Кой е руски шпионин – който е дал 10 милиарда за каузата на Путин или няколко пенсионери

Какви разработки има за руското влияние и руските шпиони по отношение на "Турски поток", който се строеше от руски и украински фирми, охраняваше се от руски служби?

© Кремъл

Какви разработки има за руското влияние и руските шпиони по отношение на "Турски поток", който се строеше от руски и украински фирми, охраняваше се от руски служби?Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, член на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и кандидат-депутат от нея, коментира по bTV в петък темата с подслушването и санкциите по закона "Магнитски".


В специалните служби санкционираният от САЩ Илко Желязков, зам.-председателят на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), никога не е бил някакъв началник, с изключение на краткия период в ДАТО. Той беше служител в гръцкото направелние навремето в ДАНС, 2002 или 2003 г. станаха едни вътрешни скандали, защото по една от разработките по гръцка линия се установи, че той извършва услуги на гръцки граждани, които според наши служители бяха от гръцкото разузнаване. Там беше влязъл много навътре с контрабандисти на цигари и т.н. И тогава не беше прието тези неща да се изкарват на бял свят - кирливите ризи се затваряха в самата служба, и просто го освободиха.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
След това, като се позабрави тази работа и се попромени ръководството на службите, някой го взе като служител на прикритие заради неговите връзки. Разви се успешно, кой знае защо, в енергетиката, на него образованието му е хуманитарно. Друг е въпросът, че едва ли ДАНС е имала някаква полза от него. След като всички тези неща се знаят за него в ДАНС, как този човек е получил допуск до класифицирана информация? Свързано ли е с това, че ДАНС много добре работи по руска линия и громи руските шпиони?


През последните 10 години в специалните служби упорито се говори, че няма назначен човек на ръководен пост, без да е минал преди това на интервю с Делян Пеевски. Илко Желязков е в списъка със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" именно заради връзките си с Пеевски, който също е в списъка. Двамата са работили по едно време в Държавния резерв. Очевидно е, че тази връзка го е поставила в някакво приоритетно за придвижване направление. Г-н Пеевски кадрува в ДАНС още от времето, когато беше избран за неин ръководител. Плюс това също е феноменална скоростта, с която и на него му беше издаден допуск до класифицирана информация - за два дни. Процедурата трае около 6 месеца.


Фактически има едно несъответствие между това, което трябва да върши ДАНС по отношение на функциите си за издаване на допуск за класифицирана информация, и това, което реално върши. Тя побърза да вземе допуска на Георги Гатев, когато той и Бойко Рашков, който ръководеше Бюрото за СРС, направиха проверка в ДАНС и бяха втрещени от това, което намериха. Аз съм убеден, че и днес нещата не стоят по-различно - недостатъчно мотивирани искания за СРС-та, неспазване на закона, това е масово. Почти няма искане за СРС, което да има аксесоарите, които законът изисква.


Тоест всеки председател на Окръжен съд би трябвало, ако си изпълнява съвестно задълженията, да откаже да ги подписва. Е, имаме 6% откази, малко повече през последните две години - към 7-8%. Това значи, че допуските за класифицирана информация се издават и отнемат по някакви други причини, несвързани с качествата и това, което извършва даден човек. И това е страшно опасно. Когато Пеевски го избраха за шеф на ДАНС, той отиде веднага при Цацаров и поиска всички активни разработки. Какво ги е правил - мога само да предполагам.


Мисля, че при Желязков са комплексни причините - има твърде много информация за неговата работа и в енергетиката, става дума за информация, която е представлявала интерес за американските специални служби и правосъдие, и така се е оказал в този списък.


Но вие виждате, че всички уволнени шефове на спецслужбите, предразположени към заболявания, се оказаха уволнени, защото били страшни борци срещу руския шпионаж. Съвсем скоро ще се разбере дали наистина е така. Защото да се работи по какъвто и да е шпионин, в специалните служби остават следи. И много ми се ще да разбера какви разработки има за тези няколко нещастни хорица, които заловиха с преписки от вестници.


Много ми е интересно какви и колко разработки има по АЕЦ "Белене". Защото там загубихме милиарди. Какви разработки има за руското влияние и руските шпиони по отношение на "Турски поток", който се строеше от руски и украински фирми, охраняваше се от руски служби? И ако няма нито една разработка, а става дума за загуби на държавата около 10 милиарда, тогава аз задавам въпроса: кой е руски шпионин и кой е Резидентът - този, който е дал 10 милиарда за каузата на Путин, или няколко души пенсионери, които са полудели от безделие и преписват вестниците и се опитват някак това да го анализират и осребрят.


Аз мисля, че специалните служби са се занимавали с прикритие на реалните руски шпиони у нас. Абсолютно съм уверен, че има руски шпиони у нас, достатъчно квалифицирани. Много скоро ще разберем действително ли се противопоставяме на руските специални служби. Тук има около 280 хил. постоянно живеещи руски граждани. Това е пета колона, която руските спецслужби винаги са използвали по света.


Та кой е Резидента? Може би един, който фигурира в санкциите по закона "Магнитски" като "действащ политически лидер", чието име, подобно на чудовищата в приказките, не се съобщава?


Цялото интервю гледайте във видеофайла:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK