Рашков: Борисов да не се опасява, има абсолютен имунитет - главният прокурор

Рашков: Борисов да не се опасява, има абсолютен имунитет - главният прокурор

© Анелия НиколоваВ последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с "шефе". Какво означава това?" Това каза пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Вчера пред младежкия актив на ГЕРБ Борисов допусна, че може да бъде арестуван. Той не за първи път изразява подобни опасения - преди 8 години стигна по-далеч. Тогава версията му бе, че ще бъде убит в следствения арест. Настоящото изказване на Борисов дойде ден след като Рашков заяви, че през следващата седмица ще подаде сигнал в прокуратурата срещу него заради заплахи на бизнесмен.


Задочният вербален сблъсък между двамата продължи, когато Борисов вчера каза, че Рашков фабрикува и го квалифицира като "мракобесна фигура, шеф на комунистическо следствие, изключително червен, който плаши и създава страх", а днес добави, че не биха избрали Рашков и за домоуправител в блока, в който живее.


Пред БНР Рашков подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС. "Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси."
По-рано днес Борисов декларира, че разпореждане за подслушване не е давал. Всъщност законът не му дава и такова право.


"Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни", каза Рашков.


По случая с подслушванията вътрешният министър е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се провери работата на структурите, които са с права за СРС. "Досега подобна проверка в МВР не е правена", каза Рашков.


"Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот", добави той.


Служебният вицепремиер има основание да смята, че на предстоящите на 11 юли избори ситуацията ще е различна, и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK