Размисли върху един политически модел

От ИТН настояват да се изпълнят исканията на референдума от 2016 г. като израз на волята на два и половина милиона българи. На практика става дума за волята на едно малцинство,

© Юлия Лазарова

От ИТН настояват да се изпълнят исканията на референдума от 2016 г. като израз на волята на два и половина милиона българи. На практика става дума за волята на едно малцинство,Анализът е препубликуван с малки съкращения от Портала "Култура".


Социологическите проучвания дават основания да се прогнозира, че ако в следващия парламент има възможност да се състави правителство, тя ще се реализира единствено с мандата на "Има такъв народ" (ИТН). Динамиката на предизборната кампания и фрагментацията на вота задават известна доза на спекулативност на прогнозите. Основната заявка на ИТН да осъществи радикална промяна на политическия модел и очакванията за доминираща роля на партията в следващото управление са причината тук да бъде направен анализ на потенциалните последствия от предлаганата реформа.


Да започнем с предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в едномандатни райони с гласуване в два тура, която за краткост ще наричаме мажоритарната система. Нейните основни достойнства са в това, че ще се гласува в по-голяма степен за личности, отколкото за партии, и че депутатите ще стоят по-близо до своите избиратели. Тя ще способства също така за преодоляване на фрагментацията и вероятно за създаване на еднопартийни кабинети.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Тази система се дебатира от доста време в България, но тя има сериозни недостатъци, които биха се задълбочили, ако се приложи в момента. Кризата на легитимността на политическата система е в разгара си - наблюдаваме ниски нива на гражданско участие в избори, през последните десетина години се изредиха няколко мощни протестни вълни, които не доведоха до формиране на достатъчно силна и монолитна управленска алтернатива, в парламента влизат множество партии, което не спомага да се преодолее кризата на представителството, а след 4 април тя се трансформира в дългосрочна политическа криза с непрогнозируем изход.


Мажоритарната система предпоставя критично високи нива на диспропорционалност и е логично те да задълбочат кризата на легитимността. Чрез нея политическото представителство ще бъде подложено на тройно изкривяване - от една страна, то ще е резултат от самата изборна технология, която теоретично позволява максимум 49.5 % от общия брой на подадените гласове да останат неоползотворени.


От друга страна, споменатото обстоятелство, съчетано с ниската избирателна активност при последните няколко парламентарни избора, варираща около 50-60 %, ще доведе до драматично ниски нива на легитимност на Народното събрание, а оттук пътят към протестите и различните форми на гражданско неподчинение остава открит.


Съществува следният парадокс: от ИТН настояват да се изпълнят исканията на референдума от 2016 г. като израз на волята на два и половина милиона българи. На практика става дума за волята на едно малцинство, тъй като около 50% от българските избиратели не участваха в този референдум, а това на свой ред е емпирично доказателство, че дори пряката демокрация не може да послужи като инструмент за преодоляване на кризата на представителството, че мнозинството при референдумите и мажоритарните избори е относителна категория.


От трета страна, партиите, които получат нисък процент от гласовете, ще имат много по-малък брой депутати, отколкото при сегашната пропорционална система с четирипроцентова бариера, като не е изключено в повечето случаи да бъде нулев или да се сведе да речем до един, двама или трима. А партия с 20-30% изборен резултат на първи тур при определена конфигурация би могла да получи смазващо парламентарно мнозинство, ако на втория не се обединят всички срещу нея, нещо което е немислимо от гледна точка на отношенията между основните партии. (Впрочем не е за подценяване и проблемът за гласуването на българите в чужбина, районирането на базата на обективни статистически показатели и определянето на равна цена на един мандат в страната и извън нея.)


И накрая, следва един чисто политически аргумент: ИТН си поставя като основна цел да разруши статуквото, доминирано от ГЕРБ. От всичко казано дотук е видно, че чрез мажоритарната система това статукво няма да бъде разрушено, напротив, то ще бъде бетонирано. Не е случаен фактът, че ГЕРБ се очертава като единствения съюзник на ИТН по въпроса за нейното въвеждане.


На второ място, но не и по важност, стои предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за получен действителен глас. То се случва на фона на ограниченията пред даренията за политическите партии. Това предложение е изключително опасно за демокрацията, защото именно партиите стоят в основата на нейното функциониране, защото те имат нужда от средства за редица дейности, без които тяхното съществуване е немислимо.


Става дума например за стопанисване и за поддръжка на сграден фонд, за оборудване и консумативи, за издръжка на административен персонал и PR експерти, за провеждане на предизборни кампании и осъществяване на регулярни контакти с избирателите, за международно сътрудничество, за провеждане на семинари и обучения, та дори и за издръжка на собствени телевизионни канали. Орязването на субсидията ще минира и ще редуцира голяма част от тези дейности, ще изправи пред трудности определени партии, които се намират в тежко финансово състояние, ще принуди някои да търсят способи за финансиране под масата, да речем от едри бизнесмени с известни имена и с мощни ресурси за политическо влияние, а други партии ще останат изолирани от политическия процес, тъй като са лишени от необходимите средства.


Оттук е видно, че при субсидия от 1 лев партиите ще бъдат изправени пред двоен риск - или да престанат изобщо да съществуват, или тотално да бъдат овладени от олигархията. Предложенията на ДПС да се въведат легални механизми за финансиране чрез дарения в условията на намалена субсидия накланят везните към втория риск и утвърждават първостепенната роля на обръчите от фирми.


Ето едно възможно решение на проблема, което обаче няма да бъде възприето от доминираната от популизма политическа среда: в Закона за политическите партии да се въведе точно определен задължителен размер на месечния членски внос, той трябва да бъде достатъчно висок, за да може партията да се издържа от него и да се простира в интервала между 5 и 10 процента от брутния месечен доход на лицето. Този размер дори би могъл да е диференциран по стръмна подоходна скала по подобие на идеята на БСП за въвеждане на прогресивен данък върху доходите.


За съжаление, и това решение не е работещо, защото то би отблъснало нискодоходните групи от участие в партийния живот. За да има държава, са нужни партии, които да работят в нейните политически органи, а не онази от тях, която по различни начини е натрупала най-много пари, да се превръща в партията-държава. Свободните и финансово обезпечени партии са необходими и за да има демокрация, а не тя да бъде изместена от олигархията. Тук веднага ще се постави резонното възражение, че държавата години наред е завладяна от олигархията и при сегашния модел на финансиране на партиите, а имената на олигарсите всеки ден излизат на бял свят. Същевременно минимално ограничената субсидия още повече би задълбочила корупцията и олигархичните зависимости.


Изводът оттук е ясен: ако следваме логиката на изложената гледна точка, предложението на ИТН за намаляване на субсидията няма да промени модела; проблемът не е в партиите като юридически субекти и в това, че те разчитат на държавна издръжка. Проблемът е, че същите тези партии попадат в корупционни схеми и няма ефективни способи за противодействие. Лесно е да посочим като пример зависимостите на Борисов и Пеевски от Гешев, както и поредицата скандали, свързани с тях. Затова ИТН не трябва да пипа субсидията, а трябва да се бори с корупцията, да реформира съдебната система, да вкара крадците в затвора, да върне крадените пари в държавния бюджет.


Въвеждане на задължително гласуване е идея, чието технологично осъществяване е проблематично. Формално задължителното гласуване е въведено в едно от многобройните изменения на Изборния кодекс, но съдът отмени наложената санкция, ако гражданин не е гласувал на определен вид избори, да не може да гласува на следващите избори от същия вид. Причината е, че според Конституцията гласуването е право, а не е задължение на гражданите.


Цитираната поправка в Изборния кодекс е противоконституционна, тя не е отменена, защото КС не е сезиран, за да се произнесе по нея. Първата стъпка да се въведе задължително гласуване, е да се направи поправка в Конституцията, за да се хармонизира текстът в нея с текста в Изборния кодекс. Следващата стъпка е да се въведат ефективни наказателни санкции за неизпълнение на споменатото задължение чрез съответна поправка в Наказателния кодекс и чрез осигуряване на контрол върху налагането на подобен тип санкции. В идеална ситуация задължителното гласуване, въведено точно по този начин, би решило проблема с кризата на легитимността на политическата система.


Очертава се обаче съществен проблем, доколкото факторите, пораждащи тази криза, са в състояние да торпилират процеса. Ако гражданите нямат доверие на политиците, при въвеждането на задължително гласуване основният мажоритарен победител ще бъде квадратчето "не подкрепям никого", а протестната вълна ще залее улиците и площадите на цялата страна. Мажоритарната система също би могла да бъде фактор за катализация на евентуални протести на базата на вече коментирания неин диспропорционален ефект.


Ниското обществено доверие към партиите и към политическия елит е сериозен проблем на българската политическа система. Изтъкването на тази тривиална констатация, изтъркана от многолетната си употреба, се вписва в изложената теза, че изкуствената промяна на модела чрез законодателни механизми не може да преодолее неговите естествени дефекти, или казано с други думи, дефектите, породени от характера на самата човешка природа. Ако аз не вярвам на дадена личност, няма да гласувам за нея нито в мажоритарна, нито в пропорционална система. Ако ме накарат насила да гласувам, разполагам с алтернативната опция.


Друго предложение с популистко звучене е за пряк избор на главен прокурор. То също е породено от дефектите на системата. Една от първоначалните идеи за радикална съдебна реформа, която за щастие не се реализира, беше съдиите да избират съдии, а прокурорите - прокурори. Иван Гешев беше избран с абсолютното единодушие на прокурорите и с почти пълното единодушие на съдиите във ВСС. Стилът, по който той управлява прокуратурата, в достатъчно висока степен показва пороците на модела. Оттук произтича идеята за радикална промяна.


Но да се въведе пряк избор изглежда нерационално, защото масовият избирател няма юридическо образование и не може да вземе компетентно решение въз основа на анализа на концепциите на отделните кандидати. А при пряк избор можем да се запитаме кой ще има право да номинира кандидатури, прокурорите, които демонстрират солидни зависимости в настоящия състав на ВСС, или политическите партии, които със своята парламентарна квота в кадровия орган на съдебната система дадоха съществен принос към създалата се в момента ситуация.


Популизмът като фактор за дисфункция на политическите институции в България (2001–2018)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Политическата власт дълбоко се е сраснала със съдебната и "изчегъртването" на ГЕРБ преминава през нейните коридори. Но когато една партия предлага съдебна реформа, тя трябва да изложи ясна концепция. Когато тя прави заявка, че ще се бори с корупцията, трябва да има предвид, че последните трийсет години борбата с корупцията е била най-устойчивата тема в българския политически дебат, а самата корупция - най-устойчивият бич на българската политическа система. И очакванията към ИТН са големи, ала кратката политическа програма на формацията, публикувана на сайта ѝ, поражда твърде много въпроси и дава твърде малко отговори.


Въпреки всички критични оценки в края на този текст може да се посочи един положителен пример за демократизация на политическия процес, който фигурира в споменатата програма. Това е идеята за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление чрез пряк избор на областните управители, които сега се назначават от правителството. По този начин тиражираните от години мантри за децентрализация на местната власт могат да се превърнат в реалност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Що за хора гласуват за ИТН ?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Никога досега резултатите от изборите не са били толкова непредвидими. ИТН постигнаха голям резултат и си изиграха мандата доста безлично. Как ще реагират избирателите и към кои други партии ще се насочат техните вече недоволни избиратели, не се знае

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  ИТН прави "културна революция" = ЦЯЛАТА ВЛАСТ НА ДЕБИЛИТЕ !
  > местните дерибеи ще си увековечат феодализма на мутрите !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Ако ИТН се разглеждат като "хунвейбини" на мутренския капитализъм всичките им идеи и цели стават обясними .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Учудващо е как сравнително добри анализатори стигат до грешни изводи.
  Например:
  При сегашните политически настроения в обществото ако изборите бяха мажоритарни в два тура ГЕРБ едва ли биха получили 10% от гласовете - основно от малки градчета и покрайнините на големите градове и то при условия, че могат да намерят свести кандидати.
  Градската десница около 30% от София, Пловдив и центалните райони на още няколко големи града.
  БСП около 15% основно селски електорат.
  ДПС - около 5-7% от компактните райони.
  И останалото се разпределя между новите играчи.
  Образования като Патриоти и пр. - може би спорадични мандати и то от гранични на ДПС райони.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  не си струва заради няколко жълтопаветника в НС да връщаме средновековието > изцяло мажоритарните идеи на ИТН трябва да бъдат спрени овреме

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пряк избор на главен прокурор е възможно само чрез промяна на Конституцията в ВНС.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Весело

  На практика става дума за волята на едно малцинство

  След като постоянно искат да наложат волята на друго малцинство - ЛГБТ, не виждам какъв е проблемът!

 22. 22 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 508 Весело

  В общи линии апапите от ИТН доказват единствено, че няма такъв народ и ми напомнят за една случка в банята.

  Двама умници от които единият по-умен сам от себе си отишли на баня. Баш умникът рекъл на другия да стои малко по назад и да си трае, а той пита на гишето:

  - Банята функционира ли? - Отговор: - Функционира.
  - А водата циркулира ли? - Циркулира.
  - Телякът манипулира ли? - Манипулира.
  - Дайте ми тогава билети за две лица!

  В този момент другият го сритал отзад и рекъл: - А бе, гъзовете няма ли да си мием?

  73! Go Go
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Весело

  На практика става дума за волята на едно малцинство - 2,5 млн.

  След като постоянно искат да наложат волята на друго малцинство - ЛГБТ, не виждам какъв е проблемът!

  Или ЛГБТИ станаха 2,5 млн в България?

 24. 24 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Що за хора гласуват за ИТН ?
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Що за хора гласуват за Атанас Атанасов, Антоанета Цоневе и за плеядата представители антибългарски НПО?

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":
  Проблемът с подборът на хората влизат в Парламента в момента се задълбочава.
  С много малки изключения кандидатите деградират с всеки следващ избор.
  Ако се направи лотария на случаен принцип сред пълнолетните граждани качеството би било по-високо.
  Това означава, че имаме проблем с представителстовото - по сегашния механизъм в Парламента влизат хора, под средното ниво на популацията.
  При някаква конкуренция на най-долното ниво 80% от сегашните кандидати нямат никакъв шанс да влязат, независимо от коя партия са.
  Може би експеримента си струва и като резултат ще получим нещо по-добро.
  Аргументът - ама ще влязат местни олигарси ми се струва невалиден, защото да има такива, но от това което наблюдавам в обществото насякъде където ги има са ненавиждани от местните общества, дори от служителите си и при вот в два тура нямат шанс да получат мнозинството от гласовете.
  Докато при сегашната система нямат проблем да си уредят протежетата с няколко стотин гласа, ако вотът е разпокъсан.

 26. 26 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1055 Разстроено

  От ИТН настояват да се изпълнят исканията на референдума от 2016 г. като израз на волята на два и половина милиона българи.

  Искат ама не им стиска.............

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Бойко и Пеевски били зависими от Гешев.
  А не е ли обратното???

  Нито дума за пълна прозрачност на парите на партиите, а само обяснения, че много са им нужни пари. А не може ли партиите да имат право само на една сметка в банка, без никаква банкова тайна за нея, и всяка седмица да са длъжни да публикуват отчет колко пари и от кого постъпват в нея и колко и за какво са похарчени? Като не публикуват отчета сметката автоматично да се блокира докато го публикуват.

  Общо взето статията, привидно срещу статуквото, всъщност го защитава като се възползва от глупостите на ИТН.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Протестиращите победиха и сега не знаят какво да правят с тази победа...

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Има наивници, които се надяват, че хората на Слави няма да крадат.
  Чалгаринът много бели ще ни направи.

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Чалгаря няма капацитет да управлява.
  От Мутра на Чалгар...
  Протестиращите да обяснят за какво точно протестираха.

  ДБ=БКП
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Много добър текст!
  Колко жалко, че онези, на които временно поверяваме властта и ресурсите на Отечеството НЕ ЧЕТАТ!!!

 36. 36 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Протестиращите победиха и сега не знаят какво да правят с тази победа...
  —цитат от коментар 31 на anonimnii


  Протестиращите не победиха, а ги употребиха. Които ги употребиха участват в изборите и знаят какво искат да направят, а то не е по-различно от това, което правеха гербаджиите. Просто искат вече те да го правят. За да го постигнат, баламосват матряла, че са поредните "спасители" на държавата. Целта е да сменят калинките, като компрометират старите и назначат техни на местата им. След това ще мажат дебело филията, а протестиращите могат да пишат нови плакати, като оставят празно място за името на следващия спасител на България, за да го допълнят когато им кажат за кого ще врякат следващия път.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 37. 37 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Не разбирам хъсът на тези, които гласуват за чалгаджията.
  Партии - много - кеф ти леви, десни, националисти, либерали, комунисти .
  Да гласуваш за личност свързана отдавна с мутрите, личност с неясна идеология и доста болна /последното го пиша с извинение, но болен не може да управлява/ си е чиста малоумщина.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Кажете за кого да гласувам, за да няма правителство и в следващия парламент?

 39. 39 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Задължителен месечен членски внос"
  Авторът изумява, подобно нещо е повече от абсурдно за България, същите пари е много по-безболезнено да се вземат както и сега със субсидия от държавата на база гласовете. Гражданите трябва да бъдат оставени намира, не постоянно някой да търси поредната задължителна такса я за партия, я за обществена телевизия, я за нещо друго при положение, че както виждаме държавата има на разположение доста милиарди за харчене/подаряване/крадене.
  Относно мажоритарната система - проблемът е че в България
  1. просто не се гласува мажоритарно, отива се до урната и се гласува за спуснатия от любимата партия човек без изобщо да се познава кой е, какъв е, що е камо ли за някакви негови качества
  2. самите депутати не се държат като независими в парламента, а си гласуват анблок като едно цяло с партийния организъм, а някой се реши да е независим и си заминава от партията

  -voxy
 40. 40 Профил на vinety...
  vinety...
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Аз гласувах за ИТН и пак ще го направя, защото, ако не бяха те, сега всичко щеше да е по старо му. Отделно смятам, че Слави е човек, който си държи на думата и ни чакат куп изненади в положителна насока. Всички се напъваха, че щели да бъдат патерица на ГЕРБ. После го пришиха към Божков и това не стана, сега чакам да видя новата мантра коя ще е.
  А този сайт е про ДБ, това е повече от ясно.

  Ще гласувам за ДБ, когато Христо Иванов отиде да протестира пред вилата на Прокопиев, до тогава, не ме търсете... :)

  П.С Да не говорим, че ДБ искаха да създат правителство с 3-ят мандат, а уж били партия срещу статуквото. И каква промяна щяха да направят те се питам аз с гласовете на ГЕРБ/БСП и ДПС. Ха!

 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Чалгаря няма капацитет да управлява.От Мутра на Чалгар...Протестиращите да обяснят за какво точно протестираха.
  —цитат от коментар 33 на anonimnii


  Те не протестираха "за" нещо, а "против". Гласуваха ЗА ... премахването(на статуквото, ГЕРБ, Бойко, Гешев и т.н.), с други думи ПРОТИВ(изброеното в скоби).
  Когато някой ги попиташе какво искат да постигнат след това, какви са плановете им, не можеха нищо да отговорят. Започваха да шикалкавят и сменяха темата. Не им бяха обяснили какво искат за след това.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  ...Социологическите проучвания дават основания да се прогнозира, че ако в следващия парламент има възможност да се състави правителство, тя ще се реализира единствено с мандата на "Има такъв народ"...
  Нещастна България! Какви великани на духа раждаше, какви мишоци и маймуни я яхнаха?!

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Имам големи съмнение в мажоритарното за България , но аргументите на ИТН са свързани с този референдум . Има определен изход от това ...Мажоритарни избори в тип Ива Митева са ОК ! Вариантите на мажоритарност могат да бъдат гласувани на референдум при изборите за президент . Смятам че народа ще избере най- правилния вариант !

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  При мажоритарен вот партиите с по няколко процента почти нямат шанс за депутати или в най-добрия случай ще са двама-трима.
  От друга страна при мажоритарната система се създават стабилни мнозинства и много по-лесно се съставя правителство без разправии и пазарлъци.
  Чудя се дали това е хубаво или лошо.
  Като гледам това, което се предлага на политическата сергия май че е все едно кой ще влезе в парламента. Гласува се за най-малкото зло.
  И без това след година гласувалите ще съжаляват за избора си.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Треска ги тресе красивите умници от мажоритарните избори. Защото при тях те с техните мижави проценти гарантирано отиват на бунището. Досега с безпринципни коалиции успяваха да прескачат прага.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Докато не могат да се оправят с купуването на гласове, няма какво да се говори за мажоритарна система, от която само ще се облагодетелстват купуващите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 47. 47 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3520 Весело

  Аз пък мисля, че бандата на Слави едва ще събере 10% от вота и няма да е никакъв фактор в спедващия парламент.
  Защото от тях и чеп за каца не става...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Популизмът е болест на имунната система на обществото.

  Излъчването на Лидер, който по-добре от гражданите да познава техните нужди и какво е добро и вредно за тях, нарушава способността на обществото не просто да контролира властта, а и да се саморегулира, да еволюира - т.е. да се развива.

  А там, където няма развитие, следва атрофия.

  Затова популизмът (в случая, левият популизъм на Бойко Борисов) неизбежно води към автокрация, към по-мека и в крайна сметка по-твърда диктатупа, съчетана със социална деградация, застой, разруха и смърт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Чалгаря няма капацитет да управлява.От Мутра на Чалгар...Протестиращите да обяснят за какво точно протестираха.
  —цитат от коментар 33 на anonimnii


  Да се запази статуквото, но с други лица/мутри/.

 50. 50 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Не им бяха обяснили какво искат за след това."
  И четири години да обясняваш, такава дъвка ще ти е трудно:
  "Създаване на програма с приоритизирани дейности и инвестиционни обекти в сферата на околната среда.
  Регулярно обсъждане с всички заинтересовани за начина на изразходване на средствата за околната среда "
  срок 2021-2024
  Дали има и 1000 човека да са прочели и РАЗБРАЛИ безсмислието на горното?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 51. 51 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Що за хора гласуват за ИТН ?
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Такива, които не искат да ги управлява мафиот.

 52. 52 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#30] от "quatro_4x3":

  Една сметка и едно нощно шкафче.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Това видео трябва да се гледа непременно, за да се знае по каква писта бяхме засилени от Бойко Борисов и неговите началници:

  https://segabg.com/category-video/po-primera-na-dogan

  Един важен елемент: Гласовити активисти в подкрепа на Борисов са били години на държавна хранилка.

  Т.е. нещо като Маги Бадер, но не за еднократна услуга, а на абонаментен принцип. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не разбирам хъсът на тези, които гласуват за чалгаджията.Партии - много - кеф ти леви, десни, националисти, либерали, комунисти .Да гласуваш за личност свързана отдавна с мутрите, личност с неясна идеология и доста болна /последното го пиша с извинение, но болен не може да управлява/ си е чиста малоумщина.
  —цитат от коментар 37 на kvasimodo


  Всяко зло за добро.
  Около мен вземат електората на ДПС. По добре Слави от Доган . Поне пее макар и фалшиво на български .

 55. 55 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 155 Неутрално

  [quote#41:"quatro_4x3"][/quote]

  Когато българите са искали да се освободят от турско робство, някой задавал ли е въпроса какво ще се прави след това? Някой чудил ли се е дали ще дойдат по- лоши след това?
  Когато нещо не е добро го сменяш, ако следващото пак не е добро пак го сменяш. И така докато не станеш доволен.
  ГЕРБ-авите комунета не го проумяват това :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  "От трета страна, партиите, които получат нисък процент от гласовете, ще имат много по-малък брой депутати, отколкото при сегашната пропорционална система с четирипроцентова бариера, като не е изключено в повечето случаи да бъде нулев или да се сведе да речем до един, двама или трима."

  Точно така се получава в британския парламент, където депутатите се избират чрез мажоритарни избори.

  Изцяло мажоритарна изборна система ще бъде вредна за България. Затова тя се подкрепя само от ГЕРБ, дано от ИТН се осъзнаят, че тя ще бъде и против техните собствени политически интереси.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Мажоритарната система е доказала, че ще облагодетлства големите ( все едно кои) и ще бетонира такива като ГЕРБ и ДПС. При нашите изборни райони с около 30 000 избиратели, при 50% активност остават 15 000. Половината от тях осигуряват още на първи тур победа на кандидата, т.е 7500 гласа са достатъчни и като има някой да плати по 50-на лева, значи с със 100-200 хл лева ще струва депутата. Ако оставим 120 депутата, цената на 61 деутата за мнзинство ще излезе 20-30 млн. дето се вика жълти пари за част от нашия "елит".
  Отделен въпрс е измишльотината ИТН с какво разполага, като полкитико-административен капацитет. Тошко ли ше ни управлява или Слави?
  Може си една идея по-учени от баце, ама дори и това не е сигурно.
  Но каквито избирателите, такива и избраниците.

 58. 58 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#30] от "quatro_4x3":Една сметка и едно нощно шкафче.
  —цитат от коментар 52 на 3biri


  За да са по-малко нощните шкафчета.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  Партийната субсидия трябва да остане. Въпросът е колко лева на глас да бъде тя. Един лев ми се струва доста малко, а 8 лева твърде много. Може би е нужно да бъде намалена наполовина поне (тоест 4 лева).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз гласувах за ИТН и пак ще го направя, защото, ако не бяха те, сега всичко щеше да е по старо му. Отделно смятам, че Слави е човек, който си държи на думата и ни чакат куп изненади в положителна насока. Всички се напъваха, че щели да бъдат патерица на ГЕРБ. После го пришиха към Божков и това не стана, сега чакам да видя новата мантра коя ще е.А този сайт е про ДБ, това е повече от ясно.Ще гласувам за ДБ, когато Христо Иванов отиде да протестира пред вилата на Прокопиев, до тогава, не ме търсете... :)П.С Да не говорим, че ДБ искаха да създат правителство с 3-ят мандат, а уж били партия срещу статуквото. И каква промяна щяха да направят те се питам аз с гласовете на ГЕРБ/БСП и ДПС. Ха!
  —цитат от коментар 40 на vinety...


  И какво ново докара Слави?
  Нафталинени политици пропити със злоба.
  Некадърни са и да работят . То освен да се критикува , чегърта. краде трябва и да се работи , нали?
  Всеки вижда каквото му се иска да види .
  Ето аз какво виждам
  На 1 - място си е ГЕРБ. Има ли държава по света да не се зачита вота на 800 000 избиратели?
  2. БСП
  3. ИТН
  4.ДПС
  5.ПАТРИОТИТЕ Даже патриотите ако се обединят може да минат ДПС.
  6.ДБ
  Ако някой иска власт трябва да мисли че освен осребряването което чака от властта трябва и да работи . Щото трябва да се плаща - ток , вода , храна ..плажа в Гърция .Иначе ще има " тя танцувА 2 месеца. "
  Това за мен е реалистичното и логично подреждане. Все па искате гласовете на електората нали.
  Ще управлява този който може да обединява а не разединява .

 61. 61 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво":

  Партийната субсидия трябва да остане около 5 лв на глас , НО трябва да иам таван . Да се определи горе-долу колко пари са нужни за функциониране на една партия и нито лев отгоре.

 62. 62 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsefan_92": "Когато българите са искали да се освободят от турско робство, някой задавал ли е въпроса какво ще се прави след това?"

  Да, задавали са такива въпроси и са знаели отговорите!
  Левски е отговорил най-добре - "чиста и свята република".
  Първо решаваш какво искаш, а след това избираш как и какво да промениш/премахнеш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#24] от "pernikforbg":
  Да твърдиш, че "българското" е да прекъснеш връзките с ЕС и НАТО и с това да отвориш задните си части към Рассия, означава едновременно две неща:
  (1) че живееш с представите за национална независимост от началото на 20 век;
  (2) че си национален предател, който поставя развитието на България в служба на една изостанала северноазиатска деспотия.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До коментар [#61] от "hodounski":

  Да, твоето предложение звучи смислено.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  популизмът вирее в необразовани общности. У нас няма гражданско образование в училище .

 66. 66 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Може трябва да се предвиди честване на 80 -те години мислене за политическия модел....

 67. 67 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Това видео трябва да се гледа непременно, за да се знае по каква писта бяхме засилени от Бойко Борисов и неговите началници:https://segabg.com/category-video/po-primera-na-dogan Един важен елемент: Гласовити активисти в подкрепа на Борисов са били години на държавна хранилка.Т.е. нещо като Маги Бадер, но не за еднократна услуга, а на абонаментен принцип. ;)
  —цитат от коментар 53 на Norman Granz


  Гърнец, нещо за ортаците ви, които са били на хранилка при Илия Павлов.
  https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2001/08/11/210426_edna_doskuchala_pr-akciia/

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  статията е толкова изключително глупава, че нямам желание да правя анализ на глупостите й

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#68] от "Николай Теллалов":

  Ти си толкова изключително неграмотен политически, че не си способен на смислен коментар. Решениетож ти да не коментираш е единственото правилно в твоя случай.

 70. 70 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Весело

  До коментар [#54] от "oua58686497
  Ами, че той си е дружка на Доган.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#69] от "авторът":

  само твърдението, че партиите щели да бъдат "погълнати от олигархията" е показателно за нивото ви на "анализатор", господине

  наричането на референдума "пряка демокрация" в контекста на представителната (лъже)демокрация също е свидетелство, че боравите със сбъркани понятия, а оттам и изводите ви са смешни и, да, глупави

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#54] от "oua58686497": "По добре Слави от Доган . Поне пее макар и фалшиво на български ."

  Пее по свирката на Доган. Слави е обвързан с ДПС още от времето на Мултигруп.
  Гласуваш за Слави и получаваш ТОЧНО Доган.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 73. 73 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пряк избор на главен прокурор е възможно само чрез промяна на Конституцията в ВНС.
  —цитат от коментар 20 на Хай Буй


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 74. 74 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Протестиращите победиха и сега не знаят какво да правят с тази победа...
  —цитат от коментар 31 на anonimnii


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 75. 75 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чалгаря няма капацитет да управлява.От Мутра на Чалгар...Протестиращите да обяснят за какво точно протестираха.
  —цитат от коментар 33 на anonimnii


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 76. 76 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#39] от "voxy":

  Относно мажоритарната система - проблемът е че в България
  1. просто не се гласува мажоритарно, отива се до урната и се гласува за спуснатия от любимата партия човек без изобщо да се познава кой е, какъв е, що е камо ли за някакви негови качества

  Не съм напълно съгласен.Доста хора използват и преференциите.

 77. 77 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При мажоритарен вот партиите с по няколко процента почти нямат шанс за депутати или в най-добрия случай ще са двама-трима. От друга страна при мажоритарната система се създават стабилни мнозинства и много по-лесно се съставя правителство без разправии и пазарлъци. Чудя се дали това е хубаво или лошо. Като гледам това, което се предлага на политическата сергия май че е все едно кой ще влезе в парламента. Гласува се за най-малкото зло. И без това след година гласувалите ще съжаляват за избора си.
  —цитат от коментар 44 на pamela


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 78. 78 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Популизмът е болест на имунната система на обществото.Излъчването на Лидер, който по-добре от гражданите да познава техните нужди и какво е добро и вредно за тях, нарушава способността на обществото не просто да контролира властта, а и да се саморегулира, да еволюира - т.е. да се развива.А там, където няма развитие, следва атрофия.Затова популизмът (в случая, левият популизъм на Бойко Борисов) неизбежно води към автокрация, към по-мека и в крайна сметка по-твърда диктатупа, съчетана със социална деградация, застой, разруха и смърт.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  -------------------------

 79. 79 Профил на nsy47812805
  nsy47812805
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#49:"4ort"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 80. 80 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#71] от "Николай Теллалов":

  Аз не съм авторът на статията, това е моят никнейм от десетина години. Но нямам проблем да отговоря на поста Ви:

  Партиите не са ли погълнати от олигархията при модела Борисов?!
  Тезата Ви, че референдума не е "пряка демокрация", а представителната демокрация е "лъжедемокрация" показва, че получавате инструкциите си на руски и за Вас истинската демокрация е тази, която зависи от волята на един всевластен лидер и организирана около интересите на обкръжаващата и обслужващата го олигархия.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Партийната субсидия трябва да е формула, а не фиксирана стойност. Има големи изкривявания в партиите - управляващата партия винаги трупа десетки милиони, които няма какво да ги прави, защото те вече имат изградени структури, разполагат с експертен потенциал, офисите са им безплатни, ежедневно се саморекламират във всички медии безплатно, просто нямат за какво да харчат. ГЕРБ бяха натрупали над 30млн.
  Обратно - малките партии трябва да си плащат за офиси, имат крещяща нужда от реклама и от обучение на членовете си.

  А това че при ниска субсидия щели да попаднат в ръцете на олигарсите е пълен майтап. Нима Мая М не ходи да удря коляното пред Божков въпреки субсидията?
  Нима Тиквата не беше спонсориран яко от чужди държави, чрез разни фондации с меко казано спорна дейност от гледна точка на българския национален интерес. ДПС не разпределяше ли порции въпреки субсидията си?

  Автора трябва да разбере модела на разваления човек - дори да има милиарди, той ще вземе рушветче за 10лв, поради простата причина, че психологически за него това е упражняването на власт и влияние. За простия човек тормоза над останалите е упражняването на реалната власт. Не случайно ДПС държат със желязна ръка подопечните си провинции, такъв е манталитета на местните примитиви, а други трудно се прибират да живеят в провинцията.

  Поради горните съображения, субсидията трябва да се формира на база избиратели, участие във властта - министри и зам министри и участие в парламента, защото тогава офисите ти в областните градове са безплатни. Формулата трябва да е ограничена от 1лв за най-голямата партия, до 5лв за тези в най-неблагоприятно положение. Трябва само да се реши дали управляващите ще са еталон и винаги ще вземат този 1лв и спрямо тях ще се определят парите на по-малките партии или формулата ще приеме като еталон 1 и 5лв. и всички обстоятелства различни от еталона ще дават различен резултат.

  Колкото до мажоритарните избори.... ИТН за 3г от референдума не успяха да артикулират детайлите на тази система и как това ще помогне на държавата, за да не направят обстоен анализ те се ограничиха с повтаряне на мантрата "народа така е решил". Народа за една вечер може да промени 50% от нагласата си стига някой да му предостави разяснителна кампания, такава нямаше, защото просто хората не разбират от това, което предлагат. Ако не разбираш от нещо няма как да го обясниш.

  А точа че за 3г след референдума не си намерил сили и желание да се консултираш поне с водещи прависти, социолози издава пълна липса на идейност дори за най-важните ти приоритети. Това беше и ГЕРБ, големи обещания и накрая само крадене и лобистки закони. ИТН са пълен фейк, десетки специалисти има казва, че мажоритарния вот е едно огромно недоразумение и глупост, те се крият зад "волята на народа" като детенце зад полата на майка си.

  Ами поинтересувайте се от изборите във САЩ и Франция, как разделеното общество палят сгради дни след избори и тогава предлагайте такива глупости бе хора.

 83. 83 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Не се ли направи рестарт на държавата, изборите са без значение.
  Някой знае ли, кой управляваше държавата през последните 12 години?
  Вярно е, че беден и неосведомен народ лесно се управлява, но тази идеология може да се налага само при затворена система.
  Няколко омагьосани от Червената петолъчка старчета решиха да пробват с тоталитарен режим при демократична рамка и сътвориха Хаос

 84. 84 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 44 Неутрално

  "проблемът не е в партиите като юридически субекти и в това, че те разчитат на държавна издръжка. Проблемът е, че същите тези партии попадат в корупционни схеми и няма ефективни способи за противодействие. Лесно е да посочим като пример зависимостите на Борисов и Пеевски от Гешев, "

  А зависимоста на Иванов от Прокопиев да се правим че не сме я видяли ли?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 85. 85 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Цял анализ за хунвейнбийните на Трифонов за да се върнем на Герб-Пеевски пропускайки ДБ-Прокопиев.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 86. 86 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#85] от "xyi25666099":

  Ти не разбра ли, че простак не може да пребори простащината, това е основен природен закон. Както Тиквата правеше заявка, че ще пребори Доган, така и Слави прави заявка, че ще пребори тиквон. Накрая имаме едни стари глигани седнали в собствените си сараи, от които дъпрат конците на младите и напористи прасенца. Това го направиха и Патреоте, не са в листите и ще си пият кафето с Доган, Боко и Слави, докато групата им гласува под строй с СМС.

 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#80] от "авторът":

  сладурчо,
  1) партиите ПОНАЧАЛО са изпълнители на интересите на бизнесгрупировките
  2) референдумът е ИМИТИРАНЕ на пряка демокрация, защото за пряка демокрация са нужни ДРУГИ, различни от сегашните институции и структура на обществото

  самообразованието ще те направи ако не щастлив, то поне не толкова комичен в очите на околните

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 88. 88 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#40] от "vinety...":

  "П.С Да не говорим, че ДБ искаха да създат правителство с 3-ят мандат, а уж били партия срещу статуквото. И каква промяна щяха да направят те се питам аз с гласовете на ГЕРБ/БСП и ДПС. Ха!"

  А каква промяна ще направят ИТН според тебе с ИСМВ???? С Мая Манолова, Татяна Дончева, Хаджигенов (адвоката на мутрите без нито едно спечелено дело), Бабикян с фалшивите сайтове...........
  Да не би да очакваш, че от тях ще дойде промяната??? А и както се разбра, дори и да направят правителството, няма как да стане без подкрепата на ГЕРБ,БСП или ДПС!!!

 89. 89 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#81] от "zidar":

  супер.
  значи са започнали да обикалят България.
  много добра новина.
  ти снима ли митрофановна в лукойл-а.
  а.
  кажи бе отворко дансаджийски.

 90. 90 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "oua58686497Ами, че той си е дружка на Доган.
  —цитат от коментар 70 на kvasimodo


  БСП беяе дружка на Доган .Доган точно смчташе колко гласове му трябваха да е трети . Останалите подаряваше на БСП.
  Разделиха си енергетиката за БСП земеделието за Доган . Като Доган затлъстя взе да хапе баницата на БСП .

  Колкот до ББ . Трябва да се строят пътища , да се санират згради , ..И чии са тези фирми ?Естествено на Пеевски .
  Сега БСП , ИТН с чии фирми ще строят?
  ББ обаче започна да отхапва от баницата на Доган .
  Сега БСП плюе ДПС , защото си иска да и се подаряват гласове , както беяе преди . Нинова за това казва че ИТН са и взели гласовете. И е права . Тези гласове Доган ги подаряваше на БСП . .
  Смехория е това с тия машини , които сътвориха .

  Всички гласове се купуват .
  Мисля че се преувеличава че като владееш властта , то държавните служители ще гласуват за теб . Все пак служителите са повече от началниците , нали?

 91. 91 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "tsefan_92"]Когато българите са искали да се освободят от турско робство, някой задавал ли е въпроса какво ще се прави след това? Някой чудил ли се е дали ще дойдат по- лоши след това?Когато нещо не е добро го сменяш, ако следващото пак не е добро пак го сменяш.
  Първо търновско въстание 1598г. - лошите вече са на място
  След убийството на великия везир Соколлу Мехмед паша, и при управлението на султан Мурад III, значително се увеличава корупцията. Подкупите, шуробаджанащината и връзкарството се превърнали в норма в Константинопол и османското управление като цяло.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 92. 92 Профил на clishi
  clishi
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Много добре аргументирана статия. Досегашните предложения на ИТН са един популистки бълвоч, който само ще влоши състоянието на държавата. Статията завършва също доста добре - ИТН нямат ясна програма с конкретни действия, които ще предприемат при евентуален мандат. Няма как да гласувам на сляпо за хора, чийто единствени конкретни предложения са базирани на популистки референдум. Ако това им е основата ме е страх да си помисля, какво ще е останалото!

 93. 93 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Протестиращите да обяснят за какво точно протестираха.
  —цитат от коментар 33 на anonimnii


  Недоволните от комунизма също знаеха защо, но другарите им подготвиха "демократична опозиция" от комунисти, марксисти, суворовци, анархисти, земеделци, агенти, доносници, момчета от добри семейства, вербувани още докато Коба е бил жив, и т.н. Сега славиту го повтаря като фарс -- с кака Мика водещ икономически експерт, шахматистка премиерка и лелеяната от Винету мажоритарна система като приоритет. Страх ги е да не влезе някой свестен, каквито се забелязват и в служебното правителство.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 94. 94 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Теллалов":
  "1) партиите ПОНАЧАЛО са изпълнители на интересите на бизнесгрупировките
  2) референдумът е ИМИТИРАНЕ на пряка демокрация, защото за пряка демокрация са нужни ДРУГИ, различни от сегашните институции и структура на обществото."

  Казаното показва, че се „учиш“ от "учебниците", които скоро бяха коментирани от Дайнов. Те критикуват всички политически системи, в които мнението на хората не е подложено на перманентен натиск и манипулация. Политичското "добро", което остава след тях, е един лидер, който има абсолютни основания в някакви исторически и идеологически световни претенции. Казва се Путин.
  Благодаря, този тип образование е самозаблуда и самоизолация от света, които те оставят завинаги да гниеш в интелектуалните блата на Северна Азия.

 95. 95 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2823 Любопитно

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Разбирам тези, които са били на хранилка, че не искат да лаят против государя и се снишават.
  Но защо няколко форумни типчета с претенции за демократично мислене, антипутинизъм и т.н. толкова активно бранят Баце?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 96 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Любопитно

  Има и трети вариант. Отказваме се от демокрацията.

 97. 97 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#72] от "quatro_4x3":

  Да , точно така е.
  Гласуваш за Слави , получаваш Доган.
  Това лъсна още от посещението на Диков при Слави .
  Тогава Диков му каза , не можеш да победиш БСП . А Слави му отговори - брей ти ша кажеш.
  И електората на Слави е от Доган .
  Доган ще си набави необходимите от Турция .

 98. 98 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 134 Неутрално

  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ , КОЛКО ГОДИНИ ПОЛУчÀВАТ ОГРОМНИ СУБСИДИ И ПАК РЕКЕТИРАТ БИЗНЕСА. ДОРИ 50ЛВ. ДА Я ОПРЕДЕЛЯТ ПАК ''щЕ ВЛАчАТ''. ТАКАВА Е ПСИХИКАТА НА УЖ ''БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИК''. А, КОЛКОТО ДО МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ, НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ. МОЖЕ БИ НАИСТИНА НЕ СА ПОХОДЯщИ ЗА НАшИТЕ УСЛОВИЯ. ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ Е НАЙ-ЯРОСТНИЯТ ИМ ЗАщИТНИК. НОКАТО ИМАМ ПРЕДВИД..,НЕГОВИТВ ПРОГНОЗИ СЕ СБЪДВАТ НА 30%...

 99. 99 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Аз пък съм за президентска република - служебното правителство го доказа.

 100. 100 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ , КОЛКО ГОДИНИ ПОЛУчÀВАТ ОГРОМНИ СУБСИДИ И ПАК РЕКЕТИРАТ БИЗНЕСА. ДОРИ 50ЛВ. ДА Я ОПРЕДЕЛЯТ ПАК ''щЕ ВЛАчАТ''. ТАКАВА Е ПСИХИКАТА НА УЖ ''БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИК''. А, КОЛКОТО ДО МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ, НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ. МОЖЕ БИ НАИСТИНА НЕ СА ПОХОДЯщИ ЗА НАшИТЕ УСЛОВИЯ. ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ Е НАЙ-ЯРОСТНИЯТ ИМ ЗАщИТНИК. НОКАТО ИМАМ ПРЕДВИД..,НЕГОВИТВ ПРОГНОЗИ СЕ СБЪДВАТ НА 30%...
  —цитат от коментар 98 на Калина Попова  Това е работата на държавата . Да рекетира бизнеса.
  Като се има предвид че нашия бизнес е на гърба на държавата . Това е незаобиколимо .
  Държавата рекетира бизнеса да дава заплати и от там да постъпват по големи суми за разпределение.
  Бизнеса избра ББ, защото БСП не можеше да му осигури растеж.
  Грешката на нашия бизнес е че не си инвестира парите в България .
  Навън инвестираните пари са най малки и служат да захранват големите акули .
  Вместо да поддържат народа си нашите бизнесмени го фалираха и няма от къде да се захранват . Тенденцичта е да влязат чуждите фирми и нашите бизнесмени ще окапят.
  Е, вследствие на това си имаме днешната чалгария .
  Щом ГЕРБ е начело значи повечето от бизнеса им имат доверие.
  Ако искат да оцелеят нашите бизнесмени ще трябва да поддържат държавата и да плащат повечко данъци и да осигуряват растеж .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK