Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Лили ТоушекДневник" събира на едно място най-важните новини, свързани с предсрочните парламентарни избори на 11 юли.
ЦИК преговаря с правителството за повишен бюджет, ще го ползва за машини

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия (ЦИК) би могла да преразгледа предложението на "Сиела Норма" за доставката на допълнителни 1500 машини за вота на 11 юли, ако разполага с допълнителни средства. Това заяви днес на пресконференция говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че в момента се водят преговори с Министерски съвет за актуализирането на бюджета на комисията, но не пожела да разкрие за повече подробности по темата. Според него дори и да не се стигне до закупуването на допълнителни устройства, това няма да доведе до провал на изборите.


Томов посочи, че въпреки скорошните неразбирателствата, комисията е доволна от сътрудничеството си със "Сиела Норма". "Независимо от разправиите на тема пари, няма причина да не продължим да работим заедно. Между нас и "Сиела Норма" не съществува напрежение по темата за логистиката и поддръжката на машините", заяви говорителят на ЦИК.

"Българските патриоти" планират да блокират границата с Турция за изборите

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Юлия Лазарова


Хората в Турция ще бъдат водени под строй да гласуват за ДПС. Такова предположение изказа Юлиан Ангелов от ВМРО пред "Нова телевизия". От партията нямат нищо против гласуването на българи в чужбина, но са против, когато местните служби работят в полза на една партия и гласуването за нея.


"Всички знаем как се случват нещата в Турция. Това, което правят, е показност, за да обединят техния електорат и да получат гласовете от Турция. Имаме информация, че у нас с автобуси ще пристигат изборни туристи. И този път ние ще се противопоставим и ще блокираме границата", каза Ангелов.


Вчера "Българските патриоти" - ВМРО, "Воля" и НФСБ протестираха пред централата на ДПС в София заради изказване на Мустафа Карадайъ по време на посещение в Турция. Според "патриотите" той е казал, че Турция родината на българските турци. Днес евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк изказа теза, че употребената дума означава "прародина".

Петър Славов: Необяснимо е тройното поскъпване на машините за гласуване

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Надежда Чипева, Капитал


"Абсолютно необяснимо е повече от тройното поскъпване на машините за гласуване, заяви пред БНР юристът Петър Славов от "Демократична България". "Налице е изумителна разлика в цените – в цената, която беше предложена при предишната доставка на 9600 броя и сега, за евентуалните допълнителни 1500 броя", коментира той.


Според Славов новият състав на Централната избирателна комисия е заварил тежко наследство и е трябвало да действа активно в редица сфери, включително популяризирането на машинния вот, "докато старият състав на ЦИК системно го саботираше". В системно саботиране той обвини и партиите на статуквото.


Славов вижда в усилията на служебното правителство и на ЦИК стремеж да се намери решение за машинното гласуване. Той е "сдържан оптимист, че ще се доставят, ще се намерят още около 1000-1500 машини и терминали, има и възможност те да бъдат наети".

Наблюдатели не очакват отново рекордно скъпа медийна кампания

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Юлия Лазарова


"За предишните редовни избори за Народно събрание, на 4 април, медийната кампания беше рекордно скъпа по отношение на субектите в нея", каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. "Сега очакваме тази кампания да няма толкова голяма сума направена от всички субекти, защото този път те ще са по-малко – 23 субекта участват, но освен малките партии, има и 6 големи субекта, които имат субсидия към този момент", добави Лазарова.


За предишните избори най-много средства за медийна кампания похарчи коалицията "Воля"-НФСБ - над 1.1 млн. лева.


"Медийните пакети за изборите на 11 юли са също форма на държавна помощ, но този път за политически партии без субсидия. От протоколите на ЦИК става ясно, че на миналите избори от медийните пакети са се възползвали 27 субекта и те са се възползвали от почти един милион лева", поясни още Лазарова.


По думите ѝ не е ясно точно за какво са използвани средствата и точно от кои медии, това не е детайлизирано в протоколите на ЦИК. Посочва се само собственика на медията.


"За миналите избори най-много средства е привлякла телевизия "Евроком", която е традиционно предпочитана от участниците в предишни избори, 18 от участниците са насочили средствата си от медийните пакети към нея, като някои от тях са дали цялата сума само за тази телевизия, следва БНТ, която е привлякла около 200 хиляди лева и тя е има 12 сключени договора", каза още Лазарова.


Според нея на тези избори през юли ще е интересно да се наблюдават големите дарения към предизборните кампании на политическите субекти от физически лица.

Задачата на участници в лявата коалиция ще е да търсят обединение в парламента

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Пресцентър БСП


"Задачата на "Движение на непартийните кандидати", които са част от коалицията "БСП за България" е да търси обединение на опозицията и да не повтори това, което се случи предишния парламент". Това заяви пред БНТ Минчо Христов, лидер на движението, присъединило се към коалицията за вота на 11 юли.


"На тези избори всички политически формации трябва да направят така, че да има едно нормално работещо правителство, което да гласува бюджета на България, да гласува парите за пенсии, парите за болниците, за здравеопазването, парите за нашата държава", каза Христов.


"Една от основните причини "Движението на непартийните кандидати" да подкрепят БСП е да не се стига до ситуацията, която наблюдавахме в миналия парламент, когато всички сочеха с пръст БСП била партия от статуквото", допълни Христов.


За него най-важното е да се направи така, че ГЕРБ да не се върне на власт.

"Има такъв народ" отново даде заявка да не работи с ГЕРБ, БСП и ДПС

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Юлия Лазарова


"Нашата партия, Слави, екипът ни, категорично продължаваме да твърдим, и няма да се откажем от това, че ние с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да работим. Състоянието, в което се намира сега държавата ни, е в резултат на тези партии", заяви пред "България он еър" Филип Станев, кандидат за депутат от "Има такъв народ".


"Новината за оттеглянето от листите на Слави е от няколко дни. Никъде в правовия свят, в устройството на една демокрация, обвързването с една институция и това да бъдеш депутат, не е задължително. Имаме много примери в световната история, при които политическият лидер не е бил действащ депутат. Г-н Трифонов винаги е носел отговорността за това, с което се захваща като проекти. Говоря за обществената ангажираност и каузите, които той и екипът сме реализирали през годините", добави Станев.

"Има такъв народ" ще страни от дебатите по националните медии, били сеир

Балабанов (вляво)

© Юлия Лазарова

Балабанов (вляво)


"От дебатите по националните медии не излезе абсолютно нищо, а всички се нагледахме на един сеир, от който страним", каза пред БНР Станислав Балабанов, кандидат за депутат в 46-ото Народно събрание от "Има такъв народ".


"По отношение на партиите на статуквото ще бъдем последователни в действията си, имаме нужда това статукво да бъде премахнато", посочи Балабанов.


Според него твърденията, че Изборният кодекс е в интерес на президента, че ЦИК е в интерес на президента тотално издишат, смята Балабанов.


Той определи патриотичната коалиция на ВМРО, НФСБ и "Воля" като "сватбарска дружинка, която се обедини единствено заради икономическия си интерес".

Социолог: Битката ще е между по-умерените избиратели

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Юлия Лазарова


На предсрочните парламентарни избори на 11 юли очакваме да има по-сериозна битка между по-умерените избиратели, каза днес пред Би Ти Ви управляващият партньор на социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя представи резултатите от последното проучване на агенцията, според което при избори сега в парламента биха влезли шест или седем партии, като разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" е много малка. Димитрова прогнозира, че е възможно преливане на вот между "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!", тъй като двете формации имат избиратели със сходни характеристики.

Заместникът на Борисов не знае дали той ще бъде депутат

Първо заседание на 45 народно събрание, парламент Даниел Митов

© Юлия Лазарова

Първо заседание на 45 народно събрание, парламент Даниел Митов


"Несериозно е лидерът на партията Бойко Борисов да се откаже, трябва да си води партията", така зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира водачеството на две листи (25 МИР в София и Пловдив) от страна на Борисов. Митов няма информация дали Борисов ще приеме да бъде депутат, ако бъде избран, след отказа му за 45-ото Народно събрание. "Убеден съм, че ще бъдем първа политическа сила", каза още Митов.


"Ако изборният процес е саботиран от нелепите действия на ЦИК, ще сезираме международните наблюдатели и ще протестираме", добави Митов, като не изключи варианта ГЕРБ да поиска касиране на изборите.

Манолова очаква "тежка, черна и долна кампания"

Избори 2021: "Българските патриоти" планират блокиране на границата с Турция

© Юлия Лазарова


Мая Манолова, част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" заяви пред БНТ, че основното предизвикателство пред формацията в следващия парламент ще е заедно с "Има такъв народ" и "Демократична България" да има достатъчно депутати за мнозинство.


Във връзка с данни, че гражданската платформа "Изправи се.БГ" е подслушвана, Манолова тя добави, че очаква компромати, както и "тежка, черна и долна кампания" преди изборите на 11 юли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK