Срив на ГЕРБ на 11 юли. Звучи съвсем логично

Пред ГЕРБ продължава да стои лидерският въпрос. Защото това е персоналистка партия, чийто водач за една бройка не попадна в списъка "Магнитски", макар че е пресилено да се каже, че е останал извън него.

© Стопкадър

Пред ГЕРБ продължава да стои лидерският въпрос. Защото това е персоналистка партия, чийто водач за една бройка не попадна в списъка "Магнитски", макар че е пресилено да се каже, че е останал извън него.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


България се намира в безпрецедентна ситуация, а партийната ѝ система е в процес на сериозна трансформация. Вече имаме значителни размествания сред политическите сили и тези процеси сигурно ще се засилят след изборите през юли. Новото е следното:


- Не е вероятно ГЕРБ да участва в бъдещото управление на страната. Партията на Борисов има около 20% подкрепа сред решилите да гласуват и няма потенциални партньори, с които да сглоби мнозинство. Дори да прибавим ДПС и "Патриотите" към сметката на ГЕРБ (с традиционните уговорки, че тези партии уж нямат нищо общо помежду си), тези гласове пак не са достатъчни за съставяне на правителство. А голяма коалиция на Борисов с БСП и ДПС е по-скоро фантасмагория или някакъв план за колективно харакири;
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


- Двигателите на промяната - партиите "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) - са във възходящ тренд в сравнение с предишните избори. Проучвания сочат, че сега те заедно имат около 40% подкрепа. ИТН спори с ГЕРБ за първото място и като цяло се развива по модела на ГЕРБ и НДСВ - популистки, персоналистки формации, които разчитат на силно антикорупционно послание и харизмата на лидерите си. "Демократична България" гони 12-14%, което е отвъд постиганото от т.нар. градска десница през последните петнайсетина години: този таван за последен път бе преминат на изборите през 2005 година, когато всички партии вдясно (ДСБ, СДС и формацията на Софиянски) получиха заедно около 21%. С видимото отстъпление на ГЕРБ "Демократична България" има сериозен шанс и потенциал да привлече десен и центристки вот далеч отвъд настоящите си проценти;


- Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ. Части от това правителство - особено икономическият му екип - се представят като сериозни кандидати за министри в едно технократско правителство след изборите, което би било съставено основно с покрепата на партиите на промяната. Тоест, управленската алтернатива на ГЕРБ не е утопия, а реалност, с която хората могат да се запознаят нагледно. Засега служебното управление се приема по-скоро позитивно от обществото.


- Пред ГЕРБ продължава да стои лидерският въпрос. Защото това е персоналистка партия, чийто водач за една бройка не попадна в списъка "Магнитски", макар че е пресилено да се каже, че е останал извън него. Бойко Борисов - като един истински котарак на Шрьодингер - поне от 2020 пребивава в това неизяснено квантово състояние: мнозинството от хората (в България и в чужбина) са убедени, че е в списъка на корумпираните, без обаче да е изрично споменат от домашна или международна институция. Колкото и да е устойчиво това състояние, то би дисквалифицирало всеки като политически лидер на страната му. Дори един Нетаняху, който все пак е възпитаник на MIT.


На този фон електоралният срив на ГЕРБ за сметка на партиите на промяната би бил една логична и предизвестена "изненада" на изборите на 11 юли.


Четири конкретни причини


Конкретна причина за едно такова развитие може да се окаже, на първо място, отливът от ГЕРБ на т.нар. "конформистки вот". Значим процент от хората просто обичат да гласуват за този, който ще победи. Борисов и партията му вероятно няма да са победителите, но по-важното е, че те вече и не изглеждат като победители. Лидерът е в горчиво-оправдателен режим, който е изпъстрен със заядливи бележки към опонентите. Останалите говорители на ГЕРБ изглеждат като дружина по ограничаване на щетите и изпомпване на водата в кораб със сериозна пробойна. Това не е излъчване, което ще привлече любителите на победата.


Втора причина за отлив на гласове от бившите управляващи може да се окаже комбинацията между машинното гласуване и опитите на Бойко Рашков да ограничи схемите за купен и контролиран вот. Спекулативно е да се дават стойности на тези нелицеприятни феномени, но за съжаление те съществуват. Ако размерът им стане ясен и ако той е значителен, това би хвърлило сериозна сянка върху българската демокрация от последното десетилетие. А тя и бездруго не е огряна от слънцето на високото качество.


Трета конкретна причина за отлив на гласове от ГЕРБ може да се окаже желанието на хората да внесат яснота в ситуацията. България е в политическо междувремие: старото се е компрометирало, но още не си е отишло, а новото не се е наложило съвсем и около него остават въпроси. Възможно е хората да гласуват за продължаване на междувремието. Но мнозина сигурно вече си казват, че страната трябва да върви напред - колкото и болезнено да е това за бившите управляващи и за хората, които ги подкрепят. Един такъв скок на доверие към новото е типичен за демокрацията - иначе управляващите все ще печелят. Надеждата, че страната може да се управлява и по-добре, е силен позитивен мотиватор в полза на партиите на промяната.


И накрая: кампанията, която се води, е приглушена и под сурдинка. Това на пръв поглед облагодетелства ГЕРБ, защото не предвещава големи промени и размествания. Но настоящите тенденции са негативни за ГЕРБ и ако те се запазят, ерозията им ще продължи чак до изборния ден. В този смисъл ГЕРБ имат интерес от разчупване на сегашната динамика, защото тя определено не е в тяхна полза. Кампанията им обаче е изключително вяла и неубедителна. Борисов е влязъл в ролята на старейшина, който е пред пенсия. Поучава младите и се жалва от липсата на уважение, но вече от по-задна линия.


Напред обаче все още няма лидер - Даниел Митов е изпълняващ длъжността, подпомаган от Томислав Дончев, но и двамата нямат нито формална, нито съдържателна политическа легитимация за тази си функция. А освен това кампанията се състои от партизански акции на Тома Биков, който разобличава малко или повече вероятни корупционни инциденти на служебното правителство. Резултатите са по-скоро комични: едните раздали 700 милиона от държавния бюджет и 1 милиард от ББР на приближени бизнесмени, а за другите има съмнения, че шефът на НАП продал фирмата си на безимотно лице. И за любителите на моралните принципи обаче Ямбол не е Стамбул.


Единствен лъч на надежда за хората на Борисов бе всенародната симпатия към уволнения от служебното правителство професор Кантарджиев, но и това беше чудо за три дни, което не съумя да компенсира ефекта от шокиращи назначения на бившите управляващи - като тези в борда на ББР например.


За нуждата от пост-Борисова терапия


Ако "изненадата" със срива на ГЕРБ на предстоящите избори е толкова логична, какво би могло да я предотврати? Основният фактор, който засега играе в полза на ГЕРБ, е, че голяма част от националните медии все още не са осъзнали промяната. Държат се така, сякаш ГЕРБ още управляват или поне са сред основните претенденти за бъдещото управление.


Обяснението на този феномен е донякъде в ръководството на БНТ и в скритите участия в собствеността и управлението на частните медийни групи, които си личат по редакционната им политика. Но има и по-дълбок обяснителен пласт: големи сегменти на обществото все още не могат да свикнат с мисълта, че ГЕРБ са вън от управлението. Тези сегменти дори изпадат в скрита паника от този факт. 12 години са една шеста от живота на българина: това не е време, което може да се подценява. Борисов се е превърнал във фрагмент от символната инфраструктура на българското общество, която не може просто да бъде "изчегъртана".


От тази гледна точка партиите на промяната като че ли подценяват нуждата от пост-Борисова терапия на българското общество. Тази терапия трябва да включва няколко елемента - освен критика на недъзите на "модела Борисов", които вече и слепите видяха. Тя трябва да гарантира, че позитивите от последните 12 години ще се запазят - нещо, което икономическата политика на служебното правителство прави добре.


И най-важното: терапията трябва да демонстрира, че няма да се сдобием с нов Борисов, който персоналистки и шуробаджаначески да ръководи страната през следващите десетилетия. За съжаление обаче, изкушени за тази роля има.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (266)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Изборите са на 11 юли.Значи за ГЕРБ 11%.Това е моята нумерологична прогноза.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Бойкоооо, как се докАрА чалгаджиите да те бият ???

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Толкова ли никой не го чете това Дойче веле!?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  Смилов изобщо не спира да мечтае! Неуморен е!
  Дано дори той да знае, че "логично" не винаги означава, че логиката тържествува в изборните резултати!
  Поне неговата "логика"!
  Иначе конструкцията "партиите на промяната" е просто пленителен хунвейбинстващ неотроцкизъм!

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Котарака на Шрьодингер ще премине в трето състояние - затворено помещение.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Не се води никакъв дебат за важните въпроси, които вълнуват хората, това ме притеснява. Искам всяка партия да каже какво мисли за увеличението на пенсиите, за презастрояването, за унизителното положение на пациентите на здравната каса, за липсата на направления, за ученическите лагери, за липсата на междуградски транспорт, за липсата на денонощтни аптеки и медицински пунктове в малките населени места.

  Кои партии подкрепят политиката на ЕНП за заселването на Европа с мигранти? Знаете ли, аз НЕ.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  "Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ."

  Именно!

  И без Бойко Борисов слънцето изгря, лятното слънцестоене мина и замина, кокошките снасят, валят санкции по закона Магнитски (скоро и по RICO), засегнатите лица пищят, майки се отричат от децата си...

  Т.е. животът си тече нормално, с позитивна перспектива.

  Трябва просто следващото правителство да продължи политиката на сегашното: да рие с голямата фадрома, да дава пресконференции, Дневник и други сайтове да ги стриймват на живо, а ако е рекъл Господ, следващият пармалент да намери начин да отпуши правораздавателната система от запушилия я каскет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ГЕРБ ще си иде, както и НДСВ, но какво ще правят тогава едни "експерти, политолози и социолози", които продължават да ги обгрижват.Стойчо Стоев - пенещ се, когато изречеш критика срещу идола му, Борисов?Харалан Александров - обясняващ как жените виждали в Борисов едно пухкаво и красиво бебе, и желаели да го гушкат?!Или пък онази женица, която след фразата ПКП от Борисов, изреди студиа и медии, като обясняваше, че това е една обикновена балканска реч и не само, че не е срамно, но е съвсем нормално да се приказва така за една жена и няма никакво място за обида, а на задяваката от Коритаров дали тя би се гордяла, ако някой се изкаже така за нея - отговори с да!
  Тях, тях не бива да забравяме никога!И онези, които ще се опитат да се изкарат комунисти на 10 септември или демократи на 11 ноември!

 9. 9 Профил на pmc001061080
  pmc001061080
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Аз предвиждам някъде към 15%, даже прованса яко дава назад с Бойко, то може крадене, ама чак толкова..

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ. 
  ________________________
  Пълни глупости! Това е демонстрация как се нарушава Конституцията и как се прави преврат.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Толкова ли никой не го чете това Дойче веле!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Никой не чете анализите на Смилов. Анализите му са като на Кольо Червения прогнозите - до една грешни.😁😁😁

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Самсонов":

  Много ме е яд когато започнат да говорят за Бойко Рашев, че бил некомпетентен и глупав! Това ли е най-важното!?

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  като цяло се развива по модела на ГЕРБ и НДСВ - популистки, персоналистки формации, които разчитат на силно антикорупционно послание и харизмата на лидерите си.

  ++++
  Хахаха !
  Кое според вас Шъ нъ упраи?
  Харизмата на лидерите ли?
  Това ча сменяме един принц с друг като носни кърпички ли?
  Популистическите призиви за които булгар-булгар се закача ли?
  Или всичко заедно Шъ нъ упраи?

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#8] от "Капабланка":

  Ще пренасочат вербалните си милувки към следващата лидерска партия, която изгрява на небосклона.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Може да звучи логично в логичните прострастранства. Тук е България. Магично пространство.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#8] от "Капабланка":

  "ГЕРБ ще си иде, както и НДСВ, но какво ще правят тогава ..."

  ... такива като Битов/Миков (а.к.а. Маги & Бадер), какво ще прави горкото Щъки, ами Нидялко?!

  Ще се опитат да се преориентират, да топнат хоботчета в следващата копаня, но за жалост станаха твърде ноторно известни като плеймейтките на зайчарника, та не се знае дали ще се намерят нови абонати за услугите им...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#11] от "oak17621787":

  Обикновено така се получава, когато човек приема желаното за действително...

 20. 20 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ."Именно!И без Бойко Борисов слънцето изгря, лятното слънцестоене мина и замина, кокошките снасят, валят санкции по закона Магнитски (скоро и по RICO), засегнатите лица пищят, майки се отричат от децата си...Т.е. животът си тече нормално, с позитивна перспектива.
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz

  Много точно наблюдение...

  Не се сбъднаха прокобите на жълтопаветниците, че (примерно!) след като Костов изпадна в немилост и забрава, всичко ще рухне...

  И без Костов влязохме в НАТО и ЕС и пр. благини...

 21. 21 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Смилов изобщо не спира да мечтае! Неуморен е!Дано дори той да знае, че "логично" не винаги означава, че логиката тържествува в изборните резултати!Поне неговата "логика"!Иначе конструкцията "партиите на промяната" е просто пленителен хунвейбинстващ неотроцкизъм!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Партии на промяната - чалгара Слави, кресливите червени издънки Мая и Таня, соц прокурора Наско и проваления адвокат Ицето. 😁😁😁 УжасТ.😁😁😁

 22. 22 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Европейския бермудски тъпоъгълник.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Със сигурност ще има спад в ГЕРБ.Това е норрмален процес във времето и по-обективната преценка на избирателите,че без ГЕРБ ще се срине всичко постигнато до тогава,което се видя ,че не е точно така.Освен това,Бойко Борисов се заигра и с националните интереси за СМ и ще има отлив и от тези избиратели,които бяха разколебани в ГЕРБ,но ги поддържаха заради позицията им към Северна Македония.Сега лъсна истинската позиция на ББ ,а тя е че не му пука за българския национален интерес,а само да не бъде изолиран от Запада и да им се хареса по всякакъв начин.Това няма да бъде отминато незабелязано и ще има също голям отлив от ГЕРБ.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Айде късмет на новите управляващи :)

  Ще ми е интересно да видя Славчу, Майчето и Ристьо как ще управляват и дали ще направят нещо смислено през управлението си. :)

  И дали няма да ги изгонят преди да им изтече мандата. :)

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Аз предвиждам някъде към 15%, даже прованса яко дава назад с Бойко, то може крадене, ама чак толкова..
  —цитат от коментар 9 на pmc001061080


  ГЕРБ винаги могат да разчитат на депутатите от ДСБ.
  Избирателите на ДСБ може и да са честни хора (макар и реститутки),
  но депутатите им са лесно се продават на ГЕРБ.

 28. 28 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#22] от "cnu40695109":

  Европейски *баламурски тъпоъгълник.
  Чудато място на запад(изток) от рая(та).

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#8] от "Капабланка":

  Въпросът е като си иде с какво ще го смените? ;)

  С чалгаря, костинбродска и ицето ли? ;)

  Голяма алтернатива - няма що :)

 30. 30 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Служебното правителство доказа, че "експертизата" на ГЕРБ е въздух под налягане. Експертиза в схемите и краденето на която може да се предложи повече прозрачност и разумна алтернатива от хора над средното ниво на интелигентност, нямащи "поцинковане на кофи" в биографията.

 31. 31 Профил на Boris Simeonov
  Boris Simeonov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Оставете "сривовете" хора! Сривовете и възходите няма да ви напълнят джоба! Важното е да се вкара в затвора, който е крал, за да не се повтори тази история със следващите! Важното е как ще живеем занапред, така че да не се краде и хората да имат пари, работа и др.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ех Смилов, това по информация на ТАСС ли е или от Новостей?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Смислов пак мечтае по влияние на психотропни вещества. Съвсем логично звучи свир в цялата жълтопаветна пасмина която съвсем се омаза покрай последния парламент и правителството на Грипена.

  За това правилното заглавие е - сврив е ДБ на 11 юли. Съвсем закономерно

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  ГЕРБ ще си иде, както и НДСВ, но какво ще правят тогава едни "експерти, политолози и социолози", които продължават да ги обгрижват.Стойчо Стоев - пенещ се, когато изречеш критика срещу идола му, Борисов?Харалан Александров - обясняващ как жените виждали в Борисов едно пухкаво и красиво бебе, и желаели да го гушкат?!Или пък онази женица, която след фразата ПКП от Борисов, изреди студиа и медии, като обясняваше, че това е една обикновена балканска реч и не само, че не е срамно, но е съвсем нормално да се приказва така за една жена и няма никакво място за обида, а на задяваката от Коритаров дали тя би се гордяла, ако някой се изкаже така за нея - отговори с да! Тях, тях не бива да забравяме никога!И онези, които ще се опитат да се изкарат комунисти на 10 септември или демократи на 11 ноември!
  —цитат от коментар 8 на Капабланка


  Забравили сте да добавите Смилов, Дайнов и т.н. които стават и лягат с Боковото име на уста. Е, усти запенени от злоба ама да не придиряме толкова. Те как ли ще си изкарват прехраната?

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#31] от "Boris Simeonov":

  Ти ако чакаш някой друг да те оправи :)

  Още повече па правителството - било на коя да е партия, си доста наивен. :)

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  На 1107 става точно година от десанта на Росенец, на който присъстваха най-вече млади хора.
  "Младите, младите, те да са живи"

  А ГЕРБ е към небитието.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Няма да е толкова лесно г-н Стоилов.Много сте изкушен от властта.Правителство от наследниците на комунистическото минало и аморфна коалиция ДБ, силно мотивирана от жаждата за власт, няма да бъде стабилно.Кой ще оцелее в тази политическа буря ще видим.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#21] от "oak17621787":

  смилов, разбира се любезно е подминал очевидният факт, че на практика нито една от тези структури НЕ е партия!
  А колко точно тези са "агенти на промяната" просто е излишно да се коментира...

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#8] от "Капабланка":

  Пренебрегваш другаря Харизанов. Ще се нацупи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Не знам дали е добре за България, но по-скоро ГЕРБ ще отбележи ръст на теи избори. След рязкото олевяване на ДСБ в резултат на коалицията с леви партии като Да България и Партията на зелените, на практика ГЕРБ монополизира дясното пространство, не без помоща на СДС де.

 46. 46 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  По РИКО се постановяват присъди. Благодарение на него са разбити петте нюйоркски фамилии.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 47. 47 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 59 Весело

  ...Важното е да се вкара в затвора, който е крал, за да не се повтори тази история със следващите! ...
  —цитат от коментар 31 на Boris Simeonov


  Украинците направиха по-добре.
  Вкараха крадците в контейнерите за боклук.

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#39] от "K2doors":

  На горния етаж над теб съм, заповядай.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  До коментар [#29] от "realguru":

  Ще качат на палубата на "позитаник" и биволицата - ездачка, могат да вземат и жан, малинов и копейкин...

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  До коментар [#40] от "dlagnikov":

  Мазнината винаги изплува най-отгоре. Вижте им фигурите и ще прецените, кой ще преживее бурята.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Двигателите на промяната ги виждаме какво правят, като те реално са формирали служебното, с малко кадри от БСП и ДПС. Резултатите са замяна на едни калинки с други, както и на чуждите корумпета с "нашите". Потъпкване или заобикаляне на закони, продължаване на лоши практики от ГЕРБ и пр.
  Основните задачи на служебното са да:
  1. Осигури безпроблемнно организиране на честни предсрочни избори - тази задача е допълнително усложнена от партиите на промяната, които гласуваха безумния ИК със задължителното, но не напълно, машинно гласуване. Това трябваше да се направи по средата на редовен мандат, за да има поне година-две за подготовка. Най-вероятно служебното ще се издъни по тази точка.
  2. Ваксинация и овладяване на пандемията - първата пада, а новата вълна даже се очаква по-рано да започне да ни мори. Преизпълнено в негативна посока.
  3. Помощи за бизнеса и възстановителните пакети - Възстановителният план към ЕС не е подаден, предлагат се кредити, което се правеше и преди, мерките за подкрепа на бизнеса от ГЕРБ останаха, въпреки че бяха охулвани от опозицията. Да кажем тук са за Среден 3.
  Вместо концентрация по горните 3 цели, имаме ровене навсякъде за вадене на някакви прашасали корупционни практики на ГЕРБ с цел да се дискредитира на изборите. Което си противоречи с Цел 1. Пример - изпразване на микроязовир, само и само да се покаже по-драматично, евентуална корупционна практика на ГЕРБ. Отделно покрай масовите чистки в администрациите имаме и инстутиционална война между съдебна и изпълнителна власт.
  Всичко това е в резултат на борбата между 3 мутренски групировки и 1 псевдо такава за власт...

 53. 53 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Айде късмет на новите управляващи :)Ще ми е интересно да видя Славчу, Майчето и Ристьо как ще управляват и дали ще направят нещо смислено през управлението си. :)И дали няма да ги изгонят преди да им изтече мандата. :)
  —цитат от коментар 25 на realguru


  Бас държа, че управлението им ще бъде нещо от рода на служебното правителство, непрекъснати обвинения и скандали към Герб, а пък накрая правят същото което правиха Герб. Да не съм голословен - здравния министър - Герб управляваха кризата некадърно, аз мога по-добре. Кое промени от мерките на Герб - нищо, стоят си същите. Само се сменят едни хора с други и дори не се спазва закона да правят конкурси за назначенията, даже и само проформа да са.

 54. 54 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Това, че Герб залязва, е неоспоримо, но не означава автоматично работещо и стабилно редовно правителство. Дано се излъчи такова и събитията ме опровергаят, но не съм оптимист като автора. Да видим, останаха 17 дни.

 55. 55 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мангалица":

  Всичко което влиза, трябва рано или късно да излезе.
  Вън от НАТО!
  ПП Възраждане!

 56. 56 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  '''България се намира в безпрецедентна ситуация'''

  Абе, тази дума ''безпрецедентен'' къде ли не я бутат вече. ЛОЛ

  Какво и е безпрецедентното на ситуацията? Била е още по безпрецедентна когато БКП/БСП са се докопвали до управлението.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 57. 57 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Срив на изборите може и да има но по-вероятно на дообработените от Кремъл (извинявам се Амстердам) машинки. "Партиите на протеста" са едно но никой от тях не казва нищо за подкрепата от БСП и ДПС.

 58. 58 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Смилов да заложи пари на прогнозата си при някой букмейкър, ако толкова вярва в нея.

 59. 59 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  От "Амстердам".

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мангалица":

  "Ако не беше Костов щяхме да сме в ЕС и НАТО години по рано ! ПОБЕДА ГЕРБ ! ! !"

  Румен Николов-Пашата щеше да ни вкара.

  Виждам, че неизбежният изборен разгром ви е изнервил до степен да съчинявате странни изречения - хем съставени от разбираеми думи със съответния синтаксис, хем абсолютно лишени от смисъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61
  мангалица-ГЕРБ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#43] от "Мангалица":Всичко което влиза, трябва рано или късно да излезе.Вън от НАТО!ПП Възраждане!
  —цитат от коментар 55 на cnu40695109


  Вън от НАТО !
  Вън от ЕС !
  ПП ГЕРБ нат всичко ! ! !

 62. 62 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Няма никакво значение дали ГЕРБ ще е първа или втора защото не може да направи правителство !!!
  Вариантите са два :
  1. Протестърите и БСП правят експертен или програмен кабинет тип Радев , Орешарски или тройна ( в случая четворна ) коалиция
  2. Пак не се съставя правителство разтакава се , влиза се в 3 месечния период в който Радев не може да разпусне парламента и така до Президенските избори

 63. 63 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  ".....Дори един Нетаняху, който все пак е възпитаник на MIT....."
  Какъв MIT ?! Комсомолската школа на Мая Манолова в Москва е много по-престижна.
  А за гологлавото момче изобщо да не говорим. Върхът на културата и възпитанието.
  By the way, MIT: Massachussetts Institute of Technology.

 64. 64 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Срив?? Може ама надали.
  ВЧЕРА соц агенции показаха ГЕРБ с 22%, ИТН с 20%.
  Понеже Слави смята да чегърта, с кого ще се коалира?
  Щото с ДПС, БСП и ГЕРБ. не иска.
  Остава да се коалира с Мая и ДБ?
  А ако ДПС излязат напред? Щото с новия изборен кодекс не е невъзможно?

  Иначе в мокрите сънища на троловете може и да има срив. Толокова им е акъла.

 65. 65 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ. ________________________Пълни глупости! Това е демонстрация как се нарушава Конституцията и как се прави преврат.
  —цитат от коментар 10 на Петър Самсонов


  И как?!Като вместо да се раздават пари на наши и ваши, се разкриват подобни схеми?!Или че не пускат Македония в ЕС, нищо, че това е наследство на Борисов!
  Такива, като теб, сте или много наивни или много глупави, а може и двете!
  И какво - без ГЕРБ и Борисов сме загинали, а?Е, те и предците ви - комунистите - говореха тъй!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Българите винаги последно разбират и последно сгряват. Още преди една година, още след акцията в Росенец и последвалите протести, беше пределно ясно на всеки, че Борисов повече никога няма да управлява държавата. Ще трябва да мине и този избор на 11 юли, за да стане пределно ясно на всеки, че ГЕРБ приключи. И на следващите избори - 3%, като НДСВ едно време. Но ония поне излезнаха сухи. ГЕРБ не трябва да бъдат оставяни и трябва да бъдат изправени пред съда до девето коляно. Само след масови справедливи процеси, тотално отваряне на досиетата на прехода и жестока лустрация в съдебната система и службите, българското общество ще може да поеме напред.

 68. 68 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":+++++++++++++++++++Браво ГЕРБ ! Разбий ги !
  —цитат от коментар 38 на Мангалица


  Вие да не сте фен на Слави, толкова умни постове.😁😁😁

 69. 69 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Военната хунта на Радев пътува.. за Москва.. при Малинов..

 70. 70 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Все пак не трябва да се подценяват политици като Атанас Атанасов, отец Дионисий, Димитър Делчев, Тошко!

 71. 71 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мангалица":

  зАкълни се!

 72. 72 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 119 Неутрално


  25.04.2021 09:26
  Моята прогноза за предстоящите след няколко месеца избори:

  •Герб -25-26%

  •бсп -16-17 %

  •дпс - 12-13 %

  •Слави - 10-12 %

  •дб - около 10%

  •патриоти + Марешки, отново обединени - около 6 %

  •манолова -под 4 %

  •други-Божков,Цветанов,възраждане- 2-3 %

 73. 73 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Няма лошо ГЕРБ да приключат с участието си във властта. Омръзнаха. А и толкова години управление развращават дори принципни хора, сигурно и такива е имало там. Лошото е, че "новите" не вдъхват голямо доверие, а освен това са орел, рак и щука. Не е ясно как ще се разбират по важните теми. Аз не бих гласувал за тях, а единствено с бюлетина 19, но нека ги видим каква ще я свършат, нямам против.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  ГЕРБ потъва ... и като клиентелистка партия е нормално някои пъргавите калинки вече да се преориентират към потемциалните "нови" :-) никога не са блестели с капаците , така , че вероятно някои ще стоят на хранилката и известно време след като остане празна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Патриотите влизат в НС, мутресите са на кантар. ИМВ и ИТН стават донори на БСП.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 78. 78 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Всъщност ГЕРБ имаше някакъв шанс, ако Буци си беше подготвил наследник или наследници, които да поемат партията. 12 години са много време, партията е натрупала и пари, и мрежи в България, и някакви познанства в ЕНП.
  Слава Богу, Буци не е такъв човек. Ще остане, докато не го изнесат със стола към Банкя или Дубай. Самичък ще плеви всеки потенциален конкурент/наследник и партията малко по малко ще се развее като прах по вятъра.
  Още години ще хленчи като циганче, на което са зашили два шамара - хем не смее да излезе пред хората, хем реве да го чуят.

 79. 79 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Смислов, мн невралгична прогноза бе. Имай милост.. ше му секнеш менискускуса.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#45] от "svoboden":

  ГЕРБ ще отбележи ръст? Аха... А белият кон на който Борисов ще се завърне във властта, пасе на една поляна в Банкя. :)))

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#58] от "galapagas":

  Ако залагаше на "прогнозите" си много отдавна трябваше да е обявил несъстоятелност...

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":Ще качат на палубата на "позитаник" и биволицата - ездачка, могат да вземат и жан, малинов и копейкин...
  —цитат от коментар 50 на selqnin


  вероятно е и Жан да вземе доста от БСП , освен левите които за БСП не гласуват защото са отвратени от червени приватизатори и фабриканти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  До коментар [#68] от "oak17621787":

  Човека просто има нужда от специализирана помощ, но няма да я намери тук...има си институции за неговото... състояние...

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Понеже Слави смята да чегърта, с кого ще се коалира?
  —цитат от коментар 64 на cpl40723722


  Сред депутатите на ИТН има достатъчно хора с лично мнение, които да „отсвирят“ Чалгаря и да подкрепят правителството на Румен Радев.


  До коментар [#64] от "cpl40723722":

 88. 88 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Борисов със сичките си недостатъци една година дава по 50 лева на пенсионерите.
  Както се изрази Нинова - купувал ги бил.
  Харесва ми, че ни купува. Най-сетне някой да се сети.
  Новите дойдоха и обявиха, че спират парите, щот не било честно да ни купува.
  Та с две думи ВСИЧКИ пенсионери ще гласуваме за ГЕРБ.
  АНАДЪМО??

 89. 89 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  [quote#53:"oak17621787"]
  —цитат от коментар 75 на Мангалица
  Невероятен аналис кулега ! Ако в ГЕРБ имахме повече кулеги като вас щяхме да се бием за кунститиционно мнозинство ![/quote]

  Мерси колега. Венсеремус.😁😁😁Аделанте, аделанте, ла луча ес константе.😁😁😁

 90. 90 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Това правителство е дълбоко заспало за схемите на Борисов в енергетиката. Все едно, че там няма корупционни схеми и не са потънали милиарди.

 91. 91 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  След тия дитирамби по хардлайн комунистическо правителство (при срив не на герб а на бсп на парламентарните избори) има ли още някой дето вярва в лъжата за 'антикомунистическата прозападна градска десница' и неразбиращ че отроците на тежката комунистическа номенклатура наметнали дегизировка на първи демократи са радикалното пропагандно крило на бкп?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 92. 92 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#78] от "еспресо":

  Точно. ГЕРБ имаше шансове. Но лакомията и алчността на Борисов и Шиши се оказаха безгранични. Сега съвсем логично ГЕРБ е поел стръмно надолу и няма кой да го спре.
  А можеха да си управляват с Реформаторския блок срещу съвсем леки реформи. И Борисов щеше да се измъкне сух от водата. Ама така става, като се помислиш за много велик, а си прочел само една книга...!

  Бивш tww09306483.
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":Селтак , тиквата дали може да обясни какво е "хунвейбинстващ неотроцкизъм"?
  —цитат от коментар 80 на Пламен Карапетков


  ИТН са хунвейбини, Мая и Таня нео-троцкисти, Христо - деснеещ популист
  :-) Република България навлиза в ера на чалга "културна революция"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#78] от "еспресо":

  ГЕРБ е клиентелистка мрежа, вирееща добре в условията на българския неофеодализъм. Има заинтересовани субекти (олигарси, местни феодали и работниците им, администрация, манипулативни медии и обществени анализатори) които крепят режима докато имат интерес от него. Спрат ли те да имат интерес от тази структура поради дискредитиране на лидера и влошен международен имидж на режима, цялата пирамида ще се разбяга от основата.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Изборите са на 11 юли.Значи за ГЕРБ 11%.Това е моята нумерологична прогноза.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  Нищо подобно, нека бъдем екзактни - 11 юли = 11.7 процента

 100. 100 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#87] от "yxy36658763":

  Сред депутатите на ИТН има достатъчно хора с лично мнение, които да „отсвирят“ Чалгаря и да подкрепят правителството на Румен Радев.

  Така ще бъде уважена волята на избирателите,
  а Чалгаря и Тошко Африкански да ходят в „Левски-Г“

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK