Въпросите за тежките проблеми в енергетиката към кандидатите за властта

В този критичен сектор България е тежко изостанала, няма план, съдбата на десетки хиляди е на картата, а цените на електроенергията са важни за икономиката.

© Анелия Николова

В този критичен сектор България е тежко изостанала, няма план, съдбата на десетки хиляди е на картата, а цените на електроенергията са важни за икономиката.Започна предизборната кампания. С нея идва и изкушението сред политическите партии да правят обещания. Един от критичните сектори е енергетиката, защото там България е тежко изостанала, няма план, съдбата на десетки хиляди е на картата, а цените на електроенергията са важни за икономиката. Голяма част от засегнатите ще бъдат в регион Стара Загора, който може да се обезлюди и обезпаричи. Засега партиите мълчат. Дочувам, че вътрешните им инструкции са да мълчат. Ако може нищо да не казват, най-добре. Ако ви питат, казвайте "предишните са виновни, работим, няма да допуснем, ще направим всичко възможно, ще разследваме, Брюксел е виновен, първата ни работа ще е да се захванем за работа".


Кандидатите не бива да бъдат оставяни на мира. Нито миг. В различна степен всички партии имат вина за тази ситуация, просто защото няма нито една партия с решение, има партии с критики (повечето основателни) и обещания (повечето празни).


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Партиите трябва да имат решения, преди хората да гласуват, а не след това. Решения има, но повечето са непопулярни. Има и не малко обещаващи перспективи. Нека всеки си каже какви непопулярни мерки ще вземе, така е по-честно.


Ето няколко неща, които описват какво може и какво не може да се направи за енергийния сектор и какви въпроси е добре да си зададем и да зададем на кандидатите:


1. Европейският съюз е заявил две ясни цели - да намали въглеродните емисии с 55% до 2030 (на база 1990) и да постигне климатична неутралност до 2050. Цената на въглеродните емисии надхвърли €50 на тон. Всяко решение за енергетиката трябва да се помества в тези рамки, които в общи линии са очертани още отпреди България да стане член на ЕС. Всяка партия и правителство са имали предостатъчно време да прочетат, да се запознаят, консултират и да планират. Твърдения от типа "изненадаха ни" или "гадна Европа" са несъстоятелни и не предлагат решение.


2. Въглищата ще трябва да затворят, знаем го от отдавна, въпросът е кога. Нека всяка партия каже - ние ще ги затворим през 2025, ние през 2030, ние ще ги държим до 2040. Датата за затваряне има цена. Колкото по-късно, толкова по-висока. Как ще финансирате късното затваряне? А как ще финансирате ранното затваряне? Колко ще струва и как ще се съобрази вашето решение с правилата за държавна помощ? И, не, не се измъквайте с номера "позицията ни пред Брюксел ще е твърда". Няма да е по-твърда, отколкото беше досега. Позицията ви трябва да е преди всичко компетентна. Чак тогава твърда. А и времето отдавна мина.


3. Обещанието за запазване на въглищната енергетика с улавяне и съхранение на въглерода (CCS) има цена. Тя е по-висока от цената на емисиите. Тоест ако ще спасявате централи, които фалират при цена на емисиите от 20 евро на тон, като плащате по 50 евро на тон, моля обяснете как ще стане това. И кога. И не, не излизайте с номера как в Америка го правят. Не го правят.


4. Обещанието, че всичко остава така както е, но ще улавяме СО2 и от него ще правим метан със зелен водород, или строителни материали, или ще захранваме химическите заводи в цял свят с СО2 е несъстоятелно. Пазарът на СО2 в света е развит. За да се спаси цяла национална въглищна индустрия с улавяне и употреба на СО2 (CCU) ще са необходими огромни нови химически заводи, които да решат да дойдат именно в "Марица Изток", за да използват маришкия СО2, защото е най-хубав и го няма никъде другаде по света. Това е като историята как само в България има кисело мляко.


5. Всяка друга иновация, която се предлага на пазара на идеи и мечти трябва да бъде оценена от гледна точка на въглеродната интензивност на целия процес. Тя следва да се остойности и цената на СО2 да се наложи върху предлаганото решение. Тук много ще ви лъжат.


6. Замяната на въглища с газ е некомпетентно предложение. Ако една централа фалира при цена на емисиите от 20 евро, газовата ще фалира при цена от 50 евро, каквато е цената в момента. И ще се качва. Не позволявайте да ви лъжат. Отделно, газ означава ликвидиране на всички работни места, защото газовият ток няма нужда от хора. Модерна централа от 1 ГВ се обслужва от 30-40 човека. За подобна мощност сега работят 4000. Питайте какво ще стане с тези хора, ако въглищата се заменят с газ. И кой може да гарантира цената на газа.


7. Газът има място в прехода, но само като пиково или балансиращо диспечируемо производство на ток при свободен и добре регулиран пазар. С други думи - да реагира в моменти, в които има остър недостиг на електричество, казано много просто. Или за да запълва дупки, оставени от неравномерното производство от възобновяеми източници. Битовата газификация също не е решения, по-скоро е проблем. И ще става все по-голям проблем, особено ако сградния фонд се включи в системата за търговия с емисии, което е доста вероятно.


8. Водород. Всички се кръстят в него. Става дума за зелен водород, тоест за водород, произведен с възобновяема енергия. Нека кажат къде ще се изградят 8 или 10 ГВ ВЕИ. Водородът няма да замени въглищата, няма да замени и газа. Водородът е скъп, ще се използва преди всичко в индустриални процеси, в известна степен за съхранение на енергия, възможно, но далеч не е сигурно в каква степен, в транспортни решения. Тоест водородът ще е нишово гориво (или продукт, защото не винаги ще се гори), скъпо, лукс и ще остане такова поне още 10-15, а може би и повече години. Водородът няма да се използва за отопление на сгради. Това как правим газова инфраструктура, а после по нея ще пуснем водород е в повечето случаи измама. Най-вероятно е, но не знаем със сигурност, че водородът ще има нужда от различна инфраструктура.


9. Режим на тока няма да има. Освен ако някой нарочно не го предизвика. Електроенергийният ни пазар е вече интегриран с европейския, ако нещо го няма у нас, ще влезе отвън. Въпросът е можем ли ние да произведем нещо, което е конкурентно на международния пазар, защото българският пазар всъщност е международен.


10. Голяма част от енергията ни отива за отопление. Затова енергийното обновяване на сградите е част от енергетиката. Енергийната ефективност на сградите е и най-мощната батерия в енергийната система. Питайте кандидатите какво ще направят за така нареченото саниране. Няма да е със 100% грант не е отговор. Ще помогнем на най-бедните не е отговор. Партиите трябва да се ангажират с план как публичният ресурс ще мобилизира частен в съотношение 1:5. Тоест за всеки лев публична пара да идва 5 лева частна. Може, така се прави, да четат и да дойдат да кажат как точно ще стане. Отказът от "саниране" е една от най-недалновидните политики.


11. Когато някой ви каже, че възобновяемата енергия не е решение, защото слънцето не грее през нощта, пратете го да чете и да се върне с решение, а не да ви занимава с анекдоти от Главната. Ако ви спомене Тексас или Калифорния, пак го пратете да чете. Нито енергийните проблеми на Тексас, нито тези на Калифорния са предизвикани от възобновяема енергия. Европейските национални системи с най-висок дял ВЕИ са и сред най-стабилните и сигурни системи в Европа и по света. А и новите енергийни технологии не са слънчеви панели, които заменят въглищни централи, а постоянно нарастващ брой развити и развиващи се технологии, десетки технологии, за производство, съхранение, спестяване и пренос на енергия.


12. Всички искат сериозни индустриални инвестиции. Как ще ги привлекат. Всяка една сериозна международна високотехнологична компания изисква чиста енергия. Google, Amazom, Tesla, VW или който и да било друг иска 100% възобновяема енергия. Какво ще направят кандидатите, за да му я осигурят. Мога да ви уверя, че, ако въобще се стигне до там, когато седнат на масата за преговори, нито един от нашите кандидати няма да смее да обели и дума за въглища, работници или Брюксел. Само ще казват - каквото кажете, ще ви го намерим, ще го направим.


Не очаквам от кандидатите за парламент много сериозни ангажименти и предложения. Закъснели сме ужасно. Това вече ни струва милиарди. И то много милиарди. Само "Турски поток" е към 3 милиарда плюс пропуснати ползи. Бавенето на прехода в "Марица Изток" е поне 2 милиарда. "Белене" е 3-4 милиарда. И много други, малко по-дребни случаи.


От лошо управление на енергетиката сме загубили повече пари от всички европейски фондове, което ще влязат за решаване и компенсиране на енергийните ни проблеми. Това са пари, с които, комбинирани с добри финансови инструменти, може да се обнови целия сграден фонд на България, да се дигитализира електропреносната мрежа, да се финансират изследвания и иновации, които да ни дръпнат 20 години напред, за да не приказваме само как слънцето не грее през нощта, а вятърът духа, когато си иска. Закъснели сме, продължаваме да губим, но кампанията поне е възможност да започне откровен и информиран дебат за бъдещето на българската енергетика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Любопитно  Най-важният въпрос

  ЩЕ ИМА ЛИ ЛУСТРАЦИЯ и пълно разчистване на

  КОРУПЦИОННИТЕ ЕНЕРГИЙНИ

  Т Е М Е Н У Ж Н И Ц И

 5. 5 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "9. Режим на тока няма да има. Освен ако някой нарочно не го предизвика. Електроенергийният ни пазар е вече интегриран с европейския, ако нещо го няма у нас, ще влезе отвън."

  Когато нещо го няма у нас и влиза отвън, при нас обикновено влиза отзад и много навътре.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Първо и неотложно България трябва до си използва водите като Австрия, Швейцария и Швеция. Спокойно могат да се изградят поне още 20 големи язовири и поне 300 малки централи по реките ни. Да не говорим за Дунав.
  Освен това нови два блока АЕЦ.
  А вятърни и слънчеви централи вече се правят непрекъснато. Даже за собствено ползване.
  Към 20 юни България е произвела 10,5% повече електроенергия. Над 60% е от АЕЦ и ВЕЦ. Изнесла е 2 пъти повече от миналата година при два пъти по-високи цени.
  Значи НЕК е на оперативна огромна печалба от около 600 милиона лева досега.
  Ако не се пазят т.нар. миньори и Марица изток 2 може сама да си изгражда ядрени мощности.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  Най-смисленият текст по тема енергетика до момента не само в Дневник, а въобще в медиите - ясен и простичък. Дали обаче ще има смислен дебат между партиите до изборите - в никакъв случай, ако питате мен. И дали след съставяне /евентуално/ на ново правителство ще има някакви смислени промени в политиката на снишаване и крадене в енергетиката - и тук не.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  "8. Водород. Всички се кръстят в него. Става дума за зелен водород, тоест за водород, произведен с възобновяема енергия. Нека кажат къде ще се изградят 8 или 10 ГВ ВЕИ. Водородът няма да замени въглищата, няма да замени и газа. Водородът е скъп, ще се използва преди всичко в индустриални процеси, в известна степен за съхранение на енергия, възможно, но далеч не е сигурно в каква степен, в транспортни решения. "

  И какъв е проблемът ако водорода се произвежда от АЕЦ?! Няма да е зелен а радиоактивен може би?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Най-смисленият текст по тема енергетика до момента не само в Дневник, а въобще в медиите - ясен и простичък. Дали обаче ще има смислен дебат между партиите до изборите - в никакъв случай, ако питате мен. И дали след съставяне /евентуално/ на ново правителство ще има някакви смислени промени в политиката на снишаване и крадене в енергетиката - и тук не.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Единственото смислено мнение е че газа не е алтернатива на въглищата! За АЕЦ-нито дума!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Държавата явно, че е доста мудна и неефективна, ами поне да не пречи толкова активно. Знаете ли, че ако искате да си сложите официално фотоволтаици на покрива, трябва да се регистрира данъчен склад и да ти гостуват митничари?

  Българинът такъв-онакъв, ама ако има възможност да мине тънко на дребно и индивидуално, доста добре се оправя. Да му дадат шанс.
  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/03/05/4182008_za_slunchev_tok_triabva_da_registrirate_danuchen_sklad/

 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "Зелената религия" - последното убежище на екофанатиците. Политиката няма да издържи срещу икономическия реализъм в глобален план. Енергоносителите еволюират с времето: дърва, въглища, нефт, газ и т. н. И на водородът ще мудойде ред, с течение на времето. Този барабанчик на прогреса, я да каже какъв хляб яде, че да му сметна въглеродния отпечатък.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Докато няма декомунизация България няма да тръгне напред.
  Въобще в една нормална пазарна среда България просто няма шанс.
  То не може всичко да е в ръцете на БКП, те да управляват, да няма никакъв удар по тази партия и да се очаква нещо добро.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Добре поставени въпроси, НО няма отговори...нал е "експерт" да даде ОН решение. Ясно е ,че на кюмюра песента му е изпята и Мариците отиват в небитието (ще стане като приказката с боя, парите и солта + т...ньето като бонус).

  До управляем ТЯС човечеството още е далеч, поне в обозримо бъдеще няма да е готова технологията ако въобще ИТЕР е успешен като експеримент.

  Защо гусина на каза нищо за АЕЦ, всеки който не е бягал от час по физика в даскало знае, че това е най-ефективото приозводство на енергия от единица маса (ако може вятъра, слънцето и мъглата да докарат базова мощност от 5-6 ГВ ексрта ама не ми се вярва).

 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Добре поставени въпроси, НО няма отговори...нал е "експерт" да даде ОН решение. Ясно е ,че на кюмюра песента му е изпята и Мариците отиват в небитието (ще стане като приказката с боя, парите и солта + т...ньето като бонус).

  До управляем ТЯС човечеството още е далеч, поне в обозримо бъдеще няма да е готова технологията ако въобще ИТЕР е успешен като експеримент.

  Защо гусина на каза нищо за АЕЦ, всеки който не е бягал от час по физика в даскало знае, че това е най-ефективото приозводство на енергия от единица маса (ако може вятъра, слънцето и мъглата да докарат базова мощност от 5-6 ГВ ексрта ама не ми се вярва).

 18. 18 Профил на iwl47625251
  iwl47625251
  Рейтинг: 34 Неутрално

  "Голяма част от засегнатите ще бъдат в регион Стара Загора, който може да се обезлюди и обезпаричи." - От години местните власти не правят нищо по въпроса. Проблема с инфрастуктурата на територията на бившето АТЗ не са решени. Нова индустриална зона с комуникации няма. Ново средно предпиятие в общината не се е откривало от поне 10 години.

 19. 19 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Весело

  Кви прублеми - ЕОН и ЧЕЗ са частни фирми и си плащат по 10 бона заплати 😁🎃🇻🇳☪️

 20. 20 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Въпросите са зададени тенденциозно и водят в посока фаворизиране на неработещи ВЕИ решения. Особено по въпрос 11 се предполага, че съдържа в себе си отговора, ама не съдържа нищо.
  Може да бъде добавен още ток от ВЕИ в микса, но няма да е лошо и да се знае цената, която ще се плаща за по-дълъг период от време.
  За мен единственото работещо решение е още една атомна електроцентрала, но остава въпроса с хората, заети в ТЕЦ-овете и въгледобива. На този въпрос отговор дадоха на Световния икономически форум в Давос - а именно, всички миньори и оператори в централите, както и всякакви други хора, дето остават без работа в селското стопанство да стават разработчици на изкуствен интелект, проектанти на космически кораби и роботи.
  Общо взето и това материалче на там ни насочва. Другият вариант е да се появи нова Маргарет Тачър, ама не мисля, че хората ще изтърпят втори път такова нещо.

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Оффф - пак ли човека завършил българска филология и работил цял живот в образованието и книгоиздаването преди да си намери работа в някаква лондонска агенция за пропагандиране на перки и солари ще ни налива акъл как трябвало да се преструктурира енергетиката ни и кои централи да затворим, какви нови да строим и колко хора да отидат на борсата?

 22. 22 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#21] от "jazzdevil":

  Ше му сложим една перка отзад като Карлсон на покрива 😁🎃

 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Любопитно

  "Един от критичните сектори е енергетиката, защото там България е тежко изостанала..."

  И в какво се състои изоставането на България - имаме най-евтиното електричество в ЕС и сме най-големия нетен износител на Балканите.

 24. 24 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Любопитно

  "1.Европейският съюз е заявил две ясни цели - да намали въглеродните емисии с 55% до 2030 (на база 1990) и да постигне климатична неутралност до 2050"

  Някой ще може ли да ми отговори защо следва България да се придържа към тия брюкселски безумия при положение, че вчера писаха, че Турция дето строи 16 нови централи на въглища и е 300% над нивата си от 1990 нямало да бъде облагана със "зелените" мита на ЕС.

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  "Един от критичните сектори е енергетиката, защото там България е тежко изостанала..."И в какво се състои изоставането на България - имаме най-евтиното електричество в ЕС и сме най-големия нетен износител на Балканите.
  —цитат от коментар 23 на jazzdevil


  Имаме но в един момент миналото лято беше най-скъпия.Наложи се и внос. Така наречения студен резерв не сработи но си получи субсидия.Не е хубаво когато нямаш виждане поне за десет години напред в енергетиката.Въпрос за сигурност във държавата.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Една част от участниците в надпреварата за властта нямат съвършено никаква идея И от енергетика!

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Една част от участниците в надпреварата за властта нямат съвършено никаква идея И от енергетика!
  —цитат от коментар 26 на selqnin


  Но госпожа Теменужка има. Но интересно защо послъгва когато я затиснат с въпроси.Може би така е свикнала още когато е счети на Пашата.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Стигнах до т. 12, че замяната на въглища с газ е лошо предложение, та се ухилих до уши. Цялата игра на САЩ с УЖ"санкциите" Магнитски е да вреди на Русия, да спре Балкански поток. САЩ имат 0 % интерес към корупцията в Българско. Моят контрааргумент: Защо Германия все повече напъва за руска и всякаква газ? Едрият бизнес там е пренаясно, че икономиката е 25 % по-ефективна с газ, отколкото с ВЕИ. Няма лошо да има ВЕИ, но те създават много повече проблеми от АЕЦ и газ. Това във Франция го знаят на равнище 1 начален клас в бизнеса.

 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "2.Въглищата ще трябва да затворят, знаем го от отдавна..."

  Във философията един от най-кухите аргументи е "всички знаят, че..." - обикновено се прилага в дебатирането когато трябва да представиш някаква опашата лъжа. България няма реална алтернатива на въглищните централи - льольовци като автора могат да си разтятат локуми за заместването на Марица Изток с фотоволтаици - тия приказки са толкова състоятелни колкото да кажем, че ще разчитаме на откриването на перпетуум мобиле догодина.

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Най-важният въпросЩЕ ИМА ЛИ ЛУСТРАЦИЯ и пълно разчистване наКОРУПЦИОННИТЕ ЕНЕРГИЙНИТ Е М Е Н У Ж Н И Ц И
  —цитат от коментар 4 на Hawaii


  Мисля че тука идеята е да се лустрират кандидатите,които нито знаят,нито могат да свършат работа.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Най-смисленият текст по тема енергетика до момента не само в Дневник, а въобще в медиите - ясен и простичък. Дали обаче ще има смислен дебат между партиите до изборите - в никакъв случай, ако питате мен. И дали след съставяне /евентуално/ на ново правителство ще има някакви смислени промени в политиката на снишаване и крадене в енергетиката - и тук не.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Напълно съгласен и с двете - много смислен текст и нищожна вероятност след изборите да мръднем напред

 32. 32 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 498 Неутрално

  да, доста крайна статия. Метанът не бил алтернатива, водородът не бил алтернатива, улавянето на въглеродните емисии не било алтернатива. Щото били по-скъпи. От кое по скъпи- не се разбира. Ако са по-скъпи от цената на емисиите, да. Само че какво общо има цената на емисиите с улавянето на емисии? Какво общо има водородът с цена на емисии? Вече има масово достъпно неутрално производство на водород- тоест с нулев отпечатък. Също има парогазови технологии, където наистина с 30 човека ще поддържаме мощност, по-голяма от трите марици. цената на емисиите не се измерва по единична цена на тон или кубик, а като крайно количество. С метан количеството емисии намалява стотици пъти спрямо лигнита. Скъпата сероочистка отпада. Скъпите мини могат да се превърнат в полета за слънчева и вятърна енергия. Така че решението не е еднозначно, освен ВЕИ трябва да се ползват всички други технологии- водород, метан, въглеродно улавяне, а има и много други- течни въглища, енергия от отпадъци. Санирането- задължително е и наистина е част от енергетиката. Но много важно е индустриалното саниране- закриване на енергоемки технологии.Ясно е, че от технологична гледна точка досегашното саниране е провал. И все пак дори еди прост полистирол по сградите има покъртителен енергиен ефект.Представете си ефекта от саниране на индустрията. Къде щели да работят хилядите миньори и енергетици- където ще работят милионите нискоквалифицирани недоучени българи в идващия век на технологиите0 ще трябва да се преквилифицират за дигиталната ера. В следващите 50 години почти всичко ще започне да се върши от роботи и компютри, така че като цяло трябва да си мислим как ще се прехранваме. Очевидное как- като управляваме роботи и компютри или като ги конструираме и изобретяваме. Добрата страна на дигиталната ера е, че учененто и квалификацията стават много лесни и бързи.

 33. 33 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не към кандидатите, първо към мафията на Борисов!

 34. 34 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Ами да каже Юлиян Попов как да се решат нещата. Нали се изказва по всякакви въпроси и е пропагандатор на зелената енергетика без базови мощности.

 35. 35 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1171 Любопитно

  Добре зададени въпроси, на които отговор няма кой да даде. Всеки бъдещ кандидат за парламента знае само, че спокойно може да се наливат едни (наши) пари в Мариците (до безкрай), знае също така, че никой няма да го обеси, ако продължи да плаща за (неработещ) студен резерв. И ей така си настана 2021-ва година, през която се навършиха 14 години членство в ЕС, а си я караме все едно сме 1985-та...

 36. 36 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  Прав си....и аз така мисля....наистина за АЕЦ-а нито дума.....а истината е (на кой му харесва, на кой не..) е в АЕЦ-а....
  Пристрастен е Ю.Попов.....въпреки, че е грамотен, начетен, осведомен...то и затова успява в статията да изглежда "безпристрастен"....))
  Хайде да видим сега колко минуси ще събера от либералното каращо ел.тротинетки със слушалки в ушите "нарадонаселение".....

 37. 37 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  На България и трябва технически сигурна и балансирана енергийна система с максимално възможна ниска цена на електроенергията. С гарантирано налична енергия по всяко време на денонощието и на годината. От там се тръгва. От необходимите количества енергия. От наличните мощности и от тяхната цена. Можем ли да имаме два АЕЦ. Само ако изнасяме огромно количество. Можем ли да затворим лигнитни ТЕЦ. Само ако имаме кой да ги замести през зимата. Ако няма кой ще си ги носим на гърба. По добре е да се плащат емисиите и да се дават енергийни помощи, отколкото да се улавя въглерод, да се заменят въглища на газ. Единственото решение е да не се прави нищо докато не се намери и най важното дасе осъществи алтернатива на въглищата. Засега пролет лято през деня соларите работят, но като дойде зима на въглищата разчитаме, или ако руснаците ни ударят кранчето единствено на вода, слънце и въглища

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Любопитно

  До коментар [#32] от "dsc":

  "Вече има масово достъпно неутрално производство на водород- тоест с нулев отпечатък. "

  Данни? Линк?

 39. 39 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "ако сградния фонд се включи в системата за търговия с емисии, което е доста вероятно" Ако това наистина се случи, братовчедите от махалите ще плащат ли или пак ще минат метър. И ако пак минат метър какъв е смисълът сградите да се включат в търговията с емисии като най-големите цапачи няма да плащат? А ако смятат да ги накарат да плащат, как точно ще се случи това?

 40. 40 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Едно време един познат казваше "Чудя се как не са измислили да има данък върху въздуха, който дишаме?"
  Е, мой човек - измислиха.

 41. 41 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Как другите държави в Европа си запазват въглищата. Чрез високите цени на електроенергията. В цената е включена и емисията и те като общество са съгласни да я платят. Най малкото защото алтернативите са по скъпи. Идеята на ГЕРБ, БСП и служебния кабинет да се премине на газ в мариците до 2025 и след 2030 на водород е хубава, но никой не я е осъществил. Нека се реализират проекти в промишлени мащаби и тогава да закриваме мините.

 42. 42 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Сред многото рискове, авторът Юлиан Попов пропуска най-голямата опасност към днешна дата: Мръсният водород. Това е произвеждания от въглища водород (т. нар. сив и мръсен водород, по терминологията на ЕК).
  В момента Христо Ковачки произвежда мръсен водород в 2 от своите ТЕЦ-ове. Усилено пробва през различни РИОСВ-процедури да си уреди субсидия за тоя мръсен водород - също както успя да си уреди субсидия за горенете на боклуци, прикрито като "електроенергия от биомаса".

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 43. 43 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Да не закриваме въглищата докато не се реализират проекти за зелен водород. Вече двадесет години не могат да реализират промишлен проект за улавяне на СО2 в голяма ТЕЦ, същото е и с водород от електролиза.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  разбрах срещу какво възразява младежът - и доста от възраженията му са смислени

  не разбрах обаче какво предлага, освен отново да гласуваме доверие на "партийните експерти" да ни кажат кое е вярното и рационалното

  освен това, само една забележка - водородът СЪС СИГУРНОСТ не може да се транспортира по газопроводи, не и без преправяне на газопровода
  в средношколски учебници по химия има много интересни неща за водорода

  а споменаването на слънчева енергетика без споменаване на стирлингови генератори (или ветрова без вертикални хеликоидни ротори) - това си е направо липса на добропорядъчно възпитание

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Глобалистко-затоплистките алибалистики с антропогенните причини за промяната в климата още явно хващат декиш, щото юробюрократите съвсем яростно са се заели да построят общество с "нулев въглероден отпечатък", пълна "декарбонизация" и производство само на "чиста енергия". Нова са новите ЛОЗУНГИ, за въвеждането на които ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ - през цената на новата, чиста-пре-пре-чиста, еко и нейчър-френдли енергия!!! Скъпа ще е, ама... нали трябва "да достигнем и надминем световните показатели"! Тоя комсомолски устрем е много плашещ!

  Юрочиновницети тотално са спрели да мислят. Що за скъсал с реалността трябва да си, за да си вярваш, че можеш да промениш съотношението на газовете в атмосферата?!

  То си е постоянно - 78% азот, 21% кислород и 1% ДРУГИ газове - инертни и образуващите парников ефект въглероден двуокис, метан и водни пари.

  И всички вкупом ни убеждават, как КОЛЕБАНИЯТА в рамките на този 1% газове от ЦЯЛАТА АТМОСФЕРА на земята е виновник за глобалното затопляне?!? Другото, което удобно се пропуска е, че въздушните маси НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ДВИЖА - и слава Богу - иначе щяхме да сме издишали разполагаемия около нас въздух и да измрем.

  Още по съществено е пък за чий се напъва ЕС да въвежда безумни рестрикции в тази област, при условие, че НАЙ-ГОЛЕМИТЕ "замърсители", горящи въглища, са Китай, САЩ, Индия, Индонезия, Пакистан и други... и те хич, ама хич нямат намерение да уйдисват на плиткия акъл на юробюрократите....

  Както е известно - въздушните маси СЕ ДВИЖАТ НЕПРЕКЪСНАТО... Твоите комини И ДА НЕ ПУШАТ - в Китай - НЯМА И ДА СПРАТ!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 46. 46 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Който казва че няма решение на енергийния пъзел у нас, означава че е некомпетентен или е от някое от лобитата. Я на Белене, я на газовото, я на фотоволтаични централи, я на крадците от мариците. Решение има, лесно е но не устройва лобитата

 47. 47 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  За трите милиарда дадени за руската тръба колко соларни и ветрови мощности щяха да се изградят? И без това пустееща земя колкото искаш. Да , ама да се угоди на Путя.

 48. 48 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "jazzdevil":

  "1.Европейският съюз е заявил две ясни цели - да намали въглеродните емисии с 55% до 2030 (на база 1990) и да постигне климатична неутралност до 2050"
  А някой може ли да каже, защо плащаме за въглеродни емисии, след като ние отдавна сме много под нивото на база 1990. Това е основният въпрос!

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Досега ПП ГЕРБ трябваше да е отговорила на всички тези въпроси. Но там, освен да угаждат на Русия и да си разпределят краденото, друго не свършиха.

 50. 50 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  За трите милиарда дадени за руската тръба колко соларни и ветрови мощности щяха да се изградят? И без това пустееща земя колкото искаш. Да , ама да се угоди на Путя.
  —цитат от коментар 47 на pro_bono


  Трите милиарда не са за Путин, а за подобряване на общо- и международното положение. Парите идват от заем, а той се изплаща от таксите за пренос - миналата година те възлизат на 269 млн долара. Когато се направят компресорните станци таксите ще минат 300 млн ЮСД. Заемът се изплаща за 10 години, тръбата ще работи без ген-ремонт 35 години. За българския поток ще са вързани много райони от Западните Балкани и ти ще можеш да се гордееш с ъс стратегическото си мислене.

 51. 51 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Само един път съм говорил с Юлиян. Погледнах го в очите и видях, че той си вярва. Какво да го виня - хуманитарист. От другата страна ме тревожи диалектичен проблем. Всичко в света е взаимообвързано. Когато разходващ за т. н. чист ресурс, друг ресурс, нечист по произход и с по-висока пазарна цена, от къде ще дойе накрая някаква кирия? Щото дори за улавянето на слънчевата безплатна енергия са необходими изкопаеми земни ресурси. Много ми е интересно да мисля за подземни рудодобивни комбайни на водород или за бойна техника, накичена със соларни панели. Абе, има една югозападна песен с подходящ текст: Не се чудим кой е свинкю стрижао, най-се чудим кой че вуну преде.

 52. 52 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Технологията "Вертикална Ферма" ("В-Ферма") предлага оранжерийно производство на гигантски количества (хиляди тонове на ден), 100% Карбон-Неутрална Биомаса от свръхбързорастящ (1м/ден) Бамбук Беема, на нулева резултантна себестойност, която биомаса да се изгаря директно в котлите на въглищните централи или да се преработва в Биометан или зелен Био-Водород чрез стийм-реформинг на Биометан.
  Изграждането на няколко такива В-Ферми ще замени изцяло нуждата от въглища и природен газ за икономиката, ще спаси въглищните централи от ликвидиране и ще осигури Експорт за стотици милиарди Евро.
  В рамките на десетина години България ще умножи многократно своя БВП и ще се нареди сред най-богатите страни в света.
  Разбира се, за целта първо трябва да измрат всички родни кухоглави политици и чиновници.
  https://vertikalna-ferma.alle.bg
  https://biodizel.alle.bg
  https://horti-energy.alle.bg
  https://nula-energia.alle.bg

 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#52] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

  Предпочитам да произвеждаме етанол. Бамбукът да го ядят нигерийците.

 54. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Как решават въпроса с лигнитните мини и тецове в Германия. На тецовете ще изплатят обезщетение от четиридесет милиарда евро, а на мините седемдесет милиарда евро. Общо сто и десет милиарда евро обезщетение. На всяко едно съкратено работно място се отделят три и половина милиона евро. За обезщетение, преквалификация и нови работни места.

 55. 55 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Ако ЕС предложи по един милион евро обезщетение на работник в Марица Изток дали ще има хора които няма да се съгласят да ги съкратят

 56. 56 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Юлиане, няма кой да те чуе.Сега е най-важно изчегъртването.

 57. 57 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 342 Неутрално

  А защо днес електроенергията, произведена в България, е най-скъпа в Европа? Делът на фотоволтаиците в микса в момента е много голям, въглищните електроцентрали нарочно работят на намалена мощност, а цената на електроенергията е убийствена. Дали уважаваният филолог ще коментира тази тема?

 58. 58 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  А защо днес електроенергията, произведена в България, е най-скъпа в Европа? Делът на фотоволтаиците в микса в момента е много голям, въглищните електроцентрали нарочно работят на намалена мощност, а цената на електроенергията е убийствена. Дали уважаваният филолог ще коментира тази тема?
  —цитат от коментар 57 на hqx04506254


  Ама моля Ви се! Нима очаквате от филолог да коментира грамотно енергетика?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Общо взето, добре, по, Юлиане.
  По-добре от преди.

  Но не е верно, че всички се кръстят във водорода.
  Ти, ок, и колцина други, кои?

  Не прави газови инфраструктури в жилищни сгради!
  Престъпление е!!

  Трагичен опит на Изтока и Запада, на Запада и Изтока,
  от 19 век... и 20ти... досега е.

  През 19ти век Едисон и Тесла... Тесла и Едисон, посочиха пътя.
  В 20ти Ленин провери, подкрепи и повели:

  Електрофикация!

  Предвидиха възобновяеми фотоволтаични източници за всеки гражданин по света.
  Седиш в отминала ниша на историята...

  "8. Водород. Всички се кръстят в него.
  Става дума за зелен водород, тоест за водород, произведен с възобновяема енергия. Нека кажат къде ще се изградят 8 или 10 ГВ ВЕИ. Водородът няма да замени въглищата, няма да замени и газа. Водородът е скъп, ще се използва преди всичко в индустриални процеси, в известна степен за съхранение на енергия, възможно, но далеч не е сигурно в каква степен, в транспортни решения. Тоест водородът ще е нишово гориво (или продукт, защото не винаги ще се гори), скъпо, лукс и ще остане такова поне още 10-15, а може би и повече години.

  Водородът няма да се използва за отопление на сгради.

  Това как правим газова инфраструктура,
  а после по нея ще пуснем водород
  е в повечето случаи измама.

  Най-вероятно е, но не знаем със сигурност, че водородът ще има нужда от различна инфраструктура.

  9. Режим на тока няма да има.
  Освен ако някой нарочно не го предизвика.
  Електроенергийният ни пазар е вече интегриран с европейския,
  ако нещо го няма у нас, ще влезе отвън.

  Въпросът е можем ли ние да произведем нещо, което е конкурентно
  на международния пазар, защото българският пазар всъщност е
  международен.

  10. Голяма част от енергията ни отива за отопление.
  Затова енергийното обновяване на сградите е част от енергетиката.

  Енергийната ефективност на сградите е и най-мощната батерия

  в енергийната система.
  Питайте кандидатите какво ще направят за така нареченото саниране."

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Юлиан е важен, подготвен пропагандатор (макар и литератор по образование) и си струва да се отдели време да му се отговори точка по точка:
  1. ЕС не е отчел и анализирал резултатите от предишната си инциатива - да се ограничи ръста на глобалната температра до 2020та година с 2 градуса по Целзии. Визиите за до 2050та са фашизоидни, защото са за повече от 20г от настоящето, родеещи се идеологиески с нацизма и комунизма.
  2. Да, въглищата ще намаляват като дял в енергииния микс в бъдеще. Това ще става естествено, защото просто не са ефективни. Да се разчита на новонапечатани влакови композиции с евра от ЕЦБ и се бърза е глупост, защото ако продължава тази вакханлия с печатането на пари следващите 10г обществата ще намерят технологичен начин да се измъкнат от тоя капан. Устойчиво отмиране на добива на енергия от въглища е най-добрата стратегия.
  3. Напълно съгласен. Улавянето на СО2 и складирането му е измама противоречаща на обикновени закони на физиката. Юлиан като литератор едва ли ги разбира, но в случая е прав.
  4. Улавянето на СО2 е измама, както посочихме по-горе. Пазарът на СО2 емисии ще колабира и изчезне следващите 5-7 години, защото е още по-голяма измама. Европейските общества са демократични и няма да търпят тая нагла кражба. Има дори добър френски филм по темата. Просто на следващите изборни цикли просто изритват СО2 фалшификаторите и това е.
  5. Това е обикновена лъжа. Иновациите не зависят от цената на СО2 сертификатите, колкото и да им се иска на някои в мокрите им фантазии.
  6.Газта е по-добра алтернатива от въглищата. Газ има в природата поне за следващите 100г- напред на практика навсякаде на планетата под 4км дълбочина. С проучавене и дълбоко сондиране, което е възможно вече технологично, Европа може да се задоволява с енергия от газ без да има нужда от руски, американски и пр.
  7.Газта има роля като източник на енергия на конкурентна цена. Отново плоска скалъпена промоция на СО2 сертификати. Слабо, много слабо като маркетинг похват.
  8. Съгласен. Идеята за използавне на газовата инфрастуктура за водород е измама подобна на тая с търговията със СО2 квоти.
  9. Режим на тока дали ще има или не зависи от локалните регулации. На теория може да се внесе, но Калифорния влиза вече в постоянен режим от време на време защото няма от къде да внесе или не може да плати колкото им искат в пикови моменти. Маса народ се въртят около Теслите си през уикендите, защото не им се връзва да платят 500 долара да заредят и излязат извън града.
  10. Съгласен. Има мегдан за по-добре енергиино премислени сгради, но трябва да е обмислено. Все пак никой не иска да живее в аквариум, нали.
  11. ВЕИ е бъдещето и ако е поставена в конкурентна среда, се развива много бързо и ефективно. Под субсидии е обикновена кражба на обществно богатство.
  12. Големите китове си обръщат за една нощ политиките според това какви са условията. Фолксваген са доказани измамници по темата и платиха милиардни глоби да не ги разследват.

  Уфф, много опорки, много нещо.
  Уморих се, но си казах моето...

 61. 61 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  А защо днес електроенергията, произведена в България, е най-скъпа в Европа? Делът на фотоволтаиците в микса в момента е много голям, въглищните електроцентрали нарочно работят на намалена мощност, а цената на електроенергията е убийствена. Дали уважаваният филолог ще коментира тази тема?
  —цитат от коментар 57 на hqx04506254


  Няма нужда да го коментира уважаемия филолог.Б-ия има едни от най-ниските цени на потребител в Европа:
  https://www.nsi.bg/bg/content/11502/цени-на-електроенергията-по-тип-потребител

 62. 62 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Първо и неотложно България трябва до си използва водите като Австрия, Швейцария и Швеция. Спокойно могат да се изградят поне още 20 големи язовири и поне 300 малки централи по реките ни. Да не говорим за Дунав. Освен това нови два блока АЕЦ.А вятърни и слънчеви централи вече се правят непрекъснато. Даже за собствено ползване. Към 20 юни България е произвела 10,5% повече електроенергия. Над 60% е от АЕЦ и ВЕЦ. Изнесла е 2 пъти повече от миналата година при два пъти по-високи цени. Значи НЕК е на оперативна огромна печалба от около 600 милиона лева досега. Ако не се пазят т.нар. миньори и Марица изток 2 може сама да си изгражда ядрени мощности.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината


  С още "поне 300 малки централи по реките ни", просто ще престанем да имаме реки и вместо това ще разполагаме с канали. Не знам дали си давате сметка за това.
  Един "голям язовир" струва от порядъка на 100 - 150 млн. евро, а инвестицията се изплаща в рамките на 25 - 30 години. Умножете го по 20 и преценете дали си струва и къде всъщност могат да се построят толкова язовири, защото в Бълргария водата не е сред най-обилните ресурси.
  Моля, влагайте повече разсъждение зад лозунги от типа "дайте да дадем!".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK