Предсрочните парламентарни избори на 11 юли: какво трябва да знаете

Предсрочните парламентарни избори на 11 юли: какво трябва да знаете


Ще успеят ли партиите в следващото, 46-о, Народно събрание да излъчат правителство и какво са най-важните въпроси, свързани с предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори, след като предишният парламент не успя. Това ще зависи от резултатите от вота. Дали той ще повтори конфигурацията от предишния, кои политически сили ще подобрят резултата си и кои ще загубят доверие, ще влязат ли нови партии/коалиции, как лятото ще се отрази върху избирателната активност (най-важният фактор, влияещ срещу корпоративния и купен вот) вече са теми, които се анализират и прогнозират, а България на практика не е спирала да бъде в предизборна кампания.


Гледайте изборното студио на "Дневник" на 11 юли от 18 часа, повече информация - тук.


"Дневник" събира в тази статия всичко, което е полезно и интересно да знаете за изборите. Тя ще бъде допълвана, когато има нова важна информация с текст и полезни линкове за повече по всяка тема. В началото има съдържание - въпроси, които при клик ви отвеждат директно към отговора.
Какви са изборите на 11 юли?


Какво е новото на тези избори?


Кой има право да гласува на парламентарните избори?


Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка в България?


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка в чужбина?


Как гласуват българите в чужбина?


Как се гласува с машина?


Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


Ще мога ли да гласувам с преференция?


Какви са прогнозите за изборите?


Кой ще спечели парламентарните избори?


Как се определя броят на спечелените от всяка партия/коалиция мандати?


Кога се задейства преференцията?


Важна ли е избирателната активност?


Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?


Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Кога бюлетината е невалидна?


Каква ще бъде предизборната кампания?


Мога ли да стана наблюдател?


Мога ли да стана застъпник?


Какво е мажоритарни избори?


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Какво е РИК? Какво е СИК?


Какво е касиране на избори?


Колко струват изборите?


Може ли да има нови парламентарни избори?


Кога са изборите за президент през 2021 г.?


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Как гласуват хората с увреждания?


Какви са изборите на 11 юли?


На 11 юли 2021 г. българите ще гласуват, за да изберат 240 народни представители в бъдещото 46-о Народно събрание. Изборите са предсрочни, след като избраният три месеца по-рано (на 4 април) 45-и парламент за първи път в най-новата история не успя да излъчи правителство.


Те се организират от служебното правителство на ген. Стефан Янев, което бе назначено от президента Румен Радев. За тях ще отговаря нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) начело с предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова.


Какво е новото на тези избори?


Макар и да имаше кратък живот, 45-ият парламент направи някои промени в Изборния кодекс. Изборите обаче остават пропорционални, като депутати ще се избират от кандидатски листи с възможност да се отбележи предпочитания за отделен кандидат (преференция).


Най-голямата разлика е, че на 11 юли в големите секции ще се гласува само и единствено с машини. Вот с хартиена бюлетина ще се допуска само при технически проблеми и форсмажорни обстоятелства.


За първи път и в секциите с 300 и повече избиратели в чужбина ще се гласува само и единствено с машини, т.е. в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница.


Район "Чужбина" обаче няма да има. България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР). След отпадане на ограничението секциите зад граница са рекордните 782.


Карантинираните заради коронавирус ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.


Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.


Кой има право да гласува на парламентарните избори?


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По данни на ЦИК избирателите по списък са 6 711 048.


Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Всички български граждани могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на изборите за Народно събрание на 11 юли. Справката може да се направи в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - тук, както и със есемес на номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС.


В текста на есемеса се изписва единствено ЕГН и системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция. Справка може да се направи и на телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.


Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска администрация или онлайн до ГРАО - тук. Крайният срок е 26 юни.


След тази дата списъците трябва да бъдат актуализирани, така че проверявайте отново през данните си. След като избирателят бъде вписан в списъка по настоящ адрес, ще бъде заличен от този по постоянен.


Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град - ще може да гласувате там, където учите, в секция, която изберете. Необходимо е да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка в България?


Не. Освен ако нямате настоящ адрес на мястото, на което ще почивате. Тогава трябва да подадете заявление в срок.


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка в чужбина?


Да. В която и да е секция в чужбина, с документ за самоличност и без предварително подадено заявление.


Как гласуват българите в чужбина?


След отпадане на ограниченията за секции извън Европейския съюз и на база на подадените 68 802 заявления в чужбина ще се гласува в рекордните 782 секции. На парламентарните избори на 4 април се гласуваше в рекордните 465 секции зад граница, а през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.


Избирателен район "Чужбина" няма и хората зад граница могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) за първи път ще се гласува само с машини. Става въпрос за 273 секции в десет държавни, като 148 секции ще има по две устройства.


В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.


Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.Как се гласува с машина?


За първи път на парламентарните избори на 11 юли в секциите с 300 и повече избиратели, т.е. в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина, ще се гласува само и единствено с машини. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница.


Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при самото отбелязване на вота.


При машинното гласуване на екрана се визуализира бюлетината след поставяне на карта в устройството. Избирателят отбелязва гласа си чрез докосване, като освен предпочитаната партия или коалиция може да отбележи и преференция за кандидат от листата. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.


Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?


Партиите и коалициите са по-малко от тези на изборите на 4 април (тогава участваха 30 партии и коалиции). Участници във вота на 11 юли са 23, а номерата им в бюлетината са следните:


1. Движение "ЗАЕДНО за промяна"
2. "Свобода"
3. Български национален съюз "Нова демокрация"
4. "БСП за България"
5. ГЕРБ-СДС
6. "Атака"
7. ДПС
8. "Изправи се! Мутри вън!"
9. МИР
10. "България на труда и разума"
11. "Възраждане"
12. "Подем"
13. "Бригада"
14. "Пряка демокрация"
15. "Гражданска платформа Българско лято"
16. "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ"
17. "Ляв съюз за чиста и свята република"
18. "Партия на Зелените"
19. "Национално обединение на десницата"
20. "Глас Народен"
21. "Републиканци за България"
22. "Има такъв народ"
23. "Демократична България"


Как да проверя кандидатите в моя избирателен район?


На сайта на съответната районна избирателна комисия всеки избирател може да провери регистрираните листи и имената на кандидатите за депутати.


Ще мога ли да гласувам с преференция?


По желание избирателят отново може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да отбележи на съответното място (чрез докосване на екрана на машината или с "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината).


Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101.


Какви са прогнозите за изборите?


На изборите на 4 април в 45-ия парламент влязоха шест сили - ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" "БСП за България", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". По последни прогнози партията на Слави Трифонов може да е първа политическа сила с минимална разлика пред тази на Бойко Борисов. Прогнозите на социолозите следете тук.


Кой ще спечели парламентарните избори?


Това е въпросът, чийто отговор всички искат да знаят.


Как се определя броят на спечелените от всяка партия/коалиция мандати?


Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.


При пропорционалните избори мандатите се разпределят по т.нар. метод на най-големия остатък - партиите получават предварителни мандати при делене на получените гласове на т.нар. квота на Хеър, а останалите се разпределят, като приоритет имат формациите с най-голям остатък. Една партия може да получи най-малко 10 мандата.


Има дисбаланс между броя на гласовете, с които са избрани кандидатите от различните райони.


Кога се задейства преференцията?


Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата.


Важна ли е избирателната активност?


Колкото по-голяма е избирателната активност, т.е. колкото повече хора гласуват, толкова по-малко е значението на контролирания и купен вот. Ниската избирателна активност работи за големите партии и коалиции.


Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, но не и при отчитане на резултатите от изборите. Това е така, за да не се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на малките формации.


Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?


С хартиена бюлетина, която е интегрална, ще се гласува в малките селски секции с по-малко 300 избиратели, както и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната, за които са подадени по-малко от 300 заявления или на предишни избори са гласували толкова избиратели.


Бюлетини ще има и в големите секции, където ще се гласува само с машини, за да може да продължи гласуването при технически проблем или форсмажорно обстоятелство.


Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого".


Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Този списък е от лявата страна на бюлетината, а в дясната са номерата за преференциите.


Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите.


Кога бюлетината е невалидна?


Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето.


Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.


Каква ще бъде предизборната кампания?


Предизборната кампания започва официално на 11 юни и приключва на 9 юли. Тя се води само и единствено на български език. Забранени са анонимните агитационни материали и използването на публичен ресурс, в т.ч. и държавни автомобили.


За разлика от пролетта противоепидемичните мерки не са така строги и обиколки из страната, срещи с избиратели и събития могат да се провеждат по-лесно.


Мога ли да стана наблюдател?


Наблюдателите на изборите регистрират основно неправителствени организации, включително и международни.


Мога ли да стана застъпник?


Всички партии и коалиции ще търсят застъпници, които да следят за нарушения в изборния ден и да сигнализират ръководствата. Всеки може да потърси желаната формация и да се запише като застъпник.


Какво е мажоритарни избори?


Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен елемент. Избирателите могат да отбележат предпочитание за определен кандидат (преференции) от съответната листа. Мажоритарни избори са тези, в които се гласува за конкретен кандидат - като кметските например.


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.


Централната избирателна комисия трябва да обяви получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция до 15 юли, а имената на народните представители - до 18 юли.


Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Най-честите манипулации на избори са купеният и контролиран вот и нарушенията при отчитането на резултатите в секционните избирателни комисии.


Какво е РИК? Какво е СИК?


Районните (РИК) и секционни избирателни комисии (СИК) са временно действащи органи. Във всяка секция има избирателна комисия - секционна, чиито представители организират гласуването, а след това отчитат резултатите от изборите. Изборните книжа се предават в районните избирателни комисии, които са 31 - колкото са многомандатните избирателни райони.


Какво е касиране на избори?


Касирането е отмяна на избори, решение за която трябва да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд за касиране на парламентарните избори може да подаде партия, участвала в тях. За целта обаче е нужен посредник, какъвто могат да бъдат президентът, Министерският съвет, главният прокурор и върховните съдилища. Няма срок, в който съдът да се произнесе.


Колко струват изборите?


Според одобрената от Министерския съвет изборите на 11 юли ще струват над 57 млн. лв., докато тези на 4 април струваха около 65 млн. лв. В двете суми обаче не влизат пари за осигуряване на машини за гласуване.


Може ли да има нови парламентарни избори?


Да, теоретично може да има още едни парламентарни избори дори през тази години. Ако и този път и трите опита за съставяне на правителство след изборите бъдат неуспешни, както след изборите на 4 април, президентът Румен Радев трябва да насрочи нови избори.


Кога са изборите за президент през 2021 г.?


Изборите за президент и вицепрезидент на републиката се насрочват от Народното събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Очаква се те да бъдат в началото на ноември, както обикновено.


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Все още няма решение, но вероятно въведените за изборите на 4 април мерки ще важат и за тези на 11 юли. Основните правила са:


- в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- членовете на секционната комисия да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той да сваля маската за кратко, за да се идентифицира
- до машините да бъде поставен дезинфектант, който избирателят да използва, преди да гласува
- входът към тъмната стаичка в секциите, където да гласува с хартиени бюлетини, да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват
- химикалките да се дезинфекцират след употреба, а избирателят да ги взема сам.


Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


И на тези избори карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които в изборния ден ще обикалят по адресите.


Този път заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават и в самия изборен ден.


Членовете на комисиите ще носят защитни облекла, а карантинираните трябва да са с маска, да са дезинфекцирали ръцете си предварително и да използват собствена химикалка.


Как гласуват хората с увреждания?


Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в избирателна секция, могат да подадат в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният срок е 26 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK