Реален съдебен контрол на подслушването няма

Проблемът очевидно се задълбочава с даването на почти цялата дейност по разрешаване на СРС в държавата в ръцете на двама души.

© Георги Кожухаров

Проблемът очевидно се задълбочава с даването на почти цялата дейност по разрешаване на СРС в държавата в ръцете на двама души.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът за него е оповестената новина от вътрешния министър Бойко Рашков, че преди изборите незаконно са подслушвани политици и оозиционни лидери. Прокуратурата възложи проверката на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС).


Защо вчера написах, че в анализа на специализираното правосъдие трябва да се обърне специално внимание как се мотивират исканията и как се издават разрешенията за експлоатация на СРС?


СРС се разрешават в огромния процент от случаите само от председателите или изрично оправомощени заместник-председатели на окръжните съдилища, сред които е и Специализираният наказателен съд (СНС).
Според доклада за дейността на съдилищата през 2020 г. от апелативните съдилища за годината са издадени 61 разрешения, всички от Апелативния специализиран наказателен съд; от военните - 42 разрешения; от окръжните - 4917 разрешения, от които 2798 от СНС.


За сравнение, през 2015 г., докато СНС се занимаваше още само с организираната престъпност, оттам са издадени 1107 разрешения.


Сега броят скача драстично, защото на СНС са поверени едновременно и организираната престъпност, и противодържавната дейност, и корупцията по високите етажи (аз бих казал средните и високите) - т.е. неговата т.нар. "специализация" отдавна не е по някаква специална материя, а по всички наказателни дела с някаква важност в държавата.


Председателят и зам.-председател на СНС през годината са разгледали повече или, ако са уважили всички, поне 2798 искания за прилагане на СРС и са издали 2798 разрешения. Всеки може да ги раздели на работните дни през годината и да разбере дори физически възможно ли е да се случи сериозна проверка на искането, реална преценка трябва ли да бъде уважено и накрая тази дейност да завърши с мотивиран правораздавателен акт.


Не е възможно и не се и случва. Председателят и зам.-председателят на СНС просто подписват една бланка, която е подготвена от някой друг.


Реален съдебен контрол няма - има проформа съдебен контрол, колкото от външна страна да фигурира подпис на оправомощеното от закона лице. Това не е проблем само от времето, през което СНС разрешава експлоатацията на СРС, но проблемът очевидно се задълбочава с даването на почти цялата дейност по разрешаване на СРС в държавата в ръцете на двама души.


И това не го казвам само аз, казва го и самият СНС.


Из мотивите към Присъда № 55 от 9.12.2019 г. на СпНС по н. о. х. д. № 1590/2019 г.:


"...Въз основа на така установените особености при издаване на Разпорежданията, с които се разрешава използване на СРС, може да се достигне само до един-единствен възможен извод.


А именно практическите аспекти на процедурата по издаване на разрешение за ползване на СРС са били така уредени, че тези разрешения се издават от съдебните деловодители въз основа на предварително готова бланка, като приносът на председателя или зам.-председателя е да се подпише под така попълнената от деловодителя бланка...


...Най-напред следва да се посочи, че се касае за бланка. Всички съдебни разрешения по делото, цитирани по-горе, са почти напълно идентични. Единствената разлика в тях са номерът на съдебното частно наказателно дело, регистрационният номер на искането и регистрационният номер на разрешението. Това са и единствените индивидуализиращи данни. Всички останали елементи са резултат от предварително готова бланка (това се отнася и до пунктуационните грешки, които също така са идентични в двете групи актове).
Тази бланка е съзнателно направена така, че да съответства на всяко едно искане за експлоатация на СРС. Поради това няма каквито и да е индивидуализиращи данни.


На първо място, не се посочва дори името на лицето, спрямо което се иска експлоатация на СРС. Не се посочва и коя от хипотезите на чл. 12 ЗСРС е приложима спрямо това лице.


На второ място, не се посочва наименованието на органа, който е направил искането - а само общо, че е направено от компетентен орган. Не се посочва каквато и да е информация от искането.


На трето място, не се посочва и за кое престъпление се дава разрешение за експлоатация на СРС - а само че то е сред изброените в закона и е подсъдно на СпНС.


На четвърто място, не се излагат мотиви за срока на даваното разрешение за ползване на СРС - като в разрешението на съдия Ушев само се посочва, че е спазен чл. 21 ЗСРС, докато в разрешенията на съдии Панайотов и Райкова се посочва, че е аргументиран исканият срок, който е и в рамките на предвидения в закона. В действителност чл. 21 ЗСРС регулира три различни срока както за първоначално, така и за последващо ползване на СРС, в зависимост от хипотезите, съобразно които се прилагат СРС...


... Налице е една предварително изготвена бланка, която се мултиплицира по следния начин - въвеждане на промяна само на номера на делото, номера на искането и номера на разрешението и след това разпечатването?. Тази готова бланка не търпи друга промяна - не само относно конкретните особености на всяко едно искане, всяко едно дело, но дори и промяна да се отстранят случайно допуснатите пунктуационни грешки при първоначалното съставяне или поне промяна да се измени женския род от "упълномощен" на "упълномощена", ако се наложи друг съдия, жена, да подпише поредното бланково разрешение.


Поради това тези съдебни актове не съдържат волята на съответния съдия, а са типизирано и бланково изявление. Следователно изготвянето на писмения съдебен акт се оказва техническа задача. Именно поради това тази техническа задача е поверена на съдебния деловодител.


Оттук иде и вторият извод, до който достига съдът - а именно действителният автор на тези съдебни разрешения не е съответният съдия, посочен в тях - председателя Ушев или заместник-председателите Панайотов или Райкова - а деловодител в деловодство "Класифицирана информация" - или по-точно служител по сигурността на информацията, съобразно терминологията по чл. 8 ПАС..."


Из мотивите към Присъда № 34 от 24.06.2019 г. на СпНС по н. о. х. д. № 1907/2014 г.:


"Във всяко едно от дадените разрешения за изпозване на СРС в действителност липсват каквито и да е мотиви. Тези разрешения са бланкови, като единствената част от тяхното съдържание, която би могла да се приеме за мотиви, е посочване на правните норми, относими към даване на исканото разрешение.


Както относно разрешенията, дадени от зам.-председателя на СГС, така и относно тези, дадени от председателя и зам.-председателя на СпНС, фактическите констатации за съдържанието им са едни и същи....


...Характерна особеност за разрешенията от СГС е, че се касае за актове, изготвени и отпечатани от СД "ОТО" МВР. Съдията само го е подписал. Доколкото в бланката е посочено името на председателя на СГС Владимира Янева, а разрешението е дадено от заместник-председателя на СГС Н. Д., съответно името на Владимира Янева е задраскано и ръкописно е изписано името на Н. Д..


Характерна особеност за разрешенията от СпНС е, че се касае за актове, изготвени и отпечатани от съдебния служител М. В. - както изрично е посочено в долния му десен ъгъл. Съдията само го е подписал. В този случай, доколкото разрешението вече е изготвено от съдебен служител, а не от служител на Д "ОТО МВР, предварително е било известно кой съдия трябва да го подпише - поради което не се е наложило да се задрасква с химикал напечатаното име.


Следователно - напълно несъмнено е установено, че всички разрешения за използване на СРС са напълно бланкови. Единственият отличителен белег са номерът искането и номерът на разрешението. Също така е несъмнено установено, че тези разрешения са били предварително написани от трети лица - служители на МВР и на съответния съд, като са били предоставени на съответния съдия (председател на съда или заместник-председател) само за подпис..."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  п Рашков търсете той беше шеф на службта

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ламбовски в нов запис:
  Борисов взе 30% от кредита на ББР за колекторската фирма
  https://bird.bg/lambovski-bbr-borisov/

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Добър ден"!
  "Добре дошли в реалността"!!!
  Докато не си дадем сметка, че имаме СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ ще сме все така...

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Разстроено

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Да, така е, а клетият Бойко е жертва на същата тази система, която не той разработваше повече от десетилетие и която не той напълни с верни на него безродници. :(
  Кога организирате следващата акция пред къщата му, за да го браните от системата? :(

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Само маркират дейност, както обикновено са толкова некадърни, че дори измамите не правят добре

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Специализираните съдилища и прокуратури следва да бъдат закрити, а служителите уволнени.
  Ако искат да влязат в съдебната власт, може, но след изпити ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 918 Неутрално

  То къде ли има съдебен контрол?

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darulio":

  Ето това е илюстрация на "фиксация"!!!
  На прогресивна обсесия!!!
  Имаме СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ!!!
  От десетилетия!!!
  Във всички правителства!!!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Реален съдебен контрол на подслушването няма."
  За да има контрол, първо трябва да има разрешение, а най-вероятно, няма.

 10. 10 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Хора, написаното в статията е практически абсурд! Тези идиоти в спец. съда и съответната прокуратура са по-зле и от Инквизицията! Деловодител дава разрешения за прилагане на СРС, в които не присъства ни името на лицето, ни за какво престъпление се разследва. Кошмар!

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Спомнете си делото срешу Цветанов за какво беше?

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Правят си удобни закони, и после законно си правят каквото си искат/

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Ето още едно доказателство, че специализираните съд и прокуратура трябва да се закрият.

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Пак умнокрасива полюция.

  Естествено- няма и не може да има външен контрол върху СРС-тата. По дефиниция. Службите са отговорни за националната сигурност, не могат да бъдат ограничавани в действията си.

  Контролът е върху разпространението и използването им- неправомерното разпространение е престъпление, не могат да бъдат доказателство в съда и т.н.

  Така че тук истинският въпрос е- КОЙ изнесе поверителна информация и какво наказание да му бъде наложено?

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  Спомнете си Цв Цв и камионът за подслушване, подслушването на МВР ( отдавна забравено!) Всички гадости на ОПГ ГЕРБ

  klimentm
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Ето, знаех си - Бойко имал желание, ама системата му пречела 10 години.

  А сега един цитат от безсмъртния сър Тери Пратчет: "А забелязахте ли всички тези възклицателни знаци? Пет са, нали? Сигурен признак за човек, който носи гащите си на главата. "

  Притеснителното е, че удивителните всъщност бяха 15...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#14] от "klecho":

  Колкото по-малко време ви остава, толкова по-нагли ставате. Нямало как да има контрол върху СРС-тата?!
  Алоуу, ти чуваш ли се какви глупости плещиш!? Върху "дейността" на "службите" контрол осъществява като МИНИМУМ съдът, а всъщност и специално създаденото за целта бюро. Или и ти смяташ като Главната тиква на републиката, че тия закони само само пожелателни и се отнасят само за другите?
  Всъщност не ми отговаряй - тоя ти коментар каза достатъчно. Жалка история, но заради тоя слугинаж и заради това беззаконие много от вас ще свършат по затворите; дано само Борисов да не се измъкне.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Уволнявай, закривай, ликвидирай гербавата кочинка!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#17] от "Darulio":

  Гледай да не получиш сърцетуп.

  Съдът няма как да има подобни пвавомощия, тези операции са тайни, обикновено за тях знаят 2-3 души. Поне шпионски филми не гледаш ли?

  Съвършено ми е безразличен както Борисов, така и мутрите около него. Единствено ме вълнува КГБ да не сложи ръка на българската държавност чрез Резидента и подобните му руски мекерета.

  Повярвай ми, ако имаш някакви материали злочестия, вината не е на Баце, а си е лично твоя.
  Чисто икономически, в идните месеци и години ще става по-лошо, не по-добре.
  Облегни се удобно назад и затегни колана.

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#19] от "klecho":

  Четем за незаконно подслушване на политици, той си мисли, че става дума за личното ми състояние. Тц-тц-тц-тц...
  Не, драги, говорим си за престъпления срещу българската държавност като цяло и никакви филми, които си гледал, няма да ги омаловажат. В тази връзка, може би няма да е зле да намалиш филмите - особено тези, които гледаш във фейсбука на Борисов и в които той ни е пазел от КГБ и руските мекерета. И да, преди да се приложи СРС ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО се минава през разрешението на съда, включително и в американските филми.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darulio":

  Значи, викаш- съберането на доказателства, че някои високопоставени политически лица и държавни служители се занимават с шпионаж, при това в полза на държава, която ни беше наложила фактическа окупация, в продължение на 45 години, а съвсем наскоро искаше да ни сложи в списък с вражески за нея страни...е, цитирам, "престъпления срещу българската държавност"?

  Щеше да е смешно, ако не беше отвратително.

 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#21] от "klecho":

  😂😂😂😂😂😂😂
  Не, вече викам, че за да изкараш наужким Борисов борец срещу северозападните му бизнес партньори, развиваш свободно съчинение, а на измислици няма как да се отговори, защото спокойно ще си измислиш друга тъпотия и така ще трябва да отговарям на полюциите на въображението ти цял ден.
  Да видим какво ли фантасмагория ще изпуснеш в следващия ти коментар.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darulio":

  североизточните*

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darulio":

  Бе, като гледам, тъпотиите са твоя запазена мярка. Прав си, на евтини инсинуации няма какво да се отговори.
  Един наивник на средна възраст, освен ако не си в третата.

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#24] от "klecho":

  Хахахаха, не уцели с много, но поне, за да се съсредоточиш върху личността ми, спря с фантасмагориите. Това отбелязвам като стъпка напред.
  Общото между двете теми обаче е, че си адски далече от реалността. Или накратко: много филми гледаш, братми. ;)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Излиза, че по закон съдиите трябва да упражняват контрол над прилагането на СРС, а на практика, те са се превърнали на чиновници, офрмящи исканията на прокурори и полицаи.

  Пак умнокрасива полюция.Естествено- няма и не може да има външен контрол върху СРС-тата. По дефиниция. Службите са отговорни за националната сигурност, не могат да бъдат ограничавани в действията си.Контролът е върху разпространението и използването им- неправомерното разпространение е престъпление, не могат да бъдат доказателство в съда и т.н. Така че тук истинският въпрос е- КОЙ изнесе поверителна информация и какво наказание да му бъде наложено?
  —цитат от коментар 14 на klecho


  А бе как една дума в написаното от теб не отговаря на истината, конституцията, нормативната уредба. И така гордо говориш небивалици и глупости! Ти да не си живял досега в Северна Корея?

 27. 27 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":Ето, знаех си - Бойко имал желание, ама системата му пречела 10 години.А сега един цитат от безсмъртния сър Тери Пратчет: "А забелязахте ли всички тези възклицателни знаци? Пет са, нали? Сигурен признак за човек, който носи гащите си на главата. "Притеснителното е, че удивителните всъщност бяха 15...
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  Много го надценяваш този селгнин - откъде ще е чул за Тери Пратчет.

 28. 28 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Уволнявай, закривай, ликвидирай гербавата кочинка!
  —цитат от коментар 18 на Свинчуга


  Не е толкова лесно! Толупа свиква "опълчение" - не само от хранилката и "простите като него", но и бивши колеги от ъндърграунда.

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Къде е Барба Ганьос? Повдигнато ли му е обвинение?
  ПКП ще повдигне ли обвинение, или потвърждава че е ПКП?
  Какво повече чакаме от "Ало Ваньо!"?
  Разпореждането на парите от бюджета, като лични "джоб-парасъ", не е ли подсъдно?

 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darulio":Гледай да не получиш сърцетуп. Съдът няма как да има подобни пвавомощия, тези операции са тайни, обикновено за тях знаят 2-3 души. Поне шпионски филми не гледаш ли?Съвършено ми е безразличен както Борисов, така и мутрите около него. Единствено ме вълнува КГБ да не сложи ръка на българската държавност чрез Резидента и подобните му руски мекерета.Повярвай ми, ако имаш някакви материали злочестия, вината не е на Баце, а си е лично твоя.Чисто икономически, в идните месеци и години ще става по-лошо, не по-добре. Облегни се удобно назад и затегни колана.
  —цитат от коментар 19 на klecho  Какви шпионски филми те гонят. ФБР и ЦРУ. Разбираш ли какво значи национална сигурност и от какво се засяга тя? Ти изкара, че тия сума ти разрешения са издавани за случаи на шпионаж и тероризъм. През ден частната служба на Сараите (ДАНС) лови шпиони и предотвратява терористични актове!?
  Всъщност, специализираните съдилища издават разрешения за подслушване и в случаите на престъпления, които не засягат националната сигурност.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Очевидно трябва цялата процедура за издаване на разрешения за СРС да се прецизира и да се поставят контролни механизми за да няма злоупотреби.

  А също така да се въведат строги правила за отговорност при такива злоупотреби. Не само дисциплинарно уволнение, но и ефективна наказателна отговорност.

  Също така да се въведат изисквания за техническа регистрация за всяко използване на СРС, която да не може да бъде лесно манипулирана или унищожена, така че да няма повече "аз не знаех".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK