"Мекият" култ към Борисов отива в историята

Снимките от срещата с младежи от ГЕРБ, приличаща на сбирка на анонимни алкохолици, предизвикаха присмех.

© Фейсбук на Бойко Борисов

Снимките от срещата с младежи от ГЕРБ, приличаща на сбирка на анонимни алкохолици, предизвикаха присмех.Макар че Борисов все още има подобаващо присъствие в медиите, имиджът му залязва по-бързо и от политическата му кариера. Публичният образ на доскоро всевластния министър-председател става все по-замърсен. Всеки опит да го изчисти - като например снимките от срещата с младежи от ГЕРБ, приличаща на сбирка на анонимни алкохолици, е контрапродуктивен или просто предизвиква присмех.


Своеобразен показател за проблемите с имиджа е ниският му рейтинг, измерен в последното демоскопско изследване на "Маркет линкс". Борисов се ползва с доверието само на 23% от българите. Той вече изостава трайно зад президента Радев (53%), но сега пред бившия Първи е и служебният премиер Стефан Янев (35%). Партийните лидери Слави Трифонов (37%) и Мая Манолова (24%) отново са по-одобрявани от Борисов, този път той е изпреварен и от Тошко Йорданов (27% ). ГЕРБ е "партията на Борисов" или по-скоро на публичния му образ - колкото повече той повяхва, толкова по-осезателно тя ще бъде обречена да бъде в опозиция.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Политическият имидж на лидера е неговият образ, който се създава в общественото мнение и съзнание като същевременно оказва влияние върху авторитета му. В последните месеци образът на Борисов се разгражда усилено и на трите нива, на които се проявява политическият имидж - рационално, емоционално и сетивно. Всичко това се случва ударно в социалните мрежи, но значителни промени има и в битовите му проекции; бившият премиер вече няма и хегемония в медиите, в които през последния месец се чува най-силно думата на няколко служебни министри. В публичното пространство тече усилен процес на демитологизиране на най-силната фигура в българската политика през последните 30 години.


Развенчаването на мита за Борисов като неизбежния политически водач за общество като българското става най-лесно на рационално ниво, което е и най-логично. Още в края на първия му мандат мнозинството от българите разбра, че Генерала не може, а и не иска да пребори корупцията, нито пък има ясна визия за подобряване на живота на хората. След десет години на власт ГЕРБ се превърна в партия-държава и самата тя стана синоним на корупцията и забатаченото развитие на страната. Единствената "европейска" визия, която тя и лидерът й продаваха на политическия пазар, бяха магистралите, оказали се некачествени, скъпи и опасни. Все по-малко значение има и вехтата мантра, че тази политическа сила пази България от връщането на "комунистите".


Миналото лято хората видяха, че "Царят е гол". Борисов беше затиснат от няколко грандиозни политически скандала със силен мирис на корупция, от които имиджът му така и не можа да се възстанови. Изтеклите в публичното пространство снимки на премиерското шкафче със златни кюлчета, банкноти от 500 евро и пистолет върху него, станаха иконични за управлението му и го "прославиха" в световните медии. Народното въображение гадаеше за тайнствения образ на заснелата ги "Мата Хари", но това не предизвика съчувствие в полза на премиера. А аудиозаписите, на които удивително приличащ на неговия глас заплашва политически противници и неудобен бизнесмен, както и циничният му език по отношение на президента подгряваха всяка вечер няколкомесечните протести срещу управлението му. След това ГЕРБ се представи слабо на изборите на 4 април, за което Борисов не пое отговорност.


За капак дойдоха санкциите на финансовото министерство на САЩ срещу Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-шеф на бюрото за контрол над СРС като участници в мащабна политическа корупция. Бизнес империите на първите двама, наречени от американците в прав текст "олигарси", станаха възможни най-вече при управлението на ГЕРБ. Борисов за пореден път отрече да е в близки отношение с Пеевски. Отрече и да е политическият лидер, корумпиран от Божков, макар че знакови политици и журналисти разпознават именно него в този образ. Разглеждани в такъв контекст, американските санкции ще генерират нов, рационално осмислен наказателен вот срещу ГЕРБ на 11 юли.


Имиджът на Борисов се руши и в емоционален план - онова измерение на публичния образ на политика, което показва доколко той може да допринесе за мобилизиране на психическите мотивации на обществото. Ако преди години лидерът на ГЕРБ се къпеше в социално разнородни и политически разноцветни симпатии, в навечерието на предизборната кампания изглежда като изпаднал племенен вожд. Зад него са останали само убедените привърженици на ГЕРБ, плюс онази част от администрацията, която е захваната в клиентелистките й схеми. Борисов не може да предложи на по-широки слоеве от обществото дори привидно ефективни послания като "Ние ги хващаме, те ги пускат" (от уж епичната му битка с престъпността, "прецаквана" от съда), "Вие сте прости и аз съм прост", "Стискам и малкото мазнинка в държавата, да стигне за социално слаби и пенсионери".


А в близкото минало съвсем не беше така, макар че Борисов винаги е бил харесван не като изразител на политически ценности и каузи, а като приемлив, умерен, нашенски популист. Тези дни си припомних какво съм писал преди десет години във връзка с едно медийно изследване: "Атлетичното телосложение и непринуденият, близък до народния говор речник на бившия пожарникар, каратист, главен секретар на МВР, кмет на София и настоящ български министър-председател му създават имиджа на борец срещу статуквото, противник на политическите елити, един вид модерен "юнак", който защитава интересите на народа срещу политическата мафия и олигарсите. Въпреки че дълги години живя на семейни начала с най-богатата българка, и е приятел с много от самите олигарси, медиите съзнателно търсят и мултиплицират онези черти на Борисов, които го представят като "човек от народа", "доброто ченге" и др."


Този образ на Борисов беше създаден с активното съучастие на "четвъртата власт". Имаше периоди, в които вестници като "Телеграф", "24 часа" и други слагаха през ден снимката му като герой на първа страница. Той "влизаше" всекидневно в домовете на българите чрез телевизионния екран. По подобие на Берлускони в постидеологическата епоха това, което продаваше Борисов, беше самия него, а не някаква идеология или програма.


Но за разлика от бившия италиански премиер, който си имаше сериозни проблеми с правосъдието, за българския му колега - със сикаджийско минало, "бабаит, изтупан в "Армани" ("Уикилийкс"/"Биволъ"), такъв проблем не съществуваше. Може би, защото сам си е избрал предишния и контролира сегашния главен прокурор, каквито представи битуват в публичното пространство, а сервилните медии замитаха под килима неудобните за Борисов въпроси.


Във втората половина от последния му мандат се оказа, че тези медии като че ли не са му чак толкова необходими, защото заложи на прякото общуване с електората директно във фейсбук. Това ставаше чрез включвания на живо от обиколките, които правеше с "джипката" из България. Но и тази иновативна за нашите земи практика в политическата комуникация не успя да спаси рейтинга му.


В наши дни имиджът му отблъсква и в чувствен, сетивен план. От известно време външният му вид, поведението и маниерите му са обект на присмех, охулване, дори на хейт във фейсбук. Все повече иначе хрисими потребители го "жилят" като се заиграват с името му, физическия му облик - много е напълнял през последните години, облеклото му (как например се откроява нелепо в църква с патешко жълтата си фланела). В мрежата вече почти никой не го нарича свойски "Бат Бойко", все по-рядко се среща и стандартно обидното "Боко Тиквата", използвано дълго време от критиците му.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Бойко Борисов. (В) първо лице
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Този репертоар е заменен с пренебрежително-подигравателни имена като "Баце", "Буци" и др., чиято честотна употреба бележи видим ръст. Неотдавна все още в качеството му на пример той не беше пощаден и когато постъпи за кратко в болница вследствие на скъсан менискус. Тогава срещу него се изля вълна от критики и обиди заради много подозрителни съвпадения - пострадал по-време на мач, докато е в отпуск, очевидно за да се измъкне от парламентарен контрол.


Крайното принизяване на Борисов в социалните мрежи руши много по-бързо имиджа му, отколкото разкрепостеното политическо говорене срещу него в медиите, дори в националните телевизии. До преди няколко месеца острите изказвания по негов адрес в техните предавания бяха редки изключения. Сега в телевизионния ефир се сипят пиперливи диагнози и обвинения: от по-стандартното "Бойко Борисов е политически труп" (Николай Хаджигенов) през острото "Борисов е латиноамерикански диктатор от балкански тип" (Христо Иванов) до смразяващото твърдение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков как Борисов е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат, че ядат неговото месо.


Паралелно с демитологизирането му в социалните мрежи, върви и естественото избледняване на образа му във всекидневието на българина. Напоследък, поне в София, не съм виждал негови плакати и снимки в магазинчета и сервизи. Отдавна не ми се е случвало да се втрещя на опашка пред касата в супера от това, че някоя добре облечена жени на средна възраст носи календарче с лика на Борисов в портмонето си. Надали занапред ще мога да си купя от сергия негова снимка с Тодор Живков, украсена с мартеница. Не вярвам, че някога бизнесмен отново ще пробва с "Б.Б" - оная вафла с лика на вожда и визуалната стилистика на ГЕРБ, която се появи на различни места в търговската мрежа преди седем-осем години.


"Мекият" култ към Борисов отива в историята. Но не съм сигурен дали обществото ни се е научило уроците от много твърдите поражения, които нанесе той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Проблема е, че нещата отиват накъм "След Борисов потоп...", затова бъдещите участници в 46 ОНС трябва много бързо да се консолидират около принципи за коалиране и управление, отколкото върху дадена персона, колкото и българина да е свикнал да вижда "силна ръка" в управлението. На преден план трябват да излязат почти забравените понятия у нас, като "честност и почтеност", за да заменят "шуробаджанащината" и "калинките". Няма да е лесно, ама трябва да се получи...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  Така минава световната слава....
  А иначе, Борисов вече е част от историята, 3 мандата като министър председател е серизен срок, а как ще бъде оценен ще трябва да почакаме поне 20-30 години.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#7] от "deaf":

  За Тодор Живков не е като да не си спомнят, така че не бързай. Поне по скромното ми мнение, оценките за Борисов няма да са само положителни или отрицателни, независимо какви са днешните настроения - те са по-скоро към демонизирането му. Да сме живи и здрави, ще видим.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#7] от "deaf":

  Тодор Живков?- български политик, живял по времето на Лили Иванова...
  Нещо подобно ще пише и за Борисов...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Всеки иска да е "тва нищожество"който натрупа милиарди тъй както се хилеше и ти викаше "прости сме", а когато хората насмитаха в ъгъла самозабравилия се, вади веднага снимка с децата.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#12] от "makemydayy":

  Борисов няма къде да се скрие по света,освен може би при Путин. Но за какво му е на Путин да си слага таралеж в гащите...

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Интересна работа е това с Командиря - от толкова години не е на власт, а още го споменават....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1912 Весело

  Борисов е пътник. Направо сПутник.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":

  Да, спименават го, ама с лошо.

 21. 21 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#12] от "makemydayy":Борисов няма къде да се скрие по света,освен може би при Путин. Но за какво му е на Путин да си слага таралеж в гащите...
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Ама ,Методиев може да се разприказва как Путлер му е стискал картофите за да слушка...
  Неудобен е вече Методиев.За всички.
  Чак аз почвам да се безпокоя за него..

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Борисов ще опере пешкиря за всички.
  За да не лъсне истината за прехода, приватизацията, криминализацията , периферизацията и деградацията и прочие цивилизационни избори, на едни 80 % ще им внушат, че единствено виновен е той!

  [email protected]
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Весело

  До коментар [#21] от "makemydayy":

  Сретан Йосич е пуснат от затвора...

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Борисов ще опере пешкиря за всички. За да не лъсне истината за прехода, приватизацията, криминализацията , периферизацията и деградацията и прочие цивилизационни избори, на едни 80 % ще им внушат, че единствено виновен е той!
  —цитат от коментар 24 на karabastun  До коментар [#24] от "karabastun":

  Да,вярно е че 80% от комунистите са дебили. Но комунистите у нас са една шепа "хора"...

 28. 28 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Падението на Борисов идва оттам, че отмщаваше и за царя Симеон и за Тошо ви, едновременно.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#24] от "karabastun":

  След като лъва умре....хиените се доближават до леша му....и си търкат телата за да миришат на него....

  Bukalemun
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Няма да жалим мутри, нали?

 33. 33 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":Интересна работа е това с Командиря - от толкова години не е на власт, а още го споменават....
  —цитат от коментар 16 на mitko11


  Хахаха, точно това ми мина през ума и на мен...

 34. 34 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Излез пред хората и кажи:"Аз загубих", все някой ще те разбере а той пак се изкарва първи и като незаменим,с думите: "допуснах грешка" което си е диктаторско.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Инджов, за какво друго щеше да ставаш, ако не пишеш такива глупости.
  Към момента не виждам боко да губи довериие. Виж някои други набързо светнали ламби ще угаснат.
  По скоро гледайте какво водите след себе си.
  Какво ли е да се издържаш от такива писания, надявам се да ти плащат в срок.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#34] от "Бланш":

  Ха,ха това може да роди само лилавото съзнание, партията която е спечелила изборите е загубила, а печелившите са тези дето се класираха на предпоследно място. Умнокрасива логика🤧.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Проблема е, че нещата отиват накъм "След Борисов потоп...", затова бъдещите участници в 46 ОНС трябва много бързо да се консолидират около принципи за коалиране и управление, отколкото върху дадена персона, колкото и българина да е свикнал да вижда "силна ръка" в управлението. На преден план трябват да излязат почти забравените понятия у нас, като "честност и почтеност", за да заменят "шуробаджанащината" и "калинките". Няма да е лесно, ама трябва да се получи...
  —цитат от коментар 2 на save_knforest


  Как ще стане това с тези които напират за властта и се правят на честни?
  Само като разгледаш 'новите' набързо и виждаш че са представляващи червената финансова олигархия.
  Точно тия унищожиха в България "честността и почтеността", наложиха "шуробаджанащината" и "калинките".... .

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Да, ама и 10г. от историята ни отиват във историята !!!

 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#39] от "ThePal":

  Срамът е и за онези, които две години споделяха мъдрите му управкенски решения😆.

 44. 44 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":
  Не може един архитект да си брои стотинките, асфалтаджиите - милионери да ми определят политиката.

 45. 45 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#39] от "ThePal":Срамът е и за онези, които две години споделяха мъдрите му управкенски решения😆.
  —цитат от коментар 43 на von_seeckt


  Да срама е за тези които бяха и си подадоха оставките, а за вас гербавите си остава простотията и безсрамието като отличителни черти.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#41] от "zz_s":

  Как ще стане това
  =======
  Ще стане, ще стане.....
  Щом 10 години сте правили полупроводници, идните 10 ще правите цели....

  Bukalemun
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Весело

  На снимката: "Здравейте, аз съм от ГЕРБ и не съм "усвоявал" от един месец".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " Борисов се ползва с доверието само на 23% от българите. Той вече изостава трайно зад президента Радев (53%), но сега пред бившия Първи е и служебният премиер Стефан Янев (35%). Партийните лидери Слави Трифонов (37%) и Мая Манолова (24%) отново са по-одобрявани от Борисов, този път той е изпреварен и от Тошко Йорданов (27% ). "

  Не знаех, че цели 23% все още харесват тип, който отдавна трябваше да търка наровете на бай Ставри ! На такъв и 5 % са му много !!!

 50. 50 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Любопитно

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  Кои "ние" бе ?

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Докато дава трибуна на разни неизвестници, Дневник защо мълчи, че регионалната министърка връща ДПС-кадри за шефове в Автомагистрали?

  https://www.mediapool.bg/kadri-na-dps-sa-varnati-nachelo-na-avtomagistrali-news322800.html

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#45] от "Просто денег нет":

  Умнокрасавец,аз пожарникаря от Банкя съм го критикувал още по времето,когато такива като тебе му се възхищаваха,колко десен бил😆.

 53. 53 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt": Не може един архитект да си брои стотинките, асфалтаджиите - милионери да ми определят политиката.
  —цитат от коментар 44 на Бланш


  Неуспял архитект ли си или коментираш като недовидял страничен наблюдател.
  Защото и от това съсловие има хора които получават достойни доходи.
  По принцип на завистниците при такива промени пак не им се получават нещата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 54. 54 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#41:"zz_s"][/quote]

  Все пак за Тошко на Слави няма инфо да е "усвоил"милиони държавна пара,нали?

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Разстроено

  До коментар [#6] от "Бланш":

  Борисов се смалил, станал е мишка, от която се вижда само мишата опашка.
  И се откри бой на плъхове и порове кой да управлява кокошарника.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Некачественият матриял ражда ... тикви. Просто е.

 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#51] от "galapagas":

  Че много ясно, че на власт в момента са БСП и ДПС. Кои кадри да връщат?!
  А земеделието и пътищата обикновено са на ДПС.
  А ДБ им ръкопляскат.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Весело

  [quote#9:"von_seeckt"]До коментар [#1] от "praseta_mezeta":Хмм политически труп,който вероятно отново ще спечели изборите😆.

  Ще,ще.Твоите бълнувания са добре познати във форума и отдавна предизвикват само смях.Що се хабиш,не знам...

 62. 62 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Весело

  "Мекият култ" предизвиква не само присмех. Раболепието и сервилността, които демонстрират към този "настоящ политически лидер" хората около него, са си направо отвратителни. Примери, колкото искаш, но най-показателния беше ПКП, която Борисов унижи и направи за смях пред цяла България.
  —цитат от коментар 14 на iradev


  Прекрасната Кърджалийска Принцеса?Що?
  :)))

 63. 63 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  След 20-30 години слугите на банкянския тулуп ще си викат "При бай Бойко беше по-добре, докато простатата ги алармира.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Тази снимка, дето е подредил дружината в кръг като АА (Alcoholics Anonymous), стана прицел на подигравки в мрежата.

  Някакъв тип беше написал текст: Здравейте, казвам се Бойко и вече цял месец не съм крал...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Некачественият матриял ражда ... тикви. Просто е.
  —цитат от коментар 58 на Хи-хи  До коментар [#58] от "Хи-хи":

  Да,така е. Родителите на Борисов са сбъркан матриял...

 66. 66 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#12] от "makemydayy":Борисов няма къде да се скрие по света,освен може би при Путин. Но за какво му е на Путин да си слага таралеж в гащите...
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Щото ги колекционира в Барвиха.Янукович,скоро Лукашенко и Барисич.По някое време и севернокорейчето,Мадурич...

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#66] от "trl011059268":

  С България нещата стоят по-иначе... Ако Путин даде убежище на Борисов,много българи ще го намразят - него и Русия. Защо му е на Путин да го прави?

 68. 68 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#24] от "karabastun":След като лъва умре....хиените се доближават до леша му....и си търкат телата за да миришат на него....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Ходи тогава се потъркай в Ердо.Ама лъв пак няма да станеш,само ще миришеш.

 69. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Направо се разплакахме като четохме статията и коментарите :)

  Ама нищо ще научат по-трудния начин че мотиката не трябва да се настъпва без каска. :)

 70. 70 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#38] от "von_seeckt": Не може един архитект да си брои стотинките, асфалтаджиите - милионери да ми определят политиката.
  —цитат от коментар 44 на Бланш


  Не може ами.Я ми покажи ЕДИН архитект който си брои стотинките.Кофти пример,помисли пак.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на trl011059268
  trl011059268
  Рейтинг: Любопитно

  Тази снимка, дето е подредил дружината в кръг като АА (Alcoholics Anonymous), стана прицел на подигравки в мрежата.Някакъв тип беше написал текст: Здравейте, казвам се Бойко и вече цял месец не съм крал...
  —цитат от коментар 64 на Norman Granz


  ААА,не АА.Само казвам.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#60] от "cinik":

  “На ""мекия култ" името му е нагаждачество, измекярщина и страхопочитание...”

  ГЕРБ никога не е била партия, а за “дясна” да не говорим.

  В най-добрите си години ГЕРБ беше култ към личността на един ляв популист, който режеше ленти на детски площадки, асфалтирани отсечки от улици и ремонтирани физкултурни салони, снимаше се с развълнувани майки на щастливи бъдещи гербаджийчета и ръсеше простонародни мъдрости в стил Тодор Живков, докато мускулести бухалкаджии от негово име обикаляха по частните фирми да събират “доброволни” дарения.

  В последните години на абсолютната си власт ГЕРБ беше завършена мафия, чиито пипала са проникнали абсолютно навсякъде, а пораженията от престъпната й власт са неизчислими или се изчисляват в десетилетия връщане на България назад в развитието й като нация и почти пълното й разрушаване като държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Направо се разплакахме като четохме статията и коментарите :)Ама нищо ще научат по-трудния начин че мотиката не трябва да се настъпва без каска. :)
  —цитат от коментар 69 на realguru


  Сега са динамични времената, бързо ще им дойде до главата.
  Да му мислят тези след нас, защото напредъка от последните години ще бъде революционно пометен.
  Само за последния един месец има ясни признаци за това.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Да ама излиза от политиката, като най-забогателия премиер превзел на абордаж, заедно със сикаджийската си банда страната.
  Че и май безнаказано..

 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":Да ама излиза от политиката, като най-забогателия премиер превзел на абордаж, заедно със сикаджийската си банда страната.Че и май безнаказано..
  —цитат от коментар 76 на enter_k  До коментар [#76] от "enter_k":

  Е и? За какво са му парите,когато до края на живота си ще се оглежда на улицата за някой,който може да го "свитне".

 78. 78 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Поумнавянето е продължителен процес. Понякога един живот не стига...

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  инджов не е мръднал от левичарските си позиции от студентските ни години!
  Да е жив и здрав...!

 80. 80 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Ех, пък ти... Лъвът се търкаля в изпражнения, за да не мирише на себе си. Иначе няма да хване нищо.

  CONTADOR GRATUITO!
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#76] от "enter_k":

  “Да ама излиза от политиката, като най-забогателия премиер...”

  Според Диана Дамянова (която не съм чувал да е съдена за клевета), е успял да открадне и изнесе четири милиарда евро в брой (в купюри).

  Интересното ще стане, ако куриерът, осъществил изнасянето, внезапно получи амнезия и забрави адреЗа на трезора, съдето са изнесени, и кода на касетките...

  😆😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#79] от "selqnin":

  Ама ти и студент ли си бил? Върло ме учуди!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#81] от "Norman Granz":

  ЦРУ знае къде са и колко са. И може да ги секвестират когато излезе името по Магнитски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#80] от "г-н Думанов":

  Когато е жив....
  А като умре...?
  При животните е така понеже те не умеят да строят паметници и мавзолеи.

  Bukalemun
 85. 85 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Много политици му се слагат на Борисов, мислят си, че и те могат, че и те знаят, че може и иначе, но фактически са жалка картинка, не могат да му се намажат на малкото пръстче. Много скоро онези, които уж са "загубили" доверие в него, ще се убедят, че са сгрешили. както беше през 1991 , 1997 и 2013. Скоро, когато останат с празни джобове, без работа, когато спрат строежите по магистралите и парите по европроектите, когато започнат да се потят мъченически в задръстванията по магистралите.....; анархията и мизерията ще променят мисленето им. Няма по- жесток и безкомпромисен съветник от празния джоб и празния стомах!

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Ето за какво говорим:

  "[Минеков] цитира и доклад на ОЛАФ, според който по проекта за реставрация на „Ларгото“ в София липсват 4,5 млн. лева и за това трябва да се „потърси отговорност от един кмет и трима министри“."

  Крали са на принципа "след нас и потоп".

  Затова мехурите на Вежди текат като сито, дупките с руините се наводняват (по-добре да ги бяха оставили заровени в земята!), през подлеза с колоните от входа на Министерския съвет до входа на метрото не минава никой, защото пред деня е неуютно, а нощем - направо страшно, но ... милионите са усвоени, и то се знае от кого...

  И това е в Министерството на културата, което е сред малките бюджетни разпоредители.

  А представете си какво е в АПИ, МРРБ, МЗ, ДФЗ и пр. ЯМИ за пари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  И какво им пречеше да се "консолидират" в 45-то НС?
  Просто различните крила на БКП много са огладнели и всеки дърпа към себе си :)
  46-то НС ще бъде същият цирк.

  Every cradle is a grave.
 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Сега са динамични времената, бързо ще им дойде до главата.
  Да му мислят тези след нас, защото напредъка от последните години ще бъде революционно пометен.
  Само за последния един месец има ясни признаци за това.
  —цитат от коментар 74 на zz_s


  Ще загубят 4-5 години в мотане, докато го разберат :)

  Ама явно всяко поколение трябва да изпита комунистите на гърба си :)

 89. 89 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Борисов служеше на олигархията 10год.
  Както винаги не можеш да служиш на двама господари, защото единия ще намразиш.
  На снимките се видя на кого служи Бойко - на еврата, кюлчетата и властта ( пистолета ). Българският народ се оказа в ролята на проводник и донор за алчността на шепа бандити.

 90. 90 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Мекият култ към Борисов отива в историята, но се задава твърдият култ към Румен Радев. Утре такива като Инджов да не почнат да окачват портретите му и да ги кичат с росни китки.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Ортодоксалният марксист "Кмет в сянка" и неомарксистът "Норман гранц" вече загряват. Но първо да изчегъртат Борисов, де.

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Да бе...! Как можахме да пропуснем неизбежният Борисов-4?! Сега следва неизбежният Борисов-5, а?!
  Ако не си разбрал, Борисов получи жълт американски картон. Дали ще спечели е повече от съмнително. Даже и самите ГЕРБ-ери замънкаха наскоро, че ако не бъдели първи, то тогава щели да бъдат втори. Има още един месец до изборите, а предстоят още няколко скандала, които допълнително ще смъкват резултата на ГЕРБ.
  ГЕРБ потъва. Може да се задържи още малко на повърхността. Но пробойните са сериозни. Второто НДСВ си заминава.

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Който си мечтае за срутен имидж на Борисов не е реалист!

  Знам, че червените около пРезидент Радев са ангажирали много медии да го тричат, ама всуе.

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 95. 95 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#9] от "von_seeckt":Да бе...! Как можахме да пропуснем неизбежният Борисов-4?! Сега следва неизбежният Борисов-5, а?!Ако не си разбрал, Борисов получи жълт американски картон.
  —цитат от коментар 93 на Petleshev


  Тая опорка отдавна се изтърка!

  Путлещов, САЩ санкционираха Божков, т.е. новите "опозиционери" (ДБ и Отровените) и Пеевски. А БСП и ДПС избраха пРезидент Радев, така че основният удар е срещу радев!  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 96. 96 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Весело

  Иво Инджов (нещо като Иво Инджев, но от Али Експрес) малко е прекалил с емоционалните оценки.
  Борисов буди смях в червените и лилави кратуни, но гномчетат, чалгаджийчетата и бабикянчетата будят освен смях и много силен гнус, щото миришат на мечешки ... шак.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 97. 97 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#96] от "olexander":

  борисов не буди смях изобщо, създава усещане за пошлост, примитивизъм, безизходица, поражда отвращение и омраза. ти очевдино го намираш за готин, забавен и адекватен като управленец. не знам на какво базираш това, може би на леката артистичност на ранния бойко? щото сега нито е интересен за слушане, нито забавен под каквато и да е форма. ти определено имаш финансова изгода от това да му приставаш. повечето симпатизанти (99.9%) имат някаква изгода но не пишат из онлайн форуми, ти го правиш за пари.

 98. 98 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 365 Гневно

  .... а как ще бъде оценен ще трябва да почакаме поне 20-30 години.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser

  Ти си чакай два-трийсе' години!Заради такива,чакащи,сме окупирани от неквалифицирани,некомпетентни и невежи цървули от-до!!!На хората с поне маааалко критично и логично мислене им е ясно от години какво е положението!

 99. 99 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 953 Весело

  Има хора, които се вземат толкова насериозно, че провиждат в историята! Я оставете историята да си каже... след поне 30-50 години! А вие се занимавайте със злободневното дребнотемие; другото не е по силиците ви!

 100. 100 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#95] от "Полковник Паликъщов":

  Така, като гледам поведението на Баце, не ти схващам мисълта. Баце е залегнал ниско в тревата и не смее да се показва много. което е сигурен признак, че е уплашен. Избутва напред други хора, което означава само едно - проблеми.
  Като резнаха крилцата на Пеевски, ударът си е баш срещу ГЕРБ и Борисов, колкото и да се пънете да обяснявате нещо друго/ Язък му на Баце за шкафчетата и чекмеджетата, американците прибраха парите. :)))

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK