За късото мислене и дългите харчове

"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини – около 8.7 млн.

© Георги Кожухаров

"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини – около 8.7 млн.Сега да поясня малко какво разбрах аз от срещата в ЦИК със "Сиела", която гледах онлайн и която, надявам се, е достъпна на сайта на ЦИК.


"Сиела" иска 15 милиона. От тези пари само част са за новите машини - около 8.7 млн. Тези нови машини щели да са със 75% по-скъпи заради малката бройка, късите срокове и доставката със самолет.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Останалите пари са за флашки, ролки с хартия за разиските, още смарт-карти и хонорари за външни консултанти, които са нужни, за да пренастройка на софтуера, за частичните избори в Благоевград, за парламентарните избори и др. разходи. В разговора бяха споменавани и конкретни числа, но да не разводняваме изложението.


За съжаление, предишната ЦИК е купила машините за гласуване както се купува лека кола - харесали са цвят, мощност, договорили са цената, направиха едно кръгче (предишните избори) и сега трябва да се плати цената. Ключът за колата (сорс-кодът за машините) е предаден в един запечатан плик. Предполага се, че с него всеки, който не го мързи и има умения може да направи машините годни за работа за всички избори, които се задават занапред.


Според мен, на тази покупка трябваше да се гледа като купуване на технология, коята да е разчетена за 10 - 15 години напред. Опитах да разсъждавам в тази посока в една-две статии и да питам какви са дългосрочните финансови разчети поне за 10 години напред или поне за 10 избора напред. По мои груби сметки излизаше, че за парите, които предстои да се харчат, за всеки избор всяка секционна избирателна комисия (СИК) можеше да получи по 1000 лева допълнително за наемане на по-качествени хора. И като се отнеме правото на партиите да номинират председателите и секретарите на СИК, то да отпаднат съмненията, че СИК прави маймунски номера с гласовете и ги прави недействителни. Но това остана глас в пустиня.


"Сиела", както и всеки друг, иска да бъде незаобиколима и да си осигури дългосрочен ангажимент на сервиз провайдър при организацията на всички избори занапред. Лошо няма - това е естествено бизнес поведение на доставчик на стоки и услуги.


ЦИК от своя страна трябва да реши кога и дали изобщо има смелост да скъса със "Сиела", като фирмата остане само доставчик на "желязото" и след като предаде сорс-кода и си получи парите, да се занимава с други работи. Това за ЦИК няма да е лесно решение преди 11 юли, а подозирам и след това.


След като ЦИК вземе такова решение, тя или трябва да изгради собствен капацитет за софтуерно обезпечаване на технологията машинно гласуване, или да наеме с дългосрочен договор софтуерна фирма за адаптиране на "мозъка" на машините за всеки избор, в това число и за сложните местни избори с големи, малки и районни кметове и общински съвети с между 9 и 64 мандата.


Изборен кодекс (7. издание 2021 г.)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Отворен остава и въпросът с логистиката - дали ЦИК ще изгражда капацитет (складове, трянспорт) или ще наема друга фирма да вози машините насам-натам. Колко ще струва това? ЦИК ли ще управлява склада за машините? В централен склад ли ще се пазят и сервизират или всеки МИР ще се грижи за своите си машини за гласуване? Колко ще струват 2500-3000 сервизни техници в дните около всеки избор за срок от 10 години да речем. Колко ще струва сервизирането и профилактиката на машините след всеки избор и консумативите (ролки, флашки, смарт-карти, акумулатори). Кой ще доставя заместващи машини на вандализираните такива? Тая работа няма да стане по линия на ТНТМ-то и с бригадирски труд от времето на соца.


Отговорите трябва да са не за следващите избори, а за всички избори за период от 10 години поне или за 10 избора напред, даже да са разтеглени в 15 години. И колко в крайна сметка струва един глас. Вече имахме 59 лева на глас на евроизборите. Колко беше на 4 април? Колко ще е на 11 юли? Колко ще е на президентските?
И накрая да питам - какво стана с контролното броене на разписките от 90тте машини на изборите от 4 април? Няма ли някой да качи протоколите от това броене на сайта на ЦИК или да даде информация в редовен брифинг на ЦИК? Нали искаме да вярваме, че всичко е било наред. Убедете ни!


Хайде приятно смятане, драги. Ще ви гледаме с внимание и интерес. Парите са наши!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK