Иван Костов: Само "Има такъв народ" има шанс да състави правителство

Иван Костов: Само "Има такъв народ" има шанс да състави правителство

© Георги КожухаровИма такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство. ГЕРБ e в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. патриоти. БСП поради тежката си обремененост и съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява". Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов.


Според него дори и да се тръгне към още едни предсрочни избори след тези на 11 юли, ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата. "Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма", каза Костов.


Той определи обществото като крайно разделено, което е причина да не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан. "Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. Дебатът трябва да е по същество - по темите и по мерките", посочи бившият премиер.
Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да я правят, за да станат екип, който трябва да я извърши. "Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет", според Костов.


Костов коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още физически и юридически лица в България. "Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират".


Бившият лидер на ДСБ постави въпрос пред УС на БНБ как защитава българските банките от риск да не попаднат под санкции. "Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки. Изпълнява ли си дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ".


Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните хора. "Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно."


Костов подчерта, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви, затова изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK