Предизборни маневри

Отново няма да има партия с парламентарно мнозинство, позволяващо й да състави правителство.

© Юлия Лазарова

Отново няма да има партия с парламентарно мнозинство, позволяващо й да състави правителство.Анализът е препубликуван от блога на автора.


Безпрецедентната ситуация с краткия 45-и парламент и незабавните предсрочни избори, насрочени за 11 юли, доведоха до очаквани и неочаквани раздвижвания сред политическите партии. Надеждите на всички, отново, са за "победа", отново е налице разбирането на изборите като футболен мач, чийто резултат се решава на терена. Всъщност не е така, резултатът се решава от публиката и поради това изборите не са за това, "кой е по-добър" (и никога не са били).


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Разместванията между партиите и коалициите обаче са показателни за видовете надежди, които се свързват с тези извънредни избори. Най-общо тези надежди са от 4 типа:


- Оцеляване


- Надделяване


- Завръщане


- Участие


Оцеляване


ГЕРБ е несъмнено в ситуацията на оцеляването, защото цялата структура на партията, нейният вътрешен етос е силно разклатен от действията на служебното правителство. Чухме острите реакции срещу кадровите промени, мобилизирането до максимум на защитни аргументи, че правителството е "проруско", че е "предизборен щаб на президента", че е реваншистко. ГЕРБ вероятно разбират, че залогът на изборите и на 11 юли е тяхното наследство. И най-вече онова, което е свързано с утвърдената вече в продължение на повече от десет години политическа хегемония на партията и фактическото обсебване на държавата с цялата й администрация. Дори не толкова става дума за корупция, колкото за фактическото приватизиране на публичната власт за тясно партийни цели и в интерес на зависими от държавните поръчки бизнеси.


В защитната стратегия на ГЕРБ се включва и съюзът със СДС, обявен като логичен между две партии от ЕНП. Дори се заговори, че ГЕРБ ще излезе с "много силна и авторитетна фигура", заговори се за Петър Стоянов. ГЕРБ се опитва да си върне инициативата като се представи за новия СДС на ХХІ век. Едва ли, обаче, на това ще повярват повечето исторически привърженици на "сините".


Защитната реакция на ГЕРБ е учудваща с липсата на въображение и с нежеланието да се признаят пораженията. Обясненията, че служебното правителство е освободило висши служители на специалните служби, защото те били разкрили руските шпиони в България, вероятно не приемат сериозно дори и основните говорители на партията. Опитът за мобилизиране на "евроатлантическата ориентация" на ГЕРБ изглежда смешен, дори и за опитните политици от партията.


Ситуацията всъщност показа, че критиците на "модела Борисов" имат право, когато посочват като голям провал кадровата политика на отминалото управление. Макар всички партии да назначават приближени, именно управлението на ГЕРБ произведе знаменитият етикет "калинка", характерен похват в управлението на Бойко Борисов. Допълнен и от втори похват - привличането (употребявам неутрална дума) на бивши остри критици на ГЕРБ като днешни техни говорители и публични лица.


Друга тема на защитната реакция е сравнението на днешната ситуация с времето веднага след 9 септември 1944 г. Отстранените от властта се представят като невинни жертви на една настъпваща диктатура. Би звучало много страшно, ако не беше толкова смешно. И дори да приемем, че служебното правителство може малко по-внимателно (и вероятно по-селективно) да прочиства държавата от назначени единствено по партийна линия кадри, това не означава, че властта трябва пак да остане в ръцете на ръководството на ГЕРБ. "Двувластието", за което на няколко места пише Евгений Дайнов, не може да продължава много дълго и в ГЕРБ е време да разберат, че вече не са на власт. Защото да спечелиш избори не е достатъчно да получиш най-много гласове, а да можеш да използваш този шанс, за да съставиш правителство. Ако не успееш, значи не си спечелил.


Но за ГЕРБ защитната реакция е всъщност опит за оцеляване. След бурята, последвала обявяването на няколко много близки до предишното управление лица като санкционирани за корупция от правителството на САЩ, оцеляването на ГЕРБ като изключителен политически проект на Бойко Борисов е под въпрос. Страховете там са, да не би някой от най-високото ръководство да бъде следващият санкциониран. Затова толкова много се мобилизираха, включително евродепутатите на ГЕРБ, да апелират за солидарност към своите досегашни "евроатлантически партньори".


Оцеляването е и стратегията на наново обединилите се "патриоти", макар и в малко по-различен състав, при който недолюбваният Волен Сидеров е заменен от приласкания Веселин Марешки. Вероятно ако останат извън парламента, "патриотите" ще се разроят още повече и ще престанат да бъдат влиятелен фактор в българската политика. Те със сигурност ще играят по темата за "евроатлантизма", макар и по-скромно, но най-вече ще използват любимите си теми като "македонския въпрос", бежанците и "ромската престъпност". Да не забравяме и епичната "борба с джендъра", макар на този терен вече да имат и нови конкуренти, като освен например новата коалиция на Жан Виденов.


Надделяване


"Има такъв народ" е отново под тежестта на огромни очаквания. На 4 април 2021 г. станаха втори по брой на получените гласове. Това ги стресна, вероятно не го очакваха и се оказаха неготови да предложат правителство (както и да го договарят). Предпочетоха монологичното общуване с публиката и с другите партии, вероятно разочароваха мнозина от гласувалите за тях. Въпреки това, енергията за промяна отново ги извежда към второ място, възлага им надежди.


ИТН сега се борят за надделяване (над ГЕРБ), за превръщането им в първа сила, което е възможно, но и не много вероятно. Но, отново, имат затруднението да превърнат едно евентуално надделяване в програма за управление. Досега тяхната програма се свеждаше до малкото на брой искания за промяна в изборните правила. Вероятно вече са забелязали, че публиката се интересува много повече от други неща, като управление на пандемията, финансовите възможности на държавата, работните места и доходите, оцеляването в една кризисна ситуация. Изборите, разбира се, са важни, но не и първостепенни, особено след като ще бъдат организирани от едно различно от ГЕРБ управление.


Но какво всъщност представлява ИТН? Това не е партия в класическия смисъл на думата, защото не може да разчита на някаква сравнително устойчива лоялност, няма устояли структури в обществото, много по-скоро е "електорален комитет" около популярна фигура. В някакъв смисъл като организация напомнят НДСВ от самото му начало, донякъде и ГЕРБ, като вместо бивши военни и полицаи, разчитат по места на местни професионалисти. Широкият и разнороден кръг от избиратели не е "партийно организиран", а е съставен както от фенове на "шоуто на Слави", така и от разочаровани избиратели на "патриотите" и на ГЕРБ в най-голяма степен. Това е по същество "народна партия", припозната от "средния човек", но също така и партия на онези, които са против всички: управляващите, елита, статуквото, "баровците", "многознайковците", соросоидите, "джендърите".


ИТН е изправена пред трудността да се превърне в работеща партия, с лоялни активисти, които са познати на публиката и са способни да я привличат и мобилизират. Също така са изправени пред необходимостта да убедят една по-образована и по-класическа публика, че "не си играят на политика", че не правят някакво "политическо шоу", а сериозно са се заели да променят управлението и възстановят демократичните норми. И двете задачи изискват време, което не е достатъчно до изборите. Затова, ако ИТН този път не абдикират от ролята си на отговорна за управлението партия, ще трябва да се изграждат като организация вече в ролята на управляващи. Задачата е, да не се превърнат в "партия на държавните служители" като НДСВ и ГЕРБ, а да развият потенциала си на гражданска партия.


ИТН имат и друго предизвикателство - да осъзнаят, че демокрацията не се свежда до власт на мнозинството, защото винаги има опасност от тирания на мнозинството. Да се преборят с налагания предразсъдък, че в днешните демокрации всъщност има "тирания на малцинствата". Но в това разбиране не става дума за тирания на олигархията, а, парадоксално, тиранични се оказват най-отхвърлените, най-бедните или най-стигматизираните малцинства.


Завръщане


Две партии изглежда се стремят да се "върнат в играта", било, за да възстановят изгубените си позиции (като БСП), било, за да участват в управлението, но без да бъдат "присъдружна патерица" (като Демократична България - обединение). Става дума за различни партии, исторически смятащи се за противници, но сега донякъде доближили се от общото желания са сложат край на "модела Борисов".


След катастрофалния резултат от 4 април 2021 г., БСП се зае да намали щетите и да привлече нови съюзници, с надеждата, че те ще й донесат и нови избиратели. За по-малко от седмица подписа споразумение за сътрудничество с АБВ на Румен Петков и "Нормална държава"(НД) на Георги Кадиев, партии, създадени от бивши емблематични фигури на БСП. Извън обявената като "широко ляво обединение" "почти-коалиция" остана Движение-21 на Татяна Дончева и гражданското движение "Изправи се".


Защо не се получи с всички? Ами защото не беше предложена коалиция, а само "споразумение", даващо две места на водещи листата в Хасково (АБВ) и Стара Загора (НД). Изглежда това отблъсна Татяна Дончева от споразумението. Изобщо, "широка лява коалиция" няма как да се договаря за няколко дни, само като спешен опит да се поправят лошите изборни резултати от 4 април, като се приобщят (повърхностно) някои от напусналите БСП широко познати социалисти.


Една широка лява коалиция непременно трябва да надхвърли периметъра на БСП, ако наистина е "широка". Но възможно ли е сътрудничество, дори още не и коалиция, с такива нови леви организации, движения или среди като "Солидарна България", "Барикада", ЛевФем, Диверсия, Нове леви перспективи, Колектив за обществени интервенции (КОИ)? Каква промяна в БСП, включително в официалните й позиции, би могла да я сближи с такива възможни партньори? А и те остават силно критични към БСП, което не улеснява едно структурирано сътрудничество. В този смисъл Иво Инджов отбелязва, че "ново ляво все още остава по-абстрактен идеен проект".


Но БСП се опитва да се "върне в играта", т.е. да стане "незаобиколим фактор" при формирането на правителство. Лидерката Корнелия Нинова го заяви, но такова заявление се сблъсква със затруднението, че потенциалните "съдружници" на БСП в един следващ парламент (ИТН, ДБ и ИСМВ) са много резервирани към такова съдружие и в никакъв случай няма да го признаят открито. От друга страна, ако БСП заяви, че ще подкрепи каквото и да е правителство без ГЕРБ, това я поставя в слаба позиция. Следователно въпросът е, доколко социалистите са способни да преговарят, но също и да показват, че са готови да се променят така, че да преодолеят недоверието на другите.


"Демократична България" има не по-малко проблеми за преодоляване. Коалицията на ДСБ, "Да, България" и Зеленото движение се запази, макар съставките му да са различни. Генеалогията тези партии е свързана с онова, което понякога наричат "градска десница", доколкото "зелените" наистина споделят десни ценности. Но при появата си "Да, България" заяви желание да бъде "нито дясна, нито лява", което в българските условия е по-скоро заявка да не бъде разпознавана като някакво продължение на "десния" СДС.


Проблемът на "градската десница" е двуяк: че е преимуществено "градска" (всъщност софийска) и че по традиция настоява да е "автентична десница". За същото настоява и остатъчният и присъдружен на ГЕРБ СДС, така че ДБ може спокойно да се откаже от такава вече безмислена борба за автентичност на десницата. Изобщо може да спечели, ако не настоява на "десността си" (по-добре е да настоява за демократичност), но и ако излезе извън пределите на София.


В навечерието на изборите на 11 юли 2021 г. ДБ има по-сериозен проблем от това, да изяснява идейно-политическата си идентичност. И той е свързан с потенциалните партньори в управлението. От досегашните заявления се разбира, че това са ИТН и ИСМВ, но са изключени ГЕРБ, БСП и ДПС като "партии на статуквото". Така ДБ, която е наясно, че едва ли може да се бори за мнозинство в новия парламент, ще трябва да подкрепи правителство на друга партия, евентуално ИТН. Но също и, както в предишния "кратък парламент" мнозинството изглежда няма да е възможно без подкрепа от БСП. Така ДБ ще трябва да загърби както своя традиционен антикомунизъм, като остави на други да се борят с неговия призрак (няма шанс съветският комунизъм да се завърне). Но също да изостави и възможни съюзи с антикомунисти като БДФ, наследник на "легионерите" (антикомунисти, но и антидемократи). Както и да приеме, че БСП не са "комунисти" или поне само "бивши комунисти". За да приеме някакво, дори временно, сътрудничество с БСП заради по-важната и неотложна задача - преодоляването на наследството на ГЕРБ.


Участие


Сред кандидатите за новия парламент има и такива, които вероятно искат или могат само да регистрират участие. Не говоря за редовно участващите малки партии, събиращи по 5000 гласа, а за такива, които могат да достигнат до заветния 1% ог гласувалите, което им осигурява партийна субсидия. Това са много различни партии, но сред тях изглежда най-интересни са "Българско лято" на бизнесмена Васил Божков, "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, "Възраждане" на Костадин Костадинов, "Атака" на Волен Сидеров и коалицията "Ляв съюз за чисто и свята република" около Жан Виденов. Сигурно съм пропуснал някой, но това не е толкова важно.


Тези партии и коалиции участват не просто самостоятелно, но и по никакъв начин не са заявили желание да си сътрудничат с други, поне с никоя от формациите, които се предполага, че могат да влязат в парламента. Следователно става дума само за участие, макар някои от тези партии да изглеждат близо до бариерата за влизане в парламента. Жан Виденов, Волен Сидеров, Цветан Цветанов - политици, отдавна известни, които макар и да имат своите фенове, едва ли са приемливи за мнозинството, всеки по различни причини.


Жан Виденов, дълго време извън политиката и някак с публичния образ на провалил се премиер, но който по никакъв начин не се е възползвал лично от властта, се завръща с един ляв, но силно консервативен и русофилски проект. Едва ли би могъл да има други съюзници, освен вече присъединилите се (коалицията включва 4 малки партии).


Волен Сидеров, радикалният критик на "системата", ултранационалист и русофил, подкрепяше последователно ту ГЕРБ, ту БСП, не успя да се спогоди с бившите си партньори от "Обединени патриоти" и остана самотен. Вероятно ще остане и извън парламента.


Цветан Цветанов, бившият втори в ГЕРБ, запомнен като вътрешен министър (2009-2013) с многобройните полицейски акции и зрелищни арести, докарал на България поредица от осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека, пробва да се върне в политиката. Активно използва картата на "евроатлантическата солидарност" и вероятно е намерил известна подкрепа сред западни партньори като възможна алтернатива на Бойко Борисов. Но едва ли ще успее да отклони достатъчно много избиратели от ГЕРБ, защото няма никакви ресурси като раздаващ държавни поръчки или държавни служби. Пък и, може ли да му се има доверие?


Сред борещите се за "участие" интерес предизвика партията на Васил Божков. Иначе това е пореден проект за бизнеспартия (като тези на Жорж Ганчев, Христо Ковачки или Федерацията на свободния бизнес, МОРЕ и други регионални партии). Новото е, че тази партия доближи на 4 април 2021 г. прага за влизане в парламента, макар и под друго име - Българско национално обединение (БНО). Но едва ли тази партия ще има дълготраен живот, избирателите й са или пряко свързани с бизнесите на Божков, или принципно недоволни от партийната система, но поради това готови да изберат всяка най-радикална критика на "статуквото".


И така, какво се очертава за 11 юли 2021?


Повече или по-малко същото - евентуално с нова парламентарна група или размествания между първите трима. Но същото, защото отново няма да има партия с парламентарно мнозинство, позволяващо й да състави правителство. Ако изобщо има ново правителство, то непременно ще е коалиционно, най-вероятно около ИТН и с участието на ДБ и ИСМВ, но с вероятната подкрепа на БСП. Защото вероятната подкрепа на ДПС ще бъде несъмнено нежелана, ГЕРБ ще остане изолиран (заедно със присъдружния СДС), новата патриотична коалиция няма да е достатъчна за ГЕРБ да формира правителство.


Отново затруднения, но след предишния опит всички се надяват, че партиите, които искат промяна, ще общуват и ще договарят обща, макар и минимална програма. Ако това обаче не се случи и отново отидем на поредните предсрочни избори, гражданите ще се уморят, не само да гласуват, но и да подкрепят демокрацията, и тогава всякакви политически чудовища могат да се родят и да поемат властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  Отново същата конфигурация в НС, но този път ИТН ще имат "ИЗВИНЕНИЕ" да приемат подкрепата на БСП.

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Весело

  "Ива Митева: Този път ще се опитаме да съставим правителство"
  Иска да каже, че ще се прегърнат чалгари и комуняги, обединени под фуражката на Льотчика, но за майтап и ГЕРБ и ДПС ще им гласуват и ще има кабинет с 240гласа.

  [email protected]
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3160 Весело

  Хубав текст, без залитания и излишни изсмукани от пръстите надежди за следващия парламент. Напълно споделям мнението на автора, че ако има кабинет, БСП ще трябва по един или друг начин да бъде преглътната от останалите анти Герб партии като подкрепяща подобен кабинет, иначе - избори №3.

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Отново същата конфигурация в НС, но този път ИТН ще имат "ИЗВИНЕНИЕ" да приемат подкрепата на БСП.
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  няма да е същото ... и Жан ще влезе като "ляво плашило",
  а БСП ще стане приемливо ляво, макар доста отслабено

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2294 Неутрално
  [quote#4:"dark'star"][/quote]

  "няма да е същото ... и Жан ще влезе като "ляво плашило", а БСП ще стане приемливо ляво, макар доста отслабено"
  ...........
  Това е целта на кукловодите, да лъснат имиджа на БСП!

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Разстроено

  Да...
  Или казано с други думи, Българският Политически Пейзаж си е един Тюрлюгювеч ; ритници под масата по кокалчетата и стриктно придържане към един лозунг от началото на ХХ-ти век: "Долу всички Партии ; Само наш'та Партия".
  И какво да очакваме за след изборите на 11.07.2021?
  ИТН си е "Няма Такъв Народ"...
  ДБ си е "Няма ляво - Няма дясно" (Няма нищо)...
  ГЕРБ без Боко е змия без глава (МЪРТВА)...

  Какво ще се промени? НИЩО!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 202 Неутрално
 10. 10 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Приличен и аргументиран анализ, който обяснява състоянието на политическите играчи и доста добре очертава очакванията.

  Поразиите на ГЕРБ са ясни. Не виждам обаче с какъв капацитет , потенциал, идея и експертиза ще се опитват да "надделяват" ИТН над доскорошните. Да не говорим, че по БНР Славчо неотдавна каза, че не са "нито леви, нито десни, нито центристи", което само по себе си говори какво са...

  А, ако "изчегъртването" върви по тоя начин, както досега, след време ще трябва да чегъртаме и "изчегъртвачите"

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Дневник защо мълчи, че регионалната министърка връща ДПС-кадри за шефове в Автомагистрали?

  https://www.mediapool.bg/kadri-na-dps-sa-varnati-nachelo-na-avtomagistrali-news322800.html

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  А! Ко! Не! :)

  Текст написан заради самото писане :)

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1467 Весело

  Много добър анализ, но не дава отговор на фундаменталния въпрос. Ако ГЕРБ са такова чудовище, ако Бойко закусва с хора, защо нямаме протестен вот който да го заличи. Спомняте си резултата след Жан, макар че и той се връща поизпран на сцената. Явно нещо у нас има сбъркано, за да има такива резултати.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Антоний Тодоров е страхотен университетски преподавател и ляв интелектуалец, но е напълно безпомощен при анализ на реалните политически процеси!

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2660 Неутрално  Неделкю от ПИК и Кошлука от ТВ7 са управлявали фирми-кредитни милионери от КТБ. И двамата са на каишката на Гешев.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  "Ако изобщо има ново правителство, то непременно ще е коалиционно, най-вероятно около ИТН и с участието на ДБ и ИСМВ, но с вероятната подкрепа на БСП. Защото вероятната подкрепа на ДПС ще бъде несъмнено нежелана, ГЕРБ ще остане изолиран (заедно със присъдружния СДС), новата патриотична коалиция няма да е достатъчна за ГЕРБ да формира правителство."

  Струва ми се, че това е сравнително точна прогноза. Ако трите протестни партии не успеят да спечелят повече от 50% от депутатските места, то ще трябва да търсят подкрепа на някоя от партиите на статуквото, и по всяка вероятност това ще бъде БСП, а не ДПС, ГЕРБ и псевдо патриотите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  "ще се ОПИТАМЕ" е ключовият израз...
  Иначе девойчето получи своите "15 минути слава" преди да отече с чичкото без коса от плевенските села в сифона!!!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  Хубав текст, без залитания и излишни изсмукани от пръстите надежди за следващия парламент. Напълно споделям мнението на автора, че ако има кабинет, БСП ще трябва по един или друг начин да бъде преглътната от останалите анти Герб партии като подкрепяща подобен кабинет, иначе - избори №3.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Абсолютно вярно, иначе ни чакат избори 3, а след това и избори 4, както стана в Израел през последните две години. И тъй като там отиваха към избори 5 всички опозиционни на Биби-то (в нашият вариант Боко) и Ликуд (ГЕРБ) израелски партии се събраха в една голяма национална управляваща коалиция. Която забележи е съставена от цели 8 партии и в която има както леви, така и крайно десни партии, та даже и една арабска определяна като ислямистка. Това беше цената Биби-то и Ликуд да бъдат свалени от власт, след като те управляваха в последните 10 години. Нещо подобно с Боко и ГЕРБ, които горе долу също управляваха последните 10 години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Сякаш тези социални антрополози,социолози,политолози почнаха да разбират,че времето им изтича.Нещата са много прости.След 11 юли ще видим какво ще стане.Дотогава има европейско по футбол.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  "И така, какво се очертава за 11 юли 2021?
  Повече или по-малко същото - евентуално с нова парламентарна група или размествания между първите трима. Но същото..."
  Не ми е приятно, но съм съгласен и дори може и да е по-зле., защото около 11.07, разгара на земеделския и отпускарския сезон, кой ще е налице и ще се накани да отиде до изборните секции ще реши дали да не се получат и по-сериозни промени в неочаквани посоки.

 21. 21 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Всъщност има два (под-) варианта на ситуацията.
  БСП е трета сила (с поне 1-2% над ДБ) и ИТН, ДМ и ИСМВ имаме под 100 представители. Тогава би имало по-силно настояване (и политическа логика) БСП да са легитимен участник в управлението.
  Ако БСП са четвърта сила (60/40 като гледам данните), а и трите "нови" партии/ коалиции имаме над 100 представители, тогава ... ще има силен натиск да подкрепят правителство на малцинството без легитимно участие.
  Но най-важно е какво се договорят РР и ИТН - май-най-вероятен вариант е "експертно/ програмно/освежено служебно" правителство.
  Естествено, резултатите могат да ни изненадат. :-)

  Никола Йорданов
 22. 22 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Има само 3 български партии: За чиста и свята република, Възраждане и Атака. Останалите служат на интересите на Запада. А ДПС - на Турция.

 23. 23 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1336 Весело

  Ето и моята версия за изборите - ГЕРБ не само ще оцелее, но и ще надгради; ИТН - не само че няма да надделее, но и ще омалее; БСП може да се завърне, но може и да потъне още; ДПС - още по-желязна и пробивна с ред, дисциплина, послушание ; ДБ -обединение - със зелени и без зелени ще произвеждат шум в системата; останалите е ясно - присъствие в парламента или и 1% благинка с народна пара!

 24. 24 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Антоний, драги, големи глупости...

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  Е, поне човекът ни обясни (от гледна точка на левичарските си възгледи), че ДБ не е никаква дясна коалиция, а нещо като ни риба, ни рак. Така де, като ги знаем кои са, няма как да се отрекат от възгледите на родителите си...
  В този смисъл някакво общо правителство с БСП е не само възможно, но и желано.
  И понеже вниманието на обществото е насочено само към чистките, т.е. изчегъртването, в публичното пространство поизчезнаха анализите какво ще се прави след изборите. Добре дошло за партиите, на които не им се налага да обясняват какви са им плановете след изборите. Важното е да се представят като борци срещу "латиноамериканския диктатор", пък след изборите ще се спазарят за някакво правителство.
  И отново избирателят с умерено десни възгледи няма за кого да гласува. Едните залитат в див национализъм или дълбок консерватизъм, неадекватен за сегашните условия, а другите са ляво-либерално-затоплистка формация.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dimitar Kunev":

  "Има само 3 български партии: За чиста и свята република, Възраждане и Атака."

  И нито една няма да влезе в парламента... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Разстроено

  До коментар [#22] от "Dimitar Kunev":

  Умолявам Ви най-смирено да не ядете, пиете и пушите субстанциите, които ви довеждат до това състояние...!
  Силно съм загрижен и много притеснен за Вас!!!

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#21] от "Никола Йорданов":

  Е, изплюхте камъчето: БСП стана желан коалиционен партньор. Така и така Радев върна старите кадри на БСП в силовите структури, може да им ги оставите.

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Ситуацията не е радостна за никоя партия. Това не трябва да ни натъжава. Колкото им е по-трудно на политиците толкова по-добре за хората.Нека се дебнат да си вадят кирливите ризи докато се изчисти хоризонта. Защото се нагледахме на политика всички на масата.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Ако не се промени разпределението надолу към народът, всяка партия ще управлява до 4 години и после с камъни по нея. .................................................................. ................................................................................................................................................................... ............................................ ........................... ИДЕАЛНАТА И РЕАЛИСТИЧНА СЕГА, ПРОГРАМА, ЗА БЪЛГАРИЯ: Кредит 200 хиляди за ферма за всеки мераклия, 50 000 за всеки безработен или бездомен за да влезе в комуна - кибуц, ЗА КИБУЦЪТ. Пълно саниране на всеки град и село. Увеличение на минималната заплата и пенсия с 20% годишно, до стигане на 60% от доходите в Германия, след което минималната заплата да е 40% от БВП на зает. 15% от БВП да се отделя за пенсии. Всички постъпления в НОИ от осигуровка пенсия, да се изплаща до стотинка на бъдещият пенсионер когато се пенсионира, или на наследниците му. Ако доходът на навършил 60 години без доходи от заплата или инвестиция, или пенсия от НОИ от осигуровките, е под минималната заплата, му се дава до 50% от минималната заплата, като полу-пенсия. Тази полу-пенсия става до 60% след навършени 65 години. След 70 годишна възраст, всеки да взима минимум 60% от размерът на минималната заплата, ако дори има доход до 150% от размерът на минималната заплата от инвестиция или заплата, или пенсия от НОИ от внесените осигуровки. ДДС да е 30%, 25% за държавата, 5% за общината. Плоският данък да е 5%, 3% за държавата и 2% за общината. Акцизите за горива, цигари, и алкохол, 50% да влизат в общинската безплатна болница извън здравната каса. И 50% от акцизите да отиват за спорт и лагери, екскурзии за децата - учениците. .......... ... ......... Дясното в България има едно обещание - "ОСТАВЕТЕ НИ ДА УПРАВЛЯВАМЕ 300 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДЕМ КАТО АНГЛИЯ", това е и програмата на дясното в бг. Лявото на Нинова - "ЩЕ СТИМУЛИРАМЕ БИЗНЕСЪТ, МАЛКИЯТ И СРЕДНИЯТ, И БВП ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ, ЗА ДА ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И МЛАДИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ" - но не казват - че няма как да вдигнат БВП повече от два пъти за 10 години. Значи бихме стигнали сегашният доход в Германия - чак след 20 години, а какви ще са цените, и доходите тогава в Германия.. Но и то е фантастика.. Първите двама от съюзът на Виденов - "АЗ СЪМ УСПЯЛ БИЗНЕСМЕН" - е програмата им. Чехия има 20% растеж за 10 години. Чехия има 2,5 пъти по-голямо БВП на глава 1990г., от България, сега 2 пъти. Китай и Турция, имат БВП колкото България, на глава, но разпределението и държавното харчене не е в полза на по-бедните в бг. Само 2 пъти е по голям БВП на Франция, на глава, реалният, ППС, паритет покупателна способност, тоест кошницата на потребление трябва да е само 2 пъти по-малка - на пенсионерите и всички. БСП и всички партии в България презират бедните, и се "тревожат" за средната класа - че изчезвала. И щели да възстановят предприемачеството. Хитлер и той бил само за предприемачите. https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1228 .............................. В икономика която потреблението е огромно, и конкуренцията е огромна, следователно цените ще са ниски на стоки и с високо качество. През социализмът има внос и износ около 35% от БВП, сега внос 70% и износ 70% от БВП. Япония в най-добрите си години има около 9% износ и около толкова внос. Китай Изнасят 22% от БВП, а преди 10г. са изнасяли над 35% от БВП. Внасят 19% от БВП, преди 10 години са внасяли 29% от БВП. България внася 70% от БВП, толкова и изнася. . Типично за пазарната икономика, ценен пазарът с повече потребители и пари. Когато населението купува само най належащото, тогава бизнесът само това произвежда или произвежда за износ, така износът е голям. Но само 5% могат да купуват сносни стоки, и те се внасят, а за по бедните внасят евтино месо, картофи, боб, леща, дрехи и обувки. Така и вносът е голям. Само 7% от населението има сметка в банката, като 90% от тях имат до 1000 лева, средно по 140 лева. Големите кредити взети от населението и бизнесът, бързо се вляха в сметките на капиталистите, заради ниските заплати и данъци. В агросекторът - 63 долара добавена стойност от декар средно, има България, а Китай 850 долара. 13,5 пъти, разлика. Но добавена стойност на зает в агросекторът в Китай е 3830 долара, а България 10 270 долара, Полша 5 880 долара.

 31. 31 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Погледнах блога на автора и едно ми е много интересно. Човекът очевидно пише много, пише анализи, като цяло живее от писане. Бива препечатван в един от най-големите български вестници. Обаче му се свиди да даде едни 100 лв на година, та да си купи 'Personal' плана на Wordpress за да е със собствен домейн и да разкара рекламите.

  А това, което е в графата с гръмкото име 'Научни публикации', по-добре да не го подхващам, защото явно имаме много различни разбирания за това какво е научната публикация.

 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Само да питам Антоний Тодоров, когато Баце си направи партията, какъв "управленски, административен и експертен капацитет" имаше? Ами Симеончо преди това?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  "Защото вероятната подкрепа на ДПС ще бъде несъмнено нежелана"

  И както как ще откажат подкрепата на ДПС, ако те гласуват за правителство на Няма такъв народ, Мутри вътре и БСП/комунисти от всички страни, съединявайте се? Как?!

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoiank":

  "Тато" си е фигура традиция у нас. Човек от народа. И вицове се разправят за него. Единствената разлика между Живков и Борисов е, че първия почти нищо не открадна

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Новото обединение на патриотарите няма да влезе в парламента. За другото съм съгласен.

 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  Ами не, правителство с парламентарна подкрепа пак няма да има, защото задачата на Слафчу (ИТН – Их Там Нет) и на другите – ИМВ ( МаяМа, Татяна Дончева, Бабикян и Хаджикян) е да не съставя правителство, за да може таваришч Радев да си състави пак негово служебно правителство! То ще продължи с реваншизма и „ичегъртването“, а най-важната му задача ще бъде да направи всичко възможно въпросният таваришч да спечели втори президентски мандат! Това е токова очевадно, че всички тичат, подскачат и припълзяват покрай този сценарий и не смеят дума да обелят за това, чунким, санким и белким се сбъдне! Е, направили са си сметката без кръчмаря, а той съвсем наскоро им показа само мостра от това, което ги очаква! Има и други изненади, но няма да ги обявявам, защото няма да бъдат изненади, нали? И понеже, по стар навик никой няма да ме послуша, продължавайте все така, само после да няма „Бах‘маа‘му, хотели получше, почему опят обосралис?“! Нещо неясно?

 37. 37 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Никога вече Борисовщина.
  ДПС е незаконна партия и ще трябва да се закрие.
  БСП няма повече да види власт.
  ИТН ще бъде в несъстоятелност.
  Истинските надежди са в ДБ , с някои резерви.
  Останалите малки партии ще бъдат временни играчи.
  Слувебното правителство форевър!

 38. 38 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  До коментар [#30] от "Джони Пенкофф":

  @Джони Пенкофф, така като гледаме какви си ги стоварил тук, ти си пред пенсия, нали, лъчезарни? Ха се ни обясни откъде точно и как, аджеба, ще вземех парата за всички тези шукаритети, дето си ни ги снесъл тук като кокошка-носачка? Почваш ли да разясняваш? Може и да не е толкова подробно – ние разбираме и от половин дума, ама все пак ще можеш ли? М?

 39. 39 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3270 Весело

  "ГЕРБ е несъмнено в ситуацията на оцеляването, защото цялата структура на партията, нейният вътрешен етос е силно разклатен от действията на служебното правителство. Чухме острите реакции срещу кадровите промени, мобилизирането до максимум на защитни аргументи, че правителството е "проруско", че е "предизборен щаб на президента", че е реваншистко."

  Хихиххихи... Тодоров, не можа ли да измислиш нещо друго, а ни пробутваш истината, обърната с хастара нагоре? Според прогнозите сега, а и още от времето на скандалното НС, ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, което е повече от "оцеляване". Оцеляват тези от опашката, оцелява президентото, оцеляват министрите му, правещи гаф след гаф. Колкото до руската връзка на др. Череп и неговия омбудсман тук, Главата, така да се каже... НЕ ГО казват от ГЕРБ, а от Америка. Не само го казват, а и го изкрещяват, тъй че мартинките ви да треперят. Звучно!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Няма да има вече управление на една партия. Навсякъде се управлява в коалиция. Дано пак не се разпадне НС, защото всеки се прави на велик.

 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 719 Неутрално
 42. 42 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Авторът, който е един от многото ментори на ДСБ, ни поднася обзор на партиите пред поредните избори. Червената нишка е до колко те ще могат да унищожат ГЕРБ, който дори и първи, изолиран няма да може да управлява. Но не разглежда много по-съществени проблеми, които възникват от тактиката на набъбването, която Тодоров нарича стратегия, давайки за пример наново обединилите се "патриоти". Но тя важи и за останалите с изключение на ИТН, ДПС и Възраждане. Те почти всички са обединения на гладни за власт прекалено разнородни играчи. Пътят на ДСБ, например е, че се пръкнаха и след това отделиха от СДС, защото след като прогониха създателите му не успяха да го углавят. Това се случи и при следващите опити за обединяване. Въпросът е след като лилипутите вържат Гъливер какви ще ги свършат?

 43. 43 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":

  Предварително казвам, че пиша не за да убедя Вас, а за да видят другите отговора ми.
  1. Изрично подчертах, че "нормална коалиция" с БСП няма как да има.
  2. Дяволът е в детайлите. Има достратъчно хора, които ни следят под лупа и КАК ще се формулира управление - лица, приоритети, подкрепа и т.н. е задача с много неизвестни.
  3. Ако има шанс за (по-)добро управление - заслужава си да се поеме риск. Ако няма шанс (както въобще няма шанс с ГЕРБ и ДПС), тогава ...
  4. Макар да съм активен (и кандидат), това е мое лично мнение, което НЕ обвързва партията, още по-малко коалицията.
  :-)

  Никола Йорданов
 44. 44 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Простичък извод от последните словесни диарии на гравитиращите около дебарите непеошници, кой знае защо наричани "интелектуалци" - полегнало е дебето за вси1ки, които го пожелаха /славчу, президентина наш, биесиепиету, ъф коорс.../ Щото нали, няма ляво няма дясно, да сме прагматични, другари, повече от 8% преко сили няма да получим, което значи че ще бъдем бърсалка на големите, а и с тоз фанатизиран сектантски електорат от 2-3 дофийски квартала.... Та остава ни само най-древната професия, ама да я практикуваш с мерак...Колко мъка има на тоя свят, Боже...Съюзете се с бесепето, нещастници - те това навремето изяде главата на царя...Дерзайте....

 45. 45 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Истинският играч в Сиела не е Веселин Тодоров а брат му - Иван Тодоров. Бивш служител от ДС. Занимавал се е някога като длъжностно лице в ДС с машинна обработка на данните за неблагонадеждните по комунистическо време. Тогава за по-лесна обработка на данните от тогавашните изчислителни машини, ДС предложила към всяко име на неблагонадежден да му се прикрепи машинно-читаем код/номер. Но всеки неблагонадежден контактувал с други хора, поради което по предложение на ДС, ЦК на БКП взема решение за въвеждане на системата от ЕГН за всички. След планирания преврат от ДС/БКП срещу Т.Живков се реализира предварително планираният модел #КОЙ от същите тези превратаджии с цел собственото си оцеляване в условията на демокрация и установяване на постянен контрол върху властта. Създавайки кръгова икономика (обръчи от фирми), придобиват капитал, който го използват за политическо инженерстване, координирано от "разпределител на порциите". Политическият контрол го постигат чрез гарантрираното постоянно присъствие в парламента на партията корпорация, разполагаща с най-силният коз - етническият. Така #КОЙ успява да подчини икономиката и политиката на собствените си интереси. Важен фактор в управлението на държавата от #КОЙ е информацията. Изборът кой да осигурява на "паралелната власт/#КОЙ" по всяко време достоверна информация за хората, тяхната собственост и бизнес пада върху Иван Тодоров, получил правото да трансформира наследената система от ДС за управление на идентификацията на гражданите ЕСГРАОН в справочно - информационна система, регистрирана като юридическо лице "Норма". В последствие с подобна дейност се появява "Сиела" - също контролирана от Иван Тодоров, представяна като независима от "Норма". Когато става ясно, че са управлявани от един собственик, се обединяват като Сиела-Норма. От страна на държавата контролът върху идентификацията (ЕГН) на живите и мъртвите души е поверен на дирекцийка, кадрово осигурявана изключително от #КОЙ. "Мъртвите души" винаги участват в разпределението на изборните резултати. И такива, които отдавна са се устроили някъде по света, нямат никаква представа има ли няма ли избори в БГ, не ги интересува изобщо гласуването, но ЕГН са им тук и по някакъв странен начин се оказва, че са гласували. Не случайно Сиела е единствената фирма, която поддържа платен паралелен/огледален образ на данните в Агенцията по Вписвания (АВ) и става монополист в "машинното гласуване", дискретно обвързана с преброителите - Информационно Обслужване. От сървърите на Сиела са прехвърлени данни в умишлено счупената система на АВ под глуповатите оправдания на Томито Дончев за изгорелите дискове. Тайното възстановяване на "повредената" система на АВ убедително доказва зависимости между #КОЙ/ДПС и ГЕРБ и ролята на Иван Тодоров. Иван Тодоров е бил адвокат на Мултигруп. Той е адвокатствал и на приватизацията на БТК, поръчана от #КОЙ. Негова е най-голямата адвокатска кантора, която обслужва основно паралелната власт, създадена от ДС, създала ДПС и моделирала така нареченият преход. ШИШИ осигурява правилният избор на съдийски състав, координирано с адвокатската кантора на Иван Тодоров. Във времето #КОЙ създава НДСВ, установява пълен контрол и върху ГЕРБ. Пуска в употреба различни политически патерици. ШИШИ трябвало да бъде пожизненият скрит министър председател на паралелната власт, който започва да изпълнява тази роля твърде грубо и безцеремонно, разчитайки на постоянното си участие под някаква форма във властта контролирайки "правилното" обработване на изборните резултати и гангстерски методи за влияние в комбинация с Бибитко Джипков за употреба на власт и гарантиране на недосегаемост. Не случайно точно СИЕЛА е монополист в доставките на машините за гласуване. Очевидна е играта, разигравана на последния търг между Сиела и свързаната с тях фирма Лекс БГ в полза на първите. Иван Тодоров и ШИШИ са в постоянно взаимодействие. Номерата с неплатените машини за гласуване и отказът да се доставят допълнително количество с оправданието, че парите били малко, очевидно се съгласуват с #КОЙ. Целта със сигурност е да се ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!! ШИШИ нито е бит, нито е в Дубай. Скрит е в новият си бункер до печатницата на ценни документи и се разпорежда денонощно с "инструментите" си!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK