В около 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване

В около 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване

© Георги КожухаровВ 700 секции в страната вероятно ще бъдат поставени по две машини за гласуване. Такава засега остава преценката на Централната избирателна комисия на база резултатите от провелото се днес първо тестово гласуване с машини. Експериментът показа, че 75 души могат да гласуват с машина в рамките на един час. Това означава, че за един 13-часов изборен ден могат да гласуват 975 души. Този резултат говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като доста оптимистичен.


Тестът бе организиран така, че максимално да наподобява реалния процес на гласуване в секционните избиратели комисии. В него участваха членовете на Обществения съвет към ЦИК и служители в администрацията на Народното събрание, голяма част от които казваха, че за първи път гласуват с машина.


Според думите на говорителя на ЦИК Росица Матева експериментът потвърждава тезата, че в секциите, в които на изборите на 4 април са гласували повече от 450 избиратели, ще е необходимо да бъдат поставени поне две устройства за машинно гласуване, за да бъдат избегнати евентуални забавяния и да бъде подсигурен спокоен изборен процес в секциите с над 300 избиратели, където машинното гласуване е задължително.
След като тестовото гласуване бъде повторено в неделя в село Доброславци, следващата седмица ще се вземе окончателно решение за това колко допълнителни машини ще бъдат поръчани за вота на 11 юли. Засега остава първоначалната хипотеза, че ще са нужни между 1000 и 1500 устройства.


Въпреки това Томов заяви, че не трябва да се бърза с изводите, тъй като "това е са градски избиратели, които имат висок образователен статус. Затова ще се опитаме да разберем чрез следващите тестове с какво темпо биха могли да гласуват избиратели, които имат повече затруднения и по-малко опит с електронни устройства. Дайте ни още време преди да се обвържем с някакви по-твърди изводи относно капацитета на машините.", каза още Томов. Той допълни, че в при следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласувалите.


Ще може ли да се гласува от морето?


По повод запитванията на граждани как биха могли да гласуват на 11 юли, ако са на почивка, Росица Матева съобщи, че на 25 май е изпратено писмо до Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да се установи дали избирателите биха могли да се регистрират с временен настоящ адрес на мястото, където почиват. Засега обаче отговор от министерството все още не е постъпил.


В член 99 на закона за гражданската регистрация е записано, че "лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи." Именно на този текст се уповават и членовете на ЦИК. Същевременно обаче при смяна на настоящ адрес е нужно да се представят редица удостоверения като документ за самоличност, удостоверение за раждане, договор за ползване на имот за жилищни нужди и декларация с нотариално заверени подписи на собствениците на имота. По тази причина членовете на ЦИК изчакват МРРБ да се произнесе какви точно документи избирателите биха могли да представят, за да им бъде позволено да гласуват по настоящ адрес. Ако такава възможност все пак бъде одобрена, гражданите ще могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до на 26 юни.


За онези, които държат непременно да гласуват, докато са на почивка, има и друг начин да го направят - като се регистрират за наблюдатели. Това ще им позволи да получат удостоверение, че ще гласуват в избирателната секция, в която са наблюдатели, без тя непременно да съвпада с техния постоянен или настоящ адрес.


Неяснотите остават


Както и на предишния брифинг на ЦИК, говорителят на комисията Росица Матева съобщи, че по отношение на логистиката на машините все още не е взето окончателно решение. Тя все пак изказа предположение, че възможен вариант за доставка на машините е България е чрез камиони, които да бъдат под охраната на МВР и които да бъдат доставяни до секционните избирателни комисии по начина, по който се доставят всички изборни книжа. За чужбина вариантите са два - или да се възложи на фирма, която да го направи или да бъдат доставени с т.нар, дипломатическо карго, обясни Матева.


Тя уточни, че доставените досега машини (9600 на брой) все още не са платени, тъй като ЦИК продължава да изисква информация и документация. Тя намекна обаче, че ЦИК ще спази срока по договора и държавата ще заплати сумата от 36 млн.лева, тъй като "е логично към 27 юни машините да са вече собственост на държавата".


Съдбата на "задържаните" машини


Преди няколко седмици от публикация на "Свободна Европа" се разбра, че 78 машини се намират в различни полицейски управления в страната. Според думите на бившия председател на ЦИК Александър Андреев не ставало дума за машини, а за консумативи, които фирмата е изпращала по куриер до различни градове. Причината за тяхното изземване е, че не е бил спазен редът за транспортирането им, обясни тогава Андреев.


Днес Росица Матева съобщи, че е установен броят и местонахождението на всички устройства. Те ще бъдат върнати на фирмата доставчик "Сиела Норма" , но указанието на ЦИК е да бъдат запечатани с пломби и да бъдат отделени в друг склад, за да бъде направена последваща проверка.


Томов уточни, че тези устройства не са използвани за изборите на 4 април. Тяхното предназначение е било да бъдат използвани за резервни части. Сега остава те да бъдат одитирани и след това сертифицирани с останалите, за да бъдат използвани на изборите на 11 юли, съобщи Томов.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  Най-добре е да се гласува с DMS и партията, която събере най-много пари е победител. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Време беше да се модернизира леко изборния процес у нас. Дали ще дочакаме да става всичко изцяло онлайн, независимо от локацията на човек?

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 3. 3 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Сега на тези избори очквам рекорди на Гинес в изборни секции с машини, 3000 избиратели да дадат гласа си за 8 ч. през една машина...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 4. 4 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Черепа ще спечели. Още от сега се знае.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 5. 5 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Държавата ще заплати сумата от 36 млн. лева за да закупи машините. Интересно кой точно намазва от закупуването на тези машини? На кой е фирмата?

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 6. 6 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#5] от "justauser":

  Фирмата е на гелениче на герберите, ама ти ли точно не знаеш? И преди да скочиш, да ти кажа, че фирмата е избрана от предишната цик на герб и дпс. За новите машини ще има обществена поръчка. По всяка вероятност заради краткия срок ще спечели същата фирма.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Богата държава сме и може да харчим за всякакви безумия.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#5] от "justauser":

  Спонсорът на ДБ Иван Тодоров, как може да не знаеш? Изпуснал си оперативката явно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 9. 9 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Аре пък ти бе, едно шкафче само е това. А Бойко колко шкафчета има...

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  защо трябва да има машини ? с маска и очила не се вижда нищо
  = това е ДИСКРИМИНАЦИЯ на хора с очила

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#2] от "tsefan_92":

  Пък най модерни ще бъдем ако създадем изкуствен интелект, които да избира вместо нас онлайн, нали съдейки по любимата ни храна и хороскопа ни за този ден, за да не се затормозяваме да мислим ))

  Пък защо да избираме който и да е било ? Не може ли да се върнем към добрите стари времена на наследствената власт ? Тогава изборите са се гласували с мечове и глави забити на копия :)))

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И аз си го мислех, ако има по-големи секции.

 13. 13 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Долу венецуелските преброители!
  Мръсни комунистически педераси!

 14. 14 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Сега поне ще се радвам да ме баннат.
  Тука вече не може да се пише, я напиша нещо, и веднага ме банват.
  Имам вече 10 бана от 10 поста.
  Тоя модератор явно е луд.
  Така че сега не ми дреме, ще ви псувам, както си заслужавате.

 15. 15 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Комунистите винаги се осират, винаги.
  Нали е ясно, че и сега ще стане така?

 16. 16 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Лъжи, лъжи, пак лъжи.
  Машините НЕ стигат.
  Гласуването ще се провали с трясък.

 17. 17 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Във връзка с фалшификациите на изборите в САЩ и водените там дела, на 15 ноември 2020 г. бивш кадър от военното разузнаване на Венецуела, приближен до диктатора Чавес, прави клетвена декларация, в която между другото се заявява следното:

  1) Всички твърдения в тази декларация са от мой личен опит и отговарят на истината.

  2) Бих искал да предупредя обществеността и да отворя очите на света за корупцията, манипулацията и лъжите, които се осъществяват от конспиративен кръг хора и компании, чиято цел е да предадат честните граждани на Съединените американски щати и основните им права. Началото на тази конспирация бе дадено преди повече от десетилетие във Венецуела, след което тя се разпространи по цял свят. Това е конспирация неправомерно да се спечелят и задържат власт и богатство. Тя включва политически лидери, мощни компании и други лица, чиято цел е да се спечели и задържи властта посредством промяна на свободната воля на хората и подкопаване устоите на управлението.

  3) Заради квалификацията ми в областта на специалните операции бях избран да бъда част от националната охрана на президента на Венецуела.

  4) По време на различни срещи, на които присъствах, станах свидетел на създаването и оперирането на сложна електронна система за гласуване, позволяваща на лидерите на венецуелското правителство да манипулират отчитането на гласовете от национални и местни избори и да избират победителя в тези избори с цел да задържат властта си.

  5) Бях пряк свидетел на създаването и оперирането на електронна система за гласуване в завера между компания, известна като Смартматик, и лидерите на конспирацията във венецуелското правителство. Тази конспирация включваше президента Хуго Чавес Фриас, лицето, ръководещо Националния изборен съвет, по име Хорхе Родригес, и шефове, представители и персонал на Смартматик. Целта на тази конспирация бе да се създаде и оперира система за гласуване, в състояние да променя гласове на избори от едни кандидати и партии за други, така че да се задържи контрола върху управлението.

  6) Президентът Чавес ме инструктира да подготвя негова среща с Хорхе Родригес, председателя на Националния изборен съвет, и трима високопоставени ръководители на Смартматик. Присъствах на всички срещи. На първата от четирите срещи Хорхе Родригес предложи идеята да се създаде софтуер, който да манипулира избори. Чавес бе много ентусиазиран и даде да се разбере, че ще предостави всичко необходимо на Смартматик. Той поиска от тях незабавно да създадат система за гласуване, която да гарантира, че всеки път, когато се гласува, ще има резултати по желание на Чавес. Чавес предложи на Смартматик различни бонуси, включително големи суми пари, за да създадат или модифицират системата за гласуване, така че той да печели всички избори. Екипът на Смартматик се съгласи и направи точно това.

  7) Аз организирах и присъствах на още три срещи между президента Чавес и представители на Смартматик, на които се обсъждаха подробности за новата система за гласуване. На тези срещи, участниците нарекоха проекта си "Революцията Чавес". От този момент нататък, Чавес не изгуби нито едни избори. Всъщност, успя да осигури победи за себе си, партията си, лицата в Националното събрание и кметове на общини.

  8) Изборната технология на Смартматик беше наречена "Система за управление на гласуването". Смартматик стана първопроходец в тази сфера на компютърните системи. Системата им позволяваше предаването на изборни данни по интернет до централен компютъризиран отчитащ център. Самите машини за гласуване бяха с дигитален дисплей, система за пръстови отпечатъци, с която да се идентифицира гласоподавателя, и разпечатваха бюлетината за всеки глас. Смартматик създаде и оперира цялата система.

  9) Чавес най-много настояваше за това Смартматик да създаде системата по начин, така че да се прехвърлят гласове от един гласоподавател на друг без това да се забележи. Той пожела софтуерът да функционира по начин, така че след поставяне от гласоподавателя на палеца му върху скенера, пръстовият отпечатък да се съхранява заедно с личните му данни, и да се отчита, че е гласувал, но да не може да се проследи връзката му с променения вот. Той изрично настоя системата да се организира по начин да не оставя следи за променения вот. Смартматик се съгласи.

  10) След създаването на системата на Смартматик за управление на изборите бях свидетел на няколко избора, на които резултатите бяха манипулирани, използвайки софтуера на Смартматик. Един такъв избор беше през декември 2006 г., когато Чавес се изправи срещу Розалес. Чавес спечели убедително, с близо 6 милиона гласа срещу 3,7 милиона за Розалес.

  11) На 14 април 2013 г. станах свидетел на други венецуелски национални избори, на които бе използвана Системата за управление на изборите на Смартматик, за да манипулира и промени резултатите в полза на наследника на Чавес. На тези избори, Николас Мадуро се изправи срещу Каприлес Радонски. Изборните резултати се прехвърляха по интернет към контролна зала, в която бяха инсталирани многобройни монитори, проследяващи резултатите от всеки един венецуелски регион. Хората в тази зала виждаха в реално време дали постъпващите резултати са в тяхна полза или обратното. При следенето на всеки отделен екран можеше да се установи, че постъпващите гласове във всички региони, както и в национален мащаб, бяха от полза на опозицията. Лицата, контролиращи компютъра за отчитане на гласовете, имаха възможността да променят отчитането, прехвърляйки гласове от един кандидат за друг посредством софтуера на Смартматик.

  12) В 2 часа следобед на изборния ден Каприлес Радонски водеше на Николас Мадуро с 2 милиона гласа. Когато Мадуро и привържениците му разбраха с колко много води Радонски, се разтревожиха, че са изпаднали в криза и ще загубят изборите. Машините на Смартматик, използвани за гласуване във всеки един регион, бяха свързани с интернет и отчитаха информацията си по интернет до контролния център в Каракас в реално време. Така че бе взето решение да се рестартира цялата система. Мадуро и привържениците му наредиха на контролиращите интернет да спрат връзката с всички региони на Венецуела и да променят резултатите.

  13) На операторите на системата за гласуване отне приблизително 2 часа да пригодят резултатите така, че голяма част от гласовете на Каприлес да отидат за Мадуро. А после, когато отново пуснаха интернет и отчитането рестартира, те провериха всеки един екран поотделно, за да са сигурни, че гласовете са променени в полза на Мадуро. В този момент, системата на Смартматик прехвърли гласове от Каприлес Радонски за Мадуро. Когато системните операции приключиха, бяха постигнали убедителна, макар и не толкова голяма, победа с 200 000 гласа за Мадуро.

  14) След създаването на системата за гласуване, пожелана от президента Чавес, той изнесе софтуера и системата из цяла Латинска Америка. Беше изпратена в Боливия, Никарагуа, Аржентина, Еквадор и Чили - все страни в съюз с президента Чавес. Това беше група лидери, желаещи да гарантират несменяемата си власт в страните си.

  15) Бих искал да подчертая, че софтуерът и основните характеристики на електронната система за гласуване на Доминион и останалите компании за отчитане на вот са преки наследници на Системата за управление на изборите на Смартматик. Накратко, всички те произлизат от Смартматик.

  16) Доминион е една от трите основни компании, отчитаща гласове в Съединените щати. Доминион използва същите методи и същия или много сходен софтуер за съхраняването, трансфера и изчислението на изборните данни. Доминион и Смартматик са работили заедно. Системите им имат същите фундаментални недостатъци, създаващи многобройни възможности за изкривяване на данните и прикриване на процеса, така че средностатистическият човек да не може да открие каквато и да било измама или манипулация. Фактът че машината за гласуване показва резултата от гласуването, който е вкарал в нея гласоподавателя, и разпечатва книжна бюлетина, няма никакво значение. Именно софтуерът променя информацията по електронен път и докладва резултатите. Софтуерът променя информацията електронно, за да съвпадне с желанията на оператора. Точно така се прави. Софтуерът и операторът определят резултатите, независимо от начина на гласуване на гласоподавателя.

  17) Компютърното отчитане на гласове се прави в затворена среда, така че гласоподавателят и наблюдателите да не могат да разберат какво става, освен ако стане срив или друго събитие, което накара наблюдателите да поставят под въпрос процеса. Видях от непосредствена близост, че манипулацията и смяната на гласове може да се осъществява в реално време от тайния преброителен център в Каракас. За мен това беше нещо много изненадващо и стресиращо. Бях шокиран, досега не бях присъствал на живо на манипулациите, но сега се случи. Така научих пряко, че няма никакво значение какво е решил гласоподавателят или какво пише на хартиената бюлетина. Единствено операторът решава какво и как да се брои.

  18) Безпокоя се заради случващото се пред очите ми по време на настоящите избори за президент на Съединените щати. Обстоятелствата и събитията странно напомнят за електронно променяните гласове от Смартматик на президентските избори във Венецуела през 2013 г. Това, което се случи в Съединените щати бе, че преброяването на гласовете внезапно спря в пет щата, използващи машини на Доминион. Когато спря преброяването, Доналд Тръмп водеше значително. Тогава, в малките часове на следния ден, когато докладването бе преустановено, нещо значително се промени. Когато преброяването се възобнови на следната сутрин, имаше забележима промяна в полза на опозиционния кандидат Джо Байдън.


  Заявявам, ясно съзнавайки че затова нося отговорност като клетвопрестъпник, че гореизложеното е вярно, и че тази декларация е изготвена в окръг Далас, щата Тексас, на 15 ноември 2020 г.

  Декларацията на английски език може да бъде намерена на адрес https://cdn.factcheck.org/UploadedFiles/11343098-14-5443.pdf

 18. 18 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Искат да ни откраднат изборите.
  Съд и лагер за тези!
  Съд и лагер за Радев, съд и лагер за Рашков, съд и лагер за Янев.
  Майната ви!

 19. 19 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Толкова псувни в устата ми никога не са се събирали.
  Абе защо връщате 2009 бе?
  Не ви каза тогава народът: "Никога повече това нагло комунистическо управление?"
  Не ви ли го каза бе?
  Защо драпате пак натам?
  Кой ви дава право?
  Не ви изхвърлиха с 15 процента бе?

 20. 20 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Изборите бяха откраднати.
  Правителството е НЕЛЕГИТИМНО.
  Точка.

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Лъжи, лъжи, пак лъжи.Машините НЕ стигат.Гласуването ще се провали с трясък.
  —цитат от коментар 16 на fmo211046145


  Е, поне камъчета в България колкото искаш, ще се приближим към Гамбия.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Не може ли ЦИК да обяви, какво ще е решението й, в случай че има разминаване между броените хартиени резултати и данните изпратени/обявени от машината. Все пак ще се проверяват само малък брой машини, така че ако има разминаване от няколко гласа, какво ще е решението. Между другото, основната цел на ЦИК и на това правителство е изборите да са честни, всичко останало са дребни теми. Просто питам, защото сме държава където един юнак с елементарни умения успя да заложи на тотото, след изтегляне на тиража и на никой не му направи впечатление как изобщо това е възможно....

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Експериментът показа, че 75 души могат да гласуват с машина в рамките на един час. Това означава, че за един 13-часов изборен ден могат да гласуват 975 души. Този резултат говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като доста оптимистичен.
  _________________________________________________

  Експериментът е изпуснал, че има няколко часа, когато почти няма избиратели в секциите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK