ЦИК: Избори със сигурност ще има със или без допълнителни машини

ЦИК: Избори със сигурност ще има със или без допълнителни машини

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия (ЦИК) би могла да преразгледа предложението на "Сиела Норма" за осигуряването на още 1500 машини за гласуване за вота на 11 юли, ако разполага с допълнителни средства. Това заяви днес на пресконференция говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че в момента се водят преговори с Министерски съвет за актуализирането на бюджета на комисията, но не пожела да даде повече подробности по темата. Той обаче подчерта, че дори и да не бъдат осигурени допълнителни машини за гласуване, избори ще има и законът ще бъде спазен.


Миналата седмица Централната избирателна комисия се отказа от преговори с фирмата "Сиела Норма" за доставка на допълнителни устройства за машинно гласуване за парламентарните избори на 11 юли с аргумента, че сумата, за която "Сиела Норма" настоява, е необосновано завишена. Изборната комисия предлагаше пряко договаряне при цена от 6.5 млн., а фирмата искаше двойно по-голяма сума - 15 млн. лв., с обяснението, че всяко забавяне увеличава цената.


След провала на преговорите се разбра, че шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е бил поканен на среща с министър-председателя Стефан Янев, за да бъде обсъден казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от Централната избирателна комисия (ЦИК) цена. От пресконференцията днес се разбра, че посещението на Тодоров при служебния премиер е довело до преговори за актуализирането на бюджета на Изборната комисия. Говорителят й Цветозар Томов не пожела да разкрие повече подробности по темата, но заяви следното: "Независимо от това дали са отпуснати допълнителни пари или не, ние плащаме с пари на данъкоплатците и не може да си позволим да харчим тези пари, без да бъде обоснован разхода".
Той подчерта, че и без допълнителни устройства законът, задължаващ в секциите с над 300 избиратели да се гласува машинно, ще бъде спазен. В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да сложим машини за гласуване, а няма да можем, ще е бъдат максимум 50. Това не е ситуация, в която да предполага неизпълнение на закона, заяви Томов.


"Това, което не може да направим, ако не успеем да осигурим допълнителни устройства за гласуване, е да осигурим по 2 машини в най-тежките секции. Това ще трябва да компенсираме с добра организация в изборния ден", обясни още Томов.


От думите му се разбра още, че в Изборната комисия е постъпило предложение от друга фирма - "Панов" ЕООД. Томов уточни, че ЦИК ще разгледа това предложение и ще прецени дали то би могло да се окаже решение на проблема с машинното гласуване.


Той увери, че въпреки неразбирателството за цената на машините между ЦИК и "Сиела Норма" съществува добро сътрудничество. В момента се работи по финализирането на договора с фирмата доставчик, така че машините официално да станат собственост на държавата. Освен това предстои да бъде взето решение за обявяване на обществена поръчка с пряко договаряне с предмет поддръжка и логистика на устройствата за машинно гласуване, която да бъде изпълнена от "Сиела Норма", обясни още Томов.


По-слаб интерес за гласуването в чужбина


Томов посочи, че този път българите зад граница проявяват по-слаба активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница. До този момент (10.06) подадените заявления на сайта на ЦИК са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания и Германия. По думите му хората в чужбина не са мотивирани да подават заявления заради промените в Изборния кодекс, които позволяват автоматично разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. Той обаче обясни, че предварителното подаване на заявления опростява организацията на вота в изборния ден, защото се спестява време от попълването на декларации преди самото гласуване.


Срокът за изпращане на онлайн заявления изтича на 15 юни, а най-късно до 18 юни ще се разбере окончателният брой на избирателните секции в чужбина. Прогнозите засега показват, че ще бъдат разкрити рекорден брой секции зад граница - над 800.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Айде вие не се офлянквайте, ами вижте да се напечатат бюлетините за всеки случай :)

  Че туко виж 2 дена преди изборите сте се сетили за хартията :)

 2. 2 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Това дори не е вече и смешно....

 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Има нещо, което е много съмнително. Тясното място при изборите е попълването на списъка. Списъкът е един. Търсенето на името, попълването на данните и подписването в списъка е повече от 1 минута. Защо гласуването с машините да е решаващо, когато то се извършва за около минута и съвпада с попълването на данните в списъка на следващия гласуващ. Това показва, че попъването на списъка и подписването е така нареченото "тясно място" - термин от поточните линии..

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Няма да са повече гласуващите за съжаление по обективни причини , които не са нито машините, ни хартиените бюлетини.......

 5. 5 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Разделението в Българското общество се дължи на пропагандата на БКП/БСП, тридесет години по-късно :) ГЕРБ и Бойко Борисов поддържат и пропагандират антикомунистическа пропаганда което е ирония на съдбата, в политическа партия ГЕРБ има повече комунисти, Б.Борисов, отколкото в БСП-бившата БКП.
  Но, ГЕРБ, БСП, ДПС са еднакво вредни за политическият и икономическият живот в България.

  Гн. Иван Костов би трябвало да знае по добре,
  без Лустрация на бившите ДС-Кадри в политическият и икономически живот в България, ефекта ще е нулев.

  “Гражданското общество се е разделило на племена, както каза един антрополог, враждебни, всеки със своите си медии и противоречи, а това води до разпадане на цялата национална тъкан, заяви още той.” (заяви И.Костов)

  ДС-Държавна Сигурност е превзела така наречените “Затворени Общества” Тамплиери, Масони, Дервиши и тям подобни, от там всяват раздор и разединение, но всичко това води до Българската Комунистическа Партия.
  Характеристика на така наречените затворени общества е че, единственият начин да се присъедини нов член към З.Общество е да бъде представен от настоящ такъв във З.Общество.
  Това е самата основа на създаването на БКП-Българска Комунистическа Партия, за бъдеш кандидат на същата трябва да получиш характеристика от настоящ комунист, пионерска организация и т. н.
  Иван Костов е като човек с превръзка на очите, в стъкларски магазин, в опит да назове ДС без да му произнесе името.
  :)
  Лустрация на ДС 10/15 години, забрана за участие в политическият и икономическият живот на България.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Така или иначе изборите ще минат. Но ще остане горчивия вкус как "Сиела" се опитва да извива ръцете за пари.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  "В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да сложим машини за гласуване, а няма да можем, ще е бъдат максимум 50. "---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Момент! Кьопавият закон, гласуван по нощите от ОФ-то казва, че всяка секция с над 300 души, ТРЯБВА ДА Е С МАШИНИ.Според радевата ЦИК, ако в 50 секции няма машини, това не нарушава закона! А, ако няма в 55, това вече ще бъде ли нарушение? Пълни неадекватници!

 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Така или иначе изборите ще минат. Но ще остане горчивия вкус как "Сиела" се опитва да извива ръцете за пари.
  —цитат от коментар 6 на К2


  ОФ-то гласува закон-недоносче, радевата ЦИК се палтави , като пате в кълчища, хунтата се занимава с всичко друго, но не и с подготовката на изборите, накрая-Сиела виновни. Малко поне срам нямате ли, протестърите?

 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4638 Неутрално

  Пъленн провал на превратаджиите.

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Е то оставаше и да няма! 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

  agent
 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4638 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":

  На комунистите винаги ви пречи частния бизнес. Освен ако не е ваш, де.

 12. 12 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Избори ще има със или без машини 😂😂😂😂😂.
  Може и незаконни,но избори ще има. Тоооо и без това има ли нещо законно в действията на сегашното правителство, че и на последния цирк, наречен парламент!!! ???

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4281 Весело

  До коментар [#6] от "К2":На комунистите винаги ви пречи частния бизнес. Освен ако не е ваш, де.
  —цитат от коментар 11 на Alarmstufe Rot


  Заради това едни "антикомунисти" направиха държавна петролна компания! :-)

 14. 14 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  Да не би някой да се е надявал, че ако няма машини, няма и избори? Има си хас! Който е гласувал кьопав закон да си носи отговорност!

 15. 15 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 759 Неутрално

  На тези избори ще има по-големи сеири и от случая със Станислав Иванов и торбите с бюлетини!

 16. 16 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Томов посочи, че този път българите зад граница проявяват по-слаба активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница - така желания вот в чужбина май ще се окаже химера. Изненадата май ще дойде от Турция?

 17. 17 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 273 Весело

  Милите те, в четвъртък решили да искат актуализация на разходите, па крайния срок, в който може да се направи нещо е петък. След изборите Томов ще се изтъпани и ще се обяснява как са поискали пари, ама не са и дали

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  До коментар [#8] от "uvtest":

  Ами то и на предните избори трябваше да се гласува с машини по закона на ГЕРБ. Защо не бяха осигурени.

 19. 19 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 934 Неутрално

  ЦИК: Избори със сигурност ще има
  ----------

  Е, ето това вече е breaking news! Чета и не вярвам на ушите си!

 20. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Ще има ЦИРК (централна избирателна Радева комисия) вместо избори ,за да може хунтата да продължи да упавлява.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#12] от "galina georgieva":

  Истинският играч в Сиела не е Веселин Тодоров а брат му - Иван Тодоров. Бивш служител от ДС. Занимавал се е някога като длъжностно лице в ДС с машинна обработка на данните за неблагонадеждните по комунистическо време. Тогава за по-лесна обработка на данните от тогавашните изчислителни машини, ДС предложила към всяко име на неблагонадежден да му се прикрепи машинно-читаем код/номер. Но всеки неблагонадежден контактувал с други хора, поради което по предложение на ДС, ЦК на БКП взема решение за въвеждане на системата от ЕГН за всички. След планирания преврат от ДС/БКП срещу Т.Живков се реализира предварително планираният модел #КОЙ от същите тези превратаджии с цел собственото си оцеляване в условията на демокрация и установяване на постянен контрол върху властта. Създавайки кръгова икономика (обръчи от фирми), придобиват капитал, който го използват за политическо инженерстване, координирано от "разпределител на порциите". Политическият контрол го постигат чрез гарантрираното постоянно присъствие в парламента на партията корпорация, разполагаща с най-силният коз - етническият. Така #КОЙ успява да подчини икономиката и политиката на собствените си интереси. Важен фактор в управлението на държавата от #КОЙ е информацията. Изборът кой да осигурява на "паралелната власт/#КОЙ" по всяко време достоверна информация за хората, тяхната собственост и бизнес пада върху Иван Тодоров, получил правото да трансформира наследената система от ДС за управление на идентификацията на гражданите ЕСГРАОН в справочно - информационна система, регистрирана като юридическо лице "Норма". В последствие с подобна дейност се появява "Сиела" - също контролирана от Иван Тодоров, представяна като независима от "Норма". Когато става ясно, че са управлявани от един собственик, се обединяват като Сиела-Норма. От страна на държавата контролът върху идентификацията (ЕГН) на живите и мъртвите души е поверен на дирекцийка, кадрово осигурявана изключително от #КОЙ. "Мъртвите души" винаги участват в разпределението на изборните резултати. И такива, които отдавна са се устроили някъде по света, нямат никаква представа има ли няма ли избори в БГ, не ги интересува изобщо гласуването, но ЕГН са им тук и по някакъв странен начин се оказва, че са гласували. Не случайно Сиела е единствената фирма, която поддържа платен паралелен/огледален образ на данните в Агенцията по Вписвания (АВ) и става монополист в "машинното гласуване", дискретно обвързана с преброителите - Информационно Обслужване. От сървърите на Сиела са прехвърлени данни в умишлено счупената система на АВ под глуповатите оправдания на Томито Дончев за изгорелите дискове. Тайното възстановяване на "повредената" система на АВ убедително доказва зависимости между #КОЙ/ДПС и ГЕРБ и ролята на Иван Тодоров. Иван Тодоров е бил адвокат на Мултигруп. Той е адвокатствал и на приватизацията на БТК, поръчана от #КОЙ. Негова е най-голямата адвокатска кантора, която обслужва основно паралелната власт, създадена от ДС, създала ДПС и моделирала така нареченият преход. ШИШИ осигурява правилният избор на съдийски състав, координирано с адвокатската кантора на Иван Тодоров. Във времето #КОЙ създава НДСВ, установява пълен контрол и върху ГЕРБ. Пуска в употреба различни политически патерици. ШИШИ трябвало да бъде пожизненият скрит министър председател на паралелната власт, който започва да изпълнява тази роля твърде грубо и безцеремонно, разчитайки на постоянното си участие под някаква форма във властта контролирайки "правилното" обработване на изборните резултати и гангстерски методи за влияние в комбинация с Бибитко Джипков за употреба на власт и гарантиране на недосегаемост. Не случайно точно СИЕЛА е монополист в доставките на машините за гласуване. Очевидна е играта, разигравана на последния търг между Сиела и свързаната с тях фирма Лекс БГ в полза на първите. Иван Тодоров и ШИШИ са в постоянно взаимодействие. Номерата с неплатените машини за гласуване и отказът да се доставят допълнително количество с оправданието, че парите били малко, очевидно се съгласуват с #КОЙ. Целта със сигурност е да се ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!! ШИШИ нито е бит, нито е в Дубай. Скрит е в новият си бункер до печатницата на ценни документи и се разпорежда денонощно с "инструментите" си!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK