Апел за демократична и прозрачна предизборна кампания

Апел за демократична и прозрачна предизборна кампания

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е препубликуван от страницата на огранизацията.


Предстоящите на 11 юли 2021 г. предсрочни парламентарни избори въвеждат нов начин на гласуване за всички български граждани в страната и в чужбина - изцяло с машини, с изключения, уточнени в избирателния закон. Но във времето дотогава трябва да бъдат укрепени и всички изборни механизми, подпомагащи гражданите да се ориентират сред конкуриращи се идеи и платформи, без да попадат в клопката на популистки и манипулативни практики.


БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) се обръща на първо място към всички български граждани с призив да гласуват на изборите на 11 юли. Дори да сме разочаровани от резултатите от предходни свои участия в избори, нека тъкмо неудовлетвореността, вместо да ни отклонява от изборните урни, да ни стимулира да отидем до тях. Нека всеки от нас да прецени по съвест кое от чутото и видяното в предизборния период би осигурило по-висок просперитет на страната ни, по-добра защитеност на правата ни, повече удовлетвореност от живота ни.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Да дадем своя глас в свободни и честни избори - това е най-малкото, което можем да направим като граждани на демократична България. Така ще допринесем страната ни да стане притегателен център за международни таланти, в който да се насърчава една благоприятна интеркултурна среда.


БОЛД апелира също и към политическите партии и коалиции, към медиите, социологическите агенции и всички други посредници между гражданите и състезаващите се партии, да отговорят на следните очаквания:


1. Очаквания към политическите партии и коалиции


Публичност и прозрачност на дейността им. Призоваваме партиите и коалициите, участващи в изборите, да осигуряват прозрачност за своите ценности, цели и задачи, за екипите и изборните си листи, и за спонсорите си. Категорично отхвърляме тактиката "господари на мълчанието" и обидното отношение към медиите и публичността изобщо, използвани от някои политически субекти в предходната предизборна кампания. Водачите на листи и партийните лидери следва да участват активно в предизборни дебати в национален ефир - добра практика, която напоследък е занемарена. Това ще повиши интереса на избирателите към предизборното състезание и ще им даде възможност да прецизират избора си. Темите за дебатите следва да се обявяват от медиите, в които ще се провеждат, и да са отворени за предложения на граждани.


Навременност и пълнота на предоставяната информация. В досегашните предизборни периоди програмите и платформите на редица партии се оповестяваха със закъснение спрямо началото на предизборната кампания. Ключови за обществено-икономическото развитие въпроси често не попадаха в радара им - напр. правата на човека, управлението на многообразието, социалното включване на уязвимите групи. Това затрудняваше гражданите да съпоставят партийните визии по въпроси от първостепенен интерес и да вземат информирано решение коя от тях да подкрепят с вота си. Апелираме към партиите за преодоляване на тези практики .


Отказ от дискриминационно поведение. Дискриминацията на основата на етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация и други признаци е нарушение на закона. Речта на омразата е вид дискриминация. Участниците в предизборната надпревара не трябва да допускат реч на омразата и да трупат политически дивиденти чрез нея. Призоваваме ги да съблюдават антидискриминационните норми в предизборните си изяви.


Коректно отношение към политическия опонент. То трябва да се основава на аргументирано противоборство с идеите и досегашните практики на опонента, а не с личността му. Атаките срещу опонента, основани на неотдавнашни "горещи разкрития", са легитимни, но само ако са основани на сериозна информация.


2. Очаквания към медиите


"Ограниченото отразяване в новинарските емисии и статии, практическата липса на разследващи или аналитични репортажи, както и платените политически агитационни материали, представяни като новини, ограничиха възможността на избирателите да направят информиран избор." Това e един от изводите на наблюдателите от ОССЕ за изборите на 4 април т.г. Визираните в него практики трябва да се отстранят на изборите на 11 юли.


Не по-маловажно е задължението на медиите, особено в предизборен период, да помагат за реализиране правото на гражданите на точна и проверена информация, съгласно изискванията на Закона за радиото и телевизията и Етичния кодекс на българските медии.


Особено високи са очакванията ни към обществените медии, които, работейки в обществен интерес, трябва да бъдат независими от всички съревноваващи се политически субекти, балансирани в отразяването на предизборната надпревара, както и да спазват професионалните стандарти на качествената журналистика.


3. Очаквания към ЦИК


Във връзка с промените в Изборния кодекс и утвърденото всеобщо машинно гласуване (с изключения, уточнени в избирателния закон), спешно следва да се осигурят разнообразни информационни форми (извън телевизионните), достигащи до площади, спирки, търговска мрежа и пр., как гражданите да ползват машините.


Трябва да се конкретизират изборните правила и да се гарантира достъпът до изборния процес на хора с увреждания, на гласоподаватели в чужбина, в болници, институции и затвори.


4. Очаквания към социологическите агенции


Социологическите данни и анализи за процесите на политическата арена и за публичните нагласи към тях в предизборния период засягат силно политическите права на гражданите, в частност избирателното. Затова призоваваме всички електорални проучвания да отговарят на базовите професионални стандарти, утвърдени през 2013 г. в Декларацията на Българската социологическа асоциация (БСА) и в Етичния кодекс на социолога от 2004 г., както и на стандартите за представяне на резултатите им в медиите.


При отчетливо нарушаване на професионалните стандарти следва да се прави професионален одит на изследванията и да се санкционира неспазването им, както е предвидено в Декларацията на БСА от 2013 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 992 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ не харесва този апел

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 999 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ не харесва този апел
  —цитат от коментар 1 на tsefan_92


  И аз не го харесвам , след като така подробно е онагледен във в. Дума !

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2929 Весело

  "както е предвидено в Декларацията на БСА от 2013 г." - и досега все одити, анализи и последствия е имало?!? Какви санкции, какви декларации след като средата в БГ избори няма нищо общо с едно елементарно гласуване, и то постоянно сменяща се? Сега се очаква и декларирането на етичен кодекс, подписан от всички участници. Да се обозначат в пространството всички загрижени за демокрацията съюзи, институти, организации, общности. Нали трябва да се покаже каква дейност развиват, зер пари са усвоявали, един вид отчет.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3817 Весело

  Мдаааммм ...

  И някои хора вземат добри пари за да плодят такива творения за разтърсване на въздуха ...

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Никой от програми не отбира,
  но всеки обича кебапчета и бира.
  Да не си ти будала,
  гласът си да дадеш ей така?

  Е, ако обаче патриот си ти,
  нямаш нужда от пари,
  за "България над всичко" ти гласуваш,
  и повече няма нужда да умуваш.

  А по паланки и села,
  също няма нужда от пара,
  там на разума най помага,
  здравата класическа тояга.

  Ако пък храниш ти деца,
  ще гласуваш за това,
  да има бъдеще за децата,
  в смисъл да не липсва им храната.

  Мъдро мисли електората,
  най доброто за страната,
  реалист си той остава,
  проблеми да си не създава.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2256 Весело

  "2. Очаквания към медиите

  "Ограниченото отразяване в новинарските емисии и статии, практическата липса на разследващи или аналитични репортажи, както и платените политически агитационни материали, представяни като новини....."
  ................................
  Чета и не виждам нищо за отразяване на мнения, които противоречат на редакционната политика! Щотото има едни медии, дето не допускат таквиз мнения.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3374 Любопитно

  Ахааа най-прозрачна ще часта с финансирането на някои "партии"...на др.Лая и ИТН!Те затова и мълчат като комунист на разпит!Харизматично мълчат и за програмите си за бъдещо управление....просто защото нямат такива.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1456 Весело

  Непеота на хранилка на ДОБРИ олигарси да разказват за прозрачност е като Бриана Банкс да разказва за целомъдрие

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1910 Любопитно

  Значи, като избрахме Радев за президент (по времето на ГЕРБ), това бяха честни избори. А иначе са нечестни изборите в България. Айде да се определим веднъж завинаги, а не според интереса на боята....

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#9] от "georgievb":

  Ти чете ли статията? В нея хората са се опитали да изложат обективни критерии за провеждането на честни избори.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Либерална демокрация, е оксиморон. Демокрацията като система където мнозинството управлява над малцинството е подтиснически строй. Как може да е либерална е извън нормалната логика.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Значи първо си избираш изборен кодекс, който много ти пасва на претенциите.
  Правиш изборните секции в чужбина двойно повече, та и на предсмъртен одър да е някой фен на Слави да може да се добере до изборна секция.
  На турците също увеличаваш двойно секциите, и те щастливи търчат при Ердоган да му се хвалят. И като се връщат тук, пак много щастливи се фукат, че поне 50 000 гласа ще вземат повече.
  И като си свършил с таз помия си доволен и обявяваш,
  ЧЕ ИСКАШ ДЕМОКРАТИЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ.
  БРАВО

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":

  Глупости. Демокрацията не е диктатура на мнозинството. Тя съдържа в себе си редица културни и човешки ценности, без които демократичният механизъм и провеждането на демократичния процес е невъзможно.

  Който свежда демокрациято до това, мнозинството вълци да гласуват за изяждането на малцинството овце има може би вълчи манталитет, но нека помни, че не винаги ще е мнозинство...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Приказваш абсолютни глупости. Демокрацията разрушава ценности които е наследила от монархията. Като ценностите на семейството например. Или архитектурата. Демокрацията е просто преход между монархизма и социализма. Този преход не може да бъде извършен без разрушителната сила на демокрацията.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#14] от "radelmarfx":

  Че как демокрацията да е разрушила семейните ценности? Хората още създават семейства, нали?
  Е, при демокрацията няма как да бъдеш оженен насила, да... Демокрацията уважава човешкото право на свободен избор.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  БОЛД - така викат на не особено умните у нас.

  Аман от капанчета за криене на гола лилава водица

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  „В основните ромски секции в кварталите
  „Филиповци", „Факултета" и „Христо Ботев"
  около 85%, са подкрепили Фандъкова.“, 4 ноември 2019 г.
  capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/11/04/3986960_85_ot_vota_v_romskite_kvartali_na_sofiia_e_za_fandukova/#

 18. 18 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 223 Весело
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  "Апел за демократична и прозрачна предизборна кампания"

  Такова нещо никога не е имало в България. :)

  Винаги се е лъжело и управляващите са се изкарвали най-черни от опозицията. А всички задружно са обещавали да ни оправят. :)

  Сега нещо обещанията за оправяне намаляха, само помия се лее. :)

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Демокрацията не е виновна, а централизацията и появата на професионални политици и чиновници. :)

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Дневник даже е направо проРадев,дори Дума не са такива.

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":

  Е,Дневник допуска всякакви мнения,стига да са еднскви с редакционната политика.

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#8] от "Stalwart":

  Бриана Банкс е направо девственица в срсвнение с такива като Лая ,Дончева или Бойкикев.В политипеския смисъл де.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#25] от "kdo52812739":

  ИМАТ БЕ! ПРОКСИ НА ДОГАНЯ СА.
  Квот каже беят, това ше е . Карадаъ вицепремиер - ок. Турски кат офицялен език - има такъв език. Доганя си е подсигурил първо и второ место на "изборите".

 31. 31 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Най-прозрачни са изборите по пощата :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK