Нов рекорд: секциите за гласуване в чужбина ще са 784

На изборите на 4 април българите във Великобритания се редиха на дълги опашки заради малкото секции, а някои дори не успяха след цял ден чакане да гласуват.

© Теодора Петранова

На изборите на 4 април българите във Великобритания се редиха на дълги опашки заради малкото секции, а някои дори не успяха след цял ден чакане да гласуват.Българите зад граница ще могат да гласуват в рекордните 784 секции в 68 държави, обяви късно снощи Централната избирателна комисия (ЦИК). 586 от тях бяха разкрити автоматично, а за допълнителни секции българите в чужбина трябваше да съберат минимум 40 заявления.


Подадените заявления този път достигнаха 71 161 броя, което е с малко над 16 хил. по-малко в сравнение с изборите на 4 април. Тогава близо 88 хиляди българи изявиха предварително желание да упражнят правото си на вот.


Броят на местата за гласуване в чужбина за предсрочния вот на 11 юли изпреварва предишния рекорд от април, когато бяха разкрити общо 464 секции. Това се дължи от една страна на отпадането на ограничението от 35 секции в страни извън Европейския съюз, а от друга - на промените в Изборния кодекс, които позволиха автоматичното откриване на секции навсякъде, където през последните 5 години на съответните избори са гласували поне 100 човека.
Всичко, което трябва да знаете за: Избори 2012


Най-много места за гласуване ще бъдат разкрити във Великобритания - 135, а в Турция ще има възможност да се гласува в 112 секции. В Германия, където има голяма българска диаспора, би трябвало да може да се гласува в 116 секции. От решението на ЦИК обаче става ясно, че немските власти все още не са дали своето разрешение да се образуват секции извън българското посолство и консулствата. Крайният срок, до който може да се очаква разрешение, е 30 юни. От Министерство на външните работи продължават да работят по въпроса. В Испания ще бъдат открити 67 секции, а в САЩ - 58.


В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 32, 6, 5 и една. Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия - или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.


В решението на ЦИК обаче липсва важна информация, а именно в кои секции ще се гласува с машини и в кои не. До изборите остават 22 дни, а МВнР вече декларира, че ще са му необходими поне 20 дни, за да достави машините до всяка секция по света.


В кои държави и градове ще се разкрият секции вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK