се дължи на т. нар. сметки за чужди средства, финансова иновация на бившето правителство. Информацията за плащанията по 60/40 в размер на около 350 млн. лева през първото тримесечие е налична в отчета на НОИ на сайта на институцията, за ваксините е по постановление.
  От 1 април нататък вече плащанията по 60/40 са над черта и с тях може да се обяснява голямото увеличение на бюджетните разходи. До 31 март МФ подвежда публиката, като твърди, че ръстът на разходите е свързан с посочените плащания.

 38. 39 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  А ето и друга интересна статия по темата...https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/05/14/4209683_zastoiat_pri_upravlenieto_na_gerb_v_grafiki/?ref=header-theme
  —цитат от коментар 37 на Драгомир Дончев


  Цитираната статия не ме учудва.Учудваме публикуването в Дневник на обективна статия за фикса от такъв специалист като К.Стайков от ИПИ.

 39. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Иванов":

  По-разлипни са новите от ГЕРБ.ГЕРБ пълниха,тези ще изпразват,зер Олигарсите огладняха!

 40. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Иванов":

  По-разлипни са новите от ГЕРБ.ГЕРБ пълниха,тези ще изпразват,зер Олигарсите огладняха!

 41. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Иванов":

  По-разлипни са новите от ГЕРБ.ГЕРБ пълниха,тези ще изпразват,зер Олигарсите огладняха!

 42. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Иванов":

  По-разлипни са новите от ГЕРБ.ГЕРБ пълниха,тези ще изпразват,зер Олигарсите огладняха!

 43. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":

  Вие от бежанци от Африка ли искате да работят?!Те и родните ни бежанци не искат!

 44. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1929 Весело

  Логично си следва от II закон на Паркинсон:
  „Разходите се вдигат, за да поемат приходите.“

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1929 Весело

  До коментар [#35] от "Драгомир Дончев":

  Зле си и от към разбиране за икономика, и от към "що е това държавен бюджет и с какво се руча"... Първото е фирмата, дето ти плаща заплатата дали я бива или ще фалира, а второто е като да харчиш същата заплата. Няма как шефа на фирмата, да ти балансира харченето в семейството, а ти точно това обясняваш...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":По-големият проблем са 90-те милиарда лева депозити. Те трябва да се привличат в реалната икономика. Но пак повтарям движението е свързано с хора. Първо трябва да внасяме хора. Вместо по 20000 на година да заселваме по 200000.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  И не просто 'хора", човешки единици, а със съответното качество - образование, умения и прочее.
  Но понеже тук има няколко видимо големи разбирвачи, които питат ли питат, защо трява да се държат пари под дюшека, а не да ги пуснем в обръщение, ще се опитам простичко да им отговоря.
  Ако случайно не са забелязали добре е да видят. че и при този бюджет става дума за дефицит, а не за излишък. Дали правилно е пресметнат или е съзнателно изготвен супер консервативно, та да останат пари за разни популистки номера в края на годината е нещо, което може да се установи само с ясни критерии за изчисляване, но вън от това, под дюшека не само няма пари, но има и една дългова полица и ако държавата се засисли да инвестира в още по-голям размер от заложеното в нея, ние и нашите деца ще трябва да ги връщат - нещо, което всеки що годе отговорен родител не желае да прави.
  А втората, не по-малко важна причина е, че когато държавата "инвестира", широко се отваря вратата за водни огледала, панорами, харчове за празнивания или покупка на самолетчета, корабчета и всякакви подобни проекти, от които яко намирисва на корупция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK