Изчистването на избирателните списъци не е въвеждане на ценз

"Има райони в страната, където регистрирани по постоянен адрес, но неживеещи в страната, излиза, че упражняват избирателното си право. Тоест някой вместо тях гласува на изборите."

© Юлия Лазарова

"Има райони в страната, където регистрирани по постоянен адрес, но неживеещи в страната, излиза, че упражняват избирателното си право. Тоест някой вместо тях гласува на изборите."В интервю за БНР Атанас Славов, преподавател по конституционно право и депутат от "Демократична България" в 45-ото Народно събрание, коментира въпроса дали изчистването на избирателните списъци от хора, които не плащат своите данъци в страната, е вид ценз. Поводът е новината, че на заседание на правителството финансовият министър Асен Василев е предложил да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.


Конституцията не предвижда въвеждането на каквито и да било цензове. А ограничаването на избирателното право на гражданите, които не са си платили данъците, е вид ценз. Това би ни върнало в XIX век, дори по Търновската конституция няма такова ограничение. То не е част от нашата демократична традиция и за мен е немислимо.


На второ място, не мисля, че служебното правителство под каквато и да е форма е предложило нещо такова. Ако прочетем протоколите от заседанието на Министерския съвет, въобще не става дума за ограничаването на избирателното право на гражданите, а става дума за това да се интегрират базите данни на различни институции, така че наистина да се изчистят избирателните списъци. Но това е нещо съвсем различно.
Интегрирането на базите данни е с цел да няма лица, които трайно не живеят в страната, те да отпаднат от избирателните списъци, така че да не се злоупотреби с тяхното правото на глас. Тъй като и по данни на неправителствени организации има райони в страната, където регистрирани по постоянен адрес, но неживеещи в страната, излиза, че упражняват избирателното си право. Тоест някой вместо тях гласува на изборите и това се отчита като резултат. Тези изборни нарушения трябва да бъдат прекратени. В този смисъл е предложението на обсъждането в Министерския съвет. Не става дума за ограничаване на избирателните права на гражданите.


Не мисля, че в момента могат да се правят каквито и да било промени в начина на организацията на изборите и съставяне на избирателните списъци, защото това е въпрос, на първо място, на законодателна уредба. А при дебатите за приемането на Изборния кодекс в новия му вид бяха предложени различни начини за изчистване на избирателните списъци. Единият беше активна регистрация, другият беше регистрация по настоящ адрес. Тази по настоящ адрес е важна именно с оглед да се даде право на всеки български гражданин, където и да се намира, да упражни своето право и да не може да бъде злоупотребено с него. За съжаление тези предложения не бяха приети.


Основната дилема сега е по отношение на лицата, живеещи по настоящ адрес - как по-гъвкаво и по-достъпно да се уреди тяхното гласуване


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Пак се сещам за едно добро предложение което прочетох някъде из нета на времето. Беше така - на бюлетината да има няколко контролни въпроса свързани с темата на изборите. Например, яваваме се на парламентарни избори и се пита:
  "Колко народни представители има в НС"
  а) 180
  б) 220
  в) 240
  Или "Колко години е мандатът на народни представители" или "Коя власт представлява парламентът в РБ" и тн.

  Бюлетините с повече вярни отговори ще се броят с повече гласоподавателни точки, но всеки глас ще е от значение. По този начин заинтересованите в изборния процес ще имат поне малко преднина, а и ще действа мотивиращо на останалите да се интересуват.

  А пък с машинно гласуване въпросите и отговорите могат да се джуркат така че да не се запомни просто 1-а, 2-в и тн.
  You don't know what you don't know.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Абсолютно необходимо е въвеждането на активна регистрация,но на никого не му стиска да я въведе!!!

 3. 3 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  "Тъй като и по данни на неправителствени организациии има райони в страната, където регистрирани по постоянен адрес, но неживеещи в страната, излиза, че упражняват избирателното си право. Тоест някой вместо тях гласува на изборите и това се отчита като резултат. Тези изборни нарушения трябва да бъдат прекратени. В този смисъл е предложението на обсъждането в Министерския съвет."

  Ами имате сигнали и списъци, знаете районите, хванете го този, който гласува вместо записания в списъка и с неговата лична карта! Нали властта е у вас сега, уличавайте, хващайте, осъждайте и затваряйте!
  Стига сте се оправдавали, че ставате жалки.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 4. 4 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  А какво прави Славов на заседание на МС, мога ли да запитам?
  Чий консултант се явява и кой носи отговорност за кашата, в която бе накиснат министъра на финансите?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 5. 5 Профил на raskolnikolov.
  raskolnikolov.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  образователен ценз + активна регистрация. Простичко решение на един, да си го кажем откровено, не особено сложен проблем. Либералната общност не би си го позволила никога поради простата причина, че ще компрометира фасадната си поза на бранител на общите човешки права и достойнство и, следователно, ще загуби едно от малкото си електорални предимства. Наистина нелепо положение.

 6. 6 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Щото това за данъците бе подробно развито в други вестници, тоест ставало е дума за данъци в чужбина. А Славов от депутат на ДБ и преподавател по Конституционно право се превърна в един от скандальозните тайни съветници, които все ще измислят нещо, за да хвърлят съветвания на вълците. Нещо като Орехчо, хахах.... "Великият" ни премиер, наречен гальовно "Заден изход", който оттам и влезе, а после се оказа кандидат за президент на ДпС.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  А машинното гласуване ще произвежда нови избиратели ...Програмата може да генерира машинен глас на всеки четири реални гласа. Накрая ще броят машинните класове, а не квитанциите в урните, под предлог че квитанциите може да са унищожени от член на комисията...

  [email protected]
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Мисля, че въпреки конституционните разпоредби, един период с ефективен ценз е възможен и това ще доведе до качество в избора и практическо изчезване на купения вот....

 9. 9 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Каква активна регистрация, след като по закона на Маяма имаме задължително гласуване? Активната регистрация с какво ще помогне, ако мога да запитам? В Щатите имат активна регистрация, но това не попречи на разни трикове и трикчета, защото не във всички щати се проверява промяната на постоянния адрес, а в някои дори не се изисва документ за гласуване със снимка.
  Тук двама души ти гледат картата, намират те в списъка, подписваш се след като гласуваш и пак се твърди, че имало нарушения. Ами да ги хванат! Тези нарушения не могат да опорочат изборите като цяло, но предложенията на Славов могат. И още как!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  Колко голям би трябвало да бъде проблемът с гласуването вместо заминали за чужбина, ако, видно от статистиката на ЦИК избирателите тук и в чужбина са над 6 млн., а гласуват 2 млн., включително тези от чужбина, които напоследък се колебаят от 150 до 200 хиляди души. Чужбина е проблем само на недоучилите, недочелите и хората, които хабер си нямат от политика. Чужбина като цяло е един среден български град - тоест нищо!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 626 Неутрално

  образователен ценз + активна регистрация. Простичко решение на един, да си го кажем откровено, не особено сложен проблем. ....
  —цитат от коментар 5 на Raskolnikolov.


  Всъщност правото на глас се гарантира от конституцията, което превръща проблема в особенно лесно решим - без ценз за гласуване.

  Моралът не е порок!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Весело

  До коментар [#9] от "People vs ГЕРБage":

  Такава, активна регистрация, каквато има в цивилизованият свят!!!
  Както е писал класика :"четете да знайте"!!!
  Мога да Ви обясня професионално, но изобщо не съм сигурен, че можете да си позволите да платите хонорарите ми!!!

 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  Конституцията не предвижда въвеждането на каквито и да било цензове. А ограничаването на избирателното право на гражданите, които не са си платили данъците, е вид ценз. Това би ни върнало в XIX век, дори по Търновската конституция няма такова ограничение. То не е част от нашата демократична традиция и за мен е немислимо.

  Това добре, но може ли поне хората в кандидатските листи да са с платени данъци?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  А машинното гласуване ще произвежда нови избиратели ...Програмата може да генерира машинен глас на всеки четири реални гласа. Накрая ще броят машинните класове, а не квитанциите в урните, под предлог че квитанциите може да са унищожени от член на комисията...
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Ама те квитанциите в урните не се броят по принцип. Има такова решение на досегашната ЦИК. В тази няма да е по-различно, защото точно възложителите на светкавичната промяна на ИК искат на избори да се явят... примерно 4 милиона души най-малко, от които 3 милиона да са гласували за президентската партия, тоест тази на Дългия. Останалите все някак ще се нагласят, по съгласие на отпадъците, за каквито се смятат всички останали, но БЕЗ ГЕРБ - те не трябва да додрапват до 4-те процента, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Разбира се, за да направиш това, че над 800 хиляди гласоподаватели само за три месеца да си променят мнението и да гласуват за друга партия, изисква не само изключително голяма далавера с машините, но и стегната квазивоенна организация навсякъде, не само на едно място. Не знам що са решили, че един район в София и хората в чужбина ще са точно камъчето, което ще обърне колата на Борисов, хаха... При тези скандали в обидното за избирателите НС, гафове на президента и министрите му, избирателите на ГЕРБ само могат да се увеличат, тъй че хитрата сврака май наистина ще се окаже "вътре" с двата крака.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  До коментар [#9] от "People vs ГЕРБage":Такава, активна регистрация, каквато има в цивилизованият свят!!!Както е писал класика :"четете да знайте"!!!Мога да Ви обясня професионално, но изобщо не съм сигурен, че можете да си позволите да платите хонорарите ми!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Бъдете сигурен, че ще мога да си го позволя. Виж, обратното е не само съмнително, но и непостижимо за Вас, хахах...
  Апропо, преди да отида при някого за съвет, първо му гледам правописа, тоест бъдете спокоен - няма да се наложи да ме консултирате.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#16] от "People vs ГЕРБage":

  16 коментари, 8 твои. Какъв е тоя страх и ужас, след като са ви пратили на амбразурата да спамите толкова толкова активно?
  И не, Славов не е бил на заседание на МС - ти си го измисли отнякъде и си го разви в следващ коментар. Бетер Бойко.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  До коментар [#17] от "Darulio":

  Видях, но и статията бе допълнена междувременно. Ти като баш цензор тук, дето ми брои коментарите, сигурно не си го забелязал, нъл?
  Поднасям извиненията си на Славов публично и от сърце.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 19. 19 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Крещящи са противоречията между избирателни списъци и данните от статистиката и всички го знаят и коментират,
  но дойде ли време да се предприемат конкретни дела, изведнъж всякакви конституционалисти и моралисти почват да носят от девет кладенеца мътна вода.
  В резултат на което вървим до куриозната ситуация, данните от преброяването на населението да отчетат по-малко живи граждани на страната от записаните, имащи право на глас.

 20. 20 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "Мъртвите души" в избирателните списъци са солиден резервоар за изборните манипулатори и те няма да сдадат без бой тази своя златна кокошка.

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#18] от "People vs ГЕРБage":

  Не ти броя коментарите - преброих чуждите. Стори ми се по-лесно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#15] от "People vs ГЕРБage":

  Те избирателите на ГЕРБ са достатъчно неадекватни и съм сигурна, че всички , до един, са се облагодетелствали от този мафиотски режим. Те не се интересуват от България, а само от собствените си интересите.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  "Активна регистрация" не е ценз, а уточняване на адреса на гласуващия. Е, покрай нея се орязват врътките с мъртвите души и гласуването от чуждо име, ама това е към положителните, а не към отрицателните доводи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Изчистването на избирателните списъци не е въвеждане на ценз?!
  така им се иска на крепителите на "стабилността" да го изкарат та да блеснат като защитници на човешките права, които те неведнъж са погазвали?!

  - когато си се облажил с "меда!?" ти се иска да можеш да го "опитваш" отново и отново, и няма сила, която да прекрати тази практика, защото и старите и новите искат да се докопат до "меда"?!!!

  До коментар [#2] от "selqnin":
  Абсолютно е необходимо въвеждането на активна регистрация, но на никого не му стиска да я въведе!!!

  - да така е и по-горе се опитах кратко да обясня, защо е така! И да няКОЙ под благовиден предтест като пишман "петриотите", които както си знаем са големи "иди*оти" много им се иска да се въведе ценз, за да могат по този начин да елиминират малограмотните, които така или иначе са най-уязвимата част от населението, която дори и тези, които искат чрез въвеждане на ценз да ги елиминират от избирателния процес в един момент, чрез купуване на гласове и чрез други познати методи на зависимости принуждават да гласуват за тях!!!

 25. 25 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Изчистването на избирателните списъци не е въвеждане на ценз?!
  така им се иска на крепителите на "стабилността" да го изкарат та да блеснат като защитници на човешките права, които те неведнъж са погазвали?!

  - когато си се облажил с "меда!?" ти се иска да можеш да го "опитваш" отново и отново, и няма сила, която да прекрати тази практика, защото и старите и новите искат да се докопат до "меда"?!!!

  До коментар [#2] от "selqnin":
  Абсолютно е необходимо въвеждането на активна регистрация, но на никого не му стиска да я въведе!!!

  - да така е и по-горе се опитах кратко да обясня, защо е така! И да няКОЙ под благовиден предтест като пишман "петриотите", които както си знаем са големи "иди*оти" много им се иска да се въведе ценз, за да могат по този начин да елиминират малограмотните, които така или иначе са най-уязвимата част от населението, която дори и тези, които искат чрез въвеждане на ценз да ги елиминират от избирателния процес в един момент, чрез купуване на гласове и чрез други познати методи на зависимости принуждават да гласуват за тях!!!

 26. 26 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Казваме, че не може да въвеждаме ценз. Добре как избираме за кого да гласуваме? Онзи русолявия ми харесва повече от другия с татуировките без значение какво обещават. Нали твърдим, че хората над 18 години носят отговорност, защото разбират последствията от постъпките си? Ако не слушам и не чета как мога да преценя резултата? От тази гледна точка би следвало да ноже вместо за кандидат да отговорим на няколко въпроса като ДДС 20% за всички стоки и услуги, против смъртното наказание, пенсиониране на 64 години независимо от професията и това ни прави 33% БСП, 27% ГЕРБ и 40% ДПС пък ние да сме си провериликой какво обещава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK