На живо

Преди изборите: "Сиела Норма" извива ръцете на изборната комисия, смята Ива Митева

Преди изборите: "Сиела Норма" извива ръцете на изборната комисия, смята Ива Митева

© Юлия ЛазароваДо предсрочните парламентарни избори остава малко повече от месец и кампанията вече тече с пълна сила. "Дневник" следи изявите на основните политически играчи, както и подготовката на държавата за вота. Статията се обновява.
Отказът на "Сиела Норма" да достави допълнителните около 1500 машини за изборите е опит за извиване на ръце. Това мнение изрази пред Би Ти Ви председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева. Според нея е нужно ЦИК да направи анализ на цените и да изясни от къде идва разминаването спрямо първата доставка на устройства.


От ЦИК посочиха, че са изчислили сумата от 6.5 млн. лева на базата на разходите от предходната поръчка. Според "Сиела Норма" цената се е покачила, защото се купува значително по-малка бройка машини, а сроковете им за доставка са много по-кратки.


"Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях", уточни Митева.Тя защити промените в Изборния кодекс, направени по време на краткия живото на 45-ото Народно събрание, в които е заложено изцяло машинно гласуване.


"Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина. По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г. Тогава и самият Бойко Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини", коментира още Митева.

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева заяви пред Би Ти Ви, че е останала изненадана от заявката на доставчика на машини за гласуване "Сиела Норма", че фирмата няма да успее да осигури нужните около 1500 допълнителни устройства за предстоящия парламентарен вот. Двете страни влязоха в спор за цената на поръчката, като от фирмата настояха за над двойно по-голяма сума, като оправдаха искането си с кратките срокове за доставка и по-малкият брой машини, които се купуват.


Матева уточни, че комисията е поканила на преговори представители на "Сиела Норма" и се надява да се договорят с тях. "Ако все пак фирмата откаже, ще търсим доставка на устройства по друг начин и друг изпълнител за модифициране на софтуера", обяви тя.

"Сиела Норма" е готова да изпълни част от поръчката за машините

"Сиела Норма" е готова да преговоря с Централната избирателна комисия (ЦИК) по обхвата на поръчката за доставка на машините за гласуване. Това каза за БНТ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, която трябва да осигури устройствата на предстоящия на 11 юли вот за парламент.


Веселин Тодоров

© Анелия Николова

Веселин Тодоров


На вчерашното заседание на ЦИК от "Сиела Норма" отказаха да достави нужните около 1500 машини, тъй като предвидената максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС е прекалено ниска. Според Тодоров са нужни около 15 млн. лева, за да може поръчката да се изпълни в толкова кратък срок. От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че комисията няма да отстъпи и, ако се налага, ще търси нов доставчик.


Според фирмата е невъзможно да доставят в срок 1500 машини без да ползват скъп транспорт като самолети, както и да извършат цялостното обслужване по време на изборите.


"Тази комбинация от пълното задание и тази цена за нас е невъзможна. Можем да изпълним част от тази поръчка, така че ако ЦИК постави на първо място бюджета и на второ място обема на работа, ние можем да изпълним например доставката само на машините или пък цялото логистично обслужване на изборите в България", заяви Веселин Тодоров пред БНТ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK