На живо

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

Корнелия Нинова

© Цветелина Белутова

Корнелия НиноваЗапочна регистрацията на партиите и коалициите за предсрочните избори на 11 юли и за частичните местни избори преди това. ЦИК обяви, че след направените промени в Изборния кодекс броят на секциите в чужбина ще бъде рекордно висок за всички избори досега. Предстои да бъдат купени още около 1000 машини за вота като не е известно дали ще има нова обществена поръчка за доставката им.


Днес се разбра, че лидерът на БСП Корнелия Нинова води преговори с широк кръг от партии от лявото пространство за съвместно явяване на изборите. Конкретни политически субекти не се споменават, но за такива преговори призна Георги Кадиев, а Татяна Дончева и Румен Петков не отричат. На тях не е поканена Мая Манолова, бивш депутат от БСП и лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която участваше в последния парламент като част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!, заедно с "Движение 21" на Татяна Дончева и представители на "Отровното трио".


Друга новина от деня е ново обединение на така наречените патриотични партии под името "Българските патриоти", с което ВМРО, "Воля" и НФСБ ще се обединят за изборите на 11 юли. През април ВМРО се яви самостоятелно, но нито тя, нито останалите две успяха да влязат в парламента. По-рано през деня лидерът на КОД Петър Москов обяви, че търси обединение с тях. Министърът на туризма след среща с бранша обяви, че има активна рекламна кампания на България в 18 страни, а с концесионерите на плажове ще се обсъждат по-ниски цени на чадърите и шезлонгите.
Дневник" проследи развитието на политическите събития в реално време. Подробностите вижте в хронологията.

ГЕРБ застана зад независим кандидат-кмет на Благоевград

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Георги Кожухаров


ГЕРБ и БСП ще се сблъскат на частичния местен вот в Благоевград чрез обявени като независими кандидати. След като преди десетина дни БСП очаквано обяви подкрепа за досегашния кмет Румен Томов, днес и ГЕРБ се присъедини към номинация, издигната от инициативен комитет. Подкрепеният от ГЕРБ кандидат е доскорошният председател на общинския съвет Андон Тодоров. През 2019 г. той бе кандидат-кмет на "Зелените" и "Воля", нареди се трети с 14.4%.


Очаква се и "Има такъв народ" да издигне за кандидат бившия общински съветник и доскоро депутат Илко Стоянов.


До частичните местни избори в Благоевград се стигна, след като Върховният административен съд отстрани Томов. Издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП Томов спечели местните избори в града през 2019 г. с 56.61% след балотаж с дотогавашния два мандата кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов. Няколко месеца по-късно Общинската избирателна комисия, сезирана от опонента му, го отстрани от поста, тъй като не е спазил разпоредбата на Закона за местната власт да излезе от всички фирми, в които участва, в 30-дневен срок и е бил едновременно търговец и кмет.


Днес в подкрепа на опонента му в Благоевград са пристигнали водещи фигури на ГЕРБ между които доскорошният вицепремиер Томислав Дончев, Костадин Ангелов, Деница Сачева. и Младен Маринов.


Изборите ще се проведат на 27 юни.

Според вътрешиния министър Бойко Рашков проверката на сигналите за подслушване е работа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

© Надежда Чипева, Капитал

Според вътрешиния министър Бойко Рашков проверката на сигналите за подслушване е работа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.


В ДАНС е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на сигнала от "Демократична България" за това, че телефони на политици от опозицията са били подслушвани. Това съобщи БНТ като се позова на информация от агенцията.


По–рано днес съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов съобщи, че повече от 30 политици от новите парламентарно представени формации са били подслушвани от началото на тази година и част от тези срс-та се унищожават. Вчера за същото говори и другият съпредседател Христо Иванов. Двамата призоваха вътрешния министър Бойко Рашков да провери информацията. Министърът, който е бивш директор на
Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, коментира, че това е работа на бюрото и призова сегашните му шефове да се самосезират.


По-късно Рашков потвърди, че в ДАНС се унищожават документи, доказващи подслушването. Подробностите тук.

Стефан Янев се срещна с посланиците на Германия и Русия

Перспективите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, както и предстоящите парламентарни избори са обсъдили министър-председателят Стефан Янев и посланика на Германия Кристоф Айхорн на среща днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Янев е потвърдил участието си в Срещата на върха по линия на Берлинския процес, която ще се проведе под формата на видео конференция на 5 юли 2021 г.


Янев се среща и с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Двамата са откроили ключовата роля на прагматичния подход във взаимоотношенията между страните, както и необходимостта да се положат повече усилия в посока гарантиране на взаимния интерес, по-конкретно в областите на енергетиката и туризма.

ВМРО, НФСБ и "Воля" се обединиха за изборите

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Георги Кожухаров


Под името "Българските патриоти" ВМРО, "Воля" и НФСБ ще се обединят за изборите на 11 юли, съобщи пресцентърът на ВМРО. Без лидерите в листите новата формация дава заявка за продължаване на твърдата политика в защита на националните интереси, се казва в съобщението.


Днес трите партии са подписали предизборно споразумение, с което са поставили и началото на обещаното обединение. Патриотичната коалиция се обединява около 10 основни принципа, сред които национално помирение и прекратяване на междуинституционалните войни; повишаване на доходите и пенсиите; мерки срещу монополите и картелите, приемане на Закон за частния фалит; преодоляване на демографската катастрофа; недопускане на ДПС в управлението на България; независима и националноотговорна външна политика; защита на традиционното семейство и недопускане на еднополови бракове; прекратяване на социалния паразитизъм; въвеждане на образователен ценз при гласуване; децентрализация; нулева толерантност към корупцията; нов Обществен договор и др. "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" дават заявка за работа в името на всеки български гражданин и категорично и непримиримо отстояване на националните интереси на България, се посочва още в съобщението.

Христо Иванов: Въпросът с оставката на Фандъкова стои още по-остро

Заседание на 45 народно събрание Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Заседание на 45 народно събрание Христо Иванов

Ден след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и в същия ден, в който групата на Обединението в СОС настоя за нея, тя използва така типичната за ГЕРБ пропаганда, за да отклони вниманието от важните въпроси. Фандъкова посочи строителството на детска градина в "Кръстова вада" и поиска оставката на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов заради забавяне на строежа. Това се казва в позиция на "Демократична България".


"Г-жа Фандъкова посочи "нереализирани" 100-тина нови места в "Кръстова вада", но пропусна да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца - тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година", се напомня в позицията.

В нея се дават подробности по случая и се подчертава, че "в светлината на извършеното от Константин Павлов за детската градина в "Кръстова вада" намираме, че въпросът за оставката на Йорданка Фандъкова като кмет на София стои дори по-остро".

Темата се актуализира след като се разбра, че много деца отново остават извън класирането за детските ясли и градини като междувременно се наложи родителите да кандидатстват дава пъти заради недомислия в софтуера на електронната система за кандидатстване.

Посланикът на САЩ посети агенцията за приходите

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© НАП

Посланикът на САЩ Херо Мустафа е посетила Националната агенция за приходите, съобщават от там. Това е първо по рода си посещение.


Мустафа е разговаряла с министъра на финансите Асен Василев, който е принципал на агенцията и с новия й ръководител Румен Спецов. Той бе назначен на поста от Василев на мястото на досегашния директор Галя Димитрова, което бе освободена от служебния министър.


По-късно от финансовото министерството допълниха, че Василев е запознал посланика със своите приоритети като министър на финансите в служебния кабинет, свързани с преодоляване на последиците върху икономиката и гражданите, причинени от пандемията, повишаване на събираемостта на приходите, прозрачност и публичност на държавните разходи и подпомагане на икономическата активност.


На срещата е потвърдена и ангажираността за продължаване на информационния обмен, сътрудничеството и взаимодействието в борбата с финансовите и валутни нарушения, и съвместните усилия за укрепване на бизнес климата в България.


На страницата с във "Фейсбук" американското посолство съобщи и, че Мустафа се срещна с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и директора на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Посланик Мустафа е дарила комплекти за PCR тестване за COVID-19 на Националния център по заразни и паразитни болести.


Съдът ще разгледа сигнала на ГЕРБ за промените в Изборния кодекс

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Анелия Николова

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 66 народни представители от разпуснатия парламент. Те атакуваха промените в Изборния кодекс, съобщи БТА.


В началото на месеца депутати от ГЕРБ атакуваха част от текстовете и се мотивираха, че са приети за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица, обяви тогава председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


Депутатите атакуваха разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори.

За предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори секциите в чужбина ще бъдат рекорден брой, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Допълни, че освен това тепърва ще се приемат още заявки за секции, което според него ще осигури нормално гласуване извън страната - без да се пътува стотици километри и без хората да се редят на дълги опашки, каквато бе ситуацията през април. Тогава имаше и ограничения за броя секции в чужбина.


В близките дни предстои да се вземе решение дали за допълнителните машини, които се налага да се доставят за изборите, ще бъде обявена нова обществена поръчк и доставката отново ще бъде от страна на "Сиела Норма", обяви председателят на комисията Камелия Нейкова.


На въпрос на "Дневник" за плащането на доставените вече 9 600 машини, които бяха ползвани на предните избори, Нейкова обясни, че още не е настъпил датата, от която ЦИК вече дължи парите за доставката - около 43 млн. лв. с ДДС. Обясни, че това ще стане след приемане работата на доставчика, което ще включва и одит на софтуера.


За предстоящите частични местни избори и за секциите в чужбина общо ще трябва още около 1000 машини.

ЦИК дава брифинг за организацията на изборите

Димо Гяуров: Шефовете на служби са сами са сложили главите си на тепсия

Със собственото си поведение председателите на Държавната агенция "Национална сигурност" и на Държавната агенция "Разузнаване" са си сложили главите на тепсия в ръцете на министър-председателя и на президента, а дали ще бъдат освободени е друг въпрос.


Това заяви тази сутрин пред "Нова телевизия" Димо Гяуров, който беше началник на Националната разузнавателна служба (НРС) в периода 1997 - 2003 година, а от 2009 до 2014 година беше депутат и член на парламентарната подкомисия за контрол на НРС, Националната служба за охрана и служба "Военна информация".


Гяуров коментира факта, че председателите на двете агенции излязоха в неплатен отпуск от 7 май до началото на септември.


Целият разговор с него можете да видите тук.

Екоминистърът отваря врати за ресорните организации

Всеки петък от 14 ч. министърът на околната среда и водите обявява Ден на отворените врати за неправителствените организации в сферата.


Това съобщи пресцентърът на ведомството. Срещите ще се провеждат в сградата на МОСВ на бул. "Мария Луиза" 22, зала Европа.

Кабинетът ще преговаря за по-евтини чадъри и шезлонги

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Министерство на туризма

До началото на юни правителството ще проведе преговори с концесионерите на плажовете за намаляване на цените на чадърите и шезлонгите срещу намаляване на концесионната такса, обяви министърът на туризма Стела Балтова пред журналисти след среща с бранша. Хотелиерите са притиснати от по-високите цени след намалението им за миналото лято на фона на липсата на свежи пари за отварянето на хотелите.


Балтова заяви още, цитирана от изданието sega.bg, че ще бъдат възложени проверки на концесионните договори за плажовете, както и всички обществени поръчки, сключени от 2017 г. насам.


Прогнозата на Балтова са сезона е между 100% ръст спрямо 2020 г. (когато спадът бе 70-80%) и 50% спад спрямо предкризисната 2019 г. С какви нагласи е браншът четете тук.


Балтова обяви още, че ще има интензивни дипломатически разговори в два от големите пазари - Русия и Германия, а на общо 18 ще има активна реклама. Тя очаква скоро полетите към България да се активизира с падането на ограниченията и в другите страни. Призова бизнеса България като безопасна за туризъм.


Балтова смята, че предстои да отпаднат и PCR тестовете бъде предприета активна реклама на България на 18 целеви пазара, откъдето очакваме туристи.


Предстои служебният кабинет да обяви продължение на съществуващи и нови мерки за подпомагане на бизнеса в това число и от туристическия бранш, заяви Балтова.

Атанас Атанасов: За прозрачни избори трябва да се демонтира държавата на Борисов

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

За да има прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана Борисовата държава. Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния апарат на Борисовата държава - това заяви в интервю за БНР съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Според него "тези процеси и кадрови промени се развиват твърде бавно". Наложително е да бъдат освободени почти всички областни директори на МВР в страната, смята бившият шеф на Националната служба за сигурност.


За промените в Столичната дирекция на МВР Атанасов изтъкна, че при "козметични промени се разнасят големи писъци".


Подробности четете тук.

Асен Личев реши планът за възстановяване да мине екооценка

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени предишно решение на ведомството, с което е преценено, че за заявения План за възстановяване и устойчивост на Република България не е необходимо провеждане на процедура по екологична оценка.


След като разгледал постъпили жалби от неправителствени организации, министърът направи проверка по случая и решил, че са налице основания за оттегляне на решението. Така планът ще трябва да мине екологична оценка.


По плана България има право на 10.8 млрд. евро до 2026 г. европейско финансиране в допълнение към средствата от еврофондовете, за да модернизира икономиката си и да се възстанови от последствията от коронакризата.


България пропусна срока за внасяне на националния си план за възстановяване и устойчивост в Брюксел, след като предишното правителство отказа да го депозира, за да може да започне оценката на предложенията, която е решаваща за финансирането.


Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Юлия Лазарова

Служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков обяви, че има данни за осъществявани в сектора сделки на странни цени, които са различни от пазарните. По думите му вече има информация, която се проверява, но към момента не може да кажа нищо повече.


На въпрос дали проверяват има ли принуждавани хора да продават продукцията си на 50% по-ниска цена по принуда, Бозуков отговори, че ще бъде направена проверка, но това изисква време.

ДПС ще подкрепи само програмно правителство

ДПС няма да подкрепи нито един партийно коалиционен кабинет. ДПС може да подкрепи само програмно правителство, зад което застава парламентарно мнозинство и което има обща програма с национални цели. Това каза пред Би Ти Ви дългогодишният депутат от движението Йордан Цонев. Коментарът му дойде след въпрос дали ДПС ще подкрепи правителство, съставено от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".
Цонев каза още, че с "Демократична България" имат много сходни програми, особено в икономическата сфера. "Бихме могли заедно да бъдем в един програмен кабинет", каза още той. Йордан Цонев уточни, че няма да има много промени в листите на ДПС за предстоящия вот.

Той коментира и кои са основните приоритети пред служебното правителство - да покаже истинското състояние на държавата, да направи кадрови промени, да осигури нормално функциониране на държавните органи и да осигури честни и свободни избори. Цонев оправда кадровите промени като припомни, че ГЕРБ са действали по същия начин, когато са дошли за първи път на власт през 2009 г.


Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Велко Ангелов

Вицепремиерът Пеканов откри проблеми по две европейски програми

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Велко Ангелов

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов обяви пред БНТ, че е установил проблеми с темпа на усвояване на парите по две европейски програми. Отказа да назове кои са те, за да не създава притеснения, но от отговорите му се разбра, че вероятно става дума за тези за земеделие и околна среда. Посочи, че се работи по въпроса с ресорните министри и че е получил уверението, че обичайно в края на срока на програмите се наваксва с усвояването.


Обяви още, че екипите, които работят по плана за възстановяване са в режим 24/7, за да се навакса с подготовката му. Посочи, че екипът му го заварил в "трудна фаза", а амбицията била да се подготви напълно в рамките на мандата на служебния кабинет, така че част от парите по него да дойдат до края на годината.


Заложените проекти не са достатъчно ефективни и амбициозни.


Атанас Пеканов,

вицепремиер

Москов преговаря за коалиране с ВМРО

Лидерът на партия КОД Петър Москов заяви пред Би Ти Ви, че е водил разговори с ВМРО за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Той обаче уточни, че ако се направи патриотична коалиция, в която присъстват "Атака" и "Воля", то тогава неговата политическа сила ще се оттегли от преговорите.


По думите му няма как КОД да участва в съвместно явяване на вота с партии, които искат България да излезе от НАТО и Европейския съюз. Москов все пак подчерта, че тепърва предстоят още преговори с други политически сили за предстоящите избори.


Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Георги Кожухаров

Агенцията по горите е с нов директор

Изпълнителната агенция по горите е с нов изпълнителен директор. На мястото на досегашния Мирослав Маринов, начело на горите застава природозащитникът Александър Дунчев.


Дунчев е инженер-лесовъд, чиято дейност е свързана с проекти за опазване на вековните гори в България и разследване на нарушенията в горите. Една от най-значимите кампании, които Александър Дунчев води през последните месеци, беше за спасяването от изсичане на 3 милиона декара самозалесили се гори, съобщава БНР.


Смяната на директорите в Агенцията по горите е първата кадрова рокада, която земеделският министър предприема.


Повече четете тук.

Започва регистрацията на партиите

Преди изборите: Обединения около БСП и сред Патриотите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

От днес започва регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Необходими са поне 2500 подписа, които вече могат да бъдат и в електронен формат, както и депозит от 2500 лв. Крайният срок за подаване на документите е 26 май.


На изборите на 4 април се явиха 31 партии и 8 коалиции. Първата коалиция, която се регистрира за участие в изборите, бе обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и Зелено движение, а първата партия - формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK