Защо ДПС винаги се измъква невредимо

Не е ли парадоксално, че големи части от обществото са настръхнали срещу ГЕРБ, а ДПС, въпреки че е в ядрото на "дълбоката държава", отново се измъква невредимо?

© Цветелина Белутова, Капитал

Не е ли парадоксално, че големи части от обществото са настръхнали срещу ГЕРБ, а ДПС, въпреки че е в ядрото на "дълбоката държава", отново се измъква невредимо?Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Само на мен ли ми се струва, че има нещо парадоксално в това големи части от обществото да са настръхнали срещу ГЕРБ и да искат възмездие, а ДПС след леки имиджови кърпежи - ни лук яли, ни лук мирисали - да се радват на щадяща неутралност в отношението и дори да се спрягат за възможния четвърти, необходим на трите "партии на протеста" за съставянето на правителство.


Макар доскоро да изглеждаше, че ГЕРБ ще плащат тежка политическа (а и не само) цена, защото са допуснали задкулисно влияние именно на Движението с неговите "дълги позиции" в бизнеса, обществените поръчки, съдебната система, медиите Сякаш вече само малцина искат да си спомнят, че протестни вълни, които очертаха физиономията на гражданското общество през последното десетилетие, бяха вдигани от ключови персонификации на ДПС-влиянието като Пеевски, Доган или прокурора.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Нищо не може да разклати ДПС. Защо?


Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС изкара на улицата хиляди, които в края на краищата върнаха Борисов на власт. Постепенно обаче недоволството им се пренасочи към него, тъй като не успя да изолира Пеевски от държавата, както беше обещал. И днес доскорошният депутат от ДПС, превърнат от закона "Магнитски" в международно разпозната емблема на корупцията, изцяло се пише на сметката на бившия премиер. ДПС изпреварващо си измиха ръцете, като не го включиха в листите си за последните избори. Нищо, че жестът им едва ли е по-убедителен от изявлението на майка му, че няма нищо общо с бизнеса на сина си.


Назначаването на главния прокурор също предизвика трайно гражданско недоволство и доведе до искания за оставката му заради подозрения в зависимост по линията Пеевски-ДПС-Борисов, но претенциите към прокуратурата все повече се свеждат само до това, че не е разследвала последния. Акцията в Росенец срещу незаконния имот на Доган, която отключи протестите от 2020 година, довели в крайна сметка до падането на ГЕРБ от власт, имаше потенциал да се превърне в акция срещу задкулисното влияние на ДПС изобщо. Но не стана така: случаят бе сведен до социално-битово нарушение и бе почти забравен.


Въпросът не е в това ГЕРБ да се разтовари от отговорност, като вината се прехвърли и върху ДПС, а в това как Движението успя да се измъкне. И как стана така, че сега безпрепятствено говори за "рестарт на държавността", сякаш е неин носител, а не бенефициер на разпадането ѝ. Според Иван Костов: "Основната причина е, че служебният кабинет може да прави разкрития само за предишните управляващи - не му е по силите в ограничения си мандат да стигне до дълбоката държава".


Тоест може да се очаква това да направи следващият редовен кабинет. Струва ми се обаче малко вероятно, като имаме предвид, че коронният номер на Движението е да обира ползите от властта, а последствията да са изцяло за партньорите му, независимо дали отношенията му с тях са публични или задкулисни.


След политически турбуленции като Боянските ливади, Тройната коалиция, кабинета "Орешарски" или миналогодишните протести, от партиите, с които ДПС е било в съюз, две вече ги няма - НДСВ и СДС (ако не броим "археологическия" му остатък, ползван от ГЕРБ). БСП пък се спуска по електоралното нанадолнище, а бившият ѝ председател Станишев отпадна изцяло от местната политика, въпреки завидната си европейска кариера.


Що се отнася до ГЕРБ, тях съвсем не ги спаси това, че връзките им с Движението нямаха парламентарна видимост. Борисов е поел към изхода и ще е малко политическо чудо, ако партията му успее без него да се задържи на сцената.


Но нищо не се оказва в състояние да разклати ДПС - нито масовото присъствие на сътрудници на ДС в редиците му, нито циничната откровеност на председателя му за обръчите от фирми и порциите, които сам разпределял, нито лансирането на Пеевски като успял млад човек и т.н. Действа Ницшеанската логика: това, което не ме убива, ме прави по-силен. Щом могат да си позволят изявления и демонстрации, които за всеки друг биха били непосилно политическо бреме, значи владеят сила, недостъпна за другите. Откъде идва тя?


Уникалната роля на ДПС


На първо място, разбира се, от колективното чувство за вина заради т. нар. Възродителен процес. В началото на прехода тя беше далеч по-гореща и даде на ДПС правото да изисква жестове, с които българското мнозинство да компенсира травмата, нанесена на турското малцинство. Именно така Движението се роди и оцеля като конституционно спорна етническа партия, вотът за която не е израз на гражданска, а на родова принадлежност.


Допълнителна работа му вършиха появилите се по-късно националистки партии, които гласно и негласно държаха отговорни българските турци за "турското робство" и по този начин ги превръщаха за втори път в жертва. Така ДПС можеше да продължи да играе любимата си роля на партия на жертвите (едва ли са съвсем случайни подозренията, че една от партиите на националистите е била финансирана от Движението). В такъв контекст ДПС става незаобиколим екземпляр в българската политика, защото пълни все по-опразващата се либерална ниша. Това явно вижда и европейският Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), издигнал представител на Движението за свой съпредседател, макар и засега само временно изпълняващ длъжността.


Има обаче една далеч по-прозаична причина за непоклатимостта на ДПС. Огнян Минчев я обяснява така: "ДПС е в позицията на кингмейкър в българската политика - поради уникалната роля, която си е извоювало като посредник между олигархичния ъндърграунд и публичните институции. Затова олигархията в България жертва с лекота поредните политически екипи, но не и ДПС". Зад модерното си либерално лице Движението се оказва предмодерен политически субект, доказал способността си безнаказано да "разпределя порциите" извън процедурите на либералната демокрация. Според Минчев, най-напред БСП е искала да играе тази роля, но се е провалила.


Кога българското общество ще се е модернизирало до степен, от която нататък всичко това повече няма да е възможно? Прогнозата на Иван Костов: "В дългосрочен план съм оптимист: мисля, че през следващите 5-10 години обществото ни ще утвърди гражданския си характер".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  "Защо ДПС винаги се измъква невредимо"
  ..........
  Защото и тях червеното знаме роди!
  А Дойчо Велев се прави, че не знае!
  И след като Партията Майка се измъкна невредима, защо рожбите й да носят последствия?
  Нали такава е логиката на неокомунистите.

 2. 2 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  След всяка статия на този автор ще припопня, че този докато беше на държавна хранилка бе по- нисък от тревата

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  "Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС изкара на улицата хиляди, които в края на краищата върнаха Борисов на власт."
  ................
  Кой предложи Пеевски?

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#2] от "Niko Kostantinov":

  Аз пък да припомня че тук коментираме статиите а не авторите им. В последните години, тролските тенденции да се клепат авторите а не да се критикува съдържанието, доста снижиха нивото на форумчето.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Кой създаде ДПС и защо?

 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  В Дневник явно няма качествен контрол над публикациите. Пълни глупости е тази статия. Това беше по времето на царя и при Борисов, свърши се тая

 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Защото са етническа и малцинствета партия. Част от АЛДЕ.

 8. 8 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Зад ДПС стоят истински избиратели - турци, помаци, тук-таме и цигани мюсюлмани. Има купени гласове, и то много, но има и истински, неконюнктурни. Това не може да се зачеркне.

  Имат и кметове по селата и турските градчета, които са истински - тежат си на мястото, правят полезни неща, хората ги уважават. При нужда Доган винаги може да ги противопостави на столичните депутати от ДПС. Така изхвърча Местан например.

  Няма как и българин наистина да овладее ДПС, каквото и да си е мислил Пеевски. Това да не ти е държавата, че като поставиш свои хора на ключови места, да дърпаш конците. Това е полумафиотска структура, където не минават номера от рода на съдийка, решила по вътрешно убеждение.

  Но има и друго - от 20 години в Движението се появяват хора, които почти успяват да изместят Доган и накрая изведнъж се оказва, че "почти" не се брои. Последният беше Пеевски. Не знам как го прави това пиянде, но някак му се получава.

 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Винаги ще играят "жертви". И либерастите в ЕС, и Турция, че и Русия ще се застъпят за тях в тежък момент.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#2] от "Niko Kostantinov":Аз пък да припомня че тук коментираме статиите а не авторите им. В последните години, тролските тенденции да се клепат авторите а не да се критикува съдържанието, доста снижиха нивото на форумчето.
  —цитат от коментар 4 на tsyrvulan


  Авторът е критикуван от колегата, защото пише това, което му казват тези на чиято хранилка е!.
  А поръчкова статия, какво да я критикуваш?

 11. 11 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Тази статия да не е плод на визитата на Карадья при Ердоган ? Това ли се разбрахте там ? Да наемете някой полуграмотен журналист от Дойче Веле.

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Станахме като Югославия в миналото,комунисти ни управляват,но можем да работим и на Запад

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  "И как стана така, че сега безпрепятствено говори за "рестарт на държавността", сякаш е неин носител, а не бенефициер на разпадането ѝ. "

  Веднъж и Гого Лозанов да изрече очевидната истина. Обаче нещата трябва да се изказват докрай. ДПС не просто разгражда българската държавност а я заменя с турска!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Бяха ударени от "Магнитски" и веднага се сетиха, че (уж) защитават правата на турците в България, и отиде да прави изявления в Турция татарина.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  В статията на Капитал за "Жан Виденовото лято" има много интересно признание на Жан Виденов затова как ДПС изтъргува подкрепата за президентски мандат на Първанов срещу подкрепа за НАТО от БСП:

  "Виденов обясни, че от 2000 г. официално е напуснал БСП, на 44-ия конгрес на партията, за да не присъства "на едно от най-мерзките неща в историята, когато Ахмед Доган предложи на БСП гласове за президентските избори срещу признаване на НАТО". Тогава БСП прие курс за пронатовска ориентация на страната, а година след това тогавашният лидер на партията Георги Първанов спечели президентските избори, като беше подкрепен от ДПС.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  ами и такива като теб формират тенденциите в общественото мнение, неориентирани и сдъвкващи всяко нещо което им се поднесе, утре и от Боко ще взимаш поуки, нали

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Разстроено

  Кой създаде ДПС и защо?
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Турските служби за да турцизират България и този план ще продължава успешно да се реализира докато българските партии само на думи са против ДПС а реални са готови да търгуват с нея както съм посочил и в предишният си коментар.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ако имахме държава на място, етническата партия отдавна нямаше да съществува. Ама какво значи някаква си конституция...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 387 Неутрално

  ДПС са чумата за България, а най-тъжното е че Слави е новата/стара курвичка на доганя , що не се намери един журналист да пита гологлавия кво мисли за прасето и компания

 20. 20 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  ааааа сетИтхте са да попишете и за депесето!
  ма не са сещате да пишете и питате
  каде са тие 100 000 гласа къде април не беха у депесето?
  Генка например ,не я интересува.
  и що карадаъ рече че тва не е проблем също си тяхна работа не ли?.
  депесето и дебето също немат проблем
  убаво тятро.
  туркие ся ша ви гласува яко
  по ердогански
  по азятски.
  А ЧЕСТИТО!

 21. 21 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  ма плюйте патриотите не ли?
  особно некои фигури от Драган Цанков....
  театро Росенец

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Дано вече на всички да е станало ядно че ДПС Е ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ!

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  "Кой предложи Пеевски?"

  Премиерът Орешарски. Дори му даде достъп до секретна информация още преди избирането му за шеф на ДАНС.
  Но нямаше да го предложи, ако преди това Законът за ДАНС не беше изменен така, че Пеевски да се втъкне в него. А вносители на изменение на закона, сиреч инциаторите ДАНС да служи на олигархията, са Лютви Местан (натирен от ДПС за лошо свършената работа), Сергей Станишев (също натирен), Михаил Михов (пропил се) и Христо Бисеров (тоя щото не знаеше, че е вносител, веднага ДПС го разболя, а прокуратурата го обвини с измислена сметка в Швейцария - сметка има, ама не негово и не за "пране на пари").

 25. 25 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  До 5:"4ort"..Кой създаде ДПС и защо?..."

  Ами то е написано в статията. Или почти е написано:

  "...Затова олигархията в България жертва с лекота поредните политически екипи, но не и ДПС..."

 26. 26 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  До 5:"4ort"..Кой създаде ДПС и защо?..."

  Ами то е написано в статията. Или почти е написано:

  "...Затова олигархията в България жертва с лекота поредните политически екипи, но не и ДПС..."

 27. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  тука не писАхте за подписката срещу ДПС
  що ??
  а пари от форумистите КОЛКО сте я подписале???

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2877103

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#27] от "bruno__dante":
  Ти нали (като по-интелигентен😉) разбираш,че по Конституция(ама не такава предложена от Дани Кирилов де) не може да се учредява партия на етнически принцип .
  Още когато един гос’ин правеше предизборна агитация на турски-още тогава трябваше да се сезира прокуратурата… ама нашите спаха добре

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  Кой създаде ДПС и защо?
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  "Димитър Попов е първият демократично избран от парламента министър председател на коалиционно правителство на България. Бил е дългогодишен съдия в Софийски градски съд, а от юни 1990 година е секретар на Централната избирателна комисия, за провеждане на избори за Велико народно събрание (ВНС)."
  https://sites.google.com/site/bgcoffe/dimitr-popov

  Следващият въпрос: Кой утвърди ДПС?
  Конституционния съд:
  https://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/dps.php
  С ъ с т а в: Асен Манов - председател, Младен Данаилов, Цанко Хаджистойчев, Нено Неновски, Николай Павлов, Иван Първанов, Теодор Чипев, Милена Жабинска, Любен Корнезов, Пенчо Пенев и Александър Арабаджиев – докладчик

 30. 30 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Че с какви вреди се е измъкнал ГЕРБ?
  Крадоха безнаказано 12 години и построиха камунизъма за себе си ,децата си и внуците.Да влезе следващият недосегаем,моля!🥳👍

  Много съм прост
 31. 31 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Пеевски не го предложи Орешарски. Предложи го Станишев, или по-точно неговата подлога Мая Манолова, същата дето сега иска да бъде от протеста.

 32. 32 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Автора какво ми разтяга локуми. Защото са монополисти. Защото за ДПС най-голямата опасност е да се появи второ и трето ДПС. Като видите кои се нахвърлиха върху реалната възможност да се създаде конкуренция на ДПС и ще разберете кои са неговите най-големи опори. Даже тия които наричат себе си патриоти още се хвалят как спрели влизането на още една етническа партия в парламента.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  ""И как стана така, че сега безпрепятствено говори за "рестарт на държавността", сякаш е неин носител, а не бенефициер на разпадането ѝ. "

  Веднъж и Гого Лозанов да изрече очевидната истина."

  "Очевидната истина" отнесена в друго време си е чиста измама. Не "сега" и не "безпрепятствано" ДПС говори за "рестарт на държавността", а преди, когато негово превъзходителство Ерик Рубин пролази по килимчето на Сараите и едно решение на Народното събрание (не повече от 1.8 млрд. лв. за изтребители) беше зачеркнато, смачкано като кенефна хартия.

 34. 34 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Невредимо,но осрано до ушите.
  Помним как Данчо Ментата убеждаваше от парламентарната трибуна колко полезен за обществото Деян Пеевски.
  А сега Данчо Ментата мълчи като насран...Но пък е невредим.

 35. 35 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  ...Затова олигархията в България жертва с лекота поредните политически екипи, но не и ДПС..."
  —цитат от коментар 26 на pontius_glarus


  Олигархията (задкулисието) още от начало определи ролята на ДПС като балансьор и да защитава интересите им. Затова всички приемаха и ще приемат подкрепата им. Сега последния проект е Слави, дори никога да не признае. Предишните избори бяха проверка, дори да не очакваха този резултат, но се надяваха на скрит съюз между Слави и Доган. Радев също се надява на подкрепата им и може би ще предложи Слави за вице, защото подкрепата от гласоподавателите на БСП намалява.
  Тези два месеца между изборите е пълна еуфория, но след тях всичко по старому.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 36. 36 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#34] от "makemydayy":

  Аз да помня, младите сигурно не помнят. Аз даже и помня как Мая Манолова защитаваше тогава Пеевски и неглижираше протестите.

  Иронията - точно ДПС ги предадоха и смъкнаха Орешарски.

  И сега Манолова се прави на опозиция. ДБ в никакъв случай не бива да се коалират с тази пача

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#31] от "skw42563365":

  "Пеевски не го предложи Орешарски. Предложи го Станишев, или по-точно неговата подлога Мая Манолова, същата дето сега иска да бъде от протеста."

  Прочети си протоколите от заседанието на Народното събрание от 13 юни 2013 г.!
  Водещият заседанието на НС (Мая Манолова, председател на НС) не прави предложения. Сергей Станишев рекетираше съпартийците си, че при "неправилното гласуване" ще загубят привилегиите си в правителството.

  "Точката за избора на нов шеф на ДАНС бе абсолютно неочаквана. Тя бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите.

  Към 9,15 ч. в пленарната зала влезе премиерът Пламен Орешарски и обяви, че номинира Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а вътрешния министър Цветлин Йовчев - за вицепремиер.

  Залата избухна от възмущение при обявяване номинацията на Пеевски. Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

  "Точката бе подложена моментално на гласуване. След първото гласуване резултатите бяха: "за" - 114 депутати, 10 - "против", 1 - въздържал се. "Атака" гласуваха "против". В този момент депутатите от ГЕРБ дотичаха до залата и поискаха прегласуване. При него от 204 гласували 116 бяха "за" (от БСП и ДПС), 87 - "против" и отново имаше един въздържал се от БСП."
  https://offnews.bg/politika/delian-peevski-stava-shef-na-dans-video-206179.html

 38. 38 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Най твърдата мафия са. Повечето 'кадри на герб' и то на всички нива на властта са всъщност слуги на дпс с временен началник борисов

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 39. 39 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#30] от "Контрол на съзнанието":

  Това е истината и е манталитет вече народа да мечтае да стане мафиот и да му се размине на такава ниска цена

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  "Кой е този? Какво прави? - пита Хитлер
  - Щирлиц - съветски шпионин. - отвръща Мюлер
  - А защо не го арестувате? - пита Хитлер
  - Винаги има алиби. - отвръща Мюлер"

  Краткия отговор на въпроса в заглавието

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Най твърдата мафия са. Повечето 'кадри на герб' и то на всички нива на властта са всъщност слуги на дпс с временен началник борисов
  —цитат от коментар 38 на t5eyes


  След изборите ще има пак временен началник.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#35] от "AModoMio":

  "но се надяваха на скрит съюз между Слави и Доган. Радев също се надява на подкрепата им"
  Това са смахнати фантазии на пишман полит- и социо-лъжци на хранилка при ГЕРБ. Не че имам високо мнение за "хъша" Слави, но "и децата знаят" - който се хване на хорото с ДПС отива в небитието. В най-добрия случай става беден до-цент в Библиотекарския.

  Ей го и авторът реди мантри: "Но нищо не се оказва в състояние да разклати ДПС" като изпуща момента, когато Турция (Ердоган) обяви Ахмет Доган и Делян Пеевски за персона нон-грата (първият "магнитски" удар връз ДПС). Вместо ДАНС и прокуратурата да разследват контрабандата на оръжие и цигари, излезнаха мастити до мастии професори и политолъжци да търсят сметка на Турция как била се намесила в политическия живот на България (санкциониран вожд на политическа партия) и в държавността на България (санкциониран мастит "млад успял младеж" законотворец).
  Същите тия мижитурки се спотаиха като бълха в гащи, когато САЩ санкционираха въпросният младеж наедно със зам. шефа на тайното подслушване и класираният от ФОРБС единствен бизнесмен от България. Единствено служебният външен министър потърси някакво обяснение от САЩ... за едната национална чест.
  Лично, чакам Форбс да се посипят с пепел или с два метра пръст под земята за измамата за Васил Божков. Или поне бившия подуправител на БНБ, Емил Хърсев публично декларира, че Форбс не му е настолна книга и няма повече да чете такива фантазии.
  Иначе се забавлявам с "калинките" от прокуратурата как благодарение на тяхната работа САЩ са стигнали до санкциите по закона Магнитски. Ама си загубили работните записки, та молят Държавният департамент да им разкаже какво точно са били свършили.

 43. 43 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Чудесен материал лайтмотива, на който в същност е, че олигархията и ДПС са в една лодка тази на ДС. Всички мръсни води в България се съборат във водоема на ДС. Всичката смрад идва от бившите и настоящи служби към които спокойно можем да пришием и прокуратурата. След като лъсна ролята на Желязков, мисля, че е съвсем ясно какво ни е било нужно през цялото това време. Лустрацията все още е актуална и това е антибиотика за нашата бактериална инфекция.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Турските служби за да турцизират България и този план ще продължава успешно да се реализира докато българските партии само на думи са против ДПС а реални са готови да търгуват с нея както съм посочил и в предишният си коментар.
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall


  Нещо прекалено активен го раздаваш под тази статия.
  И това ДПС-то все към Турция запращаш.
  Аз пък виждам една червена нишка, която свързва ДПС най-вече с Русия, а нишката започва не от друго място а от ДС.
  Хайде да престанеш със смешни коментари да препращаш топката все в противоположната страна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#43] от "abc":

  "Всичката смрад идва от бившите и настоящи служби към които спокойно можем да пришием и прокуратурата"

  Ако включите и Софийския градски съд, начело с Димитър Попов (починал, но пък наследен от "каки" и "милиционери"), Конституционния съд, Народното събрание, оправданието ще стане още "по-спокойно", преписвайки вината на Божествени "калинки", на които, на всички отгоре, сме им дали и имунитет, и манипулиране на представителна власт чрез пропорционална система.
  САЩ имат същия проблем с електорите/представителството - единият път го преписаха на руски хакери, другия път -на пощенското клеймо.

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Любопитно

  До коментар [#44] от "Храбър":Аз пък виждам една червена нишка, която свързва ДПС най-вече с Русия,

  И говориш за смешни коментари?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  ДВ някога задавало ли си е въпроса защо от ЕК не ни спряха нито един еврофонд, въпреки че корупцията на мафията у нас е очеизвадна ? Говорим за ЕС, не за България !!! Защо, при толкова много борци за европейските ценности, нито един не зашлеви шамар на ОПГ-то на ГЕРБ и ДПС ? Въпрос с повишена трудност !!!

 48. 48 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Библиотекарски иженеринг.
  Най-голямата лъжа на прехода.
  Доган заради турското име беше поставен като лидер, а Стоян Денчев -заместник.
  Обираха гласовете на малцинствените групи от покрайнините.
  С БСП разчитаха на възрастните хора.
  Другата особеност е "действията" чрез втория ешелон.
  Пр. Доган се оказа по кадърен от от Ст. Денчев.
  Великият Пеевски отлично прикрива бизнес играчът зад него.

 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Това означава единствено, че Ахмед Доган гледа с няколко хода напред и във всеки момент има готова стратегически сделки, за разлика (пак според него) от Иван Костов и Жан Виденов, които от покера, таблата и белота са научили само "не се сърди човече".

 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Защо се измъква? Очевидно е че други партии не работят в смесените райони. Не е ясно това дали е уговорка между партиите срещу негласна подкрепа в бъдещ парламент.Както беше до сега.
  Единствения период когато са били извън властта е деветдесет и седма , две и първа защото поради високия процент на доверие нямаше нужда от явна или скрита подкрепа.

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Избирателите на ДПС не се интересуват от действията на депутатите от ДПС. Например лицето Пеевски, просто не ходеше на работа. Което изобщо не променя изборните резултати на партията.

 52. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Може ли да задам само един въпрос?
  Бихте ли ми казали три причини заради които се налага ДПС да я има изобщо?
  С какво, кога и как тази партия имаше някакъв положителен принос в политиката на България през последните 30 години?

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Кой създаде ДПС и защо?
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  ДС, които бяха подразделение на КГБ.
  Анализ на Осман Октай:

  https://www.youtube.com/watch?v=CUtFdkXSt8o

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  "Защо ДПС винаги се измъква невредимо"

  Анализът на Осман Октай дава отговор на този въпрос:

  https://www.youtube.com/watch?v=CUtFdkXSt8o

 55. 55 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Толкова версйи толкова обяснения а истината никойне признава;
  Седим не гладуваме и после разтягаме локуми и търсим причини.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  ДПС винаги са подкрепяли БСП , защото и двете партии са етнически. БСП са политически орган на хората с руско самосъзнание , а ДПС са политически орган на българските граждани с турско самосъзнание.

 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Може ли да задам само един въпрос?Бихте ли ми казали три причини заради които се налага ДПС да я има изобщо?С какво, кога и как тази партия имаше някакъв положителен принос в политиката на България през последните 30 години?
  —цитат от коментар 52 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Положителният принос не е за теб, нито за мен, нито за голяма част от народа. Положителният смисъл е за тези дето ще избираме. За всички ДПС са удобни.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  ДПС нито се измъква, нито се намъква. То си стои постоянно в етническата кочина. На прасето най-добре му е в калта.
  Въпрос на култура, на цивилизация и прогрес. Даже и на най-обикновена грамотност. В този случай трябва да се примирим. Такъв ни е бил късмета.
  Е, можем и да благодарим на Тодор Живков, затуй, че половината ги прати на екскурзия. Представете си, че все още бяха тук. Тогаз даже и късмет нямаше да е, прокоба щеше да е.

 59. 59 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Същия, който създаде и ГЕРБ и Атака и НДСВ и т.н

 60. 60 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Весело

  Инструмент на "Прехода " с крайна цел, за която още много се питат.......

 61. 61 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Перестройката на Горбачов накара КГБ да осъзнае, че соцлагера приключва. Вкараха в играта Андропов с една единствена задача - подготовка на програма, съвместно с всички кгб-та и дс-та от соцлагера за оцеляване и рестартиране на комунизма след разпада. Проекта си има кодово име - Възраждане. При Елцин му поднесоха наследник - Путин. В България подготовката започна с нагласения преврат срещу Т. Живков. Създаде се СДС, контролирано отвътре от ДС. Създаде се ДПС като инструмент, притежаващ най-силният коз - етническата карта. Създаде се ВМРО - политическа патерица и т.н. Бащата на Каракачанов беше част от ядрото на проектантите, ръководено от Любен Гоцев. Организираха се схеми за прехвърляне на капитала и най-важните активи на държавата в контролирани от тях икономически субекти, осигураващи достатъчно капитал за да подчинят на собствените си интереси цялото политическо пространство. Ирен Кръстева лансирана от Цоло Радев, също от екипа на проектантите, пое икономиката на така оформената скрита власт. Разпределителят на порции беше оставен морфично да резонира в Росенец и да си мисли, че все още може да политиканства, докато ШИШИ постепенно го изместваше от играта. Правилото е: Всичко се купува. Ако не се купи, значи парите не са достатъчно. Така Манфред Вебер и компания станаха неочаквано мултимилионери.

 62. 62 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Редовния участник в чалгарското шоу пробива в политиката.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 63. 63 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":

  От една страна не е вярно, че други партии не работят в смесените региони. ГЕРБ са емблематичен пример ще ти посоча само Делиормана където на 4.4 има депутат от ГЕРБ със смазващ преференциален вот, и той е бивш ДПС член и син на гаулайтера на ГЕРБ за региона, който, а ИЗНЕНАДА е бивш де-пе-сарски гаулайтер.Всички турски онбашии в региона станаха от депесари, гербаджии, но алъш-вериша продължава с пълна сила. Това само показва, че зависимостите са по-надълбоко от празните брътвежи за партии и ценности те са заровени във вербуването на повече от двадесет процента от мюсюлманската общност от ДС в миналото. Затова турците в България са основния стълб на статуквото защото статуквото е ДС. Всъщност кингмейкъра в България е ДС, а ДПС е само неговата официална политическа фасада.

 64. 64 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Силата на ДПС е, че са етническа партия. Масово техните избиратели са малограмотни и гласуват за тях защото това са нашите и те ни пазят. В това естествено няма нищо вярно. ДПС - то се чувстват сигурни и имат гарантирано място в парламента. Спасението е само останалите партии в парламента да ги изолират. Но всички се заиграват с тях в името на властта и далаверата.

 65. 65 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  "Не е ли парадоксално, че големи части от обществото са настръхнали срещу ГЕРБ, а ДПС, въпреки че е в ядрото на "дълбоката държава", отново се измъква невредимо?"

  Съгласен съм напълно!
  След 2001 г, когато заедно с другите по-тъпи части от мафията, ДПС успяха да се отърват от своя единствен противник, г-н Иван Костов, те се развиват устремно и изпреварващо в усъвършенстване на кражбите от европеѝски фондове. От немаѝ къде трябваше да жертват Пеевски, коѝто чисто физиологично концентрира омразата на много хора, но под неговата корпулентна сянка, едни млади и добре образовани ДПС- емисари, говорещи български по-добре от мен, владеещи прекрасно евробюрократичния наратив, създадоха фино, дори елегантно, съвсем правно-подобно ноу-хау за кражба до 50% от европеѝските пари, и то не само в секторите земеделие, строителство, енергетика, гори... Любимеца на всички бг.тарикати, мошеници, комплексари, мачото-тиква Мефодиевич, като по-прос, трябваше да влезе в комбина с ДПС, за да се докопа и тоѝ до поне 40%. И няма значение дали са отишли в пачки или кюлчета, а демонстративната му наглост, че ще бъде отново във властта, гарантирано пак от ДПС. Яростната съпротива на множество институции, завладени от ДПС и другите по-тъпи мутромильовски подразделения на мафията, също говори, че планът за подмяна на промяната е предварително добре обмислен, проверен и одобрен от Кремъл. Тъѝ като за Бг се смята, че е неприемливо официалното коалиране на двата най-големи отстатъка от БКП, изглежда плана предвижда, ДПС със своя твърд и постоянен електорат да помпи преди всичко ИТН, главно в секциите в западна Европа / където социологията не може да го засече/ , чрез турските кланове сред гастарбаѝтерите ни. Така сговора между ИТН и ГЕРБ ще бъде представен като отговорно, едва ли не спасително решение, пред угрозата от много "скъпи" нови избори. Ако не се достигат 50-те процента, ДПС ще прати двама-трима лумпена да набият някое българско воѝниче и ето МВРО влиза и то да помага.
  Затова за нас единствено остава отговорността / поради съзнанието на природонаселението тука, едва ли ще стигнем повече от 20%/ да гласуваме за демократична България.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  Нещо прекалено активен го раздаваш под тази статия.
  И това ДПС-то все към Турция запращаш.
  Аз пък виждам една червена нишка, която свързва ДПС най-вече с Русия, а нишката започва не от друго място а от ДС.
  Хайде да престанеш със смешни коментари да препращаш топката все в противоположната страна.
  —цитат от коментар 44 на Храбър


  С такива полезни идиоти като теб и останалите форумни русофоби, които каквото и да стане ще си пеят идиотщините за проруското ДПС създадено от ДС незнайно защо, ДПС ще продължава да върши необезпокоявано от никой антибългарската си дейност по ликвидация на Българската държава.
  Цитата от Жан Виденов съм го пуснал именно за такива като теб. А сега се напрегни и обясни от какъв зор "проруското" ДПС ще иска от БСП да подкрепя влизането на България в НАТО?! Ако ми отговориш с тъпотията че трябвало да бъдем троянският кон на Русия в НАТО веднага ти отговарям че след като и БСП е проруска защо трябва ДПС да я убеждава а не получава указания от Масква?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#15] от "Julian Mall":ДПС винаги са подкрепяли БСП , защото и двете партии са етнически. БСП са политически орган на хората с руско самосъзнание , а ДПС са политически орган на българските граждани с турско самосъзнание.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Не знам как са ги подкрепяли винаги след като "Първото демократично правителство" на Филип Димитров се беше прегърнало с Доган и това беше много образно показано в една карикатура в Дума тогава двамцата във вихъра на валса! Остава да кажеш че и Жан Виденов е бил в коалиция с ДПС. Той поне не ходеше като Костов до се извинява на изселниците за Възродителният процес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#34] от "makemydayy":Аз да помня, младите сигурно не помнят. Аз даже и помня как Мая Манолова защитаваше тогава Пеевски и неглижираше протестите.Иронията - точно ДПС ги предадоха и смъкнаха Орешарски.И сега Манолова се прави на опозиция. ДБ в никакъв случай не бива да се коалират с тази пача
  —цитат от коментар 36 на skw42563365


  Местан смъкна Орешарски , но по-късно задкулисието, представено от Доган, смъкна Местан. Не му простиха това "предателство" и после направиха всичко възможно неговата партия ДОСТ да не застраши господството на ДПС.
  Що се отнася до Мая, тя сама посочи себе си за предложител на Пеевски за шеф на ДАНС. Тая сега се прави на борец против статуквото. За съжаление има балами , които гласуват за нея.

 69. 69 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  А защо въобще ги има след като са във разрез със конституцията ???

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":Това означава единствено, че Ахмед Доган гледа с няколко хода напред и във всеки момент има готова стратегически сделки, за разлика (пак според него) от Иван Костов и Жан Виденов, които от покера, таблата и белота са научили само "не се сърди човече".
  —цитат от коментар 49 на Lemmy


  Единственото което умее Доган е да корумпира!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ДПС е архитектурно заложена в основата на прехода. Идеята е да се тушира напрежението от възродителния процес и да се даде формално политическо представителство на съответните репресирани групи, за да се избегнат западно-балкански сценарии.

 72. 72 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Много и различни обяснения и мнения има във форума, но липсва един важен детайл. ДПС е партия, която освен всичко друго се грижи и затова да я има в бъдещето, като дава възможност на младите хора в движението да се образоват в страната и чужбина. Младежкото ДПС е мястото откъдето тръгва пътя на младите в политиката, но не на случаен принцип, тъй като преди това са минали през университет, школи, семинари, обучения . Такива са наблюденията ми като външен човек, а не отвътре, не съм член на ДПС!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":Аз пък виждам една червена нишка, която свързва ДПС най-вече с Русия,И говориш за смешни коментари?
  —цитат от коментар 46 на дерибеев


  Да!
  Говорех за смешния коментар на една доказана руска подлога.
  Мразя, когато някои се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на....(да кажем) една не толкова болна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#71] от "irobot":

  ДПС е активно прикритие за редица прислуги на БКП и СССР/Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  ами - никак не е парадоксално, авторе
  сам си отговаряш, макар и разпиляно

  (доста отегчително е това постоянно ровичкане в купчините фъшкии, наричани "политически живот", понякога по-откровено - "партийни интриги", но реалното наименование е - мърдане на паразити в отходна яма)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#72] от "n_kukaleva":

  т.е. ДПС е "кариерен ескалатор"

  всяка партия е такава и привлича определен тип хора (като наивните идеалисти бързо отпадат по пътя или се култивират)

  успехът на ДПС е в продължаващата изолация на етническите малцинства, просто нямат друг, в когото да припознават някакъв "защитник"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#70] от "Julian Mall":

  и другите политици само това могат

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#65] от "1_april":

  уф, хайде наистина да вземе това ДБ да спечели, да поуправлява, за да ви се отворят очите, че властта на партиите е отвратително нещо, без значение коя партия се е докопала до "трона"!

  хайде, да си попилеем още години живот, за да почнем да проумяваме, че прав е бил Ботев!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#31] от "skw42563365":"Пеевски не го предложи Орешарски. Предложи го Станишев, или по-точно неговата подлога Мая Манолова, същата дето сега иска да бъде от протеста."Прочети си протоколите от заседанието на Народното събрание от 13 юни 2013 г.!Водещият заседанието на НС (Мая Манолова, председател на НС) не прави предложения. Сергей Станишев рекетираше съпартийците си, че при "неправилното гласуване" ще загубят привилегиите си в правителството."Точката за избора на нов шеф на ДАНС бе абсолютно неочаквана. Тя бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите.Към 9,15 ч. в пленарната зала влезе премиерът Пламен Орешарски и обяви, че номинира Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а вътрешния министър Цветлин Йовчев - за вицепремиер.Залата избухна от възмущение при обявяване номинацията на Пеевски. Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала."Точката бе подложена моментално на гласуване. След първото гласуване резултатите бяха: "за" - 114 депутати, 10 - "против", 1 - въздържал се. "Атака" гласуваха "против". В този момент депутатите от ГЕРБ дотичаха до залата и поискаха прегласуване. При него от 204 гласували 116 бяха "за" (от БСП и ДПС), 87 - "против" и отново имаше един въздържал се от БСП."https://offnews.bg/politika/delian-peevski-stava-shef-na-dans-video-206179.html
  —цитат от коментар 37 на wanderer


  Какво значение има кой го е предложил от парламентарната трибуна като самата Манолова призна, че тя го е предложила в партията си, а Станишев изплака - ако Пеевски не стане шеф на ДАНС, правителството пада.

 80. 80 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  ДПС не се бори за мнозинство, за тях е много добре "златната" среда. Затова им избраха ролята на балансьор. Съмнявам се много, че ще има доста гласове от Турция за ИТН, а може и за ГЕРБ. "Платеният" вот от чужбина никой не може да докаже.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 81. 81 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  ДС

  artmosphere
 82. 82 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Гневно

  Защото партиите, които по дефиниция са "български" им го позволяват!
  Бойкот на мазната политическа корпорация!!!

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Аз пък виждам една червена нишка, която свързва ДПС най-вече с Русия...."
  До коментар [#44] от "Храбър":

  Къде виждаш такава, червена. Май само ти я виждаш. Да нямаш астигматизъм. Я провери при очния.

 84. 84 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Още когато един гос’ин правеше предизборна агитация на турски-още тогава трябваше да се сезира прокуратурата… ама нашите спаха добре"

  кои вашите? Атанас що не я сезира? А Ристо? Нещо пречеше ли им??? 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#36] от "skw42563365":

  "Аз да помня, младите сигурно не помнят. Аз даже и помня как Мая Манолова защитаваше тогава Пеевски и неглижираше протестите."

  Дименциите помнели! Ти да видиш! Герберския тролетариат съвсем издуха от към ганглийна памет.
  "ДВАНАДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ София, петък, 14 юни 2013 г. Открито в 9,17 ч.
  14/06/2013

  Председателствали: председателят Михаил Миков и заместник-председателят Мая Манолова


  Секретари: Пламен Нунев и Шендоан Халит


  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ (звъни): Откривам заседанието.
  Уважаеми народни представители, вчера изчерпахме точката от дневния ред – Първо четене на два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии.
  Постъпило е предложение от министър-председателя Пламен Орешарски за избор на председател на Държавната агенция за национална сигурност, затова на основание чл. 43, ал. 5 от Правилника предлагам да бъде включена точка в дневния ред – Избор на председател на Държавната агенция за национална сигурност.
  Има ли други предложения, против? Не виждам.
  Моля, режим на гласуване.
  Гласували 212 народни представители: за 126, против 79, въздържали се 7.
  Предложението е прието.
  Уважаеми народни представители, преминаваме към разглеждане на точката:
  ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”.
  Моля квесторите да раздадат материалите в залата – служебен Проект за решение и биографични данни, представени от министър-председателя.
  Давам думата на министър-председателя да представи направеното предложение.
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Благодаря Ви, господин председател.
  Уважаеми дами и господа народни представители, на основание чл. 8, ал. 1 от Закона за ДАНС предлагам за председател на агенцията да бъде избран господин Делян Славчев Пеевски. (Силен шум и викове от ГЕРБ.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Моля Ви за тишина в залата, ще имате време да вземете отношение в разискванията. (Шумът и виковете продължават, тропане по банките.)
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Господин Пеевски... (Викове от ГЕРБ.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Изчакайте, господин премиер. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
  Моля Ви за тишина в залата!
  Заповядайте, господин министър-председател.
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Господин Пеевски е роден 1980 г., завършва право в Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” (шум и реплики), избран е за народен представител в Четиридесет и първото Народно събрание, член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията по правни въпроси. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Моля Ви за тишина в залата! (Силен шум и реплики от ГЕРБ.)
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Предполагам, че ще имат възможността да коментират след това.
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Има достатъчно време за разисквания. (Викове от ГЕРБ: „Е-е-е!”)
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Господин Делян Пеевски има стаж и като следовател в Софийска градска прокуратура. В периода 2005-2009 г. е заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии, а впоследствие и заместник-министър на извънредните ситуации. Работил е и като следовател в Софийската следствена служба. Бил е адвокат и юрисконсулт. От 2001 до 2003 г. е парламентарен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията.
  Господин Пеевски притежава допуск за работа с класифицирана информация, ниво „Строго секретно”. (Народните представители от ГЕРБ се насочват към изхода на пленарната зала. Шум, реплики и подвиквания от ГЕРБ.)
  ...
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Благодаря Ви, уважаеми господин министър-председател.
  Уважаеми народни представители, съответното време за разисквания е: Парламентарната група на ГЕРБ – 30 минути, Парламентарната група на Коалиция за България – 27 минути, Парламентарната група на Движението за права и свободи – 18 минути, и Парламентарната група на „Атака” – 15 минути.
  Откривам разискванията.
  Заповядайте, уважаеми господин Станишев.
  СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ (КБ):
  ...Ако някой краде от държавата и ограбва хората, независимо дали е политик, министър, бизнесмен, това очаквам от Държавната агенция „Национална сигурност”, ако народните представители подкрепят кандидатурата на господин Пеевски, да доказва всеки ден със своите действия.
  Вчера господин Борисов обяви, че Българската социалистическа партия, партията столетница, била изнасилвана от Движението за права и свободи. Аз не обичам такива изрази. Искам обаче да припомня, че четири години държавата беше обладавана, газена, а хората унижавани в името на властта на една клика. На това трябва да се сложи край. Трябва да се възстановява доверието в демократичната държавност.
  ...За да се свършат икономическите и социални приоритети ни правителството, трябва да има здрава държава. Затова подкрепям предложението на господин Орешарски. Благодаря Ви за вниманието. (Ръкопляскания от ДПС, единични ръкопляскания от КБ.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Благодаря Ви, господин Станишев.
  Други изказвания има ли? Не виждам желаещи за изказване.
  Можем да приключим разискванията и да преминем към гласуване на проекта за решение, с който ще Ви запозная:

  „РЕШЕНИЕ
  за избиране на председател на Държавна агенция
  „Национална сигурност”

  Народното събрание на основание чл. 84, т. 8 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал. 1 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ и по предложение на министър-председателя на Република България

  Р Е Ш И:

  Избира Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.”
  Моля, гласувайте.
  (Народните представители от ПГ на ГЕРБ влизат в залата.)
  ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ, от място): Процедура!
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Гласували 125 народни представители: за 114, против 10, въздържал се 1.
  Господин Делян Пеевски е избран за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. (Ръкопляскания от ДПС, единични ръкопляскания от КБ.)
  Господин Главчев – процедура.
  Само ще Ви моля да сядате в залата, като влизате, а не да стоите прави, защото тази ненормалност, която ежедневно създавате в работата на събранието… (Оживление, реплики от ГЕРБ.)
  Не ми викайте! Нямате право да викате, така да нахлувате да влизате и да излизате. Имахте време за изказване. Да бяхте седели в залата, можехте да вземете отношение.
  Моля Ви за ред в залата. Моля народните представители да заемат местата си в залата.
  Заповядайте, господин Главчев.
  ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ): Благодаря, господин председател.
  Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги! От името на групата искам процедура по прегласуване, тъй като Вие обяснихте, че нямаше възможност те да гласуват. (Оживление.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Господин Главчев, обяснил съм. Ще има прегласуване, но възможността за гласуване се определя и от волята на всеки народен представител.
  Моля, режим на прегласуване.
  Гласували 204 народни представители: за 116, против 87, въздържал се 1.
  Господин Делян Пеевски е избран за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. (Ръкопляскания от ДПС, единични ръкопляскания от КБ. Парламентарната група на ГЕРБ напуска пленарната зала.)
  Господин Пеевски, изчакайте малко, пак има движение в залата.
  Моля Ви, които остават – да остават, които излизат – да излизат.
  Заповядайте, господин Пеевски, за полагане на клетва.
  Моля народните представители да станат.
  Повтаряйте след мен. (Всички стават.)
  ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: „Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност. Заклех се!” (Ръкопляскания от ДПС.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Уважаеми народни представители, с тази процедура изчерпахме точката от дневния ред, която беше приета извънредно в седмичната програма."
  https://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/55/ID/3605

  Няма никаква Мая Манолова. Бесепарската драма е била предния ден, когато Кадиев, Янаки Стоилов едва ли не са му казали на Станишев, че е "умашедчий".
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/14/2081444_stanishev_i_oresharski_kum_svoite_ili_glasuvame/

 86. 86 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1443 Разстроено

  До коментар [#78] от "Николай Теллалов":

  "хайде, да си попилеем още години живот, за да почнем да проумяваме, че прав е бил Ботев!"
  Аз попилях последните 12 години живот, а родителите ми- последните си години, така че за мен няма вече никакъв проблем да продължа да вярвам , че прав е бил е Ботев..

 87. 87 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Защото е компактно, а българите се ядат едни други, разпилени в хиляда партии.

 88. 88 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1014 Весело

  Защо ДПС винаги се измъква невредимо
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Хайде и аз да опитам с отговор :)
  1) Заради избирателите си чиято консолидация се крепи от СТРАХ, че като минимум може да последва нов 'Възродителен процес' и изобщо, че са втора категория хора.
  2) Малцинствените групи, като цяло, най-малко бяха разрушени по време на соца. Там се запазиха общносните връзки и лоялност(от всякакъв тип: религиозни, социални, землячески, етнически, роднински и т.н.) За сравнение това всичко беше разбито при българския етнос най-вече, като следствие на насилствената колективизация и идеологическо промиване на масовото съзнание.
  3) В резултат на т.2 българският етнос се превърна в аморфна маса раздирана от противоречия, докато турци или цигани следваха естествените рецепти за успех: лоялност и йерархия.
  4) Ако по някакво стечение на обстоятелства страхът от т.1 се разколебае, то на помощ усложливо се притичат недоразумения, като Каракачанов, Болен и техните шайки. Не случайно някой беше казал, че ВМРО/Атака и ДПС са скачени съдове.
  5) И никак не на последно място: каквито и да са ДПС, то те разчитат най-вече на традиционните 'добродетели' у българина - продажност, алчност и изобщо всичко което има събирателния образ на Бай Ганьо. Огледайте се в кадруването на ДПС и целия им обслуващ персонал от прокуратурата, ВСС, администрацията и т.н. 90% са българи.
  -----

 89. 89 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 556 Неутрално

  След всяка статия на този автор ще припопня, че този докато беше на държавна хранилка бе по- нисък от тревата
  —цитат от коментар 2 на Niko Kostantinov

  Аз пък да припомня, че ти си ... НИКОЙ !!!
  Ерго, твоето мнение няма никакво значение.

 90. 90 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#65] от "1_april":уф, хайде наистина да вземе това ДБ да спечели, да поуправлява, за да ви се отворят очите, че властта на партиите е отвратително нещо, без значение коя партия се е докопала до "трона"!
  —цитат от коментар 78 на Николай Теллалов

  Ти какво предлагаш, Николайчо?
  Вместо партийно управление - анархия?
  Или нещо още по-безумно?

 91. 91 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Авторът е критикуван от колегата, защото пише това, което му казват тези на чиято хранилка е!.
  А поръчкова статия, какво да я критикуваш?
  —цитат от коментар 10 на 4ort

  По-скоро твоите писания са "поръчкови", тролче ненагледно!

 92. 92 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Толкова ли никой не влиза в този сайт Дойче веле!?

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  Берх че ДПС било.....!
  Направо тръпки ме побиха.....!... 👻👣

  Bukalemun
 94. 94 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Защото е етническа партия.

 95. 95 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Тиквата закри Дупесе още 2009 година 😁🎃

 96. 96 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Измъкват се, защото демокрацията е измислена от просветени хора за просветени хора.

 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":

  17 на Julian Mall

  Нещо прекалено активен го раздаваш под тази статия.
  И това ДПС-то все към Турция запращаш
  =======
  Ще запраща разбира е....!
  Като след жребий.... изтеглил късата клечка е човека.....
  Лесно ли е да гледаш...как на Карадайъ се пада честта да е големия късметлия...!?
  Човека може да е... "такъв/онакъв"....но обонянието му към големите пари, работи...
  Ето само един пример....
  Днес, след няколко часа, Ердо ще резне още една лентичка.... ✂️🎗️🛡️...
  Днес ще бъде ударена първата копка за начинанието на "лудия проект"....
  Канал Истанбул...!
  Това е проекта на смелите хора..... Така го наричат....
  И тези които приветстват този проект преди рязането на лентичката, ще са печалившите.....
  Мда.... (както казва в заключение един колега)..... :)...

  Bukalemun
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Просто ДПС крадат тихо и безмълвно, държат се на сянка и не се тупат по гърдите!

  klimentm
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#96] от "nabliudatelnica":

  Нека да ти напомня кого избираха просветените хора в последните двайсетина години - Жорж, Яне, Сидеров, Марешки, Ники, Далавери и на последно място но не по значение Бойко Методиев

  klimentm
 100. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#97] от "eti mehter":

  Че той Ердоган почти като тов. Сталин с неговия Беломор канал бе комшу?!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK