В около 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване

В около 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване

© Георги КожухаровВ 700 секции в страната вероятно ще бъдат поставени по две машини за гласуване. Такава засега остава преценката на Централната избирателна комисия на база резултатите от провелото се днес първо тестово гласуване с машини. Експериментът показа, че 75 души могат да гласуват с машина в рамките на един час. Това означава, че за един 13-часов изборен ден могат да гласуват 975 души. Този резултат говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като доста оптимистичен.


Тестът бе организиран така, че максимално да наподобява реалния процес на гласуване в секционните избиратели комисии. В него участваха членовете на Обществения съвет към ЦИК и служители в администрацията на Народното събрание, голяма част от които казваха, че за първи път гласуват с машина.


Според думите на говорителя на ЦИК Росица Матева експериментът потвърждава тезата, че в секциите, в които на изборите на 4 април са гласували повече от 450 избиратели, ще е необходимо да бъдат поставени поне две устройства за машинно гласуване, за да бъдат избегнати евентуални забавяния и да бъде подсигурен спокоен изборен процес в секциите с над 300 избиратели, където машинното гласуване е задължително.
След като тестовото гласуване бъде повторено в неделя в село Доброславци, следващата седмица ще се вземе окончателно решение за това колко допълнителни машини ще бъдат поръчани за вота на 11 юли. Засега остава първоначалната хипотеза, че ще са нужни между 1000 и 1500 устройства.


Въпреки това Томов заяви, че не трябва да се бърза с изводите, тъй като "това е са градски избиратели, които имат висок образователен статус. Затова ще се опитаме да разберем чрез следващите тестове с какво темпо биха могли да гласуват избиратели, които имат повече затруднения и по-малко опит с електронни устройства. Дайте ни още време преди да се обвържем с някакви по-твърди изводи относно капацитета на машините.", каза още Томов. Той допълни, че в при следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласувалите.


Ще може ли да се гласува от морето?


По повод запитванията на граждани как биха могли да гласуват на 11 юли, ако са на почивка, Росица Матева съобщи, че на 25 май е изпратено писмо до Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да се установи дали избирателите биха могли да се регистрират с временен настоящ адрес на мястото, където почиват. Засега обаче отговор от министерството все още не е постъпил.


В член 99 на закона за гражданската регистрация е записано, че "лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи." Именно на този текст се уповават и членовете на ЦИК. Същевременно обаче при смяна на настоящ адрес е нужно да се представят редица удостоверения като документ за самоличност, удостоверение за раждане, договор за ползване на имот за жилищни нужди и декларация с нотариално заверени подписи на собствениците на имота. По тази причина членовете на ЦИК изчакват МРРБ да се произнесе какви точно документи избирателите биха могли да представят, за да им бъде позволено да гласуват по настоящ адрес. Ако такава възможност все пак бъде одобрена, гражданите ще могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до на 26 юни.


За онези, които държат непременно да гласуват, докато са на почивка, има и друг начин да го направят - като се регистрират за наблюдатели. Това ще им позволи да получат удостоверение, че ще гласуват в избирателната секция, в която са наблюдатели, без тя непременно да съвпада с техния постоянен или настоящ адрес.


Неяснотите остават


Както и на предишния брифинг на ЦИК, говорителят на комисията Росица Матева съобщи, че по отношение на логистиката на машините все още не е взето окончателно решение. Тя все пак изказа предположение, че възможен вариант за доставка на машините е България е чрез камиони, които да бъдат под охраната на МВР и които да бъдат доставяни до секционните избирателни комисии по начина, по който се доставят всички изборни книжа. За чужбина вариантите са два - или да се възложи на фирма, която да го направи или да бъдат доставени с т.нар, дипломатическо карго, обясни Матева.


Тя уточни, че доставените досега машини (9600 на брой) все още не са платени, тъй като ЦИК продължава да изисква информация и документация. Тя намекна обаче, че ЦИК ще спази срока по договора и държавата ще заплати сумата от 36 млн.лева, тъй като "е логично към 27 юни машините да са вече собственост на държавата".


Съдбата на "задържаните" машини


Преди няколко седмици от публикация на "Свободна Европа" се разбра, че 78 машини се намират в различни полицейски управления в страната. Според думите на бившия председател на ЦИК Александър Андреев не ставало дума за машини, а за консумативи, които фирмата е изпращала по куриер до различни градове. Причината за тяхното изземване е, че не е бил спазен редът за транспортирането им, обясни тогава Андреев.


Днес Росица Матева съобщи, че е установен броят и местонахождението на всички устройства. Те ще бъдат върнати на фирмата доставчик "Сиела Норма" , но указанието на ЦИК е да бъдат запечатани с пломби и да бъдат отделени в друг склад, за да бъде направена последваща проверка.


Томов уточни, че тези устройства не са използвани за изборите на 4 април. Тяхното предназначение е било да бъдат използвани за резервни части. Сега остава те да бъдат одитирани и след това сертифицирани с останалите, за да бъдат използвани на изборите на 11 юли, съобщи Томов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK