"Алфа Рисърч": Парламент с 6-7 партии и минимална разлика между ГЕРБ и "Има такъв народ"

"Алфа Рисърч": Парламент с 6-7 партии и минимална разлика между ГЕРБ и "Има такъв народ"

© ДневникМинимална разлика от 2 процентни пункта между коалицията ГЕРБ - СДС и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", фрагментиран парламент от 6-7 партии и отказ на една трета от избирателите да гласуват - това показва проучване на "Алфа Рисърч", което е направено в периода от 30 май до 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю.


Подкрепата за ГЕРБ - СДС е 20.3%, а за "Има такъв народ" - 18.2%. БСП е трета политическа сила с 14.4%, а "Демократична България" - четвърта с 11.9%. ДПС остава пета с 9.9% подкрепа, а доверието за "Изправи се! Мутри вън!" е 5.3%. Обединението между ВМРО, НФСБ и "Воля" събира 3.4% и засега остава извън парламента.


Към момента 53.2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори на 11 юли. Колебаещите се са 15.5%, а тези, които няма да гласуват - 31.3%.


Подкрепата по партии
Според анализа на "Алфа Рисърч" след обявяването на санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски и Васил Божков вотът за ГЕРБ намалява с 2 процентни пункта, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции освен в София вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.


Отсъствието на "Има такъв народ" от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4 април и ръстът е само с около 1%, коментират от "Алфа Рисърч". Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от управляващата досега формация, отколкото на пробив на "Има такъв народ".


Според анализа неяснотата относно електоралната подкрепа се увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в партията - Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на "Има такъв народ" са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.В началото на предизборната кампания БСП е трета политическа сила с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4 април поради два възпиращи фактора - от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешнопартийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайнолеви партии вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането й посредством служебното правителство като част от партиите "антистатуквото" да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.


"Демократична България" затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от обединението подкрепа за решителни антикорупционни политики "Демократична България" консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено сред хората с по-високо образование, се посочва в анализа към проучването.


В началото на кампанията ДПС е пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Според социолозите обичайно движението засилва позициите си в края на кампанията и особено при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4 април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръхконкуренция поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, "Демократична България" и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.


"Изправи се! Мутри вън!" събира 5.3% подкрепа. До голяма степен избирателите на коалицията са със сходен профил с тези на Слави Трифонов - радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи, посочва "Алфа Рисърч".


Националистическите, както и радикалните антисистемни партии остават към момента под 4-процентовата бариера. Обединението между ВМРО, НФСБ и "Воля" - "Българските патриоти", събира 3.4%. Партия "Възраждане" - 2.8%, лявото обединение около Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република" - 1.8%, а "Българско лято" на Васил Божков - 1.1%. Всички тези формации взаимно си "крадат" вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП или от протестните партии, се посочва в анализа.


Така към момента се очертава фрагментиран парламент с шест или седем партии, а изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях, посочват от "Алфа Рисърч".


Избирателната активност


Твърдо решилите да гласуват са 53.2% от анкетираните. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4 април, пишат социолозите. Според публикувано на 2 март проучване на "Алфа Рисърч" твърдо решилите да гласуват тогава са 52.5%.


Логично е в хода на кампанията да се очаква известно повишаване на тази активност, но фактори като вота в чужбина и мобилността в началото на летния период, които не е възможно сега да бъдат с точност предвидени, могат да наклонят везните на активността, и съответно подкрепата за едни или други партии, се посочва в публикуваното днес проучване.Колебаещите се са 15.5%, а тези, които няма да гласуват - 31.3%. Според анализа на "Алфа Рисърч" засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Тези, които искат да гласуват, но не са решили за кого, са между 13 и 15% и не са от твърдо решите да гласуват, казват от "Алфа Рисърч". Става въпрос за две групи - тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона "Магнитски", и част от избирателите на "Има такъв народ".


* Настоящото изследване е проведено в периода 30 май - 7 юни 2021 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли, вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Щом придворанта гербидж агенция дава 20% работата е много зле.

 2. 2 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 769 Неутрално
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Носово каканижещата "институционализирана" женица па "жъне" предизборно.
  Тъй де, ден година храни!

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  пак извънредни избори

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Боли ги бе, боли ги! Боли ги да кажат, че герберите няма да са първи. Болката е от ляво.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Весело

  Шехеразадите и рисърчките започнаха ОООММММ....
  Нищо не познавате .Поне си трайте !
  ДБ № 23 УСПЕХ !

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Би било много радостно, ако всички партии под чертата си останат под чертата.

  Разбира се, процентите на ГЕРБ са надути. След поредицата от оглушителния шамари на американците аз очаквам Бойко Борисов да сгребе най-много 15-тина процента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Любопитно

  Къде е тайгата да каже "Пабеда БСП"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  " "Демократична България" затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от обединението подкрепа за решителни антикорупционни политики, "Демократична България" консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено - сред хората с по-високо образование, се посочва в анализа към проучването."

  Най - големите кошмари на мутрите се сбъдват ! Е, и каскета трепери в някоя дупка, но къде е точно в момента - ниКОЙ не знае !😂😂🤣

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Ако стане така от това по добро за България няма.
  Макар и за кратко малките в предишният Парламент доказаха че власта не е самоцел.
  Мачкай Ице.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Слоганът на ГЕРБ за изборите:
  „Гласувайте за нас, за да продължим да крадем от Вас"

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Чудесно! Трите партии ще имат над 50% от депутатите, така че белият кон направо си умря.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Весело

  ….Алфа Рисърч": Парламент с 6-7 партии и минимална разлика между ГЕРБ и "Има такъв народ"….

  Интересно заглавие, така не се разбира кой е първи и кой втори. Поздравление за “безпристрастността” на редактора. Отделна тема е “колко познаха Алфа резултатите от предните избори?”.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  И нещо много важно: след изявленията на Карадайъ в Анкара, че "родината на ДПС е Турция", ЦИК има пълно основание да сезира Конституционния съд и да поиска дисквалифицирането им от участие в изборите, както и изобщо заличаване на тази партия като юридически субект, а прокуратурата да предприеме нещо по въпроса.

  Смятам за недопустимо хора, чиято родина е Турция, да се кълнат във вярност на българската Конституция като български народни представители, защото съвършено очевидно прокарват външни интереси.

  Но много се съмнявам, че Гешев, който бе назначен от ДПС, ще си мръдне пръста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Слоганът на ГЕРБ за изборите:„Гласувайте за нас, за да продължим да крадем от Вас"
  —цитат от коментар 11 на Боян Баянов


  това е мотото на ВСЯКА партия по принцип

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Изправи се!" вдига рейтинг с двайсетина относителни процента! Най-голям прираст в букета с политически бурени! Давай,Майче! Късен черешобер и нанай гербер!

 19. 19 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Дори Борянчето е отчела сгромолясването на ГЕРБ с 8 % спрямо последното и изследване от март.
  Реално ще е повече.

 20. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Щом придворанта гербидж агенция дава 20% работата е много зле.
  —цитат от коментар 1 на Doge


  Работата е още по-зле, защото сами си посочват, че изследването им е за периода 30 май - 7 юни.
  Т.е. преди най-големите скандали и въобще преди "намагнитването".
  Тогава даже Баце регулярно от Банкя сводки тиражираше, а матросовчетата Му контрабрифинги на момента след всяко разкритие даваха, т.е. все още произвеждаха илюзиите, че не само не са "изчегъртани", но и че са Сила и държат контрола.

  А от миналата седмица ни Баце се е вясвал лично в публичното пространство, ни Биков, ни Сачева, ни одиозният Георг, даже "Интелектуалецът им" Дончев зачезнА ...

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Весело

  "Революцията" на хунвейбинстващите неотроцкисти се "отлага за след дъжда"...!

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Слави - премиер, финансовият и икономическият от служебното остават, Христо - министър на правосъдието, д-р Симидчиев - министър на здравеопазването.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Белия кон избега ...
  —цитат от коментар 2 на pafaka22


  Де да беше просто избегАл!
  У рЯката уйде напра'о!

 24. 24 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Пилците се броят наесен...

 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1556 Весело

  И какво стана с ВМРО и Воля-НФСБ : 3+2=3

 26. 26 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Радвам се , че даже опита на Какадайъ с изказването си в Турция, да реанимира Обединените идиоти + руското мекере Маагарешки не сработи.
  —цитат от коментар 12 на Doge


  Това е ново и не е засечено от социолозите, но се надявам че номерът им няма да мине.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Ако трябва, още два пъти да правим избори тази година. По-евтино ще е от такса спокойствие, дето отиваше за тикви и калинки. Парите на гербиджа за купуване на махалите също ще посвършат, още далавери ще светнат, и може нещата да тръгнат на оправяне. Като начало е нужно да разкарат каскета и да реформират гешефтурата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 29. 29 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#13] от "3biri":

  Кои три партии - първите три ли? Защото трите "добри" пак няма съберат и 100-105 депутати. За 120 ще трябва партньор измежду БСП, ДПС или Шкембето

 30. 30 Профил на Alexander Kotcev
  Alexander Kotcev
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Алена пише тази статистика.

 31. 31 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 839 Неутрално

  За едно се надявам да е верно това проучване - патериците ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ да са под 4%.

 32. 32 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Това е демокрацията: всеки да има право на избор - от страна на електората, а след това - изкуство на възможното от страна на избранниците. Та, демокрацията като велико творение на човешката цивилизация - очертава следната моментна картинка: ГЕРБ и баш-тулупа сигурно пак ще казват: "Победихме на изборите!" (за незнам-си кой път). А демокрацията ще им отвърне: "Да, ама не е достатъчно!". Съвокпунтата воля на избирателя ще гласи: "Може да сте първи по дял от гласовете, но понеже сте токсични, няма да управлявате!". И трябва да кажем, че демокрацията може и да сработва по-бавничко, но в случая с изритването на Борисов от властта няма да е сгрешила. 10 години са достатъчни достатъчен процент от простите да избягат от фейк-а.

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Аз предвиждам ИТН първи, Баце и БСп изравнени около 15%, ДБ плътно зад тях с може би до 13%, ДПС може да качат малко, но ако има по-висока избирателна активност, може и да слязат надолу. Мая и сие имат потенциал да качат малко до към 7%, защото те вдигнаха най-големия шум и имат и добри законодателни идеи, които са социално насочени. Обединените клоуни не мисля, че ще влязат, но за сметка на тях мисля, че Възраждане ще пробият. Което не е по-добра новина. Партията на Черепа вече е история, след въведените санкции може спокойно да я разпуска. Виденов ще пусне малко кръв на БСП, но не повече от 1-2%.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  пак извънредни избори
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов
  Не съм уверен ...
  В 45-то НС, партиите на протеста нямаха избор, но днес имат служебното правителство и съвсем спокойно могат да го прогласуват в редовно . Дори си мисля, че това е правилният избор, ако ситуацията от 45-то НС се повтрои .
  Повече от ясно става, че борбата на Буци и Шайката, няма да бъде за властта ( мисията невъзможна ), но с подкрепата на ДПС да блокират всякакви опити за отстраняването на Каскета - това е тяхната голяма цел .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Алена пише тази статистика.
  —цитат от коментар 30 на Alexander Kotcev


  Алена сега се учи да гледа на боб.
  Щото ВИП-клиентЪТ и уйде, а бобецът е най-евтин и съответства на бъдещата и клиентела!

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Шехеразадите и рисърчките започнаха ОООММММ....Нищо не познавате .Поне си трайте !ДБ № 23 УСПЕХ !
  —цитат от коментар 6 на hodounski  Да си трят, но няма да има мъни, а при едни парламентарни избори - ден година храни .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  До коментар [#33] от "Darkman":

  ИТН дали са първи или втори няма значение, важен е резултата на ДБ, защото на едната група им трябват 125-130 депутата. Всяко коалиране с БСП или скрито от ДПС ще върне ГЕРБ на бял кон. А реално не виждам как без някоя от тях ще се събере мнозинство, като отчитам че Алфа рисърч не са най-добрите в познаването. Още повече, че това е изследване преди Слави да се оттегли.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Аз ви казвам, че ГЕРБ е българското ДПС. Членската им маса грам не я интересува, че гласува за лустриран от САЩ за корупция човек, посочен чрез достатъчно конкретизиращо описание. Вярно, че единият от прякорите на Буци е Бокаса, но никой не е предполагал, че ще се нареди директно в списъка до африканските диктатори

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 39. 39 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#2] от "pafaka22":

  като видя какъв тулуп иска да го яха и да се връща и се е изплашил

 40. 40 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Политическите картели си разпределят територии.

 41. 41 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  пак извънредни избори
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов


  Не сте добре с аритметиката! 20% се преразпределят, така че 40% от гласовете дават 50% от депутатите. Хайде сдга посмятайте пак.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  И какво стана с ВМРО и Воля-НФСБ : 3+2=3
  —цитат от коментар 25 на jazzdevil  Нескромно от моя страна, но аз казвам това, което казвах и преди 04.04., че обединените идиоти, НЯМА да се намърдат в 46-то НС, въпреки индиректната подкрепа на Карадайъ от Турция .
  Накратко - едни боклуци по-малко в 46-то НС .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Баянов":

  Предлагам "Слушаме ви!" за слоган на герберите. Поне да е верен един път.

 44. 44 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Белия кон избега ...
  —цитат от коментар 2 на pafaka22


  Белият джип 😉

 45. 45 Профил на georgebigster
  georgebigster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДПС ще е големият победител от тези избори, стойте и гледайте. Докато нашите комунисти се джафкат, ЕрдоГаньо ще ги надцака.

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#26:"Локомотив"][/quote]


  « Това е ново и не е засечено от социолозите ... «


  Прав си .
  Фатката на Карадайъ да подкрепи индиректно обединените идиоти от съседна Турция, не е влезнала в проучванията на Боряна, но не са отчетени и намагнитванията, случили се след обявения период .
  Във всички случаи, нещата на Шайката, не са добри, меко казано .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Колкото и миналият път познаха ... :)

 48. 48 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":

  Че то е създадено по модела на ДПС. Разликата е само, че ДПС си го създаде ДС, а при ГЕРБ има и немско участие. Но още в началото си са търсени ченгета и едно към едно е копиран модела с вожд и корумпиран слугинаж. Дори по техен вариант, парцелираха зоните и не те закачат, ако носиш определената сума пари за зоната. Разликата стана, че ГЕРБ не си отгледа младежка група и станаха толкова алчни, че взеха да си крадат бизнесите. Така се намериха “спонсори-разбирай разочаровани гербери” на протеста и започна новия проект. Докато при Доган, кой се самоубил, кой извергнат но се пази статутквото.

 49. 49 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Ясно, че не може да се има вяра на Алфа Рисърч, но ако приравним вота за партиите, влизащи в парламента (около 80%) към 100%, ГЕРБ, БСП и ДПС пак правят над 50%, та ще ги видим какви аритметики (или оправдания) ще измислят този път :D

 50. 50 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  И как по-точно Слави ще има повече 12-14%?
  👱‍♂️👱‍♂️👱‍♂️👱‍♂️👱‍♂️

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Алена пише тази статистика.
  —цитат от коментар 30 на Alexander Kotcev  И с право пише, защото познава по звездите ...
  Напомням, че на балотажа на президентските избори, Алена ни убеждаваше, че Цачева е безусловният победител и ... позна женицата ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 572 Весело

  Слоганът на ГЕРБ за изборите:„Гласувайте за нас, за да продължим да крадем от Вас"
  —цитат от коментар 11 на Боян Баянов


  ++++++++++++++++++++
  🤣🤣🤣

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  За едно се надявам да е верно това проучване - патериците ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ да са под 4%.
  —цитат от коментар 31 на Х  Ами за щастие на българите, точно тук Боряна позна и само това е вярното от нейните твърдения по-горе .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#41] от "3biri":

  Аз понеже има-няма няколко години съм се позанимавал навремето с избори, да дам една проста сметка без усложнения с преразпределяне, които трудно изчислявате. ГЕРБ+ДПС+БСП=44.6% от гласуващите, за Славе+ ДБ+Маяма = 35.4% от гласуващите. Няма как вторите да имат повече от половината мандати, даже да приемем лелеян "голям" ръст на ДБ и "голям" спад на ГЕРБ от показаното от социологията на Алфа. 10% при толкова оформени и мобилизирани ядра е страшно много.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  По принцип Алфа Рисърч са от групата агенции, които бачкат за ГЕРБ и не трябва да им се има много вяра. Спокойно можете да им махнете 2-3% за ГЕРБ и да им добавяте 2-3% за ДБ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  И аз съм склонен вече да мисля, че ГЕРБ едва ли ще минат 60 депутата. През ден се заформя нов скандал, а санкциите на САЩ ги удариха много тежко. Смениха полицейските началници и директорите на една камара държавни фирми. Голям рев ще има на изборите...!

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#45] от "georgebigster":

  Едва ли...! Пеевски и чантите с пари ги няма. А гласовете от Турция няма да са толкова много колкото си мислят.

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  По принцип Алфа Рисърч са от групата агенции, които бачкат за ГЕРБ и не трябва да им се има много вяра. Спокойно можете да им махнете 2-3% за ГЕРБ и да им добавяте 2-3% за ДБ
  —цитат от коментар 55 на cinik  ++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 943 Неутрално

  " "Демократична България" затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от обединението подкрепа за решителни антикорупционни политики, "Демократична България" консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено - сред хората с по-високо образование, се посочва в анализа към проучването."Най - големите кошмари на мутрите се сбъдват ! Е, и каскета трепери в някоя дупка, но къде е точно в момента - ниКОЙ не знае !😂😂🤣
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Май в Габрово. Ще обикаля като Борисов с джипката през последната година.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#50] от "Петър Самсонов":

  Ти за Слави ли се тревожиш или за ГЕРБ? Или за подопашниците с техните 1,5 процента? :)))

  Бивш tww09306483.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  1/ Четири години Нинова вие от трибуната на НС срещу Герб, по някога по два пъти дневно. Дори занимава НС с цвета на креслата в новата сграда, щото бил "грозен".
  2/Юмрука призова българите да водят война срещу ГЕРБ, призовавайки мутрите на ГЕРБ да се махат, заплаши, че ще има гладни бунтове/?/ и пр. и пр.
  3/Дружно призоваваха да не се носят маски и да не се пазят хората, щото това било пропаганда, в този вой се присъедни е Трифонов. Но Корнелия като се гътна обаче не отиде у дома си да пие чайчета, ами хукна Мутафчийски да я оправя.
  4/Като видяха, че със слабо посетените протести не се получава работата, почнаха на 2-3 седмици да дигат въстания и революции, та белки "се събудел" народът.
  5/Мая не само организираше майките дето не умряха, ами щурмувха и Парламунта заедно с болните деца. А когато нещо работата се закучи и не можаха да направят скандала в Парламента се обади /документирано/ на Радев да иска помощ.
  Та с две думи - вече година и три месеца откак Президента обяви, че сме били умирали от глад и година откак вдигна юмрука.
  Какво представляваше 45тия парламент няма да описвам.
  Само ще кажа, че беше срам за парламентаризма.
  И НАКРАЯ СЛЕД 4 ГОДИНИ И ДВА МЕСЕЦА ОПИТИ ДА СЕ ОРЕЗИЛИ ГЕРБ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ СОЧАТ, ЧЕ ТОЙ Е ПАК НА ПЪРВО МЯСТО.
  ТОВА поведение на цялата протестърска паплач отвращава не само поддържниците на ГЕРБ, ако се досещате.
  За Служебното правителство и неговите похвати и опита му да убеждава народа колко били действали правомерно докато се занимават с РЕВАНШИЗЪМ, да не говорим.
  За Рашков - също. От всичката помия, която изрече не излезе нито с едно доказателство.

 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Работата е още по-зле, защото сами си посочват, че изследването им е за периода 30 май - 7 юни.Т.е. преди най-големите скандали и въобще преди "намагнитването".
  —цитат от коментар 19 на xm...

  Позволявам си да отбележа, че началото на "намагнитването" е от 2 юни, така че със сигурност присъства в резултатите от изследването. Да, съгласен - работата е още по-зле, дори много по-зле. И положението е лошо не само за ГЕРБ, а изобщо за страната. Здраво бабуване ще падне. Няма да се учудя, ако до датата на изборите се появи нова порция помощ съдържаща допълнителни разкрития, дори санкции за знакови лица. За съжаление бъдещето правителство, ако изобщо се състави, няма да бъде монолитен блок, а колаж от разноцветни и противоречиви кръпки. С големи зинали усти. Какофонията ще бъде трудно управлявана. И посолствата няма да помогнат!

 64. 64 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 885 Весело

  Следващите санкции на САЩ ще са за тези, които не признаят Самуил за македонски цар, който е властвал над българите, сигурно :)

 65. 65 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#62] от "cpl40723722":

  ХАПЧЕТААААА, забравил си да ги изпиеш!

 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Аман от стари муцуни -в буквалния и преносния смисъл. Няма край този кошмар..

 67. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Интересно, след санкциите срещу Божков и Пеевски вотът за ГЕРБ намалял, но се увеличил за ДБ!? Избирателите не свързват Божков с протеста, оглавен от БСП и ДБ? Не го свързват с режима на Радев, установен от БСП, ДБ и Сл. Тр.? Не си спомнят вярата в Божков и как той бил прав, а Гешев не? Странно изследване. Още по-странно е изчезването на Сл. Тр. от реалния мир и пълната неадекватност по време на деветдневния парламент и ненарушимата подкрепа за него!? Подкрепят символ, нещо? На какво?

 68. 68 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darkman":ИТН дали са първи или втори няма значение, важен е резултата на ДБ, защото на едната група им трябват 125-130 депутата. Всяко коалиране с БСП или скрито от ДПС ще върне ГЕРБ на бял кон. А реално не виждам как без някоя от тях ще се събере мнозинство, като отчитам че Алфа рисърч не са най-добрите в познаването. Още повече, че това е изследване преди Слави да се оттегли.
  —цитат от коментар 37 на stoiank


  Много зависи дали ще влязат 6, 7 или 8 партии. При повече партии, шансът да се събере работещо мнозинство от трите организации антигерб намалява. И ДПС пак може да са балансьор. Междинен вариант е да се подкрепи правителството на Радев (с някои промени) до пролетта, или другото лято с мнозизинство, включващо БСП. БСП няма да играят срещу Радев, защото това би ги закопало окончателно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Свършиха ли стотинките от чекмеджетата?
  Някой отвратен от Дъбъ, който ще гласува за КОД, няма ли?
  Борисов, не се стикай.

 70. 70 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Платените агенции, отново ни пробутват ВМРО в парламента.
  С, евентуално, повечето гласове от чужбина (не Турция) това няма как да се случи.

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  ЛСЧСР с Жан ще влезе в НС = Честита ви нова сила

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  И с хапчета , и без хапчета истината е една и тя не е лицеприятна за протестърската дружина.
  Не разбрахте ли, че много засмърдя от вас на комунизъм и реваншизъм. Не само, че разделихте народа да се мрази, което е нормален похват за комунистите.
  Направихте нещо много по-лошо - вместо да се опитате да привлечете поне част от симпатизантите на ГЕРБ ги наплашихте и сега даже да не са виновни ще се бетонират против вас.
  АБЕ - ПРОМИТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ.

 74. 74 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Нима вярвате на тези резултати????? Незнам за другите,но ДПС ще са много по - напред, ще видим след 11 -ти,но засега по данни на ЦИК, единствено в Турция има нарастване на желаещите да гласуват на предстоящите избори. В другите държави,са двойно по - малко, нищо че секциите са двойно повече. Сега за всеки калпак в чужбина, ще има по секция,платена с данъците на българския народ. А често! Благодарете за това на "новите", които гласуваха тоя изборен кодекс!!!

 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#70] от "foreverman77":

  Ми не, в статията пише, че ВМРО са извън парламента. Вземи я прочети.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 76. 76 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#49] от "tapat0p":

  Как какви, дружбата между ДеБъ и БСП няма да е вече задкулистна,а ще стане официална. Вечна дружба!!!

 77. 77 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ако гербиджа вземат 20%, това означава, че наистина предстои много работа на съд и прокуратура. Всички тези хора са оплетени в схеми и са на хранилка някъде. Разбира се има и някакъв процент овце, които си вървят след вожда по навик.

 78. 78 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Извинете, посъветвайте ме как да си копирам графиката.
  Ще ми е нужна за след изборите.
  Пробвах с десен бутон на мишката, но не става.
  Може би след месец от агенцията ще се срамуват от тази графика затова не може да се копира.

  кратък
 79. 79 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#25] от "jazzdevil":

  Не се знае още. ДПС им дадоха едно рамо и тепърва ще набират скорост.

 80. 80 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 476 Гневно

  Народе, не е ли време да изчегъртаме ДПС??????Много ли ви харесва какво говорят та още ги слагате в сметките за новият парламент?

 81. 81 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 234 Любопитно

  Има време да се променят процентите. Не сме видяли все още нищо от кампанията, само ни подгряват до сега. Пък и акцията на Карадайъа в родината му като нищо ще вкара патриотите в парламента. Като цяло не виждам правителство без подкрепа на някоя партия от статуквото. Математически правителство без Герб, БСП и ДПС е невъзможно да има.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  "Подкрепата за ГЕРБ-СДС е 20.3%, а за "Има такъв народ" - 18.2%. БСП е трета политическа сила с 14.4%, а "Демократична България" - четвърта с 11.9%. ДПС остава пета с 9.9% подкрепа, а доверието за "Изправи се! Мутри вън!" е 5.3%. Обединението между ВМРО, НФСБ и "Воля" събира 3.4% и засега остава извън парламента."

  Силно се надявам, поне в частта за ИСМВ и ОП тези изборни прогнози да се окажат верни. Важно е ИСМВ да бъдат част от парламента, псевдо патриотите да бъдат извън него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#78] от "Мариана Кълвачева":

  Направи и скрийншот. Ако не знаеш как, потърси го в Гугъл.

  Апропо, какво ще е различното от действителността, което предвиждаш?

 85. 85 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#54] от "isidro":

  По принцип си прав, но не съвсем.
  Алфа рисърч предоставя резултати на базата на заявилите твърдо, че ще гласуват. Тоест твърдите ядра. Едни 15% се колебаят и там герб печелят много по-малко. Ето я и таблицата на маркет линкс от началото на май, когато пак бяха подали процентите на база твърди ядра: https://facebook.com/yvobojkov/photos/a.258238664218988/4082761978433285/
  Като се сложат и гласовете от чужбина, картината коренно ще се промени. Оптимист съм.

 86. 86 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  Защо е важно???? Защото са чисти и неопетнени? Или пък са нови лица???

 87. 87 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#67] от "nik_77.":

  Не, пич, не свързваме санкциите на Божков с протеста, дб и тн, а свързваме санкциите на пеевски с престъпния режим на герб, който позволи на това чудовище да придобие такива размери, че да пречи и в международен план. Нещо неясно?

 88. 88 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#84] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Според моето скромно мнение,ДПС ще имат повече.

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Народе, не е ли време да изчегъртаме ДПС??????Много ли ви харесва какво говорят та още ги слагате в сметките за новият парламент?
  —цитат от коментар 80 на bulit


  Зависи от Льотчика. Той разчита на техните гласове, иначе няма да има втори мандат/имунитет. А той му е важен, на живот и смърт, тъй като Гешев го чака зад ъгъла със заповед за арест.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 90. 90 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#84] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Притеснява ме смелостта с която раздават проценти, подреждат партии, а зад тези данни стоят живи хора. И нещо друго - нито една агенция не ни казваа след изборите, какво е предвиждала преди изборите. Може би не го правят защото не са познали.
  но това не е тото.
  С тези публикации се формират обществени нагласи.
  Не всеки българин има капацитета сам да прецени достоверността. Като си знаем социалният състав на населението, доста голям процент просто блеят и приемат всичко за истина.
  Всъщност, признаваме или не, всички социологически изследвания са манипулация.
  И който се хване, хване.
  А на въпросът ви какво аз мисля за резултатите, нищо не мисля защото за да се прави анализ трябва да имаме поне два непроменящи се компонента.
  А у нас нищо не е стабилно, а в повечето случаи дори не е вярно.

  кратък
 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#74] от "galina georgieva":

  "Нима вярвате на тези резултати????? Незнам за другите,но ДПС ще са много по - напред, ще видим след 11 -ти,но засега по данни на ЦИК, единствено в Турция има нарастване на желаещите да гласуват на предстоящите избори. В другите държави,са двойно по - малко, нищо че секциите са двойно повече. Сега за всеки калпак в чужбина, ще има по секция,платена с данъците на българския народ. А често! Благодарете за това на "новите", които гласуваха тоя изборен кодекс!!!"


  Алфа рисърч е придоворната соц. агенция на ГЕРБ ! Щом те им дават около 20 - тина %, смятайте каква е реалната картинка.......

 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ще върнем България в Европа":

  "Свършиха ли стотинките от чекмеджетата?"

  Ами 4 милиарда няма да свършат скоро, но ПРИТОКЪТ в чекмеджето рязко секна.

  Нали знаеш задачките за басейна с двете тръби от началното училище?

  Освен това, както виждаме, настроенията на оредяващия тролетариат се люшкат между:

  - "Бойко се връща на бял кон" - между 9 и 12, докато още работният ден не е преполовен и са надъхани с оптимизъм на сутрешните оперативки;

  - "Помощ, пълзящ преврат!" - докъм 2-3 следобед, когато прочетат за поредните разкрития на служебното правителство; и

  - "Олеле, бият ни, колят ни, народен съд, масови гробове, Баташко клане, бегайте да бегаме!!!" - между 4 и 5, когато осъзнаят, че с уволненията всеки работен ден може да им е последен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  До коментар [#86] от "galina georgieva":

  Защото ако не влязат по трудно ще бъде да се състави анти ГЕРБ коалиционно правителство. От друга страна ОП бяха патерица на ГЕРБ и ако сега влязат в парламента най-вероятно ще си останат такива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  При смесена пропорционална система няма абсолютно никакво значение кой е първи, втори, трети.
  Важното е кой ще успее да състави кабинет.
  Тази система е добра, защото е предпоставка за помирение, обединение, компромис и защитава интересите на повече хора.

 95. 95 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Толкова злоба и злъч...нов Костинброд и пак ГЕРБ са първи...а това, че няма да управляват известно време е оздравително...само новите гладни да не разсипят държавата докато премине комунистическият пуч...

 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  Ще се повтори картниката от предните избори: правителство без подкрепа на БСП няма да има.
  Т'ва е положението. Вече започна психологическата обработка (манипулация) на гласуващите за партиите на "промяната" да преглътнат този факт.

 97. 97 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 498 Весело

  ГЕРБ вече вървят към изпадане от топ 3 според мен. Още 2-3 далавери да излезат наяве , а ДБ да направят силна кампания и нещата отиват към ИТН - ДБ - БСП - ГЕРБ - ДПС подредба. Христо Иванов трябва да натисне на максимум през кампанията, защото е най-харесваното лице, а Генерала да се скрие за няколко седмици.

  ДПС усетиха, че трудно ще осигурят толкова ромски вот и се сетиха отново да ухажват турския. Много турци обаче са разочаровани от тях и няма да се върнат при Доган.

  ВМРО предните избори разчитаха много на ромски вот (като нищо организиран от Доган), но това трудно ще се повтори сега. Марешки и Симеонов пък нямат пари за втори поредни избори. Като цяло не очаквам да минат 4%, особено при силна активност ще паднат и под 3.

 98. 98 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Хайде на залозите!
  Коефициентите все още са добри!
  https://bit.ly/34ZPd0G

 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Ако повече гербаджии разберат, че с Борисов е свършено и това, което беше, няма да се повтори, още ще паднат процентите. Те повечето са там за далаверата.

 100. 100 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  И не е вярно, че изцяло мажоритарната система дава повече стабилност.
  Представете си сегашната ситуация, в която ГЕРП - партия на една чиновническа прослойка с едва 20 % да вземе цялата власт, при положение, че всички останали са твърдо срещу нея!
  Включително и тези, които не минават 4%-овия праг.
  Това би означавало огромна част от хората да избеснеят и да излязат на улицата на протест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK