За късото мислене и дългите харчове

"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини – около 8.7 млн.

© Георги Кожухаров

"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини – около 8.7 млн.Сега да поясня малко какво разбрах аз от срещата в ЦИК със "Сиела", която гледах онлайн и която, надявам се, е достъпна на сайта на ЦИК.


"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини - около 8.7 млн. Тези нови машини щели да са със 75% по-скъпи заради малката бройка, късите срокове и доставката със самолет.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Останалите пари са за флашки, ролки с хартия за разиските, още смарт-карти и хонорари за външни консултанти, които са нужни, за да пренастройка на софтуера, за частичните избори в Благоевград, за парламентарните избори и др. разходи. В разговора бяха споменавани и конкретни числа, но да не разводняваме изложението.


За съжаление, предишната ЦИК е купила машините за гласуване както се купува лека кола - харесали са цвят, мощност, договорили са цената, направиха едно кръгче (предишните избори) и сега трябва да се плати цената. Ключът за колата (сорс-кодът за машините) е предаден в един запечатан плик. Предполага се, че с него всеки, който не го мързи и има умения може да направи машините годни за работа за всички избори, които се задават занапред.


Според мен, на тази покупка трябваше да се гледа като купуване на технология, коята да е разчетена за 10 - 15 години напред. Опитах да разсъждавам в тази посока в една-две статии и да питам какви са дългосрочните финансови разчети поне за 10 години напред или поне за 10 избора напред. По мои груби сметки излизаше, че за парите, които предстои да се харчат, за всеки избор всяка секционна избирателна комисия (СИК) можеше да получи по 1000 лева допълнително за наемане на по-качествени хора. И като се отнеме правото на партиите да номинират председателите и секретарите на СИК, то да отпаднат съмненията, че СИК прави маймунски номера с гласовете и ги прави недействителни. Но това остана глас в пустиня.


"Сиела", както и всеки друг, иска да бъде незаобиколима и да си осигури дългосрочен ангажимент на сервиз провайдър при организацията на всички избори занапред. Лошо няма - това е естествено бизнес поведение на доставчик на стоки и услуги.


ЦИК от своя страна трябва да реши кога и дали изобщо има смелост да скъса със "Сиела", като фирмата остане само доставчик на "желязото" и след като предаде сорс-кода и си получи парите, да се занимава с други работи. Това за ЦИК няма да е лесно решение преди 11 юли, а подозирам и след това.


След като ЦИК вземе такова решение, тя или трябва да изгради собствен капацитет за софтуерно обезпечаване на технологията машинно гласуване, или да наеме с дългосрочен договор софтуерна фирма за адаптиране на "мозъка" на машините за всеки избор, в това число и за сложните местни избори с големи, малки и районни кметове и общински съвети с между 9 и 64 мандата.


Изборен кодекс (7. издание 2021 г.)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Отворен остава и въпросът с логистиката - дали ЦИК ще изгражда капацитет (складове, трянспорт) или ще наема друга фирма да вози машините насам-натам. Колко ще струва това? ЦИК ли ще управлява склада за машините? В централен склад ли ще се пазят и сервизират или всеки МИР ще се грижи за своите си машини за гласуване? Колко ще струват 2500-3000 сервизни техници в дните около всеки избор за срок от 10 години да речем. Колко ще струва сервизирането и профилактиката на машините след всеки избор и консумативите (ролки, флашки, смарт-карти, акумулатори). Кой ще доставя заместващи машини на вандализираните такива? Тая работа няма да стане по линия на ТНТМ-то и с бригадирски труд от времето на соца.


Отговорите трябва да са не за следващите избори, а за всички избори за период от 10 години поне или за 10 избора напред, даже да са разтеглени в 15 години. И колко в крайна сметка струва един глас. Вече имахме 59 лева на глас на евроизборите. Колко беше на 4 април? Колко ще е на 11 юли? Колко ще е на президентските?
И накрая да питам - какво стана с контролното броене на разписките от 90тте машини на изборите от 4 април? Няма ли някой да качи протоколите от това броене на сайта на ЦИК или да даде информация в редовен брифинг на ЦИК? Нали искаме да вярваме, че всичко е било наред. Убедете ни!


Хайде приятно смятане, драги. Ще ви гледаме с внимание и интерес. Парите са наши!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Централната избирателна комисия няма да преговаря относно цената на поръчката за доставка на машини за предстоящите парламентарни избори.
  Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Избори в цяла Европа се правят без машини.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Весело

  България и Венецуела рамо до рамо:)
  Кой казва, че комунистите не са на власт?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Радевата ЦИК е структура с единствената цел, да провали изборите, та хунтата да остане до нови избори заедно с президентските.

  [email protected]
 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Истинският играч в Сиела не е Веселин Тодоров а брат му - Иван Тодоров. Бивш служител от ДС. Занимавал се тогава с машинна обработка на данните за неблагонадеждните. Тогава се създаде ЕСГРАОН за улеснение на машинната обработка. След 89-та по решение на ДС Иван Тодоров пое сегмента с информацията за хора и бизнес като частно юридическо лице за да обслужва "дискретно" мафията. Не случайно Сиела е единствената фирма, която поддържа паралелен/огледален образ на данните в Агенцията по вписвания. От нея бе възстановена системата при умишлената и "повреда". Иван Тодоров беше адвокат на Мултигруп. Той адвокатстваше и приватизацията на БТК. Негова е най-голямата адвокатска кантора, която обслужва основно паралелната власт създадена от ДС, създала ДПС и моделирала така нареченият преход. Установила пълен контрол върху ГЕРБ. ШИШИ трябваше да бъде пожизненият скрит министър председател на паралелната власт. Изпълнителната власт трябваше винаги да е подчинена на ШИШИ. Не случайно точно СИЕЛА е монополист в доставките на машините за гласуване. Иван Тодоров и ШИШИ са в постоянно взаимодействие. Целта е да се ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!! А ти си нископлатени мекере на ШИШИ. Знам ви цялата организация и как и колко ви плащат. Знам и как ви подбират. Мекере е меко казано.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#5] от "Анти Шишковци":

  Сиела още в самото начало на 90-те имаха монополно право да издават пресни - пресни закони...

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#5] от "Анти Шишковци":

  Ама ясно е, че си гледа Сиела печалбата, пита се защо Радевата ЦИК постоянно се дъни !?

  [email protected]
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  За тези избори няма никакво време и ЦИК вероятно ще плати повече, отколкото са планирали, колкото и да не им се ще. Но дългосрочното решение е машините и поддръжката им да отидат в Информационно обслужване - държавното дружество, предвидено за тази цел. Поне така аз мисля.

 9. 9 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  не трябва да се мисли дългосрочно докато кс не се произнесе по жалбата

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#9] от "sarunka":

  КС ще се произнесе наесен - ама няма Радев да си бърка в джоба за машините, я ?

  [email protected]
 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  И как са я планирали тази сума? Гледали са тавана и хоп готово. Работата на това правителство е да направи законни и честни избори, това е. Не случайно магаре да реши Президента да сложи за министър, никой две не може да му каже. Но, властта върви с отговорност, неограничената с пълна отговорност. Вместо да се занимават с организацията и да решават проблемите още преди да са възникнали, те се занимават с всичко останало, с идеята че нещата ще се решат от въздуха. Уви в живота не е така.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Аве хора, дайте статия за Волейболистките срещу Украйна, вчера.
  Ноо бавно, мъжете падат, момичетата бият и дневник мъжете биле паднали, аве ей няма инфо, ноо “ъндженталман”.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#11] от "stoiank":

  Очевидно грешно са я планирали, стъпили са на единичната цена от предишната поръчка.
  Когато има нов изборен кодекс и нови членове на ЦИК това не е кой знае каква изненада - нямат достатъчно опит. Дано все пак няма проблеми на изборите, в интерес на всички е нещата да протекат нормално. А иначе - трябва дългосрочно решение, поръчки, доставки, конфигуриране и поддръжки на машини с външна фирма очевидно не е такова.

 15. 15 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Кат се има в предвид че дневник е “матрирхат” ноо тъпо ей.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  КОИ - нямат достатъчно опит?
  Цветозар Томов ЛИ?

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Или понеже сега се намести към Радев - Цветозар Томов ще го изккараме малолетен избораджия?

  [email protected]
 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Сериозните аргументи на г-н Стоилов и това"Хайде приятно смятане, драги. ",провокира професионалното изкривяване в мен да започна да смятам.И!?Сметнах ,че следващите избори ще са с активна регистрация по пощата и електронно гласуване .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Поредната уйдурма на боКАСА и ШИШИ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чърчил":

  А дано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Цветозар Томов на Шиши ли бил човек - не знаех ...?

  [email protected]
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Остави Цветозар Томов, досега имало ли е избори само с машини? Ами не е имало, нали така, ситуацията е различна, нормално е повечето неща да са нови и да има проблеми. А че ЦИК не са ги предвидили - явно толкова могат. Да се надяваме нещата да се решат тихо и кротко, няма нормален човек, който да иска изборите да се провалят.

 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Избори в цяла Европа се правят без машини.
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Защото в Европа няма 4,5% недействителни гласове,
  а най-много 0,45%. Демокрацията е скъпо нещо!

  До коментар [#2] от "karabastun":

 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Очевадно е грешно планирана. Но за едно сте прав на 100% и трябва да е верую на всички - от ЦИК до платени медии:
  …..в интерес на всички е изборите да протекат нормално ..
  да са честни и представителни. Без значение колко ще струват, колко партии ще влезнат и какви ще са резултатите. Дори повечето партии, правят парламента по-представителен.

 25. 25 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Ще ви гледаме с внимание и интерес. Парите са наши!"

  На която и власт да го кажеш това, все едно, че и бъркаш в гъза.
  Най-мразят да им се бъркаш как харчат народните пари.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  ВЯРНО - няма нормален човек, който да иска изборите да се провалят.
  Ама ИТН, бабикяне и тези, които гласуваха изборните промени, мислейки, че ще ги вкарат със сигурност в НС - такива ли са ???

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#23] от "hrx16647690":

  Това кой ти го каза?

  [email protected]
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  А пък вътрешната държавна фирма прави номерата на Автомагистрали -взема поръчката и наема външни подизпълнители...
  Обаче разходите се завишават в пъти...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Ами, не си прав и не си в час. ИО има офиси във всички областни центрове, над 700 човека персонал и опит в изборна организация. Сиела едва ли има и 100 човека, офис само в София, но те доставят и конфигурират машините. Изначално има проблем - това е едно от малкото неща, в които си струва да не се прави доставка по ЗОП. Но за тези избори е късно, да видим държавата какво ще направи за следващите.

 30. 30 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Абе тъпанари, дадоха ви се два месеца, за да направите едни избори, а вие се занимавате с всякакви инсинуации и предизборна пропаганда за преизбиране на фюрер Радев - избраника на Кремъл!? И си въобразявате, че фашистката ви хунта ще остане безнаказана? Тези тоталитарни номера на изплували от утайката на ДС ченгета и русофилски червени боклуци няма как да минат - на изборите ще видите какво значи народен съд! Долу Радев!

 31. 31 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Прекалено внимание се отделя на цената на изборите и в същото време се забравя за всички простотии съпътстващи изборния процес досега.

 32. 32 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 144 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Още не сме говорили за видеонаблюдението.

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  До коментар [#32] от "geometar":

  Може и да поговорим:)

  [email protected]
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#32] от "geometar":

  Само ми споделете - бил ли сте нягога член на Изборна комисия?
  Щото аз съм бил повече от двадесет пъти - и реално никакви видеонаблюдения не могат да се правят - особено , като се въртят сума ти хора около протоколите!

  [email protected]
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  До коментар [#32] от "geometar":

  Най - много да снимаш нечий гръб, г...з, или ръце...:)

  [email protected]
 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Ту естествено се появиха писачи които намират сегашните проблеми в предишната ЦИК.
  А те са в 9 дневния смешен парламент, където група лумпени избяга от отговорност и натвори законче даващо власт на пРезидента, през пролуките в конституцията.
  Сега им е трудно, саботирали ги били.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#35] от "karabastun":

  Сега, може и да бъркам, ама в запъртъка сътворен по нощите от ОФ партиите и за благозвучие наречен ИК не пише ли, че няма да се броят отрязаците, а машината ще изкарва протокола? Ако е така, за къв..., е това видеонаблюдение?

 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  “ софтуерна фирма за адаптиране на "мозъка" на машините за всеки избор”
  ——
  Човекът бил написал 3 статии за адаптиргането на машинни мозъци … и дава ли дава акъл

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Защото в Европа няма 4,5% недействителни гласове,
  а най-много 0,45%. Демокрацията е скъпо нещо!
  —цитат от коментар 23 на hrx16647690


  То и в България няма.

  Но понеже гласуването било задължително, а имало поле "Не подкрепям никого" - се оказва че има над 40 хил гласа такива. И някои "анализатори манипулатори" ги пъхат в невалидни. Лично на мен ми е странно да се разкараш да пишеш "Не подкрепям никого".

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  До коментар [#37] от "uvtest":

  Таман два пъти - за президент 2016, и за НС 2017 - в секцията имахме машинка !
  Машинката не вади никакъв протокол, щото няма как да извади, колко са вписани допълнително, колко са избиратели с придружител / инвалиди / и т, н.....
  Машинката ти вади - грубо казано касов бон по групи стоки - тоест партии , коалиции, независими и ИК попълва и подписва !

  [email protected]
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Сега този процент е още по-малък – около 2,5 на сто. Отделно от тази бройка са сгрешените, унищожените бюлетини, както и тези, обявени за недействителни заради това, че избирателите са ги снимали, разкрили са вота си или пък номерът им се е различавал от този в кочана. Те са общо 40 053.

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  До коментар [#37] от "uvtest":

  А за видеонаблюдението ....?,,, - това е поредното сътворено пак от някой, който не е излизал от студиото, като Славчо
  Виж ком. 35

  [email protected]
 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  То и отначало беше ясно какво ще се случи когато се приемат недомислени закони...

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Добре би било, но има огромни частни интереси към обслужването на изборите. Като пари и, като влияние.

 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Краткосрочното мислене е преобладаващо сред българите. Доста малко са хората у нас с дългосрочно мислене. Дългосрочното мислене е част от културата на един народ, а нашта култура е с къса рамка на времето. Това се дължи на 45 години комунизъм, както и главоломните превратности преди и след него, при които е невъзможно да се култивира дългосрочен времеви хоризонт. При комунизма хората преживяваха от ден за ден, от заплата до заплата. Всяко по дългосрочно планиране беше кауза пердута, умряла работа, поради самия характер на управлението. Управление, основано на конюнктурните проблеми на бандата, която се наричаше "Партия". Тя си нагаждаше приоритетите в зависимост от външно влияние, вътрешно „гасене на пожарите” тук и там, хрумки и мераци за величие на местните кокорбашии. Които бяха в състояние да променят „правилата” на играта в движение, можеха да си променят законите както им скимне, можеха да диктуват на банката (тя беше само една) каквито си поискат действия с валутата, девалвация, обмяна на парите при произволни условия, издаване на облигации без покритие, печатане на пари без необходимите знания, предизвикващо инфлация. Да оставим настрана, че за обикновения човек нямаше никаква защита срещу своеволията на управляващите. Освен това, най-важното, над 95% от хората изкарваха пари колкото за ежедневните нужди, нямаха възможност да отделят нещо настана с някаква мъглива идея за дългосрочна инвестиция. Всички тези фактори, както и не малко други, неспоменати по-горе, възпитаваха цигански светоглед, ден за ден, от заплата до заплата, "каквото изчука изпука". За да се промени този светоглед трябва да минат години и поколения, израснали при подходящи условия, които да култивират у тях нов вид култура на живеене, а не на съществуване.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Във форума цари превъзбуда. Но никой не казва кой купи машините за гласуване. На какви цени и защо някой иска повече пари за недостигащите машини..

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":

  Мдааьа във Венецуела няма.недействителни.Машинките дават всичко за Мадуро...

 48. 48 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Понеже турците са по-лесни за "убеждаване" без непременно кеширане на гласа, явна е ползата за ДПС. В момента се договарят точно как да стане.
  ( Бабо Арзу, натискаш sonraki, после 22 и готово)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 49. 49 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 378 Неутрално

  “ софтуерна фирма за адаптиране на "мозъка" на машините за всеки избор”——Човекът бил написал 3 статии за адаптиргането на машинни мозъци … и дава ли дава акъл
  —цитат от коментар 38 на Gretel


  Простият човек най мрази някой да му дава акъл.

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 50. 50 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Стоил е дошел с добри намерения да ни каже нещо интересно.

  Нищо, другия път

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Стоиле, що не продума няколко думи да не се бяхме набутвали с машинно гласуване, дето само България и Венецуела в света го имат и да не ги бяхме давали тези грешни пари за тези ненужни машини? М? Или някои от тези с разкривени от злоба, завист и алчност за власт хорица решиха, че така ще спечелят изборите? Ами нека ти кажа – и да ги спечелят, пак няма да направят правителство, защото целта е друга – втори мандат на таваришч Радев и служебно правителство, което да се превърне в президентско forever! А задавате ли си въпроса дали пък американците или някои други съюзнически служби няма учтиво да извадят още имена от чудовищния масив информация за разните тукашни тарикати, на която ви показаха само върха на айсберга? Що не питате как се чувстват сега Черепухин, мамин сладък олигрух и другите местни гъдулки, които си мислеха, че са недосегаеми? Или питайте защо така „победоносно“ шефката на дедо Рашков си би шута от МВР? М?

 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Весело

  Тези нови машини щели да са със 75% по-скъпи заради малката бройка, късите срокове и доставката със самолет.
  ____________________________________________________________-

  Пазарен закон, но новата ЦИК явно не вдяват от правилата на пазара, взели средна цена от предната сделка и умножили по 1500!

  Колко трябва да си неадекватен, за да се изложиш по този начин?

 53. 53 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 723 Любопитно

  За недостига на машини е виновно късото мислене според автора - така е , но не мислите ли да че първопричината не е далече във времето, късото мислене тръгна от последния къс парламент, защото без много мислене натресоха машинно гласуване, което трябва да се подготви за има-няма два месеца мандат на служебно правителство!? А сега президентската ЦИК си скубе косите и е в патова стуация, която трудно ще реши? !

 54. 54 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Да, късото мислене винаги е в основата на всички проблеми. Като например да въведем изцяло машинно гласуване (без населени места под 300 души), без да имаме достатъчно оборудване, достатъчно време и достатъчна воля. Само че за тази простотия вина носят и безгрешните умнокрасавци, било то мълчаливи (ИТН), арогантни (ДБ) или крещящи (ИСМВ).

 55. 55 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#37] от "uvtest":Таман два пъти - за президент 2016, и за НС 2017 - в секцията имахме машинка !Машинката не вади никакъв протокол, щото няма как да извади, колко са вписани допълнително, колко са избиратели с придружител / инвалиди / и т, н.....Машинката ти вади - грубо казано касов бон по групи стоки - тоест партии , коалиции, независими и ИК попълва и подписва !
  —цитат от коментар 40 на karabastun


  На последните избори в протокола нямаше графа за допълнително вписаните.

  Никога в протоколите не е имало графа за броя на придружителите.

  Язък, че двадесет пъти сте участвали на избори!

 56. 56 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Да, късото мислене винаги е в основата на всички проблеми. Като например да въведем изцяло машинно гласуване (без населени места под 300 души), без да имаме достатъчно оборудване, достатъчно време и достатъчна воля. Само че за тази простотия вина носят и безгрешните умнокрасавци, било то мълчаливи (ИТН), арогантни (ДБ) или крещящи (ИСМВ).
  —цитат от коментар 54 на d04


  Спокойно!
  Закона дава възможност при проблем с машината да се гласува с хартия.

 57. 57 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#51] от "Santos":

  Не само съм продумал, ама пришки имам на езика и мазоли на пръстите.

 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#57] от "Stoil Stoilov":

  Стоиле, ти хубаво си продумал, ама няма резултат, за съжаление! На някои хора не им идва акъла, та трябва ачик-ачик да ги вадят на тезгяха, за да се види колко струват! Ама нищо, сега керваните с дубайски дирхами ще секнат, да не казвам, че ако тези, които ги получаваха, пак се опитат да си развяват байрака, може да бъдат много, ама много неприятно изненадани и то точно преди изборите, когато няма да има време за реакция!

 59. 59 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ще гласуваме по нов начин , а ще стане както обикновено.

 60. 60 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  България и Венецуела рамо до рамо:)Кой казва, че комунистите не са на власт?
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Прав си ! Не е зле да си отвоорите това :
  06 юни, 12:25 / Tribune
  АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ – Бойкикева през 1989 г.: Моят приятел философ Меди Доганов (ВИДЕО)

 61. 61 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Добре ще да е опорните точки, които ви спускат да са по приемливи. Не толкова плоски. Опитите да се пречи на желанието на сегашната ЦИК да организира честни избори не дънене. Елементарно се опитваш да манипулираш.

 62. 62 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  А някой замислял ли се е колко са амортизационните отчисление на 10 000 машини за гласуване за една година. Ами замислете се - това са материални средства по категория 4 ( компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер мобилни телефони;). Амортизационните се не повече от 50% на година. Може ли някой по-компетентен да направи сметки? как стои тая работа с ЦИК като стане собственик на машините? Кой ще ги плаща е ясно - ние.

 63. 63 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Как е възможно да нямате капка умствен капацитет???
  Ами поне не се ИЗЛАГАЙТЕ!

 64. 64 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#49] от "aez211010399":

  “ Простият човек най мрази някой да му дава акъл.”
  ——
  Ти си знаеш. Мерси за споделянето

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Стоилов, многократно имахме възможност да се убедим в късото ти мислене

 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#45] от "simval":

  Тва баба ти ли ти го разказа , как при комунизма се живеело ден са ден. Ммм не, не е била баба ти, тя няма как да каже подобна глупост. При комунизма синко нещата бяха дългосрочно безнадеждни. Имаш работа за определени пари, без работа не можеш да останеш, и да смениш работата, заплатата е същата и така 40 год. Това ли е ден за ден според теб?

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Ще се равняваме по Венецуела нали пак комунисти ни управляват и то без избори и НС.

 68. 68 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#9] от "sarunka":

  Първоначално имаше такъв въпрос за референдума на Славчу, бяха 6, но 3 от тях бяха отхвърлени от КС. Това бяха:
  - 120 депутати
  - електронно гласуване
  - избор на местните шефове на МВР.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Много интересен анализ. Обаче проблемът не е само с машините за изборите. Всъщност няма институция да не е на същото дередже със софтуера освен тук-таме нещо заварено старо собствена разработка на институцията. Поръчките са за закупуване без никакви изисквания за калкулация на подръжката даже в гаранционния период и/или нужни доработки на готовите системи. Така много често нещо се закупува и просто, да познаем, не се ползва, защото не работи добре или няма кой да го оправи. След гаранцията се пуска нова поръчка и често тя се печели от нови фирми. Това от своя страна веднага значи нов софтуер или поне изхвърляне на много доработки на предната фирма и примерно година преработка и след това година пак нещото да работи.

  С новите правила за ИО става още по-интересно- фирма далеч от всякакъв капацитет като брой хора и познания по всякакви циркулиращи в държавата системи изведнъж е единственият получател на нови поръчки. Кой и как ще подържа нещата не е важно, а всичко досегашно просто се зачерква изцяло като цяло на много по-високи цени от досегашните.

 70. 70 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":

  700 човека и офиси в почти цялата страна. Това колко човека прави на офис? И в това с вземането на всякакви проекти в държавата дали тези хора ще стигнат? Защото за много проекти трябват по 5-10 човека за подръжка и разработки, а 700 човека значи поемане на под 100 такива. Или ще стане като с Автомагистрали и договорите с подизпълнители, т.е. още по-скъпо и некачествено без никаква отговорност за "правилните" фирми?

  ИО няма как да обслужва системи на Microsoft, HP, IBM, Oracle и т.н. по-добре и по-евтино от техните местни клонове или дистрибутори с опит и изградени екипи в рамките на много години, нали? Да не говорим какво става, ако има собствена разработка на местна фирма, която хората в ИО ще видят за първи път.

  Покрай теча на НАП някой умник реши, че е добър повод да направи схема тип Автомагистрали уж за по-добра защита на данните. Ще видим докъде ще се докара това.

 71. 71 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Радини вълнения за мисленето и харчовете. Можеше да препишеме от развитите страни. На 3 март 2009 конституционният съд в Германия обявява машинното гласуване за противоконституционно. Мотивите ги пише в решението.
  https://www.bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/DE/2009/bvg09-019.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK