Накъде с новите мерки за туризма

Ако иска наистина да помогне на туризма, държавата трябва значително да увеличи усилията си за ваксиниране на максимално голяма част от населението максимално бързо.

© Георги Кожухаров

Ако иска наистина да помогне на туризма, държавата трябва значително да увеличи усилията си за ваксиниране на максимално голяма част от населението максимално бързо.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


С официалното начало на туристическия сезон по морето на дневен ред отново излизат предложенията за държавна помощ към пазарните участници, които вече втора година срещат тежки затруднения заради covid-19 и рязкото свиване на международните пътувания. Предложените решения обаче няма как да се справят с фундаменталните проблеми на сектора, който е изправен пред необходимостта да предефинира себе си и в дългосрочен план.


За разлика от много случаи, в които компетентните органи се втурват да предлагат спасение от имагинерни проблеми колкото да оправдаят съществуването си, българският туризъм наистина е изправен пред една от най-тежките си кризи. Миналото лято в резултат на изчезването на почти всички международни туристи броят на посетителите в морските общини се сви почти наполовина. Тази година ограниченията за пътуване са по-малко, но пък това означава и че много от българите, които през 2020 г. предпочетоха да летуват в страната заради високата несигурност, рискове и карантини,
ще се ориентират към международни дестинации.


С други думи, 2021 г. (а и следващите) несъмнено ще са трудни както за туристическия бизнес, така и за свързаните с него доставчици на стоки и услуги.


На този фон, основното предложение на министерство на туризма за привличане на туристи е намаляване на цените на чадърите и шезлонгите по плажовете в рамките на сезона. Срещу това концесионерите получават отстъпка от концесионната си такса, пропорционална на свиването на цените на плажните приспособления. Сама по себе си, отстъпката от таксата не е лоша идея - тя със сигурност няма да навреди на най-остро засегнатите от кризата бизнеси. По-ниските цени на чадърите и шезлонгите обаче в никакъв случай не са достатъчно силен фактор, който да привлече значително повече посетители по Черноморието това лято.


От една страна, точно този разход далеч не е определящ за ориентирането на българските туристи към местните курорти, особено на фона на задграничните им алтернативи. От друга, дори и всички българи да се насочат масово към черноморските курорти това лято, те


няма да успеят да заместят липсващите чужденци, на които разчитат големите хотели и комплекси.


Тази мярка прилича много на останалите, предлагани и/или приложени в хода на последната година и половина - обсъждани бяха, между останалите, субсидии "на седалка" за чартърните полети за туристи, въвеждане на "купони за море" за българите, днес субсидирани почивки за учители и ученици, но за малко от тях има анализ на ефектите. Подходът е един и същ - предоставя се държавна финансова подкрепа на дребно, колкото да се демонстрира загриженост към отрасла.


Истинският проблем, който възпрепятства връщането на туристите обаче е другаде. Докато миналото лято от значение беше най-вече самото допускане на чужденци и изискванията за карантина при връщане в държави на произход, то днес широкото разпространение на ваксините означава, че основната пречка пред пътуване е преодоляна. На този етап обаче тази възможност за България е по-скоро пропусната, тъй като основни туристически партньори на страната (Великобритания, да речем) я поставят извън групата на онези, където пътуването е безопасно, а рискът от заразяване - нисък.


Доколкото ваксинацонната кампания у нас продължава да е хаотична и бавна,


няма изгледи скоро да се наредим в списъците на "зелените" държави.


С други думи, ако иска наистина да помогне на туризма - заедно с цялата останала икономика - държавата трябва значително да увеличи усилията си за ваксиниране на максимално голяма част от населението максимално бързо.


В средносрочен план обаче възникват и други проблеми. Различни прогнози сочат, че международният трафик ще се възстанови до предкризисните си равнища чак към средата на десетилетието, а преди това не можем да говорим и за възстановяване на туристическия сектор. Общините по морето, където заетостта в него надхвърля половината от работната сила, ще са в тежко икономическо положение дотогава. По тази причина е редно да се мисли за диверсификация на местните икономики, зависими по-сериозно от туризма, което би ги направили и по-държеливи на бъдещи сходни шокове.


Сериозна критика търпи и самото "управление" на туристическия сектор. Дори и преди кризата основната функция на администрацията, чиято роля е да подкрепя отрасъла предимно харчеше бюджетни пари за реклама със съмнителен ефект. В хода ѝ обаче тя доказа, че не е в състояние да отстоява интересите му и да предприеме мерки, които да омекотят удара. Това е и добър повод да започне и дебат дали има нужда изобщо от такава структура, в който аргументите "за" са доста трудни за откриване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Весело

  Ваксинираните тръгват за Гърция или Турция, не искат при Вас. СОРИ Бойко ще каже КОЙ е виновен.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  Напълно съгласен, без масово ваксиниране няма да стане. А в момента водим във ваксинациите, само че отзад напред, и здраво сме откъснали конкурентите. Напълно ваксинирани към днешна дата са само 544 000 българи - под 8 % от населението. Дали чуждите туристи не ги четат тези данни?
  И с другото съм съгласен - за какъв ... ни е министерство на туризма? Горе-долу е толкова необходимо, колкото и ББР, резултатите са само бели за сметка на данъкоплатците.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Ваучерите за почивка в размер от 100 лв. за всеки осигурен български гражданин, пенсионер и учащ се е радикалната мярка, която ще възстанови българският туризъм, категорични са от ВМРО

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  ВМРО: Нека припомним също, че по тази причина патриотите в 44-ото Народно събрание още в началото на кризата, през 2020 г., наложихме и се прие намаляване на ДДС за туризма. Предложихме и се прие подкрепа за чартърните полети, от страна на държавата, по 35 евро на седалка.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  ВМРО: Размерът на ваучера е 100 лв. на човек, предоставен като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки един лев, подпомогнал туризма мултиплицира 2,5 лв. за икономиката. Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията.

  [email protected]
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Туризмът в България не е основен за икономиката като за Испания, Италия, Гърция , Кипър и Турция (лирата се сгромолясва все по-бързо.)
  И като гледам не са се юрнали.
  Обаче това не пречеше на Бойко 3 да излива милиард в Бургас, а да не направи тунелът под Шипка за 256 милиона много по-важен .

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Бетонирано крайбрежие, съдиране на кожи, лошо обслужване, насочване към пиянското летуване и към руските туристи, непрестанни писъци за помощ, отказ от ваксинация - туристическият бизнес е вреден за България. Нормално и полезно е да умре. Патриотично е да се бойкотира Черноморието.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Предложението под снимката не само е неизпълнимо,но и малоумно!

  Никой не знае какво ще стане с туризма,докато психопатите продължават да налагат измислената от тях "пандемия".

 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "" "Подкрепа за туристическия бранш чрез изпращането на 30 хил. ученици безплатно на почивка ще предприеме служебното правителство. За учителите пък ще има възможност за безплатна рехабилитация, което включва и лечебни масажи. Новите мерки за подкрепа на туризма бяха обявена на съвместен брифинг от служебните министри на финансите Асен Василев, на туризма Стела Балтова и на образованието Николай Денков.
  С 15 млн. лв. от държавната хазна близо 30 хил. деца ще отидат безплатно за една седмица на море или планина. В общия бюджет са предвидени и средствата за придружаващите децата учители. Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца на безплатна почивка, обясни министър Денков. По какъв начин ще бъде направен изборът точно кои да бъдат тези ученици ще решава всяко училище, няма да има общи правила, които да важат за всички.

  Безплатните почивки ще бъдат през лятото. Училищата ще кандидатстват по програмата до 1 юли, а след 15 юли ще започват екскурзиите. След като сформират групите за почивки, училищата ще наемат туроператори и ще избират хотели, които да посетят децата. Към почивките ще бъдат включени посещения на музеи и народни танци, обясни Стела Балтова."" "" ".

  Сега ще започне един натиск от страна на родителите към учителите и директорите точно тяхното дете да е едно от тези 70 деца които ще отидат на почивка безплатно от всяко училище. А в София има училища с 1300 ученика. 🤔

 16. 16 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  да им с*ра на партийните бизнеси, цунами да ги удари!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Глупости на търкала.
  Туризмът може да го оправи само здравословна конкуренция и фалит на голяма част от мутрите,които държат незаконно построените хотели.
  Презастроени гета, мизерно обслужване, необучен и немотивиран нископлатен персонал, ужасна храна.
  Какво ще е следващото искане- след държавно гарантирани клиенти-ученици може би ще искат персонала на хотелите да получава гарантирана заплата от държавата? За да може чорбаджиите да не се минават да плащат?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  При фалита на Томас Кук се коментираше , че българският туризъм ще загуби в дългосрочен план поради липса на достатъчно чартърни полети както и стана. Руските туристи ги няма, немски и британски няма да дойдат, от централна Европа също няма да ги заместят и ох, чудо !! Опряха до българският турист. Вероятно в следващите години част от хотелите ще трябва да бъдат съборени. И за това наистина ще е нужна подкрепата на държавата.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Накъде ли? Ми, до под крушата. Българите отдавна не обичат да ходят на море у нас. Високи цени, лошо обслужване, мръсно море, липса на места за паркиране, за храната - да не говорим. Всеки, който има поне малка възможност, отива в Турция или Гърция. Да не говорим за Далмация, Италия, Франция и далечните острови. Няма ги пияните англичани, идващи за евтин алкохол, евтина дрога и евтини проститутки. Голям праз. Стегнете се от бранша, оправете си бакиите, забравете максимата "Ден, година храни". Спрете да съдирате по две кожи от българските почиващи, не ги третирайте, като втора ръка хора и полека, полека положението ще се прави. Но не и днес.

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Какво ми предлага българския морски туризъм: бетон, фекалии, мутро-рекетьори гледащи лошо и искащи пари за паркинг, чадъри и какво ли още не, лошо обслужване и храна по ресторантите, но на раздути цени. Хайде благодаря, дръжте си ги, предпочитам Гърция, Турция, Кипър, че дори и билетите към Малдивите и Сейшелите са по 400-500 евро. Почнете да събаряте бетона и подпорните стени, ще е добро начало, ако не продължавайте да ревете за лошите туристи дето ги няма.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  В момента времето е перфектно за море :)

  Сезонът у нас е юли и август, евентуално с малко от юни и септември. Но активния сезон е 2 месеца.

  В момента новите заразени са под 300 на ден. След 1-2 седмици ще са под 100 на ден. До началото на юли пандемията ще е лош спомен, не само у нас, а и в цяла Европа. Надявам се, политиците да махнат ограниченията, за да могат хората да ядат и да пият и да купонясват. :)

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  А тея приказки за срива на българския туризъм ги слушам от 20 години поне и той все още не е дошъл. :)

  Напротив продължава да бетонира и да строи нови хотели. :)

  И парадоксално и те се пълнеха до преди пандемията. И в момента, в който паднат ограниченията за пътуване в Европа пак ще се напълнят с англичани, германци и руснаци.

 23. 23 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Сезонът тази година е загубен. Чужденци няма да дойдат.Вече е късно за каквото и да било.не съм фен на гърците , но тези хора системно от декември миналата година , още с първата сложена ваксина водят само и единствено положителна кампания. Ваксинираме острови , безплатни тестове два пъти в седмицата , реклама, каквото се сетити. И то реални действия. План за ваксинация , изобилие от ваксини , систематично. да не говорим че премиерът им / възпитаник на харвард между друготор не на пожарникарски институт/ обиколи Европа да агитира за туризма. И миналия ден даде интервю за Билд , на фона на Акропола , лежерно облечен с еспадрили на босо. Въобще изпипана работа.Клипове навсякъде.
  Та за нашия туризъм , че стана дълго. Чакам си втората игла , сертификата и в Гърция.Много , ама много се кефя да видя хотелите- затвори на Слънчев бряг празни. С пусти плажове и празни заведения с месака за 12 лв. Хак ви е. 30 години ни гонехте , искахте чужденци- на ви сега.

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Весело

  Накъде - наникъде.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  С малки изключения, обслужването в Гърция, Турция, Малта, Испания, Италия, Португалия, Египет, Мароко, винаги е било изключително добро от много любезни хора. С малки изключения, обслужването в хотели и места за спане в Лозенец, Созопол, Приморско, Черноморец, Арапя, Бургас и други места е било трагично. В ресторантите може би 50/50, но съотношението цена/качество е по-ниско от другите дестинации, може би толкова не си заслужават парите само по “луксозните” гръцки острови като Миконос, Скопелос и Санторини, в които плащаш като за ресторант в Париж или Лондон, а ядеш просто прилична храна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 610 Весело

  До коментар [#21] от "realguru":

  Направо е чудесно :) 18 градуса водата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 610 Весело

  До коментар [#21] от "realguru":

  Направо е чудесно :) 18 градуса водата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  А на снимката е слънчев ден, вече на Пеевски, който миналото лято не отвори хотелите, предполагам и този сезон също, само плажа пред бар Таити работи заради регионалната снобария.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Кой спира хората да се ваксинират. Има ваксини, има места, където се ваксинира. Остава да има желание.

 30. 30 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Неутрално

  На бетономорието му запряха потока от чуждестранни алкохолици и клекна. Сега нека да изпофалират една камара хотели, че да им дойде акъла в главата.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  На бетономорието му запряха потока от чуждестранни алкохолици и клекна. Сега нека да изпофалират една камара хотели, че да им дойде акъла в главата.
  —цитат от коментар 30 на shymi


  А Гърция, Испания, Италия, Португалия, Франция, които разчитат на туризъм и чужди туристи, като им спряха чуждите туристи да не би да вързаха и цъфнаха. :)

  Туризма навсякъде беше зле миналата година. Хубавото е, че ние не разчитаме чак толкова много на туризъм като другите. Тая година ще видим кой кога ще отвори и дали ще има туристи. Но според мен ще има, хората ще искат да си поживеят малко.


 32. 32 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 372 Разстроено

  До коментар [#31] от "realguru":

  .....и само на бг морето ли може да се поживее.......значи точно на бг морето не може да се поживее....

 33. 33 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  До коментар [#31] от "realguru":

  Те вече отвориха, като почнеш от Португалия и стигнеш до Турция, която приема наши сертификати. Ще броим пилците наесен

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 34. 34 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Познавам много хора от чужбина и чета мнения на хора от чужбина.
  И напротив, проблема за тях не е че в България не се ваксинират. Проблемът са изискванията да се влезе в България, които в момента са три.
  - Да си направиш тест излиза ок. 100 евро. Ако едно семейство с две деца реши да дойде трябва да се изръси с допълнителни 400 евро.
  - Да си направиш ваксина. Само че не само в България но и в другите държави хората не искат да се ваксинират. Затова тези които не искат да се ваксинират решават тази година да си останат в своята държава и там да си изкарят почивката.
  - Да преставиш резултат че вече си боледувал и че имаш анти тела. Този тест е по-евтин от ПЦР но и без това е излишен разход. Плюс това не всеки може да се "похвали" с такъв.

  Така изглежда с чужденците в момента.
  С Българите работата е ясна. Ние на морето сме втора категория, плюс това не си падаме по бетона и чалгата (с малки изключения). Затова който може и иска ще ходи у съседите на море.
  Общо взето сезона тази година пак ще е слаб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK