ЦИК: Избори със сигурност ще има със или без допълнителни машини

ЦИК: Избори със сигурност ще има със или без допълнителни машини

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия (ЦИК) би могла да преразгледа предложението на "Сиела Норма" за осигуряването на още 1500 машини за гласуване за вота на 11 юли, ако разполага с допълнителни средства. Това заяви днес на пресконференция говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че в момента се водят преговори с Министерски съвет за актуализирането на бюджета на комисията, но не пожела да даде повече подробности по темата. Той обаче подчерта, че дори и да не бъдат осигурени допълнителни машини за гласуване, избори ще има и законът ще бъде спазен.


Миналата седмица Централната избирателна комисия се отказа от преговори с фирмата "Сиела Норма" за доставка на допълнителни устройства за машинно гласуване за парламентарните избори на 11 юли с аргумента, че сумата, за която "Сиела Норма" настоява, е необосновано завишена. Изборната комисия предлагаше пряко договаряне при цена от 6.5 млн., а фирмата искаше двойно по-голяма сума - 15 млн. лв., с обяснението, че всяко забавяне увеличава цената.


След провала на преговорите се разбра, че шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е бил поканен на среща с министър-председателя Стефан Янев, за да бъде обсъден казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от Централната избирателна комисия (ЦИК) цена. От пресконференцията днес се разбра, че посещението на Тодоров при служебния премиер е довело до преговори за актуализирането на бюджета на Изборната комисия. Говорителят й Цветозар Томов не пожела да разкрие повече подробности по темата, но заяви следното: "Независимо от това дали са отпуснати допълнителни пари или не, ние плащаме с пари на данъкоплатците и не може да си позволим да харчим тези пари, без да бъде обоснован разхода".
Той подчерта, че и без допълнителни устройства законът, задължаващ в секциите с над 300 избиратели да се гласува машинно, ще бъде спазен. В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да сложим машини за гласуване, а няма да можем, ще е бъдат максимум 50. Това не е ситуация, в която да предполага неизпълнение на закона, заяви Томов.


"Това, което не може да направим, ако не успеем да осигурим допълнителни устройства за гласуване, е да осигурим по 2 машини в най-тежките секции. Това ще трябва да компенсираме с добра организация в изборния ден", обясни още Томов.


От думите му се разбра още, че в Изборната комисия е постъпило предложение от друга фирма - "Панов" ЕООД. Томов уточни, че ЦИК ще разгледа това предложение и ще прецени дали то би могло да се окаже решение на проблема с машинното гласуване.


Той увери, че въпреки неразбирателството за цената на машините между ЦИК и "Сиела Норма" съществува добро сътрудничество. В момента се работи по финализирането на договора с фирмата доставчик, така че машините официално да станат собственост на държавата. Освен това предстои да бъде взето решение за обявяване на обществена поръчка с пряко договаряне с предмет поддръжка и логистика на устройствата за машинно гласуване, която да бъде изпълнена от "Сиела Норма", обясни още Томов.


По-слаб интерес за гласуването в чужбина


Томов посочи, че този път българите зад граница проявяват по-слаба активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница. До този момент (10.06) подадените заявления на сайта на ЦИК са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания и Германия. По думите му хората в чужбина не са мотивирани да подават заявления заради промените в Изборния кодекс, които позволяват автоматично разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. Той обаче обясни, че предварителното подаване на заявления опростява организацията на вота в изборния ден, защото се спестява време от попълването на декларации преди самото гласуване.


Срокът за изпращане на онлайн заявления изтича на 15 юни, а най-късно до 18 юни ще се разбере окончателният брой на избирателните секции в чужбина. Прогнозите засега показват, че ще бъдат разкрити рекорден брой секции зад граница - над 800.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK