Без решение за машините за вота: Доставчикът обяви "растяща цена", ЦИК преустанови преговорите

Без решение за машините за вота: Доставчикът обяви "растяща цена", ЦИК преустанови преговорите

© Георги КожухаровСлед като на срещата днес не е постигнат резултат, Централната избирателна комисия (ЦИК) се отказва от преговори с фирмата "Сиела Норма" за доставка на още 1500 машини за гласуване за парламентарните избори на 11 юли.


Изборната комисия предлагаше пряко договаряне при цена от 6.5 млн., а фирмата искаше двойно по-голяма сума - 15 млн. лв., с обяснението, че всяко забавяне увеличава цената.


За вота на 4 април "Сиела Норма", която е осигурявала машини и за предишни избори, достави 9600 устройства за гласуване за около 43 млн. лв., които ЦИК купи.
"Срещата днес приключи без резултат", обяви пред "Дневник" говорителят на комисията Цветозар Томов. По-късно на заседанието й Емил Войнов докладва, че няма консенсус, като за 6.5 млн. лв. "Сиела Норма" можела да достави 1200 машини и да осигури логистиката за парламентарните, но не и за президентските избори т.г. Преговорите са преустановени, като по думите на Томов пред БНТ утре трябва да се вземе и окончателно решение.


Предстои да се реши дали изборната комисия да организира вота с наличните машини, или да търси други варианти.


Разлика в цените


Още през април от "Сиела Норма" обявиха, че могат да доставят допълнително 1500 машини за гласуване. Те са необходими, тъй като според промените в Изборния кодекс за първи път в секциите с над 300 избиратели в чужбина ще се гласува само с устройства, а ЦИК реши в големите секции (около 700) у нас да има по две машини.


В петък обаче избирателната комисия и доставчикът не се разбраха за цената на устройствата. Бюджетът на комисията е 6.5 млн. лв. за 1500 машини, като цената е определена на база на поръчката от 4 април. Фирмата обаче иска 15 млн. лв. с мотива, че производителят на машините "Стартматик" е дал 75% по-висока цена за производство, като само устройствата ще струват 8.75 млн. лв., а допълнителните разходи ще са 6.5 млн.


Без решение за машините за вота: Доставчикът обяви "растяща цена", ЦИК преустанови преговорите

© Георги Кожухаров


В неделя директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров каза пред Би Ти Ви, че може да достави 1100 - 1200 машини със заложения бюджет (предложено е било и днес, но без модифициране за президентския вот - бел авт.). Говорителят на Изборната комисия Цветозар Томов обяви пред БНР, че ако не постигне споразумение с доставчика, комисията ще организира изборите с наличните 9600 устройства. Това обаче значи в големите секции да има голяма натоварване (при експериментите се видя, че за час гласуват около 45 души - бел. авт.).


Днес пред БНТ Томов обяви, че ако по обективни причини не може да се осигурят машини за гласуване, Изборният кодекс позволява където няма устройства, да се гласува с хартия.


"Извиване на ръце" или много дейности


Според IT специалиста и кандидат за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев "Сиела Норма" извива ръцете и притиска държавата, увеличавайки два пъти и повече крайната цена. Той дава за пример щата Охайо, където доставка и същите допълнителни услуги за 16 хил. машини за гласуване струват 55.6 млн. долара, или близо 90 млн. лв. Това - по изчисленията му - правело 8 млн. лв. за българската поръчка.


"Има специфични бизнеси, свикнали да съществуват в корупционното блато на ГЕРБ - подкупващи политици, които да лобират за конкретна сделка, държавни поръчки. Това трябва да спре или да бъде ограничено до нива, които не пречат на нормалното функциониране на икономиката", коментира Мирчев в профила си във фейсбук.


Без решение за машините за вота: Доставчикът обяви "растяща цена", ЦИК преустанови преговорите

© Юлия Лазарова


В официално становище от днес "Сиела Норма" посочва, че твърденията за извиване на ръце са некоректни внушения, тъй като поръчката освен доставка на 1500 устройства още 11 дейности, сред които техническа поддръжка и обслужване и модифициране на машините за частичните местни избори в Благоевград, за парламентарните избори на 11 юли и за президентските избори през есента. Посочено е още, че забавянето на процедурата води до увеличаване на цената, като скоро ще се стигне до момент, в който при каквато и да било цена "Сиела Норма" ще бъде в невъзможност да изпълни поръчката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK