Тоталитарните рефлекси на прокуратурата са още живи

Протест срещу подслушването през 2013 г. Дали проблемът ще бъде засегнат в анализа на специализираното правосъдие?

© Юлия Лазарова

Протест срещу подслушването през 2013 г. Дали проблемът ще бъде засегнат в анализа на специализираното правосъдие?Коментарът е от профила във "Фейсбук" на адвокат Андрей Янкулов, който е бивш прокурор. Поводът е, че съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че три звена в службите за сигурност са подслушвали 32-ма политици - партийни лидери и водачи на листи на отминалите парламентарни избори.


Дали опозиционни политици са подслушвани не знам.


Знам обаче, че миналата година съвсем официално беше обявено, че е водено разследване на престъпление против Републиката и бяха оповестени записани разговори, в които се коментираше провеждането на антиправителствени протести - кой щял да плаща, кой щял да ги организира и пр. Тоталитарните рефлекси са още живи, обаче ясно трябва да се каже още веднъж, че
абсолютно всеки всеки може да иска смяната на управлението, както и да се организира с други лица,


преследвайки тази цел. Престъпление против държавата може да има в много ограничени хипотези, когато опитите за завземане на властта се осъществяват чрез организирани бунтове, въоръжени въстания и прочее форми на масови насилствени актове.


Знам също и че пак от официален източник беше заявено, че пръскачките пред парламента могат да се използват за създаване на смут у населението.


След като процесуалната фантазия стига дотам, че организирането на антиправителствени протести не само МОЖЕ да бъде разследвано, но И Е РАЗСЛЕДВАНО като престъпление против държавата, а включване на пръскачки е тълкувано като потенциален терористичен акт, значи напълно възможно е и всякакви специални разузнавателни средства да са били експлоатирани спрямо всякакви политици.


Тук големият въпрос е как се мотивират исканията и се издават разрешенията за експлоатация на СРС.


Дали тази точка ще бъде засегната в анализа на специализираното правосъдие? За огромната натовареност и разбитата организирана престъпност по места, знаем. То и битовата е разбита, не остана престъпност. Само против държавния строй, явно.


Апропо, а какво в крайна сметка стана с онова дело за престъпление против държавата от миналото лято, по което слушахме придобитата чрез СРС информация няколко дни след самите разговори (абсолютно скандално обстоятелство - да оповестиш резултат от продължаваща тайна разработка)?


Забрави се. Дали ще бъде засегнато в анализа на специализираното правосъдие?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK