Небивалиците на Борисов: истината лъсва все по-ясно

Все повече са тези, които осъзнават, че доскорошният премиер съвсем не е жертва, а тъкмо обратното.

© Юлия Лазарова

Все повече са тези, които осъзнават, че доскорошният премиер съвсем не е жертва, а тъкмо обратното.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Навсякъде по света преди избори от някои от участниците в тях могат да се чуят измишльотини и лъжи. Има обаче страни, където този тип участници успяват да вдигнат толкова шум, че направо заглушават останалите гласове. България е сред тях.


Все по-далеч от реалността
Особеното на сегашната кампания за предстоящите предсрочни избори е, че в тази роля са влезли най-голямата (поне засега) партия и по-специално нейният лидер. В една или друга степен разпространяването на небивалици винаги е било негова отличителна черта. Сега обаче, опитвайки се да наложи някакъв свой прочит на събитията, той като че ли надминава себе си.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


"Искат да съборят изборите и да продължат в условията на еднолична диктатура."


"Единствената причина за смяната на шефовете на службите за сигурност е разкриването на шпионските мрежи на Русия. Оттук нататък никой никога в България няма повече да разкрие руски шпиони."


"Така е било 1944 г. Аз съм се чудил как е станало, а то точно така е станало: избили са елита на нацията и след това - айде 45 години комунизъм. Това в момента се опитват да направят."


"Така сме паднали под турско робство, един по един са падали градовете ни и другите не са се притичали на помощ."


Каква е целта и ще бъде ли постигната


Да се анализират и опровергават подобни измислици е обидно, защото, освен напълно абсурдни, те са и крайно цинични. А е и ненужно, защото в тях могат да повярват само отчайващо заслепени и непоправимо откъснати от действителността хора.


Целта на автора им пък е ясна - да се изкара жертва (любим негов похват), тотално да разбърка факти, ценности, ориентири и да баламоса масовото съзнание, за да се вкопчи и да задържи някак си изплъзващата му се власт. Този път обаче, струва ми се, няма да е толкова лесно да се постигне тази цел.


Защото небивалиците му предизвикват по-скоро насмешка и отвращение, отнесени от засилващия се поток скандални факти за неговото управление. Факти, които правят все по-ясна картината на превзетата държава и потъпканата законност. На институциите (от прокуратурата и спецслужбите до т.нар. независими регулатори), които вместо да работят в обществен интерес, действат като бухалки в ръцете на частни интереси. Факти, които правят все по-видими схемите за източване на публични ресурси, организиран грабеж и злоупотреби с власт (от кредитите, раздавани от ББР, през "Автомагистрали" и ЕСО до построения с български милиарди руски "Турски поток"). Все по-видима става и безпределната наглост на обслужващите тези схеми "калинки", окопани дълбоко по различните етажи на властта.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Все по-изнервен


Много от тези факти са отдавна известни (а някои от тях и описани в малкото останали свободни медии). Сега обаче те достигат до много по-широк кръг от хора. Все повече са тези, които осъзнават, че доскорошният премиер съвсем не е жертва, а тъкмо обратното. Че истинските жертви са хората, поставени в зависимост от местни партийни наместници и дерибеи, рекетираните и заграбени бизнеси и в края на краищата всички данъкоплатци. Паралелно с тези процеси насажданият от предишното управление страх ще се изпарява все повече и повече.


Заради всичко това целта на доскорошния премиер да задържи властта чрез старателно разпространяване на небивалици е все по-трудно постижима. И затова той изглежда все по-изнервен.


Но не е в състояние да смени тактиката и затъва все по-дълбоко в нея. Небивалиците вече работят срещу него и в полза на опонентите му. Колкото повече лъжи се натрупват, толкова по-ясно лъсва истината. А авторът им изглежда все по-нелепо. И обратното - на неговия фон опонентите му започват да изглеждат по-сериозни и смислени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK