Недопустимо е министър да говори за отстраняване на журналисти

В развита страна с чувствителни за правата си граждани изказването на Бойко Рашков не би било възможно. Защото той самият би осъзнавал, че то е скандално.

© Георги Кожухаров

В развита страна с чувствителни за правата си граждани изказването на Бойко Рашков не би било възможно. Защото той самият би осъзнавал, че то е скандално.Коментарът е от профила във "Фейсбук" на Полина Паунова, журналист в "Свободна Европа". Поводът са думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за интервюиращите го журналисти от bTV. По-късно вчера той съжали за казаното.


Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на bTV, би "отстранил" от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев.


Аз бих казала, че ако съм вътрешен министър (или заемам каквато и ще да е публична длъжност), не бих си позволявала да говоря за отстраняване на журналисти. Защото това е н е д о п у с т и м о.
В развита демокрация, освен дето е недопустимо, е и немислимо. Но у нас с течение на годините стана и двете. И допустимо. И мислимо.


И стана така, защото единици медии и отделни журналисти се възмущаваха от:


• "мисирките" (на Бойко Борисов)


• "ти си платен и купен" (на Бойко Борисов, когато му се зададе неприятен за него въпрос)


• "Божков ТВ" (на Бойко Борисов, а наречената така медия - bTV, която днес има позиция по крайно неприемливото изказване на Рашков, дори се отказа от съдебни претенции към бившия премиер)


• "Викторгейт" (на Антон Тодоров, тогава депутат от ГЕРБ, който обясни дори не в във формата "ако бях... щях" как въпроси на журналисти "изяждат хляба").


• изчезването на Ани Цолова


• изчезването на Дарина Сарелска


• тихото скриване на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова


• Ковид причините, които наложиха прочистването на ефира от Мира Иванова


• Подминатото с мълчание напускане на Лора Крумова от "Нова телевизия", за което тя каза: "Така е правилно на фона на процесите там". И никой не попита какви са тия процеси. Явно бяха ясни за всички.


• Делото срещу Росен Босев


• Сваленият критичен репортаж на журналистка във врачанската телевизия за аранжирано посещение на премиера Борисов в града.


Да, в развита страна с чувствителни за правата си граждани изказването на Бойко Рашков не би било възможно. Защото той самият би осъзнавал, че то е скандално. Но на фона на всичко, изброено по-горе, е видимо, че границите на възможното в България са разтеглени до безобразие (защото всичко това горе е било хем възможно, хем е изглеждало и като не особено скандално).


И да, толерантността към разтеглянето на границите е крайно време да спре. И е хубаво, че дойде служебно правителство, за да се проявява ясна и отчетлива нетърпимост. Надявам се да запазим тая посока и след служебния кабинет, без значение кой ще бъде овластен.


Колкото до другите неща, казани от Рашков в интервютата вчера по bTV и днес пред БНР: Хубаво е да се слуша професионалист като Силвия Великова. От нейния разговор с Рашков всичко става ясно. Най-вече за прокуратурата и една убягнала важност: как в доста държавни структури има назначени бивши кадри на ДАНС.


Без да искам, се сещам за оня текст на Даниела Доковска, в който тя нарича прокуратурата "артериите на властта".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK