Българското ляво - орел, рак и щука

"На 11 юли то ще се провали, но това няма да е голяма беда, ако скоро прати в музея един от мастодонтите на прехода."

© Юлия Лазарова

"На 11 юли то ще се провали, но това няма да е голяма беда, ако скоро прати в музея един от мастодонтите на прехода."Крилатият лозунг на Ленин: "Преди да се обединим, трябва да се разграничим" разкрива драмата на руската социалдемокрация в предреволюционните години. Парадоксално е, че повече от век по-късно българската левица, скъсала още преди три десетилетия с наследството на "ленинизма", се намира в предписаното от Владимир Илич състояние на разединение. Ако до неотдавна то беше резултат предимно от междуличностни битки, днес отразява по-пълно обективните процеси в лявото пространство.


В краткия промеждутък след парламентарните избори на 4 април и предсрочния вот на 11 юли се появиха три много различни заявки за бъдещето на лявото и на България. Изборните резултати ще имат голямо значение за бъдещето на тези "проекти".


В центъра на вниманието е инициативата на Корнелия Нинова за "широка лява коалиция".
Въпреки пиар офанзивата около нея, коалиция няма. На бял свят се пръкна нещо, което не е "широко", а левият му характер е силно под въпрос.


Столетницата се опита да се ребрандира с помощта на знакови лица от близкото й минало чрез подписване на двустранни споразумения. Старата коалиция "БСП за България" вече е в съюз с произлязлото от нея АБВ на Първанов и Румен Петков, с бившия си кадър Георги Кадиев и с Движението на непартийните кандидати на бившия ляв атакист Минчо Христов. Не стана съвсем ясно дали по вина на Нинова или на Татяна Дончева "Движение 21" няма да е част от начинанието.


То може да бъде разглеждано като отчаян ход на Нинова да отклони вниманието от своята вина и неподадена оставка след скандално слабото представяне на партията на 4 април. Тогава уж с претенции за най-сериозната алтернатива на ГЕРБ и със статута на най-голямата опозиционна партия БСП загуби почти половин милион гласа и финишира трета. Очевидно калкулациите на "Позитано 20" не са аритметически, а по-скоро имиджови тип "Съединението прави силата". И как би могло да бъде другояче, след като неотдавна АБВ взе под 15 хил. гласа, с 2 хил. по-малко от движението на Минчо Христов. Общият им резултат прави един процент.


"Не знам дали тази тъй наречена широка и лява коалиция ще донесе допълнителни гласове. По-скоро може да отблъсне гласове именно заради отношението - съществува нетърпимост към хората, които са предали идеята, партията", анализира Велислава Дърева в интервю за пловдивското издание "Марица". Това вещае краткосрочен живот на новото "обединение". На всичкото отгоре последните дни в БСП върви истинско брожение. В Пловдив, Видин, Враца, Добрич и други градове социалистите масово си правят отводи от листите в знак на протест срещу спуснатите от Нинова водачи и едноличните решения в партията.


Задругата около лидера на БСП няма как да претендира и за укрепване, камо ли за възраждане на лявото,


защото политици като Първанов и Дончева са автори на българския вариант на тезата, че "няма ляво, няма дясно". Тя нанесе пагубни щети на европейската социалдемокрация в условията на ускорена неолиберална глобализация и финансови кризи. А под ръководството на Нинова БСП направи рязък завой към консервативните ценности, без да направи сериозен опит да върне социалдемократическия облик на партията като преодолее неолибералното наследство от Станишев (плоския данък от 10%).


Преди изборите левият активист и анализатор Станислав Додов критикува БСП, че "не изглежда да признават на хората друго право, освен на труд". В анализ за сайта "Барикада", базиран на проучване на честотата на няколко ключови думи в предизборните програми, той установява видими дефицити в платформата на БСП. "Въпреки профила им на хипотетично социалистическа партия", социалната справедливост е тема, която е слабо представена в нея." Според анализа единствено при "Изправи се! Мутри вън!" "социалната справедливост може да бъде очертана като някаква тема". Лидерът на тази формация - Мая Манолова, бивше знаково червено острие, не получи покана за коалиране от Нинова, защото отказва сътрудничество с БСП като "партия на статуквото".


Коалицията на Манолова, въпреки умерено десния сегмент в нея в лицето на "Отровното трио", вече има изграден имидж на бореща се за социална справедливост и граждански права.


Той е резултат не само от "наследството" на Манолова като успешен омбудсман, но и в продължаващата й активна работа на терен из цялата страна за даване на гласност и в търсене на решения на конкретни остри проблеми на хората по места. Всъщност тя прави успешна авансова предизборна кампания в стил граждански активизъм. ИСМВ печели и от ореола на "партия на протеста", докато БСП ще се запомни с противоречивото си отношение към антиправителствените демонстрации от миналата година.


В същото време в БСП вече никой не говори за "лява вълна", както беше популярно в навечерието на вота през 2017 г. и каквито реплики се чуваха все още през тази зима. Думи като "демократичен социализъм" пък, който все още присъстват в партийната програма, са табу за идеологически всеядното ръководство.


Ориентирът "демократичен социализъм" е фундамент за новата идейно-политическа Платформа "Социализъм 21 век", отворена и за леви симпатизанти. Тя е вик, засега доста самотен, за олевяване на партията. Групираните около Пирински, Дърева, Валери Жаблянов, Юри Асланов, Ана Пиринска и други вътрешнопартийни "опозиционери" социалисти, обвиняват БСП, че през последните пет години "се е превърнала в част от компрометираното статукво" и се стреми към "консервативен социализъм" и "бизнес-ориентирана политика". Те искат БСП да започне реални действия срещу "социалната, икономическата и политическата криза на капитализма". И констатират, че "партията не активизира широко демократично движение, което да се противопостави на систематичното и целенасочено рушене на демокрацията от неолибералните олигархични безчинства на антиконституционния модел "ГЕРБ-ДПС"."


Обединението обаче е затапено. В листите няма негови представители.


Тепърва ще се види дали ще успее да създаде структури в страната. Успехът му зависи тъкмо от "отварянето" на БСП към гражданското общество. Например към малките прогресивно леви НПО, издания и автономни групи извън партията, които имат добър експертен потенциал и реализират полезни инициативи, но критикуват остро или дори мразят сегашната соцпартия. Вляво "млади и вече не толкова млади социалисти се сдружават в колективи извън БСП с ясната нагласа, че се борят срещу БСП като изразител на консервативни идеи и прокапиталистически политики", пише в разясненията за "Компас за социалисти". "Компасът" е полезна съвместна инициатива на лявоалтернативното сп. dВерсия и сп. "Ново време" - теоретичния орган на социалистите с главен редактор Георги Пирински. Това едно добро начало за евентуално по-дългосрочно сътрудничество, но нищо повече засега.


И докато новото ляво все още остава по-абстрактен идеен проект, на сцената неочаквано се заяви и дори ще участва на изборите носталгичното (или ретроградното - в зависимост от прочита) ляво.


Групираният около бившия премиер и лидер на БСП Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република" е заявка за един вид комунистическа левица -


на фона на БСП, която все още претендира да е "социалистическа", и твърде размитите контури на прогресивната левица.


Завръщането на политика четвърт век след като беше остракиран заради "Виденова зима", не е чак толкова голяма изненада. Коалицията, на която той е обявен за "архитект", ще се опита да запълни вакуума, оставен от БСП, отвърнала глава от най-пострадалите от прехода като експлоатира и носталгията по държавния социализъм. Да не забравяме, че "виденовистите", както ги наричаха през 90-те години, мразят и перестроечния, и по-новия елит на БСП.


Първоначалните изказвания на бившия червен лидер звучат архаично и дори стряскащо. От малко публични изяви на коалицията правят впечатление силната антиолигархична и етатистка реторика, както и говоренето в стил "анти-Сорос" и националистическия патос, характерен за късните години на живковизма. Виденов критикува "ролята на международния антидържавен капитал" и онези, които "рушат класическата национална държава и средната класа". Той дори направи реверанс на диктатора Лукашенко, когото дава за пример как трябва да се борят цветните революции. "В изявлението си Жан изобщо не спомена думата социализъм", алармира Дърева пред "Марица". И обръща внимание на подценявания факт, че "в този т.нар. ляв съюз са милионер до милионера, капиталист до капиталиста!".


Месец и половина преди изборите, българското ляво окончателно заприлича на орел, рак и щука. На 11 юли то ще се провали, но това няма да е голяма беда, ако скоро прати в музея един от мастодонтите на прехода - оная БСП, която получи от държавата квази монопола в лявото пространство. В противовес на предписанието на Ленин, то трябва да си остане разединено. И пречиствайки се, да търси своя образ и подобие в разнообразието и конкуренцията за гласовете на работниците, прекариата, пенсионерите, младите и малцинствените групи.

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  В България както и в европа дясни партии няма. По дефиниция дясно ориентирани партии не са популистнки и затова никой няма да ги избера. Затова и демонокрацията не работи и никога няма да работи.

  Не знам къде автора вижда Българско ляво, след като всичко е ляво. Дясна партия би искала премахването на повечето данъци, отрязване на държавната администрация с поне 80% и премахване на акцизи на вносни стоки. Дясна партия би искала премахване на субсидираното от данъкоплатеца зрдравеопазване и училища въвеждане на частно здравеопазване и училища като единствена алтернатива.

  Сега да питам авторчето, коя точно партия иска това?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Поне да беше обяснил нещо за ЛЯВО -ДЯСНО :)) В България има 20 десни Борисов , Пеевски , Бориславова ,...Домосчиев . Всичко останало е ЛЯВО...........

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Разстроено

  То пък дясното като че ли е щука, рак и орел... И те са да ги фанеш един по един и да ги попиташ "що не се обединявате, бе?!!"

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Колкото е по-зле за БСП, толкоз по-добре за България.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  За ДБ нищо не са казали, а те последните години съществуват благодарение на БСП. На местните избори и в служебния кабинет са коалиция. Кой назначи техните министри Радев или Нинова?

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 968 Неутрално

  освен орел, рак и щука, в лявото има и няколко леви инсекта, мухи, бръмбари, червеи и дори един гном, има си градски леводесни, деснолеви, различночувствени, зелени преброители, росен пресен гондолиер и още доста такива. Те да бяха само орелът, рака и щуката, досега да се бяха разбрали

 9. 9 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  В България всички са десни, нема вече леви!
  Най-знатните социалисти са мулти милионери, пролетариата и той десен, всеки иска да спечели десния избирател.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Българската левица е обединена в новия ОФ!

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Орел ,рак и кука.
  Орела отлетя в чужбина
  От бедност рака се спомина
  А щуката нали е кука забогатя и си е тука.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Коалицията на Манолова, въпреки умерено десния сегмент в нея в лицето на "Отровното трио", вече има изграден имидж на бореща се за социална справедливост и граждански права.

  Там всички са свързани с мутрите

 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Както е споменал един от коментиращите преди мен, няма истинска дясна партия в България, а и в Европа. Това е страшното. Партия, която да произлиза от идеологията консервативния индивидуализъм, да насърчава личната отговорност, предприемачеството, манталитета на победител. Всеки се позиционира в ляво и център, защото знае, че истинският десен електорат е малък процент. Другото е, че "политика" и "социална държава" са мръсни думи за десните, които имат капацитет да успяват в живота извън тези понятия и не искат никаква помощ от държавата.

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  "ИСМВ печели и от ореола на "партия на протеста"

  Доста впечатляващо е, че майките от "Системата ни убива" бяха тръгнали да проверяват ДАНС

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  Ти да видиш на какво пък викат дясно.... Дори автентично му викат на едното дясно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pile Driver":

  Това е характерно за консервативното, но то далеч не се свързва само с дясното. В неговия контекст статуквото би се равнявало на класически капитализъм от западен тип (19-ти и началото на 20-ти век). В България обаче преобладават "соц консерваторите".

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Групираният около бившия премиер и лидер на БСП Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република" е заявка за един вид комунистическа левица -

  Чистата и свята република на Жан Виденов я видяхме преди 24 години. Трябва човек да е изключително умерено интелигентен за да гласува за това недоразумение.

 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1330 Весело

  Най-голямият куриоз ще е, ако Жан Виденов влезе и подкрепи правителство на Герб. Нинова, Мая и Дончева направо ще изперкат.

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Весело

  Другарска критика на към левия бардак, в който се включи и ДБ.
  И всички заедно в защита на червената финансова олигархия.
  Защото са левичари!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Днешното дясно не е като някогашното. Настъпва ерата на капиталистическия социализъмл. Конвергенцията на Сахаров - вечна му памет.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Инджов много подценява БСП...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#27] от "Pile Driver":

  Примери - БСП, Възраждане, Атака, отчасти, ГЕРБ, ВМРО, Фидес на Орбан, консерваторите в Полша и т.н. Нито една от тези партии не е типично дясна, но всички са консервативни. Няма как да си десен, когато говориш за протекционизъм, сериозна роля на държавата в икономиката,"социални политики" или направо си те тресе соц носталгия. Техните богати хора или олигарси не са типичните предприемачи, тръгнали от нулата и постигнали всичко самостоятелно на база лични качества (това е типично за десните). В огромното си мнозинство те са "назначени" бизнесмени.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Няма как функционерите на една тоталитарна партия като БКП да бъдат леви. Тоталитаризмът не е ляв или десен. Затова и толкова лесно си мени позициите - вчера антифашисти, днес братя с Хитлер, утре пак антифашисти, вчера антикапиталисти, днес първи капиталисти и т.н. Тези хора винаги ще са тоталитаристи и защитници на комунистическото минало. Лява партия в България няма.

 30. 30 Профил на Pile Driver
  Pile Driver
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Примери
  —цитат от коментар 28 на 4okuto


  аз за примери ли та помолих или да раздуйш?

 31. 31 Профил на Pile Driver
  Pile Driver
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "4okuto":

  тоест, сори за малоумния въпрос, ма кви са ти дефинициите за дясно и консервативно поотделно?

 32. 32 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  защо в анализа е пренебрегната градската левица?🤔

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Тодор Живков за социализма:
  „Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина – недоносче.“
  (www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw)
  Антон Кутев за социализма:
  „Социализмът има нещо общо със СПИН.
  Предимно се предава по наследство и по полов път“.
  Путин за социализма:
  „Струва ми се, че дълбоката промяна в обществото е такава, че възстановяването на социализма в смисъла, в който влагате вие, е невъзможно", 20.12.2018 г. news.bg/int-politics/putin-izklyuchi-vazmozhnostta-za-restavratsiya-na-sotsializma-v-rusiya.html
  Захари Стоянов за социализма:
  „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува.“

 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#13] от "4okuto":

  Както е споменал един от коментиращите преди мен, няма истинска дясна партия в България, а и в Европа. Това е страшното...
  —цитат от коментар 13 на 4okuto


  Ти пък ... дясна партия в България.
  Тя в Америка вече се изгуби, ти я търсиш у нас.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сиромасите силно намаляха.
  Затуй няма кой знае каква нужда от "ляво".
  Винаги ще са в опозиция.

 38. 38 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  „Ние сме социалисти, ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите й заплати, с непристойната й оценка на човешките същества според богатства и имоти.” - 1 май 1927 г.

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  Статията е непълна. Няма нищо за неомарксистите от ДеБъ, които са на хранилка на ДП на САЩ, а те както всички знаем са американския вариант на болшевиките в момента.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pile Driver":

  Дясно - малко държава; ненамеса в икономиката, която се основава на пазарен принцип; индивидуализъм; обществена йерархия, базираща се единствено на различията в качествата на отделния индивид; равенство само пред закона на всички граждани без значение от външни белези;

  Консервативно - неприкосновена частна собственост; вяра във висша сила; умерен патриотизъм; семейството на първо място; фактите, истината и личната отговорност, поставени на пиедестал; "който не работи, не трябва да яде";

 41. 41 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  Каквото е лявото у нас, такова е и дясното, все един турлюгювеч от политическа мъгла.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  българското ляво е толкова ''ляво'', колкото герб и ДБ са ''десни''.

 43. 43 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 574 Неутрално
 44. 44 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 574 Неутрално
 45. 45 Профил на Pile Driver
  Pile Driver
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Крилатият лозунг на Ленин: "Преди да се обединим, трябва да се разграничим"

  секи с драмата си

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Другарите от ДБ кое от трите са?

 50. 50 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Българското ляво било орел, рак и щука , българското дясно пък е щука, рак и орел - извода е , че в България няма идейно автентичи партии и политици! Как да очакваме развитие и просперитет с такива управленци?

 51. 51 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Весело

  ляво...ала-бала или пунта-мара...ДС командва всичко...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 52. 52 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Българското ляво - орел, рак и щука или казано по-просто БСП, ДПС и "Реформаторите"...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 53. 53 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Оставането на левицата десет години без власт (разбирай без кражби) ги докара до ръба на съществуването им. Поради тази причина се наложи да се обединят и дори да разкрият тайните си фракции. И така на манежа виждаме БКП (БСП и ДПС) и производните ѝ формации ИМВ, ИТН, ДБ и Жан Видено. Сещайте се!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 54. 54 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Комунделите с червените знамена и надпис - Срещу мизерията и грабежа ! 😄😄 голям цирк ...
  Тоест срещу самите себеси , така да го разбираме !? защото всичката мизерия , фалити , куфарчета , мутри , грабеж и проче . в България в последните 75 год са дело на БКП и нейните производни БСП- Герб, Дпс

 55. 55 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 928 Неутрално

  То българското "дясно" е орел, рак и щука + още по-наляво.

 56. 56 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Крайно време е левите да станат европейци,а не да залагат на комунистическото си минало и да са проводници на кремълската имперска политика.Можеш да управляваш държавата и без идеологията на Маркс и Ленин,и да бъдеш ляв!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  .. .. В България всички са десни, нема вече леви!..
  —цитат от коментар 9 на choguna


  А Радан??
  А Христо??

  Помниш ли, как му блеснаха очиците, когато Станишката примъкна , със святкащи очилца Истанбулската - от дъждовния Брюксел при нас - та да се приемала?

  И как се огорчи, когато същата таа Станишка си я сви, същата таа Конвенция под мишка и се затири, неразбран - наобратно .. с приведени рамене, с разплакани очи ..
  В Брюксел - с чужди хора, чужди хляб да дели ..

  Не , има ляво .. има !

 58. 58 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1014 Весело

  Еклектика би казал мислителят!

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Ляво ли е, не ми го хвали! А пък ако е зелено, съвсем.
  Цитат:
  "Задругата около лидера на БСП няма как да претендира и за укрепване, камо ли за възраждане на лявото, защото политици като Първанов и Дончева са автори на българския вариант на тезата, че "няма ляво, няма дясно". Тя нанесе пагубни щети на европейската социалдемокрация в условията на ускорена неолиберална глобализация и финансови кризи. "
  *
  Той и Ицето смята, че няма ляво и дясно и освен това тази теза усилено ни я пробутват от едно време насам в "Дневник".
  Това, че няма ляво хич не ми е зор, нито съм гласувала за тях, нито ще го направя някога. Болката ми е, че няма дясно, а някакъв либерално-затоплистки конгломерат.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#54] от "crq15625101":
  "Комунделите с червените знамена и надпис - Срещу мизерията и грабежа ! 😄😄 голям цирк ...
  Тоест срещу самите себеси , така да го разбираме !?"

  Точно така трябва да го разбираме. Хората са с промити мозъци и гласуват срещу себе си и за своите душмани.

 61. 61 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 710 Неутрално

  БСП(к) е обречена. И не защото срещу нея има организирана кампания (както твърди Курнелия), а по чисто физически причини. Електоратът и измира от старост по-бързо отколкото идването на новите попълнения. Прирастът е отрицателен. Клеветническа кампания срещу БСП не е необходима - тя и сама ще приключи. Да се ребрандира идеологически и така да реши "демографският" си партиен проблем е твърде смела и фантастична хипотеза. Да се откаже от популизма - също ми се струва mission impossible. А именно популизма и изяжда главата. Вместо да рият като диви глигани в посока на "изсветляване" на икономиката, те се занимават с дребни добавки към пенсиите. А в ограничаването на сивият сектор в икономиката са скрити десетки пъти по-големи резерви за увеличаване на пенсиите и всички останали социални добавки. Да не споменаваме и тежкият воденичен камък който сами си туриха на врата - плоският данък който те предложиха и приеха всъщност е крайно дясна политика. ДБ ги засрамиха като предложиха (в своята предизборна програма) прогресивно облагане с необлагаем минимум, с което разбиха мантрата, че десните и либерално настроените са против социалната справедливост. БСП(к) е обречена и по друга причина - голяма част от висшите партийни функционери са едри бизнесмени и на тях левите политики им пречат. Вредят им на бизнеса. Това е една от "подводните" причини за плоският данък и за много иначе необясними за лява партия действия.

 62. 62 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Ляв химик коментира:
  Смес от две-три взаимно не смесващи се течности. Емулсиите обикновено са мътни на вид и разсейват светлината.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Дясно пари в България няма от времето на Костов, който разби СДС. В момента има опити, сравнително успешни, за създаване на дясна партия. Трудността идва от това, че в Европа на нормалните десни им казват крайно десни. Лявото се движи с около двадесет и пет години закъснение. В момента все още се дроби на части и фракции. Кога и кое ще се оформи по - рано е въпрос на време. Много време. Особено с навлизането на лъже лявия либерален модел, идващ от САЩ. Сега, почти всички партии са се събрали в центъра, с леки отклонения в ляво и дясно от него.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Някакъв дебат се е получил във форума за това що е то дясно и ляво в политическото пространство , има ли го или го няма , БСП лява партия ли е или дясна и прочее.
  Истината е , че БСП е разбойническа партия с големи грехове към България и българите както в тоталитарното минало , така и по време на прехода. Най-добре е тази партия да я няма или да бъде маргинализирана извън парламента, защото е вредна за страната.

 65. 65 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  В БСП социалистическо е само името. В България никога не е имало социализъм. Имаше груба комунистическа диктатура от сталински тип, маскирана с марксиско-ленинска псевдоидеология и празни приказки като "диктатура на пролетариата", работническо-селско управление и други подобни идиотизми, които разбъркаха мозъка на простия българин и позволиха на шайка национални предатели, иже нарицаеми "комунисти", да заграбят властта и 45 години открито да служат на чужда държава и да експлоатират народа си като чужда колония. В този смисъл всяка дискусия за " леви течения", за обединение на "левите" и друга подобна плява е безсмислена. Всички до един от тези "комунисти" станаха назначени капиталисти и продължават да се гаврят с тези, които ги хранят.

 66. 66 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Коалицията на Манолова, въпреки умерено десния сегмент в нея в лицето на "Отровното трио", вече има изграден имидж на бореща се за социална справедливост и граждански права.
  _____________________________________________________________

  Стигнах до тук и се облещих!

  Отровните били десен сегмент, обаче в някакво ляво бутало г-н Инджов?

 67. 67 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Българското ляво още не може да загърби БКП, НРБ и СССР. Докато българските леви не станат европейски социалдемократи те ще продължат да губят.

 68. 68 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Европейски социалдемократи" си има в ДБ.

 69. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Оставането на левицата десет години без власт (разбирай без кражби) ги докара до ръба на съществуването им. Поради тази причина се наложи да се обединят и дори да разкрият тайните си фракции. И така на манежа виждаме БКП (БСП и ДПС) и производните ѝ формации ИМВ, ИТН, ДБ и Жан Видено. Сещайте се!
  —цитат от коментар 53 на 1908


  И понеже не могат да се докопат до власт чрез избори започнаха цялата тази пропагандна война срещу ГЕРБ, единствената дясна партия в момента.

  Дори пРезидентът Радев, който по Конституция трябва да е обединител на нацията, инициира маргиналните протести миналата година.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#50] от "n_kukaleva":
  Ляв математик коментира:
  "орел, рак и щука"
  Наблюдаваме тройка вектори с лява ориентация. Не съвпада с ориентацията на координатната система, знакът е отрицателен.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 72. 72 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дария Колев":

  ГЕРБ е "народняшка" партия без здрава идеология. Не е дясна в никакъв случай. Може да мине за център.

 73. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  "Европейски социалдемократи" си има в ДБ.
  —цитат от коментар 68 на 4okuto


  Май само там.. и Станишката де..

  Зеленисто-гретенисти, мигрантоисти, джендъро-затоплисти.. освен в ДеБъ , другаде много не виждам да има ..

 74. 74 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Голям страх от факта, че левицата в България щяла да се обедени.
  А коя политическа сила в България не е "орел, рак и щука"? Да, само ГЕРБ не е, но тя пък ще изчезне, когато ББ го подгонят прокурорите (не сегашните) и колегите му мафиоти.
  Нинова действа стратегически правилно и в интерес на партията, която ръководи.

 75. 75 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Винаги готови, винаги готови, винаги готови!

 76. 76 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Весело

  Нещото на Манолова с "десните Отровни" прави Нинова да изглежда непостижимо професионално!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 77. 77 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Весело

  До коментар [#70] от "Viktor Inox":

  Прекрасно! Смея се с глас вече няколко минути, благодаря!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 78. 78 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Кога България е имала лява партия? НИКОГА.
  Защото от злокачествения тумор БКП, който беше обхванал България и я държа в хватката си 45 години не може да се роди демокрация. А това, че БКП/БСП повтарят като латерни колко са леви нищо не се получава. Защото освен немислещите червени бабички, фетове на БКП, българинът започна с мъка, макар и по-бавно от другите източноевропейски народи да си отваря очите.
  Така, че ляво, каквото се разбира в нормалните държава в България НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.
  Истинско ляво имаше в Швеция 30 години и то направи Швеция една от водещите икономики на Европа.

 79. 79 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 496 Весело

  Българското ляво - орел, рак и щука ----- абсолютно вярно. Особено като добавим към тях и криптолевите дебари, които се срамуват да си го признаят открито, но денонощно бълват западняшки левундерски постулати. Направо ми е жал за тези нещастници - да ти викат градска десница, а ти да си върл западняшки левундер си е направо шизофренично. Но вие си го знаете най-добре, нали, госпопдине автор? Я ми кажете коя от тезите по отношение на мигранти, история, култура, религия, пол и идентичност, защитавани в този сайт са десни, консервативни? А? Ах, ма вие сте били за частната инициатива, икономика, и дрън дрън. Е има си хас, нали главният ви спонсор е олигарх, оставаше и да сте за национализация... Много ви здраве, и карайте по-полека например с гейправата и сърбомакедонщината, щото да не слезете пак под 3те%.

 80. 80 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#79] от "poitoucharante":

  Всъщност много малка част проумяват, че са леви. Повечето са толкова прости и политически неграмотни хора, та се мислят за десница, за средна класа и за капиталисти, макар да са най-незначителен офис планктон на заплата

 81. 81 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#79] от "poitoucharante":

  Всъщност много малка част проумяват, че са леви. Повечето са толкова прости и политически неграмотни хора, та се мислят за десница, за средна класа и за капиталисти, макар да са най-незначителен офис планктон на заплата

 82. 82 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#81] от "Митев":

  Точно така си е.

 83. 83 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1780 Весело

  Ба , криво-ляво, с решаващата помощ на пасольството, нещата вървят...

 84. 84 Профил на okn48561591
  okn48561591
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Както пееха НЛО преди много години:

  Няма леви, няма десни,
  До един в бюфета мохур,
  Всички пият Джони Уокър…

  В една ретроспекция, Джонито се явява като събирателен символ на притегателната сила на Запада, т. е. Долари , евро и пр.

  П.С. и рублите има притегателна сила, ако подходящо количество е конвуртнато в зелено и скрито в офшорна сметка

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  Щото пък самонареченото дясно нещо ми демонстрира твърде стройни редици ...
  Стройни редици евро атлантици, видяхме вчера в Чешнегирово

  от близо и далеч
 87. 87 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#80] от "Митев":

  За съжаление, това е най-точното описание на средния десебар. Още не са вдянали, как ги продадоха за пълнеж на новия лявомарксистки проект наречен Дабългария. Понеже познавам такива - ходят на партийни събрания, мъдруват, гласуват за някакви неща ... като че ли някой после ги пита

  от близо и далеч
 88. 88 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#82] от "poitoucharante":

  От др. страна, ще призная МВРО за консервативно, макар и силно милиционерско, когато
  а) Каракачанов каже точно от какво е оперирана сестра му преди да почине
  б) си признае и се разкае за опитите си да диктува как да се дава православно причастие по време на пандемия миналата година.
  Дясноконсервативното е християнско по дух, не му искам той да вземе причастие, макар че сигурно има остра нужда, но му искам да си признае грешките и надценяването на собствената си персона в рамките на общия строеж на вселената

  от близо и далеч
 89. 89 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 928 Неутрално

  ...изключително умерено интелигентен...
  —цитат от коментар 19 на koko65bg


  +++++ Чудесна формулировка (не само за конкретния случай, а по принцип) :)

 90. 90 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов:
  „Няма мърдане и Истанбулската конвенция трябва да бъде приета.“
  ……………….
  Карл Маркс:
  „Обучението на всички деца, от момента, в който те могат да бъдат без грижите на майка си, ще бъде в държавните институции.“

 91. 91 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  СДС и после ДСБ по времето на Костов бяха десни. След това при Радан и особено сега при Атанасов ДСБ се обезличи.

 92. 92 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  СДС и после ДСБ по времето на Костов бяха десни. След това при Радан и особено сега при Атанасов ДСБ се обезличи.

 93. 93 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  .. си признае и се разкае за опитите си да диктува как да се дава православно причастие по време на пандемия миналата година.
  —цитат от коментар 88 на Далечен близък


  Заради Заразнолъжичността - изтърва и моя глас , и на моите близки - на тези избори..

 94. 94 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#79] от "poitoucharante":Всъщност много малка част проумяват, че са леви. Повечето са толкова прости и политически неграмотни хора, та се мислят за десница, за средна класа и за капиталисти, макар да са най-незначителен офис планктон на заплата
  —цитат от коментар 80 на Митев


  Много добре казано.

 95. 95 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Инджов, пропуснал си най-важното, естественият подбор, тези с дъртите набори почнаха от година на година да си отиват в небитието, отделно пандемията "докосна" също много от тях, и спадът при БСП в следващите до 5 години ще става все по-голям...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 96. 96 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Това което си описал не е “дясна партия”, а анархо-капитализъм. Дали такава партия, каквато искаш има или няма, не знам и не ме интересува, но не пречи да основеш една и да провериш колко е подкрепата за тази идеология.
  Не се изненадвай после от резултатите или липсата им.

 97. 97 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 734 Неутрално

  То и "дясното" ни едно дясно :Д комуне до комуне радващи се на резидента...

 98. 98 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Погрешно отъждествяваме комунистите с лявото, то е при социалдемократите, но БКП/БСП го задуши за да не е конкуренция.

 99. 99 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Днешното дясно не е като някогашното. Настъпва ерата на капиталистическия социализъмл. Конвергенцията на Сахаров - вечна му памет.
  —цитат от коментар 24 на venelingeologia


  Конвергенция в политологията е политическа теория от XX век, според която СССР все повече клони към запада, а западът все повече клони към социализъм;

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 100. 100 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Йерархична градация на "лявото": 1.Социалдемокрация 2.Социализъм 3.Комунизъм 4.Байдънизъм 5.Зелеличарство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK