Марио Русинов, политолог: Седем мандата са в залог на контролиран и купен вот

Марио Русинов

© Юлия Лазарова

Марио РусиновНа последните парламентарни избори от 4 април 2021 г. секциите, които са били в риск от контролиран или купен вот са били с близо пет процента повече от изборите през 2017 година. Това беше един от изводите на "Антикорупционния фонд", който в края на май представи анализа си за изминалите парламентарни избори. По този повод "Дневник" разговаря с политолога Марио Русинов, който е един от авторите на изследването политолога Марио Русинов.


Колко щеше да е различен резултата от изборите на 4-ти април, ако нямаше купен или контролиран вот?


- Анализът на резултатите от четвърти април, който изготвихме от "Антикорупционния фонд", сочи, че между 1491 до 2102 секции са в риск от контролиран вот. С други думи гласовете, които са подадени в тези секции са над 400 хиляди. Тук е моментът да уточним, че не може да се определи каква част от гласовете в тези секции са подадени под някакъв тип стимул или натиск. Вероятно става дума за голямата част от тях. Колкото до резултата, д-р Никола Тулечки от сдружение "Данни за добро" направи базова симулация въз основа на методологията ни, посредством тяхното изключване от смятането на разпределението на мандатите.
Според тази симулация изглежда седем мандата са в залог на контролиран и купен вот. По същество разпределенито на мандите е игра с нулев резултат, в случая те ще се преразпределят от Движението за права и свободи към други партии. Важно е да се има предвид не само размера на контролирания вот, а и неговата концентрация по места. Когато вотът е съсредоточен на конкретни места, а не разпръснат той има по-голяма тежест при разпределението на мандатите. На това отдаваме и високия брой мандати, който ДПС получава посредством вот в рискови секции.


Имате ли данни за места, където партиите са разменяли гласове? Кои са тези места и партии?


- В част от секциите, които сме сигнализирани като рискови забелязваме, че има рязка промяна на електоралните нагласите на изборите спрямо 2017г. А именно, че Движението за права и свободи традиционно получава първи резултат в тях, а през 2017г. други играчи печелят. Такъв е случаят със секция в село Родина в област Велико Търново, където единственият пробив на друга политическа сила е на Обединените патриоти през 2017г. (бел.ред. - на последните избори печели ДПС).


Подобен е казусът и със с. Семчиново в Пазарджик. Там през 2017г. ГЕРБ успява да вземе първото място от движението само, за да се върне то отново на него на последните избори. Може да се спекулира дали на места като тези няма системно инструментализиране на контролирания вот от страна на конкретната партия. Като тя ги пренасочва към други партии на избори с по-малък залог, каквито бяха тези от 2017г. Обратно, на избори с по-голям залог ги използва за себе си.


На други места като с. Забърдо, област Смолян, например, пък забелязваме висока степен на волатилност сред електоралните нагласи на всички избори като победителят е различен всеки път. Такива места вероятно са на радара на политическите партии и успява да ги спечели този, който предложи най-голяма сума.


Има и такива секции, в които партията победител печели несъразмено висок резултат спрямо останалите им резултати в общината и цялостното им представяне какъвто е случаят със секция 262000011 в гр. Ихтиман, където от 443 действителни гласа, 404 са отишли за ГЕРБ, което е двойно увеличение от предходния им резултат. Разбира се, може и да има обяснение от местния контекст, но конвенционалната житейска логика по-скоро сочи, че има нещо нередно.


Каква е цената на купения вот - има ли данни колко струва един глас?


- В рамките на направения анализ работихме с количествени данни за резултатите от изборите и в такъв смисъл фокусът ни не беше на цената. От друга страна, обаче, множеството журналистически разследвания, както и научни разработки по въпроса твърдят, че един глас може да е от тридесет до няколо стотин лева. Разбира се, на местните избори, където мандатът се избира от значително по-малко хора цените са доста по-високи. Сред политолозите известен е примерът на Несебър, където на местни избори гласът е стигал до над 300 лева. С оглед на малкия размер на общината и относително големия публичен ресурс, който се разпределя, защото Несебър е туристическа атракция, конкуренцията там е много висока.


Колко получават дилърите и колко удържат?


- Нямаме информация.


Какви са факторите за купения и контролиран вот?


- Голямата част от контролирания вот е локализиран в малки населени места или квартали, които са изолирани от социалните и икономически процеси. Става дума за около 2/3 от секциите. Имено тази маргинализация е основен фактор. Множество емпирични изследвания и теоретични разработки показват, че трябва да се удолетворени базови предпоставки като определено ниво на образователно и икономическо развитие, за да се възприемат в пълнота ценности като участие в политическия живот и демократичните процеси.


В някои общности, където се практикува по-патриархален модел на живот, където одобрението от местните лидери е ключово, гласуването спрямо заръката на последните е условие да останеш част от общността, иначе се рискува "остракиране". Отвъд факторите и към конкретните проявления - разговорите ни с изборни експерти показаха и други зависимости като например контрол върху зареждането на местните магазини като начин за контрол на гласоподавателите, както и заплахи или обещания за финансови облаги. Относително нов подход е и обещанието за опрощаване на дългове от местните лихвари, които работят в съглашение с търговците на гласове.


Как може да се противодейства с това явление?`


- Най-общо може да се засилят усилията в две посоки - превенцията и преследването на купуването и продаването на гласове. По повод на превенцията на първо място трябва да се положат дълготрайни и целенасочени усилия за подобряване на стандарта на живот на гореспоменатите общности. Трябва да се предприемат образователни програми, които промотират демократичните ценности и да се положи настойчива работа по интеграцията им.


По повод на преследването на дилърите на гласове, местните тартори и политическите играчи, които купуват трябва да се работи по посока на премахване на полицейския чадър върху тях в част от населените места. Той се случва от страна на ниските нива на местните правоохранителни органи. Също така трябва по-ефективна работа по-посока на събиране на доказателства и изготвяне на по-качествени обвинителни актове от страна на прокуратурата. Опорочен процес по събиране на доказателства води до последваща оправдателна присъда от съда. Такъв беше случая с бивш депутат от ДПС и ДРОМ тази година. Работа по сигнали също може да се подобри.


В АКФ сме получавали информация за "загубили" се по веригата сигнали към районна прокуратура, например и в крайна сметка липса на адекватни действия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Весело

  "д-р Никола Тулечки от сдружение "Данни за добро" направи базова симулация въз основа на методологията ни, посредством тяхното изключване от смятането на разпределението на мандатите."

  Горният цитат от статията показва как се вадят всички "заключения". Какво точно означава "Базова симулация"?😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  “Голямата част от контролирания вот е локализиран в малки населени места или квартали, които са изолирани от социалните и икономически процеси.”

  Т.е. селата и гетата са най-единни в подкрепата си за “европейското развитие на България”. ☠️

  И затова там развращаващи влияния като машини за гласуване не бива да се допускат.

  Защото без подходящи стимули може да се окаже, че на въпросния контингент хем им се гласува, хем немат желание. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Последно,да се гласува ли с машини или не?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  А при гласуване в чужбина държавата има ли някакъв контрол.
  Как се правят секции от ентусиаст със собствени средства.
  Дали ентусиастите нямат някава възвращаемост.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  "Тук е моментът да уточним, че не може да се определи каква част от гласовете в тези секции са подадени под някакъв тип стимул или натиск. Вероятно става дума за голямата част от тях"

  Анализът се базира на косвени данни и предположения. Няма как да бъде достоверен без доказателства за купен и зависим вот, а за такива е необходимо доста по-сериозно разследване - и криминално и журналистическо. И какво следва от този анализ? Ще спрем работещите да Ковачки да гласуват ли? Или на ромските гета ще забраним да гласуват?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Защо Сиела е монополист в доставката на машини за гласуване? Истинският играч в Сиела не е Веселин Тодоров а брат му - Иван Тодоров. Бивш служител от ДС. Това е една от фирмите на "организацията", представлявана от "корпорациямта Д(п)С. Занимавал се е някога като длъжностно лице в ДС с машинна обработка на данните за неблагонадеждните по комунистическо време. Тогава за по-лесна обработка на данните от тогавашните изчислителни машини, ДС предложила към всяко име на неблагонадежден да му се прикрепи машинно-читаем код/номер. Но всеки неблагонадежден контактувал с други хора, поради което по предложение на ДС, ЦК на БКП издава указ за въвеждане на системата от ЕГН за всички. След планирания преврат от ДС/БКП срещу Т.Живков се реализира предварително планираният модел #КОЙ от същите тези превратаджии с цел собственото си оцеляване в условията на демокрация и установяване на постянен контрол върху властта. Създавайки кръгова икономика (обръчи от фирми), по схемата банки, необезпечено кредитиране на "свои" фирми, умишлен фалит на банките, известен като период на раздаване на куфарите с пари, монополизиране на бизнеса в държавата от тези фирми (разпределяне на порциите), придобиват капитал, който го използват за политическо инженерстване, координирано от "разпределителя на порциите". Всъщност, истинският разпределител е майката на ШИШИ. За да е недосегаема, се премества да живее в имението си в Белгия и управлява дистанционно през синчето си, който управлява държавата през мрежа от бивши служители на ДС и техни наследници. Политическият контрол го постигат чрез гарантрираното постоянно присъствие в парламента на партията корпорация, разполагаща с най-силният коз - етническият. Така #КОЙ успява да подчини икономиката и политиката на собствените си интереси. Важен фактор в управлението на държавата от #КОЙ е информацията. Това е и истинската причина да не се прави електронното правителство. Изборът кой да осигурява на "паралелната власт/#КОЙ" по всяко време достоверна информация за хората, тяхната собственост и бизнес пада върху Иван Тодоров, получил правото да трансформира наследената система от ДС за управление на идентификацията на гражданите ЕСГРАОН в справочно - информационна система, предоставяна от регистрираното за целта юридическо лице "Норма". В последствие с подобна дейност се появява "Сиела" - също контролирана от Иван Тодоров, представяна като независима от "Норма". Когато става ясно, че са управлявани от един собственик, се обединяват като Сиела-Норма. От страна на държавата контролът върху идентификацията (ЕГН) на живите и мъртвите души е поверен на дирекцийка, кадрово осигурявана изключително от #КОЙ. "Мъртвите души" винаги участват в разпределението на изборните резултати. И такива, които отдавна са се устроили някъде по света, нямат никаква представа има ли няма ли избори в БГ, не ги интересува изобщо гласуването, но ЕГН са им тук и по някакъв странен начин се оказва, че са гласували. Не случайно Сиела е единствената фирма, която поддържа платен паралелен/огледален образ на данните в Агенцията по Вписвания (АВ) и става монополист в "машинното гласуване", дискретно обвързана с преброителите - Информационно Обслужване. От сървърите на Сиела са прехвърлени данни в умишлено счупената система на АВ под глуповатите оправдания на Томито Дончев за изгорелите дискове. Тайното възстановяване на "повредената" система на АВ убедително доказва зависимости между #КОЙ/ДПС и ГЕРБ и ролята на Иван Тодоров. Иван Тодоров е бил адвокат на Мултигруп. Той е адвокатствал и на приватизацията на БТК, поръчана от #КОЙ. Негова е най-голямата адвокатска кантора, която обслужва основно паралелната власт, създадена от ДС, създала ДПС и моделирала така нареченият преход. ШИШИ осигурява правилният избор на съдийски състав, координирано с адвокатската кантора на Иван Тодоров. Във времето #КОЙ създава НДСВ, установява пълен контрол и върху ГЕРБ. Пуска в употреба различни политически патерици. ШИШИ трябвало да бъде пожизненият скрит министър председател на паралелната власт, който започва да изпълнява тази роля твърде грубо и безцеремонно, разчитайки на постоянното си участие под някаква форма във властта. Увереността му, че винаги ще бъде "управителя" на държавата идва от контрола върху "правилното" обработване на изборните резултати и гангстерски методи за влияние с помощта на превзетите съд, следствие, прокуратура. Днес употребява Бибитко Джипков. Утре ще поставят някой друг на негово място. Не случайно точно СИЕЛА е монополист в доставките на машините за гласуване. Очевидна е играта, разигравана на последния търг между Сиела и свързаната с тях фирма Лекс БГ в полза на първите. Иван Тодоров и ШИШИ са в постоянно взаимодействие. Циркаджилъците с неплатените машини за гласуване и отказът да се доставят допълнително количество с оправданието, че парите били малко, очевидно се съгласуват с #КОЙ. Целта със сигурност е да се ПРОВАЛЯТ ИЗБОРИТЕ!!! ШИШИ нито е бит, нито е в Дубай. Скрит е в новият си бункер до печатницата на ценни документи и се разпорежда денонощно с "инструментите" си!!!!

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Доста неграмотно изказване на русинов от рода, знам,но всъщност не знам.

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":

  Никой не ти чете романите. Ако ти ги спускат отгоре поне ги конспектирай за имаш някаква минимална полза.

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darkman":

  Никого няма да спираме. Но искаме полиция и прокуратура да си вършат работата. Искаме правова държава.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2767 Весело

  Че има купен вот е отдавна известно, да твърди някой, че няма доказателства е същото като да твърди, че цената на бетона е 300 лв./кубик. Големият въпрос е дали сега служебното правителство ще съумее да го ограничи до някакви поносими размери, да го премахне едва ли и те мислят, че е възможно.
  Да видим, изборите наближават.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":
  Само да попитам, гражданин А иска да гласува за партия Б, но няма нищо против да касира 30 лева. Това променя ли изборния резултат?

 20. 20 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 928 Весело

  Последно,да се гласува ли с машини или не?
  —цитат от коментар 7 на deaf


  "Базовата симулация" казва- да. Току що я изсимулирахме- в едно сдружение в кръчмата до нас... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  Не се прави на луд рано сабахлянта.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":

  "От страна на държавата контролът върху идентификацията (ЕГН) на живите и мъртвите души е поверен на дирекцийка, кадрово осигурявана изключително от #КОЙ. "Мъртвите души" винаги участват в разпределението на изборните резултати. И такива, които отдавна са се устроили някъде по света, нямат никаква представа има ли няма ли избори в БГ, не ги интересува изобщо гласуването, но ЕГН са им тук и по някакъв странен начин се оказва, че са гласували."

  Това от новата ЦИК няма как да не го знаят.

  Защо съставът на ИО не е сменен? Защо избирателните списъци не се осъвременяват? Защо в тях фигурират 6.5 милиона избиратели, при положение, че в България понастоящем живеят не повече от 5 милиона български граждани, заедно с непълнолетните? Защо в условията на демографски срив не е проведено преброяване на населението от 10 години насам?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  “.........И затова там развращаващи влияния като машини за гласуване не бива да се допускат.......
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz

  Тека е, Гърнец, тека е!!!!
  Точно поради тази причина цела Европа не гласува с тея развращаваши машини.
  Ама какво ли разбира старата Европа?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Весело

  ГЕРБ, ДПС и патрЕоти в ползотворна размяна на циркови номера...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#31:"kdo52812739"][/quote]

  Визирам контрола на изборите в Турция и Германия където има много наши сънародници отишли там за социални помощи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 36. 36 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 537 Весело

  Малий! Базова симулация. Не-еее!

  https://ibb.co/0tg5VN6

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Нещо не ми вдъхва доверие...

 38. 38 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1444 Весело

  Тук е моментът да уточним, че не може да се определи каква част от гласовете в тези секции са подадени под някакъв тип стимул или натиск. Вероятно става дума за голямата част от тях.
  ------------------------------------------
  Демек, Марио, твойто "изследване" е една пунта мара.
  Съобщаваш ни неща, които се знаят от десетилетия и които никой няма интерес да изкорени, щото се надява да дойде момент, в който сам да се възползва.
  Прочее кокчето много ти гила, имам съседка, която си връзва косата по същия артистичен начин, когато излиза да си разходи йоркито...

 39. 39 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 543 Весело

  Както казва народът - пръдня в гащи не стои. Разнася се.

 40. 40 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":Никой не ти чете романите. Ако ти ги спускат отгоре поне ги конспектирай за имаш някаква минимална полза.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  А, четем ги, при това с интерес. Нямаме претенции към формата.
  Може и повече като количество.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Весело

  Младежа определено е на някакви много мощни "марсианци"...!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.


 50. На гости в Зорница - първото село, което гласува 100% машинно за ДПС


  "Казаха "на машината" и аз - на машината", казва чобанинът на село Зорница.

  Малкото селце, което се намира на 15 километра от Хасково, през последните дни се превърна в същинска медийна сензация. Причината е, че всичките 174 избиратели, гласували там на парламентарните избори на 4 април, са използвали възможността да го направят машинно. В нито една от хилядите избирателни секции у нас няма подобен феномен.

  Опитът ни да разберем повече за гласуването с машина от чобанина на Зорница обаче удрят на камък. Не казва кой е насочвал хората към машината и обяснява, че имало хора, които да помагат на избирателите, но иначе той сам си натиснал квадратчето с избраната партия. А избраната партия тук, със съвсем малко изключения, е една - ДПС. От 174 гласували 168 са избрали цифрата 9. Из цялото село плакати има само на ДПС, а любопитното е, че само 1-2 са на реално съществуващите кандидати от хасковската листа на движението. На останалите е почетният председател на движението д-р Ахмед Доган.  И все пак обясненията на овчаря са интересни, защото той единствен признава, че избирателите в Зорница са били съветвани да гласуват машинно, а не с бюлетина. Никой друг от жителите на селото, с които разговаряхме, не твърди такова нещо, а обясненията за местния електорален феномен са почти като размножени под индиго.

  Най-общо историята звучи така:

  "Беше студено, отвратително време, валеше... Наплив да се гласува нямаше. Аз отидох късно, след обяд, и що да видя - урната празна! Питам комисията: "Аз ли съм първият?" Не, викат ми, всички, които минаха досега, използваха машината. Викам си, я и аз да гласувам по този начин, нали затова са ни докарали и на нас тази машина".  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Една идея може да се пребори само с друга идея, стратегия - с друга стратегия, организация - с конкурентна организация. С много усилия битката между тях се държи извън масовото съзнание. Баламосват го със скандали, опитвайки да задържат развитието му.

  Че държавата ни следва и последователно изпълнява стратегия на управление на обществените процеси през последните 30-40 години, това е видно за всеки, който мислил как би изглеждал конкурента и. Така най-добре се възприемат и осмислят пороците на прилаганата.

  Ценни са всички версии за идейната, организационната и енергийната база на този проект, независимо колко конспиративно и невероятно звучат. Дори и най-невероятната версия подсказва нови идеи. Грешната информация също има стойност.

 55. 55 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Сульо и пульо, с коментират 5G и ваксините, вече мога да преживея, но да коментират симулации, още не.
  —цитат от коментар 44 на icq45518374


  Точно това прави социалните мрежи толкова ценна социална лаборатория. Те са местата, където динамично се обменят идеи и се вижда количественото и качественото им възприемане и осмисляне.

  По тяхната интерперетация може да се преценяват качествата и недостатъците на личностните и масовите съзнания, да им се поставя диагноза, да се назначава и прилага лечение. Звучи високопарно, но истината е, че там бъркат и въздействат всички, при това, всеки според нивото и качеството на собственото си разбиране на обществените процеси. Няма гаранция дали нашите ще се окажат примитивни и дивашки или нечии други. Новият модел на обществено управление има шанс да се наложи като действащ, ако измисли как пресява и използва най-качествените. Сегашният е много тромав.

  Обществото е саморегулираща се система и твърде често се оказва, че е по-добре да не им пречим.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Весело

  Става ми интересно коло народ в България се занимава с нищо-не-правене и смятане на едни резултати с математически модели, за които няма достоверни данни.

 61. 61 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#59:"kdo52812739"][/quote]

  Не съм пристрастен към думи. И съм лош кръстник - факт.

  Предложете по-добър термин.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#63] от "elz52812739":

  Не, този път ще пропусна изборите. Не виждам смисъл...
  Болшевиките са превзели всички партии с шанс да влязат в парламента.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Математиката е интересно нещо, позволява да откриваш факти и без директно да ги наблюдаваш. Половината физика така е открита, в спорта също върши чудеса, както и в засичането на ненормални резултати на изборите. Разбира се, за да разбереш как работи, трябва да отделиш време и да помислиш, а това е доста по-трудно от просто да поплюеш.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Весело

  До коментар [#73] от "elz52812739":

  Ти сериозно ли?

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darkman":

  Аз съм за закон не позволяващ на селища или общини с доказан контролиран вот да участват в следващите избори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 840 Неутрално

  ДОКАЗАТЕЛСТВА?!?
  ВСИЧКИ знаем какво става, но никой не го е виждал! Абе, хванете един идионт и ни го покажете, бе! ТЕзи нито са много умни, нито са големите конспиратори

  Аз имам милион и едно доказателства, за да мога да кажа, че БКП/БСП са напастта, която унищожава България вече 75 години!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":Никой не ти чете романите. Ако ти ги спускат отгоре поне ги конспектирай за имаш някаква минимална полза.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  Сега е намразила Сиела.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  "Какво точно означава "Базова симулация"?😂😂
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Тук сме го описали в детаил: https://data-for-good.bg/blog/election-mandates-bg

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  До коментар [#9] от "kdo52812739":

  От 1 ноември 2019 г., Лиляла Павлова вече е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK