Гласуването с подвижна кутия за хората с увреждания вероятно ще е по-лесно

Гласуването с подвижна кутия за хората с увреждания вероятно ще е по-лесно

© Велко АнгеловОбщините ще проверяват по служебен път документите за увреждания при хората, които заради заболявания искат да гласуват с подвижна кутия. Това се разбира от решение на Централната избирателна комисия, съобразено с последните промени в Изборния кодекс.


Темата с трудностите при хората с увреждания, които гласуват от дома си, доби популярност на предходните избори. Тогава се оказа, че заради административни пречки някои трудно подвижни хора не могат да пуснат бюлетина, като най-общо причините бяха две: първо, увреждане следваше да се доказва само с ТЕЛК/НЕЛК решения. Второ, документите трябваше да се представят от гласуващия или негов близък, вместо администрацията да се сдобие с тях.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ЦИК е решила, че увреждането на избирателя се установява "по служебен път, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление". Ако служебната проверка не е успешна, тогава общините би следвало да изискват от експертните лекарски комисии документи. С други думи, поне формално, би следвало избирателите с увреждания да не бъдат ангажирани с документи.


Заявления за гласуване с подвижна кутия от хора с трайни увреждания може да се подават до 26 юни, като секция ще се образува, само ако има подадени поне 10 заявления. (Заявлението е с номер 14 и може да бъде свалено оттук)


Ако даден човек с трайно увреждане в деня на вота се окаже болен или контактен на заразен с коронавирус, следва да подаде различно заявления - такова за гласуване в изолация. Причината е да се отделят секциите и да не се смесват комисиите, кутиите, бюлетините, химикалките за хората с трайни увреждания (рискова група за усложнения при разболяване от COVID-19) и за заразените.


Как да гласуват на предстоящите избори карантинираните - тук
Какви са указанията за безопасно гласуване в секциите - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK