С почти 17 хил. по-малко е броят на заявленията за гласуване в чужбина спрямо вота през април

С почти 17 хил. по-малко е броят на заявленията за гласуване в чужбина спрямо вота през април

© Юлия ЛазароваИнтересът към изборите през юли от българите в чужбина, съдейки по броя на подадените заявления, изглежда е намалял. Българите зад граница са подали 71 161 заявления за разкриване на секции в чужбина за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, което е с близо 17 хил. по-малко в сравнение с изборите на 4 април. Тогава броят на подадените заявления беше почти 88 хиляди. Сега най-много са в Турция - 24 640 , Великобритания - 13 719 , и Германия - 10 394 , показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Възможно обяснение за по-слабата активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница е поправката в Изборния кодекс, която позволи автоматичното разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. ЦИК вече разкри автоматично 568 секции, но от изборната комисия предупредиха, че тази бройка може да се промени, ако няма желаещи за членове на секционна избирателна комисия или помещение. Този път за разкриване на една секция извън дипломатическо представителство бяха необходими само 40 заявления, а не 60, както беше досега.


Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е заявил предварително къде иска да гласува, може да пусне бюлетина във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде. По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов обаче предварителното подаване на заявления опростява организацията на вота в изборния ден, защото се спестява време от попълването на декларации преди самото гласуване.
По-малко заявления, но рекорден брой секции


След отпадането на ограничението от 35 секции в държави извън Европейския съюз, българите зад граница ще могат да упражнят правото си на вот в рекорден брой секции. Преди седмица Министерството на външните работи обяви, че броят на местата за гласуване на изборите на 11 юли ще надхвърли 800. По предварително данни най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания (130). В Турция се очаква секциите да са около 110.


На парламентарните избори на 4 април секциите зад граница бяха 464, а броят на гласувалите достигна 180 000 души. През 2017 г. са 371, а гласувалите - 117 668 души.


Всичко, което трябва да знаете за: Избори 2021


Все още не е известно в колко секции в чужбина ще може да се гласува с машина. Решението зависи от това колко успешни ще са преговорите със фирмата производител "Смартматик", която заяви, че може да осигури 1472 устройства.


В началото на юни "Сиела Норма" отказа да осигури поисканите от ЦИК допълнително 1500 машини, защото не беше съгласна с цената от 6.5 млн. лв. за поръчката. Тогава ЦИК прекрати преговорите с нея и започна преговори директно с производителя на машини за гласуване. В понеделник се разбра, че в Нидерландия са произведени 672 машини, а до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 и в четвъртък да бъдат изпратени към България.


Ако от ЦИК успеят да се договорят за доставката на допълнителни машини, то устройства ще има във всички секции, в които на предишните избори са гласували минимум 300 души. Още преди две седмици обаче Цветозар Томов съобщи, че не се предвижда вариант, в който в секциите зад граница да има по две машини.


Предстои Централната избирателна комисия да определи местата за гласуване в чужбина, като крайният срок за решение е петък.


Къде може да се гласува в чужбина, вижте тук:


Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  По предварително данни най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания (133). В Турция се очаква секциите да са около 110.

  Кой ще контролира честноста на изборите в Турция и Великобритания.
  За турция е ясно- Ердоган
  А за Великобритания ще има ли купени гласове на берачи на ягоди.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Що така с 17 иляди по-малко? Няма ли да пуснат за Славчу!

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Електората на има такъв чалгар е разочарован

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  "Тогава броят на подадените заявления беше почти 88 хиляди. Сега най-много са в Турция - 24 640 , Великобритания - 13 719 , и Германия - 10 394 , показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК)"
  ============
  Предупредихме ви за ДПС, но в еуфорията станахте глухари.

  Еретик
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6314 Неутрално

  Търчете! Тамо са раите!!!
  Задава се брутална активност в Анадола.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Нормално е да намалеят след като вече няма ограничение на секциите. През април имаше повече заявления като демонстрация към бандитската шайка, че има хора, които искат нещо различно. В Турция са ги инструктирали какво да правят както обикновено.

 7. 7 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  И да не забравите .Изборни маниполации и купуване на гласове има само в България.
  в чужбина всички са кристално честни.Там СИК-те броят честно ,там няма нарушения ,там дори няма нужда от наблюдатели и застъпници.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 8. 8 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 243 Неутрално

  При почти два пъти повече секции, които се очаква да се разкрият, това не изглежда нормално, Мене повече ме вълнува дали и доколко може бъде бъде ограничен контролирания и манипулиран вот, основно в Турция. И бедата не е, че хората с двойно гражданство там също трябва да имат право да си кажат мнението, а че мнозина от тях дори не са наясно за какво иде реч и в буквалния и в преносния смисъл на този израз. Затова се чудя как ще се процедира с тези декларации, които ще се подават на място, че няма да се гласува и другаде. Те в общи линии са само отбиване на номера, но тук въпросът е дали ще се попълват на място или предварително. Този въпрос възникна на миналите избори и първо се взе едно решение, после друго...А този въпрос е фундаментален, не просто технически. Защото опира до това дали трябва да допуснем хора, неразбиращи дори български, да решават съдбата на България с техния безсъзнателен глас. Дяволът се крие в детайлите, а ние сме ги оставили на добрата или не толкова добра воля на хора, които могат да имат други съображания и интереси. Същото е и с идеята да се махнат номерата на партиите и коалициите, а за тях да се гласува, след като ги прочетеш в списъка. Между другото, в Испания няма такава номерация, пък досега не съм чул някой да я обвинява в недемократичност или въвеждане на ценз. Тука обаче тази безспорно отлична идея не минава. Защо? Питам и предишните управляващи и техните опоненти, които имаха властта да направят поне това, променяйки изборния закон. Именно в него трябва да се уреди също начина на попълване на декларациите, а не да се импровизира...И всичко това, за да нсе са налага да лежим по границите, за да блокираме автобусите от Турция, което е безумие, откъдето и да го погледне човек!

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Хекаърноста на протестърите да съставят правителство отказа избирателите им. Толкова бърза ерозия на доверие не сме имали в цялата си история. Майсторите на 5 минутни скечове, друго не умеят. Важното е да има джумбуш, но се подиграваме с бъдещето си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Нормално и очаквано, славчо като патерица на сараите идеално ги обслужи и ни уреди избори по най-неудобното време за гласуване, насред лято. Дано опита на славчо да бетонира гробаджийско-сарайския модел да не успее, че иначе нищо хубаво не чака територията.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 313 Любопитно

  Да не забравяме , че юли месец доста се прибират в България в отпуск или лятна ваканция .

 12. 12 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 313 Любопитно

  Да не забравяме , че юли месец доста се прибират в България в отпуск или лятна ваканция .

 13. 13 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Истинският играч в Сиела не е Веселин Тодоров а брат му - Иван Тодоров. Бивш служител от ДС. Това е една от фирмите на "организацията", представлявана от "корпорациямта Д(п)С. Занимавал се е някога като длъжностно лице в ДС с машинна обработка на данните за неблагонадеждните по комунистическо време. Тогава за по-лесна обработка на данните от тогавашните изчислителни машини, ДС предложила към всяко име на неблагонадежден да му се прикрепи машинно-читаем код/номер. Но всеки неблагонадежден контактувал с други хора, поради което по предложение на ДС, ЦК на БКП взема у за въвеждане на системата от ЕГН за всички. След планирания преврат от ДС/БКП срещу Т.Живков се реализира предварително планираният модел #КОЙ от същите тези превратаджии с цел собственото си оцеляване в условията на демокрация и установяване на постянен контрол върху властта. Създавайки кръгова икономика (обръчи от фирми), придобиват капитал, който го използват за политическо инженерстване, координирано от "разпределител на порциите". Политическият контрол го постигат чрез гарантрираното постоянно присъствие в парламента на партията корпорация, разполагаща с най-силният коз - етническият. Така #КОЙ успява да подчини икономиката и политиката на собствените си интереси. Важен фактор в управлението на държавата от #КОЙ е информацията. Това е и истинската причина да не се прави електронното правителство. Изборът кой да осигурява на "паралелната власт/#КОЙ" по всяко време достоверна информация за хората, тяхната собственост и бизнес пада върху Иван Тодоров, получил правото да трансформира наследената система от ДС за управление на идентификацията на гражданите ЕСГРАОН в справочно - информационна система, предоставяна от регистрираното за целта юридическо лице "Норма". В последствие с подобна дейност се появява "Сиела" - също контролирана от Иван Тодоров, представяна като независима от "Норма". Когато става ясно, че са управлявани от един собственик, се обединяват като Сиела-Норма. От страна на държавата контролът върху идентификацията (ЕГН) на живите и мъртвите души е поверен на дирекцийка, кадрово осигурявана изключително от #КОЙ. "Мъртвите души" винаги участват в разпределението на изборните резултати. И такива, които отдавна са се устроили някъде по света, нямат никаква представа има ли няма ли избори в БГ, не ги интересува изобщо гласуването, но ЕГН са им тук и по някакъв странен начин се оказва, че са гласували. Не случайно Сиела е единствената фирма, която поддържа платен паралелен/огледален образ на данните в Агенцията по Вписвания (АВ) и става монополист в "машинното гласуване", дискретно обвързана с преброителите - Информационно Обслужване. От сървърите на Сиела са прехвърлени данни в умишлено счупената система на АВ под глуповатите оправдания на Томито Дончев за изгорелите дискове. Тайното възстановяване на "повредената" система на АВ убедително доказва зависимости между #КОЙ/ДПС и ГЕРБ и ролята на Иван Тодоров. Иван Тодоров е бил адвокат на Мултигруп. Той е адвокатствал и на приватизацията на БТК, поръчана от #КОЙ. Негова е най-голямата адвокатска кантора, която обслужва основно паралелната власт, създадена от ДС, създала ДПС и моделирала така нареченият преход. ШИШИ осигурява правилният избор на съдийски състав, координирано с адвокатската кантора на Иван Тодоров. Във времето #КОЙ създава НДСВ, установява пълен контрол и върху ГЕРБ. Пуска в употреба различни политически патерици. ШИШИ трябвало да бъде пожизненият скрит министър председател на паралелната власт, който започва да изпълнява тази роля твърде грубо и безцеремонно, разчитайки на постоянното си участие под някаква форма във властта. Увереността му, че винаги ще бъде "управителя" на държавата идва от контрола върху "правилното" обработване на изборните резултати и гангстерски методи за влияние с помощта на превзетите съд, следствие, прокуратура. Днес употребява Бибитко Джипков. Утре ще поставят някой друг на негово място. Не случайно точно СИЕЛА е монополист в доставките на машините за гласуване. Очевидна е играта, разигравана на последния търг между Сиела и свързаната с тях фирма Лекс БГ в полза на първите. Иван Тодоров и ШИШИ са в постоянно взаимодействие. Циркаджилъците с неплатените машини за гласуване и отказът да се доставят допълнително количество с оправданието, че парите били малко, очевидно се съгласуват с #КОЙ. Целта със сигурност е да се ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!! ШИШИ нито е бит, нито е в Дубай. Скрит е в новият си бункер до печатницата на ценни документи и се разпорежда денонощно с "инструментите" си!!!!

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Добър вот за ДПС ще има.

 15. 15 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Какво си предупредил? На миналите изброи имаше 23000 заявления от Турция, сега са 24000. Невероятно увеличение.

 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Няма по-добър начин да бориш статуквото, като да даваш на ДПС безплатни гласове ! нЕма такъв народ братче. Шкембето орева света, беше лош и смешен и много тук викаха "ще гласуват". Ей ви на, сеир. И същите не смеят да гъкнат.

  This is the place where puddings die.
 17. 17 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  След като се разкриват стотици секции автоматично, една част не са си направили труда да направят заявка електронно. Което, особенно в секциите с повече хора ще забави изборния процес - трябва да попълват декларации на място...

 18. 18 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  Каква стана тя? На главите си се побиха да променят ИК заради пустите чужбински гласове, те пък взеха ,че се оттекоха; но пък в Турция се увеличиха! Къде го чукаш, къде се пука?Както се казва "Хубава работа ама българска"? Нефели българи, никога не следват правилните хора , Славче!

 19. 19 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#18] от "n_kukaleva":

  Лелче, аре да коментираме след изборите броя гласове. Ама тогава ще трябва да си мълчиш.

 20. 20 Профил на Boris Simeonov
  Boris Simeonov
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Момчета, като лапнишарани сте! :) Използвайте си малко мозъците! За това са ви дадени! По-малкото заявления не означават по-малко гласували! Високата избирателна активност в Турция не означава повече гласове за ДПС. "Берачите на ягоди" в Англия не гласуват, защото живеят по фермите и нямат собствен транспорт. Изобщо.. имате доста примитивна представа за чужбина, миячите на чинии и берачите на ягоди! Аз такива, в Англия, не познавам. Познавам хора с по 3-4 къщи х £160-180 000.. Не бъдете Бай Ганьовци - по-полезно е за вас!

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5714 Любопитно

  А на бас , че в Турция ще гласуват над 50 000 !?

  [email protected]
 22. 22 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#20] от "Boris Simeonov":

  Целта на хората, които плашат с гласове за ДПС не е да мислят. Целта им е да плашат. И да вдигат електората на метастазите на ДС от т.нар. патриоти. Които пък вдигат електората на другите метастази на ДС - ДПС. уин-уин

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Проблемът с Турция не са повечето секции за гласуване, а правото на хора, които имат двойно гражданство, без да го заслужават. Те не знаят дори български.

 24. 24 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1053 Гневно

  Проблемът с Турция не са повечето секции за гласуване, а правото на хора, които имат двойно гражданство, без да го заслужават. Те не знаят дори български.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Мооля? Ей, наци, я ходи се скрии, време ти е да си починеш от писане, май

 25. 25 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  По-малкото заявления означава само, че въпреки повечето секции пак ще се чака с часове за гласуване. Просот технологичното време за попълване на декларациите ще е тясното място при по-малко гласоподаватели в дадена секция.

 26. 26 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Очаквано се очаква тези избори да са пълен провал.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK