Няма начин за "добра ББР"

Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка.

© Надежда Чипева, Капитал

Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Служебният министър на икономиката реактивира обществения дебат с информация за отпуснати от Българска банка за развитие осем кредита на обща стойност от 946 милиона лева. Сумата им е достатъчно голяма, за да има и макроикономическо измерение - тя представлява 2,6% от всички кредити за нефинансовите предприятия към март 2021 г. и 3,5% от всички кредити над 1 милион лева.


Възмущението трябва да катализира смелост за промяна; иначе темата ще потъне в дребнава пикантерия, фокус върху засегнатите персони и откровен икономически популизъм. Към рисковете трябва да отчитаме и криминалната нишка, а в предизборна кампания изкушението да се правят разкрития за престъпления е голямо. Разбира се, лесно се забравя, че решаването на спорове за целесъобразността на икономическата политика в съда при водеща роля на прокуратурата е задънена улица - без да влизаме в дискусията за върховенството на правото и ефективността на правосъдието, само трябва да припомним, че
след няколко седмици се навършват 7 (седем) години от кризата с КТБ.


Съдейки по коментари и публикации на политици и икономически анализатори, потенциалът да се прави всичко друго, но не и дългосрочно и принципно разрешаване на казуса, е голям. Въпросите за "истинската" мисия на Българската банка за развитие са стрелба по движеща се мишена.


В нарочния устройствен закон за банката има за всекиго по нещо - всички най-добри пожелания за развитие, подкрепа, насърчаване са намерили своето място. Трябва "да се подкрепят малките и средните предприятия", но "да се подпомага и управлението на европейските фондове, проекти на общините", други приоритетни публични инвестиционни проекти, "стимулиране на износа", но и "технологичното обновление", че дори и "борба с регионалните различия".


Разбира се, наред с изброените все галещи ухото цели,


законът разрешава на банката да извършва и всички останали стандартни банкови дейности.


Така че на практика всичко може да бъде красиво пакетирано и поставено в някое от квадратчетата на така умело и широко дефинираната мисия на банката.


Търсенето на целесъобразност, ефективност и отчетност през стесняване, конкретизиране на обхвата на дейността са изначално обречени. На първо място, защото животът е сложен и стопанската дейност е съвкупност от операции, които трудно могат да се опростят без да се засегне същността на използвания бизнес модел. Вероятно това е мотивирало и толкова широкото описание на дейностите в закона и другите документи, управляващи дейността на банката.


След това дискусията продължава към въпроса дали да се ограничи кредитирането само до малки и средни предприятия, а пък заедно с това да се сложи и таван на отпускания кредит. Това отваря темата за свързаните лица - как се дефинира свързаност, как се доказва, кой има капацитет и отговорност да проверява, анализира и контролира.


За размера на предприятията пък можем само да кажем, че всеки средно грамотен счетоводител ще направи така, че столичен мол за половин милиард да изглежда като "средно предприятие". Както се разбра, може малко предприятие да получи кредит, за да купи по-голямо предприятие - очевидно банката се ползва и като финансираща институция за сливания и придобивания. Ще го забраняваме ли или ще пишем детайлни инструкции кога е допустимо и кога не е? И така нататък.


Очевидното решение


Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка. Основният аргумент, който винаги и навсякъде по света се прилага за съществуване на такъв тип кредитнна институция, е ограниченият достъп до финансиране на стартиращи и развиващи се компании. Но ако такъв разговор е имал някакво място през 1999 г. - когато е създадена Насърчителна банка - в средата на 2021 г. едва ли има смислен мотив за нуждата от държавна банка с активи от над 4 милиарда лева на кредитния пазар. Да припомним, че към края на 1999 г. общият банков кредит за нефинансовите предприятия е под 2,3 млрд. лева, а за домакинствата - малко над 500 млн. лева. Към март 2021 г. кредитът за бизнеса достига 36 милиарда лева, а за домакинствата - 26 милиарда.


Възможностите за достъп до финансиране при старт на малък бизнес са почти неизброими - от кредитни карти, през потребителски кредити, а за по-големи суми и кредити срещу ипотека. Ако към края на миналия век жилището на българското домакинство е неликвиден, "заключен" актив - жилищните кредити в края на 1999 г. са едва 84 млн. лева - то към март 2021 г. те са вече 12,4 млрд. лева. Предложенията държавна банка да се занимава с десетки хиляди кредитни молби за по 20-50 хил. лева заеми на малки фирми издават романтична наивност, но са далеч от стопанската реалност. Към март банките са отпуснали на предприятията над 136 хиляди кредита в размер до 1 млн. лева с обща стойност над 9 млрд. лева.


Излишно е да се заблуждаваме, че е възможен хибрид между схема за държавна интервенция и привидно пазарно поведение, въплътен в търговска банка. Иначе държавните помощи са фискален въпрос и трябва да се разглеждат като бюджетен ангажимент в прерогативите на Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Всичко ,което е свързано с държавно управление се разграбва ,всичко ,което е свързано с нашите данъци ,осигуровки , еврофондове също се разграбва ,липсва контрол ,липсват правосъдни органи ,липсва обвинение , затова всеки от нашите верни на червената партия другари може да си краде и източва на воля ,защото знае ,че няма кой да го хване и накаже ,източват най активно и банки и дори пенсионните ни фондове .

 2. 2 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  Някой ако се сеща за нещо работещо в държавата без да е схема да сподели.

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Банки, които се подмагат от държавата, издържат докато се спре помощта и започват да си търсят подарените кредити

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка”
  ——
  Ми тъй е, и от държава нямат нужда. Държавна банка са прави за да провежда приоритети на държавната политика. Па тая политика я четем секи ден у Дневник.

  Само тоя аргумент, че 4 милиарда не били пара в 2021 я гу устъй по-добре на някой като Бил Гейтс или Уорън Бъфет. Не тебе не ти гила

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Разстроено

  Създаваме с парите на матряла, за да просперира, ужким, после я продаваме. Що ми се струва, че това вече сме го гледали !!!

 6. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  При ГЕРБ e TAKA.
  ГАРАНЦИЯ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Замитаме следите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Чудесна идея опорочена от Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Уволненията в тази банка трябва да са само първа стъпка, някои хора трябва да влязат за дълго в затвора

 10. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":

  Не и при този каскет.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Още дядо Славейков е знаел и е казвал, че "Държавата пази само живото и имото, кесията и гъза - всеки сам."
  Вместо да ни пази от бандитите, у нас държавата си има банка, водна компания, строи пътища и детски градини, иска и собствени бензиностанции. Това, което й е работа не го върши, а се занимава с уж "бизнес". Резултатът - налице. Повсеместна корупция.
  Има ли още дървени глави, които да не са вденали защо е така?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не само при Герб, този модел се започна от Костов и продължи при всички следващи, включително и Герб

 14. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, по спомен общо прокурорите са 1800, все ще се намерят достатъчен брой да свършат, каквото трябва. Особено, ако шайката е загубила влиянието си върху МВР и служите.

 15. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#14] от "ggot":

  Не е умно да се споменава далечното управление на Костов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#13] от "simval":

  Комунизмът продължава, щом държавата разпределя благата. Икономиката ни е в ръцете на фирми, финансирани от държавата, регистрирани от частни лица поставени от държавата. Целият преход в сведе до това и непрекъснато се раздават предприята, еврофондове, кредити от държавни банки и т.н.

 17. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не е далечно, щом още оказва въздействие върху икономиката

 18. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#15] от "nij50393132":

  Като съдя по делата им не съм оптимист. Както и по делата на ВСС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#18] от "ggot":

  по-добре е да се съсредоточим върху престъпниците на днешния ден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Винаги когато БСП е на власт се фалират банки и се разграбват, сега е ред на ББР.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 22 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз съм по-оптимистично настроен, но и да не забравяме, че в рамките на МВР могат да бъдат провеждани разследвания. Има достатъчно ресурс в Икономическа полиция, който да им вгорчи живота на тия. А обещанието за прозрачност - разбирай прдоставяне информация на медиите - ще им бръкне знаеш къде.

 22. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз съм по-оптимистично настроен, но и да не забравяме, че в рамките на МВР могат да бъдат провеждани разследвания. Има достатъчно ресурс в Икономическа полиция, който да им вгорчи живота на тия. А обещанието за прозрачност - разбирай прдоставяне информация на медиите - ще им бръкне знаеш къде.

 23. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Проблема не е банката , а икономическия модел .. След тридесет години в пустинята , пак сме в началото ..Докато онази система създаде активи , които 30 години делим и препродаваме . Ако съдбата реши отново да има нов модел - активи няма , а опустошена природа, демографска катастрофа все по малко желание да се идентифицираме с България.....Големият проблем на сегашното време е СИЛОВОТО налагане на модели , прекъсвайки пак силово всякакви други икономически модели. Налагането на ДИВ варварски капитализъм от ПРИМИТИВЕН ТИП доведе до всичко това. Какво не е ясно ?
  Виждаме капиталистите на България ( Илчовски ,Ангелов) ! Виждаме банкерите на България ( Вутов , Ц.Бориславова, П.Славова , Мавродиев.......) ! Виждаме чиновниците на България (всички силови структури , министерства, агенции ) !! Няма нищо ДОБРО в това . България деградира и умира ...

 24. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " За размера на предприятията пък можем само да кажем, че всеки средно грамотен счетоводител ще направи така, че столичен мол за половин милиард да изглежда като "средно предприятие"

  Въпросът е какво става, след като измамата лъсне ? Какви са последствията ? Кой влиза в затвора ! Другото е пределно ясно !!! То и една подпорна стена у нас стана на хотел !!!

 25. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#21] от "Корки":

  Нали вожда каза, че ни е вкарал лично в чакалнята и банковия съюз и вече банки не могат да фалират?

 26. 27 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Смяната на нашите с вашите не подобрява положението на хората, които не са на държавната хранилка.

 27. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#27] от "ggot":

  Кражбите на шайката са го влошили, сега спират и положението на хората се подобрява.
  Простичко нали?

 28. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Възможностите за достъп до финансиране при старт на малък бизнес са почти неизброими - от кредитни карти, през потребителски кредити, а за по-големи суми и кредити срещу ипотека."

  Ммдааа......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  СГ Груп също предоставя, все пак получи 75 млн от ББР именно за това, е лихвата е малко "приятна", ама какво пък достъпът е бърз и лесен.

 30. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Правилното е, при Герб БЕШЕ така...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Аз се чудя герберастията защо квичи толкова много, в крайна сметка правителството ще им прочисти партията, което те явно не могат да направят сами и ще останат една компактна политическа сила, е вярно извън парламентарния живот, ама поне няма да се срамуват.

 32. 33 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Весело

  Ами закривай бе!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 33. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#27] от "ggot":

  Напротив. Ако се разтури порочния крадлив модел на ГЕРБ и Шайката има шанс и за държавата и за хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Използваш минало НЕсвършено време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  При много по-тежки условия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#30] от "nij50393132":

  Имало е РЕСТО 30% СПОРЕД запознати в определена посока.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тоест ИПИ предлага абсурдни решения?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До тук времето е стигнало да проверят топ 20 или топ 50 от кредитите. Като проверят всички, процентът на кредитите на четиримата през малки свързани фирми ще се окаже много по-голям.

 39. 40 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Възможностите за достъп до финансиране при старт на малък бизнес са почти неизброими - от кредитни карти, през потребителски кредити, а за по-големи суми и кредити срещу ипотека."Ммдааа......
  —цитат от коментар 29 на дерибеев


  С финансиране с кредитна карта сигурно говорим за бизнесче на сергийка.

 40. 41 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#13] от "simval":
  Това е “дясно управление” според едно нещо от Банкя и тия които го създадоха….

 41. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Дневник стига сте манипулирали! М-р Петков ясно каза, че са раздавали незаконно кредити на големи фирми!

 42. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Според мен би било добре да се публикуват още няколко снимки заедно с тази горе. Например на някоя от структурите на Министерството на труда и социалната политика (на бюро по труда или на АСП), на някоя от областните дирекции на МВР или на някое поделение от Българската армия. И по външния вид на тези институции ще се разбере истинското състояние на държавата, каква е ББР и защо останалите споменати и неспоменати от мен тънат в разруха и мизерия.

 43. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#38] от "дерибеев":

  Лобистки в полза на другите банки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 45 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Домусчиеви имат отпуснати кредити от банки от 5 континента, но явно тези от ББР са най-изгодните, пък и не е ясно дали ще се налага да се връщат.

 45. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Да се надяваме че от глупост нещата са направени по този начин и предстои да бъдат поправени.Дано да няма корист,което предполага съответната съпротива срещу правилното решение.

 46. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Мисля, че да се забравя извършеното през целият ИМ преход, неможе да се компенсира с една мижава ББР.......( евентуалните избори се очертават кардинално важни за България, а след тях има за какво още да се мисли.......).

 47. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#14] от "ggot":

  Я пак ни обяснете за Костов?

 48. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Той ли е виновен за несъвършенствата на българският език?
  Ако "е било така", то топва ще означава, че това време завинаги е свършило. Само че Герб все още е първа политическа сила и не се знае дали и на следващите избори пак няма да спечели. Та не върви да използваш минало свършено време. А като използваш "беше" както вие отбелязахте пък се получава минало несвършено време.
  Българският език е доста неработен език. С него не се работи, по него не се работи. А кой трябва да работи? Писателите. Като няма кой да пише на даден език и той не се развива. Не говорим за някакви си там писатели, а говорим за някакви наистина писатели, т. е. гении. Ами няма ги. Преди 1944 г. езикът е бил повече развит и е можел да предава повече неща отколкото сега. Но тогава все пак е имало писатели.
  Затова повече ми харесва да чета книги със старата орфография. Разбирам повече.

  ДБ=БКП
 49. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Иначе коментарите са типични за протестиращите, Кмета комунист станал костовист (политическата конюнктура го налага, а те комунистите са свикнали да са безпринципни).

  ДБ=БКП
 50. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Още веднъж обръщам внимание, че за разлика от кредитите, никой не обръща внимание на депозитите на ББР. Откъде 4 милиарда депозити, след като не предлага влогове на физически лица? Бръкнете там, да видим, дали няма да излезе ЕСО, РВД, АЕЦ Козлодуй, ВМЗ Сопот? ББР, подобно на КТБ, е само трансмисията, през която едни хора са заставени на складират пари там, а други - да идват да ги вземат и да ги носят в Банкя и Бояна.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 51. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  До коментар [#51] от "cinik":

  "КТБ, е само трансмисията, през която едни хора са заставени на складират пари там, а други - да идват да ги вземат и да ги носят в Банкя и Бояна."

  Абсолютно същата схема.

  ББР не е създадена, за да подпомага "малкия и средния бизнес", а за да източва парите на държавните предприятия в джобовете на такива като Вълка, Пеевски Иван Пилето и братя Гелови.

  А, както сподели непредпазливо Димитър Ламбовски пред включен микрофон, 30% са били отчислявани директно за чекмеджето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 53 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  С дже думи ще се опитам да обшсня защо тези хора, от правителството, не са българи и не служат на България.
  Българина по принцип не прави нищо с хъс, визия за бъдещето и емоция, освен когато взима нещо чуждо, което въобще не му принадлежи, когато измества титуляра без право – краде жената на друг, краде чужда собственост, когато измества някой от поста му и ... така до безкрай.
  Тези хора от правителството са откровени комунисти-русофили и не подготвят България за изборите през юли, а за изборите за президент и така са се развъртели и са вживяли в ролята си, че накараха и най-големите им довереници да се осъмнят!
  Големия проблем обаче е, че те се държат като хора, които са получили 65 % от гласовете на народа и ако за три месеца не оправдаят доверието ще ги обесят или няма да вземат парите..., А ВСЪЩНОСТ ЗА ТЕЗИ НИКОЙ НЕ Е ГЛАСУВАЛ. ЗА ТЕЗИ НЕ Е ДАДЕН И ЕДИН ГЛАС. ЗАД ТЯХ НЕ СТОИ ЕДИН ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, ПРЕД КОЙТО ДА СА ОТГОВОРНИ!!!

 53. 54 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Напълно споделям професионалното (както обикновено) мнение на Лъчезар Богданов.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 54. 55 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Весело

  Още веднъж обръщам внимание, че за разлика от кредитите, никой не обръща внимание на депозитите на ББР. Откъде 4 милиарда депозити, след като не предлага влогове на физически лица? Бръкнете там, да видим, дали няма да излезе ЕСО, РВД, АЕЦ Козлодуй, ВМЗ Сопот? ББР, подобно на КТБ, е само трансмисията, през която едни хора са заставени на складират пари там, а други - да идват да ги вземат и да ги носят в Банкя и Бояна.
  —цитат от коментар 51 на cinik


  https://bbr.bg/media/documents/bdb-fs-2018-bg-sep_wduqkIp.pdf
  стр. 111-118

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 55. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  “Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка. ”

  То, данъкоплатците и бизнесът нямат нужда и от данъци, ама плащат. Въпросът е дали Държавата може или трябва да играе ролята на “добър стопанин” като реализира максимална печалба от най-печелившата дейност - банковата. Все пак различните собствености (държавна, частна, обществена) са равнопоставени. Защо само едни да са привелигировани да “бъркат в кацата с мед!?

 56. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  "Възможностите за достъп до финансиране при старт на малък бизнес са почти неизброими - от кредитни карти, през потребителски кредити, а за по-големи суми и кредити срещу ипотека."
  По-голяма глупост от това изречение не бях чел никога през живота си. То само по себе си съдържа няколко нива на глупост, като ипотечен кредит е единственото нещо, което се доближава до вярно. Кредитната карта няма да я коментирам, ако някой реши да си финансира бизнеса чрез кредитни карти, трябва незабавно да бъде хоспитализиран в някой психодиспансер.

 57. 58 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка.
  __________________________________________________________

  Много прибързан анализ на някакво НПО?

  Интересното е, че в Германия има подобна държавна банка и тя функционира безгрешно! Защото понякога нормалните банки не са настроени да покриват рискови инвестиции, които обаче са стратегически за държавата!

 58. 59 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Г-н Богданов, като сте казал А, кажете и Б - спиране на всякакви държавни и европейски субсидии към частните банки и ако гражданите тръгнат да си теглят парите от банките, държавата да не налива никакъв държавен ресурс в спасяването им. Така съм съгласен - да оставим "невидимата ръка на пазара" да си върши работата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 60 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  До коментар [#1] от "edin drugii":При ГЕРБ e TAKA.ГАРАНЦИЯ!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА

  До коментар [#6] от "442":Замитаме следите.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА

  Чудесна идея опорочена от Шайката.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмета както винаги с по 3-4 лаконични коментара, изстреляни един след друг като с калашник?

  Германия имат подобни банки и то не една, а всяка провинция по 1! както вече написах подобни банки са жизнено необходими, за да се финансират проекти от значение за държавата!

 60. 61 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#24] от "dejmos":
  браво, днеска хубаи, сериозни и полезни коментари - и на деймос и на ггот. Само да добавя 2-3 важни неща:
  а/ статийката е доста манипулативна - тя се оптива да измести дискусията - а в момента дискусията е, че ББР изобщо не пълни мандата си, че дава пари само на мошеници и олигарси, че там се върти корупция и пр. това е ясно, трябва да бъде официално разследвано, и най-важното отговорните хора да бъдат най-сетне наказани - от Надзорния съвет, до директори и всички по йерархията
  б/ може да има дуржавна банка, която да помага в определени случаи - н всичко трябва да е супер иясно и транспарентно ! и контроламного строг но и самия той прозрачен. много е лесно, ама нарочно не искат да го направят...

 61. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#57] от "uq":

  “По-голяма глупост от това изречение не бях чел никога през живота си. То само по себе си съдържа няколко нива на глупост, като ипотечен кредит е единственото нещо, което се доближава до вярно.”

  Ами “аналът” един пирон не е ковнал, една гайка не е произвел, един “код” не е написал, нито е продал нещо. Прост лапач на грантове по зададена “права линия”.
  И ипотечният кредит, жилищният, не е средство за финансиране на бизнес. Ако имаше два ганглия в тиквата, щеше да знае, че смесването на собственост на физическо лице и фирмена собственост се брои, може да се брои за данъчно престъпление. Отделно, че собствеността на физическо е на един режим (съдия-изпълнителят не може да вземе всичко), а на търговското дружество, с ограничена отговорност до размера на капитала (два лева за регистрация на фирма), е коренно различен.

 62. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#13] от "simval":


  “Има ли още дървени глави, които да не са вденали защо е така?”

  Има - погледни се в огледалото! Живеете в 19 век на дядо Ви Славейков, а искате да ползвате технологиите на 21 век. Не “дървена глава”, а цепиница мухлясала! И не аз съм апологет на “публичното-частно партньорство”, но дървените тикви под такова парньорство разбират “приватизиране на печалбата, обобществяване на загубата”.

 63. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#59] от "Darkman":


  “спиране на всякакви държавни и европейски субсидии към частните банки и ако гражданите тръгнат да си теглят парите от банките, държавата да не налива никакъв държавен ресурс в спасяването им.”

  Вие искате да закриете цялата банкова дейност! Тя, априори, съществува на безвъзмездна държавна помощ - от overnight кредитирането със стократно по-ниска от пазарната лихва (в момента дори и отрицателна лихва) до дарените комисионни при плащания към и от бюджета (данъци, осигуровки, пенсии, обезщетения).

 64. 65 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Това е прекрасен пример как една държавна структура не сама не стимулира, а пречи на икономиката, генерира корупция, използва се за политически цели.,Авторът ясно е обяснил, защо с бюджетни пари не може да се прави ефективна икономика.

 65. 66 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Хунтата на Радев повдига много нови въпроси и на първо място е въпроса за тоталитарния човек и неговот място в новото либерално време и пространство. Затова е добре да кажем, че тоталитарният човек е много ощетена личност – не стига, че не обича Бога и често е арогантен, надменен и атеист, но внимание, на него му липсват правилните емоции или както някой би забелязал, има ниска или пълна липса на емоционална интелигентност, което е правило за този тип хора!

 66. 67 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#24] от "dejmos":

  "Онази система", т.е. победилият социализъм, според другаря Живков, също стартира с грабеж. Чували сме от родителите и дядовците как е ограбено селото с насилствено влизане в ТКЗС, с непосилни наряди, с тормоз над "кулаците". В Северна България са карали частниците, т.е. селските стопани извън червените кооперации, да произвеждат и предават на произволни цени примерно ориз и памук. Не са се сетили да искат банани! И хоп селянинът зарязва всичко и почва работа за червената държава. Наглост! Или друг клон на икономиката - индустрията е национализирана, цялата. Това не е ли грабеж? След усвояването на тези фондове (така другарите наричаха производствените средства) следва паразитиране на гърба на Големия брат - СССР. Най-фрапиращ е случаят с реекспорта на нефт, купуваш от баламите (в случай - руснаците) нефт, който реално не ти трябва, и веднага го препродаваш на западния пазар. Фалитът на Народната република (хем народна, хем република - толкова им е стигал акълът на другарите) в края на 80те се дължи на две причини - залезът на българското село, и на отрязване на тарикатските схеми от страна на Големия брат.
  Ако погледнем по-назад, към времето след Освобождението, веднага се вижда как българите гледат на държавата - една голяма хранилка, където се уреждаш след победата на твоята партия. Уреждаш и родата, и децата, ако може и внуците. По някое време се появяват нови мераклии, и животът става черен, пъдят от хранилката! Идеологията въобще не играе роля, тя е за парлама. Един вид зрителна измама за глупаците.

  master
 67. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#67] от "gigabyte":

  Какво точно искаш да кажеш ? Избий си малко от главата ..грабежи ,изнасилвания и друга либераст ... шитня.
  Какво имаме към 1990 ..... ??
  - 9 милионна
  - 24 в света икономика
  - 10 световна спортна сила
  - образование на което завижда Тачър
  - добро обществено здравеопазване
  - Практически над 60% от населението може да се определи като средна класа
  - вид културен разцвет ...
  - високо и добро самоùвстве на българите. Да смитахме (грешно) германци , французи за по богати , щастливи и тн . В рамките на СОЦ. лагера не отстъпвахме на никого , а всички наши съседи възприемахме като по низши , по бедни , по не културни .
  Тук обаче на става дума за носталгия , а за правилно прочитане на страницата от миналото. Според " отрицание на отрицанието " ( основните закони на диалектиката) следва социализъм 2.0!! Това няма общо с твоите емоции , това е закон....Колкото по бързо се ориентираме в това това нещо , толкова по -големи са шансовете да запазим България ..

 68. 69 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#68] от "dejmos":

  Психопатите в България нямат край! Искаш ли да станеш за смях, ако искаш кажи ми една тема от споменатите и да я започнем!

 69. 70 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#69] от "konservator.bg":

  Давай ! :))
  Кажи ми колко язовира построи КАПИТАЛИЗМА и колко социализма ?
  Колко километра енергийна мрежа - високо /ниско напрежение е направил КАПИТАЛИЗМА и колко социализма ? ?
  Колко ЖП километри железопътна инфраструктура ?
  През 1990 произвеждахме :
  2.6 мил тона минерални торове
  1.2 мил тона калцинирана сода
  650 хил тона пластмаси
  20 хиляди тона препарати за растителна защита
  99% от от всички семена ...
  600 000 тона месо спрямо 80 000 тона сега на година
  1990 г. сме 780 xиляди тoнa дoмaти. изнacяли 70 xил. тoнa бeлeни дoмaти, 160 xил. т пpecни и 100 xил. т дoмaтeн coĸ.
  Оффффф не ми се играе играта обучавай гербунгел ...

 70. 71 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Като собственик на малък бизнес съм напълно съгласен. За различни проекти сме разглеждали възможности за частно, държавно и европейско финансиране. В крайна сметка избрахме да работим с най-обикновени банкови кредити. Дори безвъзмездните средства излизат по-неизгодни, ако сметнеш загубата на ефективност и потрошеното време и нерви, за да покриеш всички условия. И за Ковид помощи не сме си помисляли да кандидатстваме, въпреки намаления оборот за 2020.

  Damnant quod non intellegunt.
 71. 72 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Герболяка се опитва да си създаде бизнесмени както бесепето раздаваше куфарчета....ама бесепето ги раздаваха барем на хора с повече от две мозъчни гънки, докато герболяшкият "бизнес" е супер нефелен и като свърши цицата всички ще окапят скоростно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  "А, както сподели непредпазливо Димитър Ламбовски пред включен микрофон, 30% са били отчислявани директно за чекмеджето."


  И се гордееш със себе си нали! Толкова плоски лъжи само ти имаш право да презентираш тук. Щото никъде другаде няма да фанат дикиш.
  Коя банка има повече от 30 % печалба, та да "снася" на вожда 30 % от сделките???
  Ти у ред ли си , на апчета ли си, или на други субстанции???
  Как не ви минава през акъла(ако го имате) че и нормални хора ви четат простотиите???

 73. 74 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка.__________________________________________________________ Много прибързан анализ на някакво НПО?Интересното е, че в Германия има подобна държавна банка и тя функционира безгрешно! Защото понякога нормалните банки не са настроени да покриват рискови инвестиции, които обаче са стратегически за държавата!
  —цитат от коментар 58 на Дария Колев


  Рисковите инвестиции не са за държавата с парите на данъкоплатците, те са за рисковите инвестиционни фондове с частни привлечени средства, където и доходността е по-голяма заради премията по риска.
  За стратегическите си инвестиции държавата си има специални пера в бюджета и европейски програми и грантове.
  На държавата й стига централната банка да провежда паричната политика и не й трябват държавни търговски банки.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 74. 75 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":При ГЕРБ e TAKA.ГАРАНЦИЯ!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  При всички би било така. Цитат от статията:

  Време е за просто, принципно и дългосрочно решение - българските данъкоплатци и българският бизнес нямат нужда от държавна банка.

 75. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#64] от "wanderer":

  прекрасен отговор, ама що не им обясните и другите неща , дето тия отворковци си нямат и малка представа.
  Не че ще ви разберат, ама има хора дето вдяват малко от банки, та за тях поне...

 76. 77 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#68] от "dejmos":

  какво имаме в 1990- една фалирала държава!
  Това имаме след 1989.
  От 86 до 89 година магазините бяха празни и единственото нещо в тях беше консерва домати.
  Ако си малък и не помниш , да ти обясня - за цветен телевизор на цена 1200-1300 лева се чакаше на денонощна опашка поне 3 месеца, и не беше гаранция .че ще докарат олкова броя, колкото са виселите на опашката.
  Кажи нещо за колите - как ти взимаха 25 % от цената (1500 лв , за най скъпата кола около 8 бона, ама ладата беше 6 000. )
  Кажи за апартаментите.
  Кажи нещо за заплатите- 200 лева средна заплата в тия години (86-89).
  как се издържаха хората с тея пари - ми за ядене ги даваха , щото нищо друго не можеха да си купят.
  Можеха, ама с $ и със очакване на икономическа милиция да дайде и да те пита - те това от къде го взе???
  Щото и такива случаи имаше, ама по доклади на шпиони, доносници на ДС.
  Ма сега са добрите шпиони....

 77. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#77] от "amanotwas":

  Тия клишета се повтарят 30 години...Сега ще чуете МАСИРАНО и точно истинските цифри , а не на бивши преподаватели по комунизъм станали либераст..
  Не заради сантимент , а защото това идва - държавен капитализъм 2.0 . За 35 години имаме :
  капиталисти като Ангелов /Илчовски
  банкери като : Мавродиев , Вутов, Славоава ,Искров
  тъпи калинки като : цялата администрация
  защитници на държавата като : Гешев
  Охранители като: Делта гард и Ипон
  Тази система фалира ...:)

 78. 79 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#70] от "dejmos":Давай ! :))
  Кажи ми колко язовира построи КАПИТАЛИЗМА и колко социализма ?
  Колко километра енергийна мрежа - високо /ниско напрежение е направил КАПИТАЛИЗМА и колко социализма ? ?
  Колко ЖП километри железопътна инфраструктура ?
  През 1990 произвеждахме :
  2.6 мил тона минерални торове
  1.2 мил тона калцинирана сода
  650 хил тона пластмаси
  20 хиляди тона препарати за растителна защита
  99% от от всички семена ...
  600 000 тона месо спрямо 80 000 тона сега на година
  1990 г. сме 780 xиляди тoнa дoмaти. изнacяли 70 xил. тoнa бeлeни дoмaти, 160 xил. т пpecни и 100 xил. т дoмaтeн coĸ.
  Оффффф не ми се играе играта обучавай гербунгел ...
  ____________________
  Ало, ти да не си на партийно събрание, а спри се малко, че почна да ни притесняваш! НА теб кой ти ги е разказвал тези глупости! Ти знаеш ли, че България е фалирала три пъти само до 1989 г. не говорим за този след 1989 г. (линк: https://ekipbg.com/faliti-nrb/ ). Ако искаш ще ти изпратя линкове на книги с изследвания и документи ...
  Вече звучи много несъстоятелно "Това, което Живков е построил вие не можете да го боядисате", защото аз на това отговарям "Виж листата на една топола и се опитай да ги боядисаш отвсякъде и ако въобще успееш някога, след два месеца те са на земята, безполезни, пожълтели и превърнати в пръст! Така е с икономиката на социализма – безполезна, ненужна руина, която поглъщаше кървавия труд и пот на идиотите, които бяха забравили, че са хора, камо ли да мислят! Най-страшното нещо е да си щастлив по време на тоталитарен режим, това означава, че са ти отнели чувството за свобода, достойнство, чест, виталност, по-добре е да си нещастен, защото ще си по-жив!
  Виж, ако си искрен и търсещ човек, което е трудно да си представя, но все пак ще го допусна, заради възможността на всеки да избира и да се променя ще ти кажа "спри се", защото това което си написал е като "изнесените компютри до Япония, които не били компютри, а компоти и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали, защото били развалени"! Лесно е да се види къде е била България по това, къде е С. Корея днес, та дори и Русия – ние имаме по-висок БПВ на глава от населението, при положение, че имат всички ресурси на света и пак тънат в безпътица и беднотия за сметка на шепа олигарси и източвачи на икономиката им.“


 79. 80 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#78] от "dejmos": "Тази система фалира ...:)"
  ––––––––––––
  При капиталзима, ако нещо фалира, често не разбираш, защото всички останали живи за един ден му се наместват вурху бизнеса и продължават напред и това е добре, защото в пазарната икономика това е очистващо и обновяващо – всички, които не са конкурентноспособни отпадата, а не като СОЦИАЛИЗъМА – предизвестен и планиран крах, който по думите на дватама най-големи негови лидери Т. Живков и П. Младенов е "Едно недоносче", "докарано до тежки деформации, и широко ширеща се корупция" (обединен цитат от двамата)

 80. 81 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#79] от "konservator.bg":

  Значи пропаганда :)) Това е школата на научния комунизъм ... Липса на елементарен логика и теория :) Там ще си останеш в КИРЕЧА, никога няма да разбереш защо социализма към 2021 в Китай , победи пост капитализма ...Какво общо има тук полит икономията ? Защо пък българския капитализъм не произвежда , а чака от държавата да му даде пари...:)

 81. 82 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#80] от "konservator.bg":

  А, значи корупцията в онова време :)) Тя е микроскопична пясъчника спрямо корупцията СЕГА :) Корупция в Китай няма ...:)

 82. 83 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#81] от "dejmos": "никога няма да разбереш защо социализма към 2021 в Китай , победи пост капитализма."
  ––––––––––––
  С какво победи, бе! Ако 200 милионата армия "крепосни селяни" поискат заплати и условия на труд – всичко приключи. Тези хора живеят в интернати и работят за купа ориз на ден. Средната им класа работи за петдесет цента до един щатски долар на час. На месец тя е от 80 до 160 долара. Ако света реши да спре да им дава работа са фалирали за 2 месеца, ако ги "ударят" за авторски права са фалирали за 3 месеца, ако ги подкарат за граждански права и свободи, ако ги подкарат за кражба на интелектуална собственост приключват завинаги! Но лицемерния Запад си партнира чудесно с Китай – баснословни печалби за сметка на ултра ниска себестойност! Не знам какво да ти кажа, но с тези познания и хъс ставаш за дружинен секретар в ДКМС!

 83. 84 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#83] от "konservator.bg":

  Друсаш се с нещо и четеш неща преди 30 години . Не разбираш бъкел от това което искам да ти кажа :) Стой си там .., такива "пазарни" хора трябва да управляват , за да ни е по лесно ... :))

 84. 85 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Привилегиите на комунистите изглежда са се запазили и след 1989 г. под формата на кредити за обръчите от фирми, раздавани от държавната банка.

 85. 86 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#82] от "dejmos": А, значи корупцията в онова време :)) Тя е микроскопична пясъчника спрямо корупцията СЕГА :) Корупция в Китай няма ...:)
  ––––––––––––––
  Това не си го чувал, затова записвай:
  Знаеш, че комунизма пропагандира свобода, равенство, братство и за да могат да заобиколят тази несъстоятелност, заради висшата прослойка (номенклатурата да може да има всичко и да си позволява всичко, а робите да живеят в Люлин, Дружба и кварталите) влизат в сила ПРИВИЛЕГИИТЕ и корупцията, но тя е позволена само за висшите кръгове за другите са лагерите и затворите – само за един виц или едно невнимателно подмятане за режима! както знаеш в тоталитарните държави корупцията официално не съществува, защо тя е възможна само в свободно общество, където хората могат да избират и където медиите могат да изнасят фактите! Корупцията е била ограничена само сред висшите среди, защото те държавата си я смятат за тяхна собственост! В социалистическия затвор няма как да имаш яхта, можеш да имаш 5 апартамента и 5 вили, ако си член на политбюро и една две лади, волги и държавна кола..., но най-страшното е, че си несвободен сатрап на несвободни поданици!

 86. 87 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#84] от "dejmos": Някой като се друсат стават по-продуктивни, но ти каква файда имаш от този форум – само се излагаш! По-добре ходи си изстискай пъпките, това ще е по-полезно за теб!

 87. 88 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  По едно време бяха пощуряли да правят държавна верига бензиностанции.
  До къде ли са стигнали?
  Със сигурност само са опънали парите, а насреща -- нищо.

 88. 89 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално
  До коментар [#64] от "wanderer":

  Може да не е лоша идея, да се закрие. В този си вод на съществуване само проблеми създава и то огромни, един хард рестарт няма да навреди...

 89. 90 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#79] от "konservator.bg":

  Защо си хабиш времето да се занимаваш с подобни хора?

 90. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#62] от "wanderer":

  Абе и на тебе не ти е баш ясна постановката ама както и да е. Никакво данъчно престъпление няма, първо, дружеството с ограничена отговорност не е единственият вид юридическо лице, има ЕТ, СД ....
  После, има нещо, което се нарича апортна вноска, после можеш да изтеглиш кредит и да вкараш парите като заем на компанията или като увеличение на капитала варианти има, просто е много рисковано и лихвата ще те закопае, особено ако иде реч за малък бизнес - магазин, ресторант, ателие за услуги, някакво дребно производство..

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 95 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#48] от "Роси":

  Лицето доктор Иван Костов е изключително отвратителна личност,чиито унищожителен ефект върху нашата страна тепърва ще бъде оценяван. От насочването на социалните помощи изцяло за циганите, през централизацията на бюджетите оставили местните власти без средства до харизването на централите от Марица изток на чужденци и Нефтохим на руснаците. Кражбите ала БГА Балкан по приватизацията са само върхът на айсберга. Обезбългаряването на България в значителна степен се дължи на политиките започнати от въпросното същество. Така че ще споменаваме и него и цялата му рода по женска линия още дълго.

 95. 96 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#95] от "Vassil Stoychev":

  Лицето-лузер Васил Стойчев е класически пример за манипулатор от средите на болшевиките и за непримирима про-комунистическа демагогия и популизъм, чрез които се опитва, без никакви факти, да ви въведе в измама и заблуда, повтаряйки стари, неверни и до болка превъртани обвинения към най-успешния ни политик след промените! Въпреки че уж дава някакви конкретни примери, той не уточнява, че Иван Костов е най-разследвания човек и е оправдан по всички съмнения и обвинения от комунистическия български съд и от историята! Този измамник и хитрец се опитва да привлече за свой съюзник и историята, в която е провидял в бъдещето и е прочел нейното клеймо към Костов, така както това правеха и онези които мразеха и убиха най-големия държавник в българската политика Ст. Стамболов! По същия начин съдеха в Народния "съд" и така вкарваха хора в лагерите за една изпусната дума!
  КОЙ Е ИВАН КОСТОВ ПО–НАДОЛУ


 96. 97 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Кой е Иван Костов?

  – Иван Костов е прикрит комунист!

  – Е, защо тогава ченгетата (ДС), социалистите и комунистите не го харесват. Един не го защити и не каза добро дума за него и никой от тях не го припозна като техен, напротив всички ченгета треперят и още сънуват кошмара "още един негов мандат".

  Какво стана след него?

  На власт дойде Симеон II. Каза, че летвата вдигната от Ив. Костов е много висока. Обеща ни оправяне след 800 дни и се провали тежко като ни обвини, че сме с "объркан" чип.

  След това дойде Тройната коалиция в състав БСП, НДСВ и ДПС. Тук е добре да се съсредоточим във факта: няма комунисти, няма царе, няма турци – всичко е забравено и се управляваха на принципа тюрлю гювеч.

  След това дойде ГЕРБ, лидерска партия начело с Бойко Борисов. Вие кажете как се справиха, аз мисля, че се провалиха тотално. Кой е Бойко Борисов бивш кадър от Школата в Симеоново. Охранител на Тато и свързан с мутрите. Единственият министър-председател заловен в престъпление, от което не последва нищо освен смъртта на Мишо Бирата и на жена му. Но пак е сто пъти по-добър от комунистите, като тях никой не може да руши!

  – Това значи "всички са маскари"!

  – Не бих се обзаложил за това, защото през 1997 начело на държавата застана един човек, който не бе антикомунист, но беше готов да я носи на гърба си.

  През 1997 г., след сериозна икономическа криза, довела държава до агония и колапс – хиперинфлация невиждана досега – правителството на Българската социалистическа партия (БСП) с министър-председател Жан Виденов пада от власт в средата на мандата си от 4 год. На последвалите парламентарни избори Обединените демократични сили (ОДС) — коалиция, водена от Иван Костов, печели мнозинство в българския парламент, и той заема поста министър-председател на Република България.

  Кабинетът е изправен пред трудната задача някога да започнат реформите, които бяха неизбежни, но заобикаляни като дявол от тамян, от всеки преди това, та до ден днешен! Да започне икономическото и социално обновяване на България. Костов е първият министър-председател след 1989 г., който остава на поста за пълен 4-годишен мандат. Правителството на Иван Костов стабилизира финансовата система, въвеждайки режим на валутен борд, провежда мащабна, повсеместна приватизация* и поставя началото на период на устойчив икономически растеж.
  – Защо тогава като не харесаха това, което направи Ив. Костов не направиха нова по-добра реформа и днес да имаме 2000 Е заплати и пенсии!

  – Не ме размивайте, повече никой няма да се опита да прави реформи, защото няма да му го простят! Българина не обича реформите, иска да заспи и да се събуди променен – богат, красив и умен!

  – Сега вие ме разсмяхте за малко и ме натъжихте за дълго.

  –––––––––––––––––
  Когато попитаха финансовия министър в правителството на М. Тачър за философията на проведената от нея мащабна приватизация той отговори:
  "М. Тачър искаше само едно, да продаде или дори да подари предприятието, стига то да не в тежест на хазната.'

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK