Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник"Дневник" обобщава прогнозите на социологическите агенции за предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори. Данните са от проучвания, публикувани от началото на месец юни и са подредени в статията в хронологичен ред .


Всичко, което трябва да знаете за изборите - тук.
"Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ и според "Тренд"

Парламент от шест партии, с възможност за влизане на седма и минимална преднина на "Има такъв народ" срещу ГЕРБ, показва последното проучване на агенция "Тренд".
Проучването е проведено в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18 . То е направено по поръчка на Nova Broadcasting Group.

Според "Тренд" 51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо "Има такъв народ" се задържат и в хода на предизборната кампания, отбелязват от агенцията". В резултат партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). В сравнение с предходното проучване на "Тренд" от 22 юни, ГЕРБ губят 1.2% подкрепа, а "Има такъв народ" качва 1.1%.


Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Юлия Лазарова


Социолозите смятат, че победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност "Има такъв народ" може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.


БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като е на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.


В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.


Коалицията "Изправи се! Мутри вън" с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.


Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов "Възраждане" (3.1%). Формацията около Васил Божков "Българско лято" регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

"Галъп": "Има такъв народ" с по-голям шанс от ГЕРБ за победа

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Скрийншот/Фейсбук/


Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при "Има такъв народ", а непредвидимостта е основният фактор в предстоящите избори - това сочи проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" за електоралните нагласи, направено по поръчка на БНР.За "Има такъв народ" се очакват 21.3% от гласовете, за ГЕРБ – 20.3%, като на този етап е невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място. При партията на Слави Трифонов обаче има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно, отчитат социолозите.


БСП и коалиция засега остават трети с 15.9%. "Демократична България" и ДПС са с близки резултати, съответно с 12.2% и 11.5%. Формацията "Изправи се! Мутри, вън!" е с 6.1%.


На летвата за влизане са "Българските патриоти" с 4%. "Възраждане" има 3.1%, а "Българско лято" 2.5%, като и двете формации имат амбиции към бариерата. Коалицията около Жан Виденов засега е с 1% заявена електорална подкрепа, но при такъв тип нови формации декларативните нагласи невинаги са най-добрият индикатор.


Декларативната активност е близо 50%.


На базата на изследването могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон, близък до активността в изборите на 4 април. Прогнозите за активност обаче като цяло са изключително трудни, посочва "Галъп". Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат "Не подкрепям никого". Очаква се също заради машинния вот, да бъдат минимизирани недействителните бюлетини.

Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" е проведено между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

"Алфа рисърч": Фотофиниш за първото място, Трифонов излиза първи

Изравнен резултат между ГЕРБ и "Ими такъв народ", известна мобилизация сред подкрепящите ГЕРБ, категорично подобряване на позициите на БСП и вероятен парламент с шест партии, показва последното проучване на "Алфа рисърч".


То е проведено в периода 4 – 7 юли със собствени средства на агенцията сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю.


Няколко дни преди изборите подкрепата за ГЕРБ е 21.5%. "Има такъв народ" са с 21.8%.


БСП прибавя цели 2% към прогнозния си резултат от 9 юни в предишното проучване на "Алфа рисърч" и вече са с 16.4%

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник


"Демократична България" е четвърта с 12.0% от твърдо решилите да гласуват, като резултатът е почти същият в сравнение с 9 юни.


ДПС имат прогнозна подкрепа от 11.1% ( 1.2%).


Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 5.4% от вота.
"Българските патриоти" (3.8%) остават малко под изборната бариера от 4%. Не съумява да премине чертата и Възраждане (3.2%).


10% от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. Между 47 и 50 на сто от анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя.


Маркет линкс: Почти еднаква подкрепа за ГЕРБ и партията на Трифонов

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква, като ГЕРБ-СДС получават 19.7% подкрепа, а "Има такъв народ" - 18.8%. Това сочат данните проучване на "Маркет линкс".
Проучването е съвместно, финансирано и реализирано от bTV и "Маркет линкс" сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Предишното проучване на "Маркет линкс", направено между между 19 и 27 май показваше преднина от 3.4% за ГЕРБ и почти равни позиции на на "Има такъв народ" и БСП.


Пред Би Ти Ви социологът Добромир Живков коментира, че при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария "Има такъв народ" да бъде първа политическа сила.


Третото и четвъртото място са съответно за БСП и "Демократична България" – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,4% подкрепа.


Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник


"При "Демократична България" има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място", обясни Добромир Живков.


Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Добромир Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.


"Тренд": Трифонов бележи лек ръст и доближава ГЕРБ, битка за 4-то място

Разликата между първия и втория в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли е пункт и половина, като все още първата позиция е за доскоро управлявалата партия ГЕРБ, следвана от формацията на тв водещия Слави Трифонов. В новото Народно събрание ще влязат със сигурност шест формации, но още една - "Българските патриоти" е на ръба с шансове да прехвърли 4-процентната бариера - тази прогноза прави изследователският център "Тренд" на базата на твърдо решили да гласуват (48% от българите).
Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа". То е реализирано в периода между 11 и 18 юни 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1003 души на възраст 18

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник


Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%, въпреки


отчетливата ерозия с няколко процента


в сравнение с редовните парламентарни избори през април, отчитат от "Тренд". При "Има такъв народ" е регистриран лек ръст, като резултатът им достига 20.2%.
Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1%, на сериозна дистанция както от втория, така и от четвъртия.


Четвъртата позиция е непредсказуема,


заради особено близките резултати на "Демократична България" (11.2%) и ДПС (10.9%). От "Тренд" изрично подчертават, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори. Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%.


Почти половината - 48%, от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на 11 юли, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.


Сред заявилите, че ще гласуват 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

"Галъп": Равенство при лидерите и непредвидим изход от вота

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Лили Тоушек


"Има такъв народ" и коалицията ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, според проучване на агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи. Изследването е правено по поръчка на БНР в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю "лице в лице" с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове.
От агенцията отбелязват, че теренът на проучването е след санкциите "Магнитски", но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.


Според анализа на социолозите една от интригите на предстоящия вот ще е за първото място, което в момента е невъзможно да се предвиди. Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва "Галъп".


Ако изборите бяха днес, сигурност, че ще гласуват изразяват 58.2% от всички запитани. Други 16,4% казват, че вероятно ще гласуват. Със сигурност няма да гласуват 14.7% от анкетираните, а 7.3% вероятно няма да отидат до урните. Има и малък дял, които не успяват да отговорят, уточняват от "Галъп".

"Алфа Рисърч": Минимална разлика между ГЕРБ и Трифонов

Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник


Минимална разлика от 2 процентни пункта между коалицията ГЕРБ - СДС и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", фрагментиран парламент от 6-7 партии и отказ на една трета от избирателите да гласуват.

Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч", което е направено в периода от 30 май до 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю.

Данните са на базата на твърдо решилите да гласуват на 11 юли, които според проучването са
53.2 на сто от избирателите. Според анализа на социолозите


вотът за ГЕРБ намалява с 2 пункта след санкциите


на САЩ срещу Делян Пеевски и Васил Божков и това е най-същественият му спад за толкова кратък период. Отсъствието на "Има такъв народ" от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4 април и ръстът е само с около 1%. Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от управляващата досега формация, отколкото на пробив на "Има такъв народ", коментират от "Алфа Рисърч".


Два възпиращи фактора пречат на БСП


да увеличи резултата си от 4 април, дори и в новия си - по-широк коалиционен, формат. Това са радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайнолеви партии вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция


Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената подкрепа за решителни антикорупционни политики


"Демократична България" консолидира допълнителна подкрепа


В началото на кампанията ДПС е пета политическа сила, като не е ясно дали ще продължи традицията да засилва позициите си в края на кампанията и особено при вота от чужбина.


Подробности от проучването четете тук.


"Маркет линкс": Малка преднина на ГЕРБ и равенство на Слави Трифонов и БСП

Парламент с шест формации, като ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила, макар и с малка преднина пред "Има такъв народ", а битката за второто място се ожесточава - такива електорални нагласи за предсрочния парламентарен вот през юли очертава проучване на социологическата агенция "Маркет линкс" на базата на 63 % от избирателите, които заявяват, че със сигурност ще гласуват.
Изследването е финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви. Направено е между 19 - 27 май 2021 г. сред 1067 души над 18 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Социолозите посочват, че отливът на симпатизанти от ГЕРБ за момента изглежда спрял, въпреки атаките срещу партията и лично срещу бившия премиер Бойко Борисов. Това, коментира пред "Капитал" Живко Георгиев от агенцията, "налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява".


Изборни прогнози 2021: какви са позициите на основните претенденти за вота на 11 юли

© Дневник


Данните показват, че


делът на подкрепящите "Има такъв народ" и БСП


сред твърдо решилите да гласуват са практически равни - 17.6 на сто за формацията на Слави Трифонов и 17.1% за левицата. Според анализа на социолозите Трифонов и съмишлениците му губят инерцията на изненадата заради ограниченото си публично и медийно присъствие, а вероятно и заради отказа да съставят правителство в 45-ия парламент. Социалистите пък постигат по-добра мобилизация на електората си, вероятно и поради отслабващите страхове от епидемията COVID-19.


Според проучването


"Демократична България" стабилизира позициите си,


заемайки за момента четвърта позиция с преднина от 2.5 процентни пункта пред ДПС. Проучването е направено преди ВМРО, НФСБ и "Воля" да обявят, че ще се явят заедно на изборите, поради което резултатите им са измерени във формата на участие на вота през април. Въпреки че механичното събиране да подкрепата за тях дава около 4%, според Добромир Живков те трудно ще постигнат представителство в следващия парламент.


Висока готовност за гласуване


отчита "Маркет линк" - над 60 на сто от хората заявяват, че със сигурност ще гласуват, което според социолозите може да доведе до още по-висока избирателна активност в сравнение с април.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK