Трябва да паднат пречките пред малките ВЕИ инсталации

Днес всеки от нас може да си е сам банка, благодарение на криптовалутите, защо да не бъдем и собствената си електроцентрала?

© Анелия Николова

Днес всеки от нас може да си е сам банка, благодарение на криптовалутите, защо да не бъдем и собствената си електроцентрала?"Дневник" публикува резюме от доклада на Стоян Панчев от ЕКИП, който представя един малко по-различен поглед върху потенциала на ВЕИ технологиите. Важно е дискусиите около Националния план за възстановяване и устойчивост да засегнат и детайлите около предлаганите за финансиране проекти. Пълния текст на доклада можете да прочетете тук.


ВЕИ технологиите могат да следват пътя на развитие на Биткойн. Органично, стъпвайки на възможността за енергийна независимост. Днес всеки от нас може да си е сам банка, благодарение на криптовалутите, защо да не бъдем и собствената си електроцентрала?


За да се отключи този потенциал, тук и сега в България, са нужни определени стъпки. Ето и нашите заключения от доклада, описващи пътя за премахване на пречките пред развитието на малките ВЕИ инсталации:
- Малките ВЕИ инсталации имат потенциал за инструмент на децентрализация с ефект, съизмерим с интернет и умните мобилни устройства


- Последните три десетилетия в енергетиката се характеризират със стремеж към разбиване на монополното ѝ състояние, т.нар. вертикално интегрирани компании, и въвеждане на конкуренция, където такава е възможна - при производството, допълнителните системи услуги за управление на електроенергийната система, търговията на едро и търговията на дребно.


- Нужно е опростяване на процедурите за издаване на разрешително за строеж и присъединяване към електроенергийната мрежа, така че да се оптимизира срокът им без да се поставя под риск качеството и безопасността на изпълнението на проекта.


- Препоръчваме премахване на изискването обектът, в който се изгражда централата, да бъде присъединен като потребител, т.е. клиентът да има сключен договор за доставка на електроенергия.


- Наложително е подобряване на процеса на ценообразуване на мрежовите услуги, така че компаниите да разполагат с достатъчно средства за безпроблемно и бързо присъединяване на малки ВЕИ инсталации


- Собствениците на малки ВЕИ инсталации трябва да могат да получат допълнителен стимул чрез получаване на сертификати за произход от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, които след това могат да търгуват.


- Важно остава предприемането на решителни стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия и премахване на регулирания сегмент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  > Трябва да паднат пречките пред малките ВЕИ инсталации

  Това хубаво, ама само за слънце и вятър и море - където не пречиш на никой.

  Реките да ги оставят на мира.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Защото по реките последните години стана пълна свинщина и покрай лакомията да се грабне някой лев си заминава не само рибата. Произволен пример - от форума на балканка:

  http://forum.balkanka.bg/viewtopic.php?f=5&t=51&start=110

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  Какво? Има вода за източване от язовирите?

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Може ли кратко и ясно да обясниш как една ВЕИ унищожава река?! "Изпива" водата ли?!

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Четох най-внимателно воят на някакъв екоталибан дето ВЕЦ-овете му изпивали водата.
  Напротив на 5 километра по основните ни реки и притоците им трябва да има малка ВЕЦ ако сме умни и искаме евтин ток. Например като в Австрия и Швейцария.
  Водата си отива пак в реките, а бентовете увеличават рибата. Много логично и много ясно.

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  > как една ВЕИ унищожава река?!

  Рибките си щъкат нагоре надолу по малките рекички. Като сложиш бетонна преграда и отклониш 95% от водата да я въртиш през центрофугата - оставаш без рибки. А те само само част от системата.

  Иначе може да се направят нещата както трябва - но е България никой не го прави. Пуснах линк към форума на балканка - там има колкото си искаш примери.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  > Например като в Австрия и Швейцария.

  Ако се прави като 'в Австрия и Швейцария', ще се съглася.

  За съжаление при нас грабенето на природни ресурси е като в СССР и Нигерия.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  Ами като преди 9-и септември как са си щъркели рибките като имаме хиляди бентове по реките, бил е разрешен риболовът със срекме не са имали естакади като на съвременните ВЕЦ и така нататък. А водата след ВЕЦ-а къде отива?!

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  > Четох най-внимателно воят на някакъв екоталибан дето ВЕЦ-овете му изпивали водата.

  И не че нещо, ама преди година на един цял град (Перник) некакви ВЕЦ-ове и други съоръжения им 'бяха изпили водата'.

  Що не отидеш в Перник да им кажеш че са екоталибани ?

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  > Ами като преди 9-и септември как са си щъркели рибките

  Какво общо има 'преди 9-и септември' с дивия комунизъм (*) в който народната власт ни държи вече 75 години ?

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "" "" Маловодието принуди собственици на малки водноелектрически централи (ВЕЦ) на язовирните стени в района на Монтана да спрат изцяло или отчасти работата им, каза управителят на клона на фирма „Напоителни системи“ в Монтана Красимир Петков.

  По думите му заради сухата есен и липсата на валежи в началото на зимата нивата на язовирите в Монтанско са много ниски.

  Във втория по големина язовир в страната - „Огоста“, край Монтана, са събрани 280 млн. куб. метра вода при максимален обем от 510 млн. куб. метра. Затова най-голямата ВЕЦ в Северна България - „Огоста“, не работи изцяло. Втората ВЕЦ на стената на язовир „Огоста“ - „Кошарник“, работи при минимална част от капацитета си, информира Петков, цитиран от БТА.

  В язовир „Смирненски“ в община Брусарци са събрани 4 млн. куб. м вода при максимален обем 8 млн. куб. м. Едноименната ВЕЦ, намираща се на язовирната стена, не работи изцяло. Красимир Петков поясни, че за да бъде пусната централата изцяло, обемът на язовира би трябвало да бъде запълнен с 6 млн. куб. м вода.

  Управителят на „Напоителни системи“ допълни, че валежите през последните дни не са допринесли за подобряване на положението с язовирите в региона, защото са минимални и се поглъщат от горния почвен слой, т.е. не формират приток в язовирите."" ""


 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  > дето ВЕЦ-овете му изпивали водата.

  глей ти кво излиза като търси в гугъл 'изпиване на водата'

  ----

  Чудовището в езерото, изпило водата на Перник

  Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие?

  След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов.

  https://euractiv.bg/section/разследвания/news/чудовището-в-езерото-изпило-водата-на/

  Аз така и не разбрах тия 100 хиляди еко-талибана що не се разходиха за малко до центъра на София, да си разходят новата тръбна мебел...

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "" "" Кметът на Ямбол Валентин Ревански посочи наличието на вецове по поречието на Тунджа като причина за безводието в региона. В понеделник той и местни експерти имаха среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Обсъждаха се водните запаси на Ямбол и Сливен. Заключението бе, че засега те са налични, но трябва да се вземат мерки занапред. "По-важно ли е захранването на определена ВЕЦ или по-важни са питейно-битовите нужди?", попита Ревански в социалните мрежи. Думите му са в сихрон с тезата, набираща все по-голяма популярност в обществото, че нароилите се през последните години водни централи са причина за водния недостиг сега.


  В изявлението си по повод срещата с Димитров кметът заяви: "Заедно обсъдихме водните запаси на областите Ямбол и Сливен и възможността за тяхното повишаване, както и сегашната ситуация, свързана с отклоняването на водата от река Тунджа след язовир "Копринка" и нейното вливане в река Марица, което от своя страна ощетява жителите на двете области. Неподхранването с вода по коритото на Тунджа става за сметка на подаване към частни ВЕЦ централи. Това се е случвало през последните години и е една от основните причини за крайно ниските нива на язовир "Жребчево". Време е тази практика да се спре. По-голямата част от оттока на река Тунджа сега се влива в река Марица, а в същото време язовир "Жребчево", който трябва да покрива нуждите на областите Ямбол и Сливен и за напояване на земеделските земи, е със значително намалял воден обем. Редно е да си зададем въпроса: кой интерес е по-важен? Частният или общественият? По-важно ли е захранването на определена ВЕЦ или по-важни са питейно-битовите нужди на жителите на двете области? Нека отбележим, че област Ямбол изцяло разчита на сондажи. Ако има по-добро водоподаване и по-високи нива на река Тунджа, нивата на подпочвените води ще са по-високи населението няма и да страда от липса на вода в кладенци и сондажи. Немалко са и подадените сигнали от граждани за ниски нива на подпочвените води. Настоявам водните количества, който се изпускат през язовирите, да бъдат нормални и да отговарят на нуждите на двете области. Река Тунджа трябва да преминава през коритото си така, както е било стотици години и областните градове не са страдали от безводие". Край визираните от него язовири има общо пет веца - "Копринка", "Стара Загора", "Жребчево", "Караново" и "Събрано"." "" ""

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Аааао.
  ВЕЦ на язовир няма нищо общо с ВЕЦ на река. Язовирите ако не вали дъжд може да ги източната за нула време. Даже най-големите. Говорим за ВЕЦ на реките.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Съгласен съм че са различни неща.

  Проблемът е че в момента ги 'експлоатират на максимум' без никаква грижа ни за населението, ни за природата. Ама докато на населението можеш да докараш вода във водоноски, щетите които са нанасят на природата после трудно се възстановят.

  Слънце, вятър, море - да генерират енергия, реките да ги оставят или да поне да правят инсталациите по правилата на Австрия и Швейцария.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "Трябва да паднат пречките пред малките ВЕИ инсталации"

  Трябва, ама едва ли. Хем хората и дребните бизнеси ще станат по-независими, хем няма да плащат всевъзможни таксички, акциз и ДДС за тока. Така, че забравете, държавните калинки нямат интерес от това.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "" "" Проблемът с Варна и Бургас има още една особеност. На язовир „Камчия“ има ВЕЦ, на язовир „Цонево“ има ВЕЦ, на язовир „Тича“ (който снабдява с вода Шумен и Търговище) има ВЕЦ. На ВЕЦ-овете е разрешено, когато водата в язовира стигне до 2/3 от обема, да почнат да работят. Т. е. ВЕЦ-овете не позволяват на тези комплексни, огромни язовири да се напълнят догоре. В мига, когато водата стигне до 2/3 от обема, започват да точат като луди. А това са многогодишни изравнители, проектирани при социализма. Имайте предвид, че и дори тогава, когато социализмът беше луд на тема ВЕЦ-ове, не са сложили такива централи на тези язовири. Сега, понеже сме по-хитри, а тези ВЕЦ-ове са на наши хора, връзкари с властта, централите са направени и не позволяват язовирите да се напълнят догоре. Идеята на тези язовири е, че при влажна година те се напълват догоре и така в тях има вода за следващите 4-5 години, които може и да са сухи. Решението ВЕЦ-ове да се строят на питейни язовири също е дело на МОСВ, за което ощетените могат да им „благодарят“."" "" "

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  В момента имаме огромно количество вода. НЕК е в златна ера. ВЕЦ-овете им работят на пълна пара. Цената на тока за експорт скочи двойно, а търсенето тройно.
  Въпросът е от юли до другата пролет да внимават с водата в язовирите. И за разлика от миналата година когато беше суша сега са произвели 3 пъти повече енергия от ВЕЦ.

 21. 21 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "Днес всеки от нас може да си е сам банка, благодарение на криптовалутите" ... Дано авторът на статията наистина да разбира от ВЕИ,защото от банки и какво точно правят те явно не разбира.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  > сега са произвели 3 пъти повече енергия от ВЕЦ.

  Това и за ВЕЦ-а на язовир Студена ли важи ?

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Че те Студена още го изпускат в момента извън ВЕЦ-а да не прелее и да не станат наводнения. В момента го изпускат.
  Следи ежедневният бюлетин на МОСВ за водите.

 24. 24 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Любопитно

  Как монополистите ще допуснат някое домакинство да бъде независимо? Как ще пропуснат да печелят от измислените такси? Природните дадености могат да се използват в полза на хората, а не на само някои от тях, само където още не сме дорасли за това. Все едно петролът да се замени като гориво с нещо, за което не са влагани толкова пари и надежди. По времето на соца имаше и нафтови печки, но имаше и петрол без ДЕМОсанкции - злато горено на поразия. Слънцето, вятърът, водата... още не сме ги открили, макар и да сме "високо технологично" развита цивилизация.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":> Четох най-внимателно воят на някакъв екоталибан дето ВЕЦ-овете му изпивали водата.И не че нещо, ама преди година на един цял град (Перник) некакви ВЕЦ-ове и други съоръжения им 'бяха изпили водата'. Що не отидеш в Перник да им кажеш че са екоталибани ?
  —цитат от коментар 11 на Ан Он  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Комунистът Борисов нарочно спре водата на Перник за да си отмъсти задето перничани протестираха срещу него две години преди това...

 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  "" "Така стигаме до основния проблем - ВиК инфраструктурата в област Перник просто е в много лошо състояние. "В този град за съжаление десетки години нищо добро не се е случвало във ВиК сектора", каза Витанов. "Водопроводните мрежи на всички населени места в общината са изградени от азбесто-циментови тръби (над 62%) през 60-те и 70-те години на ХХ век, които са с отдавна изтекъл амортизационен срок", пише в общинския план на Перник за 2014 - 2020 г. Освен стара и вредна мрежата е полуразрушена. "Загубите ни са около 75%. Това значи, че ако пуснем 1000 л от язовира, то тук, в Перник, до кранчето на всеки от нас стигат 250 л. С останалите ние "поливаме града", казва той. Районът е въглищен, почвата е чернозем и глина. От това невероятно дълго и силно засушаване почвата се свива и къса водопроводите. През лятото за три месеца имахме с 300 аварии повече спрямо 2018 г.", разказа Витанов пред "Капитал". Ако това е вярно, загубите се увеличават. Според План за стопанисване, експлоатация и поддръжка на активите на "ВиК Перник" през 2015 г. нивото на реалните загуби е било 60.5%." "" "

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  > Следи ежедневният бюлетин на МОСВ за водите.

  Ясно, като ми остане време ще поровя да видя какво точно са публикували МОСВ преди година-две и как се връзва с картинката с еко-талибаните.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#26] от "constatator":

  Това са тлъсти лъжи! Ако "загубите" на вода са толкова големи,Перник и околностите щяха да са се превърнали в блато.
  Другата лъжа е,че имало суша. Когато е точно обратното.

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#6] от "deaf":

  Това, сериозно ли го мислите, че даже го пишете?

  ВЕЦ-овете използват речна вода, НО ОТ ЯЗОВИРИ!
  Без значение дали е лято ; дъжд или суша, за дадено количество ток е необходимо съответно количество вода!
  И ако през сухото лято искаш ток, язък за акумулираната през зимата и пролетта вода!
  Справка - ВЕЦ-а на Тъдъръков на язовир Камчия!
  Като дойдеш през лятото на море, да не се сърдиш, че няма вода!
  Изпиха я "малките" ВЕЦ-ове!

 30. 30 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он": "Рибките си щъкат нагоре надолу по малките рекички. Като сложиш бетонна преграда и отклониш 95% от водата да я въртиш през центрофугата - оставаш без рибки. А те само само част от системата."


  Дори да приемем това, което си написал, едни риби ще живеят от бента нагоре, а другите от бента надолу. Няма да си ходят на гости, но това по никакъв начин няма да е проблем да са живи и здрави. Няма да унищожи или намали рибата.
  В България НЯМА МИГРИРАЩИ ВИДОВЕ РИБА! Като сьомгата примерно.
  Ако повярваме на това, което си написал, ще трябва много да се чудим защо не измират рибите в езерата, язовирите и корекциите, при положение, че не могат изобщо да "си щъкат".
  А това за центрофугата е глупост.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tzar Vova Josei-ki":

  > ВЕЦ-овете използват речна вода, НО ОТ ЯЗОВИРИ!

  Има и мини-ВЕЦО-ве дето директно са вкарани в реката и е*ват мамата на всичката фауна в микро-региона.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#30] от "quatro_4x3":

  > Няма да унищожи или намали рибата.

  Иди на форума на балканка и им го обясни. Щото те от десетина година пускат сигнали за всяка поредна простотия във речните ВЕИ схеми.

  Сигурен съм че ще много ще се зарадват да научат нещо ново по темата.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Има достатъчно много примери.Само трябва да се отиде до някоя мини ВЕЦ по малките рекички през септември и ще видите промяната, защото никой не контролира договорите за ползване на дебита, в следствие на което има съществена промяна в екосистемата. В басейновите дирекции е пълно с гербави бандити.

 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  Става въпрос за крадене и безстопанственост. Да не правим язовири и бентове, че да няма от къде да крадат или съответните власти да си изпълняват задълженията?
  По тая логика не си купувай обувки, защото ще ги скъсаш и ходи бос.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чар ли":

  В моят град има ВЕИ,но рибата не само че не намаля,а се увеличи. И се заселиха патици по реката.

 36. 36 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Мисля, è публикацията касае повече малките фотовилтаици. Трябва да се улесни поставянето на такива инсталации по покривите на сградите, особено на къщи.

 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  Най-добре си намери друга тема да се изживяваш като екоталибан, че в тая си много бос.
  Не мога да разбера защо всички екоталибани си мислите, че екологията е нещо толкова просто, че всички разбирате от нея и сте компетентни да давате мнения??? Дори не се замисляте колко много знания са ви нужни за да разбирате нещо от екология!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":

  > В моят град има ВЕИ,но рибата не само че не намаля,а се увеличи.

  Изключително много се радваме че вече има един положителен пример за правилно разработен и експлоатиран микро-ВЕЦ.

  Може ли да научим как се казва и къде се намира ?

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#29] от "Tzar Vova Josei-ki": "ВЕЦ-овете използват речна вода, НО ОТ ЯЗОВИРИ!"

  Като не знаеш, че има много ВЕЦ, които не ползват вода от язовири, къде си тръгнал да коментираш?!
  Или на принципа " като не зная колко не зная, мога да коментирам всичко!".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#34] от "quatro_4x3":

  > Става въпрос за крадене и безстопанственост.

  Принципно съгласен. Крадене и безстопанственост трябва да се наказва по каналния ред.

  За съжаление още сме на етап в който наследниците на комунистическата партия раздават анго природните ресурси на приближени до тях лица и структури - и после симулират контрол.

  Аналогична е ситуацията с плажните ивици (които по принцип са изключителна държавна собственост), които се дават (подаряват) за 30-годишните концесия за жълти стотинки.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#37] от "quatro_4x3":

  > Най-добре си намери друга тема да се изживяваш като екоталибан,

  Аз не съм екоталбан.

  Но съм виждал със собствените си очи 'остатъци от рекички' (локви) където беше измряла всичката риба с която бяха зарибявали месец преди това.

  А по въпроса за водоснабдяването на населени места, мисля че можеш да си намериш няколкостотин хиляди еко-талибана с които да дискутирате що са останали без питейна/битова вода.

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ан Он": "Иди на форума на балканка"

  Имам глава за да мисля и така си създавам мнение, а не като чета нечии глупости по форумите, включително и в "Балканка".
  Да си формираш мнение с четене по форумите, където всякакви пишат каквото им мине през главата, говори много лошо за теб.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Всеки един ВЕЦ унищожава екосистемата.Ама иначе сме много еко и "зелени".

 44. 44 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Кои са собствениците на ВЕИ???

 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":Има достатъчно много примери.Само трябва да се отиде до някоя мини ВЕЦ по малките рекички през септември и ще видите промяната, защото никой не контролира договорите за ползване на дебита, в следствие на което има съществена промяна в екосистемата. В басейновите дирекции е пълно с гербави бандити.
  —цитат от коментар 33 на Чар ли


  Значи проблемът не е във ВЕЦ-овете, а в липсата на контрол и санкциониране на нарушителите. Това е друго нещо. Това е проблемът!
  А по-горе, разни пишман еколози си изпочупиха клавиатурите да пишат глупости.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#10:"... А водата след ВЕЦ-а къде отива?![/quote]

  Ами превръща се в ток и отива по жиците. И рибите остават на сухо..

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#45:"quatro_4x3"][/quote]

  Проблемът е,че нищо не налага строежът на нови мощности.България разполага с 12 гигавата електрически мощности. За месец май максималното потребление е било 4,3 гигавата. И няма нужда нито от малки вецове, нито от АЕЦ-Белене.
  Ама има далавера в малките вецове, затова и излизат подобни статии.

 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#42] от "quatro_4x3":

  > Имам глава за да мисля

  Аз имам очи и гледам (и виждам).

  Балканките просто направиха публични някои от свинщините.

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#45] от "quatro_4x3":

  > Значи проблемът не е във ВЕЦ-овете, а в липсата на контрол
  > и санкциониране на нарушителите. Това е друго нещо. Това е проблемът!

  Тук спор няма.

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ан Он":
  До коментар [#41] от "Ан Он":

  Ето, и от твояте коментари става ясно, че проблемът не са ВЕЦ, а далаверите и липсата на контрол.
  Не прочетох да си против бракониерите, които с мрежи и електричество излавят и унищожават почти напълно рибата на много места и са огромен проблем. Същата риба после се продава в магазини за риба и ресторанти. Това е известно на всички, но нищо не се предприема. В много случаи контролиращите са замесени в схемите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Добавям и алпийската част на Германия и Франция. Каскадните бентове предотвратяват и рязкото прииждане на водата при обилен дъжд. Друга екстра, освен зарибяването и производството на екологично чиста електроенергия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#50] от "quatro_4x3":

  Добре колега, разбрахме се, за едно и също говорим.

  Аз съм против всички свинщини които се случват - и бракониерите, и унищожаването на микро-хабитата посредством обезводняване и липсата на какъвто и да било контрол - доколкото и контролиращите органи са част от играта.

  Иначе примерно дървесината е чудесен само-възстановяващ се продукт - ако се експлоатира както трябва (сеч при определени параметри + залесяване с подходящи видове, за да се избегне ерозията) това си е направо перпетум мобиле.

  Само че при нас в момента всичко е на принципа - режи, кради, монетизирай колкото може повече в момента, а бъдещите поколения - да го ду*ат.

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 266 Неутрално

  > Трябва да паднат пречките пред малките ВЕИ инсталацииТова хубаво, ама само за слънце и вятър и море - където не пречиш на никой. Реките да ги оставят на мира.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Само където не пречиш на никой !Да се чете и на естествени природни процеси !

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Не е за подценяване и гледката която все по често ще виждаме —на където и да се обърнеш —> гори от перки. Като погледнеш от високо —> море от фотоволтаици. После ще има борба под наслов ”Да си върнеме красотата на баирите и полетата” И накрая май атома ще се окаже най екологичен и естетичен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Личи си че тези които коментират че ВЕЦовете по реките не нанасят вреда
  не са рибари, рибата всяка година намалява пример р.Искър !!

 56. 56 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Не е за подценяване и гледката която все по често ще виждаме —на където и да се обърнеш —> гори от перки. Като погледнеш от високо —> море от фотоволтаици. После ще има борба под наслов ”Да си върнеме красотата на баирите и полетата” И накрая май атома ще се окаже най екологичен и естетичен.
  —цитат от коментар 54 на DDR


  Да съборим и градовете, да не загрозяват "красотата на баирите и полетата”?????

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  още един "икономически" анализ без две цифри на кръст? да не говорим за някоя графика/чарт. къде се учи такава икономика?

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#56] от "quatro_4x3":

  Не бива да се отива от едната крайност в другата. За съжаление, това което съм описал, става все по голяма част от ежедневието ми. Ентусиазма е хубаво нещо, но без разум си е направо вреден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Малките вецове по реките без субсидия никога не биха могли да съществуват.
  Защото няма как да набиеш 1 млн капиталови инвестиция и ти се изплати за с електричество за 10г, толкова за колкото ще се запълни гьола с наноси дето си го забентил.
  Тук далаверата е дайте да усвоим едни пари сега по проект, а за инженерия и икономика няма кво да му мислим.

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Като резултат от цялата далавера след 10-20г ще останат едни прагове с водопадчета в речните русла да ни се чудят поколенията на акъла.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Като резултат от цялата далавера след 10-20г ще останат едни прагове с водопадчета в речните русла да ни се чудят поколенията на акъла.
  —цитат от коментар 60 на k_


  Точно . България има в пъти повече елмощности,отколкото потребява ток. И най-бързо намаляващото население в света.
  А искат да строят нови мощности за производство на ток. И защо?

 62. 62 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Всеки един ВЕЦ унищожава екосистемата.Ама иначе сме много еко и "зелени".
  —цитат от коментар 43 на Мусаши


  Особено вредни са разни кирливи ВЕЦ-ове от няколко стотин киловата до някой друг мегават, които разрушват съществуваща природна система и я лишават от жизненонеобходимата. В България реките са с непостоянен режим и това налага да се направи завиряване за да се събира необходимото количество вода. В зависмост от обема, това което се събира за ден, седмица или месец се източва за часове. Природата няма как да навакса липсата на вода за това време.

 63. 63 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Трябва да паднат пречките пред малките ВЕИ инсталации"

  Нещо повече - трябва да има помощи за тези, които си инсталират фотоволтаици на покрива на къщата, блока , производственото помещение ......

 64. 64 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  мда, а това за биткойн е страшна смешка. да се събудиш и да видиш как с един туит на мъск си обеднял с 15% и хукнеш да купуваш dogecoin

 65. 65 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Разполагаемата мощност пред турбината е пропорцинална на произведението на напора на водата и на дебита.

  P(kW) = g(m2/s) x Q(m3/s) x H(m)

  Например при дебит от 1 m3/s и напор 100 метра, мощността е 9.81 x 1 x 100 = 981 кW
  За да се създаде напор пред турбината водата преминава през напорен тръбопровод.
  Природната система край този тръбопровод по цялата денивелация е лишена от вода. За Алпите или Норвегия, това не е проблем тъй, като над височина над 1800 метра има предимно камъняци. У нас това се прави в ниските части на планините.

 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  Интересно, че статията е за ВЕИ ("Възобновяеми енергийни източници"), а дискусията е най-вече около ВЕЦ ("Водноелектрическа централа"). То вярно, че енергията на реките е възобновяема, но на днешно време има и много други възможности- от непосредствената енергия на слънчевите лъчи, която улавят фотоволтаиците), до енергията на вятъра...

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  "премахване на изискването обектът, в който се изгражда централата, да бъде присъединен като потребител"

  Нещо повече, защо да не може да се закача като производител, а Енергоснабдяване да купува излишъците?

 68. 68 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Поставянето на ВЕЦ на същестуващ язовир не създава нови проблеми, ако използването на турбините е съобразено изцяло с нуждите за питейна вода или поливане, като и поддържане на необходимото ниво на водата. В София има места по тръпроводите където напорът на водата се намалява с енергогасител шахти. Те биха могли да се заменят с турбини, но изисквания за чистота на водата, особено за попадане на масло са такива, че това е практически неизпълнимо.

 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Неясно защо всички спорят за рибките, като на фотото ясно се виждат перки и солари. Прокопи аквариуми не продава.

  Тълковен речник на Тезисите на др Панчев

  подобряване на процеса на ценообразуване на мрежовите услуги, така че компаниите да разполагат с достатъчно средства
  —цитат от коментар 0 на др Панчев


  Вързването на екотоците към мрежата е по принцип икономически безсмислено, понеже опъваш жица надалече дето може да пренася 100 пъти повече ток постоянно, а пренася 100 пъти по - малко отвреме навреме, пък харча е един и същ.
  Извод: такса пренос за матряла ше скочи яко.

  предприемането на решителни стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия и премахване на регулирания сегмент
  —цитат от коментар 0 на др Панчев


  В Румъния дълго отлагаха либерализацията за матряла, понеже се знае че е тесла. Либералното правителство обаче най - после я въведе от 1 януари 2021 и за останалите 6 млн, които си бяха на регулирания пазар. Невидимата Ръка зарадва братята румънци с 18,4% поскъпване на тока
  https://think.ing.com/snaps/romanian-inflation-overshoot-expectations-in-january


 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Интересно, че статията е за ВЕИ ("Възобновяеми енергийни източници"), а дискусията е най-вече около ВЕЦ ("Водноелектрическа централа"). То вярно, че енергията на реките е възобновяема, но на днешно време има и много други възможности- от непосредствената енергия на слънчевите лъчи, която улавят фотоволтаиците), до енергията на вятъра...
  —цитат от коментар 66 на plamen_b


  Основен ВЕИ източник в ЕС е биомасата !

  Те го те . Жми:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  България едва ли ще тръгне по по-различен път ..
  И да - не е зле да има малки инсталации , напр. когенерации , както е по света !

  Малка когенерация на РДФ/биомаса, може и да отоплява един квартал, и да произвежда енергия КОГАТО Е НУЖНО на потребителите, а не когато в реките има вода, или когато има силен вятър ..

  Всъщност, болшинството от ВЕИ енергията Е ИЗЛИШНА и в момента само предизвиква порблеми в мрежата ..

  Иначе ПЪЛНОВОДИЕТО на реките в България е силно неравномерно, ако налашкаме калабалък турбини под път и над път и - те ще работят номинал максимум месец-два и то когато не ни трябва твърде ..

 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Гневно

  След като многото слугинажи вкараха реките в блатата, тенденцията за внос е факт, някои продължават да искат да управляват.........надали ще стане, колкото и да са преяли.....

 72. 72 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  "премахване на изискването обектът, в който се изгражда централата, да бъде присъединен като потребител"Нещо повече, защо да не може да се закача като производител, а Енергоснабдяване да купува излишъците?
  —цитат от коментар 67 на plamen_b


  В момента е така !

  Всички енергосистеми в ЕС са ДЛЪЖНИ да купуват, когато има ВЕИ производство ...
  За това и енергосистемите тука са по-неефективни..

  ВЕИ компонента в производството, ту има, ту няма .. за да балансират - ТЕЦовете работят с различни режими и КПД на цялата система пада рязко.

  Изход са спешно някакви акумулиращи мощности и доусъвършенстване на диспечерните системи - за които някой трябва да се бръкне, та да плати ..

  И не е проблема в мощности ВЕИ, които най-вероятно и да се сложат , ще дават на годишна база енергия 8% - 12% от инсталирания номинал и която енергия никакъв проблем не ни решава , а доусъвършенстването на системата и особено акумулиране на енергията .. 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  Ако има нещо по- гнусно от пик и близ, то това е Балканка.

 74. 74 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Наслагахме минуси, а?

  Ми тъпи сте ..

  ОЩЕ ВЕИ мощности, какъв проблем решават?


  За безветрена студена зимна вечер, в България трябва да има 7-8 гигавата надеждни и предсказуеми мощности за производство на електричество.
  С хоризонт 10 години ще са приключили и американските марици (освен 1) и българската марица (първите 4 блока удължиха малко ресурс , най-новите 7 и 8 блок до 2022), Русе и Бобов Дол ще са отдавнашен спомен..
  . От Козлодуй 2 гигавата, от останалата американска марица 0.6 гигавата, евентуално малко ВЕЦ 2 гигавата, ама за кратко, всякакъв останал заводски и топлофикационен фолксщурм - 0.5 гигавата.

  Едни 2-3 гигавата изобщо не излизат.

  И чучваме , значи ВЕИта .. които могат да работят, могат и да не работят..
  Реките у нас имат ярко изразена сезонна пълноводност , нощно време няма никакво слънце , а места в България където да има силни постоянни ветрове - просто липсват..

  Защо в Холандия, в Испания, или Франция е имало ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ?
  Ми щото е имало постоянен вятър , а у нас - дори в музея няма мелници ..

  И тъпоумните зеленисти викат "ама то там има 8% от вятър, дай и ние така да правим .." или " в Швеция има много ВЕЦ, дай и ние да сме тъй"..

  Ми и ние можем, точно толкова перки да сложим , ама при нас ще работи на 30% примерно .. просто щото природата ни е по-друга..

  И ко прайм?
  Ми имаме ТЕЦ - дето да покрива до 100% от консумацията - и като е суша, няма вятър и е нощем - да захранва консуматорите .. и имаме ВЕИ .. които- като тръгнат да работят , да сме били ползвали тях ..

  Резултат - скъпо ни е и ни се понижава КПДто..


  Колкото и минуси да ми слагате- КПД няма да може да вдигнете ..

 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#69] от "dosetliv":

  Това "достатъчни средства" трябва по-добре да се дефинира, защото като им знаем апетитите на ВЕИ инвеститорите нямам предствава колко би им било "достатъчно"
  Консултантските хонорари само да измислиш името на проекта почват от милион нагоре.

 76. 76 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Неясно защо всички спорят за рибките, като на фотото ясно се виждат перки и солари. Прокопи аквариуми не продава.
  —цитат от коментар 69 на dosetliv


  И при условие, че Европа вярно отчита нарастване на % ВЕИ, ама то - ползва биомаса!

  Те го те:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":До коментар [#6] от "deaf":Това, сериозно ли го мислите, че даже го пишете?

  ВЕЦ-овете използват речна вода, НО ОТ ЯЗОВИРИ!
  —цитат от коментар 29 на Tzar Vova Josei-ki


  Глупости пълни ..
  Т. нар. "миниВЕЦ" са си на реките..

  Що тъпо лъжете, че то съвсем селно се опровергава.

  Те я те, карта на ВЕЦ:

  https://dams.reki.bg/Dams/Map

  Те ти списък:

  https://dams.reki.bg/Dams/List

  Какво си мислите - да лашкате тъпи измишльотини и никой да ви не засече??

 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Към момента в цената от соларните паркове на всички е вкарана двуцифрена лихва по кредита за да 20г напред, за да не се притесняват инвеститорите и банките да си спят на пухени възглавнички по думите на Кристалина.
  За потребителите остава да плащат и радват, че спасяват планетата.

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Неясно защо всички спорят за рибките, като на фотото ясно се виждат перки и солари. Прокопи аквариуми не продава.Тълковен речник на Тезисите на др Панчев

  подобряване на процеса на ценообразуване на мрежовите услуги, така че компаниите да разполагат с достатъчно средства
  —цитат от коментар 0 на др Панчев


  Вързването на екотоците към мрежата е по принцип икономически безсмислено, понеже опъваш жица надалече дето може да пренася 100 пъти повече ток постоянно, а пренася 100 пъти по - малко отвреме навреме, пък харча е един и същ.
  Извод: такса пренос за матряла ше скочи яко.

  предприемането на решителни стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия и премахване на регулирания сегмент
  —цитат от коментар 0 на др Панчев


  В Румъния дълго отлагаха либерализацията за матряла, понеже се знае че е тесла. Либералното правителство обаче най - после я въведе от 1 януари 2021 и за останалите 6 млн, които си бяха на регулирания пазар. Невидимата Ръка зарадва братята румънци с 18,4% поскъпване на тока
  https://think.ing.com/snaps/romanian-inflation-overshoot-expectations-in-january
  —цитат от коментар 69 на dosetliv


  ++++++++++

 79. 79 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 37 Неутрално

  "Важно остава предприемането на решителни стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия и премахване на регулирания сегмент."

  "Решителни стъпки" към пропастта, може би? Видехме до какво доведе тая либерализация, за некои със сигурност е "важно" ... Аман от лобистки глупости. А като искаш малко ВЕИ никой не те спира да си изградиш и да си го ползваш. Защо требва да те "включват" некъде? Нали ревете за пълна независимост от системата?

 80. 80 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Не знам защо всички коментиращи се забиха в темата за ВЕИ в реките, когато изрично става въпрос за ЛИЧНИ/семейни средства за производство на електроенергия - за България това най-вече може да касае слънчеви панели на покрива на къщи и кооперации...

  В момента бюрократщината около удоволствието да си поставиш слънчеви панели на покрива е такава, че би отказала всеки освен най-упоритите мазохисти.

  Това не е случайно - от десетилетия ние живеем в страна на енергийната МАФИЯ, която се нуждае систематично като пиявица незабележимо да изсмуква малкото останали парици - било в сметки за парно, ток или гориво за лични ППС. Не е трудно да видим и интересите на братския съветски съюз във всичко това и на всички русофили във властта.

 81. 81 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Всички мини ВЕЦ-ове, "био" ТЕЦ-ове и перки следва да се забранят, защото ебаха майката на природата и въздуха. Слънчеви панели само по покривите.

 82. 82 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Мисля, è публикацията касае повече малките фотовилтаици. Трябва да се улесни поставянето на такива инсталации по покривите на сградите, особено на къщи.
  —цитат от коментар 36 на Чар ли


  Ми в момента се поставят на стоманени рамки , а отдолу лягат на бетонните пояси ..
  Който иска - си слага !

  Има и системи за топлене на вода - дават до 12% економия:
  Примерно термосифонна соларна система Di Calore 150л.. струва 1200 лева..

  Вземаш - слагаш си !

  КАК " ДА СЕ УЛЕСНИ ПОСТАВЯНЕТО"? .. отдолу да се не слагат рамки и подпори, или що ??

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#24] от "ЗаНиЗа":

  Частните монополисти са държава в държавата. Тоест ЕРП-тата са един огромен товар, който всички са длъжни да носят и да издържат. Имаме и държавен монопол в лицето на НЕК, ЕСО, Булгаргаз и техни дружества. Това са структури контролирани от червената енергийна мафия, която изпомпва милиарди от джобовете на българските потребители. Имаме хиляди декари покриви на държавни, общински и частни сгради. До тях има трафопостове. Това е огромен потенциал, който стои неизползван. И управляващите дремят и не се интересуват. Интересуват се, как по-добре да обслужват червените крадци!

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Не знам защо всички коментиращи се забиха в темата за ВЕИ в реките, когато изрично става въпрос за ЛИЧНИ/семейни средства за производство на електроенергия - за България това най-вече може да касае слънчеви панели на покрива на къщи и кооперации...

  В момента бюрократщината около удоволствието да си поставиш слънчеви панели на покрива е такава, че би отказала всеки освен най-упоритите мазохисти...
  ..
  Не е трудно да видим и интересите на братския съветски съюз във всичко това и на всички русофили във властта.
  —цитат от коментар 80 на Kosta Delev


  Глупости - взимаш, слагаш си .. ползваш си ги със здраве..

  Те ти те , 940 лева, ко му плащаш:
  Селективен слънчев колектор Bosch Solar 5000TF

  А термосифонна система- за топла вода е още по далавера!

  Иначе да - русофилите яко захлебват от ВЕИ !

 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  +++
  Подкрепям!

  Градовете имат достатъчно слънчев ресурс, за да покрият голяма част от нуждата за ел. и топло-енергия. Инвестицията се изплаща за няколко години. След което могат да бъдат спестени колосални средства от енергоносители.

 86. 86 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Има соларни панели с контролер, който просто се пъха в контакт и дава част от тока, който ползваш, като от таблото идва другата част. Струва няколко хиляди, елементарно е за слагане и не връщаш ток, т.е. не продаваш на енергото, съответно нямаш нужда от лицензи, произход и подобни, просто пестиш. Малко като бойлерите на слънце - като го има се топли водата по-евтино. Но доколкото разбирам, такива частни инсталации не са законни в България. Дори не знам дали е разрешено да си имаш изолиран кръг, примерно само за бойлер, хладилник и крушки, който да идва от слънчеви панели.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Имаме хиляди декари покриви на държавни, общински и частни сгради. До тях има трафопостове.
  Това е огромен потенциал, който стои неизползван.
  —цитат от коментар 83 на Petleshev


  Каква ти е точно идеята с теа покриви?
  Да се сложат панели??

  Ми хубаво, ама нощем, когато не работят от къде ток?
  От ТЕЦ?
  На природен газ?

  От "Газпром"? ТЕЦ дето ту да го пушаме, ту да го спираме и да е с нисък КПД- та да върви повече газ?
  А народът - да плаща на "Газпром"?

  Интересите на русофилите си личат отдалече!
  Русофилите беснеят, да имало било фотоволтаици !

  Те искат да ни излъжат, те искат да ни ограбят!
  Русофили, сър ..

 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Всички мини ВЕЦ-ове, "био" ТЕЦ-ове и перки следва да се забранят, защото ебаха майката на природата и въздуха. Слънчеви панели само по покривите.
  —цитат от коментар 81 на vmy29649565


  +++

 89. 89 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#80] от "Kosta Delev":

  "... В момента бюрократщината около удоволствието да си поставиш слънчеви панели на покрива е такава, че би отказала всеки освен най-упоритите мазохисти...".

  Това разбира се, не е случайно. Да произвеждаш електрическа енергия със солари върху покрива е дейност, която силно дразни ЕРП-тата. Още в общината започват да правят проблеми и да те гледат накриво ако усетят, че искаш да започнеш процедура.

  Бивш tww09306483.
 90. 90 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1757 Весело

  До коментар [#5] от "Tzar Vova Josei-ki":


  Какво? Има вода за източване от язовирите?
  —цитат от коментар 5 на Tzar Vova Josei-ki


  ВЕИ значи Възобновяеми енергийни източници...това са фотоволтаични и вятърни централи..ама чукча писател...

 91. 91 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  съответно нямаш нужда от лицензи, произход и подобни, просто пестиш.
  —цитат от коментар 86 на fpyyh


  Токът е акцизна стока и ако имаш панели - пускаш декларация на Агенция Митници, слагаш си брояч и плащаш акциз 0,02 стотинки на киловат.час..

  Ако сам си правиш гориво за колата и караш (спирт, да речем) също плащаш акциз..

  За термосифонните системи за подгряване на вода - не плащаш нищо ..

 92. 92 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1757 Весело

  Като чета коментарите май никой не е разбрал за какво иде реч в статията...кво сте се фанали за водата сякъш само тя е възобновяема енергия...същността на статията е за малките фотоволтаични централи която всеки може да си направи на покрива или на свободен терен но среща непреодолими трудности от монополистите на Енергото...

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#87] от "sim4o":

  "... Каква ти е точно идеята с теа покриви?
  Да се сложат панели??

  Ми хубаво, ама нощем, когато не работят от къде ток?
  От ТЕЦ?
  На природен газ? ..."!

  Каква идея? Идея няма. Това е един от начините, с който може да се намалява потреблението на вносни енергоресурси. Никой не казва, че можем да караме само на солари. Въпрос на сметки и енергиен баланс. Имаме потенциал, който не се използва. Това е. Защо да не се използва? Толкова ли сме богати?

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Поставянето на ВЕЦ на същестуващ язовир не създава нови проблеми, ако използването на турбините е съобразено изцяло с нуждите за питейна вода или поливане, като и поддържане на необходимото ниво на водата. В София има места по тръпроводите където напорът на водата се намалява с енергогасител шахти. Те биха могли да се заменят с турбини, но изисквания за чистота на водата, особено за попадане на масло са такива, че това е практически неизпълнимо.
  —цитат от коментар 68 на gianni


  Но е безсмислено от икономическа гледна точка. Затова и ВЕЦ-овете в общия случай злоупотребяват и точат над разрешеното, в резултат на което мат'риала остава без питейна вода!

 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tzar Vova Josei-ki":
  ВЕИ значи Възобновяеми енергийни източници...това са фотоволтаични и вятърни централи..ама чукча писател...
  —цитат от коментар 90 на BiGman1


  Те ги те ВЕИ, по определението на ЕС, съобразно Протокола от Киото:

  "The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass."

  Ако си направиш инсталация на БИОГАЗ например - също ти е ВЕИ !
  И можеш да ползваш енергията, хем за ток, хем за отопление КОГАТО ТИ Е НУЖНА..

 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#91] от "sim4o":

  Да де...! Това е един от проблемите. Ако произвеждаш електрическа енергия, трябва да плащаш акциз. И това само по себе си те прави силно подозрителен. По-добре да не се прави нищо, за да не се отваря излишна работа на митничарите.

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#87] от "sim4o":"... Каква ти е точно идеята с теа покриви?Да се сложат панели??Ми хубаво, ама нощем, когато не работят от къде ток?От ТЕЦ?На природен газ? ..."!

  Каква идея? Идея няма. Това е един от начините, с който може да се намалява потреблението на вносни енергоресурси.
  Никой не казва, че можем да караме само на солари.
  Въпрос на сметки и енергиен баланс.
  —цитат от коментар 93 на Petleshev


  Ми сметката е, че има сметка, ако има акумулиране ..
  Ако сме платили и изградили ДВЕ СИСТЕМИ- ТЕЦове и панели - и сме опнали навред кабели и далекопроводи, както следва ..

  Първом - от покривите из градищата към повишаващ трансформатор и от там - за заводите и големите консуматори , та да ги захранват и още едини далекопроводи от трафото на ТЕЦовете ..

  ТЕЦовете башка - ту ги пущаме, ту ги спираме и не можем да постигнем КПД ..

  То ни излиза майка си и баща си ..

  Горе-долу по-разумно е, наистина да имаме панели по покривите, ама да не лашкаме ток насам-натам на стотици километри , а вечер, да речем ... да го вземаме от акумулаторите ..

  А за акумулатори - някой трябва да се бръкне .

  И преди да имаме акумулиране и смарт мрежа - няма за какво да се беснее за оше ВЕИ !!

 98. 98 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#91] от "sim4o":Да де...!
  Това е един от проблемите. Ако произвеждаш електрическа енергия, трябва да плащаш акциз.
  И това само по себе си те прави силно подозрителен. По-добре да не се прави нищо, за да не се отваря излишна работа на митничарите.
  —цитат от коментар 96 на Petleshev


  Е, чак подозрителен ..

  Ми ако имаш кладенец на село - се регистрираш също!

  Хем ако си поливаш градинката от кладенеца - СИ НЕВЕРОЯТЕН ЗАЩИТНИК НА ОКОЛНАТА СРЕДА ..

  Иначе за термосифонна система на покрива - си топлиш вода и пестиш бойлер.. едно 37% от консумацията..

  Слагай си - къпи се с песен на уста, кой те спира??

 99. 99 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#91] от "sim4o":

  А има ли някаква граница? Сигурно соларния панел на караваната не влиза или онези зареждащи се батерии за лаптопи? Някакво БМВ или Мерцедес имаше със соларен покрив, който се ползваше за климатика, ако много го пече. Аз съм си харесал това, но не знам дали е възможно да се ползва легално в България.

  https://www.indiegogo.com/projects/legion-solar-5-permission-free-energy-lithium #/

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Като чета коментарите май никой не е разбрал за какво иде реч в статията...кво сте се фанали за водата сякъш само тя е възобновяема енергия...същността на статията е за малките фотоволтаични централи която всеки може да си направи на покрива или на свободен терен но среща непреодолими трудности от монополистите на Енергото...
  —цитат от коментар 92 на BiGman1


  А за какво им е на НЕК да има още "малки фотоволтаични централи "?
  За какво ни е на нас, потребителите?

  И в момента наличните ВЕИ дебалансират системата, няма достатъчно ПАВЕЦ с достатъчен капацитет, да изравняват и какво постигаме с " още малки фотоволтаични централи "?

  Че то НЯМА ДА МОЖЕМ да им ползваме мощността!
  Ми трябва спешно ПАВЕЦ !


  Знам какво ще кажете "то излишна мощност няма - ако в даден регион има и ТЕЦ, и панели, и перки, и ВЕЦ - и идва артък - може енергията да се препрати по кабели по цяла Европа, че и в Азия!

  Да, ама не .. като тръгнем, да препращаме енергията от панелите - имаме загуби по пренос!

  Като става следното явление - електричеството ЙОНИЗИРА околния въздух и азотните атоми се съединяват с кислорода - образуват се азотни окиси, същите ета окиси, зарад които се мръщим на старите дизели..

  Е, не са много ..
  Но е малоумно - произвеждаш енергия , няма какво да я правиш - и я лашкаш по далекопроводи .. където тя друго няма да направи, а ще образува озон и азотни окиси..

  И за какво е цялото упражнение?
  Ми трябва спешно ПАВЕЦ или някакви акумулатори !

  Това е!
  Докато няма ПАВЕЦ - за къф к..р са ни още панели??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK