Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на 11 юли

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на 11 юли

© Георги КожухаровДнес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, както и за гласуване с подвижна избирателна секция на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.


Заявленията за гласуване по настоящ адрес могат да се подават и по електронен път (тук), без да се изисква електронен подпис. Нужно е да се впишат само имената по документ за самоличност, вида и номера на документа за самоличност, датата, мястото и органа на издаването, единния граждански номер, постоянния и настоящия адрес и телефонен номер.


Хората, които в деня на изборите са във ваканция или в командировка и са отседнали в хотел, няма да могат да упражнят правото си на глас, тъй като за това се изисква регистрация по настоящ адрес. Централната избирателна комисия се опита да намери вратичка по казуса, която да позволи на хората, направили хотелска резервация за деня на изборите, да се водят като настанени на временен настоящ адрес в самия хотел и да могат да гласуват при подаване на заявление, но от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отхвърлиха тази възможност.
Вчера говорителят на ЦИК Росица Матева коментира пред "Нова телевизия", че гласуването по време на почивка е възможно само с промяна в закона. Без промяна в закона ЦИК не е в състояние да разреши да гласуват хора, които са отишли на море в България. Така се получава, че българите, почиващи в чужбина, ще могат да гласуват, за разлика от тези, избрали да отидат на родното черноморие.


Хората с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия, също трябва да заявят желанието си най-късно до полунощ днес. (всички необходими документи може да намерите тук). Този път процедурата би трябвало да е по-лесна, тъй като не се налага предоставяне на ТЕЛК/НЕЛК решение, а увреждането на избирателя се установява "по служебен път, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление". Ако все пак избирателят не е подал заявление в указания срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни преди изборния ден - 05.07.2021 г., и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия. Такава се назначава при събрани минимум 10 заявления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK