Парадокс: Достъпът на Бойко Рашков е отнет, без да заема държавен пост

Парадокс: Достъпът на Бойко Рашков е отнет, без да заема държавен пост

© Цветелина Белутова, КапиталДостъпът до класифицирана информация на вътрешния министър и вицепремиер Бойко Рашков е отнет на 23 април 2019 г. Това е посочено в отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) след изпратени от "Дневник" въпроси. Отнемането е издадено от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а ДКСИ не разполага с причините за него.


Според публичните информации и регистри по това време Рашков не заема държавен пост. През декември 2018 г. изтича мандатът му като ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). След това юристът остава само преподавател по наказателен процес в УНСС, където е доцент и оглавява катедрата по наказателноправни науки. През юли 2020 г. е назначен в правния съвет на президента Румен Радев.


Пред "Дневник" Рашков обясни днес, че през април 2019 г. е работил единствено като университетски преподавател по право в УНСС и Варненския свободен университет и като такъв нито е имал достъп до тайни, нито му е бил необходим. Той не е бил уведомен, че на 23 април 2019 г. ДАНС му отнема допуска и изобщо не е знаел, че все още има такъв.
На въпрос на "Дневник" дали при изтичането на мандата му като шеф на Бюрото за контрол на СРС достъпът му до класифицирана информация не е бил прекратен автоматично, Рашков отговори, че очевидно не е, но той тогава не е знаел и не се е интересувал от това.


"Допускам всичко. За мен обяснението са слугинските нагласи на тези хора, заемащи високи постове, към бившия министър-председател, за когото вече всички знаем какъв човек е с чекмеджето, еврото, плеймейтките, бутилките уиски в спалнята. Какви искате да са хората, подчинени на такъв премиер? Те могат да бъдат негово подобие. Те не се интересуват от закона. Те се поставят над закона", каза министърът на въпрос на "Дневник" дали допуска, че службите са направили някаква манипулация.


Как се отнема нещо, което не е предоставено


"Дневник" очаква отговор от ДКСИ в какво качество Рашков е имал допуск през април 2019 г., за да му бъде отнет. Допускът му като председател на Бюрото за контрол на СРС би трябвало да му е прекратен автоматично след приключването на мандата му, тоест 4 месеца по-рано.


Неясен остава и въпросът дали Бойко Рашков е бил уведомен за отнемането, за да може да го обжалва, както е по закон (когато вече бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев пусна пред медиите в сряда информацията за отнетия допуск, каза и че не е имало обжалване). От отговор на ДКСИ до БНТ се разбира, че задължението за уведомяване на човека с отнетия достъп е на ДАНС. И в отговора до държавната медия липсва информацията в какво качество Рашков е имал достъп до секретна информация по това време, че да му се отнеме.


"Дневник" се обади на пресслужбата на ДАНС, за да зададе въпроси, но от там вместо информация, получихме отговор, че вече сме попитали и ДКСИ. Беше ни заявено да изчакаме отговорите оттам.


Ако Рашков е имал допуск и не е бил уведомен, това би било сериозно нарушение на закона.


Пред "Дневник" Рашков каза, че не е бил уведомен.


Проблемът с допуска


Казусът е изключително важен, защото може да покаже как пълната непрозрачност и безконтролност на дейността на службите може да се използва срещу опоненти. Показателно е, че едва вчера вече бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев, веднага след като беше обявено, че ще бъде уволнен, обяви пред журналисти, без да бъде питан, че силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, и намекна, че това ще му попречи да изпълнява задълженията си.


"Имаме едно основно притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация", каза Георгиев. Той не изясни защо съобщава това чак сега, нито в какво качество Рашков е бил лишен.


За "Дневник" Бойко Рашков каза в сряда, че не му е известно да му е отнет достъпът до секретни данни, но "както се вижда - всичко е възможно".


В четвъртък заяви, че спецслужбите, и специално ДАНС, са се превърнали в българския Франкенщайн и от тях могат да се очакват всякакви "изненади", имайки предвид незаконни действия.


От ДАНС отговориха пред "Дневник", че само ДКСИ може да отговори в качеството му на какъв е бил отнет достъпът на Бойко Рашков и кога и по какъв начин е бил уведомен за това.


От пресцентъра на Министерския съвет и МВР до този момент не са отговорили на въпросите на "Дневник" каква е причината за отнемането на достъпа на Рашков и пречка ли е това да изпълнява функциите си на силов вицепремиер.


Според Закона за класифицираната информация и според експерти в областта, с които "Дневник" разговаря, министрите получават автоматично право на достъп до държавни тайни и единствено подлежат на обучение как да работят с тях, което се документира със сертификат за проведено обучение. Юристи обаче предположиха, че прокуратурата може да се възползва от колизията и да образува дело на министъра за нерегламентиран достъп до тайни вследствие на отнетия допуск.


Как се отнема достъп до информация


Според Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до данни във връзка с изпълнението на служебните им задължения, без да подлежат на задължителното проучване за надеждност. Разрешението им важи за всички нива на класифицирана информация от момента на встъпване в длъжност до напускането на поста. На същия режим са президентът, премиерът, депутатите, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет. На тях не им се издава отделен акт за достъп, а само сертификат, че са минали обучение за работа със секретни данни.


Хората с отнет достъп до информация нямат право да кандидатстват за заемане на длъжност, която изисква да работят със секретни данни, до три години от отнемането на разрешението. Те обаче трябва да са били официално уведомени, че им е отнет достъпът, за да могат да обжалват решението в законовите срокове.


Липсата на уведомяване от страна на ДАНС би поставила под въпрос действието на акта за отнемане.


Именно това е големият въпрос - бил ли е уведомен за отнемането и как точно. По закон хората с отнет допуск имат право да обжалват пред ДКСИ, а след това и пред Върховния административен съд.


Какво пише в регистъра на ДКСИ


Важна подробност в казуса с Рашков е, че допускът на заместника му в Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев е отнет окончателно през януари 2018 г. На Рашков обаче остава валиден до края на мандата му и за това има публикувани документи на страницата на Народното събрание. Те са издадени от ДАНС. Той дори е допуснат като кандидат за следващ мандат в процедурата на парламента, но не е избран. Тоест има доказателство, че е приключил мандата си без никакъв проблем с достъпа до тайни.


Затова е парадоксално, че четири месеца по-късно ДАНС вписва в регистъра на ДКСИ, че му е отнет.


Според експерт по класифицираната информация в същия регистър трябва да е записано и кой и как е уведомил Рашков за това. В отговора си до БНТ обаче ДКСИ твърди, че няма такава информация. "Дневник" очаква отговора на ДКСИ какво пише в регистъра й.


Президентът коментира работата на ДАНС


"Когато ДАНС обслужва определени партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта". Това заяви президентът Румен Радев по време на брифинг пред журналисти, след като беше приет на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск във Ватикана.


По думите му затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали без никакво действие е причината да няма никакви резултати в борбата с корупцията и години наред чужди шпиони да действат из България.


Помолен за оценка на новото ръководство на ДАНС, държавният глава посочи, че то следва да докаже качествата си със своята работа.


Парадокс: Достъпът на Бойко Рашков е отнет, без да заема държавен пост


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK