Хората над 60-годишна възраст се справят най-бавно при гласуването с машини

Хората над 60-годишна възраст се справят най-бавно при гласуването с машини

© Георги КожухаровВ експерименталното гласуване с машина, проведено от ЦИК в село Доброславци, са гласували едва 36 души в рамките на един час. Резултатът е значително по-нисък от този, постигнат в София на 27 май - тогава общо 75 служители на Народното събрание успяха да гласуват с машина за един час.


Според социолога и говорител на ЦИК Цветозар Томов разликите се дължат в различния профил на гласуващите. От експеримента, в който са взели участие общо 97 души - 41 мъже и 53 жени, се разбира, че най-бързо са се справили хората на възраст между 30 и 39 години - те са гласували средно за 49 секунди. А за най-младите, както и за хората на 60-годишна възраст им е била необходима около минута.


Най-бавни са били избирателите от 60 години нагоре - при тях времето от получаването на смарт картата за машината до връщането й се удължава до минута и 36 секунди. Във всички възрастови групи под 60 години времето е относително равномерно. "Това е един много окуражаващ резултат", коментира Томов. Според него най-критична е групата на мъжете над 60 години с образование, по-ниско от средното, именно те се справят най-бавно с машините.
Как ще гласуваме на 11 юли и други важни въпроси


Също така по-бавни са и хората с образование, по-ниско от средното - при тях времето за гласуване рязко се увеличава до 2 минути и 12 секунди за разлика от висшистите, които гласуват средно за около 1 минута.


"Ефектът от запознаване с машината е спестяване на около 18 секунди", посочва още Томов. При избирателите, които и преди са гласували с машина, времето за гласуване се намалява до 1 минута, докато на онези, които за първи път гласуват с машина, им отнема около минута и 18 секунди.


Томов съобщи още, че най-слабият резултат е 4 минути и 11 секунди, а най-бързо е гласувало младо момче - за 16 секунди.


Въпреки това резултатите от експеримента показват, че близо 50 процента от участниците в Доброславци са успели да гласуват за по-малко от 45 секунди. "Това темпо наистина е постижимо, но за хора, които имат опит с машинното гласуване и са относително добре образовани", посочи още Томов.


Днес се провежда експериментално гласуване и в Сливница. Пред БНР Красимир Ципов от ЦИК съобщи, че на по-младите хора им отнема около минута да гласуват, но на по-възрастни хора, които за първи път участват в такъв експеримент, им трябват около 3 до 4 минути и половина, за да подадат гласа си.


Гражданите, които участваха в тестовото гласуване, споделят пред БНР:


"За 36 секунди съм гласувала, много бързо, много елементарно. Никакъв проблем, дори с машина е по-удобно", казва избирателка. "Машинно гласуване, това е новаторското, това е много по-лесно, по-удобно, единствено ако спре токът. Самата машина, надявам се, че като софтуер е добре разработена да не блокира и всичко друго е нормално", допълва друга.


Предстои ЦИК да обобщи данните от трите експериментите, за да реши в колко секции ще бъдат поставени по две устройства за машинно гласуване, както и колко допълнителни машини ще бъдат поръчани. В петък стана известно, че доставчик на допълнителните машини за вота на 11 юли ще бъде отново фирмата "Сиела Норма". Това ще стане възможно чрез т.нар. процедура за "договаряне без предварително обявление", която се прилага при изключителни обстоятелства, обясни тогава председателят на комисията Камелия Нейкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK